Keresés

Részletes keresés

cukorbogar Creative Commons License 2001.01.03 0 0 7833
Először is szeretném megköszönni mindannyiótok segítségét meg a válaszokat. Azt hiszem, tényleg csak jobban összezavarodtam a sok lehetőségtől, de valahogy majd csak kibogozom.
Fődhözragatt: Budapest az oké, csak a Frangepán/Béke van tőlem fényévekre. Jellemző! :)
Leginkább a belső kerületek/területek lennének jók, I.,II.,V.,VI.,VII.,XII. és XIII. központibb részei.
Egyébként meg boldog új évet mindenkinek!
Előzmény: Fődhözragatt (7822)
leha Creative Commons License 2001.01.03 0 0 7832
Cukorbogár! ugyan XI-ik ker-t nem említetted, de azért szerintem a Gellért tér még elég közel van : )
(én Zuglóból járok oda : ))

Szóval: Bartók Béla út 17. (ez a műegyetem egyik kollégiuma) (7-es/7a - buszokkal a Gellért téren, 18/19/48/47 - villamosokkal a Gellért téren, vagy a Bertalan Lajos utcánál kell leszálni. a koli a két megálló közt kb félúton van)

ja! és hogy mi van itt? aikido! pénteken 18-tól lesz az idei első edzésünk. ezek után hétfő - szerda - péntek 18-20-ig

szívesen látunk!

cukorbogar Creative Commons License 2001.01.03 0 0 7831
Először is szeretném megköszönni mindannyiótok segítségét meg a válaszokat. Azt hiszem, tényleg csak jobban összezavarodtam a sok lehetőségtől, de valahogy majd csak kibogozom.
Fődhözragatt: Budapest az oké, csak a Frangepán/Béke van tőlem fényévekre. Jellemző! :)
Leginkább a belső kerületek/területek lennének jók, I.,II.,V.,VI.,VII.,XII. és XIII. központibb részei.
Egyébként meg boldog új évet!
Előzmény: Fődhözragatt (7822)
bout Creative Commons License 2001.01.03 0 0 7830
És ha már ilyen figyelmetlenül olvastál, beidézem az első írásos utalásról szóló részt is:

A szumó első írásos említését a Kodzsikiben (Régi Dolgok Krónikája), egy 712-ből származó könyvben találhatjuk, amely a japán írás legrégibb fennmaradt emléke. A Kodzsiki leír egy legendát arról, hogy a japán szigetek birtoklását hogyan döntötte el egy szumómérkőzés. A könyv szerint 2500 évvel ezelőtt Takemikazucsi és Takeminakata istenek Izumo partjainál a Japán-tenger mellett, a mai Simane-tartományban viaskodtak, míg végül az utóbbi veszített. Így a szigetek ellenőrzését átengedték a Takemikazucsi által vezetett japán népnek, aki állítólag megalapította a császári családot, amelyből a mai uralkodó vezeti le az eredetét.

Persze, ők istenek voltak, de az első halandók által elkövetett szumó-mérkőzés sem pénzért, vagy díjért ment:
A szumó a kezdetekkor az erőszak felé mozdult el, nem korlátozták a fogásokat, gyakran valódi küzdelemmé vált a végére. A 720-ból való Nihon Soki (Japán Krónika) feljegyezte az első, halandók közötti mérkőzést, i.e. 23-ból. Suinin császár (i.e. 29 - i.sz. 70) állítólag mégkért egy Izumo-beli fazekast, Nomi no Szukunét, hogy mérkőzzön meg Taima no Kehajával, a mai Nara tartományból származó hetvenkedő verekedővel. Egy jó darabig küzdöttek, mígnem végül Szukune néhány elsöprő erejű ütést mért Kehaja hasára és gyomorszájára. Kehaja halálos sérülést szenvedett, Szukune, a győztes pedig örökre halhatatlanná vált, mint "a szumó atyja".

bout

Előzmény: bout (7829)
bout Creative Commons License 2001.01.03 0 0 7829
Idézek a A szumó története oldalról:

Az első kamakurai sógunátus (1185-1392) megalapítása után a szumó mindinkább a harcosok által gyakorolt harcművészetté vált. Minamoto no Joritomo (1148-99), a korszak leghíresebb sógunja nagy szumórajongó volt, aki a Curuoka Hacsimangú templomnál (ma kedvelt kirándulóhely Kamakurában) egyéb hadgyakorlati formák mellett a szumót is figyelemmel kísérte.

bout

Előzmény: Cibet (7827)
Bassman_ Creative Commons License 2001.01.03 0 0 7828

Orltran

97-3 :)))

Előzmény: Törölt nick (7823)
Cibet Creative Commons License 2001.01.02 0 0 7827
Megneztem a sumo oldalt, de nem igazan gyozott meg a sumo harcmuvesz voltarol. Foleg, hogy a honlap keszitoje is kovetkezetesen sportkent hivatkozik ra. Mar a kezdetek kezdeten is dijakert birkoztak. Ugy tunik inkabb, hogy a harcosok szorakozaskent, sportkent gyakoroltak.
Előzmény: bout (7821)
hiryu Creative Commons License 2001.01.02 0 0 7826
Ha már a japán változatot lőtték:
Aranyként ragyogó új évet!
Miamanóóó Creative Commons License 2001.01.02 0 0 7825
Igen, én is voltam már pár versenyen Tatabányán. A két budapesti iskolán kívül még 4-5 vsn Tatán, Tatabányán és környékén. Általában ők szervezik azokat a versenyeket, néhányat évente.
A stlusról? Hát, nekem tetszik. Na jó, szóval ez külső stílus, ami a test izomzatának, csontozatának megerősítését tartja fontosnak, nálunk nem az erő, hanem a sebesség, a gyorsaság számít. Emellett persze van elmélet is, a kung-fu kialakulásáról, a chan buddhizmusról ill. sok egyébről, vannak meditációs edzések, bár ez főként az edzőtáborra jellemző. Igazából így pár sorban nehéz erről írni, mert biztos van, ami fontos, és kihagytam. Ezért egy nagyon-nagyon díóhéjban van.
Előzmény: Pitzu (7817)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.02 0 0 7824
Lattatok a pasit, akit megkeseltek? hat ezaz, tokmind1, mit tanulunk, ugyis megkeselnek, ha akarnak. Mondjuk epp a kesesnek nekironthatott volna, akkor talan meguszhatta volna komolyabb serules nelkul, de szerintem senki sem tette volna ezt, merthat az meg kockazatosabb is.
Szoval egy szo mint szaz, ilyenek ezek a kemenygyerekek, meg 3-an is gyavak.
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.02 0 0 7823
Bassman, bizti irtad mar valahol, de leirnad megegyszer, hogy amilyen vingcsunt te tanulsz, ott milyen alapallast hasznaltok? (100-0, 50-50, 75-25, 0-0:))))...)
koszi
Orltran
Előzmény: Bassman_ (7816)
Fődhözragatt Creative Commons License 2001.01.02 0 0 7822
cukorbogar
Ízelítőül képek a Trad. Wing Chun-ról itt, többek között egy hölgy is bemutat néhány mozdulatot. Szerintem ezek a fotók elég jól érzékeltetik a TWC jellegét, hangulatát így nulladik ismerkedés gyanánt. A honlapon megadott tandíjaktól nem kell megrémülni, itthon a töredékébe kerül (Bp.-en 3000 Ft/hó tandíj + 2400 Ft/év egyesületi tagdíj, más városokban, ahol olcsóbb a terem bérleti díja, még kevesebb a tandíj).
Előzmény: cukorbogar (7784)
bout Creative Commons License 2001.01.02 0 0 7821
Egy egész szép, kerek hozzászólásom lett egy áramszünet áldozata. Csak a szünetmentes szállt el, a többi áram maradt. :-)
Lehet, hogy jobb is ez így.

Ami fontos és érdemes az ismétlésre:
A sumo budo. A sumo alapjai megtalálhatóak a judo-ban és az aikido-ban is.
Egy egész pofás sumo-s honlap Bandey Szumó Oldala.

Na sziasztok,
bout

Előzmény: Cibet (7815)
Fődhözragatt Creative Commons License 2001.01.02 0 0 7820
cukorbogar
18.30-as kezdés megfelel? És Budapest is megfelel? Tradicionális Wing Chun Kung Fu a XIII. ker. Béke út - Frangepán u. sarkán, a Hong Kong Házban működő Kínai Harcművészeti Központban. Ha ez is túl korai, akkor Chen stílusú Tai Chi Chuan ugyanitt 20.00 órától 21.30-ig (a kínai tai chi mester 2 hete volt itt náluk edzést tartani). Mindkét stílus edzése hétfőn és szerdán este van. Ugyanitt 2 másik stílus is tart edzést a többi napokon, de azoknak utána kéne néznem, mert időközben változtak.
Előzmény: cukorbogar (7784)
Fődhözragatt Creative Commons License 2001.01.02 0 0 7819
BÚÉK!
Pitzu Creative Commons License 2001.01.02 0 0 7818
"a Danika az "A Danika" - az egy és oszthatatlan"
És egy idő után 2 danika lesz? :-)
Előzmény: Csen (7772)
Pitzu Creative Commons License 2001.01.02 0 0 7817
Sziasztok!

Boldog új évet mindenkinek!

Miamanóóó! Néhány éve a tatabányai versenyeinken indultak Wai Chia kung-fu-sok. De ez minden, amit tudok rólatok. Esetleg írnál néhány dolgot a stílusról?

Bassman_ Creative Commons License 2001.01.02 0 0 7816

Cibet

Nem tudom teljes felelosseggel megitelni, de en hajlok arra, hogy nem az. (mar bocsanat, hogy allast foglalok Sumo ugyben)

Miamanóóó

Igen, ezt uzom, es eppen azert valasztottuk azt a leirast: vingcsun, itt a forumon, hogy ne kelljen itt eltevedni a szamtalan agazat kozott.

"Mellesleg van ezek között az ágak között rivalizálás, vagy hogy az egyik jobbnak vallja-e magát a többinél?"
Orltran mar megelozott engem.

ControlDenied

Az egyik legnagyobb elony a vingcsunos reszerol, hogy eppen elvet minden olyan tamadasi modszert, amelyet az aikidosok ki szoktak hasznalni. A tulsagosan elorehelyezett tomegkozeppontu belemenest, a merev karokat, a fogasra, huzasra stb. erovel valo reagalast.
(alapvetoen en peldaul sosem tamadnek direkte, tehat maris nem letezik a konfliktust magyarazo helyzet egy aikidossal. En a reaktiv tamadas hive vagyok. Csakugy, mint az aikido, amennyire en tudom, de javitsatok ki ha nem igy lenne)

Az egyik lenyeg az, hogy az utest (altalanosan: tamadast) megprobalom a karokhoz valo tapadassal (karkereses) ugymond megvezetni (elfordulassal, lepesekkel kombinalva ha kell), ekeppen semlegesitve a tamado mozgasi energiajat. (hasonlosag 1) Ha ez megvan, akkor johet a reaktiv tamadas, amely rendszerint preciz, gyors es kimeletlen. (kellene hogy legyen) (hasonlosag 2) Talan egy kicsit el is borzaszt egyeseket a kimeletlenseg, de neha szukseg van erre is. (tapasztalatbol mondom, hogy elborzaszt egyeseket)
Ez is egyebkent ugy mukodik, hogy minel magasabb szinten uzi valaki a mufajt, annal inkabb nincs szuksege arra, hogy nyakon, heren, szemen usse, rugja az ellenfelet, hanem sokkal `bekesebb` eszkozokkel is jobb belatasra lehet birni a tamadot.

A masik lenyeg az, hogy ha netan sikerul elkapni a kezunket, akkor nem allok ellent, mert akkor rogton bajban vagyok (lehetek), ha huzol megyek veled, ha loksz, hagyom, hogy tedd, de mindig megprobalom az ellenfel mozgasat visszaforditani ellene. (a hasonlosag mottositasa) A nagyon nagy kulonbseg az, hogy ezt sokkal kisebb helyen kell megtennem, mint az aikidos, mert gyakran nem all annyi hely rendelkezesre, raadasul az ellentamadas is konnyebb, ha nem szakadok el tulsagosan. A vcs technikak akkor mukodnek, ha ossze vagyunk lancolva kepletesen. Ha akarod, megmutatom, hogy speciel en hogy csinalom. Azert nem mondtam, hogy `megmutatom, hogyan is kell csinalni`, mert mint ahogy a dal is mondja: Mindenki maskepp csinalja...

Es, hogy szep-e a vingcsun? Minel magasabb szinten muveli az ember, annal szebb. Eleinte, mivel keves technikat ismer az ember, gyorsan dontesre akarja vinni a vcs gyakorlo egy-ket jo kis egyenes iranyu tamadassal. (utes, rugas) Mivel egy csomo dolog nem mukodik meg a gyakorlonal, csak az aktiv tamadas marad, a reaktivitashoz egy `kisse` magasabb tudasszint kell. Ez a `kulso` formaja a vcs-nak, az egyszerubb, a leggyakoribb ut, es igen celravezeto egy bizonyos szintig. Marmint a vedekezo egy bizonyos szintjeig. Mert van egy szint, ami utan ez nem er semmit. Na onnantol kezd szep lenni a vingcsun...

Cibet Creative Commons License 2001.01.02 0 0 7815
Egy ujevi kerdesem lenne a tisztelt tarsasaghoz. A budoval foglalkozokat kerdezem, hogy a Sumo, elsosorban a japanok megitelese szerint, harcmuveszet-e. Nem filozofiai szinten, hanem altalanos megiteles szerint.
ControlDenied Creative Commons License 2001.01.02 0 0 7814
Hi Bassman!

Sajnos keveset tudok a vingcsunrol, megoszanad velunk, milyen hasonlosagokra gondolsz? Kivancsi vagyok!
Az nagyon valoszinu, hogy a vingcsun hatekonyabb, mint az aikido, mar ha eles harcban probaljak ki. Dehat az aikido nem eles harcokrol szol; volt szo regebben arrol, ki mit tenne elesben, az eredmeny az volt, hogy lehetoseg szerint elfutnank. :)
Ja, nyugodtan ird meg, hogy az aikido vingcsun ellen nem tul hatekony alacsony szinten; meggyozodesem, hogy sok-sok evnek kell eltelnie, mire egyaltalan rajon az ember arra, hogy egy technika miert is jo, mikor lehet szepen es jol alkalmazni; teszem ezt annak ellenere, hogy en nagyon is kezdo vagyok, cask latom a magasabb fokozatu emberkek mozgasat. Szep... :)

Udv,

CoDe

Előzmény: Bassman_ (7811)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.01 0 0 7813
Van sajnos:(
Lentebb talalsz egy linket, nem tom ki irta ide, ott meg is szemlelheted:(
(A wingchunkuen forumra gondolok, csak nem tom fejbol)
Előzmény: Miamanóóó (7812)
Miamanóóó Creative Commons License 2001.01.01 0 0 7812
Ezek szerint te vingchunozol? Vagy Wing Tsun-ozol? Vagy WIng Chun-ozol? Vagy esetleg Wing Tschun-ozol? Mellesleg van ezek között az ágak között rivalizálás, vagy hogy az egyik jobbnak vallja-e magát a többinél?
Előzmény: Bassman_ (7811)
Bassman_ Creative Commons License 2001.01.01 0 0 7811
ControlDenied

Lehet, hogy meglepodnel, de igen sok felfogasbeli hasonlosag van a vingcsun es az aikido kozott.
(Kulonosen, ami a vingcsun magasabb szintjet illeti)

Egyebkent egyik edzotarsam occse aikidozik, es gyakran tesztelik egymason a tanultakat.
Milyen eredmennyel? Nos, azt nem arulom el... :)

Előzmény: ControlDenied (7806)
Miamanóóó Creative Commons License 2001.01.01 0 0 7810
Az előző irományom után pillantottam bele abba a www.sijo.org című honlapban részletesebben. Nos, a Wai Chia név valóban stimmel, de a Nei egy másik ágazat. Maga a wai chia "külső kemény iskolát" jelent, tehát ez külső stílus, ami főként a fizikai, erőnléti edzést jelenti, persze azért ugyanúgy van benne szellemiségi rész is, illetve belső (meditáció) fejesztés is, ilyen az én stílusom. A Nei ágazat pont a belsőt jelenti, tehát valószínűleg náluk az van előtérbe helyezve.
De most átböngészem az egészet!
Előzmény: Miamanóóó (7809)
Miamanóóó Creative Commons License 2001.01.01 0 0 7809
Nem tartozunk oda. A mi iskolánkból összesen kettő van Budapesten, és még három-négy vidéken.
Előzmény: Törölt nick (7808)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.01 0 0 7808
www.sijo.org :

Dr. Sanders will be referred to as "Sijo", meaning Founder. Sijo

. Is a Grandmaster in three different martial arts systems.
. Holds 53 separate Black Belts or their equivalent in as many systems of martial arts.
...

Nektek errol mi a velemenyetek?
Lehet itt videon papirt szerezni arrol is, hogy kikepzett harcmuvesz vagy, meg ilyenek.

miamanooo, ugye ti nem ide tartoztok, mert itt nem latok magyar iskolat.

Rorimack Creative Commons License 2001.01.01 0 0 7807
Halihó!

Boldog Új Évet!

R.

ControlDenied Creative Commons License 2001.01.01 0 0 7806
Kedves cukorbogar!

Mindenkeppen menj le egy aikido edzesre!
Fantasztikus a hangulat (nalunk), az elejen is
gyorsan fejlodhetsz, mert nincsenek oriasi
fizikalis kovetelmenyek. Nem mondom, hogy nem
kell hozza tehetseg, de mindenki uzheti kortol
es nemtol fuggetlenul (jo, tudom, hogy ezt majdnem minden harcmuveszetrol el lehet mondani).
Nagyon mas, mint pl. egy karate vagy ving csun,
inkabb mozgaskultura, nincs sok utes-rugas.
Tovabbi infokat talalsz az aikido topicban (vallas, filozofia forum), olvass bele!
Este is vannak edzesek a legtobb dojoban! :))
Ha megmondod merre laksz, segitunk talalni egy
kozeli helyet. En a BME-MAFC dojonal vagyok, az
edzesek a BME K epuleteben vannak.

Boldog Uj Evezredet Mindenkinek!

Előzmény: cukorbogar (7786)
Gyanit Creative Commons License 2001.01.01 0 0 7805
Kívánok minden harcművészeteket gyakorlónak a további épülésére szolgáló, tudásának bővítésére lehetőséget adó ÚjÉvet!

Üdvözlettel:
Gyanit

Shingitai Creative Commons License 2001.01.01 0 0 7804
Alexfux és Shingitai boldog újévet kíván mindenkinek !
Gratulálunk Bassman !
Te sohasem bulizol ?
Folyton csak a munka ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!