Keresés

Részletes keresés

ControlDenied Creative Commons License 2001.01.06 0 0 7925
Ha igy gondolod, akkor nem erted, mirol szol ez a kis tortenet.
Előzmény: Bassman_ (7923)
mami nyanya Creative Commons License 2001.01.06 0 0 7924
Sziasztok!

Igen, jól láttok, a mami nyanya vagyok. Élek, és „virulok”. Sokmindent nem igérek, de talán több időm lesz mostanában.

Mindenkinek Boldog Új Esztendőt Kívánok!

Megfogott ez a vizsgázzak, ne vizgázzak, oda értem-e a szintemre, vagy sem? Jó nagy dilemmák. Nos engem már elég régóta nem enged a senseiem vizsgázni. Ő tudja, van-e rá oka. Most ott járok, hogy majd szól, ha mehetek. Végül is Ő a főnök. Ki vagyok én, hogy számon kérjem, vagy követeljem? ... Igazából fel se merül bennem, hogy a döntését megkérdőjelezzem. Végül is most szerdán azt mondta, hogy hó végén vizsgázhatok, Tehát aggodalomra semmi okom, hiszen Ő tényleg kell hogy tudja, merre hány méter? Nem igaz? Másnak is csak ezt tudom tanácsolni, azért van a tanító, hogy tanítson, és fogadja elmindenki a tanítójának a döntését. Ne hagyja, hogy az egoja felülkerekedjen. Bizza magát a senseiére,mert a sensei fogja őt végigkísérni azon az úton, amit be kell járnia. Van aki úgy érzi, hogy még nem érett rá, van aki úgy hogy már kijárna a következő rang. De igazából ez teljesen mindegy mert előbb-utóbb indenki eljut oda, ahova való a külvilág számára is, ahol észreveszik, hogy eggyel magasabb szinre emelkedett. Nem az övek színe,hanem a tudás mögötte, az számít.

Mami nyanya

Bassman_ Creative Commons License 2001.01.06 0 0 7923

1. Nehany ezer hozzaszolassal ezelott en is beirtam ezt :)

2. Kivancsi lennek, milyen cellal irtad be? Ugyanis a tortenet ironikus mivolta eppen az en hozzaallasomat tamasztja ala.

Előzmény: ControlDenied (7922)
ControlDenied Creative Commons License 2001.01.06 0 0 7922
Két tanítvány beszélgetett a mestereikről. Az egyik állította, hogy az ő tanítója egy csómó mágikus dologra képes, például tud a levegőbe írni, és papirokra, melyek messzire vannak tőle. "És, a te mestered mit tud?" kérdezte a másiktól. "Ó, az én mesterem is csodálatos dolgokra képes!" válaszolta a másik "Például amikor fáradt, alszik, amikor éhes, eszik."
Előzmény: Bassman_ (7920)
Gyurex Creative Commons License 2001.01.06 0 0 7921
Udv!

Stempi

Akkor egy velemenyen vagyunk, en is kedvelem a szalfegyvereket. Nalunk az elejen meg valasztani lehet melyik fegyvert akarod eloszor tanulni(kinalat szerencsere van), igy kezdtem a yarit. A naginatanal valamivel rovidebb, a penge nem ives, hanem egyenes (kb. 30 cm) es ketelu. Hasznalata hasonlit a naginatahoz, de mivel a feje nem olyan nehez gyorsabb. Szoval az alapok megegyeznek.
Azt mar hallottam, hogy nagyon sok no kulon csak naginatan tanul, de hogy mitol lett "noi" fegyver azt nem ertem!

Praclee
Utannaerdeklodtem, 3m-es bot a kung-fu valamelyik deli iranyzataban van, pontosabbat nem tudok.
Az a konyv tenyleg azt irta a ninjutsurol amit leirtal (ju+tai)?

Gyurex

Előzmény: stempi (7895)
Bassman_ Creative Commons License 2001.01.06 0 0 7920
Wazull

Ah, visszatértél hát! Welcome back!

Madjoe

"Ha egy igazi mester reggelizik, akkor a reggeli is muveszet. Soot az alvas is."
Ugyan nem nekem írtad, de ezzel nem tudok egyet érteni. Ez idolizálás, amit a legjobban el kell vetni a harcművészetek tanulása során.
Csak később olvastam el Stempi hozzászólását, de tökéletesen igaza van.

Az igazi megvilágosodás az, hogy nincs szükség megvilágosodásra. Néhány zen követőnek sikerült rájönnie erre halála előtt. :)

Bandey

A szumó az szumó megjelöléssel egyet tudok érteni.

Előzmény: Wazull (7918)
Cibet Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7919
Koszonom a sok hozzaszolast Sumo ugyben. Dontes nem szuletett, de okosabbak lettunk. Szamomra legalabbis ezek utan mar ertelmezheto Wazull egyik korabbi mondata. Akkor a mesteret idezte, aki szerint a Kendo nem harcmuveszet. Ugy latom, hogy a Sumo is kb. annyira harcmuveszet es sport is egyben, mint a Kendo. Minden harcmuveszetnek van sport aspektusa, es minden kuzdosportnak van harcmuveszeti aspektusa is. Meg a Tai Chi-nak is.
Mindenestre most mar el tudom fogadni, ha egy harcmuveszetet sportnak neveznek, ahogy azt is, amikor egy Jackie Chan filmrol azt irjak, hogy "hongkongi karatefilm".
Wazull Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7918
praclee,

Lorenzo Llamasrol olvastam kb. 4-5 eve, hogy iaidozik, es hogy eleg nehez lehet neki, mert mar elotte gallyra mentek a terdei. Ebbol kovetkezoleg valoszinuleg nem o ugral triplaszaltokat a ratamado harci Wartburg elol...

Előzmény: praclee (7724)
hiryu Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7917
Japs and sumo: japán mester szájából: Sport, de leginkább benne található még meg a budo.
Előzmény: Bandey (7901)
hiryu Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7916
akkor be kell csábítani egy kosárcsapatot.

Nem ikább olyanokra lenne szükség, akik valóban "tudják az anyagot"?:-)
Na és mi va azzal, aki nem akar vizsgázni?

Volt a klubunkban olyan, aki nemzetközi edzőtáborban vissza akart lépni a vizsgától, figyelve a "magasabb" övfokozatuak viselkedését, azzal az indokkal, hogy őket ne emlegessék egy lapon velük.

Előzmény: DLala (7906)
PINGYI Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7915
leha
Én úgy tapasztalom, hogy a kezdők többségének göze sincs, hogy a sok színes öv közül melyik milyen magas fokozat - kivétel a fekete öv. Tehát nem hiszem, hogy ez befolyásol bármit is. Másrészt nem rég, decemberig, nálunk még csak kék öves volt a legmagasabb fokozatot elért tanítvány (7.kyu), mégis jöttek mindig új emberkék. Söt akkor is, amikor a csoport felének még gi-je sem volt, hanem melegítöben edzett. És egy kívülálló, kezdö azt sem látja, hogy ki a haladó, mert neki, önmagához képest valószínüleg mindenki az.
leha Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7914
természetesen nem a külcsíny a lényeg. mint mondtam, nem ingyen adott fokozatról van szó, hanem arról, hogy éppencsak belefér ...
nem érzem, hogy ez irány lenne. (volt egy srác, aki szerintem jobban tudja a technikákat, de nem engedték vizsgázni a mentalitása miatt, tehát nem "szórják" a fokozatokat)
nem mondtam, hogy az az oka a kevés tanítványnak, hogy kevés a magas öves tanuló, hanem azt mondtam, hogy egy potenciális tanulót talán könnyebb meggyőzni.

egyébként nehéz megondanom, hogy mi volt ebben a jó, volt-e benne valami jó, ugyanis igazán én sem értettem egyet azzal, hogy nekem vizsgáznom kéne ... a mester valami miatt nagyon akarta, én meg most másfél évig megszabadultam a vizsga "rémétől" : )))

bout Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7913
Persze. Rossz a marketing, vagy kevés a reklám. ;-)

bout

Előzmény: DLala (7912)
DLala Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7912
Szóval a külcsín a lényeg, hogy lássák, milyen sok haladó tanítvány is van (akik egy része khm, szóval még nem is igazán haladó).
Nem érzed, hogy ez rossz irány?
Én inkább máshol keresném az okokat, ha nincs elég tanítvány.
Előzmény: leha (7908)
bout Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7911
Köszi Bandey a gyors reakciót!

Számítottam, valami hasonlóan diplomatikus válaszra, de már ez is közelebb hozott az igazsághoz.
Nagyon rég a tévében szerepelt egy fiatal magyar srác, aki állítólag bekerült egy ilyen heja-ba. Bár néhány évnél nem bírta tovább a gyötrelmeket, de biztos érdekes lehetett az élete. :-)

Igazából itt sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy a legtöbb harcművészet életforma. (De ez néhány sportágra is biztosan igaz.) Annak, aki úgy kezeli, aki azzal kel és azzal fekszik. És sokan vannak, akik szeretnék, hogy ez ne csak a mindennapi gondolataikat, hanem a napi cselekedeteiket is megtöltse (és mondjuk ne kelljen dolgozni menni :-) ).

bout

Előzmény: Bandey (7901)
leha Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7910
ha éles támadás eltart két óráig folyamatosan, akkor megfulladok : )

az első 15-20 perc egész tűrhetően telik levegővétel nélkül is : ))))

praclee Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7909
Akkor leha:-))
Mit csinálsz levegővétel helyett?Ha éles támadás van akkor is ilyen lennél?Akkor csak izgultál egy kicsit nem?
Előzmény: leha (7905)
leha Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7908
pl több a vizsgadíj (ez a mi klubunknál éppen nem szempont, mert csak párszáz forint, de van, ahol súlyos ezrek)
de leginkább ahhoz kapcsolódik, ami már korábban felvetődött: tanulót kell szerezni, mert máshogy nem lehet kifizetni a terembérletet. és a tanulók oda mennek szívesen, ahol azt látják, hogy okos, ügyes, haladó emberek vannak. Tudom, nem leszek attól haladóbb, hogy van egy vizsgám, de ha valaki csak azt nézi, hogy hány magasöves van, máris meggyőzőbbek vagyunk.
úgy tűnik, az adott szintnek megfeleltem (nem a saját mesterem vizsgáztatott, tehát nem ő nyomott át), csak magamnak nem
praclee Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7907
Van olyan hogy lámpaláz!
Előzmény: DLala (7904)
DLala Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7906
"a klubnak szüksége van arra, hogy többen legyenek a magasabb öves emberek"
Miért, ok több tagdíjat fizetnek? Több a vizsga, több a vizsgadíj?
Mert másként mi értelme siettetni a vizsgáztatást?
Mi pont az ellenkezojét csináljuk. Csak akkor engedünk valakit vizsgázni, ha az adott szintnek megfelel. Esetleg még késobb.
Előzmény: leha (7905)
leha Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7905
praclee: maradjon inkább leha : )

az előző vizsgám úgy nézett ki, hogy azt hittem, uke leszek (az, akit dobálnak), tehát, hogy én nem, csak a partnerem vizsgázik. aztán rájöttem. a mostani vizsgám előtt szóltak, hogy vizsgázom, de végig nem tudtam, hogy ez csak vicc, vagy komoly? az előzőt azért nem mondták, hogy biztos izgulnék ... nem izgultam. a mostanit azért nem akartam elhinni, mert szerintem nem tudtam elég jól. ahhoz elég jól tudtam, hogy meglegyen a vizsga, ahhoz nem elég jól, hogy elégedett legyek ...

nekem vizsga közben nem nagyon van érkezésem izgulni. örülök ha arra oda tudok figyelni, hogy levegőt vegyek ...

máskülönben vártam volna pár hónapot, de sajnos (figyelem! új témafölvetés) a klubnak szüksége van arra, hogy többen legyenek a magasabb öves emberek

DLala Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7904
Ha tudod, amit tudnod kell, nincs miért izgulnod. Ha meg nem tudod, miért vizsgázol?
Előzmény: praclee (7903)
praclee Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7903
Most hogy felvetődött ez akkor kérdzetek.Mert láttam léha hozzászólását a másik forumon.Ha nehezen volt meg akkor szerintem tudta csak "félt"izgult.És talán ezért nem voltak jók gyakorlatok.Így van?Mert szerintem aki vizsgázik az jól felkészült arra és maga döntött hogy vizsgázzon máskülönben még várna pár hónapot.
Kérdés:Mennyire izgultok ti ha vizsga van?
Előzmény: leha (7898)
praclee Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7902
Gyurex
Bocs!Ezt akartam írni.nekem most van egy könyvem:melyiket válasszam.(ez a címe.bocs nem figyeltem)
Előzmény: Gyurex (7890)
Bandey Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7901
Sziasztok!

Sikerült bout-nak idecsalnia. :) (A leveledre majd később, talán a hétvégén válaszolok)

Sajnos arra nincs időm, hogy az egész topikot végigolvassam, csak ezt az utolsó oldalt sikerült. Nos, hogy a szumó sport-e vagy harcművészet? Japános diplomatikussággal :) inkább nem lennék döntőbíró ebben a vitában, ráadásul az én véleményem szerint a szumó egy harmadik kategória: életforma.

Egy szumóbirkózó a mérkőzések után, illetve edzésidőn kívül sem válik civillé, mint például a focisták (vagy bármilyen más sportág űzői). Az ő igazi családjuk a szumóstársadalom. Nem tudom, mennyire közismert, hogy ők nem otthon laknak, hanem egy-egy csapatnak van egy saját épülete, ahol az edzőterem, a konyha, az ebédlő és a közös helyiségek, valamint a hálótermek találhatók. Ezt nevezik hejának.

Mivel a szumó a japán kultúra része (ráadásul hagyományaiban, külsőségeiben szorosan kapcsolódik az egyik nagy japán valláshoz, a sintóhoz - rámondható-e akár csak ennek alapján egyszerűen, hogy sport?), a birkózók japán irodalmat, történelmet tanulnak, továbbá kalligráfiát (szépírást ecsettel), virágrendezést (ikebana), stb. Tehát igencsak jártasak saját hazájuk kultúrájában, tudtok-e olyan sportágat, amelynek űzőire ez általánosan jellemző lenne?

Sok szumós még egyetemet is végzett.

Nos, hogy a japánok maguk minek tartják a szumót, azt hiszem, ők sem biztosan tudnának kapásból felelni (de megkérdezem néhány ismerősömtől, bár borítékolom a választ: "a szumó az szumó". :))

Hivatalosan Japán nemzeti sportjává (kokugi) lett nyilvánítva a múlt század eleje táján, tehát ha csak ennyit nézünk, akkor sport.

Az is igaz, hogy eleinte tényleg inkább harcművészetnek indult, úgy, ahogy azt stempi írta lejjebb, egyszerű szórakoztatás, lovagi torna. Ez volt a szecsie-zumó, nem voltak szabályok, és bizony tényleg sokszor halállal is végződött egy-egy vehemensebb mérkőzés.

Aztán meghatározták a szabályokat, kialakították a technikákat, és a szumó előlépett komoly harcművészetté. De mára már megszelídült, a szabályok is sokat változtak az idők folyamán.

Erről bővebben a Történet című oldalon olvashattok. A bal oldalon lévő linkek segítségével pedig a Szumó Oldal többi része is elérhető.

Na szóval, ennyit beszéltem itt, és nem sikerült eldönteni, hogy akkor végülis sport vagy harcművészet (de muszáj kategorizálni? :)). Én fenntartom azt a véleményemet, hogy lehet ez is, az is, de leginkább egy japán hagyományokon alapuló életforma. Ennek felvételét egyébként kőkeményen megkövetelik a külföldi birkózóktól is, ezért van olyan kevés külföldi (zömük ázsiai egyébként) a profi szumóban.

Minden jót,
Bandey

Előzmény: bout (7897)
stempi Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7900
Afene! Tudtam, hogy ha ratok nezek, mindjart nem fogok melozni :)! Ezert tartottam magam akarattal tavol (nagyon nehez volt kibirni) tolletek.
Naszoval: Leha nekem cimezted a mondanivalodat? Ha igen, legyszi fejtsd ki alaposabban, ha nem, elnezesedet kerem.
Oltran: ne haragudj, de nalam nem egyenlo a mester fogalom a megvilagosodassal. A Mester LATJA, ERTI a "vilagossagot" mig a buddha maga a vilagossag, ill. magaban hordozza. Azzanyjat, de megfogalmaztam! Remelem azert ertheto vagyok. Na szoval emiatt volt az elozo hozzaszolasom. Ha olvastatok azt a kis fuzetecsket "A szamuraj utjat" erteni fogjatok a kovetkezo morzsanyi idezetet: "Vannak mesterek es szentek..." Nem tartom erdemesnek folytatni. A buddha nalam egyenlo a szenttel. Ez az en vilagnezetem.
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7899
A mester es az o muveszete temahoz szeretnek szolni:
Nekem az a velemenyem, hogy egy Buddha nem csak addig buddha, amig a fa alatt uldogel, es megvilagosodik, hanem onnantol folyamatosan. Igy minden, igen, meg a sz@ras is buddhahoz melto cselekedette valik. Es ennek az az egyszeru oka van, hogy megvilagosodott. Es ez nem egyvalamit valtoztat, hanem megszunteti letezni ot, es egyben letezesre hivja ot. Minden gondolata, mindene teljesen mas lesz. Buddha lesz.
A harcmuveszetek, szerelem, joga celja eredetileg velemenyem (es masoke szerint is) egy volt, a megvilagosodas. (persze vezetett arra jopar ut meg.) Aztan szepen ez kihalt. Egy harcos attol lett legyozhetetlen, ha a letezes es a nem letezes keresztmetszetere tudott allni. Ezt nem lehet elmondani, bar van ra egy viszonylag jo szo nyelvunkben, es ez a szabadsag. (Nem determinalt semmilyen formaban). Tudom, most sokan gondoljak, h naaa, itt megy megint a nagy misztifikalas, de aki atelte csak egyszer is, az talan megvakarhatja a fejet, h hmm, talan lehet:)

Just my 2 cents:)

Udv,
Orltran

leha Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7898
madjoe: mondd neki azt, amit nekem mondtak a legutóbbi vizsgámon: azért nem kaszáltak el, mert hogy-hogy nem, minden fajta technikából sikerült kb egy darab jót is bemutatnom a 3-4 rossz mellett. érezzem a bizalmat megelőlegezve, és tanuljak, mint az állat, mert legközelebb lefelé kerekítenek (azt már csak én teszem hozzá, hogy és húzzam meg magam : ))

lehet a reggeli is művészet, de az már szerintem nem harcművészet, inkább amolyan reggeli-do : )

bout Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7897
Idézet a Japán Sumoszövetség oldaláról, csak angolul:
A military dictatorship was established in Kamakura in 1192 and a long period of intense warfare ensued. Sumo, quite naturally, was regarded chiefly for its military usefulness and as a means of increasing the efficiency of the fighting men. Later in the hands of the samurai, jujitsu was developed as an offshoot of sumo.

Amiben igaza van mindenkinek: A mai sumo tényleg nem ugyanaz, mint az ezer évvel ezelőtti. :-)
De melyik harcművészet ugyanaz ma, mint a több évszázados gyökere?
A tradíciókat tiszteletben kell tartani, de a modernizálás elkerülhetetlen a legtöbb helyen. És mégis: a sumo követi a láthatóbban a tradícióit.

Megpróbálom felvenni a kapcsolatot Bandey-val (övé a magyar Sumo oldal), hátha ide tudom csalni, hogy eloszlassa a félreértéseket. A végén még kiderül, hogy igazad van. :-)

bout

Előzmény: stempi (7895)
stempi Creative Commons License 2001.01.05 0 0 7896
Melozni akartam, de Madjoe hozzaszollasa korrekciora kenyszerit:
Madjoe egy kerdesem lenne: a mester mesterien is sz@rik is? Ne vigyuk tulzasba a mesterek imadatat, avagy csodalatat, mert ok is csak emberek, csak egy olyan tudas birtokaban vannak, amit jobb esetben megprobalunk megszerezni. Persze az a tudas a tudatukat is atformalja (termeszetesen megint: a legjobb esetben!), de alapveto emberi tulajdonsagokban nem kulonboznek a tobbi normalisnak tartott embertol.
Tehat rov.: az alvas, eves emberi es nem mesteri :))!

stempi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!