Keresés

Részletes keresés

ghepard Creative Commons License 2019.01.07 0 1 781

Egy adott sebesség felett a levegő is olyan mint a beton, még a legfelső legritkább is - ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen sebességgel és szögben érkezik az űrhajó vissza. Ha nagy szögben, akkor ugyebár visszapattan, mintha falnak ment volna - ha kisebben a kelleténél, akkor meg brutálisan is felmelegedhet. Egyik is másik is végzetes lehet.

Előzmény: Törölt nick (778)
ghepard Creative Commons License 2019.01.07 0 0 780

Így biztos nem, hisz csak a papíron lesz - a valóságban nem. 

Előzmény: pert2 (777)
Régikarak Creative Commons License 2019.01.06 0 1 779

Próbálj meg toronyugrásból/szikláról való ugrásból nem nyújtott karra/fejre vagy talpra érkezni, hanem hasra....ha túléled szerencsés vagy! Aki kisebb magasságból is rontott már el hosszú fejest, az tapasztalta, hogy milyenérzés...

Előzmény: Törölt nick (778)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 0 0 778

a közegellenállásnak van a lineáris és négyzetes tagja a sebesség függvényében.

minél gyorsabban próbálsz a víz alá nyomni egy tárgyat, annál nagyobb erőt kell kifejteni.

egy adott sebesség felett a víz már szinte szilárd anyagnak tekinthető.

Előzmény: emem (773)
pert2 Creative Commons License 2019.01.04 0 0 777

Konnyen elhetunk akar 120 evig is. Mint most kiderult, a legidosebben meghalt oregasszony nem o volt, hanam a harminc evvel fiatalabb lanya, aki az orokosodesi ado elkerulese vegett atvette anyja szemelyazonossagat. Ily modon akar otszaz evig is elhetunk:-)

ghepard Creative Commons License 2019.01.04 0 1 776

Persze, vannak. De az az esetleges vízbenlétünk a jövő zenéje. Ha lesz meghódítási kényszer, akkor felgyorsulnak biztos a kutatások és jönnek az eredmények is.

Előzmény: Régikarak (775)
Régikarak Creative Commons License 2019.01.04 0 1 775

Ja, ha  a légzésnek nem lennének szigorúan megszabott feltételei! Minden a gázok közlekedési törvényei alapján (Gay-Lussac, stb), a nyomáskülönbségek kiegyenlitése szerint. . DE ez csak a légkörben felhasználható, a vízben pl. már nem, mivel a légkörben a N 79, az O2 20,3 és a CO2 0,3%-a állandó, míg a vízben annak hőmérsékletétől függő! (a N nem is oldódik benne). 

Előzmény: ghepard (767)
ghepard Creative Commons License 2019.01.04 0 0 774

:)

 

nagyon sajnálom, de gondolom túlélted. Hát kb ugyanazt írtam, csak más szavakkal. Ja, akkor fogja a tappancsaival a levegőt és gyors futás közben belenyomja a vízbe  - ügyes nemigaz. A lábai azért jócskán belemerülnek a vízbe s még oldalirányba is mozgatnia kell a víz alatt, hogy ne boruljon oldalra. Persze, a ragadozók elől is kisegíti, no meg a zsákmány megszerzését is megkönnyíti. Igen, ahhoz hogy a vízen futni tudjon, nagyon gyorsan kell futnia - és igen, úszni is nagyon jól tud, azt tudta minden valószínűség szerint hamarébb. Jó eséllyel az úszásnál is segítik a speciális bevonatú/kialakítású tappancsai. Ha már észreveszi vízen futás közben, hogy felreppen a pillangó, akkor lassít és aztán már úszva megy ki a partra.

Előzmény: emem (773)
emem Creative Commons License 2019.01.03 0 0 773

"ehhez tud vízben levegőt képezni"

óbakker, ez fájt!

a valóság kicsit prózaibb:

"Simon Blakeney, a BBC producere, aki részt vett a forgatáson a BBC News-nak elmondta: a gyík olyan gyorsan szalad, hogy buborékokat hoz létre, ahogy a lába a vízbe csapódik, majd ezekről a buborékokról rugaszkodik tovább, mielőtt elpattannának. A gyíknak muszáj nagyon gyorsan futnia, különben nem tudna kiemelkedni a víz felszínéről. Vízbe ugyan ekkor sem fulladna, mert kitűnően úszik, viszont így kisebb eséllyel menekülhetne el a ragadozók elől.

A gyík hosszú, vékony lábujjait alulról különleges pikkelyek fedik, amelyek segítik a légbuborékok kialakulását. A kutatók korábban megállapították, hogy a baziliszkuszok jelentős oldalirányú erőket is létrehoznak, miközben öles léptekkel szaladnak. Ezek az erők segítenek abban, hogy fölegyenesedve maradjanak."

Előzmény: ghepard (772)
ghepard Creative Commons License 2019.01.03 0 0 772

ezt a hsz-t tegnap nem is láttam. Hát igen, abban rengeteg van. Olyannyira, hogy talán még motorokat is lehet tisztítani vele - olcsóbb is mint más erre a célra használt kemikáliák.

 

De például van egy gyíkféle (Jézusgyíknak is nevezik), amely tud vízen futni - s mint kiderült, ehhez tud vízben levegőt képezni, ami már annyi többletfelhajtóerőt generál - hogy futni tud a vízen és így el tudja kapni a mocsár fűcsomóin pihenő lepkéket is (nincs idejük elrepülni). Sokáig rejtély volt, hogy ez hogy sikerül neki, gyorskamerák felvételeiből aztán hogy kiderült. A tappancsain finom sűrű domborzatok vannak, amik nagyon felgyorsítják az áramlást, talán növekszik a hőmérséklet is, meg elektromosság is keletkezik emiatt - ez meg azt eredményezi, hogy tetemes mennyiségű levegő szabadul ki a vízből, ami felfelé nyomja a tappancsait. 

Előzmény: Törölt nick (763)
ghepard Creative Commons License 2019.01.03 0 1 771

Más minden emberi tevékenység (vagy annak eredménye) is zavarja a tengeri állatokat. No meg nemcsak a tengeriekét. De ha nem lesz már elég hely a szárazföldön, a víz sokkal hamarébb és olcsóbban is meghódítható - mint mondjuk a Mars.

Előzmény: Törölt nick (769)
ghepard Creative Commons License 2019.01.03 0 1 770

A teló meg lesz oldva és a száguldás is, persze nem az ismert autóval.

Előzmény: jogértelmező (768)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.02 0 0 769

"vízben nehéz okostelefonálni"

 

a tengeralattjárók ultrahanggal kommunikálnak. zavarja is a bálnákat rendesen.

Előzmény: jogértelmező (768)
jogértelmező Creative Commons License 2019.01.02 0 0 768

" a Földön nagyon sok a víz és az a közeg egyszer még az otthonunk is lehet - mint valamikor réges régen."

 

Ez nagyon romantikus, de vízben nehéz okostelefonálni és autóval száguldozni.

Előzmény: ghepard (767)
ghepard Creative Commons License 2019.01.02 0 0 767

nem kellene folyadékot lélegezni, hisz abból az anyagból valamilyen eljárással a víz alatt kinyerhető nagyon gyorsan a tárolt oxigént és egy csövön át máris lélegezheti az ember a víz alatt. Már nem emlékszem pontosan, de meghökkentően kis mennyiség is hogy elég lesz nagyon hosszú időre a víz alatt. Nem tudom, de a Földön nagyon sok a víz és az a közeg egyszer még az otthonunk is lehet - mint valamikor réges régen.

 

 

Előzmény: emem (765)
methylcytosine Creative Commons License 2019.01.02 0 0 766

Elvileg lehetséges, gyakorlatilag nagyon  kicsi a hatékonysága, mert még ismeretlen a visszaprogramozás folyamata. De a lényeg az, hogy elvileg lehetséges. 1938ban pl még éppen csak felismerték a maghasadás elméleti mivoltát, gyakorlatban nagyon kis hatékonysággal ment a dolog, 45ben már robbant a bomba.

Tehát ez azt jelenti, hogy adott a modell, kisérletezni kell vele, megismerni a folyamatot.

Legérdekesebb kérdés, hogy a sejt belső órájának megfiatalitása és a biológiai fejlődési program szétválasztható-e.

Ugyanis mind a megtermékenyitésnél, mind az SCNT klónozásnál, mind az IPSC visszaprogramozásnál tkb zigóta állapotba jut vissza a sejt, nemcsak a kora lesz 0 év, de robbanásszerüen megindul egy új organizmus kialakulása is. Egyfajta unzippelés szerü folyamat ez. Szóval a kérdés az, hogy lehet e mozgatni a sejt óráját, anélkül, hogy megindulna az unzippelés.

 

Vannak erre mutató eredmények, de sajnos nincs független reprodukálás még nem nagyon van, szóval lehet artifact vagy kamu

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867416316646

 

Előzmény: Régikarak (755)
emem Creative Commons License 2019.01.02 0 0 765

"az nagy valószínűséggel nem víz volt."

biztos, hogy nem víz volt.

"ami rendkívül sok oxigént tud megkötni - ez pedig nagyon megkönnyítheti a búvárkodást."

ez valóban így van, viszont ez önmagában egyáltalán nem könnyíti meg a bűvárkodást, ugyanis egyrészt baromi nagy sokk lenne egy felnőtt számára folyadékot belélegezni, másrészt a gázcsere kivitelezhetetlen lenne valamilyen kisegítő megoldás (pl. mesterséges kopoltyú) nékül.

"Bár a vízben is sok az oxigén, csak hogyan nyerjük ki a víz alatt "

a belélegzett gáz tárolása, szállítása sokkal kisebb probléma a mélységi merülés során, mint a fellépő jelenségek miatt bekövetkező károsodások.



Előzmény: ghepard (762)
ghepard Creative Commons License 2019.01.02 0 0 764

Mindenkinek boldog új esztendőt. A régi elmúlt és nekem így végződött a teljesítmény szempontjából (gerely):

 

Ez minden korosztály összehasonlítása. Ez azért lehetséges, mert a nemzetközi atlétikai szövetség bevezette az ún korszorzókat (vagy évszorzókat) - ezért versenyezhet egymással idősebb, fiatalabb. Ez az ábra azt mutatja, hogy hogy állnak az egyes korosztályok és hogy állok én. A világ és országos csúcsokból le van vonva az amit hozzátettek nekifutással és be van szorozva a korszorzóval. Nálam ez a korszorzó tavaly 1.5985 volt (az idén már 1.6350 lesz), tehát úgy jött ki a 80.88 méter, hogy az én 50.60 méteres teljesítményemet helyből beszoroztam a 1.5985-ös korszorzóval. Most kb 27%-al vagyok a világ legjobbjai felett. Ha esetlkeg el tudnám érni, hogy 44%-al legyek felettük, akkor helyből is meg tudnám dobni a világcsúcsot, amit nekifutással értek el. Ez a cél, persze idén ez nem valószínű, de tervem van már rá, hogy hogyan érjem, ezt el. Pár éve azt hittem, ez lehetetlen - ma egész reálisnak néz ki. Ha esetleg elérem, akkor az már kb 146 évre fog mutatni. Ez az ábra nagyon motiválólag hat, nem kell más, csak fejjebb strófolni a piros oszlopot (jobb kéz, a kék oszlop a bal kezem) - persze az elsődleges cél az, hogy ne nyírjam ki magam. Idénre az a cél,. hogy túlszárnyaljam azt a bizonyos 50.60 métert jobb kézzel és 44 métert bal kézzel. Majd meglátjuk sikerül e javulni a 8. évben is egymás után.

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.02 0 0 763

"hogyan nyerjük ki a víz alatt - szerintem gyors mozgással lehetne s így semmit se kellene levinni"

 

rázd fel a kólát, kijön belőle a szénsav gáz.

(a tonik viszont alattomos, csak óvatosan szabad kinyitni.)

vegyész ismerősöm szerint a kóla meglepően sok széndioxidot képes oldani. többi üdítőital gyártók is próbálkoztak, de a nyomába sem érnek. persze azt nem javasolnám, hogy a tüdőben szénsavmentes kólával kellene megkötni a vérből távozó szénsavat.

Előzmény: ghepard (762)
ghepard Creative Commons License 2019.01.02 0 0 762

Hát mint emem is linkelte, az nagy valószínűséggel nem víz volt. A bálnáknak ez nem sikerül, pedig több millió évük volt rá - akkor az egérnek se nagyon pár mp alatt. Egyébként nemrég láttam azt hiszem a Discovery Sciencen, hogy egy dán (ha jól emlékszem) kutató kisérletezik valamilyen ásvánnyal (vagy mivel) ami rendkívül sok oxigént tud megkötni - ez pedig nagyon megkönnyítheti a búvárkodást. Bár a vízben is sok az oxigén, csak hogyan nyerjük ki a víz alatt - szerintem gyors mozgással lehetne s így semmit se kellene levinni (már oxigént), csak valami kis ketyere nyerné a vízből, amit aztán már lélegezhet az ember. Persze a ketyere meg energiát fogyasztana - ami megint nehezíti a dolgot.

Előzmény: Törölt nick (760)
emem Creative Commons License 2019.01.02 0 1 761
Előzmény: Törölt nick (760)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.02 0 0 760

boldog újévet!

 

láttam olyan ismeretterjesztőt, hogy a fehéregér víz alatt tudott lélegezni. ez mennyire kamu?

talán mégsem víz volt, hanem valami másfajta folyadék. nem emlékszem pontosan.

Előzmény: ghepard (759)
ghepard Creative Commons License 2019.01.02 0 0 759

Nincs benne semmi trükk, sokat gyakorolják minden nap, a génjeik módosulnak, továbbadják, azok megint csak gyakorlonak és egyre jobbak lesznek stb. 

 

Hát vezetnek világcsúcsokat is és ezeket a kisérleteket víz alatt kell végrehajtani (hogy az ember ne tudjon csalni) - legalábbis a fejnek víz alatt kell lennie. De talán az egész test vízben van. Ha normális levegőt szívnak előtte, akkor valami 11 perc körül van a világcsúcs. Ha a kisérlet előtt az ember 30 percig edzhet 100%-os oxigénnel, akkor a világcsúcs 22 perc felett van valahol. Ez döbbenetesen sok. 

 

A kérdés az, hogy mélyebben mennyit bírna ki. Mondjuk olyan 100 méter mélységben  nagy a nyomás, alacsony a hőmérséklet és a pulzus lecsökken talán 6-ra percenként - így az egész anyagcsere nagyon kicsi lehetne, ami miatt ki tudja mennyit bírna ki ott az ember. A bálna mikor kezdte a teljes vízi életét (hogy vízilovakból alakultak ki), kb 5-6 percet bírhatott ki a víz alatt, most hogy akár 40 percet is víz alatt vannak és mikor feljönnek elég nekik egyetlen belégzés és merülhetnek újból alá, még jó mélyre is. 

Előzmény: bakibaby (742)
ghepard Creative Commons License 2019.01.02 0 0 758

Ez is szerintem inkább gyakorlat kérdése. Én most 66 és fél éves és kb 100 kilós vagyok, de kb 5 és fél perc körül bírnám légzés nélkül. Mikor 73 kilós és 30 körül voltam, akkor 2 perc 57 másodpercig bírtam. Erre emlékszem, mert fogadtam a srácokkal 3 sörben, hogy libírom 3 percig. Elvesztettem, nem kellett sok - pedig egy kicsit készültem is rá. Most azért sokkal de sokkal többet gyakorlom a légzést, a nemlégzés, a nagvon gyors légzést (akár 7-8 ki/belégzés egyetlen mp alatt) és a nagyon lassú (akár másfél perces ciklusok) légzést is.

Előzmény: pert2 (740)
ghepard Creative Commons License 2019.01.02 0 0 757

Persze, a sok gyakorlástól. Ezt nap mint nap csinálják és a test alkalmazkodik, hogy tovább bírja, lejjebb mehessen stb. Még a látásuk is jobb lehet víz alatt mint az átlag embernek - hisz ehhez is alkalmazkodik a szem. Megtudják idővel csinálni azt, hogy kisebbre nyitják (vagy inkább nem engedik tágabbra nyílni) a pupillát és így sokkla élesebben látnak vízben. Ezt mondjuk én is meg tudom csinálni, nem is kell víz alá mennem - így máris élesebben lát az ember, sokkal élesebben. Persze mondjuk sötétben ez nem jó stratégia, ott más kell. 

Előzmény: Régikarak (739)
Régikarak Creative Commons License 2018.12.31 0 1 756

Amúgy, költői kérdésként: mi a fenének kellene klónozni egy  fiatal, még fejlődésben levő élőlényt? Klónozza az önmagát szaporodással! Mikor a klónozás gondolata felmerül, akkor mindig egy már a kiváló tulajdonságait/vagy a kedvelteket bizonyító idősebb egyedről van szó! No, pont már nála nem igen működök az óra visszaállítás sem! A kihalt állatokat (pl. a mamutot) klónozni akarók esetében meg kiderült, hogy bármennyire is jól konzerváltak a megtalált maradványok, a DNS-sük annyira töredezett, hogy nem megy a rendbetételük! Legfeljebb géneket lehet kiemelni belőlük és azokat beültetni elefánt DNS-be. 

Előzmény: methylcytosine (754)
Régikarak Creative Commons License 2018.12.31 0 1 755

Tehát elvileg lehetséges, de gyakorlatilag nem megy  a dolog!

Előzmény: methylcytosine (754)
methylcytosine Creative Commons License 2018.12.30 0 0 754

Elvi akadály az, hogy a sejtek elöregednek! Ezért nem érdemes idős embert/állatot klónozni, még ha technikailag meg is oldható! Ugyanis a klón nagyon gyorsan megöregedne, utolérve sejtjei korát

 

ez speckó nem igaz. mind az SCNT, mind az IPSC technológia visszaállitja az órát és életképes, szaporodóképes, normálisan öregedő utódok születhetnek.

pl itt:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20427755

https://www.researchgate.net/profile/Vincent_Brochard/publication/9077057_Generation_of_Fertile_Cloned_Rats_by_Regulating_Oocyte_Activation/links/004635190c98c94f7c000000/Generation-of-Fertile-Cloned-Rats-by-Regulating-Oocyte-Activation.pdf

 

mondjuk ez az óravisszaállitás  - a kromatin állapotának embrionális helyzetbe állitása - nem egyszerü folyamat, ritkán sikerül jól, idősebb szöveteknél még nehezebben megy, de lehetséges.

 

vérképzősejt átültetésnél igaz amit irsz, de ott nincs dedifferenciálódás az embrionális állapotba.

Előzmény: Régikarak (599)
Régikarak Creative Commons License 2018.12.29 0 1 753

Csak a létfenntartáshoz kell, de az kevés a működő sejtéhez képest. 

A rovarok idegrendszere - ahogy a többi gerinctelené is - duccos berendezésű s nincs tkp. központi idegrendszerük (agyuk), némileg a fejlábúaknál hasonlít rá. S mivel nincs ilyenjük, agygerincvelői folyadékkal sem rendelkeznek. Így a neuronok védelme is másként történik mint a gerinceseknél, s ami hat az egyikre, az nem okvetlenül a másikra is. A gyomírtóknál is ez van, ami hat az egyszikűekre az nem árt a kétszikűeknek.

Előzmény: Törölt nick (752)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.29 0 0 752

és olyankor az idegsejteknek nem kell oxigén?

persze a rovarirtó szerek olyan idegmérgek, amelyek csak bizonyos állatokra hatnak. másfajták lennének az idegsejtjeik?

Előzmény: Régikarak (751)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!