A tulajdon védelme és a lopás megtorlása nem ugyanaz. A tulajdon védelmében lelakatolod a bicikilt, őrzöd, stb, megakadályozod a (potenciális) elkövetőt a lopásban.
Ha a tolvajt megbünteted, megvered, levágod a kezét stb, az nem a tulajdon védelme, hanem a tett (vagy annak kísérlete) megtorlása. Nem szabad (és nem is célszerű) összemosni a kettőt, már csak azért sem, mert az egyik legális és jogos, a másik pedig nem.
Verseny szerintem inkább atttól verseny, hogy egyrészt hivatásos versenyzők mérik össze erejüket, másrészről pedig általában van tétje. pl. díjazás, egyesületi pontszám stb. Amatőr biciklizésnél inkább az van, hogy egyszer röhögve feltekerek a HHH-ra és még közben viccelődök is, máskor meg 100m szintkülönbség után kifulladok, és parázom, hogy jaj végem van :) , szóval amatőr szinten én nem mérném össze az erőmet hivatásos versenyzőkkel, mert nem ugyanazok az adottságaink. Baráti biciklizés meg szerintem az, ahova az ember alapvetően azért megy, hogy mozogjon, meg hogy jól érezze magát ki-ki a maga módja szerint.
Hazai sportrendezvényektől egyébként általában kiütést kapok. pl. tipikus margitszigeti futóverseny: kibaszott hangos zene, tapló biztonságiak, nyomják az ember agyába a reklámot, cigiző sportolók... a CM is ilyennek tűnik, nem voltam még, egyszer azért elnézek.
És van aki pont ezt élvezi: nem csak a lába, de a feje is dolgozik az embernek. Ha akar, jobbról kerül, ha akar akkor balról. Választhat, hogy meredeken megy fel, vagy lankásan körbeteker. S ha látja, hogy valaki más úton indul el a következő pontra, akkor eldöntheti, hogy vajon neki vagy a másiknak volt jobb ötlete ;-)
Nagy előnye egy sima biciklitúrával/maratonnal szemben, hogy gondolkodni kell, s nem tolnak le az útról, ha lassítasz.
Hátránya(?), hogy ha nem hagysz magadnak elég időt gondolkodni, hogy merre menjél, akkor később annak a többszörösét fogod gondolkodással eltölteni hogy megtaláld magad a térképen. ;-)
Lehet versenyszerüen is csinálni (ez a kisebbség). De lehet a mozgás, a gondolkodás és az egyéni kihívás öröméért is csinálni (a többség).
Biztos lenne. Esetleg az, hogy a tolvajok is akciót hirdetnek, és bandákban járnak biciklit lopni, esetleg fegyverrel. Általában az önbíráskodásnak szoktak lenni hasonló kimenetelei. Az eredmény: így is a rosszfiúk járnak jobban, csak te sem kaphatsz védelmet senkitől affér esetén, hiszen te is tilosban jársz. Legjobb el sem indulni ebbe az irányba.
Másként fogalmazok: ne lepődj meg, ha azt tapasztalod, hogy nem együtt mennek a résztvevők, nincs "túravezetés", és nem is mondják meg, merre kell menni, hanem kezedbe nyomnak egy térképet, és az azon kijelölt pontok között neked kell megtalálnod a legrövidebb/leggyorsabb utat.
Szerintem ez az egyedüli hatásos megoldás a tolvajok ellen. Ha be vannak szarva, hogy figyelik őket, és eltörik a kezüket... Legalább pár hétig kéne ilyen "akciót" hirdetni, kíváncsi vagyok lenne-e eredménye! Kézeltörés helyett egy nagy pofon is megteszi. :-))
Akkor talán van remény nekem is. Csak két hónapja nyomom terepen is. A munkábajárós aszfaltozásom csökkenésére szépen kezdtek feljönni a kilók (sajnos a kajáról nem tudok lemondani, inkább szenvedek többet az edzésen), emiatt iktattam be a déli edzéseket.
Neked mennyire vált be a Svábli guma? Én a gyors kanyarokban kissé sodródósnak éreztem. Mászasnál, fékezésnél nem volt gond vele.
Semmi különös. Heti 2-3 tekerés, februártól olyan havi 30 óra. Mostanában HHH, Hárs, Jánoshegy a menü. Utóbbi időben többször összejött a 2,5-3 óra. Emelkedőket eléggé meghúzom, plusz még ahol kedvem tartja. Általában ismert, bejáratott szakaszokat mérek és örülök, ha sikerül javítani az időn meg a használt áttételeken.
1,5 óra után látványosan lassultam, plusz jött egy lassú defekt. A többszöri fújkálással, meg a belsőcserével együtt vesztettem 20 percet, így az utolsó 35 km-n már edzéstempóba mentem, 70% fölött nem igazán voltam:)
No, megjöttem a TeleHódról. Voltunk vagy tizenketten, meg az iszonyatos Lux-özön. A Hold - látva a díszkivilágítást - szégyenében elbújt. Legközelebb messzire elkerülöm Andort, mert kihajtotta belőlem a lelket. Még a Rekibe sem maradt erőm beülni:-).
Köszi, bár ti még mindig elérhetetlen távolságban vagytok edzettség szempontjából.
Felemás a felkészülésem az eddigi évekhez képest. Az napi országútizásom felére csökkent, viszont hetente négyszer egy-másfél órát intenzíven megyeh a HHH-án egy kollégámmal, aki szerencsére egy kicsit jobb nálam felfele és síkon is, így eléggé inspirál a nagyobb tempóra.
A kerékpár lopások ellen kéne fellépni hatékonyan. Alakulhatna egy tolvajnyúzó kommandó!!! Kitennénk gyengén lelakatolt gyönyörű bringákat, és a közelből figyelnénk. Amikor valaki megpiszkálja, elkapjuk és eltörjük a kezét. Drasztikus módszer, de szerintem pár hét alatt legalább 20 tolvajjal kevesebb lenne... :-)))))