Keresés

Részletes keresés

szvétyitszolnyísko Creative Commons License 2014.03.27 0 0 3849

Arra is kíváncsi lennék, hogy szerintetek az mennyire valós, hogy ha valaki éjfél előtt alszik legalább 1-2 órát (tehát 22 órakor már alszik), akkor az éjfél előtti órák duplán (vagy jobban) számítanak a pihenés szempontjából? Hogy mondjuk ha alszik 22 órától 24 óráig, az olyan, mintha éjféltől 4ig aludt volna. VAgy legalábbis mindenképp pihentetőbb. Én nem tudom, de magamon is észrevettem, hogy ha sikerül elaludnom és éjfélkor már valamire felébredtem, tehát tuti aludtam, akkor reggel jobban vagyok. Nem vagyok annyira nyúzott.

szvétyitszolnyísko Creative Commons License 2014.03.27 0 0 3848

Tyúkanyó, ha én úgy aludnék minden éjjel 5 órát, hogy utána nem vagyok fáradt, hát nem érdekelne, hogy csak 5 órát aludtam.... örülj neki!

Előzmény: tyúkanyó48 (3843)
szvétyitszolnyísko Creative Commons License 2014.03.27 0 0 3847

Sziasztok!
Szomi, a 15 kiló nem kevés tényleg. Tulajdonképpen ez a szénhidrát visszafogás nem annyira direkt volt, illetve annyit csináltam, hogy ami nem paleo, azt nem ettem, gyümölcsből viszont elég sokat eszem. A zöldségből eszem keveset. Mert azzal pepecselni kell, meg kell hámozni, össze kell vágni, meg kell sütni stb és mivel szeretem a húst, így inkább csak azt sütögettem. Meg amit mostanában csinálok, az a darálthús egybe fasírt, tojással. Tudom a darált hús nem annyira biztonságos... szóval inkább húst eszem savanyúsággal és még gyümölcsöt. De Most mióta írtátok, párolok is mellé. Ki fogom próbálni akkor a rizst arra a pár napra, hogy jobb-e.

Ja és még valami eszembe jutott ma a buszon. Én nem tudom, hogy ez mennyire furcsa vagy nem, és hogy van-e bármihez köze. Szóval, nagyon nagyon ritkán álmodom. Mondjuk úgy, hogy kb évente kétszer és nem túlzok. És épp tegnap volt, hogy álmodtam. Ez vajon miért lehet? Mert én egy időben úgy tudtam, hogy aki álmodik, az mélyen alszik,de utána meg azt olvastam, hogy pont fordítva, vagy hogy is van ez? És Ti szoktatok álmodni?

Előzmény: szomi_szomi (3839)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.03.27 0 0 3846

Talán alaposabb elsötétítéssel próbálkozhatsz. Vaksötét szobában lehet, hogy tovább tudsz aludni. Nagy tudományosság van emögött is. Rob Wolf írogat róla a blogján.

Előzmény: tyúkanyó48 (3845)
tyúkanyó48 Creative Commons License 2014.03.27 0 0 3845

 

 

Ja, értem köszi, és bocs, de a tesztedet, amit írtál a Ch töltésről, csak utána olvastam, mikor már írtam :). Hát, akkor lehet, hogy bele kell törődnöm. Öregszem :)

Kávét kettőt iszok, nem erős, főzött. Reggel, kora délután. És 3 perc alatt elalszom, épp csak végiggondolom, mit fogok másnap csinálni, már alszom is. Csak reggel tudnék még aludni egy kicsit!

Előzmény: szomi_szomi (3844)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.03.27 0 0 3844

"De egyáltalán, szinte soha nem vagyok fáradt, sőt, nagyon energikus vagyok, semmi kóma."

 

Ha zavar van a kortizol termelésben, akkor jellemzően rosszul alszik az ember, de nehezen kel ki az ágyból. Egész nap fáradt, energiátlan majd délután 4-5 körül némileg felélénkül. De aztán nehezen alszik el annak ellenére, hogy egyre kimerültebb. Felületes az alvása, könnyen felébdred és nehezen alszik vissza.

 

Nekem ez volt a problémám és erre próbálgattam módszereket. Téged maximum irigyelni tudlak. :)

Előzmény: tyúkanyó48 (3842)
tyúkanyó48 Creative Commons License 2014.03.27 0 0 3843

Ja, és egyáltalán nem stresszelek (jó nekem :), ill. csip-csup dolgon felhúzom magam, de ez viszonylag hamar lecseng. A gyerekeim már nagyok, max. velük pörölök egyet meg a férjemmel.

tyúkanyó48 Creative Commons License 2014.03.27 0 0 3842

"Remélem, nem írtam semmi olyat, amit úgy lehetne érteni, hogy jobban próbálok tudni bármit."

Nagyon tetszik ez a mondatod! :)

 

És az is, hogy ilyen jó sokat írtatok az alvás témában. Akkor már nekem is segíthetnétek, évek óta nem alszom többet 5 óránál, akármilyen későn fekszem is le, negyed hét- fél hét, és már nem tudok aludni. CH-t eszek bőven eleget, még bombákat is, mint banán, szőlő, aszalt gyümölcsök. Ez biztos nem probléma. Könnyen elalszom, jól is alszom, egyszer ébredek fel hajnalban WC-re, de akkor még kb. egy órát tudok aludni.

De semmi összefüggést nem látok a paleóval...vagyis hát, mintha azóta kevesebbet aludnék. De egyáltalán, szinte soha nem vagyok fáradt, sőt, nagyon energikus vagyok, semmi kóma.

Szomi: hogy lehet azt a kortizolt (könnyen) tesztelni?

Vagy törődjek bele, hogy ezentúl mindig 5 órát fogok aludni? De soha nem több, és nappal meg utálok szunyókálni, mert utána rosszabbul érzem magam, liftezik a gyomrom, lemegy a vérnyomásom. Éjjel nincs ilyen.

Előzmény: pucros (3825)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.03.27 0 0 3841

Én fordítva látom a dolgot. A nyugati élet stresszel jár. Ennek ezer oka van. Fokozatosan lehet rajta javítani, de nem árt, ha az ember tudja, hogy bármikor "nyomás alá kerülhet". Ne tetézzük a bajt szigorú diétával és/vagy edzéssel.

Előzmény: Evicke (3832)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.03.27 0 0 3840

Egyébként a szabályom úgy szól, hogy már este sincs fórumozás. Úgyhogy tegnap hibáztam. Meg is volt az eredménye: Kb fél órával később aludtam el, mint ha nem írogattam volna. 

Előzmény: szomi_szomi (3837)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.03.27 0 0 3839

OK, a lényeg, hogy nem voltál rossz alvó.

 

Mivel látványosan sokat fogytál, ezért feltételezem, hogy lényegesen visszafogtad a szénhidrátot. Ennek bizonyos körülmények között lehet olyan mellékhatása, hogy megemelkedik a kortizolszint (nincs időm leírni miért). Sok embernél ez még nem okoz gondot, de szerintem aki folyamatos stressz alatt van, annak eleve emelkedett a kortizolszintje és erre tesz rá egy lapáttal a diéta. Tehát az alvásprobléma fennmaradásának lehet, hogy ez az oka. Érdemes utánajárni, mert, ha tényleg fennáll a dolog, akkor csinálhatsz bármit, az alvásod soha nem lesz tökéletes.

 

Szerintem nagyon egyszerű letesztelni: Tarts egy vagy két napos szénhidrát töltést, de jó alaposat. Legalább 200g CH naponta, de lehet több is. Én édeskrumplival csináltam, de mehet fehérrizzsel is. Minden étkezéskor egyél belőle amennyi jólesik. Igen, vacsorára is, ha szereted a kiadós vacsorákat és nem zavar a teli has lefekvéskor. (Engem például egyáltalán nem zavar, sőt könnyebben elalszom tőle.)

És figyeld meg javult-e az alvásod minősége aznap.

 

Fontos, hogy ne csapd be magad. A "picit mintha jobb lenne" az nem eredmény.

 

Előzmény: szvétyitszolnyísko (3834)
Evicke Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3838

Annyi változás nálam is van, hogy paleó óta én se alszok olyan mélyen, mint azelőtt. De szinte mindig 5 perc alatt és egyhuzamban 8 órát, ha nem zavar meg semmi. Ha ki kell menni pisilni, akkor is 1 perc alatt visszaalszok.

Előzmény: szvétyitszolnyísko (3834)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3837

Pffffff, elszállt egy komplett hozzászólásom és 10 után nincs fórumozás. Ez például egy fontos trükk nekem. :) Majd holnap.

Előzmény: szvétyitszolnyísko (3834)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3836

Mielőtt pszichológushoz menne, azért elég könnyű letesztelni, hogy esetleg mégiscsak az erős CH megszorítás okozta a gondot.

Előzmény: Törölt nick (3829)
szvétyitszolnyísko Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3835

Tarka, Neked is köszi a segítséget. De az altatót ugye nem gondoltad komolyan? De akár igen, akár nem, hát azt szerintem még akkor sem venném be, ha keresztben állnának a szemeim... apósom 30 éves kora óta altatót szed (most 72), vasból van, hogy még mindig él, amennyi szennyet magába tett már életében. De csak azért kezdte el, mert nem tudott jól aludni, hát Isten ments, hogy én is így tegyek.

Igen a 4 kávé tényleg sok, főleg, hogy presszó kávéfőzőnk van... ma már csak 2-t ittam... 

Előzmény: Törölt nick (3829)
szvétyitszolnyísko Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3834

Sziasztok. Köszi, hogy ennyit írtok e témában, tényleg sokat segít már ez is. Szomi, hogy jó alvó voltam-e fénykoromban? Hát... anyukám szerint a nővéremhez képest mindenképp. Mikor még nem voltam férjnél, és még otthon laktam a szüleimmel, akkor általában azért átaludtam az éjszakát, kivéve, ha rohadt sokat ittam este. Mondjuk akkor sem aludtam el 5 perc alatt, mint a férjem (egyébként ez számomra hihetetlen.... lefekszik 23 órakor az ágyba és 23:05 kor már alszik!!! Egészen reggel fél 7ig. Nem ébred föl a gyerek sírására, nem ébred fel, ha a macska ráugrik az arcára.... szoval eszméletlen, hogy lehet ennyire mélyen aludni :D:D:D) Na visszatérve, átlagosan aludtam szerintem, mikor még nem voltak gyerekek. De azért ha szólongattak, nem kellett sokáig, hogy felkeljek rá.

Előzmény: szomi_szomi (3827)
Evicke Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3833

Én is a pszichológusra szavazok; vhogy a gondolkodásmódon kellene változtatni, a felébredéshez való hozzáállást + mivel csak a gyerek megszületése után jött ez az alvás probléma, rejtett szorongás is szóba jön.

Vagyis ha nem a paleó óta van, hanem jóval korábban kezdődött, akkor nem valószínű, hogy az étkezésbeli arányok elcsúszása okozza.

Előzmény: Törölt nick (3829)
Evicke Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3832

Nem volt ilyen problémám. De ha lenne, én is a több CH-t próbálnám, ha a stresszt kizárhatom.
Vagy ez kizárja, hogy esetleg ötleteket adjak az eddigi tudásom alapján? :-)

Egyébként többek között tőled hallottam először ilyen problémáról Gábor blogján, aztán meg FB-csoportban olvastam többet arról, hogy paleóban könnyű elszállni a fehérjével a zsír és a CH rovására és már meg is van a kellemetlenség. Egyébként paleóban alapból lecsökken az alvásszükséglet, persze úgy, hogy azért elég, és nem érzed fáradtnak magad. A nyugati tápban ugyebár pont a sok CH felelős az evés utáni "kómáért" és az általános fáradságért, sok alvás ellenére is.

 

Előzmény: szomi_szomi (3819)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3831

Szia! De eszek, csak nem olyan szénhidrátbombákat, mint pl. banán és szőlő. Ezekből max. egy kis darabot vagy 3-4 szemet.

Előzmény: Evicke (3809)
pucros Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3830

Értem már, a hozzászólások időrendjét nem nézted :)

Előzmény: szomi_szomi (3826)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3829

Szia! Nem szoktam csak úgy a vakvilágban témákhoz hozzászólni.

Igen volt és nem csak egy órahosszáig nem tudtam elaludni, hanem még éjjel 3-kor is fent voltam és kb. 6x ki kellett mennem vizelni.

Egyébként én honnan tudhattam volna, hogy fullad a gyerek? Szerintem igenis túlzott aggódás, ami így utólag megalapozottnak látszik, de ki beszélt hajlamról? Én biztosan nem.

Mivel szveti... nem tudja megoldani a problémáját, ezért fordult a fórumhoz. Nem hiszem, hogy bármi fals dolgot mondtam volna neki. Ezeken kívül még el lehet menni pl. orvoshoz / pszivhológushoz meg be lehet szedni pl. altatót, de ha saját magában nem dolgozza fel a történéseket, nem fognak csak úgy egy szép napon megszűnni a problémák. Ennek semmi köze a paleohoz.

Napi 4 kávé is túl sok, főleg délután fogyasztva és egyáltalán nem mindegy az sem, milyen gépben van főzve és milyen erős.

Előzmény: szomi_szomi (3816)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3828

A másik megjegyzéseddel meg egyetértek: ez valószínűleg kortizol/CH bevitel probléma. Vagy legalábbis nagyrészt az okozza. De ezt elég egyszerű letesztelni.

Előzmény: szomi_szomi (3826)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3827

Szvetyi,

Az első kérdés, hogy a gyerekek előtt vagy fiatalabb korodban jó alvó voltál-e? Vagy már gyerekként is rossz alvó voltál?

Előzmény: szvétyitszolnyísko (3820)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3826

OK persze. A lényeg: szerintem csak részben lehetnek lelki okai az álmatlanságnak (Ha fulladt a gyerek, akkor talán ne beszéljünk "túlzott aggódási hajlamról", ha kérhetném!). Van jó pár lehetőség, amikkel próbálkozva sokat lehet javítani a dolgon és paleósoknál meg pláne.

Előzmény: pucros (3825)
pucros Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3825

Tudom hogy hülyén hangzik, de volt/van hasonló problémám, bár más eredetű és más kimenetelű (a közepe, a mechanizmus hasonlít csak).

Egyébként szerintem egyaránt fontos egy problémának a belülről és a kívülről látszó aspektusa.

Remélem, nem írtam semmi olyat, amit úgy lehetne érteni, hogy jobban próbálok tudni bármit.

Előzmény: szomi_szomi (3816)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3824

Végülis, ha fokozatosan javul, akkor lehet, hogy nincs nagy baj. Tekintve, hogy nálunk 14 éve született az első gyerek, rá kellett jönnöm, hogy az alvásproblémát már nem lehet ezzel magyarázni, annak ellenére, hogy akkor indult. Meglepően későn tisztáztam ezt magamban. :P

Előzmény: szvétyitszolnyísko (3822)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3823

Több stratégiám technikám és trükköm is van. :)Mindkét problémám volt. A második volt a nagyobb probléma és az még elég rendszeresen elő is fordul.

Előzmény: szvétyitszolnyísko (3820)
szvétyitszolnyísko Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3822

Mondjuk nekem azóta már sokkal jobb, mikor a legkisebbem volt baba, mert akkor halál komolyan zombinak éreztem magam. Ő volt aki légzésproblémával született, és volt, hogy öklendezésre ébredtem, vagy hogy olyan hangot ad ki, mint aki fuldoklik. Borzalmas  volt. S mikor kezdte kinőni, akkor meg nem hülyéskedek, de 1 éves koráig 2 óránként felébredt éjjel. Most 4 éves, de csak kb fél éve alszik heti 4 napot át. A többiben vándorol át hozzánk. De ez már Istenes az előzményekhez képest....

Előzmény: szomi_szomi (3819)
szvétyitszolnyísko Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3821

Nekem ugyanez volt, hogy semmi tejterméket nem ettem, kivéve a sajtot. Aztán itt olvastam, hogy na jó akkor felejtsem el azt is. AZÓTA SOKKAL JOBB! De, kb hetente kijön 3-4 és az ugye hetekig ott van...... áááááá

Előzmény: Evicke (3817)
szvétyitszolnyísko Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3820

Szomi, tényleg? És van bármi stratégiád a nehezen elalvás ellen? De lehet, hogy ez két dolog. Mert az egyik az, hogy nehezen alszom el, a másik pedig, hogy mindig felébredek valamire... de most ezt a több zöldséges dolgot kipróbálom...

Előzmény: szomi_szomi (3816)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!