Hát csak száraz körülmények között jó ez a pót és közúton nem hosszú távra. A napokban hoztam el a pétisómat a szomszéd falubeli kft-től, egy EB kocsival pont avval kellet volna törmeléket hordanom az önkormányzatnak és ilyen pótot szereztek. Ez a rövid út is elég volt belőle. Ráncigálja a traktort mert nincs rugós felfüggesztése. Meg forduláskor olyan közel jön a traktor sárvédőjéhez mindig azt kelett figyelnem el nem éri-e. De a rúdja a kereket hamar eléri.
Nálunk is lelőne a rendőr egy ilyenért, folytatom a sort "se fék, se stb....."
Mit csinálna ha hirtelen 9.-ik hosszúból meg kellene állnia, a 3 pót fellökné az mtz-t mint a szart, és ha elütne valakit emiatt, főleg kisebbségit, azonnali fejlövést kapna a zsaruktól.
Csak tárcsa és nyomcsapágy lett cserélve. A többi cucc még gyári. Az adagoló már volt adagolósnál, mert erre gondoltunk mi is. Előtöltés meg kapiláris csővel volt állítva. Kb a tárcsa csere után egy fél évvel kezdődött. Nincs kedvünk széthúzni most dolog időben. Szerintem széthúzás fogja megoldani a gondot. Más tipp nincs? Azért érdekes számomra, mert max fordulaton csendes és szépen fút a gép, ha a fordulatot csökkentem már ráz.
kb egyforma nyomatékos kis és nagy fordulaton eggyaránt?
ami a mi 892esünkön van cseh adagoló az 1 nagy hulladék.
csak 1400 felett bir menni.
800as fordulaton üresen 6.ban nem indúl el.csak ha felpörgetem félgázra póttal meg csak terepbe.ha meg 8ból rakom 9be akkor mire visszamegy a fordulat 1400ra addig meg csak a gázpedált kell taposni hogy menjen.
Mert hogy nem-e azóta van, ha esetleg más szerkezet lett beletéve és nem jó a kiegyensúlyozás. Próbálj egy kicsit variálni az előtöltéssel, merta másik tippem az adagoló.
Hát hál istennek nekem nincs sok belvíz, egy két földemnek a szélén van , azt meg kihagytam a símításból, talán ha van egy fél hektár összesen ami kimaradt.
Valaki találkozott olyan problémával, hogy mtz 550-es traktor 4izzógyertyás motoros még, az egész gép rázkódik az adagoló jó, a porlasztók jó, a motortámnál nincs lazulás vagy lötyögés. Állóhelyzetben is és menet közben is csinálja. Max fordulatnál semmi baja a gépnek, de ha a gázt egy picit lejjebb vesszük akkor már rázkódik a gép. Ha IX.ikbe padlógázon megyek jó, ha elkezdek lassulni akkor ráz. Tipp?
Én egyik szántó földemre se tudok rámenni van olyan rész ahol most is áll a víz, pont azon amit lassan fel kéne szántani. A nyáron lazitózni kell de nagyon.
Üdv! Ma végeztünk a metszéssel. A vetésekre még nem lehet rá menni, pedig már szórni kéne a pétisót. Te milyen fajta kukoricát szoktál vetni? Valami korai fajtával nincs tapasztalatod?
Ebből kiindulva az én pótkocsimat mennyiért hirdessem? 800-900ezer? Ennek a plató mérete 250x160cm-es és kézzel billent hátrafelé. Az én pótkocsim plató mérete 300x175cm-es és hidraulikusan billent 3 oldalra. És még magasító is van hozzá?
Jó estét mindenkinek. Valószinű hogy ahogy Endre74 is mondta a szivattyútól a blokkba menő olajcső repedt ki, mert akkor szokott hirtelen megváltozni az olajnyomás. Én ezt nézném meg először, ha meg nem az a baja akkor menni tovább.(Ritka de a centrifugál szűrőben lévő szelep is "beragadhat" vagy valami nyűgje van)
Heló. Ha a hiba hirtelen jótt elő akkor valami szivatyu hiba lehet,vagy buvár cső repedt meg a rázkódástól vagy a nyomó fele szivárog,én már halottam ilyenről erre felénk.De nekem a volt 550-es emen hirtelen fékezésnél vagy ha szántottam és hirtelen kinyomtam a kuplungot és hirtelen ált meg a gép akkor le esett az olaj nyomás 0 bárra.Mikor megvettem azóta csinálta,fóleg melegen való szinű azért is atták el de nekem nem mondták.Télen vettem és csak tavasszal derűlt ki a hiba,mert nem használtam addig csak ketyeregtem vele.A hiba az volt ,hogy nem megfeleló buvár csővet szereltek rá rővidebet,vagy szivatyut cseréltek és figyelmen kivűl hagyták a buvárcső hosszát ,való szinű hogy őksem tudtak rájőnni a hibára inkább tul tetek a gépen.Egyébként a gép nagyon egyben volt esztétikailag mint mechanikailag is,csak szerintem meg ilyedtek ettől a bajtól,és eladták inkább.
Ezt több dolog is okozhatja. Szivattyúkopás, szívókosár elkoszolódás, tömítetlenség a belső csőnél, vagy a centrifugálszűrő kopása. De ha melegen esik le a nyomás, akkor a szivattyú hibája a valószinűbb. De még így is lehet kisérletezni.
Üdv Nekem van 550 mtz és egyik pillanatról a másikra leeset az olajnyomás mi lehet a gond eddig 3-4 bár volt hidegen melegen most meg hidegen 3,5 de 10 perc után 2 fölé nem megy ilyet már haltatok várom a tippeket talán valami kosz került a nyomásszabályzó alá
Üdv! Így már én is jártam csak éppenséggel akkor a rába hasalt meg előttem. Igaz kamion gumik voltak a pótos alatt, de utána vissza tértünk a terepmintás katonai gumira, az legalább nem bújik a földbe. Tavaly télen istálló trágyahordásnál leköröztem a tg-t pedig az egy 18t kocsival volt csak.
Az EB pótokhoz hozzászolva: Közúti haladáskor cincálja az mtz-t, rángat mint a rosseb, ha borul akkor a traktor is borul, féltengelycsapágyak nem szeretik, úgy meg lehet vele süllyedni, hogy egyszer egy 16245-ös ZTS is eléfosott, egy dolog szól melette könnyű vele tolatni.
De ha nekem az MBP és az EB között kell választanom, én az MBP mellett döntenék. Eb csak akkor, ha kis távolságra kell szállítani. Meg ahhoz csak a saját gyári vonószerkezete a jó, az MTZ vonólapot szétrángatja. Igaz, az egytengelyessel tolatni könnyebb, de kis gyakorlással megy a kéttengelyessel is.
Találtam egy mókás képet! :D oroszországban mire hsználják az MTZ-t :D A tilsoban parkoló autokat vontatják el és még rendőrség villogó is van rajta! :D
Jó estét, amugy szerintem a felhegesztés sem rossz, mi már csináltuk és jól bírja.Arra kell vigyázni hogy ne egyszerre hegeszd hanem szakaszosan mert képes meghúzni az anyagot.Amugy nem a ház kopik el hanem a füles persely meg kell egy új nyomcsapágy, ezeket meg kell venni mer a régi kuka. a könyöktengelyhez meg olyan esztergályost kell keresni akinek nagy esztergapad van mert csak abba fér bele és forog el benne.
Az erősített a nyerő ! Vastagabb anyagból van,erősebb ,ezért jobban is lehet terhelni ! Csak ahhoz már,nagyobb kerék agy is kell ! én komplett vettem 1 bontóban,Hajdúszoboszlón. A bolti új az elég drága mulatság......
És ami a Habi oldalán van az ötvenes és az erősített nyolcvanas könyöktengely között mi a különbség? Ránézésre szerintem semmi, viszont az ötvenesé kétszer annyiba kerül.
Sziasztok! Nem jelentkeztem régen, de olvasok folyamatosan. Adok egy kis helyzetjelentést. Időközben vettünk egy vízszintes tengelyű szárzúzót, kihajtható szállítási helyzetben életveszély orrsúly nélkül:D Kissé beszartam mikor parton felfelé megállt a traki két keréken. És egy kérdésem is lenne. Jobb oldali könyöktengely lóg egy jó fél centit:D Gondolom a ház és a tengely is úgy kuka ahogy van. Nagyon elvetemült ötlet lenne legalább a könyöktengelyt felhegeszteni, visszaesztergálni, és csak házat újat venni? Köszi előre is! Ja és ha esetleg valakinél kallódik egy garnitúra orrsúly arra vevő lennék!
?:-) Itt semminek nincs papírja...! Az egész faluba, 5 db olyan utánfutóról tudok,amin van rendszám !:-) ....és legalább 70-80 db biztos hogy van.......csak a KFT-s utánfutókon van rendszám ! ...szerencsére az itteni rendőrök békén hagynak minket ezzel......inkább a traktort nézik,és a szondát fújassák ! Inkább a KPM-esek a mocskok,de azok nagyon ritkán vannak itt.....többnyire borért jönnek,és ha már itt vannak.......
2 tengelyest soha nem vennék !Nem is tudnám mire használni.... és mondtam már hogy nem tudok vele tolatni..!!!:-)
Már kinéztem hogy melyiket veszem....itt Mádon. 136/430cm légfékes,magasítók,mindenhol lemezzel burkolt ..150-ről,leengedte 120-ra (..ezért annyi az enyém....de meg is éri)
Sziasztok urak........Kis hozzá szólás az EB-s pótok hoz.Igaz, hogy azért jó mert még a sima 50-s meg 80-as is jól tudja huzni még szar helyeken is mivel a traktor hátulján van a suj,szinte majdnem fel ér egy elsőhajtásal a suj miatt.De ez is a nagy hátránya is,mert a féltengelyeket mocskosul kinyirja,meg a csapágyakat is.A 2-dik nagy hátránya ha ezt elburitja valaki akkor ott a gépet ugy főlthőz bassza mit a taknyot,ezért nagyon meg kell gondolni ,hogy hol akarja huzni az ember,hogy ha nem akarja a gépet is őssze tőrni.
Üdv Nekem van 550 mtz és egyik pillanatról a másikra leeset az olajnyomás mi lehet a gond eddig 3-4 bár volt hidegen melegen most meg hidegen 3,5 de 10 perc után 2 fölé nem megy ilyet már haltatok várom a tippeket talán valami kosz került a nyomásszabályzó alá
Én is ezt hallottam róluk. Egyenlőre csak nézegetés van, meg információ gyűjtés. Az már el van döntve, hogy az MBP és az EB között kell választani. Van egy kollégámnak is egy EB pótkocsija Ő nem panaszkodik a rángatásra. És ezért kezdtem el gondolkodni az EB-ről is. Annyi szól az EB mellett, hogy az billent hátra felé is, meg a hátsó ajtónyitó automatika ami előny léalmázásnál. Ez a baj, hogy 60km-re va legközelebb EB pótkocsi tőlem,hogy kipróbáljam, hogy milyen. Ezért kérdezgetek itt.
Szaby ha nem muszály ilyet ne vegyél! az biztos hogy jó nagy meg könnyü vele tolatni de ez egy Ember gyilkos szerszám! szétszedi az ember derekát! meg a traktor hátulját is agyon feszegeti ahogy hintázik! pedig nálunk megvolt hozzájuk a gyári vonószerkezet mégis nagyon szar volt.
Ez EB-7-es. Az alap oldala kissebb mint a magasító, és a nagy kerék van alatta. Az újabb tipus (B-8) már magasabb oldallal jött, és a 16x20-as kerekekkel.
Ha jól látom ez a rövid így a vonószem felfogatásából ítélve. Ettől a fajtától óvakodj, ezt még üresen is elég húzni annyira rángat a vonórúd rövidsége végett. Az nem különbség az első szériásak jöttek rövid rúddal és fix szemmel, utána jött a gumiba ágyazott vonószem és a hosszabb rúd.
Hehe... Az enyemen is van ilyen gond...adagolo, porlaszto cserelve... Aztan eszembe jutott, hogy egy surgos hengerfejezeskor lattam, hogy felre van kopva egy szelepvezeto huvely:-) De azert nem szedem szet... Amugy is alig alltak meg a csavarok a nyomatekkulcsnak:-(
Hát más tipp nagyon most nincs , de az valamiért eldugulhatott azért emelkedett meg a nyitónyomás, mert az a használat fügvényében inkább esni szokott, nyomásesést
a nyolcvanasoknál onnan lehet látni hogy terhelés alatt egyre jobban füstöl feketén, mintha sokat kapna. Az adagolóval az lett hogy megkoptak az elemek a koszos gázolajtól, és leengedte a gázolajat a szabályzóházba, meg már alapjáraton lehetett hallani hogy egyenetlenül megy
Csúcsok már minimum 3 éve benne vannak,de semmi jel nem utalt arra/indulás,terhelés/,hogy rosszak lennének.A szűrőt a napokban megnézem és ki is cserélem azért a pár száz forintért.Más tippetek nincs,esetleg mit nézzek még meg? Majd a szürőről írok ha megnéztem. Mi lett az adagolóddal?
Na ez a dolog lehet hogy engem is érdekel mert, ép ma figyeltem hogy elég szarok a foncsorok jön le a cromozás.Az a másik része a dolognak hogy még halogénekkel is elég szarul világít.
Csak véletlen volt a vásárlás.Nem volt hirdetve.Nincs kép.5E volt a lámpa/db csináltam hozzá tartó lemezt.Nagyon világit,na meg jól néz ki:)majd holnap csinálok képet ha kíváncsi vagy.
Mióta vannak benne a a csúcsok? Ez a jelenség akkor szokott lenni ha nem jó az üzemanyagszűrő, azért említette Szaby is a szűrőt. Nekem már ment tönkre azért adagolóm mert egyszerűen szétesett a szűrő a házba , és azt nem veszed észre, nekem is úgy ment hónapokig, szerintem érdemes egy pillantást vetni rá.
Üzemanyagszűrő csere tavaly tavasszal volt. De csúcs csere után még kopogott 1-2 percig ahogy írtam is,ez nem fér bele a képbe. Szerinted más nem okozhatta a problémát? Nincs más tipped vagy majd kiderül?
Szép estét.Szia Szaby.Köszi,hogy nyitva tartottad a szemed.Ma meg oldódott a dolog.)95-ős 82 ess sikerült Debrecen mellet.Tudod mit szereltem ma a 550-ess re?:) 2db halogén kocka lámpát kapott meg 1 légkürtöt.Nagyon király lett ám:)
Beteszem a linket harmadjára is, mivel nem az jött be amiket szerettem volna. Biztos, van benne valami, úgy vannak vele költsön rájuk más! Ha bírnék egy ilyet behozni, a javítástól tartanék, de attól nagyon!
Elég húzós az áruk. Ezek a gépek többsége a nagy szerviz előtt eladott gépek. Én ezt hallottam, hogy sok külföldi traktor ami kereskedésben van az ilyenek ezért olcsóbb az áruk. Ja meg nagyon sokba kerül üzembe helyezni itt. Van egy ismerősőm aki ki szokott járni kisgépeket behordani és ő mondta, hogy traktort csak magánszemélytől érdemes venni kint. Ilyen gépeket is hoz be:
Sziasztok! Reggeli beindítás után semmi gond,majd a következő indításkor a motor felől kopogó hang hallatszott. A nyomócsövek fellazításakor az egyes hengernél semmi változás /nem csökkent a motor fordulata/, a többi lazításra a motor reagált. Olajnyomás, vízhő minden a szokásos, rendben. Porlasztóra gondoltunk, ki is szedtük az egyes hengernél 215 BAR-nál/175 helyett/ kis spriccelés és csepegés, de a többi is megcseppent. Összeszerelés után egy két percig halkabb kopogás, majd ez is megszűnt. Találkoztatok már ilyennel, vagy ehhez hasonlóval? Kérlek adjatok tippet vagy tanácsot! Normális dolog ez így? Köszi előre is.
Sziasztok! Szeretnem meg egy kicsit zavarni az mtz-s eszmecseret:-) Erdekelne hasznalati utasitas Reform Semo77 (3m???) vetogephez, es esetleg ha van valakinek Stegsted 21 soros gephez? Fenymasolatot is megvasarolnam, ha lehet... A segitseget elore is koszonom... Igazabol a kulonbozo vetomagokhoz szukseges nortonszekreny beallitasokra lennek kivancsi...
Elég rég jártam erre! Sajnos sok a munka! Szilva és őszibarack metszés van mostanság! Meg egy kis trágyaszórás! :) Régebben mondtam hogy teszek fel képet egy gyári állapotú 80 as MTZ-ről amivel dolgozok! Soha nem volt megbontva és 5200 üzemóra van benne! Első gazdás és csak kaszálunk és rendsodrunk vele, meg unhz! :) Nincs megszakítva a gép!
Indulj ki abból, hogy nem sok 1tengelyes 3oldalra billenős kis pótkocsit hirdetnek az országban aminek a papírjai rendbe van és gyári is. 1 kezemen meg lehet számolni mennyit hirdetnek. Egy T-25 EB-vel nem bír el. Régen próbáltuk EB-4-essel és madnem felborította a gépet. :)
Én így olyan 5-600-ezret saccolok, max esetleg 700-at. De csak azért, mert számításba veszem az EB-k árát is! De ilyen új ár mellett, nézve a agrogépes pótokat is pluszban, akár 1 misit is kérnetnél érte. Mert ez nem ér 1,7-et!
Most nézem elméletben nem kell teljesen szétbontani a váltót csak a fedelet kell levenni meg a kulisszát kiszedni és akkor már bemegy a tengely meg a fogaskerék.
Ha tengely benne van az elsőhajtáshoz a váltóban akkor nem kell. Ha nincs benne akkor a váltót ki kell venni és kipakolni belőle, mert máshogy nem megy bele tudtommal.
250000 ért már vitték volna ! .....de annyiért miféle 50-est lehet venni ?:-)
Még csak nem régen hirdetem........például az Expresszen,1 nap alatt 220-an klikkeltek rá ! .....ilyesmi is ritkán van :-) MTZ-s ajánlatom az még nem volt.....de nekem nem sürgős....:-)
Majd na! Azért ilyen drágán adja némelyik, mert már az újakért is eléggé irreális árakat kérnek. Nem említve, hogy hordják az országból kifelé, nemcsak az MTZ-t, hanem az UTB-t, meg a zetorokat is. De egy 80-asért ennyi tényleg k...va sok! Árulgassa még egy darabig!
Hát amelyik jól láthatóan keveset ment az azért megér ettől kicsit többet! És olyat is tudok, hogy valaki aranyáron vett egy 82-es MTZ-t, pedig ahány fődaraja van az annyi színű. :-) Ráadásul az üzemóra számláló négyezer valamemnnyinél kiakadt. :-D Igaz ez döntött műszerfalas. De csak nem ér annyival többet!?
A szomszéd volt tárcsát nézni,én meg kíváncsiságból, elmentem vele a pofámat tátani !:-) 5-8db eladó MTZ mindég van náluk....nem szép,viszont üzembiztos használható gépek.
Innen nem messze Ondon van 1 cég........ott is árulnak MTZ-ket ! ....meg mindent...:-)
ott láttam panorámás 82-est, 1,1ért.......nagyjából rendben volt,csak a fülke volt belülről lelakva elég rendesen .......de azt meg rendbe lehet szedni ! ...ha igényes az ember....ha meg nem...hát még a sarokba is lehet szarni..:-)))
Kb fél éve hirdet vagy 5-6 mtz-ét. Rohadt drágán. A jó múltkorában raktam be egy nagyon jó állapotú 80-ast szinte még új volt kinézetre meg kb 700 üzemóra volt benne. Azt 1850ezerre mondta.És egy fillért nem enged belőle, már ezt telefonba kijelentette. Ekkor ajánlotta nekem a többi mtz-éket is és 1,8 alatt 1se volt. Kivéve 1 50-es mtz-ét.
Én nem tudtam hogy mennyibe kerűl....... Az a gép nem tehet róla hogy 1 kupecnél van !:-) ....attól még jól néz ki....így képről,nem nagyon lehet bele kötni !
1,3 tól , semmilyen régifajta 82-es nem ér többet ! ....ennyi a reális érte.........mentek azok már éppen eleget.
Hát még az oroszok adták a géppel mint tartozék. :) Egy jó pár mtz-én lehúzta már a hengerfejet és gond nem volt vele. A meghúzási sorrendet meg ismerem és csakis úgy van lehúzva. Ja és nem egyből kell megcibálni a hengerfejet, hanem 3x4x-re vagyis 3-4 körbe kell húzni a meghúzási sorrendben. Először csak érintőre majd utána egyre jobban kell meghúzni. És nyomaték kulcs nélkül is le lehet húzni majdnem egyformára. Először érintőre húzgálni az összeset majd a többi körben mindig egyforma fordulattal lehúzni a csavarokat. Pl ha az elsőn húztál 1 fordulatot akkor többin is ugyanannyit kell. Mi így szoktuk.
A nyomatékkulcsnak az az előnye, hogy minden csavar egyformán van meghúzva. A tsz-ben is pipakulcscsal húztuk le a hengerfejet. De annál a blokknál, aminél már nem tőcsavarok vannak, vigyázni kell, mert ha túl van húzva könnyen kijön a menet a blokkból.
Helló Szabi. És azt honnét tudod hogy milyen erővel kell huznod a lulcsot.Csak azért kérdezem semmi hátsó nincs a kérdésemben egyébként,de az ember keze nem tud mindig egyforma erőt kifelyteni,hiába a kulcs mérete adott.A hengerfelynél meg a csavaroknál a meghuzási kűlömbség problémát okozhat,de még a meghuzási sorrend semm mindegy...........................kell a nyomaték kulcs,szerintem.
Üdv! Nekem van egy orosz gyári mtz pipakulcsom és a nyele kivan számolva, hogy ha azzal lehúzom a hengerfejet akkor az elég neki. 180Nm-re állítva a nyomatékkulcsot és racsnizott. 200Nm-nél már nem racsnizott. A turbónak mi baja lett?
Szétszerelés előtt rá próbáltam a nyomaték kulcsot 180Nm-en és fél fordulatot tudtam húzni a csavarokon, ahol folyt az olaj. Lehet, hogy elég lett volna ha meg húzgálom a csavarokat, de már amikor így szét volt szedve úgy gondoltam, most már végigcsinálom. Legalább bele nézek a belsejébe,hogy a turbó csinált-e valami galibát ezalatt a 850 üzemóra alatt amíg rajta volt, de semmi nem látszik a dugókon. A turbó viszont nem bírta tovább, annak vége van.
Mi csak a régebbi fajtát használjuk és vékony zsírral bekenjük a tömítés mind két oldalát, az olajkarikánál szárazon hagyjuk oda Loctite magas hőfokú tömítőanyagot és olajálló gumigyűrűt használunk. Természetesen a hengerfej és a blokk teljesen tisztára letakarítva.
Nézd meg jobban, most van felöltöztetve a gép. Viszont 1,8-at nem adnék érte. 2 hete hívtam fel egy másik gép miatt és ezt is ajánlotta. Kupec a csávó, már fél éve hirdeti a gépet.
Már tavaly készültem erre az akcióra, úgyhogy még időben beszereztem egy nyomaték kulcsot. Egyébként amikor szedtem szét már kiderült, hogy miért folyt az olaj. Azon az oldalon sokkal lazábbak voltak a csavarok. Valószínűleg ezért fogyott a hűtővizem is Most ha összerakom, pár üzemóra után újból áthúzgálom a csavarokat.
Amúgy ti honnan írtok? Tudtok már talajmunkát végezni?Mert itt ez a pár napos szél lehetővé tette h szántsak de nem tudom az ország más részein mi a helyzet???
Csak úgy érzésből egyenlőre.Érezni lehet azt h mit bír.Kb 80 cm cső és azzal nekem nem kell megszakadni csak kényelmesen.Amugy ha régifajta tőcsavaros még azt nehéz megszakítani de ott is érzéssel kell azért. Az újabbak amibe nincs tőcsavar hanem fejük van és egybe kijön ott nagyon észen kell lenni mert az gyengébb sztem. De sztem érezni fogod.:D
Üdv mkinek!Ezzel én is igy voltam,de sajnos állandoan idegesnek kellett lennem,föleg a hidraulikával.Azota lenyugodtam és már egy kevés folyás nem zavar.Mert megszüntetni úgyis csak ideig-óráig tudom bármit csinálok vele!-(
Hogy rohadna meg, a gyári bontatlan szerelést azért kellett megbontanom nekem is mert folyt az olaj mint az őrült, engem meg piszokul idegesít az olajfojás
jah azt elfelejtettem hogy a hengerfejet középről indulva az körkörösen szoktam lehúzni bentről kifelé haladva. nem akartam okoskodni csak gondoltam leírom.
Kösszi szépen a hozzászólásokat. Azért kérdeztem mert én is többféle megoldásról hallottam és kíváncsi voltam, ki hogyan csinálja? Holnap fogom vissza rakni a hengerfejet. Az volt a gondja, hogy egyre jobban kezdett folyni az olaj a hengerfejnél. Ezt a gumigyűrűs megoldást valószínűleg ki próbálom.
Jól van , le ne basszá már vaze, végülis nem rosz , csak az a festegetés pont nem nagyon teccik. Abban igazad van hogy az ilyen korúak elég lestrapáltak szoktak lenni, meghát a képek becsapósak. Mi van a jumz cserével?
? Például minden ! Nincsen szét hajtogatva-behorpasztgatva a kaszni,új gumik,korához képest kimondottan szép még a festés , első sárvédő az fújva lett... (garázsban tarthatták) Minden szépen rendben a hején van !
Mutass 1 jobbat !!! (én csak szarabbakat káttam többnyire) De ne frissen legyen festve !
Jó estét mindenkinek! Új vagyok de ha nem baj akkor annyit hozzáfűznék hogy én a hengerfejtömítésre semmit nem szoktam kenni, és ahol pedig feljön az olaj a hengerfejbe oda keresek egy gümigyűrűt ami passzol bele ami vastagabb mint a tömítés hogyha lehúzom akk az tömítsen rendesen.(Ja és a hengerfej arany tisztára letakarítva)De ez csak az én véleményem.:D
Üdv mindenkinek. Jól mondja MTZBETYÁR kolléga, nem szabad semmivel bekenni, viszont a hátsó olajfuratot ahol a blokkból fölmegy az olaj a hengerfelybe ott viszont a tömítésen a fémkarikát mindkét oldalt kend be valami jó szilóval mert külömben ott elkezd jönni az olaj.
Hori62, a hengerfejtömítést nem kell bekenni semmivel nem is szabad ráég, le legyen csiszolva fémtisztára a hengerfej meg a henger felfekvő felülete és ráteszed.
Üdv mindenkinek! Azt szeretném kérdezni tőletek,hogy ki hogyan szokta a hengerfejet szerelni? Pontosabban, a hengerfejtömítéshez szoktatok e valamilyen tömítőanyagot használni,vagy csak szárazon teszitek fel a tömítést?
Üdv! Örülök, hogy jobban vagy. Nálunk úgy néz ki, hogy az önindító lesz a hunyó, mert le kellett cserélni, és a másikról levettel már jobban tölt. Az önidítónak mi baja lehet, hogy egyszer-kétszer forgatta azután kidobta? Bendix v behúzótekercs???
Nekünk annak idején kellett a pótkocsihoz eredetiség vizsgát csinálni, traktorhoz mondták hogy kell, és átíráskor nem kellett még sem..., de így legalább meg van a törzskönyv a traktorhoz és a pótkocsihoz is:)
Hát.....traktort hamarabb kezeltem mint nőt...!:-) Kicsit félve mondom....de 13 évesen már,5611-essel szaladgáltam a faluba ! ....mert akkoriban,épp olyanunk volt....:-) Pinát meg...sokáig még csak képen láttam......sajnos....!
Nem szokott problémát okozni a kukoricaszár. Természetesen, ha nagyon sok a szármaradvány érdemes előtte tárcsázni. Tavaly ősszel sok volt az eső és nem bírtam tárcsázni. Ahogy a kukorica csőtörő lezúzta a szárat úgy lett felszántva és semmi probléma nem volt. Még a kombinátor sem rángatta fel a szármaradványokat.
Érdekes, mert korábban ilyen gond nem volt vele. Mindegy volt, hogy bekapcsolva vagy kikapcsolva volt a kompresszor nem recsegett a váltó. Azért kösz a segítséget.
Én úgy emlékszem, hogy nem kellett dupla kuplung, hanem csak egy kuplung és gyorsan kilencbe. De ha elsőre nem találtad el akkor már recsegett. Plusz még az sem volt mindegy ,hogy a kompresszor éppen hány bár nyomáson dolgozott.
Mikor a vizsgabiztos ezt a kérdést eldönti,az az első,hogy megnézi a vonófejen az adattáblát ! És ami azon szerepel,azt fogja alapul venni.....a súly,és a kilowatt értékével kombinálva. Mifelénk ez így megy legalább is...
Nekem a 82-es előtt 50-esem volt. Mivel a kompresszor hajtása a váltórol megy, amikor benyomod a kuplungot a váltó forgó fogaskerekeit a kompresszor hamarabb lelassítja. Emlékszem, hogy amikor a kompresszor be volt kapcsolva,teljesen másképp kellett a váltót használni.
Traktor súlyából számolják ki a vontatható tömeget. Vonófej nem hiszem hogy számít, 1 vonófejjel vizsgázott 50-es 550-es 80-as motorral 9000kg 82-es 11000kg. 50-es súlyát nem tudom mert még nem hozta vissza aki elvitte.
Ismerem az orosz ekevasat. A régi ekémre négy féle ekevasat lehet rátenni, annyi lyuk volt rá fúrva. Még újkorában vettem hozzá orrbetétes vasakat is.Egyenlőre el vagyok látva ekevassal. Egyébként a FARMER ekén nagyobb és vastagabb az ekevas mint az orosz.
Üdv! Miért van az, hogy 550-es váltónál ha a kompresszor be van kapcsolva akkor nehezen veszi a IX. iket, ha meg ki van kapcsolva a kompresszor akkor szinte 2 ujjal veszi a IX-et? Olyannyira nehéz, hogy 4-5x próbálkozás után veszi be a IX-et, csak recseg a váltó és nem veszi be.
Szerezz egy orosz ekevasat és néz meg, hogy passzol-e rá vagyis lyuk átfúrással. Ugyanannyit fog bírni a ruszki vas is. Ismerősöm a Khüne ekét alakította át orosz ekevasra és azóta azt használja. 1 eredeti khüne ekevas árából kitelik a 3 ruszki.
Heló! Nekem 3 éve van ez a fajta eke. Nem gond neki a kukoricaszár. Direkt azért választottam a 950-est mert ennek hosszabb a gerendája,így a fejek között nagyobb a távolság, ami az előhántóknak nem hátrány. Javaslom az előhántót is hozzá mert sokkal jobban leforgatja a kukorica szárat. Nekem még törés sosem volt. Azt tanácsolták hogy a nyíró csavart, ami 16 szor 10,9-es acélcsavar, cseréljem ki 8,8-as acélcsavarra mert ezt könnyebben elnyírja. Alkatrészt mindent lehet hozzá kapni az utolsó csavarig. A legnagyobb gondom vele a farkerék. Egyik az, hogy kicsi a kerék átmérője és puha talajon ez miatt torkolódik. A másik az hogy, ennyi pénzért igazán tehettek volna rá egy menetes kerékmélység állítót. Ami még probléma, hogy nagyon drága hozzá az ekevas,és még fel sincs hegesztve az éle kemény fémmel. Persze ezeket a problémákat megoldottam házilag. Összegzésül, végül is szerintem az egyik legjobb ágyeke amit kapni lehet, a hibáival együtt.
Sziasztok forumosok! En vagyok a ferj,a mototros,koszonom nektek a jokivansagokat,meg az oszinteseget. 3 napja jottem haza a korhazbol,nagyon hianyzott a forumozas,de most szakitottam idot,hogy megnezzelek benneteket es nagyon orultem a sok ismerosnek. A balesetem csunya volt,de mostmar igyekszem,az MTZ megvan meg,csak most mas hajtja,de igyekszek a sarkara nezni. Tornaznom kell sokat meg,de igyekszem igy is veletek maradni. Az akkumulatororkrol most hallottam es orulok,de az Amper mero orarol majd eztan tudok irni,hogy atengedte e az aramot. Majd igyekszek a napokban benezni,de koszonom mindenkinek,ha megtudok valami ujat rogton szolok. (ezt most a hugom irta le,en meg nem tudok irni,ugy diktaltam le,de remelem hamarosan ez is menni fog)
lenne egy kérdésem. ki mit tud arról, hogy mi alapján írják be a forgalmiba a műszaki vizsgán a megengedett vontatható ösztömeget? Eddig úgy tudtam, hogy a traktor tömege, és a vonófejbe írt adatok alapján. De most olyat hallottam, hogy a lóerő fügvényébe fogják ezt meghatározni. Ha jól tudom most egy 80-as nak 11000 kg ot írnak be. Ez alapján akkor egy 50 es forgalmiba max 7000 kg ot írnak majd? Ebbe milyen pótkocsi flr majd bele? MBP 6,5 már biztos nem!
Üdv. a mienk motorja is nagyon jó. Most hagyta el a 4000 órát és csak motorolajcsere meg eyszer szelephézag állítás. Ja meg az adagoló csere ami sztem majdnem mkinél természetes. A cseh semmit se tud csak fordulaton és sokkal többet eszik vele. Mióta az orosz JAZDA van rajta azóta igazi MTZ.
Üdv csak annyit tudok róla, hogy tárcsázatlan kukorica tarlón elég szépen torlik. A traktorom előző tulajának olyan van de kukoricára nem valami jó azt mondta. Nekem most IH van Ilyen mint ez
Üdv mindenkinek. Bocs hogy OFF, De azért kérdezem itt hátha tudjátok. Valaki ismeri a Vogel & Noot Farmer L 950-es ekét? Tapasztalat? Vélemény? Nekem nagyon tetszik. Kellene egy jó eke ami megbirkózik a kukorica szármaradvánnyal. Az én Fortschritt-om szárzúzás után is gyűjtögeti. Elég idegesítő mikor egy kanyarban kb 3-szor meg kell állni, felemelni..................
OFF Csirázásra azt tudom mondani, hogy az változó átlag 95-96% de azt lehet ellenőrizni 100 szem elvetése és abból hány kell ki. Én 4 évig ezt tanultam szakközépbe és ráadásul érettségi tételem is volt.itt egy kép is róla igy könnyebb meg érteni.
Akkor azok nem sokat mentek még. :-) A szín divat, vagy azzal "takarják" az olajfolyásokat, nem tudom. Amúgy ezek is igénylik a normális kezelőket, de ha csak kaszálnak akkor elméletileg sokáig kellene bírniuk. A gépet a talajmunka eszi nagyon, eszi meg a leghamarabb! Műanyag a tank? Az szívás! :-O
Az nem lenne annyira lényeg, esetleg még egy garnitúra pótsúlyt kellene tenni a hátsó kerekekre. Én inkább attól tartanék, hogy az úgy is alulméretezett kuplungot, váltót szétszedné!
3000-ből kijött az egész, hang különbséget én legalábbis nem veszek észre de ha kint a határban ahol még a madár sem jár ettől menőbb lesz egészségére.
Én elmennék szívesen. :) Csak nagy a távolság Sz-Sz-B megye. A GPS nem gond hamar megoldnám a gondot.... :)))) A csőkipufogót csak a hangja miatt kérte, meg menőzni akar vele. Nekem a gyári is megfelelne. :)
ha tudnád nem olyan egyszerű találni egy jót de mellette szólt előtte is turbósa volt és ugyanígy cserélte a kipufogót csak akkor én nem voltam képben. Bács megye
napi 8,5 óra nem csak egy gépen ja és van gps is a gépekben szóval csak olyan jöjjön aki ez miatt nem hisztizik hehe
200 üzemóra alatt még be sem járult rendesen. 1,5 év alatt 200üzemóra meló 1 géppel, megyek oda dolgozni. :))) Freddy jössz velem? 2 műszakba nyomjuk. :) Melyik megyéből írsz? Amúgy most ne haragudj, de fasza traktorosod van ha 3 és 5 üzemóra alatt megállapítja, hogy egy gép szar.
A .3 az euró 3-as, az már egy egész más motor, ott már belenyúltak a dugattyúkamrába és a befecskendezésbe + az intercoller tehát azt már az euró 3-hoz tervezték ,még a .2-t a régiekből finomították.
820.2 kb 200 eddig magával az alapgéppel semmi gond nem volt kb 1.5 éves csak most új szereléket kapott. A 892.2 az egyikben 3 a másikban 5 üzemóra. Tegnap lett az egyik felavatva a másik még várat magára kellene egy jó gépkezelő. Állítólag csörög zörög de majd alakul. A 1025.2 nél egy gond volt eddig az is új, hogy a tetőt kinyitva azon részén ahol nincs kárpit tenyérnyi nagyságban jön le a festék. Illetve az összesnél egy megmagyarázhatatlan ok miatt az orosz mindent lefúj a motornál feketére, jó vastagon. Valaki tuti tudja ennek is az okát. A sárvédőre visszatérve, ezeknél a gépeknél is az első sárvédő műanyag de keményebb vastagabb. De nyílván ízlések és pofonok. Ja egy állítólagos hiba az összesnél a műanyag üzemanyagtartály állítólag hamar elkezd szivárogni, még a garanciális időszakban szeretném fémre cseréltetni.
A .3-ast ne soroljuk ide, mert azon teljesen más adagoló és porlasztó van. Sőt a dugattyúban és a hengerfejben is nagyon sok eltérés van. A turbó is más rajtuk, mint a .2-eseken.
De frankók, mondjuk erre a célra tényleg lehet hogy jobb a lemezburkolat, remélem mondtad az embereidnek hogy szét lessz rúgva a va...guk ha nem vigyáznak rájuk. Erre a célra miért kellet a 1025.2?
ezt ugy érted hogy a .2től azaz a .3masok az euro2es körny.védelmi besorolású motorral szereltek, ezért elég nehezen pörögnek föl kis fordulatról, de 1500 ford/p.-től már meg kell lenni a teljesitménynek.
vagy csak a .2re érted hogy nehezen pörög kis fordulaton?
Üdv mindenkinek. Azért azt nem hiszem hogy egy kis sár vagy hó leszakítaná azokat a műanyag sárvédőket ,de kinek a pap kinek a papné. Amugy ezek a tipusok minta .2 tipusjel utáni toldatból látszik euró 2 körny.védelmi besorolású motorral szereltek, ezért elég nehezen pörögnek föl kis fordulatról, de 1500 ford/p.-től már meg kell lenni a teljesítménynek, valóban egy kis plussz kaja ezen segíthet ,de csak ésszel. A gyári kipufogónak megfelelő az átaresztő képessége, az csak duma hogy erősseb a csővel, max jobb a hangja. Az adagolót úgy szabájozza a turbó hogy van rajta egy membrán és mikor a turbónyomás elér egy bizonyos szintet több kaját enged a motornak. Fogyasztás az lehet 3liter/órától 15 literig attól függ mit csinál a gép, de ugyanazon munkánál nincs számottevő kűlömbség a 82 és az általad említett turbós tipusok között, sőt nehezebb munkánál inkább a turbósok esznek kevesebbet.
Mert ezerrel pörög a váltóban az összes fogaskerék és csapágy, ami nem arra lett tervezve. A 892-es motornál max 1800-as fordulat megy be a kuplungházba és így jön ki a kb 35-37km/h. Ami azt jelenti kb ugyanazzal a fordulattal forognak a váltóban a csapágyak és fogaskerekek mint egy 80-asban 2200-as motorfordulatnál.
Ez a gép még ingyen se kéne. (Na jó ingyen elfogadnám) Utólag turbósították és most jöttek rá, hogy nem jó ötlet volt. :) Plusz vagy gyorsítót kapott vagy felpörgették a motort.
Engem az is érdekelne,hogy nincs -e szükségük egy traktorosra !?:-))) mert ha csak ilyen kis biz -basz munkák vannak ,az igggen kényelmes beosztás lehet !..és hogy mennyit keresnek ?
"Most megcsinálták a cső kipufogót állítólag most szépen duruzsolnak a gépek. Én meg hiszek nekik lévén én nem vagyok szakmabeli. Turbóra rákérdeztem náluk a 1025-s ben nagy turbó van a kisebb gépben meg a kisebbik na most ez nekem aztán nem mond sokat nektek biztos többet. Az adagolót meg (állítólag a turbó szabályozza) valahogyan."
Ez így van, aki turbós MTZ-t vesz az a leggyakrabban ledobja a kipuffantót, mert tényleg rossz hatással van a turbóra. A turbók típusai is ja, mert a 892.2-n 6-os turbó van, az 1025.2-n meg 7-es, ez meg lehet cseh (zetthór), vagy ruszki. Annyi a különbség, hogy az 1025.2-es motorja több kaját kap [(gondolom én), és lesz 100 lovas] mint a 892.2-é, és az előbbi 2200-őt pörög, a 892.2 pedig csak 1800-at. Ha publikus elárod mennyi volt az áruk? Had okosodjak egy kicsit! Talajmunkáznak is, a traktorosaitok meg vannak elégedve velük?
Egy kis off:-) Tavaszi arpat vet vki? 1 meterre hany szemnek kellene esni, hogy kb a 200 kilo el legyen vetve hektaronkent??? Most vettem vetomagot, idaig sajatot vetettunk...es annal mindegy volt...eleve tobbet ultettunk. Igazabol az is jo lenne, ha vki mondana egy atlagos ezermag tomeget, es hogy hany millio csira szokott kelleni 1 hektarba... Es atlag hany % csirazassal lehet szamolni...Elore is kosz...
Üdv Hát ez érdekes kis magyar tanulság volt. Sok gondolkodás után úgy döntöttünk hogy az általunk fenntartott területre, terepre nem valók a nyugati gépek . Így a döntés ismét csak mtz lett. Nagyméretű gémes, teleszkópos rézsű kasza illetve sík kasza került rájuk, ezért megvolt mekkora teljesítmény és géptömeg kell hogy legyen minimálisan. Azt gondoltam hogy majd az országos importőrhöz elmegyünk és megnézzük mi is felel meg nekünk( na persze én balga) miután telefonon időpontot kértem egy látogatásra elhajtottak a p . http://www.belarustraktor-mtz.hu/ Közölte egy kedves női hang hogy a 3 nagy viszonteladó ott az oldalukon és hívjam őket. No ismét jött a kaland végighívtam mindegyiket, de persze volt néhány kikötés milyen gépet szeretnénk és hát azt sehol nem tudtak felhajtani.( nem tudom ki hogy van vele de ez a műanyag fülke meg motorburkolat hát nem nagyon tetszik nekem, + még egy ráadás olyan lepkefing merev műanyagból vannak a sárvédők hogy egy nagyobb sárban vagy hóban történő közlekedés ripityomra törné ((szerintem). ) Nos de végül találtak valahol és azt mondták hívjam a hozzánk legközelebb eső kisebb viszonteladót mert hogy az ugyanazon az áron adja mint a 3 már említett országos viszonteladó és a listájuk a fentebb beillesztett weboldalon elérhető. Igencsak de az oldalt 1000 éve nem frissítették és ezeknek fele megszűnt hát így jártam. Végül elmentem az alkatrész kereskedőhöz és ő meghozatta helybe a trakikat így nem kellet tovább telefonálgatni rohangálni. Pedig azt mondták fél éve ha azt mondom egy kereskedőnek kellene új gép és ki is fizetném semmi hitel ugrik minden kereskedő, (vagy mégsem) Szóval ha hihetünk az infóknak nagyon nagy különbségek nincsenek , nem lehetnek a kereskedők között. Érdekesség hogy fél éve mindenhol műanyag fülkés új traktorok voltak most meg tele az összes kereskedő fém fülkéssel. Az ülést alapból cseréltettem benne mert szerintem az eredeti gyári ülés nem alkalmas a napi 8 óra munkavégzésre+lég kondi került beléjük mert hát orosznak nem kell ott hideg van nálunk kellemetlen 40C-ban ülni bennük.
Nos pár nap után jöttek az emberek hogy a turbó nem nagyon műkszik a kaszák teljes gáznál pörögnek csak fel és ezért a kipufogót hibáztatták. Most megcsinálták a cső kipufogót állítólag most szépen duruzsolnak a gépek. Én meg hiszek nekik lévén én nem vagyok szakmabeli. Turbóra rákérdeztem náluk a 1025-s ben nagy turbó van a kisebb gépben meg a kisebbik na most ez nekem aztán nem mond sokat nektek biztos többet. Az adagolót meg (állítólag a turbó szabályozza) valahogyan.
Említve nekik az általad ajánlott adagoló beállítást ( persze nem azt mondtam a neten kérdeztem rá) jött a támadás hogy ok de a kipufogó akkor is szar. Még mindig kérdezném hogy kaszálásnál kb. mennyi lehet a fogyasztás. Sejtem hogy csurran cseppen máshova is a gázolajból csak nem szeretném ha ez extrém mennyiségek irányába menne el. De ha valaki csak arra tud válaszolni mekkora lehet a különbség ugyanaz a munkavégzés esetén egy 82 kontra 892.2 és egy 952 kontra 1025.2 között már annak is örülnék Kösz mindenkinek a hozzászólást
a slávia motoron van ilyen meg a 2011 zetoron ami ugyanúgy néz ki mint a 3011 csak két hengeres de azokon van dúsító ezen meg úgy látom hogy ezen automata indító töltet van más tippem nincs
Megint néztem a Jumzos kollégád hirdetését.. érdekesen taktikázik......nem megyen-el neki 1450000-ért......hát mit csinál.....? felemeli 1550000 -re !!!:-)))) Nagy móka mester...az biztos.... Az Agron azt írta 1 Jumzos topikban, hogy még 1 fúlos 80-as ért sem cserélné el a Jumzát ! A hirdetése szerint viszont már cserélne 80-as ra !:-) (..sajnos nem komolyan veendő az ürge.. )
Üdv! A kipufogó hülyeség, mert a szivó és turbós motorokhoz más-más kipufogót gyártottak. A belső átmérője más. A turbósé nagyobb. A fogyasztást sok minden befolyásolja: talaj minősége, milyen munkagépet húz, jól van-e beállítva, a traktorosnak hanyas lába van, a gép karbantartottsága stb.
szerintem meg nem változik a traktor teljesitménye akár gyári kipufogó vagy cső van rajta.már próbáltuk esetleg hamarabb kipörög a motor de ez sem a legjobb.
az adagolón kell állitani általában nekünk is ez volt a baj elvan véve tőle a kaja.
ha erősebb gépet akartok akkor adagoló le és az adagolós állit a mennyiségen aztán nyomatékosabb is meg erősebb lesz.
Én is kérdeznék valamit:Hol vettétek a gépeket?
és milyen adagolós illetve milyen turbó van rajta?
Sziasztok Nemrégen találtam erre a fórumra és megmondom őszintén örülök és remélem innen tudok okosodni. Egy kis cégnél vagyok ügyintéző főleg MTZ-ink vannak és ugye a gépkezelők azt adnak be nekem amit csak akarnak hogy mikor mi kell. Így majd néha titeket zaklatlak kérdésekkel, persze ha szabad
Nemrég vettünk 2 új gépet egy MTZ 892.2 és egy 1025.2-t mindkettő turbós. A kérdésem az lenne meg tudná mondani valaki kb. menni ezeknek az üzemanyag fogyasztásuk üzemóránként.?
A másik kérdésem hogy állítják a gépkezelők, hogy a turbó nem működik a traktorokon mert a kipufogó túl szűk. Rákérdezve a forgalmazóra azt mondta lehetséges de nincs más kipufogó MTZ-hez. Nos mivel egy régebbi MTZ-n is sima cső van kipufogó helyén, megengedtem nekik hogy vegyenek csövet és gyártsanak kipufogót.(szélesebb vékonyfalú cső tetejére gyártottak egy lepkét). Szerintük most minden ok, de egy úgymond hozzáértő ember azt mondja pont a turbó miatt van a kipufogón a szűkület.
A nickem a saját kotróm típusa. A tömítés, amit keresek, egy másik traktorból való. Az én kotrómban (JUMZ6-AL alapra épült) D65H motor van, de az idegen traki motorján sajna nem volt semmilyen jelzés.
Ha beülök, a jobb oldalon van. Ez tuti. Az adagoló kísértetiesen emlékeztetett a saját JUMZ-6AL motoroméra, de nem találtam semmilyen feliratot a motoron vagy a környékén. (Illetve a motor borító lemezen talán egy kopott "Belarus" van).
Hát pont ez az én nagy bajom... Egyik sem stimmel. Nincs a közelemben a gép, képem sincs róla, csak a tömítés mintám. És kéne belőle pár új. Ha tudnám a típust (Jumz?), el tudnék indulni a dologgal.