Nem, ez nem rántás. :) Ez a hintés. A rántás az az, ha külön készíted el és aztán teszed az ételbe. Ha előbb az alapanyagot megpirítod, párolod zsiradékban, majd ezt szórod meg liszttel, az nem rántás, hanem hintés/staubolás. Legalábbis hivatalosan. :)
Hintésnél nem lébe megy a liszt, hanem a zsiradékba. :)
nálam akkor rántás, mert én a zsiradékon pirítom a zöldséget, arra szórok lisztet és engedem fel vízzel.
de anyu például úgy operál, hogy főzi a zöldséget és külön lábasban készíti a rántást el, azt ráteszi a vizes zöldségre, majd még tejet/tejfölt is tesz rá, de ettől még az övé is rántás szerintem.
én azt hiszem, hogy a rántás lényege, hogy zsírban piruljon a liszt és aztán legyen felengedve valamivel, nem? a hintés vagy staubolás pedig amikor nem zsírban pirul, hanem mindjárt a lébe megy a liszt. asszem. :-)
Na amit itt rántásként emlegettek, az a hintés, azaz, ahogy a sváb rokonok jól tudják - staubolás. Az nem rántás. Párolásnál alkalmazott sűrítési módszer, a zsírjára pirított zdséget lisszttel meghintjük meg felengedjük vízzel/csontlével/tejjel - mikor mivel.
Utánanéztem egyébként tegnap a tankönyvemben, van diétás rántás is és száraz rántás is, a száraz rántásnál nincs zsiradék, csak a lisztet pirítja az ember, a diétásnál meg pirítja alisztet aztán külön adja hozzá a zsiradékot, de azt már nem melegíti.
Joghurtos habarást kipróbálom, legfeljebb összeugrik kicsit, nem hinném, hogy Olivért ez nagyon zavarná. Aztán majd meglátjuk. :)
Tasha! Nem csomósodik, éppen csak össze kell keverni egy kicsit, és már fel is lehet önteni. Igy rántás is és mégsem. Én magunknak is igy csinálom a főzeléket.
delma light, de az tele mindenfele adalekkal, es a biopont biomargarinja, ami minden nagyobb boltban elerheto mar, ezenkivul az olivaolaj alapu margarinok egy resze is tejmentes, de mi azt nem hasznaljuk, nezd meg a cimket, se tej, se tejpor, se tejfeherje, se tejsavo, szoval semmi tej- kezdetu osszetevo ne legyen benne, es akkor tejmentes
ha így rászórod a lisztet, nem marad darabokban a kajában?
Lappa, azt mondta a dunan egyszer a szakácsember, h a habarás lényege h egy nagy tálban kavrjuk el habverovel a tejfölt/joghurtot a liszttel, jó alaposan, akkor nem csapódik ki. Én azóta így csinálom (azelott csak a tejfölösdobozba raktam a lisztet és elkutyultam úgyahogy) és tényleg kulönbség, szép sima lesz a kaja.
én meg úgy, hogy olaj a lábasba, arra zöldség, pirít, rászór liszt, felenged vízzel. tehát kvázi a rántást engedem hosszabb lére. és akkor a legvégén, a tűzről levett cuccba mehet a joghurt.
én úgy szoktam, hogy a zséget csak párolom, tehát kevés víz van rajta, és arra rászórom a lisztet, összekavar, felöntöm még ha kell víz bele :-) (ez a staubolás egyébként - vmi sváb dolog talán, mert még a sváb dédimtől eredezteti a család ezt :-)) ) és igen, csak már tűzről levéve megy bele a joghurt
hát nem tudom, én párszor már próbáltam főzni a joghurtot, de nem kaptam valami meggyőző eredményt (az egész kicsapódott, maszatos-szétválós bigyó lett). szóval ha joghurtos ételt csinálok, akkor nálam az a metódus, hogy a joghurtot a végén, a tűzről levett ételbe keverem bele és azzal már nem főzöm. tehát én vízzel keverném a rizslisztet habarásnak és ha felfőtt, mehet bele a joghurt.
köszi, akkor így fogok válogatni. hát, nagyon bosszantó, de nem jut eszembe, és hiába keresgélek a neten, nincs ilyen vaj:) nem meggle. szerintem rama, de nem találom a termékeik között sem. most baromira idegesít, hogy nem jut eszembe.:)
és milyen vajat? nem jut eszembe a neve annak, amit mi eszünk. kék csomagolása van, de sajnos én vajtartóban tartom, nincs meg a csom. mi a fene a neve? nem creme bonjour, mert az amolyan szendvicskrém, ez meg, amiről én beszélek, vaj(készítmény).
anno bio margarint használtam, de a mostani eszemmel simán használnék vajat, a biomargarin ránk avasodott, mi nem fogyasztunk annyi margarint (nemtom, miért nem árulják kisebb kiszerelésben)
babybell rulez :-) bár nálunk a 2 gyerek eszik egy darabot meg mennyiségre (néha persze akár az összeset kibontanák) na persze már a kicsi is ki tudja bontani majdnem :-))
Goldie, kap már Olivér joghurtot? Ha igen, szvsz a tökfőzeléket inkább azzal csináld (én rizsliszttel sűrítem). És akkor nincs dilemma a rántás körül. :-) Nálunk reszelt sajt is megy bele, meg sok kapor.
hát nem nagyon, meg mikor próbáltam nem komálta. De már kap, imádja o is. :) a sonkát is.
Gesztenyés alma (7 hónapos kortól)
Mélyhûtött egész, hámozott gesztenyét feltesszük fõni (elég hamar puha lesz). Amikor majdnem kész, beleszeleteljük a hámozott almát és készre fõzzük, majd a lével együtt turmixoljuk. Csirke- vagy pulykahússal is nagyon finom!
Gesztenyefõzelék (6 hónapos kortól)
130 ml-hez: 20g Sinlac, 50g tisztított gesztenye, 50g savanykás alma
A gesztenyét megmossuk, megfõzzük, ha kihûlt, meghámozzuk. Az almát lereszeljük, és a burgonyanyomón áttört gesztenyével elkeverjük. A fõzelékalapot a S. porral összekeverjük, vízzel megfelelõ állagúra hígítjuk. A baba korának megfelelõen csirke- vagy pulykahússal dúsíthatjuk.
Gesztenye rizspéppel, almával, meggyel (6 hónapos kortól)
Hozzávalók: fél adag natúr (cukor és aromamentes) gesztenyepüré, egy közepes alma, pár szem meggy, Holle rizspép (70 ml víz, 2 evõkanál por)
Az almát feldarabolva kis vízzel meg egy szegfûszeggel a mikróba dobtam 2 percre, leszûrtem, a levét félretettem. A gesztenyét, a lehéjazott meggyet, az almát és a rizspépet összeturmixoltam, az almakompót levébõl még 2 evõkanálnyi kellett a higításhoz. Jókora adag, kb. 300 gr, kétszeri kajára elég.
A mai adaghoz kevertem 1 kk olivaolajat, holnap csirkemellet teszek hozzá. (Sudve)
Meggyes gesztenye (7 hónapos kortól)
Én püréböl csinálom, az édesböl, mert a meggy meg savanyú. Szóval felolvasztok kb. 1/3 gesztenyemasszát, meg kb. 30-40 ml meggyet és jól összeturmixolom. Ha nem elég folyós, egy-két kanálka joghurttal vagy hígra elkészített Sinlaccal higítom. Uzsonnára vagy lightos vacsorára tökéletes. (Odi) Tipp:Fagyasztható. (Pedrus)
Lappa - az okfejtésed nekem is logikusan hangzik, elsőre azt mondanám, nekem ez a rántás OK. :) de még utánakérdezek :)
tasha - 1 éves korig nem adtál sajtot? Hmm, én adok, Olivér imádja, remélem nem nagy gáz. :) Na igen, de mit csinálok a gesztenyével? Tovább főzöm, aztán összetöröm? Hmmm, de bonyolult. :)
csak a gesztenyére van ötletem, pl csirkehússal tuti finom csak kell vmi lé-szaft mellé. Meg desszertnek meggyel pl. (sonkát-sajtot én 1 éves korig nem adtam az adalékanyagok miatt)
hát ez kiválóan logikusan hangzik, én maximálisan el is fogadom, viszont ebből következik nekem az alábbi okfejtés:
ha olyan ételt készítünk, amiben nincs hús és egyébmás zsiradékforrás, ha kevés zsiradékot használunk és a zsiradék az mondjuk olivaolaj, ha a a rántást nem pirítjuk túl és teljes kiőrlésű lisztből készítjük, akkor a rántás nem gáz.
Heló csajok. Benézek, oszt látom megszólíttattam. :) Rántásra rákérdezek a suliban, elsőre a tippjeim: - a rántás mint olyan nem gáz igazából, csak az a gáz, hogy a magyar konyhában "mindenbe" tesznek - azaz nálunk sokkal elterjedtebb egy rántással sűrített főzelék, mint mondjuk egy sima párolt v. gőzben főzött zöldség - a rántással ugye zsiradék kerül a kajába - ami nem baj, csak az a baj, hogy ha emellé kerül még húsvagy bármi más, ami további zsiradék - mert így lesz az adagonkénti kajában túl sok a zsiradék - ugye a sime fehér liszt eleve gáz :) - itthon hajlamosak arra az emberek, hogy a rántás adja a főzelék nagy részét, mert így ugye olcsóbb - túlpirítja az ember a lisztet, ezzel előfordulhat, hogy megég a zsiradék - így mindenféle nem egészséges kémiai folyamatok zajlanak le - meg a pirítás során keletkező pörzsanyagok (amiket a magyar nép oly nagyon szeret, húson, zöldségen, mindenen :) - azok sem egészségesek, de ezt már elfelejtettem, hogy miért, itt is valami olyasmi a lényeg, hogy az égéssel elkezdenek bomlani valamik, amik nem jók. :) De ezt majd csak később tanuljuk, jövőre okosabb leszek. :)
Na de majd rá is kérdezek. :)
Egyébként én még életemben nem csináltam rántással főzeléket :), isiben jövő pénteken fogunk, tegnap vettem mirelit tököt én is azt tervezem, hogy Olivérnek rántással készült tökfőzeléket fogok adni. Meglátjuk majd.
Viszont, nekem is vannak kérdéseim. 10,5 hónapos lurkóhoz. - ki milyen sajtot ad a babának? Melyik az, amelyik esetleg kevésbé sós? - ki milyen sonkát ad a babának? Azt mondják, hogy védőgázasat egyáltalán ne, de amelyik meg nincs előre csomagolva, arról még kevésbé lehet kideríteni, hogy mi van benne? tegnap elolvasgattam az összes szárnyas sonka címkét és mindegyikben van laktóz vagy tejcukor vagy tej nem tudommi vagy szója nem tudommi. Valakinek valami pozitív tapasztalata? - vettem tegnap előfőzött, fagyasztott egész gesztenyét - valakinek valami tipp, hogy mit lehet belőle készíteni?
Még volt valami, de elfelejtettem, majd visszajövök max. :)
Én még csak read-only vagyok itt a topicon, de nemsokára eljön az idő, amikor majd aktuálisak lesznek azok a dolgok, amikről itt írogattok. Nekem már van egy két éves kislányom, és most van egy 4,5 hónapos kisfiam. Már nagyon sok jó ötletet összeírtam magamnak azokból amit, Ti itt beírogattatok. :)) Az első gyereknél is jól jött volna ez a segítség, de akkor még nem voltam jártas a fórumok között. De nem is ez a lényeg.
Mézes meleg tejtől állítólag jobban alszanak a dedek. De én soha nem adtam a gyereknek mézzel a tejet, csak magában.
És ha nem haragszotok, akkor továbbra is olvasgatnám a hsz-eiteket, aztán ha aktuális lesz, majd írok is.