itt éppen nem a tradicionális katákról van szó, hanem minden versenyző elképzel magának egy helyzetet, "lekatázza" ... jó, ez akkor is előre koreografált, tehát tudható ... valószínűleg nem is a katában van a lényeg, csak nekem ott tűnt fel. inkább a stílusok között van a különbség: van, aki szembeáll az ellennel és addig megy előre, amíg ledarálj, vagy eddig megy hátra, amíg kifárasztja (tudom, ez sarkos példa, és majd mindenhol van kitérés, meg ilyenek) és van, aki nem áll szembe az ellennel, mert szemtől szembe, egy az egybe az ellenfél veszélyes, ezért megkerüli, stb ... de mit beszélek? ezt itt már tudjuk jól : )
Előre is bocsi.
Emberi gyengeségem, hogy nehezen bírom, ha valaki tévedésben él. Ha lehet, tudjátok ezt be a jóakaratomnak. Ha nem, akkor tudjátok be annak, hogy szeretek kötözködni és okoskodni. :-) Szeretnék néhány félreértést eloszlatni az éppen kitárgyalt aikido-val kapcsolatban. Egy kicsit azért szomorú vagyok, mert erről már én is és mások is írtunk.
Kardkéz: Ja, nagyon szép és nagyon hatékony. De nemcsak kardkéz létezik az aikido kicsiny világában. A kardkéz az első szint (és talán a legnehezebb). De ott van a hiriki (itt bizony hajlik a könyék, sőt az dolgozik) és a miguri is (itt a csukló és a könyék is hajlik, amolyan kígyózó mozgást utánozva). Utóbbi kettőben egy bizonyos szint alatt, meg fölött is könnyű eltévedni, ezért az első néhány év az szinte csak a kardkézről szól.
Direkt és őszinte támadások: Kezdőbb edzésen, bemutatók és gyakorlások nagyrészén igen. Könnyebb így elsajátítani az alapokat, amik sokszor még így is érthetetlenek egy kezdőnek (sokszor haladóknak is). De bizony az aikido nem azért született, hogy csak kezdő rablókat lehessen elintézni. :-) Egyre magasabb szintre jutva, egyre bonyolultabb és egyre kevésbé őszinte támadások is előfordulnak gyakorlás közben. Erről még annyi tapasztalatom nincsen, mert még viszonylag ritkán van alkalmam ilyesmit gyakorolni. De az ilyen támadások alapjait a henka-waza (másodszándékú végrehajtás) és a kaeshi-waza ("ellentámadás") segítségével lehet elsajátítani.
Hang nélküli légzés:
Válaszom röviden: kiai. De egyébként ettől az apró kivételtől eltekintve egyetértek.
Ha már így belejöttem: Nem sokat értek a kempo-hoz, de az aikido (főleg fegyveres) kata-iban is nagyrészt a négy alapirányba történik a mozgás. És mivel egy kata kötötött formagyakorlat, általában lehet tudni, hogy mi a következő lépés. :-)
Sumo: A sumo eredet szempontjából több, mint 2400 évre tekint vissza. Szinte nincs nála tradícionálisabb japán harcművészet. Gyakorlói alig változtattak az ősi feudális rendszeren. Ez a rendszer a mai napig fennáll az egyes heja-knál. A birkózókat még mindig szent tisztelet övezi és nem úgy tekintenek rájuk, mint versenylovakra. (Esetleg itt, Európában)
A küzdelem tényleg díjakért és pénzért folyik a felszínen. De valójában még mindig a becsület (a saját és a család, a "hűbérúr" becsülete) a fő motiváció.
A sumo küzdelem a legőszintébb küzdelmi formák egyike. Két ember szinte teljesen mezítelenül, fegyverek, alattomos technikák nélkül adja teljes erejét és tudását. Ritkák a viták és jellemző az is, hogy ha itt a bíró megállítja a mérkőzést mondjuk az egyik birkózó "ruhájának" megigazítása erejéig, akkor azok összekapaszkodva állnak tovább ugyanabban a pózban, amíg nem engedik folytatni a küzdelmet.
Most már tényleg sokat írtam, de ebben benne van a múltkori elmaradt egy része is. :-) Kéretik az általánosítást elkerülni és jobban tájékozódni vélemény-nyílvánítás előtt.
Mégegyszer elnézést, ha valakibe belerúgtam volna.
megcsinálja az aikidos is kis helyen a technikát, ha feltétlen szükséges
(kempos formagyakorlatokat bámulva jöttem rá, hogy miért jó az amit mi aikidosok csinálunk ... adott esetben a kempos formagyakorlatokat az általam látott versenyzők a négy fő irányba adták elő, néha még egy-egy átlós irányú mozgás is volt, de a lényeg: egy irányváltoztatás után kiszámítható volt a tartózkodási helye. ezt egy kempoka megengedheti magának, de egy gyenge aikidos, ami magam is volnék, nem. ugyebár ha egynél több a támadó és a folyamatos összevissza mozgásom miatt már csak minden második talál el nekifutásból, az már nagy könnyebbség) szóval, lehet azt kicsiben is, sőt, mivel az ember alapvetően lusta (főleg az aikidos), hajlamos elhagyni a nagy mozdulatokat, hosszú lépéseket, ha erre módja van. ezért kell beleverni mégis, hogy amikor nincs módja elhagyni, akkor is bírjon valamit csinálni.
most mondok majd hülyeséget (saját ötlet, ezért gondolom : )
ha rászánod azt a párszor tíz évet az edzésre, akkor nem lesz trükkös támadás ...
a gyorsaságodon és reakcióödődön múlik, hogy a támadás trükkös volt, vagy egyszerű. próbálom megvilágítani: ha kapok egy gyomrost, amitől összegörnyedvén belehajolok egy felütésbe, miközben az illető még csak az egyik kezét használta, arra lehet mondani, hogy trükkös ... de ha gyorsabb vagyok és már a gyomrosát befogadom, kontrollálom, akkor csak gyors volt. én meg gyorsabb.
"Azt tudom, hogy vingcsunban nincsen verseny (aikidoban sincs), de ezzel a definicioval jonehany budot leirsz...:)"
Sok helyen van sport resze es van egy "masik" resze, a harcmuveszeti resze, szoval akik megsertve erzik magukat, azok olvassak hozza ezt a labjegyzetet. A sportkent uzott barmilyen harci rendszert en nem nevezem harcmuveszetnek. Tehat, ha valaki vingcsunozik a ringben, az sem harcmuveszet, hogy magunkat is bevonjam a halo ala.
De megegyszer: te megint ugy gondolod, hogy szerintem az degradalo megfogalmazas, hogy "nem harcmuveszet". Nem. Nem az. Csak meg kell kulonboztetni a fogalmakat. Tehat nem irok le senkit. A sumot sem. Csak nem nevezem harcmuveszetnek. Amit a TV-ben latni, azt semmikeppen.
Mondjuk, egy hazi versenyt, klubon belul nem tartok versenyszeruen muvelt dolognak. Tehat azt ne kapcsoljuk ide.
"a támadók 99.9 százaléka merev karokkal támad, ami az aikidosoknak csupa öröm. "
Nos, merev karon bizonyara a kisse behajlitott, kard-szeru keztartast erted. Aikidoban csak ezzel foglalkozunk, ugyanis
1. ha nyujtva van a kez, akkor azt gyonyoruan el lehet torni nagyon hirtelen
2. ha meg be van hajlitva, akkor nagyon konnyu elvezetni, kicsavarni ilyesmi
nekem ezt mondtak :))
a masik vicc az, hogy az aikidoban mar a legelso technikak is arrol szolnak, hogy az jon az ellenfel, _megragadjuk_, aztan valamit csinalunk vele, aminek hatasara o a foldre fog kerulni.
Fenntartom, hogy nagyon-nagyon kulonbozik a vingcsun az aikidotol, bar hangsulyozom, vingcsunt annyira ismerem, hogy 1-2szer lattam + elolvasok mindent, amit itt irtok rola.
Ja, neztem magyar honlapokat is, sajnos nem tul informaciodusak.
"Ahol közönség jegyet vesz két ember küzdelmére, az nem harcművészet. Csak harc. Ez másokra is vonatkozik "
Azt tudom, hogy vingcsunban nincsen verseny (aikidoban sincs), de ezzel a definicioval jonehany budot leirsz...:)
Egyebkent a szumot en sem tartom harcmuveszetnek; valaha az volt talan (ld. emlitett szumo honlap +
bout hozzaszolasa), de ma mar nem.
" "eppen elvet minden olyan tamadasi modszert, amelyet az aikidosok ki szoktak hasznalni"
hmm.... fejvakarás:vakrrk vakrrkkk Mire gondlsz?Ebből úgy hangzik (sarkosan!!!)hogy az aikido erős míg a vcs. lágyan munkálkodik "
azt hiszem, Bassman arra gondolt, hogy az aikidoban feltelezzuk, hogy a tamado nem trukkozik, egyszeruen tamad, karakteresen.
" "A tulsagosan elorehelyezett tomegkozeppontu belemenest"
Ezt hogy érted? "
hasonloan, a tamado nagy lendulettel jon, es eppen ezt a lenduletet hasznaljuk ki. hianyzik a kontroll az ellen mozgasabol, ezert mi kontrollaljuk ot :)
" "sokkal kisebb helyen kell megtennem"
Szerintem egy aikido-s is megteszi neked ugyan úgy kis helyen!(így van aikidosok vagy nem?) "
igy van, az aikidoban eddigi (igaz csekely) tapasztalatom szerint sok a foldharc, kozelharc. Gondoljunk csak egy iriminage-ra, teljesen osszesimulhat a 2 test( az aidiko milyen erotikus, lam :) )
Az igazat megvallva, en azert valasztottam az aikidot, mert
1. rendkivul szep
2. szimpatikus a filozofiai hattere
Lementem az elso edzesre, es azonnal eszrevettem, hogy itt nem akarmilyen hangulat van. Nincsenek harcok, ellenfelek, vitak, irigyseg, szoval semmi olyan, amibol addigra mar tokeletesen elegem lett. Csak az aikido letezik, a koztunk levo harmonia, figyelem es csond! Tenyleg, nem is lattam mas harcmuveszetet eddig, ahol a technikakat-eseseket hang nelkul vegeztek volna
(nemistudommelyik sensei szerint akkor lelegezhetunk csak helyesen, ha nem hallatszik a levego aramlasa, magyarul nem szuszogunk, szipogunk, szepen egyenletesen aramlik a 'ki').
Bocs, ha kicsit hosszu voltam, szoljatok, ha inkabb vonuljak at az aikidos topicba. :))
Foldhozragadt irta cukorbogarnak, hogy a Hong Kong hazban van eszaki mantis Kung Fu. En azert nem javasoltam az iskolam, mert oda jelenleg nincs tagfelvetel. Erdeklodest esten itt a stilusvezeto nagymester Sifu Lee Kam Wing oldalanak a linkje: http://www.itswahq.freeserve.co.uk/, ahonnet meg lehet tudni valamicsket a stilusrol. Bar elegge verszegeny az oldal.
Mas:
Ez a szombati film cim mokas: Reszeges Karatemester. Honkongi es raadasul Kung Fu film muhahaha :)))))))
Ironikus, hogy par eve, mikor az elso reszet lattam, fel se tunt volna ez a cimbeli ellentmondas :))
"hmm.... fejvakarás:vakrrk vakrrkkk Mire gondlsz?Ebből úgy hangzik (sarkosan!!!)hogy az aikido erős míg a vcs. lágyan munkálkodik!"
Elég sarkosan. Támadási módszerről olyaténképpen beszéltem, hogy azt az ELLENFÉL csinálja. Tehát a vingcsunos nem támad olyan módszerekkel, amihez az aikidos hozzá van szokva.
Ehhez tartozik az, hogy
"A tulsagosan elorehelyezett tomegkozeppontu belemenes"
Ez az akart lenni egy kicsit általánosabban, hogy parasztlengővel belépve támad valaki. Beleviszi a testtömegét meg minden.
"merev karok"
A támadók 99.9 százaléka merev karokkal támad, ami az aikidosoknak csupa öröm. Tehát itt is félreértettél. Folyamatosan. Tehát nem az aikidoban vannak a merev karok, hanem a támadóknál. Ok?
"Az aikido nem semlegesíti hanem tovább vezeti ezért kevesebb en. szükségeltetik hozzá!"
A továbbvezetés az bizony semlegesítés, akárhogy cifrázzuk. A vingcsun is valami ilyesmit csinál, csak kicsi mozdulatokkal és még valamivel, amit sajnos nem tudok neten keresztül elmagyarázni. Csen meg még néhányan például bizonyára sejtik.
"Szerintem egy aikido-s is megteszi neked ugyan úgy kis helyen!"
Lehet, de én még olyat nem láttam. Vagy te nem láttál vingcsunt. :)
Leha
Körök alatt ne szabályos köröket érts, hanem köríveket természetesen, amelyek mindig a megfelelő módon vannak összekapcsolva. Ha kell, spirálokként.
Csen
"A Sumo-t miért nem tartod harcművészetnek?"
Ahol közönség jegyet vesz két ember küzdelmére, az nem harcművészet. Csak harc. Ez másokra is vonatkozik.
De tegyünk még hozzá valamit. Ez nem degradáló megfogalmazás. Csak egy másik fogalomkör.
Egyébként nem küzdöttem még sumossal, de volna egy-két ötletem. :)
:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDBocsDLaLa
Mentálisan összekevertelek!!:-)))))))
Izéééé Csen-nek akartam írni!!!
Most mit félsz tőlem???:)én nem csinálok semmit csak bekeverdetem!!:-))
Én nem értek veled egyet bár alacsonyabban állok mint te.tehát ha tévedek elnézést!
"eppen elvet minden olyan tamadasi modszert, amelyet az aikidosok ki szoktak hasznalni"
hmm.... fejvakarás:vakrrk vakrrkkk Mire gondlsz?Ebből úgy hangzik (sarkosan!!!)hogy az aikido erős míg a vcs. lágyan munkálkodik!
"A tulsagosan elorehelyezett tomegkozeppontu belemenest"
Ezt hogy érted?
"a merev karokat"
Aikidoba merev kart??hmm... én még nem hallottam.
"a karokhoz valo tapadassal (karkereses) ugymond megvezetni (elfordulassal, lepesekkel kombinalva ha kell), ekeppen semlegesitve a tamado mozgasi energiajat."
Az aikido nem semlegesíti hanem tovább vezeti ezért kevesebb en. szükségeltetik hozzá!
"sokkal kisebb helyen kell megtennem"
Szerintem egy aikido-s is megteszi neked ugyan úgy kis helyen!(így van aikidosok vagy nem?)
"Es, hogy szep-e a vingcsun? Minel magasabb szinten muveli az ember, annal szebb."
Ez így igaz viszont nem csak az hanem mindegyik más harcművészet!
A fentiekben közölt vélemény csak az enyém én így látom.Kérek javítást ha vki máshogy szemléli,így többet tanulok és rájöhetek hogy mit írtam rosszul!
Én ismét csak nem tudom elég jól hangúlyozni hogy mennyetek át a Harcművészetek képekben c. forumra és ott mindent metsláltok!És lendítsétek fel.Ha vki megmondja hogy hogy kell linkelni azon nyomba megteszem mert már elfelejtettem!!!:-(((((
Neked most van egy könyvem:Melyiket válasszam?
Minden benne van:hol találhatók klkubbok miket kell nézni és minden stílus benne van.Uyeshiba évszáma is!Ha érdekel még egy variáció!:-))
Terrmészetesena ninjutsu is.Asszem a ju-jitsu elődje a tai-jitsu-val együtt.De vannak olyanok is ami nagyon megfogott de még soha életemben nem hallottam róluk és nincsenek is vagy csak én nem tudok róluk.
Feltennék egy kérdést amit már feltettem csak nem láttam rá választ:Ki hallott már a sumo-dyak-ról?
Szombaton dzseki csen film.Még nem láttam és ez ritka!.-)
Csak azt nem értem hogy, hogy-hogy 2.rész?Mikor adták az 1.?
OFF
Látta valaki az Amadinda koncertet hétfön 20:05-től?Érdemes volt nézni,bár nem tudom hogy kit érdekel!
DLaLa,Orlran
Igaz de nem hiszem hogy amikor már nyom. pontokat kell alkalmazni akkor te az órádat nézegeted!Egyébként meg nagyon okos bácsik voltak ottan!:-)
Igen ez is igaz hogy mindenhez kellet érteni.Micsoda biologiai háttárrel kellet rendelkeznie?
Orltran
Ne becézz!:-(>)
Most ezt hogy értsem???Cikizel?Én nem vagyok anyátok közt néző!Vagy mérges vagy?:(Na meg mi az hogy én nagy kung-fu-s?Bár szivesen lennék!:-)
Voltál Hajduszoboszlón a kung-fu gálán?Vagy min?
"a Frangepán/Béke van tőlem fényévekre. Jellemző! :)
Leginkább a belső kerületek/területek lennének jók, I.,II.,V.,VI.,VII.,XII. és XIII. központibb részei."
A Frangepán/Béke sarok a XIII. ker. központjához nagyon közel van. A Béke tértől, a Polgármesteri Hivataltól 1 megálló villamossal, a Domustól 2 megálló. A Lehel térről kb. 10 perc villamossal, az Árpád hídi metrómegállótól max. 15 perc gyalog. (Én is gyalog járok az edzésekre az Árpád híd pesti hídfőjétől, annyira közel van.)
Egyébként Yang stílusú Tai Chi Chuan is van a Hong Kong Házban, és újabban északi Imádkozó Sáska kungfu is.