Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
A nénike, mint határozási bélyeg alapján talán inkább bársonyostönkű lehet. Azt simán nem ehetőnek tartják, a begöngyöltszélűt meg erősen mérgezőnek. Jól mondom?
Ma az Őrségben ismét sikerült egy kosár vargányát szednem. A nyári mellett már elég sok bronzos is volt közöttük. Ezenkívül lehetett szedni még sötét érdestinórút, fenyőtinórút, kevés varashátút és rókagombát is.
Debreceni piacon szegfűdömping, néhány őzláb, és egy árusnál rengeteg gyönyörű nagyon fiatal vargánya. Állíatólag reggeli szedés volt, tényleg csábítóan frissek, nagyon fiatalok, 3500-ért. Hogy nyári-e, azt én meg nem mondom...
Szabad délutánom lévén elmentem szegfűzni - hát, komoly sport az én koromban! Nem tudom, mikor hajlongtam ennyit utoljára. A terepet már délelőtt többen megszedték, de maradt azért. Volt a szokott őzlábas helyemen 3 szép példány, és találtam 2 nagy kukacmentes csiperkét is, abból a fajtából, amelyiknek fogaskerekes a gallérja (én már sose fogom megtanulni, hogy melyik melyik...).
Elhiszem, de a hegyekben 15 fok max délben lehetett, az autó szerint 12,5 fok volt délelőtt, és később sem melegedhetett sokat, pocsék időnk volt (a lakhelyemen).
A mezei szegfűgomba az egyik legstrapabíróbb (és szerintem az egyik legfinomabb...) gomba.
Nyugodtan lehet mindenféle kezelés nélkül, tisztítás után! adagolva bevágni a fagyasztóba.
Ha előre elkészíted (lepárolod, zsírral lesütöd, blansírozod), akkor lényegesen kisebb helyet fog foglalni. És ebben az esetben kevésbé kell óvatoskodni a kiolvasztáskor. Nyersen fagyasztott gombát viszont csak úgy ahogy van, tehát még fagyosan tedd a készülő ételbe, különben nem lesz jó az állaga (a msz pont kivétel, de mindegy...).
A mezei szegfűgomba fagyasztásával kapcsolatban kérnék tanácsot. Itt a topikon is több verziót olvastam már, főzve, pörköltként, nyersen stb. Gondolom nincs konszenzus és ahány ház, annyi szokás, de:
- nyersen érdemes egyáltalán próbálkozni vagy mindenképp kell valami előkezelés?
- ha ez szükséges mit ajánlotok,főzés/pirítás, egyéb?
- felhasználáskor a gombát ki lehet olvasztani, vagy fagyottan kell egyből tűzre tenni?
- milyen állagváltozásra számítsak?
- egyáltalán alkalmas ez a gomba fagyasztásra?
Köszönöm előre is a tanácsokat, elég bőségesen teremnek most nálunk a rétek és szívesen tennék el egy-két adag gombát, de nem tudom hogyan érdemes hozzáfognom.
Néztem tegnap, 12 fok 750m-en volt, alatta 15-19 fok volt jellemző. Én egyébként egyik nap sem fáztam rövidnadrágban sem. Tavaly október elején, ennél kicsit hűvösebb időben egyébként előjött a bronzos és a nyári is a VH-ben, igaz mennyiségileg akkor az ízletesből volt több (bükkösben). A héten egyébként egyre inkább 25 fok lesz a jellemző, az idokep.hu adatai szerint már most is 20-25 fok között van az ország nagy része (kivéve ény és Bp környéke).