Keresés

Részletes keresés

vlacko Creative Commons License 2018.05.22 0 0 2000

Lehet valami ebben az elméletben, de nagyon elmegy abba az irányba, hogy mindent ezzel magyaráz meg. Pld. forrópont szigetlánc feltüntetése (Reunion) feltüntetése mit az aszteroida által feltúrt terület. Mindemellett a kontinensek vándorlása is elég önkényesen lett berajzolva, hogy az jöjjön ki, amit szeretne.

Előzmény: Draco Domesticus (1999)
Draco Domesticus Creative Commons License 2018.05.22 -1 0 1999

Látod, ezt a veszett száguldást nem értettem soha. Hiszen Madagaszkár, ami szintén Afrikáról (vagy jogelődjéről) vált le, élővilágát tekintve jó régen, gyakorlatilag a közelben maradt, miközben India nemcsak száguldott, de még a Himaláját is felgyűrte.

Ismered ezt az elméletet? http://www.newgeology.us/

A Shock Dynamics ötletnek eredeti, sok mindent meg is magyarázna, de az időtényező - olyan hihetetlen.

Előzmény: vlacko (1997)
vlacko Creative Commons License 2018.05.22 0 0 1998

Amúgy welkám a topikban mindkettőtöket.

Előzmény: Draco Domesticus (1996)
vlacko Creative Commons License 2018.05.22 0 0 1997

Megközelítés kérdése. Ezek ugyanúgy gomolyáramlások felett helyezkednek el, viszont valóban összeköti őket a hátság. Ezek azonban előbb jöttek létre, mint a hátság keletkezése, és jó eséllyel okai voltak annak létrejöttéhez, mint ahogy a Reunion hotspot is igencsak hozzájárult az indiai szubkontinens veszett száguldásának észak felé az ottani hátság kvázi "szétfeszítésével"..

Előzmény: Draco Domesticus (1996)
Draco Domesticus Creative Commons License 2018.05.22 -1 0 1996

Végre megjött a házigazda is! Üdv, és egy stílusos smiley:

"Ezek valójában mind forróponti vulkánok." Ez igaz, de nem olyan magányos, pontszerű pontok, mint Hawaii, hanem a közép atlanti hátság felszínre bukkant részei. Az izlandi hasadékvulkánok is nagyon látványos kitöréseket tudnak produkálni.

Előzmény: vlacko (1994)
Draco Domesticus Creative Commons License 2018.05.22 -1 0 1995

Szépen működik: https://youtu.be/NhkWFF4JUjY

Közben eszembe jutott a nagyszerű George Carlin: https://youtu.be/NDgwrAxHoRA

4.50-nél megemlékezik a derék hawaii lakosokról, akik csodálkoznak, hogy miért van láva a nappalijukban. (Persze, az egész szöveg nagyon jó.)

vlacko Creative Commons License 2018.05.22 0 0 1994

"Az összefoglalómnak talán csak annyi híja maradt, hogy elfelejtettem megemlíteni a vulkánok harmadik típusát, azt amelyik az óceáni hátságok kiemelkedéseinél keletkezik. Ilyen vulkánokra példák az izlandi vulkánok (Hekla, Helgafjell), vagy az Azori-szk., Szent-Ilona-sz., Ascension-sz., Tristan da Cunha-sz. területén lévő óceáni hátsági vulkánok. Ezek közül a Hekla az egyik legismertebb vulkán. Ez többször produkált már hígfolyásos, de robbanásos kitöréseket is."

Ezek valójában mind forróponti vulkánok.

Előzmény: Carina_S (1984)
vlacko Creative Commons License 2018.05.22 0 0 1993

Szia!

A Mauna Kea már többezer éve nem tört ki. Nem a Kilaeuát akartad írni?

Előzmény: Carina_S (1980)
Draco Domesticus Creative Commons License 2018.05.22 -1 0 1992

Köszi, megtaláltam a moderátorosban amit ajánlottak: a bővítményeknél a shockwave flash letiltása. Megcsináltam, azzal sikerült a lentebbi próba. Korábban nekem is ment rendesen, úgy ahogy írtad, biztosan a legutóbbi frissítések piszkálták el.

Én egy rendes nagy gépet örököltem az informatikus csemetémtől, ha nincs valami rajtaütésszerű újítás, eligazodom rajta. Okostelefont csak akkor voltam hajlandó elfogadni, mikor orvos orvosovicsokhoz kellett járnom, és "kész vagyok, jöhetsz értem" típusú jelzésekre használtam. Egyébként meg: "hívj vissza a vonalason". Too smart nekem a kis dög, és nem tetszik, hogy mennyire rátelepedett az emberek életére.

Na, megyek vulkánt nézni. (-:)

Előzmény: Carina_S (1990)
Carina_S Creative Commons License 2018.05.22 0 0 1991

Jók a videókban lévő térképek, köszönöm! :)

1.>> 2.>> 3.>> 4.>>

A négy kifotózott térkép közül az 1. és a 4. térkép a legjobb, utóbbi azért, mert a sziget teljes területéhez képest mutatja a lávaömlések kiterjedtségét. A másik három pedig részlettérképnek tökéletes.

Én azért az amerikaiak helyében előre gondolkodtam volna, és az obszervatóriumok jelzéseit mindig komolyabban venném, így viszont már van már pár súlyos sérült és talán halott is, pedig csak időben kellett volna elkezdeni a kiürítést. Mondjuk ebben eléggé fantáziátlanok, mert az egyik betemetett út helyett a másikat tisztogatják, nem tudom hogy ennek vészhelyzetben mi értelme... .. . Ott kellene kezdeni, hogy nagy hajókból 3-4-et odavezényelni az érintett terület partvidékére, az embereket hajóra vinni, és átszállítani a Hawaii-szk. többi szigetére. Aztán ha a vulkán ismét hosszú időre elalszik, akkor majd lehet gondolkozni a hazatérésen és az újjáépítésen. Utóbbit persze olyan helyén a szigetnek, ahol legkevésbé valószínű egy újabb kitörés okozta lávaömléses káresemény.

Előzmény: Draco Domesticus (1989)
Carina_S Creative Commons License 2018.05.22 0 0 1990

OFF

Képfletöltés:

Chrome-ot használok, de régebben Firefoxot is használtam, egyikkel sem jelent gondot a képfeltöltés. Rendes esetben Fájl kiválasztása gomb után Beillesztés vagy Beillesztés nagyban gombok valamelyike, és már készen is van.

Egyéb gond esetén a fórumoldal által érintett sütiág törlése, majd a fórumoldalra való ismételt belépés és a sütik újbóli elfogadása oldja meg a gondot.

Ha nem oldja meg, akkor keresd fel a windowsos guruk topikját. Ja és én laptopot használok, nem tudom hogy te laptopos vagy okostelefonos vagy-e. Okostelefonnal nincs tapasztalatom, mert nem használok ilyent.

ON

Előzmény: Draco Domesticus (1986)
Draco Domesticus Creative Commons License 2018.05.21 -1 0 1989

Új térkép a videóban a lávafolyásokról: https://youtu.be/OSGTn8zzchQ

Draco Domesticus Creative Commons License 2018.05.21 -1 0 1988

Próba:

És sikerült!

Draco Domesticus Creative Commons License 2018.05.21 -1 0 1987

Igen, értettem, hogy neked is gondot okoztak a hírmagyarázók, nem értettelek félre. (-:)

Előzmény: Carina_S (1984)
Draco Domesticus Creative Commons License 2018.05.21 -1 0 1986

Sajnálom, megpróbáltam betenni pár kimentett képet, de nem sikerült feltölteni, pedig próbáltam a tűzrókát és a Chrome-t is. (Azt hiszem, mástól is olvastam már panaszt erre a hibára, de nem figyeltem, mit kellene csinálni vele.)

Az ezen a videón https://youtu.be/m78W3ANKex8 "east rift zone" felirattal jelölt területen jelentek meg a repedések, és haladtak a vulkántól a sziget keleti csücske felé, aztán a hígabb láva már folyik amerre a terep lejt, és mostanra elérte a tengert. (Ez a videó egyébként nem is a kitöréssel, hanem egy lehetséges földcsuszamlással foglalkozik, ami egy hatalmas cunamit okozhat.) Hányadrésze lehet ez a sziget területének? Nem tudom, sacc/kb. kevesebb a negyedénél.

A területről készült légifelvételeken sajnos nem lehet jól tájékozódni, mert nem képesek az elejétől a végéig rendesen végigmenni, hanem forgolódnak, vágnak, ismételnek, hogy még drámaibb legyen, néha meg a vitéz operatőrt mutatják (ami külön bosszantó).

De azért minden nap megkeresem a legújabbakat...

Előzmény: Carina_S (1985)
Carina_S Creative Commons License 2018.05.21 0 0 1985

Sikerült becserkészni valami kitörési térképet arról, hogy a lávafolyamok merrefelé vették az irányt, és hogy a fősziget mely területeit és mekkora hányadát érintik a kitörések és a lávafolyások??

Előzmény: Draco Domesticus (1983)
Carina_S Creative Commons License 2018.05.21 0 0 1984

Úgy írtam, hogy:

"[...]érdekes hírként olvastam, hogy erősen robbanásos folyamatok zajlanak benne, és sok a vulkáni bomba is. Szerintem inkább arról lehet szó, hogy a kürtőnél a még meg nem szilárdult láva útközben a levegőben kezd csak lehűlni, és ott keletkeznek belőlük a "vulkáni bombák"-nak nevezett félig megszilárdult, de még félig forró lávadarabok."

Úgy írtam meg a dolgot, mint aki értetlenkedik a hírmagyarázóknak a kissé hozzá nem értő írásain. Odatettem az elején, hogy hírként olvastam, aztán meg hogy mivel a kürtőnél még hígfolyós láva csak a levegőben kezd lehűlni, és arra próbáltam ráutalni, hogy itt igazából nem is valódi "vulkáni bombákról" van szó, hanem inkább csak amolyan félig olvadt, és félig szilárduló óriási láva-"cseppekről". Persze ezek a láva-"cseppek" kődarab méretűek... .

Aztán a cikkel kapcsolatos kételyeim alátámasztására leírtam azt is, hogy mi különbözteti meg a híg lávás forrópont-vulkánokat a robbanásos óceáni árok-menti vulkánoktól.

Az összefoglalómnak talán csak annyi híja maradt, hogy elfelejtettem megemlíteni a vulkánok harmadik típusát, azt amelyik az óceáni hátságok kiemelkedéseinél keletkezik. Ilyen vulkánokra példák az izlandi vulkánok (Hekla, Helgafjell), vagy az Azori-szk., Szent-Ilona-sz., Ascension-sz., Tristan da Cunha-sz. területén lévő óceáni hátsági vulkánok. Ezek közül a Hekla az egyik legismertebb vulkán. Ez többször produkált már hígfolyásos, de robbanásos kitöréseket is.

Az óceáni hátsági vulkánoknál "keletkezik", míg az óceáni árkoknál lévő vulkánoknál "pusztul" a litoszféra anyaga. Valójában persze a keletkezés és a pusztulás helyett inkább a kőzetanyag örökös körforgásáról van szó, mely a hátságoknál a magmából a felszínre törve kőzetlemezzé (litoszfératáblává) szilárdul, majd az árkoknál ismét visszaolvad a litoszfératábla alatt lévő olvadt magmába. Mindezt az olvadt magma gomolyáramlásai irányítják, amelyek munkájának eredménye a kontinensvándorlás lassú de biztos folyamata is.

Az kőzetlemez-mozgások folyamatát a több millió évenkénti pólusváltásoknak köszönhetően a geológusok figyelemmel tudják kísérni, mivel a pólusváltások pár millió évenként egy-egy újabb ellenirányban felmágnesezett csíkot írnak bele a litoszfératáblákba, melynek az "írófeje" a hátságoknál található, és a mágneses csíkok a hátságoktól a kontinensperemek felé távolodva pár száz kilométerenként láthatóak, természetesen csak az erre a célra kifejlesztett megfelelő geológiai műszerekkel leolvasva azokat.

Előzmény: Draco Domesticus (1983)
Draco Domesticus Creative Commons License 2018.05.21 -1 0 1983

Nagyszerű összefoglalót írtál! De a robbanásos folyamatokról szóló hír pontatlan, ez nem robbanásos típusú vulkán. Itt a kitörés elején a láva szintje először lesüllyedt és oldalirányban kezdett terjedni, majd akkor kezdett "prüszkölni" amikor a mélyben a talajvízzel találkozott. Most már mélyebbről jövő, forróbb és hígabb lávát produkál - ahogy illik.

Itt egy friss felvétel: https://youtu.be/O-TRQwvSPmo

Egyébként, ha valaki megnézi a Google térképen azt a területet, ahol a repedések keletkeztek, és most a láva folydogál, láthatja a korábbi, hasonló események nyomait. Végig a Kileauá-tól a  a Leilani Estates területén keresztül a sziget csücskéig. Szóval elég nagy csibészség volt ott birtokokat árulni - és elég nagy hülyeség megvenni.

Carina_S Creative Commons License 2018.05.21 0 0 1982
Carina_S Creative Commons License 2018.05.21 0 0 1981

Utolsó kép felirata javítva (nem lávafolyásos, hanem robbanásos vulkánok):

A robbanásos vulkánok szerkezete és működése

Carina_S Creative Commons License 2018.05.21 0 0 1980

A Hawaii-szigeten kitört vulkánról érdekes hírként olvastam, hogy erősen robbanásos folyamatok zajlanak benne, és sok a vulkáni bomba is. Szerintem inkább arról lehet szó, hogy a kürtőnél a még meg nem szilárdult láva útközben a levegőben kezd csak lehűlni, és ott keletkeznek belőlük a "vulkáni bombák"-nak nevezett félig megszilárdult, de még félig forró lávadarabok.

Ez a vulkán ugyanis egy forró pont felett helyezkedik el, amely úgy működik, mint amikor a lángvágó szúrólángja egy lyukas pontot éget a felette csak egy helyzetben álló vaslemezre. A forró pont is hasonlóan működik: alulról mindig egy helyen égeti át a kőzetlemezt (a "litoszférát") a forró pont, és a felette lévő kőzetben egyszerre csak egy helyen keletkezik kiégetett lyuk (= azaz a vulkáni kráter!).

Az ilyen vulkánok azonban csak kevés SIO2-t tartalmaznak (tehát alacsony szilikáttartalmúak), ezért lávájuk hígfolyós, és csak igen ritkán válik robbanásos jellegűvé. Vulkáni hamuszórás is ritkaságszámba megy az ilyen vulkánoknál, viszont a mérges gázok mennyisége a vulkáni működés közben igen tekintélyes mennyiséget érhetnek el. A lávafolyásaikat jelentősen befolyásolni képesek a domborzat egyes elemei (a hegygerincek, és a völgyek), így az ilyen vulkánok lávafolyásai több-kevesebb mértékben kiszámíthatóak. Viszont minden útjukba eső tárgyat felperzselnek, felégetnek, és a lávafolyam igen nagy területeket képes beteríteni. Az ilyen lávafolyamok végei nemegyszer a tengerbe is belefolynak, és így keletkeznek a tengerbe mélyen benyúló félszigetek, földnyelvek.

A vulkáni hamuszórás, a vulkáni bombák szórása, a heves robbanások inkább az óceáni árkok mentén lévő SIO2-ben gazdag lávájú (azaz magas szilikáttartalmú) vulkánok jellemző tulajdonságai (Krakatau, Szumátra-szigeti vulkánok, Alaszka vulkánjai, mint pl. a Katmai-vulkán, vagy Dél-Amerikában az Andok-láncolatai között megbúvó vulkánok, mint a Chimborazo).

Ha ezúttal a Mauna Kea ilyen heves robbanásokat produkál, annak nyilván a magmakamrájának a jelentős túltelítődöttsége lehet az oka.

Hawaii vulkánjai nem a Csendes-óceáni tűzgyűrű-övi, hanem a Csendes-óceáni forróponti vulkánok közé sorolhatóak.

A Hawaii-sziget vulkánjai

A Hawaii-szigetek

A Csendes-óceán térképe

A Csendes-óceáni tűzgyűrű

A Csendes-óceáni tűzgyűrű-menti vulkánok

A lávafolyásos vulkánok szerkezete és működése

Vulkáni lávafolyással kialakult kisebb félszigetek Hawaii egyik szigetén

A vulkanikus hegyvidéken kialakult lávafolyásos hegygerincek és a közöttük lévő völgyek, amelyek az újabb lávafolyások útját bizonyos mértékig és adott irányokba képesek elterelni

A lávafolyásos vulkánok szerkezete és működése

Draco Domesticus Creative Commons License 2018.05.20 -1 0 1979

Nem is vagytok ti igazi rajongók:

https://youtu.be/SN4ai47iNOE

vlacko Creative Commons License 2018.03.03 0 0 1978

Kár hogy utolsó kitörések időpontját nem írják.

Egyébként ez a riftes vonal igencsak a Kanári szigetek irányába húzódik. Ami akkor lehet hogy nem forró pontos vulkán, hanem riftes. Illetve a kettő nem zárja ki egymást, mi több, össze is függ, mint azt annó a Reunion host spot és az Indiát északnak utaztató rift is bizonyította.

Előzmény: Belohin (1977)
Belohin Creative Commons License 2018.03.03 0 0 1977

Be kell látnom, lehet még újat mondani nekem a vulkánokról. Az Ibériai-félszigeten levők híre eddig nem jutott el hozzám.

http://www.humbertsanz.com/2012/11/los-volcanes-de-la-peninsula-iberica.html

Caramba!

Belohin Creative Commons License 2018.02.22 0 0 1976

Látványos lávafolyásai vannak, ezért sokféle környezetben felbukkan. De én azoknak a helyeknek hiszek, amelyek szerint a Karimszkij Kamcsatkán.

Előzmény: vlacko (1975)
vlacko Creative Commons License 2018.02.22 0 0 1975

Belohin, van ötleted, hogy ez melyik vulkán?

Igen formás, és az alakja ellenére úgy néz ki, inkább effúzív kitörései vannak.

https://kep.index.hu/1/0/1944/19442/194420/19442033_b27d0938bb5f7c95266bce4670ec1d42_wm.jpg

Belohin Creative Commons License 2018.01.05 0 0 1974

Megnézhető (gép)madártávlatból is.

Előzmény: vlacko (1973)
vlacko Creative Commons License 2017.12.22 0 0 1973

Személy lett a Mt. Egmont (Taranaki)!

https://444.hu/2017/12/22/embereket-megilleto-jogi-statuszt-kapott-egy-hegy-uj-zelandon

Szép kis Vezúv forma, de jóval magasabb.

https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--r8jHp1Bs--/w_1160/76DMVM3hKhu31QZx3s.jpeg

Ami engem meg mindig is lenyűgözött benne, az a precizitás, ahogy kör alakba vágják az erdőt az oldalán.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b7/NEO_egmont_big.jpg/1024px-NEO_egmont_big.jpg

Belohin Creative Commons License 2017.12.19 0 0 1972

Ez a videó nagyon tetszik. Jól érzékelhető a folyamat, ahogy a magmából feltörő gázok nyomása elér egy kritikus értéket, akkor keresztülpöffen a dóm törmelékén, aztán kezdődik elölről az egész. Egyébként sem láttam még ilyen testközelből a Semeru kráterét.

vlacko Creative Commons License 2017.12.18 0 0 1971

A jogdíjakat akarják megspórolni az összeollózott képekkel. A régi képeket nem figyelik annyira a hírügynökségek mint a relvánsakat, így lehet csalni velük. Ez a technika youtube-on virágzott fel és mára teljesen megszokottá vált. de amúgy az ismeretterjesztő csatornákon is régóta élnek vele.

Előzmény: Belohin (1970)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!