Sziasztok! Lenne egy olyan problémám, hogy garázst építek, és a talpkoszorút zsalukőből készítem. 30cm széles az alap, és 20-as zslukő van előírva rá. (20-as a fal is). Ártok-e azzal hogyha 30-as zsalukövet teszek az alapra, és nem 20-ast. Vagy a talpkoszorúnak a szélei nem lehetnek egysíkban az alappal? Nem tudom mennyire sikerült értehően kifejeznem magam. Ha valaki tudna ebben tancsáot adni, annak nagyon örülnék. Üdv: foward
Akkor most oda tudsz menni.De lehet hogy egyszer lakóház lesz ott is és nem biztos hogy túl kedves lesz a szomszéd.Vagyis a kapcsolat nagyon gyorsan elmérgesedhet.Nekünk kb. 1 méter van,igaz még közvetlenül mellettünk üres a telek,de az előtte lévő telek gazdáival már sikerült összezörrenünk.Igaz náluk az alig 1 éves kerítés használhatatlansága,vagyis kutyát nem bennt tartó mivolta miatt nem vagyunk ma már jó szomszédok,és még nem lakunk itt egy éve.:D
Köszi, most már egyre jobban hajlok arra, hogy elhagyok fél métert. De…, ha elhagyok fél métert, akkor is a szomszédon keresztül kell bemennem, ha valami munkát akarok végezni a falon, meg ugyan úgy összedobálhatják a falat így is, úgy is. A szomszédot jelenleg nem ismerem, mert most szőlő meg tanya van ott, és ki van adva bérbe.
Igen az egyik dolog hogy beenged e a szomszéd.De a probléma már az építési engedély megadása előtt kialakulhat,ugyanis a szomszéd vagy beleegyezik,vagy nem.Ha nem,Te a fejed tetejére állhatsz,akkor sem lesz meg az engedély.Mi most építkezünk(a ház már kész),de semmi pénzért nem tettem volna telekhatárra.Emlékszem mikor kicsi voltam,a szomszéd frissen festett falát Öcsém összesárgolyózta,szüleim festhették újra.A másik faros szomszéd meg lopott,mert ugye hogy biztosítva legyen a házhátuljához az átjárás,kiskaput létesített magának,amit gyorsan megszüntettünk.Ha most jó a viszonyod a szomszéddal,akkor sem biztos hogy ez mindig így lesz.
Megbízható és jól dolgozó kőművest tud vki ajánlani budapest vonzáskörzetében, (PÁTY, 2071). Egy koplett családi ház építése indulna jövő tavasszal ehhez kellene.
Volt egy munkahelyem -- városi régi tipusu házban -- 50 cm-es falakkal -- ott valóban átmelegedett nyáron és soha nem hült ki -- mivel éjjel zárva volt, nappal meg nyitva, szinte gyűtöttük a hőt és szenvedtünk !!
egy dolgot viszont nem tud, a vastag téglafal hőtehetetlenségét. ami akkor hasznos, mikor napközben 25 fok van, hajnalban meg 5 (ősz, tavasz) egy vastag falú téglaházban hajnalra is csak 22 fokig megy le a hőmérséklet, egy könnyűszerkezetesben meg hideg van.
Nem csoda, hogy az észak amerikai kontinens lakóházainak 90% ilyen típusú… Nincs összefüggés, az usában drága építőanyag a tégla. aki megteheti, ott is téglából/kőből építkezik, de kevesen tehetik meg.
Ahogyan a neve is utal rá - több rétegű szerkezet. Előnye a hagyományos téglafallal szemben, hogy a különböző funkciókat ellátó részek jól elkülöníthetők, így külön-külön optimálisra méretezhetőek szerepüknek megfelelően. Minden fal alapvető szerepe a strukturális tartó és összekötő funkció. Ezt a szerepet a szendvics szerkezetű falban a faváz képezi. A fa, mint építőanyag, kiváló tulajdonságokkal rendelkezik: rugalmas, könnyű fajsúlyú, egyszerűen vágható-szabható megfelelő méretre, könnyen összeszerelhető – szegezhető, csavarozható, ragasztható, természetes eredetű. A fal másik fontos szerepe a hő és hangszigetelés. Ezt az kőzetgyapot biztosítja. Az kőzetgyapot természetes eredetű anyag, bazaltból készül, különböző sűrűségű és vastagságú lapok vagy szőnyeg formájában. Jó hő- és hangszigetelő, nem éghető, időben állaga és tulajdonságai nem változnak. A kőzetgyapottat a szerkezet belső oldalán egy párazáró fólia határolja, ami megakadályozza a külső-belső hőmérsékletkülönbség által keletkező pára behatolását és a mozgó levegő beáramlását. A külső oldalon maradó keskeny légrés lehetővé teszi a pára kiszáradását. A fal utolsó, de nem kevésbé fontos szerepe az esztétikai megjelenés. Ez különböző külső és belső burkolással biztosítható ami lehet fa lambéria, vakolat vagy ezt helyettesítő gipszkarton. Az utóbbi kettőre a vizes helyiségekben falcsempe ragasztható. Ezek a burkolási lehetőségek egy épület keretin belül bármilyen formában kombinálhatóak, így minden helyiség a legmegfelelőbbet kapja és ezáltal modern vagy rusztikus összhatás érhető el. Mint végső következtetés a szendvicsszerkezetről megállapítható, hogy a hagyományos téglaépületekhez viszonyítva, olcsóbb, rövidebb idő alatt megvalósítható de annál semmivel sem alsóbbrendű. Nem csoda, hogy az észak amerikai kontinens lakóházainak 90% ilyen típusú…
Egyébként azon gondolkodom, hogy egy könnyűszerkezetes ház is hasonló módon (szendvics)épül fel. A fa tartószerkezetre rámegy a külső borítás, ezután pedig a hőszigetelő réteg jön, amit belülről szintén lefednek valamivel. Rosszul gondolom...?
A vályogból való építés fel sem merült bennem. Én is valami korszerűbbre gondolok Lacivill...az általad ajánlott "szendvics" módszer, mennyire nevezhető drágának, mondjuk egy sima téglafal, + nikecel megoldáshoz képest..?
A vályog kontra korszerű falazóanyag téma örök vita... Én egyelőre vályogban lakom, nagy ablakokkal... Télem meleg, ez tény, de nyáron majd megdöglöttünk benne, mert közel 30 fok volt a lakásban, és nem lehetett lehűteni, még úgy sem, ha egész nap úgy éltünk, mint a vámpírok: leengedett redőnnyel...én nem építenék vályogból az tuti.
Én több helyen láttam a szendvicsfalat ami belül 25 cm-es teherhorhó téglábol áll, majd 10-15 cm-es közetgyapottörmelé, kivülre meg klinkertégla, vagy valami hasonló fal. Tervező/kivitelező saját házát is így csinálta ez már mond valamit.
A páromék háza ytong...és egy nagy rakás.....a szigetelése. Télen megfagyunk, nyáron meg nem győzzük klímával. Egyébként a vályog, nem azért volt nyáron hűvös,mert kicsik az ablakai....ami nekem van, bazi nagy ablakai vanna, és mégis hűvös nyáron...egyszerűen jól szigetel.
Kinek mi a tapasztalata? Hogy lehet olyan házat építeni, ami viszonylag energiatakarékosnak mondható, és nem horribilis az ára? Tégla, kívülre nikecel, belül pedig pl falfűtés vakolás nélkül, elé meg gipszkartonfal?...Vagy ytong......vagy könnyűszerkezetes.... Kinek mi a tapasztalta?
Az 50-es Ytong felesleges, és ha jól tudom, nem is gyártanak 50-es vastagságú Ytong falazóelemet (ha jól tudom, 37,5 a legvastagabb eleme, erre már nem is nagyon kell a külön hőszigetelés). Anno azért kellett 50 cm a vályogból, mert úgy tudott jól hőszigetelni, viszont az Ytongnak (sok mellett) ez az egyik előnye, h nem kell belőle ilyen bazi vastag falat húznod ahhoz, h jobb legyen, mint az 50-es vályog.