Megnyitom X-dik tyúkos témájú topicot, ami annyiban lesz más mint a többi, hogy itt főszerepet a humor, a hétköznapi témák és a baromfik iránti szeretet táplál. Jó szórakozást! Kéretik a kés hátba dobását mellőzni!
de kint tartott tyúkok esetében ezek szerintem még mindig elég jó számok.
Van ahol egyszerűen abbahagyják télen a tojást, és márciusig nem is nagyon tojnak.
Egyébként ma takarítottunk a kinti tyúkudvarban, és találtam egy halom tojást
(több hetesek, némelyik szét is repedt a fagy miatt már korábban)
szóval félre tojtak egy régebbi helyre a tyúkok, és én nemvettem észre...
No mindegy, legalább a kutyának is lesz vagy 2 jó vacsorája...
Ebben a leghorn-ban egy jó dolog van,ami nagyon tetszik:
(Volt már barna tojóhibridem, kitojt tyúkom, vegyes paraszttyúkom, kopasznyakúm,
ezüst wyandotte, brahma, rodhe islandom, ausztralorpom, és még a jó ég tudja milyen tyúkom ,
de a takarmány mennyiségben a leghorn szerintem verhetetlen.
Keveset eszik.
Kétszer csökkent jelentősen (egy fő tyúkra vetítve ) a takarmányköltségem:
Először amikor a kiszóródásmentes etetőkkel kísérleteztem, és kb. az 5.0-ás verzió már
valóban nem szóródott ki.
A másik alkalom amikor a régi vegyes tyúkokat lecseréltem a mostani fajtára.
Bár nem egy dísztyúk (mondjuk szerintem szépek), és a tojásai is hófehér mészhéjú,
amit Mo.-on nem kedvelnek valamiért, de nagyon jó fajta szerintem ez a Leghorn.
Az általam ismert legkevesebbet evőfajta, megfelelő körülmények között tojik is rendesen,
nem agresszív, a kakas sosem támadott meg (a régi fajtáknál ez rendszeres volt),
sőt kifejezetten félénk természetűek, kis zajra is menekülnek néha ki merre lát.
Húsa kevés, arra tartani nem jó, demi már amúgy sem szívesen vágtuk le (és ettük meg)
a tyúkokat (a barátainkat...)
De arra a vegyes sem volt túl jó, arra érdemesebb lenne valamilyen hús tipúst tartani, ha valakinek ilyen igénye van, szerintem.
És az én példányaim biztos hogy szépek is, mert egy olyan tartótól vettem őket, aki kiállításokra is hordta a csapatot, és a "kiöregedett" példányokat árulta, mert - szintén- sajnálta levágni őket.
És tőle vettem meg én, majd 80 km-ről kerültek ide.
Rá tudtam venni az ürgét (mivel naponta megfordult egy kettőnk közt lévő városban),
hogy kb. 40 km-t hozza el ő oda, és kb. én is annyit autózok el értük.
Velem jött az egész család, és hát a tyúkok nem fogták vissza magukat a ketrecben a csomagtartóban, ürítettek is...
Úgyhogy az út visszafelé jövő részén az ablak félig le volt húzva, pedig volt vagy minusz 5 fok...
Szóval családi élmény volt a beszerzésük, és emlékezetes is.
Amint aportára értek (alapos és 2-3 naponta megimételt fertőtlenítés után, mert azért sosem lehet tudni) (A fertőtlenítésig máshol, kicsi zárt helyen voltak, és rovarölő szerrel fújtam be őket..)
Szóval amint a portára kerültek,és láttam hogy minden rendben van a régi tyúkokat ki is vágtuk mind. És azóta csak ők vannak. Kilenc tyúk volt, de kettőt nyáron kinyirta valami.
Hét tyúk maradt, de ha télen sikerül ezzel az elszállásolással ilyen jól tojatni őket, akkor tavasszal
keltetek is, mert így megéri.
(Tavasszal, de már ma gyűjteni kezdtem a tojásokat. Keltető géppel, meleg pincével nincs akadály, a csibék számára sem.)
Én is azon töprengtem, hogy a megszokott kukorica/búza keverékkel kezdem
"higítani" a most adott takarmány rteceptjüket.
Egyrészt mert úgy olcsóbb, másrészt meg valószínűleg kicsit sok nekik a jóból.
Ez a tojásszámon is látszik. (Jobban tojnak mint nyáron.)
Lehet önmagában a melegebb környezet is beindította volna a tojást.
Majd próbálkozom az arányokkal. Az elmúlt 2-3 napban már kaptak csiráztatott búzát is, kb. napi 1 litert.
Ugyanis a pincében nem fagy meg, kivállóan lehet magokat csíráztatni.
Igaz lassabban megy, mint a nyári melegben.
Egy nap víz alatt, másik nap a levegőn, harmadik nap ismét a víz alatt, friss vízzel persze, hogy be ne rohadjon. Pár nap alatt kicsirázik a búza. Mivel jó puha,szívesen megeszik azt is.
A túl sok fehérje hosszú távon un. "fehérjemérgezés" -hez vezethet.
Ez szerintem a magyar tyúkokat nem nagyon veszélyezteti (inkább az ellentéte), és
valószínűleg emiatt nem is igazán lehet ismert jelenség.
Valószínűleg a legtöbben nemis hallottak róla, vagy sosem tapasztalták.
Nos az én tyúkjaim makk egészségesek, ésszinte majd kicsattannak a jólétben.
Szemes takarmányt meg amúgy is terveztem már keverni be nekik.
Még nem tudom milyen arányban (lehet 50%-ban is.)
A napraforgó inkább olajos és kalóriadús, azzal nem hinném hogy baj lenne.
A kajaszámítást is megcsinálom, részint a takarmányárak emelkedése, részint pedig a kakasszám csökkenés kapcsán, ők elég falánkoknak bizonyultak. Végül Koppány nevű kakasunk lett a befutó.
Kívácsi leszek arra, hogy nálad hogyan alakul a tojásszám ezzel a téli hotel jellegű elszállásolás változással. Nekem itt (fütés nélküli, ugyan szigeteltebb / szalmázott, ám mégis fából készült) tyúkólban azzal, hogy az egyik héten -2 - -8, a másik héten 2-12 C között ugrál a kinti hőmérséklet az elmúlt héten (melegebb) volt 21 tojás (14 leghorn), a mostanin 6 nap alatt eddig 14 (8 leghorn) tojásom, azzal, hogy most a hidegebb héten kaptam meleget és káposztát zöld helyettesítőnek, szóval elég vegyes a kép. (kaja azonos volt)
No, szóval a tapasztalatokat kérlek, oszd majd meg :-)
A szellőztetés fontos, nem csak a légzés által elhasznált levegő miatt, hanem ebben
az esetben az ürülékből kipárolgó ammónia és egyébb szagok miatt.
(Ami csökkentheti a tyúk komfortérzetét, és extrém esetekben irritálhatja a légutait is.)
(Ezt a hatást a heti 1* -takarítássak //ürülék begyűjtéssel// csökkenteni lehet.)
Szerencsére itt a szellőztetéssel nincs gond, mert a létesítmény kb. 3 méterrel van a föld alatt, és egy kb. 12 cm vastag cső megy fel a plafonból a 3 mnéter vastag földrétegen át ki a szabadba, mint egy kémény. A bejárati hely melletti kis ablaknál pedig nyitva van egy kb. 12*12 cm-es szellőztető nyíllás, ami a kéményhatással számolva megfelelő "huzatot" vagy szellőzést biztosít, mindamellett
a földhő miatt folyamatosan megvan a + 12~+14 celsiusfok.
A légtér amúgy is nagyon nagy, a fotókon nem látszik, de dröthálóval van leválasztva, ez a tyúkos rész ennek a pincének csak kb az 1/3-a. (A többi részében vannak a lomok, amiket majd szép lassan majd eltakarítok. És még ebből a borospincéből is 2 további: egy keskenyebb és egy szélesebb
pince nyillik... tehát a légtér tényleg hatalmas, mert egy egész pincerendszerről van szó.
A 2 db 10 wattos led (2db*10watt*16óra*31nap=9920watt=9,9kw
Az áram itt 40ft/kw
tehát 396 ft/hó-ba kerül az áram (a 3 wattossal nem számolok, mert az már olyan kevés.
Tehát az áram árát most téli időszakban egy doboz tojás ára fedezi, amit csaknem egy nap alatt letojnak.
Mindennel számolva havonta kb. 4~5 ezer ft-ba kerül a tartásuk (tápok, áram,stb)
és kb. 9000 ft értéket termelnek a tojással.
A takarmány áton még spórolhatok, ha a táp felét megpróbálom búzával és kukoricával kiváltani.
Nyáron kb. ugyan ez a helyzet, mert nyáron a kajájukcsak 1/3-a tojótáp, tehát olcsóbb az etetésük, és kint a szabadban nem kell világítás, tehát áramköltség sincs.
De nyáron meg olcsóbb is a tojás.
Ehhez kiszóródás mentesre alakított etetők kellenek, mert ha pazarolják, kiszórják a takarmányt, már nem ez a helyzet! Nekem évek óta sikerült átalakítani a boltban kapható vackokat házi módszerrel kiszóródásmentes etetőkké. (És így a beteség sincs nálam általában, mert a beteségek 95%-a a kiszóródott, fekáliával érintkezett és baktériumos felcsipegetett takarmány miatt van, szerintem.)
Megelőzted a kérdést, pedig helyes kis feka fiúk! :)
A múlt nyári "próba" keltetésből két kakasom lett, a nagyobbik is ilyen lesz (július végi kelés, még nincs ekkora), a kisebbik világos színű viszont sajnos a hétvégén eltűnt. Krtek a kisvakond felásta a kertet, a tyúkudvar kerítése tövében készített túrást, a kutya persze azt megbíbolta, az így keletkezett lyuk pedig úgy tűnik neki elég volt kibújni. Nyomot nem hagyott, hogy mi kaphatta el utána, már mindegy.
Nem gondolom hogy könnyű lenne australorp jércéhez jutni (főleg olyanhoz, ami megbízható forrás, kis eséllyel hozok be vele nem kívánt betegséget, élősködőt). Most abban gondolkodunk, hogy veszünk inkább néhány letojt Tetrát, az állomány növelése céljából. Tőlük gondoltuk: http://www.tojotyuk.hu/ , esetleg valamelyikőtök rendelt már tőlük korábban? Jó lenne növelni a tojásmennyiséget, meg ha ilyenből vennék 10-12 darabot akkor a kiskakast is meg lehetne tartani.
Ami kérdésként felmerült bennem, hogy jól gondolom-e, hogy az Australorpok és Tetrák tojásai általában szemre elég jól elkülöníthetőek? Utóbbinak mérete, sötétebb árnyalata van. Ha tavasszal megülne valamelyik tyúk, akkor szempont lenne majd hogy szét lehessen válogatni a tojásokat.
Australorp kakasok eladók. 2018 június közepi kelésűek. Jérce nincs eladó, csak kakas! Helyileg Mogyoród, Pest megye. Szállításban segíteni nem tudok. Irányár: 2500,- ft/db
Leköltöztettem a tyúkokat a használaton kívüli borospincébe.
Itt melegebb van (+14 fok), de kevesebb a fény (mesterséges megvilágítás napi 16 órán át, led).
Kiváncsi vagyok fel megy e a tojásszám a most 2-3 naponta tojik minden tyúk,
esetleg naponta tojásra.
A darált kutyatáp nélkül nem tojnának, úgyhogy az marad tojótáppal és kis napraforgóval keverve.
Csirázott, zöld hajtású búzát adok nekik néha,hogy zöld bevitel is legyen.
Vannak amerikai (hát eléggé dilis) túlélő műsorok, ahol kb. 1 tonna (4-5 műanyag hordó)
száraz búza és kukorica van tárolva, meg sok kutyatáp.
Bár nem emberi fogyasztásra és izlésre készült, de ott azt mondják a kutyatáp az ami nagyon hosszú ideig eltárolható, legolcsóbb állati fehérjeforrás, ami a növényi magvak mellett az életbenmaradást segíti. Majd csak legyen aki megegye...
Úgyogy bármennyire megosztott is, a kutyatáp mégsem lehet olyan veszélyes..
A baromfitartok igen nagy többsége részére takarmányozás technikailag úgymond új dolgokat nehézz is lenne mondani . Nincs új , vagy rejtett dolog a nap alatt , alapon . A régíségben nyilván másképpen oldották meg a vidéken a téli tójás szükségletek fedezéseit , ma már szeretnénk frissen tójt tójcikákat télvíz idején is , ez tény . A természetes megvilágított óraszám ilyenkor kevés , a tyúk meg 8-8 és fél óra után éhezik . Ez a kiegészítéses világítás alaplényege ,Tehát azért világítunk első sorban , hogy lásson enni , ez után következik véleményem szerint a hőigényük . Takarmányozás technikailag igénylik a lágy eleséget amit áztatott formában valóban alkalmazunk is a reggeli ill. ébredés utáni időben .A dara formátumú takarmányok többnapos u.n. tejsavas érlelése háztályi viszonyokban kis létszámú tyúkoknál nem feltétlenül bevált fő táplálék forrás . Ellenben az egész csíraképes magokat valóban érdemes előcsíráztatni a leromlott száraz és egész magvak beltartalmi minősége miatt . A csírásodás folyamata alatt a genetikailag leromlott szemek "öngyógyító" folyamatai miatt is . A genetika képes kijavítani magát , hiszen az élet élni akar , és most nem a beltartalmi értékek miatt említettem ezeket , hiszen azt tudja itt mindenki , szerintem .A vadon élő fácán , fogoly is csírázó magvak zömét fogyasztja és kevesebb száraz állapotut .
Személy szerint a csírázandó és egész szemű magokat 3-4 napig kellemes langyos (szoba , ill konyha meleg körülmények között) "áztatom", de naponta cserélem rajta a vizet . (már az első felöntésnél 1-2 szer le is mosom ,akár a házíasszony a főzni való rízst . Lehet ez a fóbiám , de legyen tiszta és ne koszos az információ , amiben fejlődik a mag . ,-)) Vénülök , hiába.. :-)) :-))
Az almaecet heti 2 max.3 szori ivóvizes adagolása ,első indoka a beltartalma miatt van, amit egy erjesztés /darás formátumban nem gondolom ,hogy pótolni tudnánk . (egyszerüen ezek nincsenek benne). Az almaecet itatás másodsorbanisága ,pedig a kokci és szalmonella kevesebb megjelenésének az oka . Vagy saját lelkiismert megnyugtatása ...De tény ,hogy sokan alkalmazzák igen régi idők óta . Az a nézet ,hogy a szervetlen mész beépítését a savassága akadályozná , nem bizonyult hiteltérdemlőnek , mivel szerves formában meszet is tartalmaz .
Aludt tejet frissen darával keverve szoktam én is adni ,nem csak télvíz idején hanem növendék csírkéknek is . Ilyen napokon nem itatok almaecetet .
Ez egy egyéni vélemény volt és semmi és senki ellen nem irányult. üdv.
Köszi a bizalmadat ez úton is , nem kívánok visszaélni vele a jövőben sem . Vázoltál egytakarmányozási technológiát "tejsavas erjedés".., alma ecet kiváltása is szolgálhat egyben,....ecetra ,..izzé stb . Mielött azt a benyomást kelteném ,hogy "veszéllyes féltudás" lenne , inkább a saját elgondolásomat tenném hozzá , úgymond némi kiegészítőként . Bevált praktikákról lévén szó .Az idevalósiak zömében kedvtelésből és inkább saját önellátásra tartanak pipikákat , ritka kivétellel , és kevésbé kiállítási céllal .Sokan mint jó magam is u.n. kedvenceket is , magam részéröl inkább a viselkedésük megfigyelése a fontosabb , kortol és nemetöl függően .De ez most huszadrendű legyen.
A téli időszak , tojás termelés , pihenő időszak , takarmányozás ...stb. Nagyon érdekes témák .
Igen, tudom. Most ugrott be, hogy láttam is valamelyik tematikus csatornán egy ismeretterjesztő dokumentumfilmet egy francia családról. Hatalmas ebédlőasztal állt a nappali közepén, amit békésen körülültek mindenféle két és négylábú jószágok és közös tálból vidáman falatozgattak a gazdával és becses családjával együtt :)
Ezennel vissza is vonom minden korábbi nyilatkozatom
Szerbusz, remélve nem "haragszol" rám , (?) . ... mikronék az az merk-mikronék a csigát és egyébb tengeri férgeket is megesznek .Hogy, aztán mit etetnek velük az aqva medencékben , azt persze nem tudom . xDD :-))
Nemzeti tyúkjuk, igaz ami igaz kukorékol , de a mai harmadik nemiség ezt is tolerálja arrafelé . Divat fajtát említettél , errefelé kevesen tartják az biztos . Sok sikert kívánok hozzá , de tényleg . üdv. és humorosnak is szabad lenni szerintem .
....régen ismerték a módját , hogyan kell tartósítani a tojást télire . A tyúkok a téli hónapokban a kevesebb fény miatt nem tojnak rendszerességgel , ezért előfordulhatott , hogy mire jött a karácsonyi sütemény sütési ideje a gazdasszonyok bizony nem rendelkeztek elegendő friss tojással .
Ezért már ideje korán előre gondolkodtak , és még az augusztusi- szeptemberi tojásokból tartósítottak el párat . Miért csak az ősz eleji tojások volt alkalmasak ??..arra , hogy elálljanak egészen kora tavaszig ? Nem tudom... de a hagyomány szerint pl. a Nagyboldogasszony napja – augusztus 15. – és a Kisboldogasszony napja – szeptember 8. – között tojt tojások megfelelő eljárással tartósítva bizony frissek és egészségesek maradtak , egészen Húsvétig is .
A tartósítás lényege abból állt , hogy az ezen időszakban tojt tojásokat a gazdasszony összeszedte és egyesével sűrű meszes lébe rakta , pont olyanba , amivel a vidéki házak falát is meszelni szokták . A megszáradt tojások így fehérek lettek és rájuk száradt egy vastag mész bevonat . :-))
Megfigyeltem, hogy a száraz macskakaját csipegetik a pipikák , igen nagy étvágyal , na meg a kis egereket is képesek levadászni és begyűrni . :-)) Nem jelentek 'konkuúrencijáát' számukra. :-))
Hát persze. Ezt senki sem vitatja --óvoda, középső csoportos tananyag :) Nagyjából feltaláltad a sajtban a lyukat. Gondolom az mindenki számára nyilvánvaló hogy a néhány milliárd emberhez hasonlóan a sok milliárd állatnak is növényi és állati eredetű a tápláléka.
De azt továbbra is fenntartom, hogy minimum hajmeresztő kijelentés, hogy etessük azzal az állatot amit magunk is megennénk! Pont.
Már amennyiben a gyógynövények és étkezési zöldségek nem tartoznak a fű és gyom kategóriába. (Pl. gyermekláncfű, kerti sarkantyúka, répa, retek, petrezselyem, zeller, kakukkfű, rozmaring saláta. káposzta, karalábé paprika, paradicsom stb.) Ezeket is eszik a tyukicák is - ha kapnak (kivéve talán a zellert, kakukkfüvet és rozmaringot).
Elvileg igen, gyakorlatilag tényleg nem. Ez azt jelenti, hogy az ember fogyasztja a búzát, kukoricát, zabot stb. egyre natúrabb formákban, természetesen nem a takarmánynak valókat, viszont sok különbség nincs. És kb. ezt el lehetne mondani mindenről, ami csak eszünkbe jut. Jó, füvet és gyomot nem eszünk, na bumm!