Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Az, hogy egyik évben 888 fő van misszióban a másik évben meg 1444 fő, az nem a hadseregtől függ.
Ezek 100%-ban politikai, a Honvédségen kívüli döntések következményei.
------------------
A Sínai misszió megszűnésével az egyik békés hely kiesett.
Pedig kb. 20 évig sok százan szolgáltak ott, ahol a legnagyobb gond az lehetett, hogy az egyik pincér mindíg csak kettő jégkockával adja a whiskyt, holott hárommal szeretjük.
Szerintem,ha 26 évesen egy kiképzett,harcedzett tiszt-vagy akár altiszt-elhagyja a hadsereg kötelékét,az óriási veszteség a seregre nézve.
Igen az lehet, de nem feltétlenül veszteség a társadalomra, országára nézve. És szerintem ez a végső cél.
De tulajdonképpen a seregre nézve sem veszett el teljesen. Ne felejtsd, hogy ott van egy komoly tartalékos rendszer, bármikor visszahívják, ha a speciális tudására lesz szükség. Oktatni, missziózni is akárhová mehet.
Az sem kizárt, hogy pár éven belül visszatér az aktív szolgálatba, ahol meg civil életben (jelen esetben Afrikában orvosként) szerzett tapasztalata jelenthet majd előnyt. Fontos az átjárhatóság. Illetve kellenek ilyenek IS, akik a civil és a katonai pálya határán vannak. Mindegy, hogy technikailag tartalékosként fog szolgálni vagy pár évre újra aktívként. Hasznosítani fogja atudását az országa javára, ha van egy szisztéma, ami ezt lehetővé teszi. És náluk ez megvan.
Abba is gondolj bele, hogy a helyére jött egy másik fiatalember, akinek lehet nem lesz akkora szerencséje, lehetősége, képessége stb., hogy hasonlóan magas kitüntetést kapjon, de ki lesz képezve, lesz harctéri tapasztalata (a Royal Marinesnél mindenképpen) aztán vagy marad vagy nem. De rá is igaz lesz, amit az előbi srácra írtam, hogy jó tartalékos lesz belőle. És a sor folytatható. Untánpótlás mindig lesz. Ha jó a szisztéma, akkor a társadalom is profitál belőle.
Ezek az emberek jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a sereg és a társadalom közötti kapcsolat fennmaradjon. (Ha megnézel egy brit sereggel kapcsolatos internetes cikket, kevesebb lesz az 'ingyenélők, csecsemőgyilkosok' stb duma a hozzászólásokban, legalább annyi lesz a pozitív hangvételű is.)
A Magyar Honvédségnek - szerintem - nem feladata az ország védelme.
Akármit ír az alkotmány.
Az a plebsnek szól, vakításra.
------------
1./ Egy ország, mondjuk Pirézia megyénként (400.000 fő) alkalmaz egy= 1 fő rendőrt.
Az Ő feladata a megyében a bűnüldözés, a bűnügyi helyszíneléstől az ügyégnek való aktaküldésig.
az Ő dolga a bűnmegelőzés.
az Ő dolga a közlekedési igazgatás, a közuti ellenőrzés, a közlekedés irányítás, a helyszínelés.
Az Ő feladata az őrizetesek őrzése.
Hogy milyen eredményes abban a megyében a rendőri munka ?
Nem mindegy a hatalomban lévőnek?
Stb.
-------------------
2. / Egy másik ország, mondjuk Bergengócia (10 millió lakos) alkalmaz állami pénzen 1=egy fő matek tanárt.
Ez a matektanár minden nap egy Pusztavacs nevű Bergengóc település melletti réten feláll egy 60 cm magas katedrára és szabályos számtan + matek órát tart a mezőn.
A nebulók feladata, hogy minden reggel eljussanak arra a mezőre Bergengócia minden településéről.
Arról is mely 6 km-re van és arról is amelyik 303 km-re van.
Aki nem jut az így járt.
Ott leülnek a fűbe és ha matekot akarnak tanulni akkor fülelnek.
Jaaaaaa, hogy a 286-ik sorban ülő kölök már nem hall semmit ?
Füleljen/figyeljen jobban.
-------------------
Pont ekkora lehetősége van a Magyar Honvédségnek megvédeni Magyarországot.
Az ország védelemhez se eszköze, se embere, se pénze.
Mozgósítási rendszere nincs.
Mondjuk hála Istennek mert ha lenne, akkor a mozgósítottaknak csak:
- ruhát,
- fegyvert,
- ágyat,
- kiképzőt,
- lőszert,
nem tudnának adni.
----------------------
Akkor mi a feladata a Magyar Honvédségnek ?
- Évente kb. 600-800 fővel vegyen részt, emberáldozatokat nem követelő, olcsó missziókban,
- Kb. 150-200 fővel képviseltesse magát a szövetségesek különböző külhoni törzseiben.
- A lehető legkevesebb pénzből idehaza tartson fegyverben/létszámban kb. 5000-6000 főt.
- Álljon készen árvízi, hófuvási, kerítésépítési, ünnepszervezői, feladatok gyors végrehajtására.
- ...........................
- ...........................
Sehová se írtam lövész, felderítő, különleges akármit.
De, hogy az olvtársak ne morogjanak hirtelen felindulásból, hajlandó vagyok a feladat sorrend huszon- ...........na jóó, legyen.........tizenkilencedik sorába felvenni, hogy :
- tartson 100-120 fő hungarikum rambót,*** akikhez az összes média munkást évente egyszer oda lehet küldeni, riport készítése céljából.
*** = ezt a kb. 100-120 főt szervezhetik több alegységbe is, adhatnak nekik közönségvonzó elnevezéseket.
Én örülök az ilyen jellegű fluktuációnak - szerintem a legrosszabb, ami egy haderővel történhet, hogy belterjes, kasztszerű lesz, "apáról-fiúra öröklődik" a mundér. Teljesen rendben van, hogy valaki (akár tisztként is!) max tíz évet gondol a seregben. (Ezért is felesleges a 4 éves tisztképzés szerintem.) Persze ez idő alatt igyekszik a lehető legtöbb speciális tanfolyamot elvégezni (lehetőleg külföldön), és minél több misszióba el akar menni (pénz meg tapasztalat), ennyi 'csípés' jár neki, ha már vállalja azt, hogy kimegy zűrös helyekre.
Persze nincsenek illúzióim, az így kikerülő, nyelvet beszélő, külföldi (missziós és tanulmányi) tapasztalattal ésesetleg kapcsolatokkal is bíró, jó fizikális állapotban lévő (még) fiatal volt katona valószínűleg nem itthon fog magának munkát keresni.
Persze sok pénz az ő kiképzésük. De mindez nem veszne el, ha az "újrahasznosításuk" valahogy így történne:
(Röviden: srác sportolói karrierje elszállt egy sérülés miatt, irány a sereg: Sandhurst majd a királyi tengerészgyalogság, hadnagyként szolgálat Afganisztánban, második legmagasabb vitézségi kitüntetés és századossá előléptetés, ki a seregből 25-26 évesen, tanulni orvosnak, karitatív szervezeteknél munka Afrikában. Ki sopánkodna ebben az esetben, hogy mennyibe került a srác képzése?)
Két éve nem adtak meg egy elsőbbséget, a kocsim totálkár, és bár az okozó elismerte a felelősségét, rendőrt hívtam. Később bebizonyosodott a biztosítónál, hogy sok hercehurcától kíméltem magam tekintettel a jelentős kárértékre. Kijön a csíkos kocsi, kiszáll egy egyenruhás mellényes, meg egy civil mellényes. A civil odajön és elkezdi kérni az irataim, mikor észreveszem, hogy nem rendőr, hanem polgárőr. Csak ajóneveltségem gátolt, hogy ne küldjem az annyába, mert közben már magyarázta is a baleset okozójának, hogy ha elismerte, nem is érti, miért kell nekik kijönni. Szóltam a rendőrnek, hogy velem szemben ő intézkedjen, és állísa le a polgárőrt. Félrehívott a srác es elmesélte, mint kollégának, hogy pihenő nélkül már a második szoliját nyomja, es már annak is örül, hogy ezt a féleszű fickót mellé osztják be, legalább egy kis esgítsége van. Döbbenet!
És még lesz ez durvább is. Van egy új jelenség több ilyen sráccal találkoztam. Tudatosan építik az életüket így. Vagyis a terv lehúz 3-5 évet megtanulja a nyelvet amit kell és jól mutat az önéletrajzba gyerünk ki. Már a felszereléskor erre készülnek.
Tudom jól. A hazai és a külföldi biztonsági cégek örömmel szívják fel a szaktudást. A jelenség szomorú mivoltára utaltam. Az állam az adófizetők pénzén kiképzi, tapasztalatokat gyűjt és a tudást nem a seregben kamatoztatja hanem a magán szférában akár itthon akár kint.
Ez más országokban is megvan, de nem ilyen mértékű az elvándorlás. Képzelt ha az a sok ember aki most magán cégeknél dolgozik még mindig a seregben lenne...
Ismered a mondást, talán hallottad ;)" Hagy menjen a tescoig áll a sor..." Ez a borzasztó.
és a igaz a tescoig áll a sor csak nem befelé hanem kifelé...
Hagyd már. Az életben nem tudod meggyőzni erről, én is próbáltam már, hogy mit értesz ez alatt, hogy alapból minden katona lövész és csak után kell(ene) legyen bármi. Sőt semmiről sem tudod meggyőzni, nem nagyon fogsz tőle olyat olvasni, hogy "igazad van."
Aki a sértettségét itt akarja levezetni,vagy innen akar infókat szerezni,hogy kvázi bosszút álljon,annak lehet,hogy ki kellene beszélnie a dolgokat a barátaival,vagy egy szakemberrel....:)
Ebben egyetértünk.
E-mail-em nyilvános,ha gondolod,mivel komolyan kíváncsi vagyok rá.
Végül is miért ne, akár be is jelentkezhetek lakcímkártyával a 3 betűsökhöz. :-)
Mivel itt vagy,már réges-régen lenyomoztak a 3 betűsek!:)))))))
(Ez biztos,van benne tapasztalat....:))))))) )
E-mail-em nyilvános,ha gondolod,mivel komolyan kíváncsi vagyok rá.
Már csak azért,mert több helyen hallottam már ezt a spec beosztásba kötéllel kell embert fogni dolgot,de ilyennek sem találkoztam még.Pedig spec beosztásban szolgáltam külföldön is.
Aki a sértettségét itt akarja levezetni,vagy innen akar infókat szerezni,hogy kvázi bosszút álljon,annak lehet,hogy ki kellene beszélnie a dolgokat a barátaival,vagy egy szakemberrel....:)
Nekem általában pozitív tapasztalatom van a polgárőrökkel kapcsolatban.
Pl:Gyomaendrődön kiástunk 503 db szórt bombát,amit a Honvédség tűzszerészei csak pár nap múlva tudtak elszállítani.A helyi polgárőrség 0-24-ben őrizte a helyszínt.Mivel esős idő volt, a helyszínre vontattak egy traktor pótkocsit,rajta egy bódéval,hogy esőben is normálisan tudjanak figyelni,de az egyetlen polgárőr Nivájukat ne kelljen erre igénybe venni.
Én is ezt tapasztalom. Sőt sok helyen a járőrkocsi is azonos (típus) csak az egyiken Rendőrség felirat van, a másokon meg .....őr felirat. Messzire tök ugyan az.
Stimmel. Mondjuk a gázpisztoly szigorúan tiltott, de sajnos valóban vannak, akik itt élik ki a kommandózási hajlamaikat, mert a honvédség alól vagy fel voltak mentve, vagy már kimaradtak belőle.:-) (A nyugalmazott vagy leszerelt fegyvereseknek meg nehéz az átállás az intézkedési jogosultságról, a kibővített állampolgári jogokra.) Ettől függetlenül a többség azért tisztességesen végzi a vállalt önkéntes munkát.
A saját házam táján mindenképpen azt látom, hogy pozitív a hatás, mert messziről valóban nem létszik, hogy ki a rendőr, ki a polgárőr, és nem minden bűnöző megy közel, hogy erről meg is győződjön.:-)
Mivel néhány hozzászolás már az IRL határát súrolja, és könnyű visszakövetkeztetni, ekkora cégnél, így ezt megtartom magamnak. Ez a topik tele van sértett bakákkal, akik a krémes tetejére nem fértek fel, dugig van olyanokkal, akik valamelyik 3 (akarom mondani 4 betűsnek dolgoznak), és persze olyannal is aki azt hiszi, hogy így (világgá kürtölve a problémákat) tud segíteni az ország védelmében. És ez így van rendjén. Nem adok rá okot, hogy sokat és sokan dolgozzanak.
"Te valszeg tudod, hogy egy sokat túlórázó KR-s "közrendőr" mennyit visz haza, - egy katonának ez már több, mint álomfizetés lenne - mégis elég nagy már ott is a fluktuáció."
A fluktuációról nincsenek infóim,de azt látom,hogy pl az egyik dunántúli osztály hajnalban megérkezett Bp-re,este rendezvényt biztosított,majd még éjjel levonult egy alföldi kapitányságra,megerősíteni az ottani állományt.Mindezt már túlórában...
Szóval nem csodálkoznék,ha erős lenne a kiáramlás
De nem kétséges,megérdemlik a kiemelt bérezést...
Ha pedig a mélységi osztály munkájáról kérdeztem azokat,akik ismerik,egy szót mindig mondtak:"Szívás":)
Az országos polgárőrnapon Pintér apánk már utalt ezekre a dolgokra, és a polgárőrség lehetőségeihez képest már fokozottan vesz részt a rendőri munka segítésében, nemcsak a járőrszolgálatban, hanem speciel a migrációs feladatokban is.
"a települések polgár/városőrei ugye rendőrségi alárendeltségben vannak"
Nincsenek semmilyen rendőrségi alárendeltségben, együttműködő partneri viszonyban vannak. Szervezetileg a polgárőrség olyan, mint bármelyik horgász- vagy bélyeggyűjtő egyesület.
Alapvető tévhitek vannak a polgárőrséggel kapcsolatban, és ebben a sajtónak is komoly szerepe van. Folyamatosan azt sugallják, hogy a polgárőrség az úgy működik, hogy a BM szól, hogy holnaptól kell 2x12 órában 8 polgárőr, és mennek. Hát nem. A polgárőrség az úgy működik, hogy van mondjuk egy városi polgárőr egyesület, aminek van 30 tagja. Ebből aktív tag általában olyan 20-50 %, aki el is megy szolgálatba, és nem csak a tagdíjat fizeti. Ezeknek egy része nyugdíjas, aki kicsit többet ráér, egy része aktív dolgozó vagy egyetemista, akik a munka, tanulás, család mellett a ráérő szabadidejükben elmennek heti 1-2 napot önállóan vagy rendőrrel közösen. Ebből következően a járőrözés jellemzően péntek-szombat éjszaka történik, ami persze nagy segítség a közrend fenntartásában.Én pl. havi két 12 órás szolgálatot szoktam vállalni a rendőrséggel, az mellett, hogy otthonról részt veszek a szolgálatszervezésben, és több szakegyesület munkájának a koordinálásában. A korábban kb. 90 ezres polgárőrség létszáma a törvénymódosítás/igazolványcsere után kb. a felére csökkent országosan, és ezek egy része is passzív tag.
Vannak olyan települések, köztük városok, ahol egyáltalán nem működik polgárőrség, és sajnos sok helyen fordul elő, hogy van ugyan egyesület, de nem igazán van közös munka a rendőrséggel.
Tehát lesz, ahol be tud segíteni majd a polgárőrség, lesz ahol nem, de olyan, ahol folyamatosan, napi 24 órában rendőrrel közösen, olyan nem igazán. Ez inkább néhány budapesti kerületben és pár nagyvárosban fog előfordulni, de pl. nálunk kizárt, nincs annyi aktív polgárőr. A mi egyesületünknek 38 tagja van, ebből rendszeres szolgálatot kb. 10 vállal, a többi csak alkalmilag, éppen most zárt ki az elnökség egy tagot, aki 3 éve nem adott szolgálatot, ez már sok volt. És ez nem egy rendkívüli dolog az egyesületek között. (Mondjuk az én álláspontom az, hogy aki tagdíjat fizet, és nem ad szolgálatot, az ne kapjon ruhát, eszközt, de a tagdíját fogadjuk el.)
Ettől független tiszteletreméltó, ha valaki pénzt és szabadidőt áldoz a közrend érdekében, de ez nem tudja kiváltani a kieső rendőröket, csak valamilyen szinten csökkenteni tudja a hiányuk hatását.
"Bárki, bármilyen szakma fanatikusai között szolgál, úgy képzeli (hamisan), hogy az a csapat a zsínormérték a teljes szakma számára."
Mi van,ha csak akkora a csapat,hogy aki nem fanatikus-szigorúan jó értelemben-,és nem tudja az x-edik típus y csapágy z kihordási idejét álmából felébresztve, az meg sem felel a követelményeknek?
Szvsz,ha valaki tökéletesen ért a szakmájához,vagy arra törekszik,az még nem biztos,hogy fanatikus.
Saját beosztásomban pedig,aki "csak" munkának tekinti a feladatát,azzal nem szívesen megyek ki terepre....
"akik megtévesztésig hasonlítanak a rend éber őreire, akkor a szubjektív biztonságérzet fokozódik."
Ha egyáltalán lesz 1 fő rendőr,aki ki tudna menni velük.
Ott lesz a gond,ha nem lesz rendőr.
(mellesleg a parancsnokok nem nagyon szeretik kiküldeni az embereiket egyedül)
A polgárőrnek önállóan gyakorlatilag arra sincs joga,hogy megszólítsa az állampolgárt.Bár sokan azt hiszik magukról,hogy rendvédelmi szervhez tartoznak.Gázpisztoly az övben,-sárga-villogó a kocsin..:)
Jogkörök nélkül,eszközök nélkül max rendőrt hívhat.
Csak legyen kit kihívnia,ha lát valamilyen bűncselekményt
Egy bizonyos orvossal évekig együtt éltem,így pontos rálátásom volt arra,hogy mikor és miért missziózott,Ő vagy épp a kollégái.
Sajnos volt szerencsém olyan orvoshoz is,aki önként,kezét-lábát törve jelentkezett Afganisztánba,majd egy súlyosabb arcsérülés láttán-egy AK-lövedék elvitte egy amerikai srác fél állkapcsát-rosszul lett,és még csak segíteni sem tudott az amerikai kollégáinak.
(Mellesleg fül-orr-gégész volt,nem is értem,mit keresett ott.)
"Klasszikus kútból nézi az eget esete."
Neked milyen sz6emélyes tapasztalataid vannak a missziókkal kapcsolatban?
Meg tudnád osztani velem,hogy mely speciális beosztásokba kell/kellett kötéllel fogni az embereket?
Mellesleg az OF-2/3/4 nem biztos,hogy egy OR-2 vállán elsírja a bánatát,de egy OR-7/8 vállán már,lehet,hogy igen,főleg ha az illető a vezénylő zászlósa,vagyis bizalmi embere.
Annyit még megjegyeznék (teljesen polsemlegesen), hogy a jelenlegi hatalomnak a másodlagos erőszakszervei (paramilitáris részek) majd kicsit több munkát kapnak.
Pontosan arról van szó, hogy a települések polgár/városőrei ugye rendőrségi alárendeltségben vannak, most majd nem két, hanem egy rendőr felügyel rájuk, és beszerveznek még 2-3 a kedves vezetőt szerető fant/aki mondjuk még xenofób is, a polgárőrségbe. Ha látnak az állampolgárok rendőrautónak látszó városőr/polgárőr autót, meg sárgamellényes városőr/polgárőr urakat és hölgyeket, akik megtévesztésig hasonlítanak a rend éber őreire, akkor a szubjektív biztonságérzet fokozódik. (a statisztika meg le van....@va, max nem hozzák nyílvánosságra)
És ez a fontos.
A szurkolók felhasználását a rendteremtésbe pedig ugye ne is említsük.
Így lehet növelni a létszámot a határokon.
Ugye mivel olvassák fent amiket itt írunk, még jó ötletet is ad(had)tam a KV-nek.
Semmi bajom a rend éber őreivel, de ezt a "nem ezt vállalták" dolgot azóta nem értem, mióta teljes egyenruhás állománytól a szerzett jogaikat elvették. Akkor klasszul nézegelődve bambán végignézték, hogy ez megtörténik. Sőt többen asszisztáltak hozzá.
Ahogy ezt sokan mondják is nem kötelező itt/ott dolgozni. Olyan ez mint a túljelentkezés a honvédtiszti pályára. Amíg állnak emberek a toborzó irodák/felvi.hu/kapitányságok stb előtt, addig nincs gond (a hatalom szemében). Ezt csak a bent lévők nagyítják fel. :-)
Ahogy többen írták, a szemellenzőt le kéne venni. Tény, hogy az alsóbb szinteken nem gond feltölteni az állományt (bár néha nem is könnyű) . De mennél speciálisabb beosztásokról van szó, annál kevesebb a "hadrafogható" baka. Így tehát ezek már nem egy, hanem több kiruccanást is megjártak, így a családjuk vagy maguk sem repesnek az örömtől, hogy ismét "szépen" megkérik őket.
Meg egy adalék még, egy OF-3/4/5 nem fogja elsírni a a problémáját egy OR-2 vállán.
Igen a pénz jól jön, de ugye abból nem lehet (mondjuk) szerelmet/szeretetet venni (max az út szélén).
Nem voltak hatalmas létszámúak a kontingensek,amikben szolgáltam............
--------
Cserébe végtelenül belterjesek voltak.
Bárki, bármilyen szakma fanatikusai között szolgál, úgy képzeli (hamisan), hogy az a csapat a zsínormérték a teljes szakma számára.
Pedig nem.
Nagyon nem.
Van kb. 3300 nagyvasúti mozdonyvezető Magyarországon.
Közülük kb. 300 olyan, hogy fejből mondja a 17 éve selejtezett mozdony 36.-k csapágy kihordási idejét és miért kellett idő előtt selejtezni, holott Ő maga 333 km-re szolgál(t) a mozdony működési helyétől.
Van kb. 2000-2500 olyan mozdonyvezető aki igen szereti szakmáját, de életében van művészet, család, civil érdeklődés és vasúton kívüli hobbi is.
És van kb. 500-900 olyan közöttük akinek a mozdonyvezetés = munka.
Becsülettel és tisztességgel megcsinálja (nemritkán jobb munkaerő mint a fanatikus) de csengőhangja nem az M40-es motorzaja és alsógatyájára nem az Árpád sínbusz van odahímezve.
--------------------
Szerintem pont így néz ki a saját honvéd tiszti garnitúránk is.
Behelyettesíthetők a saját rambóink, rambó jelöltjeink a fanatikus (mániás) mozdonyvezetővel, a csendes többség azokkal a tisztekkel akik tisztességgel megcsinálják munkájukat, szeretik szakmájukat, jó értelemben elfogultak foglalkozásukkal és a jól/rosszul dolgozó semleges rétegünk is megvan.
Valóban, ebből is látszik, hogy nem minden a pénz. Te valszeg tudod, hogy egy sokat túlórázó KR-s "közrendőr" mennyit visz haza, - egy katonának ez már több, mint álomfizetés lenne - mégis elég nagy már ott is a fluktuáció. Volt, aki pusztán azért ment el onnan amikor BRFK-sok lettek, és átköltöztek a Nyugati mellé, mert a Fék utcához képest a béka s.gge alá mentek az elhelyezési körülmények.
Tény,hogy kevés a volt határvadász,de a megerősített hírek szerint a vidéki kapitányságokon szolgáló ex határőröket is be akarják vonni,akkor is,ha már civil ruhás,nyomozó,vizsgáló,stb.beosztásban szolgálnak.
Persze a parancsnokaiknak ez egyáltalán nem tetszik,mivel mindenhol létszámhiány van...
Nem voltak hatalmas létszámúak a kontingensek,amikben szolgáltam,így hamar kiderült volna,ha valaki kényszerrel volt benne,akármilyen beosztásban,vagy rendfokozattal volt kint.
Inkább a túljelentkezés volt a jellemző, főleg a golyóbiztos,irodai-hadműveleti,logisztikai beosztásokra.
Itt erősen jellemző volt az "ejtőernyősök" jelenléte is.
A többi kontingenst,ahol nem szolgáltam-Koszovó,Bosznia-nem ismerem,ez tény.
OFF - Ezt a fajta sületlenséget meg se hallom! Stílusod soha sem fog változni. Menthetetlen vagy. Lassan keresheted a következő nicknevet, ha képtelen vagy gondolkozn, mert a modi csak betéved magától is ide iőnként! :) - ON
tőled sem olvastam "kedves vezető" kitételt 2010 előtt és a publikációidnak helyt adó média sem az elfogulatlanságáról és politikai függetlenségéről hírhedett.
Ellenberger kétségtelen, hogy a szakmai kritikád - változó intenzitással - folyamatos és ezt a következetességedet - a néha eltérő véleményem ellenére - részemről soha nem érte kritika.
Nem tudom megérteni, hogy honvédtiszt létedre nem tudsz különbséget tenni a türelmes olvasgatás, majd a sokadik polidilis bejegyzést követő higgadt és kimért válasz között.
Még azt kell higgyem, hogy a mércéd görbe és a figyelmeztetési kényszered csak felém lép fel.
OFF - Be kéne már fejezni ezt a politikai acsarkodást!? Nem akarom elhinni, hogy mérnök ember létedre nem tudod felfogni, hogy ennek akkor sincs itt a helye, még ha elfogultak is a vitaparntereid!? - ON
Önmagában érdekes kérdés, hogy az a pénztári "vezetés" amely elpacsálta a tagok vagyonának túlnyomó részét, mit keres még a posztján és miért nincs börtönben.
Gondolom ahhoz, hogy ez hanyag, vagy hűtlen kezelés legyen tízszer ennyi pénz ellqrása se lett volnla elég, de két hadtápkészlet hiányt rádvernek tutira, nem is szólva párszáz liter üzemanyagról,lőszerről, amiért már ügyészségi nyomozás is dukál.
A többi pedig olyan sztori, ami már megesett lupisékkal és másokkal is, mert nem volt olyan qrmány az eltelt 25 év lefelé tartó spiráljában, ami ne nézte volna szarba a a honvédeket és a családjaikat: vagy így, vagy amúgy.
Az persze történelmi tény, hogy ennyire szarba mint ez a banda egyik se vette őket.
De a folyamatból nem az következik, hogy ha ezeket elzavarnák a következő ne kezdene egy újabb lefelé tartó ciklusba, mint eddig mindegyik tette volt.
De 2010 előtt nem volt ilyen pörös a szátok.
94 és 98 között sem.
Az önérzetetek mindig akkor horgad fel, ha nem a kedvencek vannak a hatalom sáncain belül, miközben nem veszitek észre, hogy ti mindig is kívül voltatok és vagytok ma is.
Megértem, hogy aki nem képes megérteni, hogy 2006 üta nem a saját kedvencei kapnak demokratikus felhatalmazást, sőt, azok mára törpe minorítássá osztódva szaporodták magukat, bármibe bele kell kötni, akár egy nemzetközileg elterjedt megnevezésbe is.
Az is természetes ezek után, hogy a szavak és szórészek felhasználásával hihetetlen értelmezési távlatokat lehet teremteni.
No nem egy katonai fórumon, hanem a polidilin, de játsszunk tovább a stílusodban:
Az anyahajó meg anya is meg hajó is, sőt a repülők anyja és hajója.
A torpedóromboló pedig torpedókat rombol.
A határvadász bizony vadászik.
A nyolc ország törvényeit és a saját hazáját leszaró illegális bevándorló agyísebészeknek és egyetemi tanároknak meg nagyon nem mindegy, hogy aki elkapja és megeteti, dédelgeti, fedelet ad a feje fölé, meggyógyítja, ingyen gyógyszerrel és zsebpénzzel látja el, miközben az EK-ban tartózkodása legalitása minimális feltételeit próbálja megteremteni, az (határ)vadászként teszi ezt, vagy szimpla policájként.
A lelkük épségéért komolyan nagyon aggódom ezek után.
A három soros gyoda nem kerítés és nem lehet létrával "megmászni", de még "kidönteni" sem.
Mint írtam volt korábban átmenni, átmászni lehet rajta leszorítva, lefedve mint azt a nagy háború óta minden katona tudhatja.
Ezért a már idetolt második újságcikk is blőd és valótlanságokat tartalmaz, annyival jobb, hogy nem egy teljesen nem odaillő képet hoz mellé, hanem csak leírja a marhaságokat. Kép nélkül.
Jobb lenne, ha tájékozódnál, mielőtt harmadjára is ideteszel valami hasonló marhaságot, majd jót derülsz rajta, hogy sikerült a sajtómarhaságot tovább tóditanod.
A volt határvadászokból már nehezen lehetne összekaparni két-három századot. A határrendész szakot végzettekből igen, de ők főleg a megmaradt határátkelőhelyeken teljesítenek szolgálatot, onnan is hiányoznának. Talán még a KR mélységi osztálya maradt együtt a legjobban, az egykori Fék utcai határőrökből, kis BRFK-s kitérő után.
Megoldják, eddig is megoldották. Nem törvényesen, egyensúlyozva az elöljárói fegyelemsértések és katonai bűncselekmények határán, és azon túl is, de megoldják.
"De mi lesz azokkal a területekkel,ahonnan elvezénylik a rendőröket?"
Ez a jó kérdés, de majd ügyeskednek a statisztikákkal, hogy ne legyen feltűnő. Ne aggódj, ennek is győzelmi jelentés lesz a vége...
Az, hogy az eredeti szolgálati helyükön hiányozni fognak. Nagyon.
Amúgy nem ezt vállalták, ez új helyzet júliustól. Az majd később derül ki, hogy a részlegesen bevezetett életpályamodell és az új Hszt. jogkorlátozásai hogy kerülnek egyensúlyba, és milyen irányban befolyásolják az eddigi leszerelési számokat.
Ez a katonák misszióra kényszerítése mindig felmerül,de igazából senki sem találkozott ilyennel.
-----------------
Akkor keveset jártál még a katonai kórházban, orvos társaságban.
Szó szerinti értelmezésben ott sem kényszerítenek senkit.
Például egyetlen orvosnak se verték még pipi-pirosra a fenekét ha nem jelentkezett 24 órán belül.
De biza a valóságban kemény harc megy azért, hogy kit, milyen módszerrel ......"..beszéljenek rá....".............hogy látják a szemében, ég a vágytól, hogy mehessen.
Ez a katonák misszióra kényszerítése mindig felmerül,de igazából senki sem találkozott ilyennel.
Vagyunk itt páran,aki elég sok missziót teljesítettek,sok emberrel találkoztak,de kényszerített katona egy sem volt közte.Legalábbis én egyetlen eggyel sem találkoztam,sem Macedóniában,sem Irakban,sem az 5 afganisztáni túrám alatt.
Lehet,hogy a 1x Koszovó vagy Bosznia már nem olyan izgalmas,de nem nagyon találkoztam olyannal sem,aki kibújt volna a szolgálat alól.Igen, a pénz miatt...
Véleményem szerint MINDEN katona alapvetően lövész.
MINDEN katonának kötelessége, a lövész fegyverek és a lövész alapharcászat képesség szintű ismerete
Alapkiképzésen nem gatyát számolni,löveget irányozni,vagy helikopter vezetni tanul a katona,hanem lőni,tüzelőállást építeni,kézigránátot dobni,és egyéb,amolyan lövész dolgokat.
Háború esetén sem a lövészt osztják be gatyásnak,hanem a gatyást és a szakácsot lövésznek,ha kell...
Véleményemmel nem vagyok egyedül,olyan piti fegyveres erő is osztja,,mint az USA Tengerészgyalogság....Meglepő módon ott működik a dolog.Minden tengerészgyalogos képes lövészként harcolni,és minden tengerészgyalogos tiszt képes lövész szakaszparancsnokként tevékenykedni,akkor is ha a beosztása nem lövész..
Emellett a Honvédség legnagyobb alakulatai LÖVÉSZ alakulatok.
MINDEN más fegyvernem,szakcsapat feladata, a lövészek harcának elősegítése,kiszolgálása
Az a káros,ha idáig nem sikerül felnőni fejben,és a lövészeket gyökér bokorugróknak tartani,ugyanis minden háborúban a legfontosabb feladatok a lövész katonákra hárulnak.
Ez bebizonyosodott az utóbbi évek háborúiban is.Csupán tűzerővel nem lehet háborút nyerni,területet megtartani,városokat,településeket ellenőrzés alatt tartani.
Vagyis a legfontosabb a harcot megvívó katona.Minden más ezt segíti.
Mondom ezt úgy,hogy végzettségem szerint én nem lövész vagyok,hanem felderítő...
Ahogy szükség van az élőerőre úgy változtatják a szabályokat. Amikor Irak és Afgán buli a csúcson volt emlékeim szerint az amcsiknál és a briteknél is volt olyan belépési lehetőség amiben nem volt kötelező az állampolgárság. Eljöhet még ez az idő.
Ha valaki pedig tudatosan építi fel az életet mint az ismerősöd annak pedig nehéz, de egyenes az útja, hogy normális egyenruhában szolgáljon.
A jelenségben az a borzasztó, hogy tehetséges emberek kötnek ki más országokban. Arról nem is beszélve, hogy mi van azok tucatjaival akik itthon, hazai pénzből ki lettek képezve és külföldre vitték a szaktudásukat, tapasztalatukat.
Olyan benyomasa van az embernek a hozzaszolasaid alapjan, hogy az MH alapfeladatanak azt tartod, hogy bekeidoben meg tudja orizni a szervezetet es annak funkcioit.
Apro kis megjegyzes, hogy az IDF nagyon a vilag elitjehez tartozik, igy az MH-t hozza hasonlitani ( sajnos ) tok felesleges. Inkabb a szomszedokhoz kellenne hasonlitani.
Mocskos cionista felemnek -és állampolgárságomnak hála van lehetőségem ismerni egy másik - (világelnyomó gyereklövöldöző, magyar szívcsakratolvaj, etc etc hadsereget is. )
Szóval annak fényében a magyar honvétségről jót mondanom kihívás.... de nagy.
Lényegében ja. Olyan mint a katonák külszolgálata. Sokat azt hiszik, hogy jókedvükből meg jó kis zséért mennek. Egyre többen már nem. Aki ott van a közelükben tudja, hogy egyre többnek már semmi kedve kimenni, sőt van akit "megfenyegetnek" hogy kimenjen.
Szóval a rend éber őrei szolgálnak és védenek, ahol és amikor és ahogy mondják nekik. Meg ugye ez a bünti MMVI-ért.
Mivel valoszinuleg a fenti mondatot elso olvasatra nem erted meg, ezert egy kis szajbaragos magyarazat hozza:
Aki Katona, az nagyon sok mas fontosabb dolog mellett eljutott odaig az absztrakcios kepessegek teren, hogy elfogad olyan dolgokat, amit sajat szemevel nem tapasztalt meg. Nem csak azt, hogy a Fold gombolyu (mikozben meg nem utazta korbe), hanem azt is, hogy a Honvedseg alaprendeltetese az, hogy haboruban megvedje az orszagot (akkor is, ha o szemely szerint meg nem vett reszt honvedo haboruban).
A fuvaros meg csak azt tudja, hogy ha tegnap el kellett szallitani par embert a kiepitett orszaguton, akkor holnap is azt kell (es kozben azt sem erti, miert kellett megtanulnia terepen vezetnie, hiszen tegnap se rombolta senki az orszagutat).
A nemzetközi sajtó általában úgy fordítja le a magyar határvadászok nevét, ahogyan mi nevezzük őket: border hunter.
Az meg ugye egy Szíriából menekülőnek nem kecsegtet sok jóval, ha a magyar határon vannak valakik, akiket vadászoknak hívnak, és pont rá vadásznak. Esetleg bevezethetnénk az Önkormányzati Ingatlanvagyon Őrzésével Megbízott Rögtönítélő Terminátor nevű tisztséget, hátha Rogán önkormányzata a jövőben jobban meggondolná, hogyan bánik a belvárosi lakásokkal.
Esetleg lehetne egy olyan is, hogy az EU-s Pénzek Ésszerű Elköltését Felügyelő Rakétasiló.
Ha el kell szállítanom, akkor egyaránt 1-1 ülőhelyet kap a buszban a zenész hadnagy és a tűzér hadnagy is.
Ha Kenesén 1-1 szobát kell adni családjaiknak nyáron, akkor a heverő mérete pont akkora ha a lövész felesége fekszik rajta mint amikor két hét múlva a térképész hadnagy felesége alszik ott.
Tekintsetek ide, feleim, és zokogjatok! Íme:109765.
Na ezért (is) semmisültünk meg.
Én marha, aszittem, azért etetnek, itatnak, látnak el így-úgy, hogy eccermajdugorhassakhakell. Hogy összemérhessem fegyverem, harcászati, hadműveleti tudásomat, a rám bízott fegyverek és honvédek erejét a gaz ellennel.
Erre vénségemre kiderül, hogy alaprendeltetésem a hattáp békelétezésének igazolása.
Mellesleg igazi harcoló - ha tehette - kizavarta a bakát és törvénytelen módon megvetette vele a 8 - 10 -es csillagkulcsot, a HTK jegyzőkönyv helyett.
Én láttam olyan dandárhadtápot, amely ténylegesen kiszolgálta a harcolókat. Öröm volt velük együtt szolgálni. Ámde ők olyanok voltak, mint a gázok: igyekeztek kitölteni a rendelkezésre álló helyet, kiszorítva az egyéb gázokat.
Hál'istennek, volt egy pazar nyomásszabályzó: Váradi Miklós vörgy.
A mai magyar haderővel az a gond, hogy nincsenek egészséges (nemzetközileg elfogadott) arányok a manőver erők, a harci támogatók és a harci kiszolgáló támogatók között és ezeket az arányokat a mozgósítás rendszere sem képes javítani, mi több, a béke hiányok katasztrofálissá teszik ezeket az arányokat. Pl.: messze több zenész van mint tüzér, minden hatodik emberünk a Honvédkórház létszámát gyarapítja. Ebből következik, hogy ugyanez vonatkozik az anyagi források felhasználására: a vezetésre és háttérintézményeikre megy el a költségvetés zöme, 4% jut átgondolatlan fejlesztésekre a 30-40 (oroszoknál évek óta 50) százalék helyett.
És hány logisztikus? ;) Mert ugye nem azt akarod sugallni, hogy..............
----------------
A fegyvernem soviniszták nem az én világom.
Egyik sem.
Akkor sem tudtam értékelni őket, ha erős/széles vállappal mondták.
Szerintem mindegyik fegyvernemre, szakcsapatra egyformán szükség van.
Annyi engedményt tudok tenni, hogy a fegyveres harc megindulása után, a hadsereg tánckara, zenekara és virágkertészete talán nem kell, hogy akkora figyelmet kapjon mint a tűzérség vagy a légierő.
De aszondom, hogy kivétel nélkül mindenki, aki harcászatban-hadműveletben nem a lövészeket (tankosokat) helyezi a kiszolgálandó rangsor élére, az mindössze egy furunkulus a hadtudomány segge partján.
---------------
Ezzel még - fenntartásokkal - de talán lehetne egyet is érteni.............
De !
A Honvédség NEM harcászatról és hadműveletről szól.
Még akkor se ha tisztjeink egy kisebb részének ( kb. 20-30%) bepárásodik a tekintete ha harcász előadást, bemutatót lát.
Honvédségünk életében a harcászat talán 10%-t, (szerintem kevesebbet) tesz ki, hadművelet pedig 0%-t.
A Honvédség élete a hétköznapokról, őrség, szolgálat, leltár, tovább képzés, tanulás, gyakorlás, iciri gyakorlat, bemutató, civil munka, díszelgés, tervezés, logisztika, fegyelmi ügyek, szabadságolások, helyettesítések, stb. szól.
Amikor az ánti világban hozzánk is kerültek tiszt jelöltek csapatgyakorlatra, igyekeztem nekik bemutatni a való életet.
Kendőzetlenül elmondtam a valóságot.
Elmondtam, hogy inkább most dobják be a törölközőt, mint frissen avatott hadnagyként fél-két év múlva mert ők nem azt a lovat akarták.
Elmondtam, hogy HTK jegyzőkönyvből tízszer annyit fognak írni mint kiképzési tervből.
Aki pedig felvágott farokkal rohamozó alegységek élén álmodta eddig magát, az holnap szereljen le, és menjen el egy játékterembe, üljön le egy gép elé és játszon háborúsdit.
És hány logisztikus? ;) Mert ugye nem azt akarod sugallni, hogy a logisztikusok "kényszerítették őket" térdre? Kérdezd meg a horvátokat, bosnyákokat és szlovéneket, hogy kik voltak az első vonalban! És azt se feledd el, hogy kik voltak a határ mentén rejtett figyelőkben (itt máris bejönnek a képbe a felderítők, stb. is!), bázislaktanyákban, vagy éppen béke elhelyezési körleteikben ilyen-olyan emelt szintű HKSZ-ben! Természetesen a feltételek kialakításában részt vettek a logisztikusok is, de ha ténylegesen harcérintkezéssel járó feladatot kellett volna végrehajtani, akkor a sebtében felállított határvadászok után a harcolóknak kellett volna azt megtenniük, akiket erre a magunk sajátos módján fel is készítettünk.
Ebben is nagy igazság vagyon, de az is nagy gond, ha a lövész (tankos) elfeledkezik arról, hogy az ő sikere elképzelhetetlen a többiek támogatása nélkül és veszi a bátorságot, hogy lebecsülje azok teljesítményét. (Magam se vetettem meg soha sem az egészséges fegyvernemi sovinizmus apró fricskáit!) Sajnos ez az alapvetőnek tűnő feladatleosztás közel sem működik olyan egyértelműen, mint kéne! És nem feltétlenül a "harcolók" hibájából! :(
De aszondom, hogy kivétel nélkül mindenki, aki harcászatban-hadműveletben nem a lövészeket (tankosokat) helyezi a kiszolgálandó rangsor élére, az mindössze egy furunkulus a hadtudomány segge partján.
--------------------------
Az 1999-es Jugoszláv-NATO háborúban** hány lövész vagy tankos lépett Jugoszlávia területére amíg Jugoszlávia térdere kényszerült ?
No, ezzel most nagyon egyet tudok érteni! De lássuk be azt is, hogy elég gyakran mi is lesüllyedünk egy-egy ilyen kút különböző mélységeire, amikor véleményt nyilvánítunk! :)
Hát én igazi, fekete szájpadlású mezei tüzér voltam/vagyok. Világ életemben igyekeztem hülyére cikizni bármely más fegyvernemet egy jó röhögés reményében.
Ezek a "bugyrok" azok, amelyek révén a parancsnok eleget tud majd tenni azon kötelességeinek is, ami kb. úgy szól, hogy felel a rábízott kötelék anyagi fegyelméért, hadrafoghatóságáért, szervezett napi tevékenységéért, harckészültségéért, stb, stb.. Akármennyire is utáltam és feleslegesnek is tartottam fiatal tisztként a logisztikai dolgokat és az ÜTI.H. - szolgálatokat, rá kellett, hogy jöjjek egy idő után, hogy ezek ismerete nélkül nem érteném az alegységem helyének és szerepének teljes vertikumát. Ráadásul pont ezek a dolgok voltak azok, amelyeket a fősulin csak minimálisan érintettünk, főként elméleti síkon. Amit Te írsz, arról a Kelly hősei jut eszembe, ahol van Csodabogárnak egy kb. ilyen mondata: Engem cak az érdekel, hogy menjen a harckocsi, az nem érdekel, hogy mitől. Nem gondolom, hogy átvitt értelemben ez lenne a helyes megoldás. Egyébként meg később hogyan is követeljem meg a beosztottaktól és hogyan is kontrolláljam a tevékenységüket, ha én magam soha se csináltam olyat? Abban továbbra is egyet tudok érteni, hogy ezen tevékenységek túlzásba vitele káros lehet. A vitának tehát nem arról kéne szólnia, hogy szükséges-e ezen bugyrok megismerése, mint inkább ezen "elfoglaltságok" mértéke hogyan arányuljon a fiatal tisztek többi feladatához!
A hadsereg legalább olyan színes, mint az élet, a társadalom.
Amikor nem kútból nézi az ember az eget (a Honvédséget) akkor jön rá, hogy a térképész, tankos, meteorológus, tűzér, repirányító, zenész, műszaki, légvédelmis, protokolos, lövész és logisztikus hadnagyi csillag tök egyforma.
De aki csak az egyikkel találkozik, az tévesen azt hiszi, a világ annyi mint amit Ő lát belőle.
Ezért jók az olyan beosztások, ahol majd mindenkivel találkozol.
Ott érik meglepetések még 20 év szolgálat után is az embert, kik mindenkik a tiszt társai egy seregen belül ?
Holnap majd az lesz a hírekben,hogy lám, a 3 soros drótakadály bevált,hiszen hatalmas munka árán mindössze 12-en jutottak át....:)A kerítés nélkül több ezren jöttek volna át az említett helyen...:)
Emlékszem,mikor Irakban a tábor köré húztunk ki 5 soros Gyodát,egy kb 6-7 éves helyi kiskölök,aki csak egy szál klottgatyát viselt,bebújt a dróthengerbe,majd a dróthengeren belül hosszában mászott végig négykézláb,egy kisebb szatyor eladásra szánt cigarettával,úgy,hogy egyetlen helyen sem vágta meg a drót!!!!!A henger végén,ahol még nem volt több drót kibújt,és átadta a román megrendelőinek az árut.(Igaz,hogy az amerikai,négyszögletes vágóélű drót volt,nem a saját,komolyabb pengés,de akkor is ledöbbentünk....:) )
Sajnos láttam már olyat,hogy az ifjú,frissen érkezett hadnagyok egymást váltották az ÜTI szobán orrba-szájba,mivel nem volt az ezred alaprendeltetésének megfelelő szakirányú vizsgájuk,és tanfolyam csak tavasszal indul.
Javasolni kellett az ezredparancsnoknak,hogy engedélyezze,hogy a havi sokadik szolgálat helyett inkább a szakaszok,századok életébe,irányításába,szervezésébe vezetésébe,okmányrendszerébe tanuljanak bele,illetve,hogy a nem alaprendeltetéssel összefüggő kiképzéseket levezessék(alaki,lövészet,sport,stb)
Szerencsére hallgatott rám,sőt,amikor a hadnagyok levizsgáztak,utána egyáltalán nem adtak ÜTI szolgálatot...
Ezek egy alakulat legmélyebb "bugyrai"....(Milyen bugyor...?)
Nem a szakasza harcászati,fizikai,alaki,lövészeti felkészültsége,az aktuális kiképzések megtervezése,okmányolása,végrehajtása,a katonái személyes hátterének a megismerése,a szakasz vezetésének,irányításának a gyakorlása,bármilyen szituációban a döntési képesség fejlesztése lenne az elsődleges feladata?
Biztosan sokkal fontosabb,hogy a telefonokat kapkodja fel az ÜTI szobán,vagy éppen a szakterületéhez véletlenül sem kapcsolódó rovancsot végezzen. Vagy mondjuk friss lövész tisztként inkább az a fontos,hogy tudja,hány gatya van a ruházati raktárban,mint az,hogy hogy hívják a szakaszában a 2. raj géppuska irányzóját....
Szóval nem hinném,hogy én írnék "nettó f.szságokat...
(Amúgy milyen f@szság van még?Gondolom,ehhez legalább értesz...)
De avass be bátran,hogy melyik alakulatnál lehet többet tanulni egy rovancsból,mint egy szakirányú kiképzés levezetéséből...
"..akire minden sz@r melót rá lehet sózni a régebbi tisztek helyett,az ÜTI szolgálattól,az éves rovancsnál leltárbizottsági tagságig.."
Nem gondolom, hogy ezek az "elfoglaltságok" a "sz@r" kategóriába esnek. Sok kivetni valót nem találok ezekben, hacsak ezek mértéke nem esik a szivatás kategóriájába! Ezeket a feladatokat is végre kell hajtani. És egyértelműnek tartom, hogy nem feltétlenül a főtisztek fogják a gatyákat és kannákat számolni. Nekik ott van az al- és főbizottságok vezetése, stb. Én nagyon sok mindent éppen úgy tanultam meg a logisztikai dolgokról fiatal tisztként, hogy minden leltározásnál beosztottak egy-egy bizottságba. Ez később különböző parancsnoki beosztásokban még nagyon jól tudott jönni! Meg se fordult bennem, hogy ez megalázó lenne. Mint ahogy az sem, hogy gyerek nélkül én vigyem az ünnepi ÜTI.H. szolgálatokat (ÜTI-t ritkán szoktak hdgy-kra bízni!) azok helyett az idősebb kollégák helyett, akiknek esetenként akár 2-3 gyerekük is volt. Van egy régi mondás, ami kb. úgy hangzik, hogy abból lesz a jó király, aki előbb megtanul alázatos lenni! ;)
Szerintem netto f@szság amit irtál. Pont a szolgálat és a leltár az amin keresztül az alakulat legmélyebb bugyraiba is belátást nyer a fiatal. Nehogy már a hadműveleti tervezést bizzák rájuk. Szóval fontos a fiataloknak ez is.
"A ma fiatal tisztjeinek éles beosztásukba történő beillesztése sokkal körültekintőbben és nagyobb odafigyeléssel történik a csapatoknál mint 20-30-40 évvel ezelőtt.
Ritka eset,de egyet kell értsek.De gondolom,most is alakulata válogatja,hogy hogyan fogadják az új tiszteket.
A jövő parancsnokának szánják,vagy aranycsillagos csicskautánpótlásnak,akire minden sz@r melót rá lehet sózni a régebbi tisztek helyett,az ÜTI szolgálattól,az éves rovancsnál leltárbizottsági tagságig.
A "tanárokra" vonatkozó rész kivételével OK. Szerencsére a Ludovika parancsnoki és oktatói gárdája sokat fiatalodott és frissült az elmúlt években!
A frissen kikerülő tisztek és tiszthelyettesek vonatkozásában: Így volt, így van és így is lesz ez a jövőben is, mint ahogy hasonló problémákról (első évek reális tapasztalatai és nem az erőforrások rendelkezésre állása!) beszámoltak hajdanán a West Point-on, vagy a Hannoverben végzett fiatal tisztek is, amikor közös gyakorlaton voltunk velük. Mindenfajta katonai tanintézet egyfajta "burok", ahol igyekeznek tiszta körülményeket teremteni. Nem mellesleg a gyakorlati foglalkozásoknál nagymértékben függnek a csapatoktól és nem tudnak becsukott szemmel eltekinteni a kiszolgálásuk során is felmerülő problémáktól. Ha nem látják az Általad említett problémákat, akkor vakok lennének! Az pedig - mint említeni mertem másik hsz-ban - tény, hogy ennek a súlyosságát akkor fogja csak átérezni a hallgató (tisztjelölt), ha már teljes felelősséggel viszi a beosztását.
Saját véleményem: A ma fiatal tisztjeinek éles beosztásukba történő beillesztése sokkal körültekintőbben és nagyobb odafigyeléssel történik a csapatoknál, mint 20-30-40 évvel ezelőtt. Természetesen nem kell ezzel egyet értened! :)
Én úgy tudom, hogy a Ludovikára az elmúlt években elég sok fiatal tisztet és altisztet vittek csapatoktól oktatónak és parancsnoknak. Ezek a katonák - ha komolyan vették a küldetésüket - akkor valóban nem csak a katonaélet "szép" oldalára próbálták felhívni a tisztjelöltek figyelmét. A csapatgyakorlat időtartama szerintem még mindig a béka feneke alatt van és nem is biztos, hogy oda kerül az illető, ahová gyakorlatra ment. Az tény, hogy más valamit hallani és felelősséggel megélni. Tehát ott is lát és hall dolgokat, de amíg a kinti problémák nem az ő vállát nyomják, addig nem is érzi át ennek a teljes súlyát. Ez akkor se volt másként, amikor sokkal többet jártak a hallgatók csapgyakra. Olyat is hallottam, hogy a Ludovikára rendszeresen hívnak olyan fiatal, frissen végzett tiszteket előadásokra, akik kimondottan a kinti tapasztalataikról kell, hogy beszéljenek a még csak jelölt bajtársaiknak, akik közül sokakkal még korábbról akár baráti kapcsolatban is állnak. Ergo - nem adok igazat azoknak, akik azt állítják, hogy teljesen kép és fogalom nélkül kerülnek ki a fiatal tisztek, de semmivel sem tudnak kevesebbet a kinti problémákról, mint hajdanán mi. Mint ahogy az én évfolyamomból például hajdanán 5 év alatt ca. 30% szerelt le ilyen, vagy olyan oknál fogva. 10 év után pedig már csak kb. 25% volt a katonai pályán!
Amit leírtál ide az pontosan 30-35 éve változatlan.
Vagyis a "lenézett tanárok" pontosan ezekkel a problémákkal küzdöttek a saját csapatszolgálatuk idejében, csak akkor volt még egy csomó dolog, amiért érdemes volt szolgálni. (lakás, ha beteg lettél szolg nyugdíj, stb)
Ma a kihívás, a külföldi szolgálatban elérhető zsozsó amiért szolgálnak. És vannak akik "elvetemültek" és tényleg komolyan gondolják a haza szolgálatát pártoktól/alaptörvénytől/alkotmánytól függetlenül.
A legmélyebb tisztelet a 20 évnek. Én kicsivel többet. De ez persze nem jogosít fel arra, hogy megkérdőjelezzem azt amit írtál.
Ettől eltekintve pontosan tudom, hogy a hadnagyok hogyan mennek ki, mit tudnak, és mit követelnek tőlük.
Egy biztos, nem hasonlítható össze az ZMNE-NKE nevezzük az utódokat ahogy akarjuk egy Sandhurst vagy hasonló képzéssel, de az indulási és a menetközbeni lehetőségek sem hasonlóak.
Kicsit olyan a magyar képzés, mint a Shrek, "Mit ki nem hoztak az alacsony költségvetésből!"
A tapasztalatok szerint a tanároknak fogalmuk sincs,hogy a csapatoknál milyen nehézségek vannak!
Hát persze. Fogalmuk sincs róla. pl. a jelenlegi tüzér tanszékvezető (hivatalosan egész más a neve), lánykorában feltöltött önjáró osztály parancsnoka volt, és a tataiak nélkül valahogy képtelen működni. Ezért nem is ismeri őket, gondjaikat. Még a lőtéren sem látja a problémákat, mert a PhD-tól elhülyült.
Egy tanárja hds. tü. FEF volt, a beo. tisztjei megjárták afgániát. Most az elefántcsont toronyban vakon és süketen sündisznóbőr kesztyűben verik a f@szukat.
Rájönnek,hogy a Honvédség nem a Bundeswehr,és nem is az U.S.Marines.
Hidd el, a többség azért ezt tudja. Legkésőbb addig rájön, mire elvégzi a főiskolát. Max bízik abban, hogy mire ő odajut, talán (!) majd jobb lesz. Nem ítélem el őket az idealizmusukért/naivitásukért. 14 voltam a rendszerváltáskor. Sok mindenben bíztam én is, ami máshogy alakult.
Van persze olyan is, aki sejti, hogy nem lesz (nagy) javulás, de úgy érzi, hogy magyarként akkor is ebben a haderőben a helye, akármilyen is legyen az. Aztán majd az idő eldönti, meddig bírja.
De kb 5 éve azzal jött egy akkor 16 éves (!) srác az ismeretségi körből, hogy megpróbál középiskola után rögtön kimenni, tanulni-dolgozni 5+ évet, brit állampolgárságot szerezni és levelezőn megcsinálni egy egyetemet és úgy jelentkezni a seregbe. Már kint van két éve, részmunkaidőben dolgozik és nappalin tanul. Majd 24-25 évesen eldönti, hogy akarja e még a dolgot. Legutóbbi chatünk során már tartalékosi helyet is emlegetett (azzal is mehet jóformán akárhová amúgy). Mindenesetre a srácnak félelmetes a realitásérzéke. Nem tömte a fejét senki, csak nyitva tartotta a szemét.
Sokat filozofálgatok azon, hogy egyre inkább visszajön a globalizmussal az a szisztéma, ami a nemzetállamok kialakulását és a tömeghadseregek létrejöttét megelőzően létezett. Tulajdonképpen el nem is tűnt teljesen soha (francia idegenlégió stb), de nem az volt a meghatározó. Vallon, svájci, skót, ír zsoldosok, kis német fejedelemségek lakosai, magyar huszárok (Bercsényi, Székely, Kováts Mihály stb.) vállaltak szolgálatot Európa szerte. Keleten úgyszintén megvoltak ennek a párhuzamai (kaukázusiak, türk népek).
És nem csak a Blackwater és társaira gondolok, hanem valahogy azt érzem, hogy egyre könnyebb lesz bejutni nem állampolgároknak is reguláris hadseregekbe.
Sajnos arra kell majd rájönniük,hogy sokszor sz@r sincs,amiből várat lehetne építeni.
De a várnak szép fényesnek,és a szabályoknak megfelelőnek kell lennie.
A gyakorlati szakmai tudásukról pedig a legtöbbször kiderül,hogy nagyrészt el kell felejteniük,amit az iskolában tanultak,és a csapatoknál megtanulni a feladatukat.
Még Egerben,mélységi felderítőként ez úgy működött,hogy a századparancsnok elmagyarázta a hadnagyoknak,hogy két évig csak tanulni fognak a csoportparancsnok tiszthelyettesektől.
Ezután minden gyakorlaton más beosztásban tevékenykedtek,a felderítő,távírász, csoportparancsnok-helyettes,majd csoportparancsnok.
Meg is lett az eredménye a dolognak,megtanultak vezetni,irányítani a terepen.
Nem tudom,mennyi időt töltöttél csapatnál.Én közel 20 évet,és tapasztalatból mondom,hogy az első pár hónap után rájönnek majd az ifjoncok,hogy mire vállalkoztak,és hogy igazából nem ezt ígérték nekik.
Nem buták,csak naivak.
Majd amikor a szakasza járműveinek zöme nem működik,amikor a szakaszába beosztott emberek az esőben-hóban nem rendszeresített ruházatot viselnek-mert nincs ellátás-,és ezért a szakaszparancsnokot cseszik le.
Vagy amikor szembesül azzal,hogy a 15 éve szolgáló főtörzsőrmestere,vagy szakaszvezetője sokszorosan többet tud a szakmáról,mint ő.
Ilyenkor szoktak rájönni,hogy pusztán az arany csillaggal nem lehet tekintélyt kivívni...
Amikor karácsonykor-húsvétkör ÜTI-t vagy ÜTIh-t ad,és senkit sem érdekel,hogy neki éppen dolga lenne.
Nájn nájn. Nem kötözködve, de tisztelettel jelzem, hogy ez nem fedi a valóságot. Azt persze nem tudja, hogy milyenek a leendő beosztottjai, milyen kvalitású a főnöke, de azt, hogy sz@rból kell várat építenie, azt pontosan tudja.
Hivatkozva hivatkozásodra, az alapnak nevezett törvény eleve törvénysértéssel kezdődik, mivel: "Isten, áldd meg a magyart!" felszólító részt sem hajtotta végre egy isten sem, vagy ha igen, nekünk annyi.
13. megteszi az államhatár rendjét közvetlenül veszélyeztető konfliktushelyzet és a tömeges méretű migráció kezeléséhez szükséges intézkedéseket, továbbá elhárítja az államhatár rendje ellen irányuló erőszakos cselekményeket, eszerint pedig a teljes balhé a rendőröké, oszt annyi.
PET elé az utászok kellett, hogy aknazárat húzzanak és ők - a PET tüzérei - fedezték (volna) a köztük és a betört páncélos ék közé öngyilkos módon keresztbe rohanó aknatelepítőket.)
Pontosítanék: utászok=MZO. Fedezni a fiatal és életerős, sok állami pénzt lenyelt mének....
A rendszer elve az volt, hogy a nem előkészített terepszakaszok elfoglalásának számvetése úgy készült, hogy mire az elg. páncélosai elérték (volna) az adott helyen kijelölt tűzmegnyitási terepszakaszt, a MZO már befejezte az aknatelepítést és elhúzott a halál f&szára vitézcsomónak. Adott esetben csak a föld felszínére szórták az aknákat, szerepük a célok lassítása és terelése lett volna. Az előkészített terepszakaszok esetén az aknák kényelmesen, föld alá lettek volna telepítve, már jó előre.
Pontosan tudják a srácok, hogy hova mennek. Nem hülye gyerekek ültek eddig az iskola padban/rohangáltak Ócsán, stb.... A csapatgyakorlaton is pontos képet kaptak arról, hogy mi van kint.
A tanárok is elmondták neki, hogy mi van kint. Nem kevés hadnagynak van/volt rokona, barátja, ismerőse a seregben. Nem lehet elijeszteni őket. Persze majd jönnek a nehezebb dolgok, a családalapítási problémák, a beilleszkedési gondok.
A képen nem a rongált (leküzdött) szakasz látható.
A képen nem a rongáló létrás illegális bevándorlók, hanem a kerítést építő honvédek láthatók.
Mondhatnám, hogy a többi stimmel, de nem volt több infó és kép sem.
A nagy háború óta tudható (dédapáink gyakorolták élesben is), hogy a (szöges)drótakadályok leküzdésnek számos módja van.
Az egyik a rác embercsempész által javasolt módszer.
A nagy háború óta tudható, hogy a felügyelet/(tűz)fedezet nélkül hagyott (robbanó és nem robbanó) műszaki zár nem képes a funkcióit ellátni, leküzdhető némi munka, találékonyság árán.
(Erre talán Tüzér és Gyula is emlékszik, hiszen a PET elé az utászok kellett, hogy aknazárat húzzanak és ők - a PEt tüzérei - fedezték (volna) a köztük és a betört páncélos ék közé öngyilkos módon keresztbe rohanó aknatelepítőket.)
Arról a hozzászólásod és a forrásod kapcsán is hosszan értekezhetnénk, hogy hová jutottunk és miért.
Ettől megkímélnélek, mert nagyon nem értünk egyet sok mindenben.
Annyit azonban megjegyeznék, hogy a határvédelem és országvédelem alapfeladata a demokratikusan megválaszott qrmánynak, és fegyveres szervveinek, a rendőrségnek és a honvédségnek is.
z ezen alapvető jogszabályok alól történő felmentésre nem emlékszek és arra sem, hogy bármilyen törvénysértés tömegessége a törvénysértés következményei alóli (automatikus) felmentéssel járna.
Sőt, ha én követek el ilyet magyar állampolgárként, akkor a törvénysértés elterjedtsége, gyakorisága súlyosító körülmény.
Tehát a jogállam fenntartása, a jog betartatása, az ország és a határvédelem alkotmányos és törvényi kötelezettség még akkor is, ha erre rendőri (folyamatos járőrözés, technikai jelző- és kamerarendszer, besúgók, hírszerzők, álcázott figyelők, álruhás rendőrök, beépült ügynökök) vagy katonai módszereket (gyoda, egyéb robbanó és nem robbanó műszaki zárak, folyamatos járőrözés, drónos felderítés, figyelők, EÁP-ok, fegyveres elrettentés stb.) kell használni.
A nemakarásnak azonban a nyögés a vége.
Én még nem találtam arra forrást, hogy a 100 ezer feletti illegális bevándorlóból hányat küldtek haza és hányat zártak törvénysértések miatt börtönbe, vagy egészségügyi kockázatok miatt karanténba buktor és csapata.
Duma van és a honvédek izzadnak ismét rendesen.
Ha találna valaki az olvtársak közül ezekre forrást, ossza meg kérem, akár pm-ben is!
Jó szakszerűen lehetett telepítve az a szakasz, ha így ki lehetett dönteni...
No, persze, nem mintha itt meg kellene lepődni. Már anno, a határidő bejelentésekor mondta mindenki, aki ért az ilyesmi munkálatokhoz, hogy ennyi idő alatt rendesen megcsinálni max annyi emberrel lehetne, amennyi teljesen biztosan nem áll majd rendelkezésre - tehát vagy teljesíthetetlen a határidő, vagy szarul lesz megcsinálva.
Eljutottunk a "szép" 50-es évekig, amikor a tervszámok szentek és sérthetetlenek voltak: inkább készüljön adott idő alatt 100 selejtes munkadarab, mint 20 jó minőségű...
Majd ha kikerülnek a csapatokhoz,és rájönnek,hogy korai 20.századi felszereléssel,19.sz-i mentalitással kellene 21.századi feladatokat ellátniuk,65 éves korukig, a pozitív változás legcsekélyebb jele nélkül,akkor majd csökken a motiváció...
Rájönnek,hogy a Honvédség nem a Bundeswehr,és nem is az U.S.Marines.
Ismét sokszoros volt a túljelentkezés honvédtiszti szakokra
Ma | 03:00
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is sokszoros, mintegy hétszeres volt a túljelentkezés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) honvédtiszti alapképzéseire. Ez a szigorú felvételi követelményekkel együtt garantálja a professzionális haderőhöz szükséges utánpótlást a Magyar Honvédségben - nyilatkozta Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök az MTI-nek.
Augusztus 20-án, csütörtökön 94 honvédtisztjelölt teszi le katonai esküjét a Parlament előtti Kossuth téren. Az avatandó tisztek mintegy tíz százaléka nő.
A most végzettek csaknem harmada legalább jelesre diplomázott, köztük 13-an Kiváló Tanulmányokért kitüntető címben is részesültek. Ezt azok kaphatják, akiknek a tanulmányi átlaguk mind a nyolc félévben legalább 4,51 volt.
A fiatal tisztek 21 szervezetnél kezdik meg katonatiszti pályafutásukat.
Idén több mint 550-en jelentkeztek az egyetemi katonai szakokra.
A legnagyobb túljelentkezés a katonai logisztika szakra volt - mondta a vezérkari főnök. Megjegyezte: a jelentkezők közül valóban a legjobbak kezdhetik meg tanulmányaikat honvédtisztjelöltként az NKE-n.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján Benkő Tibor úgy gondolja, a hivatásos katonai pályára jelentkezők mind tudásban, mind fizikálisan maximálisan felkészültek a feladatra.
Emellett viszont a honvédtiszti alapképzés felvételi eljárásának fontos része egy pályaalkalmassági orientációs beszélgetés is, amely keretében a katonai pálya iránti elkötelezettséget mérik fel - említette meg.
A beszélgetésekből az olvasható ki, hogy a jelentkezők sajnos keveset tudnak a Magyar Honvédség feladatrendszeréről, felépítéséről, ugyanakkor a motiváltságuk kiemelkedő - mondta Benkő Tibor.
azt tudom,milyen volt az arca azoknak a határőröknek Sátoraljaújhelyben és Hidasnémetiben,akik egyik napról a másikra feleslegessé váltak, a kormányzat döntése szerint..............
----------------
Véleményem szerint ezek lehettek az írástudatlan határőrök.
Úgy gondolom, hogy az az ex határőr, aki 1998 és 2007 közötti 9 évben ez ügyben megjelent kb. 200-250 (vagy több ?) nyilatkozatot, újságcikket, TV Híradó tudósítást nem olvasta, nem hallotta, saját szakmájáról, az meg is érdemelte, hogy 2007-ben meglepődjön.
Ha erről a töménytelen hírről nem beszélgetett saját munkatársaival, feletteseivel az elmúlt 9 évben, akkor megérdemelte sorsát.
Volt nekem egy kb. 50-55 éves (?) beosztott hadnagyom.
Tts.-ből lett alhangya majd hadnagy.
Még azt se mondanám, hogy buta volt a szakmájához.
Fegyveres volt a drága.
De !
A pecázáson és a focin kívül semmi se érdekelte a világból.
De annyira semmi, hogy még a laktanya parancsnok nevét se tudta.
Amikor át kellett vennünk a laktanyát az MN 7750-től meglepődve kérdezte meg (15 éve ott szolgált), hogy :
.............Miért ? Eddig nem a miénk volt ?................
Semmit se tudott politikáról, állami berendezkedésről, saját elöljáróinkról, stb.
De tényleg semmit.
Napi 3-6 órában olvasott horgász- és sport újságot .
Így képzelem el azokat a határőröket is, akik 2007-ben jöttek rá, hogy megszűnik a határőrség.
2001-ben került hozzánk az iskolára tanárnak egy hidasnémeti házaspár, a határőr rokonaid valszeg ismerték is őket. Ők már akkor tisztában voltak vele - ezért is léptek időben - hogy az EU-, majd a Schengeni-csatlakozás után ott, abban a beosztásban már nem lesz munkájuk. Ha a többiek 2007-ben meglepődtek, akkor az állományilletékes parancsnokuk enyhén szólva hanyagul látta el a feladatát, ha abban a hitben ringatta őket, hogy a "határok nélküli" határszakaszon szükség lesz rájuk, mint határőrökre. Mivel ugye a schengeni csatlakozásra már jóval korábban megkezdték a kiképzést, mentek az oktatások és a tapasztalatcserék.
Az EU-csatlakozás idején a pécsi rendőrkapitányságon szolgáltam, az ottani határőr igazgató - ma éppen a megyei főkapitány - már javában vezényelte a határőröket közös közterületi - és nem mélységi - szolgálatba a gépkocsizó rendőrjárőrök mellé, és szoktatta őket a rendőri munkához. A jogszabályi környezet is hozzá lett igazítva, a határőrök megkapták a rendőri intézkedési jogosítványok döntő többségét, a közúti szabálysértési bírságolásig bezárólag. A képhez még az is hozzá tartozik, hogy a határőrtisztek között már meg is indult a jobb beosztásokért a helyezkedés, volt, aki jóval az integráció előtt azért kérte az áthelyezését, hogy az utolsó pillanatban ne a maradék jusson neki. A beolvadáskor már ismét a BRFK-n szolgáltam, áprilisban kaptam öt vezényelt ex-hőr zászlóst és tiszthelyettest, akikkel sokat beszélgettem arról, hogyan élték meg ezt. Nem örültek neki, de nem érte őket váratlanul, még olyan is akadt köztük, aki nem élt a szolgálati nyugdíj lehetőségével, és elfogadta a felkínált beosztást. Persze hirtelen keletkeztek érdekes anomáliák a rendőrségen belül, pl. a körmendi rk-n hirtelen lett 4-5 gépkocsizó járőrpár, míg más, belterületi nagyobb városokban továbbra is örültek, ha ki tudták adni azt az egyet. (Én is Vasból kaptam az erősítést.)
Szóval ott északon igencsak struccpolitikát folytatott a vezetés, ha meghagyta a hitben a kollégákat, hogy továbbra is szükség lesz 20 útlevélkezelőre egy nemlétező határátkelőhelyen.
A pénzügyőrség dettó, a leendő EU-határokról már javában keresték a jobb helyeket, akik időben kapcsoltak, pedig a testület akkor még javában önálló volt, és szó sem volt az APEH-hal összevonásról.
Jellemző, hogy az önálló határőrséggel soha nem rendelkező horvátok ezt hogyan élik meg. Egy pélmonostori útlevélkezővel beszélgettem nemrég, amikor még vasutasként kint voltam egy kilépős gépen. Ha ők is schengeni tagok lesznek, annyi változás lesz az életében, hogy egyik reggel már nem a vasútállomásra vagy az udvari átkelőre küldi a parancsnoka, hanem a városi járőrszolgálatra, és annyi.
Hanem az, hogy olyan szövetségeseink sikeredtek ismét, akiknek még a "liberális" "baloldali" pártjai is sovinisztábbak mint a megboldogult miép volt fénykorában és ahol büntetéssel, börtönnel fenyegetik azt, aki magyarul énekel, beszél, magyar feliratokat, történelmi magyar jelképeket használ.
Ezektől nem mi kerülünk egyre távolabb, hanem talán most veszed észre a azt a különbséget, amit eddig tagadtál volna.
Már ha észreveszed egyáltalán.
Mi magyarok valahogy kimaradtunk a széles ejrópaji jogokból, legyen az nyelvhasználat, oktatás, identitás szabad megválasztása, történelmi örökség megőrzése, vagy csak szimplán a jelképhasználat.
Senki nem csárli, ha a magyarok szólásszabadságáról van szó.
Milyen "közös dolga" lenne értelmesebb embereknek a rablóinkkal, gyilkosainkkal akik elemi jogainkat és létezősünket is tagadják?
A gesztuspolitizálás 70 éve nem hozott eredményt - ha csak a magyar emlékek, kultóra és népesség pusztulását nem tekinted "eredménynek".
Ez az ami fontos.
A tanulás képessége és a tapasztalás, hogy azok, akik kiraboltak minket és ma is rabolnak, pusztítanak minket az ellenségeink és messze nem "szövetségeseink".
Ha nekünk lenne szükségünk rájuk ismét ránk támadnak, mint eddig is tették és teszik naponta.
Ennek a teszetoszaságnak, önfeladásnak, önpusztításnak milliónyi magyar eltűnésében megnyilvánuló nagyon csúnya tanulsága és üzenete van - immár hosszú távon.
Nem foglalkozom semmiféle politikával.Csak amit 2002-2010 között műveltek a fegyveres erőkkel,az vérlázító.A 2010 utáni időszak pedig semmit nem javított ezen a helyzeten,sőt,sok tekintetben rontott a dolgokon.Pl bohócbandériumok létrehozása....
Vagyis részemről egyik kutya, a másik eb,katonai kérdésekben...
ON
Az,hogy a HŐR megszüntetésének a tervezése mikor kezdődött,nem tudom pontosan.De azt tudom,milyen volt az arca azoknak a határőröknek Sátoraljaújhelyben és Hidasnémetiben,akik egyik napról a másikra feleslegessé váltak, a kormányzat döntése szerint....
Mi sem bizonyítja jobban, hogy a tavalyi Borbála napi kopjafa-koszorúzáson a szárazföldiek dékánja (munkaidőben) huszárnak maszkírozva jelent meg. (A nézők halkan emlegették a lóf@szt)
honvedelem .hu rámozdult az MTI hírre (amelyik ugye nem közvetíti, hanem GYÁRTJA a híreket. ) Közel-Kelet topicban már előjött a téma, ott megvan a pontos hír is.
1990 után pedig a tisztikar nagyobb része, ide nem írok százalékot, de saccperkábé 60-80%, egyformán utálja a jobb és bal oldali politikusokat.
Ezért NEM polizál.
Szerintem aki törődik a karrierjével, építi a pártkapcsolatokat, kiáll a Ludovika mellett, a vitézi renddel koszorúz, civilben csak bocskaiban látod, első áldoztatja porontyát, stb., töri magát és sikeres is lesz, látjuk a példákat.
Amúgy az ötlet nem rossz, a jelenlegi felosztás pont úgy néz ki, hogy Szombathelyen van a főosztály, és ahhoz tartozik a győri, a pécsi és a szombathelyi osztály. Ezek létszámukban valóban zászlóalj erőt képviselnek, vezetői szinteket és szervezést tekintve viszont ezred/zászlóalj/század felosztás szerint működnek, az alosztáyvezetők vannak századparancsnoki szinten. Innen kezdve már csak egy lépés rájuk szervezni az ÖNYT századokat.:-)
Mióta érdekes nekik a megvalósítás egy parancs vagy utasítás kiadásánál? Fingjuk sincs a valós helyzetről, kiadják meg kell csinálni. Akik Viktor alatt van az meg vakarja majd a fejét, minél távolabb a bársonyszéktől annál erősebb lesz a fejvakarás.
Ebben a hírben nekem az is érdekes, hogy 3-4 börtönt is adnának a drót átvágásáért, illegális határátlépésért. Ennek a következményét nem gondolták át? Olyan lavinát indít el aminek a vége beláthatatlan katasztrófa, ráadásul iszonyat sokba fog kerülni.
A rendőrség ezt pont így szokta csinálni. Amikor kitalálták, hogy a központi létszámot csökkenteni kell, akkor egy csomó szervezetet kiszerveztek - többek között a rendőri ezredet is - így ORFK közvetlenből területi szervek lettek. Ugyanazt a feladatot látták el, változatlan létszámmal, de a parancsot sikeresen végrehajtották, a vízfej "csökkent".
Ugyanez ment visszafelé is, amikor '99-ben berendeltek bennünket a minisztériumba, menet közben rájöttek, hogy ezzel több száz fővel nőne a központi létszám, na meg az illetménykiegészítés miatt még a fizetésünk is több lenne, ezért gyorsan egy miniszteri rendelettel megalkották a "minisztérium területi szerve" kategóriát.
Nomármost, nekem ez az egész ügy kissé átgondolatlannak tűnik. Három század egy zászlóalj, tíz tizenkét század egy ezred, a többezer rendőr pedig több ezred.
Ezeket a rendőröket persze el is kell helyezni, a felszerelésüket is, a gépjárműveiket is, aztán valakiknek össze is kell hangolni a tevékenységüket, szóval ilyet csak az szervezzen, aki látott már háromezer katonát vagy rendőrt egykupacban szerintem Lázár nemigen látott
Őket etetni, itatni kell, fürdési lehetőséget kell nekik biztosítani, és még mindig nem tisztázott, hogy újonnan kell felszerelni, vagy a traffipaxok mellől kell kikapkodni őket?
Mennyi ideig teljesíthetnek szolgálatot naponta, hány nap szolgálat után jár nekik szabadság és mennyi, hogyan lehet biztosítani az egészségügyi ellátásukat, és így tovább Hol van erre a forrás a költségvetésben, ki képezi ki őket erre a feladatra és mennyi idő alatt?
Ez az egész valami olyasmi, mint amikor Jóska elmeséli a sógornak a kocsmában, hogy a lánya esküvőjére rendel száz libát, de hogy miből, meg ki fogja azokat megkopasztani, arról nem esik szó, ellenben az egész falu tudja, hogy Jóskának legfeljebb csirkefarhátra telik, abból is legfeljebb kettőre.
Nagyon valószínű, hogy igazad lesz, ha nem is átnevezik, de az erőt onnan lehet átcsoportosítani. A pont a délvidéken hiányzó területi osztály szervezése pedig valszeg végre felgyorsul. A Készenléti Rendőrség úgyis az egyetlen olyan nagyobb egység, ahová az illetmény miatt folyamatos a túljelentkezés, a feltöltés nem lesz gond.
Amúgy ezeknek a területi osztályoknak jó része pont a régi határvadász alegységek, illetve határőr egységek (kerületparancsnokságok/igazgatóságok) objektumaiban működik.
Igen, de csak azt fogadják meg ami nekik jó. Különben már lenne normális ruhája, bakancsa, kabátja a katonáknak és nem XX.sz.-i elavult múzeumba való bohóc ruhában járatnák őket.
Nem vetted, hogy miről írtam. Nem az a szívás amit írsz. Hanem az, hogy a szövetségeseinktől egyre távolabb kerülünk. Kimaradtunk ebből a közös dologból. Most nekik lett volna szükségük ránk, még ha csak politikai gesztus is lett volna, de fontos. Vajon ha nekünk lenne szükségünk rájuk mennyire fognak majd vonakodni? Ennek a kimaradásnak nagyon csúnya üzenete van hosszú távon.
Ötven katonai járművet, köztük négy M1 Abrams harckocsit és nyolc M2 Bradley gyalogsági harcjárművet telepítene hazánkba az Egyesült Államok - tudta meg a Magyar Nemzet.
Mindez az ukrajnai válság miatt Oroszországgal szemben indított Atlantic Resolve intézkedéssorozat része.
Az ameriaki harci járműveket a tatai laktanyában tárolnák
A lap úgy tudja a harcjárművek tárolására és karbantartására amerikai pénzből felújítanák a tatai laktanya egyes létesítményeit, a századszintű gyakorlatok céljaira a helyi, szomódi lőteret, a zászlóaljszintűekre pedig a várpalotait.
A járműveket elsősorban a tavasztól őszig terjedő időszak hadgyakorlatai idején használna az ide rotációs alapon érkező amerikai személyzet.
Mivel a magyar jog szerint a tankok telepítése még ha állandó katonai személyzet nélkül történik is állomásoztatásnak minősül, a kérdésben a végső szót az Országgyűlésnek kell kimondania.
Azon kívül, hogy elmagyarázod nekem, aki 1998 év végén és 1999 év elején ott ültem azokon a bizottsági üléseken Brüsszelben, ahol a Határőrségünk felszámolását (rendőrségbe integrálták) tárgyaltál, hogy az a dolog nem történt meg, FOMA-nak aki érintett az ügyben magyarázod, hogy az egész csak 2007-2008-ban kezdődött ?
Térj már el a pártpolitikai szimpátiádtól !
A fegyveres erők tisztjeinek kb. 90%-a apolitikus volt és maradt.
A néhai Magyar Néphadsereg tisztjeinek jó 80-90%-a jobban utálta a politikai tiszteket, polhelyetteseket mint a képzeletbeli ellenséget.
Még az alapszervezeti párttitkárokat is jobban elfogadták mint a politikai tiszteket.
----------------------
1990 után pedig a tisztikar nagyobb része, ide nem írok százalékot, de saccperkábé 60-80%, egyformán utálja a jobb és bal oldali politikusokat.
Viktor utasította a BM-et, hogy a rendőrségen belül önálló határvadászszázadok álljanak fel.
Kíváncsi leszek,hogy ezt mégis hogyan akarják megvalósítani.A meglévő állományból nem hiszem,hogy menne,hiszen sehol sincs pár századra való,tartósan átvezényelhető,vagy áthelyezhető ember.Újakat felvenni,és rendőri végzettséggel rendszerbe állítani,ehhez minimum 1-1.5 év szükséges.De az újakhoz is kellene rutinos parancsnoki állomány,már járőrvezetői szinten is..
Nem beszélve a felszerelésről,-éjjellátók,hőkamerák,fegyverzet-járművekről,elhelyezésről,ellátásról.stb
Az NKE rektor úr a diploma- és szablyaátadó ünnepségen felhívta a figyelmet, hogy a katonák feladatai közé tartozik - mint azt az alaptörvény is rögzíti - Magyarország függetlenségének, területi épségének és határainak védelme is. Ez utóbbinak napjainkban kiemelt szerepe lett - emelte ki.
(Forrás: honvedelem.hu)
Ezzel szemben az Alkotmánypótló alaptörvény így ír: "A Magyar Honvédség alapvető feladata Magyarország függetlenségének, területi épségének és határainak katonai védelme,..." stb.
Persze, hiszen ingyen kaphatnak tanácsokat. Azért legalább a 16 %-ot visszaadhatnák, ha már januárig nem dolgozhatok.:-)
Következő ingyenes tanácsom, hogy az ÖNYT intézményét terjesszék ki a határvadász századokra. Biztosan sokan visszamennének nosztalgiázni, és nem a közterületi szolgálattól kellene elvonni az állományt.:-)
Ha többes szám második személyben tegez ('Ti') egy csoporthoz beszélve, az még nem jelent semmit, de ha közvetlenül hozzám beszél tegező üzemmódban, akkor bárki legyen is az, a címén ('miniszter úr') szólítva, de visszategezem.
Még előttetek az A/1-ben ez elég vegyes volt, általában századosig tegeződtünk a tisztekkel, főtiszteknél már egyéni volt. Viszont a saját zpk.-mat valahogy nem mertem visszategezni, aki akkor százados volt, és ezzel több tiszthelyettes így volt, nem állt rá a szánk. (Zs. Laci, gondolom ismered.) Viszont az öregek azt mondták, hogy aki letegez, azt nyugodtan vissza lehet tegezni, de ez nálam egyéni kérdés volt, kb. főhadnagy koromban jött meg a bátorságom, hogy bárkit visszategezzek, többek között Pintér aput is, aki a tisztekkel tegeződött. Volt olyan érdekes helyzet zászlós koromban, hogy váltásparancsnokként nálam húsz évvel idősebb törzszászlóst nem tegeztem vissza, aki a beosztottam volt (előtte meg a járőrvezetőm), és érdekes módon nem volt ebből probléma a szolgálati érintkezés során.
Egy embert nem merészeltem még őrnagyként sem visszategezni, Gergényit, akit Bács megyei főkapitány korában ismertem meg, amikor többször volt vizsgabizottsági elnököm a képesítőkön, és aki érdekes módon sok saját főtisztjével is csendőrpertuban volt.
És bizony eljött az idő, amikor azt vettem észre, hogy fiatal tiszthelyettesek már nem tegeznek vissza, belenéztem a tükörbe, és ősz hajam láttán, a sorsba belenyugodva utolsó egy-két évemben már elkezdtem magázni őket.:-(
Akkoriban éppen az RTF nappali tagozatos hallgatója voltam. A rendvédelem történetét pont egy határőr tartotta, Parádi őrnagy. Már ott is szóba került, hogy régen sem volt önálló határőrség, mint testület, és a jövő is a rendőrségi feladatok felé fogja közelíteni a HŐR-t, bár ő még nem beszélt az integrációról. Viszont a képzés már akkor is kettős volt, mert ugye létezett a KLKF határőr szak, de a ht. hőr. tiszthelyettesek tisztté képzése már akkor is az RTF-en történt, és már a rendészeti irányultság felé ment.
Volt egy emlékezetes parlamenti ülés talán1990 szilveszter hajnalban ahol az órát is meg kellett állítani, hogy még az adott évben elfogadottá nyilvánítsák a költségvetést, erre a vitára ébredtem hajnalban és hallgattam egy felszólalást arról, hogy a határőrséget határrendészettel kell helyettesíteni. A határőrség a rendszerváltó ellenzék szemében nem nagyon különbözött a munkásőrségtől politikai elkötelezettségét illetően.
Nekem is ez volt a tapasztalatom. Annyit pontosítanék, hogy Fodornál, Havrilnál, Bujdosónál viszonylag az alaprendeltetést támogató szervezeti kultúrát tapasztaltam, az én praxisomban a tankosoknál tombolt a bunkóság nevek említése nélkül.
Nem az volt az állításod, hogy mikor szűnt meg a határőrség, hanem az, hogy ezt 2007-ben kezdeményezték. Te is tudod, hogy ez nem igaz, ilyen gyorsan lehetetlen lett volna a végrehajtás. Ez pont olyan kormányokon átívelő folyamat volt, mint a NATO- vagy az EU-csatlakozás, a végén az vigyorgott a kamerába, aki éppen kormányon volt.
Amúgy meg teljesen mindegy, hogy hívják azt a szervezetet, aki a határőrizetet ellátja, ha az megfelelő létszámmal, felszereltséggel és felkészültséggel rendelkezik. Egyszerűbb a rendőrség folyamatosan leépített határrendészeti szolgálat ágát fejleszteni, mint egy új rendvédelmi szervet létrehozni a majdnem semmiből.
"Persze,kb 89 után.De addig mi volt a helyzet??"
Ugyanez, vagy volt vagy nem. Nem is kell messzire menni, a déli szomszédunknak sem volt határőrsége. A zöldhatáron a JNA járőrözött, a FEP-eken pedig a helyi rendőrség végezte a ki- és beléptetést.
"Ahol nincs,ott pedig a lakosság jelentős része szeretné,hogy legyen,pl Ausztriában."
Szvsz a lakosság sem ott, sem máshol nem azt szeretné, hogy legyen önálló határőrség, hanem azt, hogy hathatósan legyenek őrizve a határok.
"Mellesleg most látszik,hogy mennyire felesleges Magyarországnak egy jól szervezett,önálló határőrség."
Nekem azt mesélték a tűz közelében állók, hogy fegyverneme válogatja ezt a tegező-magázó formula használatát. Az egyik véglet a lövész (bunkó magázó megszégyenítő) a másik véglet a rephajózó (tegező szinte baráti). A többi fegyvernem meg a kettő között valahol.
Ha nézed a HM média tudósításait, láthatod, hogy Hende az állománygyűléseken rendre tegezve tartja a beszédeit. Clintonnak tartja magát. Azt hiszi, neki is van annyi kreditje mint Clintonnak a végrehajtók körében.
Volt egy szokásrend a haderőben, ami az évek folyamán liberalizálódott. Tapolcán történt, hogy a tankos hadnagy együtt ivott a Varjúban az alezredes parancsnokkal, ez az éjszaka folyamán valami közös nőüggyé is fajult, összetegeződtek. Másnap az alezredes ment ellenőrizni a szakasz kiképzését. A hadnagy vezényelt, Vigyázz! Jobbra nézz! Vigyázzmenetben az alezredes elé ment, megállt, majd kezet nyújtott: -Szervusz, kérlek!
Parancsnoka válogatta, hogy különféle fórumokon milyen volt a nexus. Voltam lövésznél is, tankosnál is, ahol a szűk parancsnoki értekezleteken is magázódás volt. Voltam olyan tankos cégnél, ahol a halov alez. a hdm főti. örnagyot magázta és ha kellet, ha nem, útszéli módon megalázta.
Nálunk a szűk parancsnoki értekezlet (10-12 fő) tegeződve folyt. A kibővített értekezleten (40-50 fő) már magázódtak azok is, akik a szűkebb körben tegeződtek. Tapolcán hadnagy koromban elképzelhetetlen volt (a gyengeség jele) hogy egy tiszt a tiszthelyettesekkel tegeződjék. Nyugállományba vonulásom előtt a tiszthelyettesek jó részével tegeződtem.
Állítólag az első Orbán kormány ülésein felállással üdvözölték a szeretett vezetőt és szigorúan magázódtak.
Elöljáróimnál, feljebbvalóimnál azt tapasztaltam, hogy voltak akik a tudásukból származtatták a tekintélyüket és számosan akik a szigorú magázódástól remélték.
54.2. Az elöljáró munka közben az alárendeltnek az Öltözködési Szabályzatban előírtak szerinti könnyítéseket engedélyezhet.
54.3. A katona tanúsítson mindig illemtudó magatartást, legyen tiszta, ápolt.
55. Mind a szolgálati, mind a szolgálaton kívüli érintkezésben minden katona köteles az előírt alakisággal együtt a társadalmi érintkezés udvariassági szabályait betartani. A katonák tanúsítsanak egymás iránt kulturált és tisztelettudó magatartást.
56. Szolgálaton kívüli viszonyban a katonák között megengedhető a tegeződés, de azt csak az elöljáró (feljebbvaló) kezdeményezheti.
Mikor érdekelte Hendét vagy bármelyik fő emberkét mi van a szabályzatban? Meg sem lehet számolni hányszor szegték meg és viselkedtek úgy, hogy azért egy legénységi helyben fel lett volna négyelve.
"A szégyent enyhítheti,hogy a Készenléti Rendőrség 20 fős hőkamerás felderítő csoportja most is aktív a szerb -macedón határon."
Még szerencse, hogy nem csak feltételes módban írtad. :P Mert enyhítheti, de nem enyhíti. Van egy közösség aminek a tagjai vagyunk. Az írott és íratlan kötelezettségeinkre egyaránt szarunk de markunkat azt tudjuk tartani amikor fejni lehet a nagy közös tehenet, akár EU akár NATO szinte. Az EU és azok az országok akik benne vannak ebben az akcióban pont leszarják, hogy a KR hány szerencsétlen rendőre szív a határon. Ők adnak pénzt paripát fegyvert mi meg nem. Ráadásul egy olyan ügy miatt ami mindenki érdeke. Lassan csak sikerül kifocizni magunkat. Ennyi nem több, a következtetést mindenki vonja le maga.
Ugyanis a korábbi törvények,a 1997. évi XXXII. tv,amit a 2001. évi XXXIII. tv-el módosítottak,nem tartalmaztak egyetlen paragrafust sem az önálló határőrség megszüntetéséről.
Mint ahogy az EU sem kötelezte az országot a felszámolására.Inkább a fegyveres testületek folyamatos leszervezése érte el a határőrséget is,hiszen 2007-2008-ban nem egy honvédségi alakulat is megszűnt,összeolvadt,átalakult,"megreformálódott".
"Amúgy az európai államok jó része évtizedeken át korábban is elvolt anélkül, hogy lett volna önálló határőrsége."
Persze,kb 89 után.De addig mi volt a helyzet??
Mellesleg van pár európai ország,ahol ma is van határőrség.
Ahol nincs,ott pedig a lakosság jelentős része szeretné,hogy legyen,pl Ausztriában.
A tegezés egy bensőséges viszonyt jelez a magyar nyelvben. Kifejez egy közösséget is, vannak közös sikereink, egy csapat vagyunk. Ezt tapasztaltam az amiknál Clinton taszári látogatásakor. Egy eleve jó kiállású ember közel ment a katonához, megszorongatta, hátba veregette, tenyerüket összeütötték. Ki volt azért ez dolgozva. E2-E5 lehetett legfeljebb az a kategória, akivel Clinton így "bizalmaskodott". Még így is látszott egy filippínó katonán kínos vigyorából, hogy ő nem erre szocializálódott. Véletlenül sem tiszteket, tábornokokat ropogtatott az elnök. Most képzeld ugyanezt Hendével, amint befurakodik egy 185 centis szerdzsó hóna alá. Hogy érezné egy végrehajtó kategóriában lévő katona, hogy Hendével egy csapatban van, aki most éppen napi 12-ben nyomja a kerítést a sivatagi forróságban, hetek óta távol családjától, Hendének meg kollégájának emelvényt építenek a homokba a sajtótájékoztatóra. Én kíméletlenül visszategeztem minden felettem lévőt akkor is ha nyilvánvaló volt a csendőrpertu szándéka. Valami igaz ügyet képviseltem szokás szerint Tapolcán hadnagyként egy parancsnokhelyettessel szemben. Vaddisznó hírében állt. Elfogyott a türelme, -Na idefigyelj, fiacskám! kezdéssel kívánta lezárni a meddő vitát. -Jóska! Ha befordulnál profilba, mert így szemből abszolút nem tűnsz az apámnak! Rövid rökönyödés, de helyesen reagált: - Ne szórakozz velem! Mondd még egyszer mi a gond azokkal a Csepel gumikkal? -Alezredes elvtárs arra kérnélek, hogy.... Megbeszéltük, megoldotta, maradt a már korrekt tegeződés élete végéig.
"pont a baloldali kormány kezdeményezte az önálló Határőrség felszámolását 2007-ben."
Ja, 2007-ben kezdeményezték, és 2008-ban már meg is szűnt. És ezt a hülyeséget el is hiszed, amit állítasz? Nálunk az iskolán 1999-ben indult a közrendvédelmi mellett a határrendészeti képzés, már akkor tudtuk, hogy elindult a folyamat, ami az önálló határőrség beolvadásával fog zárulni. Amúgy az európai államok jó része évtizedeken át korábban is elvolt anélkül, hogy lett volna önálló határőrsége.
A szégyent enyhítheti,hogy a Készenléti Rendőrség 20 fős hőkamerás felderítő csoportja most is aktív a szerb -macedón határon.
-----------------
Nagy segítség lehet......................:-))
A Szerb-Macedon határt Szerbia nem őrzi.
Az jön-megy aki akar.
Akkor amikor akar.
Annak a határnak az őrzése még jelképesnek is túlzással nevezhető.
A magyar rendőrök + osztrákok + németek hőkamerákkal vizslatják a Szerb-Macedon határt, közben a a hátuk megett, közúton + vasúton, naponta - 2000 fő érkezik Szerbiába.
De a mieink biztosan lelkesen jelentik, hogy láttak a hőkameráikon, éjjel 17 főt egy szolgálat alatt.
Egy olyan parancsnoknak jelentik, aki egy olyan épületben ül, ahol ha elhúzza a függönyt akkor hőkamera nélkül, azt látja, hogy nem éjjel, nem a hegyekben, hanem nappal, úton bandukolva éppen egy 170 fős csapat megy el az irodája előtt Szerbia belsejébe.
Nem akarom túlragozni ezt a nyilvánvalóan offos nyelvészkedős témát, de hallottam olyan mondatokat, hogy "államtitkár úr, légy szíves fáradj bejjebb" vagy "miniszter úr, ez a hely neked van fenntartva" stb. Nem tudok róla, hogy előírás lenne az önözés/magázás, persze írásban feltétlenül kötelezőnek érzem.
A szégyent enyhítheti,hogy a Készenléti Rendőrség 20 fős hőkamerás felderítő csoportja most is aktív a szerb -macedón határon.
Mellesleg a Triton tengeri művelet,még szerencse,hogy nem akarunk benne részt venni...
Bár az AM-ek tengeri hajók ugye.....:)))))
Emellett kicsit pofátlan ez a hír egy baloldali laptól,ugyanis pont a baloldali kormány kezdeményezte az önálló Határőrség felszámolását 2007-ben.
Azóta se ember,se eszköz,se koncepció a határok védelmére
Most lehet visszasírni a határvadász századokat.Kerítés helyett ezek az egységek,összevonva, simán le tudnák zárni a határt,és kezelni a tömeges illegális határátlépést.
Ahányszor volt szerencsém Hendével találkozni mindig tegezett, megadta a tiszteletet nem volt gondom vele, Simicska még anno szintén. A nagy kérdés az, hogy mi ült volna ki az arcukra ha vissza tegezem őket...de az hagyján mi szóltak volna a jelenlévő elöljáróim ha ezt teszem. :)))
Amúgy a magyar szégyen spirál folytatódik szövetségeseink felé:
Szerintem tegezve is meg lehet adni a tiszteletet, régen a királyt is lehetett illően tegezni, igaz, akkor nem volt még önvédelmi minisztérium :)
Nekem megakadt a falat a torkomon ezt olvasván; "A most végzett honvédtisztjelöltek jobb feltételekkel indulnak el a katonai pályán, mint az előttük álló nemzedékek - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn, Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, a hadtudományi és honvédtisztképző kar diplomaátadó ünnepségén."
Ja, biztos így van, ha eltekintünk a szolgálati lakás, a szolgálati nyugdíj és a a hadsereg hiányától...
Itthon jóformán azt is tagadják,hogy a magyar katonák harctevékenységben vettek részt.
Hiszen az OMLT "csak" kiképzett, a PRT "csak" újjáépített, a szállító zlj "csak" szállított.
A kint elesett katonák halálát pedig minden esetben "baleset" okozta,akkor is,ha tűzszerész feladat közben rárobbantották az IED-t.
Amíg nem lesz ebben változás,addig nem lesz érdemi előrelépés sem felfogásban,sem a felszerelések beszerzésében,hiszen ha nem harcol a katona,akkor semmi szüksége modern eszközökre....
A képek szerint "fent" olvassák az itteni hsz-kat! :) A dolgozó katonák fején egységesen a rendszeresített bonnie van és közel azonos módon is viselik. (Legalábbis, amikor fényképezi őket! :) ) Persze lehet a cikk tartalmáról is beszélni! ;)
(Emléxem anno itt a fórumon lehetett, hogy valakik annyira védték az akácfát, hogy milyen jól használható katonai célokra.... és íme az élet a támogatóit igazolta....)
Irakban már 2004-2005.-ben már alkalmazták ezt a módszert.Egyszerűen rátettek pár, klórral teli kannát az IED-re.Főleg sűrűn lakott területen pusztít igazán.
Csak az a baj,hogy a gáz nem válogat az ellenség és a civilek között.
Bár Erbilben nem hiszem,hogy sok IS szimpatizáns él,szóval nem aggasztja őket, ha pár száz civil is meghal a klórgáztól.
Védekezni roppant nehéz ellene,ráadásul a Honvédség CBRN IEDD képessége,felszereltsége,hasonlóan sok máshoz,NULLA.
"Talán ezért is van, hogy még a rendszeresített kalappal is azt tervezik, hogy csak terepen lehessen viselni, mert alakias mozzanatoknál elég komikusan néz ki, hogy két katona sem tudja egyformán hordani. :)"
Ez érdekes...
Mármint,hogy tervezik,mivel az öltözködési utasítás egyértelműen megszabja,hogy mikor,és milyen módon lehet a kalapot viselni
Bár Szentendrén a katonai esküket is kalapban szokták tartani...
Biztos,mert valamelyik nehéz parolis embernek ez tetszik...
ha időd engedi, keresd ki a belföldi fogyasztásra kiadott nyilatkozataikat, az atomalkuról, ill az abban az időben házi fogyasztásra kiadott anyagaikat
Én is túlzásnak tartom..(még) az ilyen határzárat.
Meg ugye tudjuk, az uccsó DDR határőr aki lőtt az felelősségre lett vonva. Az utána következő törvények miatt. Az akkoriak szerint "jogszerűen" cselekedett. Emlékeim szerint.
Nagyon szívesen! :) A nettót szerinte Te is ki tudod számolni. Aztán érdemes még egyszer elolvasnod HCS (érdekes!) körlevelét, amiben azért mást is ír!
És még ezek után sem gondolom azt, hogy ez a kerítésépítés a katonák feladata lenne és hogy ezt örömmel kell csinálniuk! Egy ilyen feladat - ami erőt, pénzt, időt és technikát von el az alaprendeltetésből adódó fő feladatok végrehajtásától (főként a kiképzéstől!) olyan csapatok esetén, amelyeknek nem sok közük van ilyen jellegű építkezésekhez, akkor az nem jó. De ezt a parancsot kapták. :( Azt viszont túlzás tőlük elvárni, hogy lelkesedjenek érte.
Biztos, hogy nagyobb lenne a visszatartó ereje, mint amit terveznek. De tényleg az lenne a cél, hogy aki megpróbál átmászni, az meg is halljon? Akkor már most lehetne lőni is! Azt gondolom, hogy nem ez a cél. Mellesleg kellő idő (!) rendelkezésre állása esetén ez is leküzdhető. Ha tudják, hogy hová telepítették, akkor el lehet működtetni közvetlen megközelítése nélkül is. Aztán már lehet mászni. Ezeket is kombinálták más riasztási rendszerekkel a DDR határőr (!) erői.
MH! :) Mindhárom katona "bonnie"-t visel, de mindháromnak kicsit más a mintázata. A MH nem tudja minden katonáját a bal szélső katona által viselt rendszeresített "kalappal" ellátni, ezért akinek nem jut, vesz magának valami hasonló - lehetőleg woodland mintázatú - bonniet. Ennek ékes példáját láthatjuk a képen is. A bal szélső srác pedig "patrol"-osan begyűrte a kalap hátulsó és oldalsó karima részeit a sapka alá, ezért nem tűnik annak, ami. :) A bonniet rengeteg módon lehet viselni. Talán ezért is van, hogy még a rendszeresített kalappal is azt tervezik, hogy csak terepen lehessen viselni, mert alakias mozzanatoknál elég komikusan néz ki, hogy két katona sem tudja egyformán hordani. :)
Minden tiltakozásod és kirohanásod ellenére is sok területen olvasási és értelmezési problémáid vannak! :) Ha nem megy egyből, olvasd el többször. Ezt is! :)
Ugyanis a topik leírás kiszélesítése ELŐTT nem a gondolatok ellen tiltakoztam, ha méltóztatik újra olvasni, hanem az akkori keretekből való kilépés ellen.
Különbség.
Akkor is különbség ha ennek felismerését ma már nem tanítják az akadémián.
Most van egy tág topik kerítésünk.
A topik olvtársaink igen büszkék, hogy hosszú harcok árán létrehozták a KATONAI című topikot.
Még egyszer.
Egyszer már volt/van.
Most van még egy = Magyar Honvédség megsemmisült névvel.
Szerinted az ide író kb. 20 főből hány értette meg harcaik során, hogy a topik téma tágítással létrehozott egy olyan tartalmú topikot ami már évek óta megvolt.
OFF - Nocsak! Minden gondolatok csendőrének nem tetszik, ha valaki felhívja a figyelmét, hogy nem biztos, hogy igaza van? Ejnye! :) A megnyilvánulásodból nagyon kitűnik, hogy nem sok fogalmad van a KFOR-ral kapcsolatos dolgokról Mint ahogy arról sem, hogy a szóban forgó tábornoknak kb. annyira hiányozhat ez a misszió, mint púp a hátára. (Megtiszteltetést emlegető TV-nyilatkozata ellenére is!) Ennyi. Ha jól emlékszem, akkor legalább kétszer járt már arra felé, és ennél rizikósabb helyeken is látott már el hasonló szintű beosztást. Kizárt dolog, hogy a CV-je miatt vállalta volna ezt a beosztást. Abból sem a helyszín, sem a beosztás fontossága nem hiányzik már. :) - ON
Szivesen olvasnek tole bovebben a teljes terseg, es nem cask az IA-al kapcsolatos elemzest.
Pl. Jemen. Plieur mar tett itt erdekes megjegyzest. Most a heten asszem az Al Jazeeran lattam a hirt, hogy az Egyesult Arab Emirsegek 3 katonaja vesztette eletet a jemeni harcokban. Tehat az arab koalicio nemcsak legierot alkalmaz, hanem OMLT rendszerben szarazfoldi csapatokat is, + SF missziok. Marmint erre kovetkeztetek. Ugyanugy erdekes lenne attekinteni, hogy kb. mennyi katonat kuldott Iran ezekbe a haborukba, legutobb olvasott hirek alapjan cask Sziriaba min. 10 000 katonat kuldott mar. Ugyanugy Jemenben is lehet komolyabb kontingens toluk.
A parancsnokok, és helyetteseik úgy töltenek ott el 1 évet, hogy megfelelő rovatba beírhassák szakmai önéletrajzukba, ott is voltam.
No ebben (is) nagyon tévedsz! Gondolom, már voltál ezekben a beosztásokban és azért vagy ilyen lekicsinylően róluk. (?) Ha nem, akkor nem is értem, hogy megint honnan vagy ilyen "jól" tájékozott!?
A MH nincs olyan helyzetben és ma láthatóan kb. 10 évig még biztosan nem lesz olyan helyzetben, hogy bárhová egy teljes dandárt ki tudna küldeni.
Sőt-1:
Valószínűleg 1=egy db, feltöltött, teljes létszámú és fegyverzetű zászlóaljat se tudunk egy misszióba, egyszerre kiküldeni.
Sőt-2:
Valószínű, hogy 1=egy db, teljesen létszámú, teljes fegyverzetű dandárt is nehezen sorakoztatnának fel, bármelyik hazai réten, egy hónapon belül.
Ilyen esetben - ha ez sikerülne - csak az összes hazai erő, teljes fellelhető állományából lehetne, úgy-ahogy, hiányokkal, teljesíteni azt "a" sorakozót, mely nem tarthatna 24 óránál tovább.
magasztos pillanat lenne amikor szembe kerülnének kedves..............
---------------
magasztos pillanat lenne amikor szembe kerülnének a Magyarország által, pont oda adományozott fegyverekkel..
Bár egyik afganisztáni utódom mondta/mesélte, hogy keményfiúság ide vagy keményfiúság oda, őszintén elérzékenyült amikor odakint egy elfogott banda egyik tagjánál találtak egy olyan (még fatusás) AK-47-t, aminek tusába bele volt igen mívesen karcolva :
Mindenesetre megnyugtató hogy a potenciális ellen olyan elavult teknyikával rendelkezik ( vagy legalábbis igyekszik beszerezni) mint a T64, T72, Silkák-Vasziljok-Gvozdika-Igla, csupa olyasmi amin a MH már túllépett:)
Akármilyen jól felkészült is RR, ez a riport nem az övé lett! Sikerült bevinni a málnásba a tök felkészületlen műsorvezetőnek. (Aki ráadásul még arrogáns is volt.)
Nem feltétlenül iskola kérdése! A beosztás jelenleg még foglalt! Korom ddtbk. által. Mivel ő készül a KFOR PKH-i beosztásra vezényléssel (ca. 1 év). Amíg őt nem helyezik más beosztásba, addig RR nem nevezhető ki oda! (Már ha őt akarják majd oda kinevezni!)
Nekünk hajdanán is úgy tanították, hogy minden műszaki zár csak akkor ér valamit, ha azt tűzzel fedezik. Nem háborús időszakban is felügyelni kell, hiszen minden akadály leküzdhető kellő kreativitással és megfelelő felszereléssel. Úgy gondolom, hogy ebben semmi új motívum nincs.
A Vasziljokról jut eszembe, hátha valaki ismerte Tibort:
Tisztelt elnökségi tagok és még néhány jóbarát!
Tragikusan szomorú hír
ELEK TIBI HALÁLA
Szomorú szívvel értesítelek Benneteket, hogy szeretve tisztelt barátunk, tagozatunk és elnökségünk tagja, Dr Elek Tibor nyá. mk. ezds. 2015. augusztus 1-jén - rövid lefolyású nagyon súlyos betegség következtében, tragikus hirtelenséggel elhunyt. Az alattomosan hosszú ideig észrevétlen rákos megbetegedése csak akkor vált nyilvánvalóvá, amikor a folyamat már visszafordíthatatlan lett , és a gyors orvosi beavatkozások is csak enyhíteni tudták méltósággal viselt nagyfokú szenvedéseit.
Drága halott barátunk végső búcsúztatása katonai tiszteletadással augusztus 26-án 10:00-kor lesz a FIUMEI ÚTI TEMETŐ Szóró parcellájánál. (A kegyelet egyéni lerovása 9:30-tól lehetséges.)
Én igyekeztem a családon, a rákóczista osztálytársakon , a tagozat elnökségén túl az utolsó szolgálati helye volt Haditechnikai Intézet még fellelhető kollektíváját is értesíteni és szervezni, de tisztelettel kérem, hogy akinek még van ötlete és adódik lehetősége, az próbáljon még segíteni és közreműködni, hogy minél többen ott lehessünk, s méltóképpen búcsúzhassunk.
Szóval ameddig az az 1 század bent csücsül az erbili reptéren és a nyelvtudását csiszolgatja illetve csillagszemű ifjú pesmergáknak magyarázza az AK rejtélyeit, addig nincs is gond.
Kint már lehet számolni azzal hogy az ellen PSZH+ tankkal+ 82-120 mm aknavetőkkel rendelkezik, magasztos pillanat lenne amikor szembe kerülnének kedves kalifátusiakkal , légi támogatás nélkül:)
Az új C-17 bázis léte és holléte sokáig kérdéses volt (a C-17 gyártósor fenntartása volt a legfőbb cél), a románok is beszálltak a versenybe, amikor mi fűt-fát megígértünk; útfelújítást a kamionforgalom könnyítésére, az iparvágány felújítását, állóhely és hangárépítés támogatását, határőr- és vámkirendeltséget, laktanyai logisztikai fejlesztéseket, városfejlesztést, angol nyelvű iskolát, stb., stb.
A döntés után már nem mennek flottul a dolgok, ha nagyon finom akarok lenni. De hiszen hitetlennek adott ígéret nem számít, Jumurdzsák is megmondta.
"Előállhat az a cseppet sem vicces helyzet hogy olyan közegben kell majd tevékenykedni ahol az utolsó "Ilyenolyaniszlám Front" épp arrafelé kószáló zászlóalja nagyobb tűzerővel rendelkezik mint az a MH alakulat amelyet odavetett a sors :)"
Van Iran, Szaud Arabia, Torokorszag, Izrael, amelyik mind sajat haborus politikat folytat abban a tersegben, a sajat erdekei menten.
Vannak a kurdok akik teljesen kivul allnak a fenti nagyok szovetsegi rendszerein, es raadasul meg van egy csomo frakciojuk nekik is, amelyek sokszor teljesen mas celt kovetnek, mas szovetsegi rendszerhez tarsulva, vagy egyedul.
Van az IS.
Van az An Nuszra, amelyet erzesem szerint a szunni blokk nemcsak eltur, hanem tamogat is fu alatt, hiszen az egyeduli utokepes szarazfoldi ero Sziriaban Aszad ellen.
Es akkor ott van meg Egyiptom, amely hogyha konszolidalta magat, anyagilag is ( jelenleg Szaudi es egyebb obol menti tamogatasok tartjak fenn ), akkor lehet elkezd szinten onallo politikat vinni.
Libiat nem szamitva ez 3 komoly haboru, 2 kicsi, egyelore.
Szinten nem emlitve kulon az egyebb hadviselo feleket, akiknek nagyjabol vilagos az elkotelezodottsege.
Romulusz nem mondhatta azt, hogy a szeretett vezető hülye határidejét csak hülye tákolmánnyal lehet teljesíteni, így lesz két kerítés és a második építését az első jelentősen akadályozni fogja.
A NATO csúcs után ez volt Orbán legnagyobb mértékű konkrét bejelentése: 20 milliárd Pápára! Az hogy a 2016-os költségvetésben egy fillér nincs tervezve, most bevágnak másfelet, azt mutatja hogy halogatják a feladatot.
Másfél milliárd forintot ad a pápai bázisrepülőtér fejlesztésére a kormány
2015-08-10 10:02:01
Másfél milliárd forintot ad a kormány a pápai bázisrepülőtér fejlesztésére a Magyar Közlönyben augusztus 7-én, pénteken megjelent kormányhatározat szerint.
A kormány felkéri a nemzetgazdasági minisztert, hogy idén gondoskodjon 1,5 milliárd forint biztosításáról a pápai bázisrepülőtér fejlesztési munkáinak finanszírozására.
A nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert továbbá arra kéri a kormány, vizsgálják meg, hogyan lehet biztosítani a szükséges forrásokat a repülőtér megközelítéséhez a 83-as főút Takácsi csomópontjától tervezett bekötőút megépítésére, valamint a 8305-ös út laktanya előtti szakasza burkolatának megerősítésére. A beruházásokat a 83-as főút fejlesztésével együtt végzik el.
OK, a dzsinn már kint van ( van ott minden, F4-es repülő perzsa szőnyegtől kezdve ...:)), csakhogy a csodalámpa is errefelé tart:). Ugyanis a törökök eddig befogadtak kb 2 millió menekültet de most már udvariasan errefelé irányítják őket ( örvendezzen az EU is a vendégeknek:)), a libanoniak is lassan kitették a megtelt táblát:)
Apropó, nézegeti az ember az épp aktuális videót, hát mit kezelnek oly lelkesen a vélhetően Al-Nusra tagok? Ki nem találná az ember:)
Előállhat az a cseppet sem vicces helyzet hogy olyan közegben kell majd tevékenykedni ahol az utolsó "Ilyenolyaniszlám Front" épp arrafelé kószáló zászlóalja nagyobb tűzerővel rendelkezik mint az a MH alakulat amelyet odavetett a sors :)
Na ja, az egész mese megint a földgáz, olaj, víz, kereskedelem ellenőrzéséről szól, némi vallási köntösben:(
Lesz egy Kurdisztán, Szunnitasztán meg egy Síítasztán, talán Izmaelitasztán, csakhogy ameddig ennek az osztozkodásnak vége lesz, Allah tudja hányan halnak még meg és mekkora kerítést kell majd felhúzni...
Emlekszel, amikor ment a segelykonvoj Gazaba? Az izraeli kommandok elfoglaltak 1 ( vagy tobb ) hajot. Ha jol emlekszem 9 torok allampolgar is eletet vesztette. Egyaltalan nem akarom az okokat, felelosoket firtatni, legyetek szivesek hanyagolni ezt, annak idejen ar jol meg let vitatva. Amiert szoba hozom az az, hogy a kovetkezmenye egy 1-2 eves morci let, aztan normalizaltak a kcsolatokat mar amennyire.
Szoval ha egy ket torok bomba elteved, akkor majd nagyon sajnalkoznak, a kikuldo orszagok puffognak, es ha nem less rendszer belole, akkor napirndre ternek felette.
"Ankarát máig rendszeresen vádolják ellenfelei az ISIS és az al-Nuszra Front támogatásával és tekintettel az ISIS Európából érkező utánpótlásának zavartalan átáramlására Törökországon, továbbá a szintén Ankara érintésével bonyolódó iszlamista műkincs- és olajexportra, az állításokkal nehéz lenne vitatkozni."
:) Cseppet sem nehéz, a cikk írója nagylelkűen megfeledkezett erről:
Ha hadszíntérre megyünk, legalább jó alaposan dezinformálva menjünk, így szép az élet:)
Mielőtt a PKK-t angyali státuszra emelnénk és a kurdok kizárólagos képviselőjének nyilvánítanánk, érdemes utánanézni mik történtek június 14-29 között Erhun és Daglica-nál, még a török légitámadások előtt:
Nagyon jó az esély hogy megismétlődjön az iraki és afgán sztori: sokan örülnének ha megjelenne egy külső játékos aki kikaparja a gesztenyét a helyieknek, aztán úgyis továbbáll...:)
Mol, magyar érdekeltség É-Kurdisztánban, lehetne nagy tételben játszani mint a nagyok ( a franciák , britek és amcsik), csakhogy ez olyan foci amihez a jelenleg nem adottak a körülmények:) a MH részéről...
Az iraki nation building sikere után:( szvsz senki sem fog tolakodni nagyobb csapatlétszámmal, valószínűleg megint a SF kategóriára lesz inkább szükség.
Szerintem meg amíg lehet tagadnák, nem lenne semmilyen méltatás. Csak akkor ismernék el amikor már nagyon nem lehetni szőnyeg alá seperni.
Komoly egy szar. Mi (és akiket még az amcsi bele tudtak húzni) mint nato tagok a kurdok oldalán az IS ellen. A törökök nato tagok az IS ellen és a kurdok ellen. Tehát akkor a törökök ellenünk? :P Ha meghal mondjuk pár német, olasz katona igen nagy botrány lesz.
Sok ráfér az amcsik pofájára az ügyben kétségtelen, de te folyton Obamát veszed elő az ügyben miközben ezt a szart Bushtól örökölte, igaz tovább görgette az szarhalmot kétségtelen. Viszont, hogy most ez az egész meg Európa nyakába ömlik az bosszantó.
Amikor pár (tényleg nem régen!) olvasni lehetett Szlankó Bálint helyszínről küldött elemző írásait, akkor még elég érdektelenség fogadta ezt a bonyolultságot. Azóta persze nem kicsit bonyolultabb lett a helyzet (IS, törökök, stb.)és az "érdekeltségünk" is nőtt a térségben. :( Ugyanúgy nem sok értelme van nagy erőkkel (Most nem feltétlenül Mo-ra gondolok!) odamenni, mint ahogy Afganisztánba se volt (jelen esetben MOL ide, vagy oda!), mert "kintieknek" megoldani a kérdést nem lehet. Kétséges kimenet és "haszon" mellett drágán belekavarni persze lehet.
Igen, vannak. És olyanok is, akik nagyon alulértékelik. Ezek a "fanyalgók". Az idő fogja eldönteni, hogy melyik félnek van igaza. Vagy egyiknek sem! ;) Jó lenne a helyén értékelni a lépés jelentőségét és hatását! Ehhez reális elemzések kellenek. Nem biztos, hogy képes lesz rá a HM vezetése. Éppen azért, mert a többség szélsőségekben gondolkozik és nem a realitásokban. :(
Különösen érdekes a fentebbiben megtalálható Nagy Kurdisztán:) térkép, egy leendő független kurd állam egyszerűen kb fél Törökországot és Moszul-t jelentené ( olaj, olaj...). Hogy most a PKK-t ( amely mellékesen szerepel pár EU tag terrorszervezet listáján) bombázzák az egy dolog, van még 2 komoly iraki ( azaz nem éppen iraki ...)kurd párt( értsd Talabani ás Barzani klánok:)), ezek létesítményei is célpont lehetnek bármikor, csak lengesse meg valaki Erdogan előtt a vörös posztót, azaz azt a kurd térképet:)
Az a török vezir, basa,janicsár aga:) aki nem keveri eléggé a végterméket :) ahhoz hogy elkerülje kb 1/2 Törökország elvesztését számíthat a helyiek hálájára ( Jediküle, selyemzsinór:)).
Kovács XXXL fötörm a következő friendly fire forrásokra számíthat, csak így első látásra:
- törökök-előbb ismertetett okok
-ISIL-ék, nem kell magyarázni, hitetlen sertéspörkölt fogyasztóként:)
-hálás arab sííták akiknek eszükbe jut hogy bizony egy kurd államból szedniük kell a sátorfájukat a Szaddam által betelepítetteknek ( kotorj utána mit jelent a 10000 dénáros arab )
-szír kormányerők ( Szíria is területet vesztene).
Na, röviden: csak hangoztatni kell hogy a kurdok megsegítésére megyünk, mindjárt lesz bum-bum... :) Nation bulding :)
Hurrá, megint benne leszünk a mainstream Közel-Kelet átalakításban:)
Mi van ha csak egy nato katonának, ne adja ég magyarnak, baja esik ebben a játékban?
-----------------
Akkor Bódvalenkén vagy Babócsán, a magyar katona fiú temetésén ott lesz a török köztársaság budapesti nagykövetségének katonai attaséja is, egy ókora nagy koszorúval, meg a hirtelen felindulásból Törökországból iderepített török, állami, dísz zászlóalj két nyalka katonájával, akik a koszorút viszik.
A TV Híradókban a temetés megkapja a maga 20-25 másodpercét, két nekiment-leütütte-kigyúlladt hír között.
Nem történik semmi, esetleg a török nagykövet ünnepélyesen méltatja K. János főtörzsőrmester érdemeit.
Törökök ha jól számolom az utóbbi négy évben ötödször fordítottak a köpönyegen.
Amerika elbaszta (nem lógatott fel nyilvánosan eleget az irakiakból/afgánokból, hogy az ottaniak megértsék: most az USA ott az erősebb kutya.- Irán a Hezbollahhal ezerrrel nyomul most a helyén.
Légierejüknek kell a török légibázis, ha ennek egy-két a kurdok mellett szétbombázott NATO katona az ára, akkkor legyen, Obama arcbőre elbírja...
"Engem jobban aggaszt az, hogy a török légierő éppen a kurd (PKK) állásokat (is) szórja.........a sajtó hírek szerint. De a saját-ellenség felismerő remélhetőleg jól működik......"
Ez engem is. Azért a törökök igen komoly orosz rulett játszmába kezdtek ezzel. Mi van ha csak egy nato katonának, ne adja ég magyarnak, baja esik ebben a játékban? Az átír majd egy-két dolgot. És sajnos ez erősen benne van ebben a pakliban.
Eddig volt az a mondás, hogy: "Ha úgy érzed, hogy hiábavaló és értelmetlen a munkád gondolj arra az emberre aki BMW-k be szerel indexeket..."
Ez most módosulni fog, gondolj arra a katonára aki kerítést épít a szerb határon. Büszke lehet ez az ország vállvetve a közmunkásokkal a katonái kerítést építenek!
Szavazat szerzés. Meg hát ugye a 15x áron épült kerítésből is csurran valami, és dupla áron is lehet plakátokat eladni az "a menekültek elveszik a munkádat" kampányhoz.
Az egész menekült kérdés szerint ensz-nato-eu probléma. A megoldást is azon a szinten kellene kezelni, nem semmire nem jó bohózat kerítéssel.
Ezzel teljesen egyetértek. Viszont törekedni kell a maximumot kihozni a felkészítésből. A rendelkezése álló idő és az oktatás minősége függvényében. Sajnos ez nem mindig sikerül. Az okok vegyesek. Sokszor van gond az oktatás, kiképzés körülményeivel, minőségével, de azokkal is akiknek be kellene fogadni, magukévá tenni az anyagot.
Itt jön be amit ICS no1 mondott. Az önképzés. Igen, egyetértek nagyon fontos, de sajnos nem mindenkinek van rá igénye. Pont ezért kellene a szervezett kötelező körülmények között a lehető legtöbbet átadni, ha kell "beleverni" a katonába. A muszlim világban komoly konfliktus lehet egy-egy szokás, hagyomány, törvény nem ismeretéből. Ez a Kurd esetben halmozottan fontos lesz.
Tedd hozzá, hogy az önképzés is fontos. Több oldalas anyag elérhető a térség politikai, gazdasági, történelmi, katonatörténeti helyzetéről, annak akit érdekel, és akinek fontos, hogy képben legyen. Ráadásul a napi jelentések is elérhetőek a megfelelő (vezetői)í szinteknek gondolom.
Engem jobban aggaszt az, hogy a török légierő éppen a kurd (PKK) állásokat (is) szórja.........a sajtó hírek szerint. De a saját-ellenség felismerő remélhetőleg jól működik......
Itt ülök szombaton és kibaszott nyomtatványokat töltök ki, szerződéseket adminisztrálok és egyéb bürokrata faszságokkal szórakozok. Eddig azt hittem, ez a legértelmetlenebb, legfeleslegesebb és a valóságtól leginkább elszakadt munka, de már látom, hogy a katonák még jobban megszopták. Építik a 36 fokban a semmit, a puszta közepén. Nagy Nemzeti Nihil. Gratula, fiúk, szopóágon vagytok, csak szólok.
A baj az, hogy a probléma megoldása helyett politikai csatározások témája a kérdés. Mellesleg más - - nyugati - országokban is hoznak drasztikus lépéseket a bevándorlás megfékezésére és kordában tartására, de talán átgontdoltabban tesznek kijelentéseket, mint itt akár pro, akár kontra.
Az ilyen jellegű felkészítés már korábban is lépcsőzetes volt. Vannak a kontingensekben, akik jóval több felkészítést kapnak, mint 2x40 perc. A kontingens parancsnokán is sok múlik, hogy milyen plusz felkészítést tartat még a katonáinak. Ezt semmi sem tiltja.
Szerintem senki sem akar pezsgőt bontani sem itt, sem a katonák közül. Semmi kétség, hogy lesznek, akik ebből politikai tőkét akarnak majd kovácsolni, feledve, hogy milyenek is voltak az előzmények. Egy kis levegőt jelent ez csak az egyre dráguló életben (mert minden híreszteléssel ellentétben az élet bizony nem lett olcsóbb!). Én csak azt szeretném elérni, hogy egy kicsit reálisabban lássuk a történéseket és sem túlzott + vagy - előjelekkel. Abban én is biztos vagyok, hogy ez nem fogja megoldani a MH létszámproblémáit. Maximum ebbe is ad egy minimális haladékot. (1-1,5 év.) Ha közben növelik a követelményeket és az időnként politikateljes elvárásokat, akkor rövid időn belül még nagyobb tempóban fog folytatódni a kiáramlás.
A "fanyalgást" pedig az vegye magára csak, akinek inge! A szkepticizmus nem azonos kategória! :)
Te is nagyon jól tudod, hogy tökéletesen nem lehet felkészíteni a kontingenseket. Még a kulcsbeosztású személyeket sem. Kint is folyamatosan elemezni és tanulni kell. A szakemberek által írt könyvek sokat segíthetnek. A kint lévő szakértők is. De tökéletes felkészültség soha sem lesz. Ennek fontosságát sokan sokféleképpen ítélik.
Kaptam pár ilyet. Ért valamit, fontos is volt. Azt hittem azóta esetleg bővült a dolog. Az a helyzet komplikáltabb mint azt afgán. Több komolyabb felkészítés kellene nem csak 2x40 perc előadás.
Én a szkeptikusok közé tartoztam, akiket te fanyalgóknak nevezel. Igen meglett elismerem. Nem kétséges, hogy a havi 40-50 ezer jól jön otthon. De sajnos keserű a szám íze. A plusz pénz most legalább már fedezi azt amit a katona magára költ felszerelésben...
Az egész a dolog jelentőségéhez képest megalázó alamizsna. A gyomorforgató, hogy ebből politikai tőkét kovácsolnak és úgy csinálnak mintha legalábbis utolértük volna németek szintjét. Eddig -10 nél voltunk most -9 a szint. Erre annyira ne verjék a mellüket. Ez egy olyan minimális lépés amit évekkel ez előtt meg kellett volna tenni. Annyi minden van még ahol a nyakig ér a szar, hogy felsorolni sem lehet.
A böjtje már most látható, érezhető és szerintem lesz még bőven. Van akit ez nem izgat, nem zavar, mert be lehet fogni a száját havi pár 10 ezer plusszal. Ez nem fog gátat vetni az elvándorlásnak és nem fog a halott honvédelem sem feltámadni.
Aki ettől pezsgőt bont és veri a seggét a földhöz nem látja a valóságot.
A cikk kapcsán jutott az eszembe, hogy vajon a Kurdisztánba induló katonáink kapnak e geopolitikai, vallási, demográfiai, területre kiható szociológiai, kulturális, stb. elméleti mélyebb felkészítést. Tudtok erről valamit?
Hende betartotta amit ígért,megvan a 30% plusz,ami elég biztató.Persze ettől még nem fog a mennybe menni.2002 óta halogatták ezt a lépést(Akkor volt az utolsó nagyobb léptékű illetményemelés a HM-ben)
Tehát pl. Veszprémben egy 24-72 szolgálatba járó szakmai helyen lévő tiszthelyettes illetménye nettó 130 000-ről 180 000-re emelkedett. (mindenkié amúgy kb. ilyen arányban)
Tehát az ígéret első fele úgy tűnik teljesült.
Néhány apró pici adalék azért van.
Az fenti összeg mindenféle összehasonlításban csak a szánalmas jelzővel illethető.
Azért nem lett több, mert önkényesen megváltoztatták a szolgálat besorolását készenléti szolgálatra.
Valószínűleg vaklőszerről lehet szó. Annak hiánya még régebben is előfordult a MN/MH-ba és még a közelmúltban is gyakran előfordult, hogy a magyar katonák "ticsu-ticsu"-znak. :( És akkor a többi imitációs anyagról nem is beszéltünk!
Illetményemelés: akikkel beszéltem (katonák), azok szerint annyit kaptak, mint amennyit ígértek nekik. Természetesen személyenként változó. Mindenesetre eddig - pár nap alatt - olyannal még nem találkoztam, aki panaszkodott volna, hogy kevesebbet kapott, mint amennyit az előre kiadott táblázatok alapján számolt. Ennyi idő után persze nem lehet azt a pár embert meghatározónak tekinteni., akivel sikerült szót váltanom. Nem vita, ettől még nem veti fel őket a pénz, de ezt nem is ígérte senki. Úgy hogy lehet tovább fanyalogni! ;) Főleg azoknak, akik tavaly, amikor felreppent a hír, erősen megkérdőjelezték a realitását még ennek is. ;) És az sem kizárt, hogy ennek lesz még böjtje, de azt még nem lehet előre látni, hogy miként és miben.
Kivancsi vagyok lesz-e boszorkany uldozes, hogy ki kopott?
Mellesleg tanulsag, hogy nemcsak a gepeket kellenne lizingelni, hanem az infrastrukturat is, mert ha nincs felelos rendszerbentarto, akkor lerohad.
Nem tartom kizartnak, hogy eljon meg az az ido, hogy kiirnak tendert legtervedelemre egy szazadnyi vadasszal, a jelentkezonek meg reptertol, radartol, repulogepig, fegyverig mindent biztositania kell. ( a brittek igy berlik a legi tankolast ) Es meg igy lesz a legolcsobb. :(
Sok mindenről függ mennyivel több. Rf, beo, leszolgált évek. Van ftőrm. aki most 150 e körül visz haza. Ez kb. 40 e emelkedés. Ettől lehetne verni a seggünket a földhöz meg pezsgőt bontani igen jó is hiszen a semminél pont több, de van némi töke a menyasszonynak. Cserébe másodállás kérelmek befagyasztva, (pletyka szerint felül vizsgálva és nagyon egyedi esetben lesz engedélyezve) szigorítások, jogok csorbítási. És a lekezelő stílus a vezetés részéről, hogy kussoljatok most kaptatok egy valag pénzt.
Akárhogyan számolom a 150 e még mindig csak 450 euró körül van szemben a szlovák 1100 euróval+ egy halom juttatás azonos rf, azonos beo.
Embrek! Ül a fórum a kánikulában, pedig a minap múlt el az igazság pillanata, az aktív komponens megkapta a 30%-al megemelt illetményét. Nem jönnek a hírek, hogy mennyi az annyi.
Hello! Ez magyar kép? Csak mert a Kraz-on német a felirat "Schwetransport". Az egyenruhát magyarnak nézem, ja meg látom is a jobb alsó sarokban a delmagyar feliratot.
Azért szedtek elő pár vasat amit a tévében láttam a kerítésépítésről, katonai zöld bulldózerek, akkor ilyen harckocsi alapú műszaki mentő jármű szintén tolólappal. A T-72-ből kialakítottnak mi a neve? Nem valami BREM? valahonan ez rémlik. A T-55 alapú a VT-55 "Kisbika"
Utol a fenét! Majd ha a hollandok maguk veszik a bakancsot saját zsebből meg mennek kerítést építeni! Addig sehol nincsenek. Elmaradott banda!
Apropó kiszámoltátok már mennyi lesz a kerítés km-je? Kb. 15x drágábban jön ki mint ha én rendelném meg a legjobb minőségű magán cégtől...van itt pénz kérem!
Az unokaöcsém hétvégén szögbe lépett, szólt az ügyelet vigyenek magukkal tetanuszt mert nincs. Tetanusz nincs, kerítés lesz, horror áron. És épül a kisvasút is!
Persze be lehet csomagolni a szart csokis papírba, de ha kibontják kiderül, hogy nem csoki. Talán előbb csoki kellene legyen aztán azt szép csomagolásban eladni, ha már marketing. ;) De itt a büdös életben nem lesz csoki, még ócska tibi sem, nemhogy milka.
Tulajdonképpen nem nagy probléma, hogy a HM-nek, MH-nak nincsenek jó reklámfilmjei, reklámjai, mert ha van egy gyenge minőségű terméked, szolgáltatásod, akkor jó marketinggel csak azt éred el, hogy odaözönlenek az emberek, majd persze rájönnek, hogy becsapták őket, így gyorsabban értesül a tömeg arról, hogy milyen szar vagy. Akkor pedig többet nem jönnek. Ez a magán- és üzleti szférában végzetes, közpénzből élő szervezet az ilyet persze könnyebben kiheveri.
Ha jobban megnézzük, akkor most is ez van, a toborzás során tulajdonképpen átverjük az embereket, ezért is nagy a fluktuáció.
Van is egy mondás, szerintem nem dakota, miszerint: jó reklámmal a szart is el lehet adni, de csak egyszer.
És mit fognak megtanulni az itt említett kb évi négy éjszaka alatt?
Megj: Anno Sármelléken itt állomásoztak a szovjet testvérek, a nem éppen hangfogós típusokkal. Pápán meg a magyarok. Rendszeresen repkedtek Zalaegerszeg fele, éjjel is nappal is..
De ettől függetlenül úgy aludtam, mint a bunda... Oh boldog kamaszévek....
A cikk átlagos,egy kiképzési feladatról szól.Logikus,hogy éjszaka harcolni,csak úgy lehet megtanulni,ha éjszaka gyakorlatozik a katona.A kommenteket érdemes elolvasni,aztán csendben leborulni az asztal lapjára."A Nép,az Isten adta Nép".
A Scipio probajat sikeresnek iteltek, igy elmeletileg ez ev vegeig meg kellenne kapnia az ISTAR zaszloaljnak 31 db-ot. A BREN karabelyokat es CZ pisztolyokat mar megkaptak ha minden igaz.
Elmeletileg 2 vagy 3 zaszloaljnak kellennne kapnia Scipio kerekes IFV-ket, a tobbinek meg Sakal-okat, modernizalt BVP 2-eseket.
Volt "szerencsém" - másodállásban, pár évig üzemeltetni egy főiskolát kiszolgáló, kb. század erejű valamit.
Kb. 70-80 járművet, harcjárművet.
T-72-től egészen a picikig.
A hallgatók már akkor is panaszkodtak, hogy kevés a gyakorlat, a négy év nagy részét tantermekben töltik.
Egyik évben az éves költségvetés tárgyalásakor, ahová még tanszékvezető se mehet, egy nagyokos elérte, hogy a kb. 30-40 db, különféle (mind különböző) híradó tehergépkocsi következő évi:
- éves üzemeltetési költségére nulla forintot tervezzenek,
- javításukra nulla forintot tervezzenek,
- kiszolgáló személyzetüket (1 ti. + 2 tts. + 4 sor) pedig töröljék az állománytáblából.
Következő évben így járt a páncélos szak és a vegyivédelmi szak.
Eredmény ?
Az említett járművek megmaradtak.
Két éven át, ki nem engedtem őket a laktanyából.
Mikor harmadik évben a telephely őrséget is feloszlatták, megkezdődtek a lopások.
Feltörték az autókat és ezt-azt elvittek belőlük.
Mindenféle, alig leplezett korrupcióval sikerült elérni, hogy a kb. 40 db (talán 37 db volt ?) híradó autót leadjuk Nyírtelekre.
Az ottani parancsnok pattogott vagy egy hónapig, hadbírósággal fenyegetőzött, hogy a kocsik már üzemképtelenül, hiányosan érkeztek meg oda.
Engem se ejtettek a fejemre, volt elég bőrvédő felíratom, igazolásom.
Megadtam egy egy telefonszámot neki, hol reklamálhat.
A kis hülyéje, híradó alezredes léttére nem tudta, hogy az a szám a MH Híradó főnök magán száma.
Elkezdett hepciáskodni saját főnökével, az meg nem túl fínoman leoltotta.
A dolog szomorú tanulsága, hogy vagy 3 évig a híradó szakos hallgatók le se jöttek a telephelyre, pedig kb. 100 méterre tőlük ott volt a 30 autójuk.
Persze a páncélos szakosok se, de nekik volt a saját műhely épületükben külön külön T72+T55+ metszet, + BTR + minden.
A hallgatói lét midig is olyan volt, mint amikor burokban van az embrió! Sokszor mondtuk, hogy sokkal több és hosszabb csapatgyakorlat kell, ami valósabb képet ad a viszonyokról, hogy aki nem akarja, az időben kiszállhasson. És még mielőtt elégetem a könnycsatornáimat, inkább nem ecsetelem, hogy engem mi várt hajdanán az első beosztásomban! ;) KA talán ezekre is értette, amikor emlegette azt a külhoni mondást: "Ami nem öl, az erősít!" :)
Pedig a miniszter mindig bátran szembeszáll a nemzetközi szervezetekkel és a bankokkal, de az uniós joggal és a jogállamisággal nem tud mit kezdeni. Tovább »
Hát persze, hiszen odakerül csapathoz, X emberrel egy beázó, rohadó irodába, öregebb bútorok közé, mint ő, nyugdíj helyett ottragadt öregekkel, számítógép vagy van vagy nincs, kap egy PA-t, KRB üres stb.
Ez bizony sok szempontból visszalépés a hallgatói (bocs HTJ) élethez képest
Még egyszer: a jelenséget jeleztem, nem az okokat firtattam. Azok pedig összetettek. Mellesleg: nálunk az évfolyamelsőnek felajánlották, hogy maradjon a fősulin hallgatói szdpk.h-nak. Esze ágában sem volt. Inkább ment szpk-nak csapathoz, vidékre. Ahogy más is mondta: akkor is sokan voltak olyanok a hallgatói alegységparancsnokok között, akik nem, vagy alig voltak csapatnál. A többség még sem akarta őket "utánozni". És már akkor is volt "minisztériumi" pótlék, ami akkor még mindig nem volt annyira fontos a pályakezdőknek, mint ma. Pedig akkor sem kerestük magunkat hülyére a kezdő illetményünkből. :)
Szolnokon jelenleg külön kar van. Többször is megpróbálták őket Pestre költöztetni, de rájöttek nem fog menni.
Szerencsére.
Szerintem a szárazföldi parancsnoki képzésnek a szentendrei részleg átköltöztetése tette be a kaput. (Másfél évig voltam ott, láttam hogy mentek a dolgok. Most siralmas a laktanyának még csak a környékére is menni. Kb. két éve voltam akkor civil kapusok, üres telephely, körbe kordonozott veszélyes harcjármű beállós szaktanterem, üres laktanya.)
Mi az első félévben együtt voltunk a lövészekkel így elég jól ismertük egymást.
4-ben összefutottam egy volt szakasztársunkkal, aki lövész volt. Megkérdeztem hová akar kerülni: Pestre hallgatói század parancsnoknak. Le is hülyéztem. Szóval ezt látta a főiskolán, amikor null kilométeres hadnagyok lettek századpk-k vagy helyettesek a csapatokhoz képest sok pénzért, minimális munkáért stb... Az más kérdés hogy még a saját hallgatóik se nézték őket semmibe, nemhogy mások.
A tanszékeken lévő őskövületekről nem is beszélve, akik vagy soha vagy 20 éve voltak utoljára csapatnál. Volt olyan főtiszt is aki büszkén mondta a hallgatóinak hogy évek óta nem volt bakancs a lábán (én magam hallottam)...
Az elmúlt években kikerült tisztjelöltek nyelvtudása még középfokú nyelvvizsgával is messze felülmúlja azt, ami a 30-35 évvel ezelőttieknek megadatott. Elég sok fiatal tiszttel szoktam találkozni ilyen-olyan okból kifolyólag. Szinte kivétel nélkül lehet őket külföldi tanfolyamokra, vagy misszióba küldeni a kezdő angol nyelvtudásukkal is. Ez persze megint az én szubjektív tapasztalásom!
Gondolom, hogy üzemeltető üzemmérnök és üzemeltető üzemmérnök között is nagy a különbség. Én a szárazföldieknél nem látom megalapozottnak a kijelentésedet. Biztosan voltak/vannak ott is kivételek, akik viszont inkább a szabályt erősítik. Abban látok némi igazságot, hogy Szolnokon talán nagyobb az ott végzettek (és ott szolgálók!) elhivatottsága.
Az okok firtatásába nem akartam belemenni. Én csak a jelenséget vetettem fel, mert kissé meglepődtem rajta. "A mi időnkben" az első hetekben rendet raktak a fejünkben, hogy mi a különbség a hivatás és a munka között. Akkor is előnyösebb volt a vezető szerveknél és háttérintézményeknél szolgálni, mégis a döntő többségünk csapatnál akart kezdeni. Pedig egy "kicsit" többen voltunk pályakezdők, mint manapság. Azzal sem értek egyet, hogy akkor minden Általatok felsorolt területen jobbak lettek volna a jövőbeni kilátások. Talán az sem volt véletlen, hogy akkoriban sem volt ismeretlen fogalom a kiáramlás ilyen, vagy olyan okoknál fogva. Az egykori szakasztársaim közül kb. a fele az első 5 évben hagyta el a sereget, zömében az erősen változó és kedvezőtlenebbé váló viszonyok miatt. Persze a kezdési feltételek összehasonlításához nem árt ismerni mindkét kor viszonyait! :)
A középfokú nyelvvizsga ma már semmi, különösen valós tudás nélkül. Ismerek olyan szds-t aki középfokúval megmukkanni se tud.
Viszont sok olyat ismerek aki pont üzemeltető mérnöki diplomával többre jut, mint mások a műegyetemivel, mert ők a valósághoz is értenek, nemcsak az elmélethez.
Az elhivatottsághoz visszatérve azt látom, hogy talán a Szolnokon végzetteknek nagyobb az elhivatottságuk, talán pont a nagyváros hiánya és a szomszédos alakulatok miatt is.
Az egyik volt kollégám évek óta ott van, amikor elosztják a végzős lövész tisztjelölteket. Érdekes módon kb. a felük csak olyan helyen tudja elképzelni a jövőjét, ahová jár a metró és szinte meg van sértve, ha vidékre kell mennie szolgálni! Ezt nevezzem elhivatottságnak? Már ha csak a minimum középfokú nyelvvizsgát (esetek többségében angol) veszem, már akkor is többre mennek vele, mint akik testnevelő tanári, vagy üzemeltető üzemmérnöki diplomát kaptak. Akik azzal a diplomával tudtak elhelyezkedni a civil életben, azok száma erősen tendál a nullához! Ugyanakkor a nem parancsnoki szakon végzett tisztek (logisztikusok, műszakiak, stb.) a már említett nyelvvizsga és a civilben konvertálható szakmai ismeretek miatt - szvsz - sokkal jobb, mint anno. De ez persze csak privát vélemény! Az érem másik oldala, hogy akik kimennek csapathoz szolgálni, azok nagy többsége igyekszik maximálisan helytállni, amennyiben befogadó közösségre talál.
S ennek a temérdek felavatásnak köszönhetően jött létre, a ma már totálisan működésképtelen "bedugult" előmeneteli rendszer(ill. nem maga a rendszer,de nyilván érted mire gondolok),és az a réteg akiket Kálmán K. a "krém"-ként emleget abban az elhíresült riportban. Nem kell (teszem hozzá:sajnos!) évente 30 lövésztiszt,15 harckocsizó,30 hadmérnök.Majd ha lesznek megint lövészszakaszok,meg harckocsi századok(feltöltve),akkor lehet.
Anno minden laktanyai folyosón kint volt az az MTI fotó, mely valamikor 198x-ban készülhetett, és hátulról-felülről fotózva mutatja a Kossuth teret, ahol épp tisztavatás zajlik.
Semmi különlegesség nincs a képen, de egy türelmes ember megszámolhatja, hogy akkoriban (évtizedeken át) kb. hány főt avattak évente.
Jól kivehető, megszámolható.
Többször kerestem már azt a képet a neten, de nem találtam meg.
Pedig anno készült belőle vagy 1000-1500 nagyméretű másolat.
A 90-es éveket ne vedd ide. Már a felsorolásom előtti éveket sem vettem ide, mert más volt a pontszámítás. Én a 80-as években kezdtem (most jól elárultam magam) és az is más volt.
Most (kis túlzással) annyi végzős hallgató van, mint az én szakaszom az egyik főiskolán volt.
Tudtommal ma a pontszámokba nem számítanak bele abban a formában a dolgok ahogy Te írod. Ami plusz az az EÜ a pszicho a pályaorientációs beszélgetés és a fizikai (mondjuk a szociális munkás szakhoz képest). De ezek nem pontszámot adnak, hanem kritérium követelmények. Tudtommal.
A pontszámok jelentős részben csalókák lehetnek, például speciális követelmények miatt.
Én pl. a kilencvenes évek végén kezdtem katonai vezető szakon. A lövészeknél pl. magasabb volt a ponthatár, az én szakirányomnál pedig még pótfelvételit is kellett hirdetni, tehát elméletileg kevesebben jelentkeztek.
A valóságban ennek oka a feltételként előírt nyelvvizsga volt, ellenben lövésznek anélkül is felvették az embereket...
NKE HHK és az előd ZMNE HHK (katonai vezetői szak):
Év. Pontszám Első helyre jelentkezett / felvett Túljelentkezés
2015 378 353 / 78 4,5
2014 410 200 / 20 10
2013 374 266 / 69 3,8
2012 365 283 / 80 3,5
2011 388 394 / 63 6,2
2010 399 408 / 35 11,6
2009 385 319 /33 9,6
2008 347 209 / 43 4,8
Lehet gondolkodni. A 2014-es pontszám ne tévesszen meg senkit, az a 20 fős létszám miatt volt.
2008-2010-ig volt egy emelkedés a jelentkezők létszámában, majd kétszeres volt.
2011-2014-ig meg egy markáns csökkenés figyelhető meg.
2015-re újra emelkedett.
Azért csak az első helyeseket vettem bele, mert ugye Ők gondolják komolyan, hogy katonai vezetők akarnak lenni.
2011. november 28-án 22 óra 35 perckor 257 igen szavazattal 97 nem szavazat ellenében az Országgyűlés elfogadta a szolgálati nyugdíj eltörléséről szóló törvényjavaslatot.
(hogy ennek a ténynek volt-e szerepe nem tudom, bár sejtem)
Ha már a gének, akkor azt is érdemes megjegyezni, (bár nem tömegeket érint, csak éppen pár igen fontos pozícót), hogy a nepotizmus jelen van elég szépen a fegyveres erőknél és pár hellyel beelőzi a szakmaiságot a kiválasztásnál. Ezt elég sok fiataltól hallottam vissza.
Kiemelték továbbá, hogy az NKE új, Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar képzéseinek "népszerűségét már a jelentkezési adatok is mutatták", a nappali munkarendű nemzetközi igazgatási alapképzési szakára a meghirdetett 30 helyre több mint 600-an adták be jelentkezésüket.
437 volt a legmagasabb ponthatár
Az intézmény alapképzései között a legmagasabb ponthatár a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar nemzetközi igazgatási szakán volt, ahová 437 pont kellett a sikeres felvételihez, de szintén 400 pont felett (423 pont) kellett teljesíteni a biztonság és védelempolitikai szakra való bejutáshoz.
- A Rendészettudományi Kar bűnügyi igazgatási (pénzügyi nyomozói) szakára 400 ponttal,
- A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai vezetői szakára 378 ponttal
- A Közigazgatás-tudományi Kar közigazgatás-szervező szakára 375 ponttal lehetett bekerülni.
2015 őszétől az NKE négy karán összesen csaknem 6000 hallgató tanul alap- és mesterképzési szakokon - írta az egyetem, kiemelve:
..."...az NKE "Magyarország egyetlen fegyveres képzést adó felsőoktatási intézménye, és a közigazgatás-szervező alap- és a közigazgatási mesterképzés is kizárólag az egyetem falai között lesz elérhető a 2015/2016. tanévben"........."
Ha a ma fiatal tisztjei annyit kaptak volna a saját seregüktől, mint amennyit én kaptam a Magyar Néphadseregtől, majd Magyar Honvédségtől, akkor a kiáramlás nem százalékos, hanem ezrelékes rendszerben lenne kimutatható.
"Őszintén megmondva én nem sajnálom a ma fiatal tisztjeit. A katonai ismeretektől eltekintve sokkal jobb kondíciókkal indulnak a civil szférában is, mint akik 25-35 évvel ezelőtt végeztek.
Hol, miről beszélsz????
Nekik volt civil diplomájuk, a mostaniaknak meg nincs.
Az össznépi katonai vezető, hadmérnök stb. képzések még a sereg tekintetében se adnak használható tudást a sok töltelék tantárgy miatt.
A speciális képzettségeiket jobban tudták kamatoztatni, a seregben megszerzett jogosításokat, papírokat jobban elfogadták. Egyenesebb átjárás volt.
Nagyobb volt a megbecsülés, nem nézték le ennyire a katonákat.
Ami technikát megtanultál bent civilben hasonló volt. Ma ugyanaz a technika van odabent mint 20-25 éve, a civil meg generációkkal újabb.
"Én sokkal nagyobb gondnak látom azt, hogy a ma fiatal tisztjei nem igazán elhivatottak a honvédelem iránt és sokan pont arra utaznak, hogy a frissen szerzett diplomájukkal minél kényelmesebb és jobban fizető munkát (!!) találjanak."
Ha tényleg így lenne ki a felelős érte? Pont a 20-25 éve végzettek.
Egyébként meg cáfolom a dolgot. A katonai főiskolán sokkal rosszabb feltételrendszerek mellett végeznek, az elhivatottságuk igen magas. És már bekerülni is nehezebb mint egy civil intézménybe. Aki ott végez katona akar maradni.
De ilyen feltételrendszer (sokkal rosszabb mint 20-25 éve) mellett gyorsan rájönnek mi a helyzet. Gyakorlatilag elüldözik a tehetséges fiatalokat...
Mivel ezek többségét kormányrendelet írja elő, szükséghelyzetre hivatkozva a kormány a következő keddi ülésén, azonnal készíthet egy másik kormányrendeletet, melyben felmentést ad ezen szabályok betartása alól,a kerítés építésre vonatkozóan.
Nem lesz itt semmi gáz, ez nem a Zengő, itt van legfelsőbb akarat és erő a végrehajtáshoz.
Ba@meg, ha pl. megtámadnának minket, akkor tuti jönnének a környezetvédelmi jogvédők, hogy a Magyar Honvédség majd csak akkor védekezhet és támadhat vissza, ha a szóban forgó területen engedélyezte a környezetvédelmi hatóság, hatásvizsgálatok, a lakosság és a civil szervezetek bevonása után a fegyveres műveleteket.
Az elébb volt Olgánál valami szaki, aki elmondott még néhány érdekességet ... 1. március vége után nem lehet az erdőtörvény alapján fát vágni feldolgozásra ... 2. Nincs olyan gépünk, ami le tudná kérgezni az akácot, ezt kézzel kell 3. Nincs elég cölöpverő, de még a pengés dróttal való munkához szükséges védőkesztyűből sincs megfelelő mennyiség 4. Nincs pengés drótunk, Törökországból kell rendelni, de az idő 5. Fa cölöpöt homokos altalajba max. 60 cm-re lehet leütni, utána elnyeli a homok a kalapács erejét ... stb.
A györi Audi-beruházásnál ez a sorrend müködött: 1. Orbán becsületszavára beígérte a beruházást. 2. Minden szükséges engedélyezés nélkül elkezdték az építkezést. 3. Az engedélyeket utólag kikényszerítették a hatóságoktól. 4. A tiltakozó civilt (csak egy volt (Zsák Ferenc), mert a többi beszart) koncepciós perben bebörtönözték. Ez most is menni fog.
Noha csak puszta számok és százalékok, de a magyar honvédelmi költségvetés is jelentősen nőtt a tavalyihoz képest. Persze ebből a katonák nem sokat vesznek észre, maximum a várva várt illetményemelés első fázisát, amit majd augusztus 03 után hisznek el, ha elhisznek! A központi protokoll-rendezvények, a légierő "lepottyant" Gripenjei és az egyre nehezebben üzemben tartható helikopterek rengeteg pénzt elvisznek minden mástól ebből a pluszból. A MH már jó 3-4 éve ismét előtérbe helyezte az országvédelmi feladatokat a missziós felkészítésekkel szemben, illetve próbálja a másodikat az elsőre építeni, amennyire csak lehet. Ennek szorgalmazói szeretnék elérni, hogy valaki végre észre vegye és főként vegye komolyan, hogy milyen komoly gondok és hiányosságok vannak ezen a téren.
Én sokkal nagyobb gondnak látom azt, hogy a ma fiatal tisztjei nem igazán elhivatottak a honvédelem iránt és sokan pont arra utaznak, hogy a frissen szerzett diplomájukkal minél kényelmesebb és jobban fizető munkát (!!) találjanak.
----------------
nekem ez teljesen érthető.
Mi több !
Magától értetődő.
A darwini életértelmezés szerint egy csoport, legyen az soktízezres heringraj, vagy embercsoport, fiatal tisztek csoportja, a génjeiben örökíti tovább, ha egy másik csoport kibabrált vele.
Megette, elüldözte, megalázta, lehetetlenné tette az életét.
Azok a fiatal mai tisztek, akik most kifelé kacsingatnak (joggal) okkal gondolhatják, hogy a Magyar Honvédség ugyanúgy elbánik majd velük, mint elbánt tiszt apjukkal, tiszt nagyapjukkal.
Látják, hogy hiába teljesít jól vagy jobban, ha a hatalom úgy kívánja eldobja, mint a papírzsepit.
Leteperteti a tábornokot, be és lecsukat főtiszteket, majd amikor kiderül, hogy alaptalan volt, még annyi se esik ki az éppen regnáló miniszter száján, hogy :...Bocsánatot kérek.........
Ha főnöke (miniszterelnök) feleségét le- illetve becsukatná tévedésből csak kevésre, úgy 40-50 napra, akkor is szó nélkül hagyná az egészet és épp a következő szalag átvágást tartaná fontosabbnak egy új disznóhizlaldánál?
A ma fitatal tisztje jól látja, hogy Ő, a kettő- három diplomájával kisebb értékű mint paraszt a sakktáblán.
Bármikor leüthetik onnan indoklás nélkül, és ha valaki macája beesik holnap az őrnagyként kezd, míg neki n+1 követelményt írnak elő a századosi vizsgára való jelentkezéshez is.
Egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy a ma fital tisztje kifelé kacsingat.
Kozben kijott a szlovak 2016-os koltsegvetes tervezete, majd meg valtozhat.
Mikozben kb. 1.1-1.2 milliard eurot vagnak a tarcak koltsegvetesein osszesen, a legnagyobb +-t a honvedelem kapja kozel 54 millio euroval.
Kozben 1 eve a visszaalltak a misszios felkeszitesekrol a teruletvedelemre valo felkeszitesre.
Kozben pedig valasztasi ev van, es bevallaljak, hogy szinte mindenhol vagnak, de a honvedelemnek adjak a legnagyobb emelest? ( mindezt Putyin allitolagos baratja Fico ) ( itt csak a miniszteriumok koltsegveteseirol van szo, a valasztasi osztogatast majd megoldjak valoszinuleg a kozponti tartalekbol, de sejtesem szerint abbol lesz fedezve nehany fegyverbeszerzes is )
Elnezest a hosszabb politikai kiteroert, de szemleltetni akartam, hogy valoszinuleg az eszaki szomszedotok jelentosen aggodhat, ha valasztasi evben ( egy szocialis demagogiara szinten erosen epito kormany ) meglep egy ilyen huzast!
"A 43 éves ezredes elmondta: húszévesen a volt Varsói Szövetség országainak katonái közül elsőként került ki a világ egyik legjobbnak tartott vezetőképző intézményébe, Nagy-Britanniába, a Sandhursti Királyi Katonai Akadémiára (RMAS). Később az amerikai haditengerészet posztgraduális iskolájában is tanult, ahol gerillaharccal és terrorizmussal kapcsolatban folytatott tanulmányokat. Tíz évig a magyar különlegesműveleti-képesség fejlesztést segítette elő különböző vezetési szinteken. Jelenlegi beosztásában - katonai szakmai ismeretein kívül - hasznát veszi annak is, hogy Magyarországon posztgraduális nemzetközi tanulmányokat folytatott - mondta Porkoláb Imre."
Kedves Gyula! A fentiekből az is kiderül, hogy PI általában milyen területen gondolkozik, amit a publikációinak zöme is alátámaszt. Ez nem más, mint az SF, amelyek fejlesztésében eddig sem feltétlenül a magyar források domináltak!
Mint említeni merészeltem: nem vagyunk ugyanolyanok, mint az amerikaiak. A társadalmunk sem ugyanaz, és ennek következtében teljesen más szocializációs behatások értek minket. És azt is merészeltem említeni, hogy nem az idő hossza a lényeg, hanem a program. Mellesleg látok némi összefüggést a nevelés hatékonysága és az idő hossza között is. Lásd: kadét-iskolák (nem feltétlenül kötelező utána katonának maradnia!) - tiszti iskolák egymásutánja! És addig még senkit nem is érdekelt a "go" része a jövőbeni karriernek. Azt a lehetőséget azok kapják meg, akik arra "érdemesek". (Később szerzett civil diploma és átképzések.)
Én is úgy gondolom, hogy nem az évek száma számít, mint sokkal inkább a tartalom. Sok mindent lehet adoptálni a külhoni rendszerekből, ha van rá akarat és forrás, vagy jól illeszkedik a meglévő rendszerbe. Sajnos nálunk merőben más elvek (ha egyáltalán vannak még!?) mentén folyik a haderő szervezése és fenntartása, mint az említett országokban. Természetesen mások (jóval szerényebbek!) a lehetőségeink is.
Őszintén megmondva én nem sajnálom a ma fiatal tisztjeit. A katonai ismeretektől eltekintve sokkal jobb kondíciókkal indulnak a civil szférában is, mint akik 25-35 évvel ezelőtt végeztek. Szerencsére azért ezen utóbbi kategória tagjainak többsége is megtalálta a helyét, ha kilépett a seregből. (Most a tisztekről beszélek elsősorban!) Én sokkal nagyobb gondnak látom azt, hogy a ma fiatal tisztjei nem igazán elhivatottak a honvédelem iránt és sokan pont arra utaznak, hogy a frissen szerzett diplomájukkal minél kényelmesebb és jobban fizető munkát (!!) találjanak. A MH soha sem volt erről híres és ezt nem rakják helyre rögtön az elején a fejükben. Ennek is köszönhető, hogy nagy a korai kiáramlás. Bár érdekes módon én olyanoknál ritkán találkozok ilyennel, akik "harcoló" alakulatokhoz kerülnek ki. Az oda kerülő fiatal tisztek maguk is azon vannak, hogy mihamarabb pótolják a szakmai hiányosságaikat és talán az idősebb kollégák is jobban odafigyelnek rájuk. (?)
Ezen aránylag sokat gondolkodtam, oda jutottam, hogy a modern világban nem indokolt egy olyan hosszú szocializációs folyamat, mint amit elengedhetetlennek tartottak a huszadik századig. Kadettképzés 14 éves kortól, tiszti iskola 18-22 között talán megspórolható, lentebb felsoroltunk egy halom ettől eltérő, jól működő változatot. Akkor egy zárt kasztba tápláltunk be embereket, akiket arra készítettünk, hogy egy életük végéig tartó hivatás elkötelezett rabjai legyenek. Ma az up or go korában nyitottabb kádereket kellene képezni. A katonai szocializációban nagyobb jelentőséget tulajdonítok a már említett 3 hónapos, az egyént a teljesítőképessége határáig igénybe vevő alapkiképzésnek. Írtam már, több tengerészgyalogossal találkoztam jogász százados nőtől az ezredes parancsnokig, elmondták, bennünket az a 6 hónap borzalom tart össze, aki azt túlélte, az nem akárki, az tengerészgyalogos.
Ezeket az információkat munkaköréből adódóan elsősorban az érintett NATO-szervezetek számára kell elérhetővé tennie, de megjegyezte: szeretné a magyar szakemberekkel is megosztani bizonyos információkat, amelyek a magyarországi fejlesztéseket érintik.
Magyarországi fejlesztések? Abból a 12 milliárdból, ami 2016-ra van betervezve? Ne röhögtessenek!
Egyébként azt már nagyon régen meg akarom köszönni Neked, és most meg is teszem, hogy itt a fórumon sok témánál (ÖMT stb.) igyekszel észrevenni és mások figyelmét is felhívni arra a (sokszor sajnos igen kevés) pozitívumra, ami van. Ezt a ritka attitűdöt nem lehet eléggé megbecsülni manapság.
Tehát: Köszönet érte és kitartást hozzá a jövőben is!
Én nem vagyok a 4 éves tisztképzés ellen. Én annak a mindenhatóságát tagadom. Ha meg elcivilesedett, akkor pláne. Meg kell nézni a gazdaságosságát, fenntarthatóságát is az eredményessége mellett az egyes tisztképzési módoknak. (És azt is, hogy a seregből történő kiválás után meg tud e élni az illető.)
Van ahol egyszerre létezik mindhárom mód, amit eddig érintettünk. Többéves akadémia, musztáng, civil utáni szaktanfolyam. Van ahol, egyik vagy másik ezek közül domináns.
Én épp onnan indítottam a témát, hogy mi lesz azzal a gyerekkel, aki elvégzi a négyévest, de ki kell lépnie valamilyen ok folytán idejekorán. Az hogyan fog tudni elhelyezkedni a seregen kívül. Mert lesznek ilyenek szép számmal. Szeretném, ha viszonylag könnyen menne. Természetesen ez nem csak aza dott illetőn múlik, hanem külső körülményeken is. Írtad Te is és én is a németek, illetve a nemzetközösségiek kapcsán, hogy a volt katonák kapósak a civil munkaerőpiacon. Nálunk sajnos ez a felszívóképesség jóval szerényebb.
Én úgy gondolom, hogy az ETI idejében nem volt kétséges, hogy a kikerülő tisztek szakmailag és katonailag is jól képzettek. Még a logisztikusok közül is sokat ismertem, akik fiatal tisztként 2-3 évet folyamatos alapkiképzőként húztak le, vagy éppen a "rigókat" pátyolgatták parancsnokként, akik később összfegyvernemi parancsnokként is nagy elismeréssel beszéltek róluk. A németeknél tiszti iskoláról beszélnek, mint ahogy régen nálunk is az volt. A romlás ott kezdődött el, amikor a frissen végzett tiszteket már rögtön értelmiséginek akarta mindenki tudni és a tiszti iskolából főiskolát csináltak, majd a beinduló bolognai folyamathoz csatlakozva szinte teljesen "elcivilesítettük" a tisztképzést.
Hol írtam, hogy rosszul képzettek a magyarok? Amit írál a személyiségről és annak szerepéről azzal pedig a legmesszemenőbbekig egyetértek.
Pont azért írtam a brit rendszerről, mert működik. Egész jól. Pedig az itt beöltöztetésnek számítana (persze 'kissé' komolyabb katonai felkészítéssel) és sokan a négyéves tisztképzés mindenhatóságában hisznek.
Nem fetisizálom a brit rendszert, de életem úgy hozta, hogy arra van a legtöbb rálátásom. De épp előbb írtam, hogy a musztáng is nagyon jó. Nálunk nem nagyon van hagyománya, a briteknél is aránylag ritka. Pedig működik az is.
Igen, egy lövész szakaszparancsnokihoz szerintem sem kell semmiféle civil végzettség.
Régen az érettségi felelt meg a mai felsőfokú végzettségnek, elég is volt a tisztihez a legtöbb seregben a legtöbb fegyvernemnél. Ma már valahol azért elvárás, hogy egy tisztnek legyen felsőfokú végzettsége. A britek így oldják meg.
Az, hogy van egy 3 éves (legkorábban általában 21 éves korban nyerhető el) alapképzése vagy egy plusz egy/két éves mesterképzés (22/23) a jelentkezőnek, egyfajta előszűrő, hogy tanítható, képezhető az illető. Tudni kell, hogy a brit egyetemek nem szájbarágósak, nagyon sokat építenek a hallgató önálló munkájára. Nekem anno 3x 1.5 óra előadás és 3x45 perc szeminárium volt egy héten nappalin (!), ahová be kellett mennem. A többi önálló munka volt. A Sandhurston is sokat tanulnak önállóan saját időmenedzseléssel, mert a rengeteg gyakorlati foglalkozás elviszi az időt. A briteknél ezért lett követelmény a felsőfokú végzettség, de amúgy tulajdonképpen 18 évesen is lehetne kezdeni a tiszti pályafutást, ahogy az gyakori volt még a 19. században is.
Köszi, hogy leírtad a BW szisztémát, érdekes. Velük nincs sok tapasztalatom.
Ahogy írod, a civil tematika túlsúlyba kerülése tapasztalható. Sokakban éppen ez kérdőjelezi meg a létjogosultságát a négyéves tisztképzésnek.
Elárulom, hogy még a mi "rosszul képzett" hadnagyaink között is akad olyan, akik eredményesen vezették beosztottjaikat éles helyzetben és a briteknél sem minden (közel sem!) hadnagynak "adatik" ez meg. Legalább annyi múlik a személyiségen, mint nevelésen és az oktatáson, ha nem több! (??)
Elfeledkezel arról, hogy mi magyarok "kissé" más civil neveltetést kapunk mint a britek. Szerény véleményem szerint nálunk a jó értelemben vett katonai értékrend kialakításához az egyes egyénekben, nem elég az egy év.
Magyarul: Ahhoz hogy valakiből jó szakaszparancsnok legyen, nem kell semmilyen komolyabb civil végzettség. (?) A németek például azt csinálják, hogy érettségizett fiatalokat iskoláznak be szaktól függően 1,5-2 évre. Hadnagyként letöltenek 2-3 évet, majd ha beváltak és vállalják az összesen 10 éves szolgálatot, akkor beíratják őket egyetemre, ahol évente pár alkalmas szintentartó foglalkozások mellett csak a civil diploma megszerzésére koncentrálnak. Korábban két egyeteme volt a Bundeswehrnek, ma már nem követem őket, hogy hol tartanak. (Ott is volt elég komoly redukálás azóta!) 10 év alatt csak a legjobbakat veszik hivatásos állományba általában a vége felé. A civil életbe kikerülő tisztek pedig meglehetősen kapósak a civil szférában. Ez is lehetne egy fajta út, csak feleslegessé tenni az egész eddigi katonai felsőoktatási reformokat, amelyekről már az elején (90-es évek első fele!) lehetett látni, hogy kudarchoz fog vezetni. A nevelés helyett az oktatás aránytalanul túlsúlyba került, azon belül is a civil tematika.
Nagyon fontos a musztáng is! Épp erről akartam hozzászólást írni az előzőeket kiegészítendő. Tiszthelyettesekből is kiváló tiszek lehetnek. Jó, hogy szóba hoztad. Ez és a diplomásoknak egyéves intenzív képzéses módszer hatékonyan oldaná meg a tiszti utánpótlás kérdését.
Azért van lehetőség még néhány kommunista szombatra is, meg ugye a móravárosi TESCO is zárva van vasárnaponként, bevásárlás helyett is lehet dolgozni, a kerítésépítést nem tiltja a kereskedelmi törvény.:-)
Teljesen mindegy, hogy kilencezer vagy kilencvenezer, az biztos, hogy eddig még nem foglalkozott az üggyel olyan ember, aki tudna számolni. Mert legyen csak ezer, az sem valószínű, hogy bárki is kiszámolta, hogy az az ezer reálisan mennyi idő alatt tudná felépíteni azt a kerítést.
Van civil végzettsége, a követelményeknek (pszichológiai, fizikai stb.) megfelel, kap egy intenzív, célirányos (!) felkészítést, nem hathetes Rambósat, hanem mondjuk olyat, mint a briteknél a Sandhurst és utána kerülhet első beosztásba csapathoz. Na ott kezdődik igazán a tanulás! Meg a specializáció stb.
De a brit rendszer szerint kiképzett hdgy már képes volt eredményesen vezetni sokszor mindöszze fél évvel, egy évvel a felavatása után az embereit harci körülmények között. Ez tény.
--------------------------
Ez nekem nagyon civil, amolyan óvónénis megközelítés.
az óvónénik, cukrászok, női fehérnemű árusok képzelik, hogy a katona fess, jó kiállású, nyalka, harcol, lő, robbant, kúszik, mászik, rohamoz és győz.
Aki katona is volt az tudja, hogy a tisztek nagyobb része nem lát harcmezőt még a legharciasabb seregekben sem, és senkit se vezet a harcba.
Ugyanis ez a valóság.
Ahhoz, hogy a tisztek kisebbsége a beosztott katonáit harcba tudja vezetni ott elöl, a tisztek többségének hátrább serényen és nagyon szakszerűen kell végeznie a dolgát hátul, a csapatok mögött.
S ez mögött lehet 10 km és 1000 km is.
Tehát a hadnagyok többsége máshol se tudja harcba vinni embereit, mert :
"Civil diploma, 3 hónapos borzalmas alapkiképzés, ami szűr és tartást ad annak aki túlélte. 9 hónap szakmai képzés, és tiszt a kolléga."
Az amerikai konyvek midig dicserik a "musztangokat", akik pont az ellenkezo iranybol vannak kikepezve. Nem lehet, hogy igy sokkal jobb tiszteket kapnank:
-a kepessegeire tekintettel orvezetokent jon ki az alapkepzesrol
-kb 1.5 evet tolt az elso 5 beosztasban/rendfokozatban, vagyis 7.5 ev alatt lesz belole szakaszparancsnok-helyettes torzsormester
-minden eloleptetes elott elvegez fel evnyi tanfolyamot, a kezdetben tobb rovidet, a vege fele fel eves tiszthelyettesi tanfolyamot Magyarorszagon (mielott erre jelentkezik, mar mindent tud, amit egy rajban tudni kell), majd fel eves kulfoldi szakiranyu tiszthelyettesi tovabbkepzest
-amikor idaig elert, akkor elmegy egy rovid tiszti tanfolyamra (2 ev, a ket utolso tanfolyammal egyutt megvan a BSc-hez elvart 3 ev), aminek a fele-negyede kulfoldon van
Igaz, hogy igy nem 4, hanem 9.5 ev alatt lesz belole tiszt, cserebe hatalmas gyakorlata lesz mar a tiszti kinevezese napjan.
ui. a fenti a lovesz/tuzer/felderito/... tisztekre vonatkozna, es nem az orvos/jogasz/... tisztekre, ez utobbiakra inkabb azt gondolom, hogy:
-"3 hónapos borzalmas alapkiképzés, ami szűr és tartást ad annak aki túlélte."
-civil diploma (katonai osztondijjal)
-"9 hónap szakmai képzés, és zaszlos a kolléga"
-kesobb egy rovid (pl. 2 eves esti) parancsnoki tovabbkepzes
Valszeg csupán arról van szó hogy a hír megfogalmazója hiányzott arról az első osztályos számtan-mértan óráról, ahol a tízes számrendszer alapjait tanították. Egy nulla neki ide vagy oda, nem számít.:-) Több hírportálon kilencezer főt olvastam. Azt is egy szép mutatvány lesz összehozni.
Ha emlekszel par honapja pont egy a mult heten megvalosult szcenariot vazoltam fel a kurdisztani Magyar misszioval kapcsolatban.
Sejtesem szerint Erdogannak szuksege lett hirtelen a kevesbe fenyes valasztasi eredmenyek ( es szemelyes politikai ambicioinak jelenlegi nem teljesulese ) okan egy kulso konfliktusra, egy jelentosebb merenylet eleg volt urugynek. ( kozben volt mar lenyegesen tobb merenyet is ) Gondolom ugy gondolkoznak, hogy nem jo ha a kurdok nagyon megerosodnek, es ha a torokok nekimennek az IS-nek, akkor oda kell csapni a PKK-nak is.
Milyen szar is a helyzet, hogy attetelekkel, de valamilyen szinten a PKK is Magyar szovetseges ( az IS ellen ), meghat a NATO tag torokok is azok.
Mi lesz, ha jon meg nehany csavar? Mert eppen johet meg.
A vélemények itt sem egyformák! :) A tisztképzéshez is mindenki ért! :)
Én már annak is örülnék, ha az értene hozzá, aki csinálja. (Irónia nélkül mondom.)
Őszintén remélem, hogy kilépés esetén is tudnak valamit kezdeni magukal a srácok. Mert lesz belőlük bőven. Túljelentkezés ide vagy oda.
(Nota bene: A brit rendszert azért favorizálom, mert dolgoztam sok nemzetközösségivel és mindig tudtam, hogy nem kell állandóan a hátam mögé néznem, ha velük kooperálok. Főnökként, munkatársként jól szerepeltek nálam.
Civil diploma után egy év akadémia, csapat, missziók és harmincas évek elején vagy második felében kilépés. Ez volt a tipikus életút náluk. Két kézzel kaptak utánuk az NGOk, nemzetközi szervezetek. Szakmájukat, szakterületüket masszívan tudták, bizonyítottak éles helyzetben is.
Mesélték, hogy voltak persze, akik avatás után hamar kiléptek. A többség azért, mert civilben még jobb ajánlatot kapott. De egy sem panaszkodott, hogy bezzeg egy évemet pazaroltam a tisztképzésre s erre tessék! Ha valaki esetleg mégis nagyon megbánja, akkor is csak egy év volt és nem négy.A civil diplomája teljes értékű volt, azt csinált vele, amit akart.)
Kérem, akkor ott valamit jól csinálhattak! Remélem, a mostani hallgatók is valami hasonlót kapnak, mert sajnos az az érzésem van, hogy ez a pályaelhagyók generációja lesz.
Be sem kell vezetni a felfelé vagy kifelé elvet, a körülmények következtében lehet, megtörténik anélkül is. Több olyan sráccal beszélgettem mostanában, akinél ideális minden (missziók, külföldi képzések, fizu) mégis a kilépését intézi. Mindegyik csak a huszas évei második felében van. De ennyi volt.
Most meg mi a fenének, majd felvesszük civilből a tanyasi csuhást, meg a nevelési tanácsadóból a pszichomókust és huss, már mehet is misszióba.......
Azért nem teljesen erről van szó. Van civil végzettsége, a követelményeknek (pszichológiai, fizikai stb.) megfelel, kap egy intenzív, célirányos (!) felkészítést, nem hathetes Rambósat, hanem mondjuk olyat, mint a briteknél a Sandhurst és utána kerülhet első beosztásba csapathoz. Na ott kezdődik igazán a tanulás! Meg a specializáció stb.
De a brit rendszer szerint kiképzett hdgy már képes volt eredményesen vezetni sokszor mindöszze fél évvel, egy évvel a felavatása után az embereit harci körülmények között. Ez tény.
Kedves olvasók! Folytatjuk a Szekeres József nyugállományú ezredessel készített interjú leközlését. A mai részben a T-54 és T-55 típusú páncélosokon, továbbá az akkoriban Zrínyi Miklós Katonai Akadémiának nevezett intézmény berkeiben eltöltött éveket tárgyaltuk ki.[...] Bővebben!Tovább »
A Zách utcai Hadtápkiképző Központ (ma TEK székhely) kb. 25-30 éven át ontotta magából a 2 éves iskolát végzett tiszthelyetteseket és tartalékos tiszteket.
az ottani tiszthelyettes képzés 9 szakon történt.
Nem volt egy Oxford szintű.
Sőőőt.
De a végzettek 90%-a a civil életben, azonos szakmában azonnal kapott munkát.
Sőőőt-2.
Egyik évekkel későbbi találkozón meglepődve hallgattuk, hogy a Magyar Néphadsereg Tiszthelyettes képző iskola által kiadott bizonyítványt, minden külön tanfolyam nélkül, mennyi helyen elfogadták és honosították.
Példák:
- Ügyviteli szakon végzett őrmesterünk a kilencvenes évek hazai laktanyabezárásai után kikeveredett Dániába. Oda nősült. A dán nyelvvizsga letétele után, még a dán állampolgárság megszerzése előtt, lefordíttatta a Hadtáp Kiképző Központ által kiadott Ügyviteli tts. "diplomáját" melyet egy dán kisváros önkormányzata csont nélkül elfogadott könyvtárosi végzettségnek és azonnal alkalmazta őt.
- Kettő közlekedési, pontosabban gépkocsi szállító szakos, volt tiszthelyettes hallgatónkat is külföldre vetette a sors.
Egyikük Svájcban egy troli üzemben lett művezető, Zách utca mini "diplomájával".
Másikuk pedig egy nagyobb osztrák fuvarozó cégnél lett a diszpécserek főnöke, amolyan forgalmi vezető helyettes.
Ezekben a példákban a kinti beosztás betöltéséhez NEM követeltek meg kinti szak iskolákat.
Minden, volt hallgatónk azt mondta, hogy amikor a jelentkezéskor elmesélte, hogy :
- két évig járt katonai iskolába Magyarországon,
- katonai szak ismeretekből végzett,
egyből felvették.
Pedig a hazai végzéskor megvoltak győződve arról, hogy a Zách utcában eltöltött két évük, és az érte kapott őrmesteri csillaguk semmit se ér a munkaerő piacon.
------------------------
S akkor még nem is beszéltem a Zách utca legkelendőbb volt tiszthelyettes növendékeiről, akik :
- üzemanyag,
- élelmezés vezető + (szakács, pincér),
- egészségügy szakokon végeztek.
Náluk nem 2 nap volt elhelyezkedni nyugaton a Zách utcai papírral hanem - költői túlzással - két perc.
Többször vettem részt a volt pécsi katonai főreáliskolások találkozóján. Ez a kat. közép is olyan alapot adott, amiből kiindulva az "átkos"-ban és nyugaton egyaránt karriert lehetett építeni.