Kaptam egy sor fényképet az Üllői út/Nagykörút kereszteződéséről. A fotók 1960 és 71 közt készültek, és látszik rajtuk a térség átalakulása, legfőképp a mai is használt aluljáró építése, de számos más érdekesség is, például egy villamoskarambol, faros busz a 12-esen az épülő Lottóház előterében, Gagarinra várakozó tömeg... Ha valakit esetleg nem érdekelnek a hídszerűségeken munkagödrök fölött egyensúlyozó tuják, a ruhák, autók, ostorlámpák, és hasonló részletek miatt szerintem akkor is érdekes végignézni :)
A Ferenc körút/József körút és az Üllői út kereszteződése évtizedek óta inkább átjáróház, mint városi tér, annak ellenére, hogy a kiszélesedő részét egy ideje Angyal István parknak hívják - és hogy bizonyos irányokban már a felszínen is át lehet kelni, nem kell[...] Bővebben!Tovább »
Elnézést a zavarásért, egy kicsit más témával rukkolnék elő.
Segítséget szeretnék kérni a szakdolgozatomhoz Tőletek a kérdőívem kitöltésével. A kérdőív egy hazai szuvenír vállalat termékeiről és a hazai szuvenír vásárlásról szól. A termékek design figurák, amelyek jelenleg két kollekció létezik, egy magyar tradicionális foglalkozásokat megjelenítő, illetve egy modernebb, Budapest nevezetességeit megformáló összeállítás.
Kérlek osszátok meg véleményeiteket a kitöltéssel, sokat jelentene!
És remélem, hogy valamennyire érdekességgel rukkoltam elő számotokra. :)
Akkoriban még nem volt így egybeépülve a város és az elővárosok, számontarthatók voltak az összekötő utak. Ahogy írták is a többiek: a vámépületnél kellett fizetni, és valóban átnézték a villamosokat. De pl. arra is figyeltek, hogy azoknak a villamosoknak az utasait (zömében persze kofákat), amik több települést érintve értek be Budapestre, ne vámolják meg többször.
De voltak keményebb fellépések is, pl. járőröztek a körvasúti töltésen, mert ott sok "csempész" járt be Pestre vámolatlan árukkal, hiszen vám nélkül olcsóbban tudta eladni. Volt is, akit elkaptak, megbírságolták, vagy elkobozták az áruját.
Elsősorban az élelmiszert és az italokat (szeszes italt) vámolták, tehát nem mindent.
Elég jelentős bevételt jelentett a városnak a vám, részben ezért is húzódott-halasztódott Nagy-Budapest létrehozása, mert pl. a vámbevételek csökkentek volna.
Találtam erről egy jó cikket, majd előkeresem és belinkelem.
Igen az Üllői úton és a körvasút mellett is van ilyen.
A Bécsi úton és Csepel felé épült vámházak egészen újak. Megépítésük után megszűnt a kövezetvám is. Az off fehérvári vámház pedig a vám megszűnése után készült el.
Szegeden haboru elött hidvamot kellett fizetni ha valaki autoval ment at rajta. Gondolom kocsival is. De mintha Pesten is lett volna regen ilyesmi de emlekem nincs rola.
Budapest egykori határán több jellegzetes épület is van, amik valahogy most vasúti hidak mellé kerültek, ezért azt gondoltam, hogy a híd építésénél volt szerepük, de mondták, hogy azok a vám épületei.
Ilyen például az Üllői úton, közel a Ceglédi úthoz, a vasúti felüljáró alatt, aztán Kőbánya-felső vasútállomásnál, a pálya sörgyárral ellentétes oldalán, ott is épp a vasúti felüljáró mellett.
A Déli rendelkezője mesélte: korábban, amikor a kofák vonattal hozták az árut a budapesti piacra, megkérték a forgalmistát, hogy ne húzassa ki azonnal a szerelvényt a tárolóra, hadd pakoljanak ki. Miután ez így történt, felvittek a rendelkezőnek egy jó nagy zacskó szelídgesztenyét ajándékba.
Van egy kérdésem. Egy másik topikról. Hogyan vámoltak Budapesten, illetve Pesten és Budán? Ugye közúton egyértelmű, hajónál is majdnem, de vasúton érkező árúk vámolása hogyan történt? Mondjuk aki Törökbálintról bevitt 50 liter tejet a Nagycsarnokba az hogyan fizette ki a vámot?