Keresés

Részletes keresés

Nachat Creative Commons License 2014.12.19 0 0 11

Sziasztok Sansevieriások! 

 

Igaz, hogy ezek a növények soha nem lesznek olyan népszerűek (talán az "anyósnyelv" kifejezés miatt sem), mint pl. a kaktuszok, ám talán a mellékelt fotók is szemléltetik az 1 fajon (S. trifasciata) belüli fajtaváltozékonyságot. 

A feltöltött képek sorrendjében:

1. 'Moonshine' (közepes méret, tömzsi, szürkés-ezüstös levelek)

2. 'Morgenstern's Futura Aurea' (alacsony-közepes termet, sárga-ezüst-zöld csíkos levelek)

3. 'Golden Flame' (közepes méret, sötétzöld-élénksárga csíkos levelek)

 

4. 'Futura Superba' (közepes termet, sárga szegélyes, zöld-szürke sávos levelek)

5. 'Robusta' (közepes magasságú, de igen széles és feltűnően kontrasztos zöld-szürke sávos levelű fajta)

6. 'Bantel's Sensation' (közepes-magas termet, keskeny, fehér-zöld csíkos levelek)

 

A legtöbbjüknek persze csontszáraz a földje (a fotók egy részén látszik), de ez így is lesz legalább tavaszig.

E fajták zöme a szokottnál lassabban növekszik, ritkábban hoznak sarjat az alapfajnál (vagy pl. a 'Hahnii', 'Laurentii' fajtákhoz képest). Talán csak a 'Futura Superba', illetve a 'Robusta' gyarapszik egy picit gyorsabban.

 

Nachat Creative Commons License 2014.12.13 0 0 10

Üdv! 

 

Mindkettőből van eladó.

Előzmény: Attilácska1987 (9)
Attilácska1987 Creative Commons License 2014.12.13 0 0 9

Kedves Nachat!

 

A sárga szegélyű törpe anyósnyelvből,és az ezüstös levelűből van eladó példánya? Nekem sajnos csak a sima zöld változatot sikerült beszerezni.

 

Válaszát előre is megköszönöm.

Előzmény: Nachat (8)
Nachat Creative Commons License 2014.12.06 0 0 8

Üdv!

 

Ha érdekli a 'Golden Hahnii', a részleteket megbeszélhetjük a gmail.com-os címemen (kukac előtti név: ordogh.mate). Jelenleg kissé korlátozott a "készlet", de a tavasszal szokásos tőosztáskor esetleg más fajtákból is lesz némi felesleg. 

Két nagyobb kertészeti szakboltban is jártam (Budapesten), ám egyikben sem lehetett kapni ezt a törpe fajtát. Inkább a közepes és magas termetű S. trifasciata-típusok domináltak, ám ezekből legalább 6-7 félét számoltam össze, az egészen világos-ezüst színűtől a majdnem feketéig, sárga csíkkal vagy anélkül. Könnyen össze lehetne állítani egy szép gyűjteményt, csak győzze pénzzel az ember. :-)

Külföldi fórumokon (kifejezetten e növények kedvéért létrehozott fórumokról van szó) egyesek elképesztő színeket-formákat felvonultató fajtaválasztékokat mutatnak be, 15-20-30 (vagy még ennél is több) féle anyósnyelvvel. Számos fajtát csak importból, gyűjteményes kertekből lehet beszerezni.

Külön nem szoktam tápoldatozni az anyósnyelveket, ellenben amikor csak tehetem, akváriumvízzel szoktam őket öntözni (a halak is meghálálják, ha 2-3-4 hetente lecserélem a vizük 1/3-át, a régi víz pedig mehet a növényeknek). Persze, az anyósokon kívül is van jó néhány másik szobanövény, és különösen nyáron megnő a vízszükséglet. Ezért erre a célra egy kb. 55 literes, ócska akváriumot is tartok, amiben pár napig ülepszik a friss csapvíz, illetve a hőmérséklete is fölveszi a szobai környezetéét. 

A Sansevieria-közeg nálam perlit-homok-virágföld keveréke (nagyjából egyenlő arányban), esetleg néhány, apró darabka fakérget is teszek bele. Viszonylag kevés közeg kerül a tartóedénybe, aminek a mérete a kelleténél inkább szűkösebb (meglepően kicsi térben is szépen nőnek, sőt, mintha akkor burjánoznának erősebben, amikor már alig férnek el). A magas fajtákat stabilabb balkonládákban szoktam tartani, a kicsiket cserepekben. Ha mégis úgy tűnik, hogy a növények kezdenek felborulni, akkor néhány kaviccsal nehezítem az edényt. Az alátét-edények kellően laposak és/vagy átlátszóak, hogy mindig lássam, van-e bennük vízfelesleg (ha igen, azonnal kiöntöm). A mindenféle színes, magas kaspók (legyenek bármennyire is szépek) inkább hátrányt jelentenek.

A mellékelt fotón 6 féle törpe fajta szerepel (fölső sor balról jobbra: 'Hahnii', 'Hahnii Marginated', 'Golden Hahnii', alsó sor balról jobbra: 'Silver Hahnii', 'Hahnii Jade Marginated', 'Hahnii Jade'. Ezek saját növények.

 

 

Ezeken kívül is még van legalább ugyanennyi törpe S. trifasciata fajta (pl. 'Solid Gold', 'Henny's Gold', 'Silver Frost', 'Streaker', 'Loops Pride', 'Crested' - mindezen nevek elé gyakran feltüntetik a 'Hahnii'-jelzőt is), ám ezekkel túlnyomórészt még nem találkoztam, a 'Solid Gold' kivételével. Ez utóbbi talán a legszebb (szinte teljesen sárga) kis termetű fajta, ám sajnos talán az egyik legnehezebben tartható-szaporítható.

Az ezüst-zöld típusok jóval strapabíróbbak, a teljesen sötétzöld 'Hahnii Jade' még a 'Hahnii'-nál is gyorsabban terjeszkedik. 

 

Előzmény: kurdilaci (7)
kurdilaci Creative Commons License 2014.12.05 0 0 7

Nagyon szép, egészséges, mutatós növények. Egy ilyen Golden Hahnii engem is érdekelne, hiszen nekem csak az alapfaj van meg. Az viszont nagyon jól fejlődik, évente szét kell szedni, mert nem fér a cserépbe. Te milyen földet használsz? Régebben írták, hogy sovány kerti föld kell neki, cserépzúzalékkal keverve, akkor szépen színesedik a levele. Én azt tapasztaltam, hogy igenis kell neki a tápanyag, ezért én palántaföldbe ültetem, amihez egyharmad homokot, vagy szitált sódert, valamint kb. öt százaléknyi alginitet(ásványi agyag) keverek. A mintázat szépsége inkább a megvilágítástól függ. Nagyon kell vigyázni, hogy valóban kevés vizet kapjon, ez az idei évben, a szabadban tartott példányoknál nem is volt egyszerű feladat. Egyébként a Trifasciatam 8-10 cm széles leveleket is hoz, ami azért érdekes, mert amikor hozzám került, akkor csak fele szélességű levelei voltak. Gondolom, hogy ez is a tápanyagellátással függhet össze.Nekem többféle kaktuszom is van, azokat gyűjtöttem korábban, s az anyósnyelveket is hozzájuk hasonlóan gondozom, csak kevésbé napfényes helyen. A feldarabolt levelekről való szaporítást ismerem, csináltam is, de egyrészt a sárga csík eltűnése, másrészt a túl lassú eredmény miatt nem használom, annál is inkább, mert kitűnően sarjadzik minden anyatövem.

Előzmény: Nachat (6)
Nachat Creative Commons License 2014.12.04 0 0 6

Nehezen megy a beillesztés...  (na ja, meg kell nyomni, hogy "beillesztés"). De most már talán sikerült:

    

Balra: műtét előtt, középen: szétoperálva, jobbra: a lábadozó sarjak. 

Nachat Creative Commons License 2014.12.04 0 0 5

Itt vannak a képek...

Előzmény: Nachat (4)
Nachat Creative Commons License 2014.12.04 0 0 4

Üdv! 

 

Én is azt szeretném, ha többen is raknának föl saját növényeikről fotókat, megtárgyalni a tartási szempontokat, hogyan szaporítsuk őket, különféle fajták csereberéje stb. 

Csak hát valószínűleg nagyon kevesen gyűjtik az anyósnyelveket, igaz, a legtöbb virágboltban nem is nagyon árulnak 1-2 (3) félénél többet. A 'Laurentii' az egyik legrégebbi, illetve leggyakoribb fajta, de talán nem mindenki tudja, hogy csak sarjról, tőosztással lehet úgy szaporítani, hogy az utódok is megtartsák a sárga csíkozást. Lehet ugyan ezt is levélről (feldarabolva vagy egyben) szaporítani, de az így kapott új növények elvesztik a fajtára jellemző mintázatot. 

A többi sárga-mintás fajta (pl. 'Golden Hahnii') esetében is ez a helyzet, emiatt ha valaki megpróbálná csak a leveleket felhasználni (egy anyanövényről gyakran több levelet lehet leszedni, mint sarjat), akkor idővel "eltűnhet" ez a fajta, és csak zöld utódok keletkeznek. Egy időben sehol sem találtam 'Golden Hahnii'-t, csak 'Hahnii'-t, aztán végre egyetlen példányt sikerült vennem pár éve. Jóval lassabban fejlődik, és kevesebb sarjat is hoz, mint a 'Hahnii' (nem csoda, levelében kevesebb a klorofill), de az évek során ők is szépen fejlődtek. Ki kell várni azt a néha nem csekély időt, mire végre hoz egy-egy sarjat az anyatő. 

Az alapfajokat (a S. trifasciata-n kívül pl. a S. cylindrica-t, S. kirkii-t) nyugodtan lehet levéldugványról szaporítani, sőt, a cylindrica-t kifejezetten gyakran szokták úgy árulni, hogy egész növény helyett csak leveleket duggatnak be a cserébe, és a vevőnél fognak kifejlődni az új sarjak (amiknek az első levelei többnyire még egyáltalán nem hosszan hengeresek, hanem rövidek-laposak). 

Az alábbi képeken látható, hogy egy 3-4 éves 'Golden Hahnii'-tő mennyire be tudott sűrűsödni, és hány felé lehetett szétosztani. 

Előzmény: kurdilaci (3)
kurdilaci Creative Commons License 2014.12.01 0 0 3

Nagyon szépek! A latin nevüket én is ismerem, csak nem gondoltam, hogy ilyen szinten akarod működtetni a topikot. Én arra gondoltam, hogy mindenki tegyen fel képet a kedvencéről, tartási, ápolási, betegségek elleni védekezési tanácsok hangozzanak el, vagy akár csereberére is sor kerülhet. Nyilván nem a gyűjteményed széthordására gondoltam:-))

Előzmény: Nachat (2)
Nachat Creative Commons License 2014.11.30 0 0 2

Pár fotó:    

(Balra S. kirkii, középen S. trifasciata 'Golden Hahnii', jobbra S. trifasciata 'Laurentii' és 'Silver Laurentii' vegyesen.)

Nachat Creative Commons License 2014.11.30 0 0 1

Üdv!

 

Szépek, látszik rajtuk, hogy jó helyen vannak. 

Bár több helyen is írják, hogy jól elvannak sötétebb, árnyékos helyen, azért az egészen más, ha napsütés is érheti őket (nem baj, ha csak szűrten), nem csak az iroda műfénye. A színes levelű (pl. sárga szegélyes) fajták jobban is színeződnek több fény hatására, de a zöld alapon ezüst sávos példányok mintázata is kontrasztosabb lesz kedvezőbb fényviszonyok esetén. 

Nálam ugyan egész évben panellakásban vannak, de az ablakpárkányon, ahol kedvükre fürödhetnek a fényben, több órán keresztül. Meglepően gyorsan terjeszkednek, hamar benövik a cserepet, vízigényük pedig elenyésző.

Több fajtát is tartok (gyűjtöm őket), főként a törpe, sárga szegélyes 'Golden Hahnii'-t. A többiek:

'Laurentii' (akár 1 m-nél is magasabb, sárga szegélyű, középen sötétzöld-ezüstös sávokkal)

'Silver Laurentii' (valamivel alacsonyabb, halványabb színezetű, mint az előző)

'Futura Superba' (kb. 40-50 cm magas, olyan a színe, mint a 'Laurentii'-nek)

'Silver Hahnii' (törpe fajta, levelei jórészt szürkék, gyér sötétzöld sávozással)

'Hahnii' (törpe, leveleiben az előzőénél több a sötétzöld sáv)

'Hahnii Jade Marginated' (vagy 'Jade Dwarf Marginated') - törpe fajta, széles sárga szegélyű, középen sávtalan sötétzöld levelekkel 

'Hahnii Marginated' (ez is törpe, majdnem olyan, mint a 'Hahnii', de a levél szélein nagyon vékony, 1-2 mm-es sárga szegély húzódik

'Golden Flame' (30-40 cm-es fajta, levelei szabálytalanul sárga-zöld csíkosak, nem csak a szegélyükön, némelyik levél szinte teljesen zöld vagy sárga, nagyon lassan nő)

'Moonshine' (30-40 cm-es, a levelei szinte teljesen szürkék)

'Robusta' (kb. 50 cm-es, széles levelű fajta, zöld-ezüst sávozással)

'Bantel's Sensation' (50-70 cm, fehéren csíkos levelű fajta, lassú fejlődésű)

'Morgenstern's Futura Aurea' (20-30 cm, változatos színű: egyes levelek sárga szegélyesek zöld-ezüst középpel, más levelek fordított mintázatúak, vagy zöldek, szürke szegéllyel - egy növénynek gyakorlatilag minden levele más és más színű, sajnos, nagyon lassan nő)

 

Majd ha lesz némi időm, megpróbálok mindegyikről fotót mellékelni, érzékeltetve, hogy milyen sokféle színben és formában létezik az anyósnyelvek leggyakrabban tartott faja, a Sansevieria trifasciata.

Van még két mások fajom, az egyik a hengeres levelű S. cylindrica, a másik a szélesebb, kissé hullámos szélű, szép mintázatú S. kirkii.

(Elnézést a latin kifejezésekért, de ezek az adott faj legmegbízhatóbb elnevezései, ezekre a legkönnyebb rákeresni.)

 

kurdilaci Creative Commons License 2014.11.29 0 1 0

Én évtizedek óta tartok sansevieriát, nagyon hálás szobanövény. Most már telelőben vannak, 15 fok alatt, szárazon tartom télen. Nyáron viszont áprilistól-októberig a szabadban vannak északi oldalon. Rendszeresen virágoznak, nagyon kellemes illatuk van. Az alapfaj két változatát, a sárga szélűt, illetve a törpét tartom. a felesleget mindíg elajándékozom, s itt 30-40 leveles öreg példányokra gondolok. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Előzmény: Nachat (-)
Nachat Creative Commons License 2014.11.27 0 0 topiknyitó

Üdv! 

 

Vajon hányan tartanak ilyen növény(eke)t, és ha igen, milyeneket? Mert sokféle Sansevieria létezik ám.

Úgy érzem, kissé mellőzött társaság, pedig több figyelmet érdemelnének.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!