de édik. Én trüffelt póbáltam csinálni pénteken. Lehet,hogy a kávé likörtől...de alig lehetett formázni. Kézzel egyáltalán nem tudtam, két kanállal kűzdöttem. Csúnya de finom lett:-)
Sajnos nincs, pedig van mezem boven, eppen most gondoltam ra, kellene mezes puszedlit csinalni. Az Anyu nagyon finomat csinalt, szerettem... lehet Horvath Ilonanak van valami jo mezes receptje, mindjart megnezem.
Valami formázható masszát kellene csinálni, a gesztenye az jó ötlet, de lehet diós is vagy akár jó minőségű marcipán.
Ahogy nézem, csokival, fondant-nal is be lehet vonni, meg akár grillázzsal is. Én a múltkor apróra vágott mandulát pirítottam meg olvasztott cukorban, az is nagyon finom lett.
Azért tetszik, mert ezt is meg lehet csinálni korábban is mint ahogy a vendégek jönnek - és nagyon csinosak !
Nincsen valami jó, kipróbált mézeskalács recepted ? Ami ehető, nem keményedik meg - nem dísznek kellene. Azon gondolkozom, hogy szépen díszített mézeskalács szíveket csinálnék - névvel együtt - ültetőkártya helyett a karácsonyi díszebédhez.
megvettem a négyzet alakú sütőformát - nem bírtam ki, a 18 cm-est választottam, pont akkora, ami 4 személynek elég.
ez az első próba - fehér csokival bevont tejszínes málnatorta.
a fehér csokibevonat alá citromos vajkrémet tettem - a díszítés fehér csoki és a citromos krém - nagyon finom lett.
Legközelebb a fehér csokiból vékonyabb réteget kell tennem - mert nehezen szeletelhető.
A citromos vajkrém fele-fele részben Crisco-ból és a pálmavajból készült, tükörsímára le lehetett egyengetni és teljesen megszáradt - önállóan is tökéletes lett volna, de addigra már megolvasztottam a fehér csokit is.
Kipróbáltam a tükörfényes csokimázat egy 18 cm-es próbatortán, nagyon jó lett !
Az oldalát is rendesen befedte - ott hibáztam, hogy teljesen elsimított, lehűtött vajkrém kell alá , én baracklekvárt tettem :( ezért picit göröngyös maradt. De már legalább tudom, hogy kellett volna !
Most vettem ezt a tortaszeletelőt a Corában - 8 réteget lehet vele a megsütött tortából vágni, ez még eddig szabadkézzel soha nem sikerült....
Ezeket esküvőre csináltad ? Nálunk szép nagy a család, ha mindannyian összejövünk - de azért egy emeletes torta túl nagy lenne.
Én is azt olvastam (Szamos ) hogy a mignont mártóvillával mártani kell.
Próbálkoztam, de ahogy fejjel lefelé fordítottam - egyszerűen lepottyant - még szerencsére, hogy csak a pultra. Ha pedig beleesik a morzsa is, el lehet dobni a fondant.
Ezzel az öntögetős módszerrel az oldala nem lesz olyan szép, ezt a panírral vagy esetleg nyújtható fondant-tal lehetne eltakarni. Még gondolkozom rajta, mert ezek a házi mignonok nagyon jó ötlet, ma este 2 naposak és jobb az íze mint frissen.
Lattam lekvart is, kremet is. "Crumb coat" - morzsa kabat :)). Vekony reteg, jol behutod, es utana jon a vegleges reteg. Nem kell szepnek, simanak sem lennie nagyon - a kovetkezo a szep.
Koszonom :))! Nekem sincs sok idom, rostellem is, mert mi a csudaert nem csinalok idot ilyesmire??? Megfogadtam, hogy tobbet fogok sutni. Ami nem lesz nehez, mert gyakorlatilag nem sutok mostanaban, annal akarmennyi is tobb.
Szerintem közel azonos az összetétele. Én K2-t vettem a Békás kft-nél és teljesen uaz, mint az unidec. Szerintem a saját fondant sokkal jobb. A K2 könnyebben színezhető, gyorsabban megvan. Egy darab figurát sem tudtam belőle csinálni, mert szinte olvadt a kezemben. Elég gyorsan szárad a felszíne. Nekem ízre sem volt jó, mert a mandulaaroma ízét teljesen átvette a krém és tejes - vajas krémre tettem és nem kifelé izzadt, mint az sk fondant, hanem befelé. így teljesen alázott alatta a piskóta. Szóval én nem vagyok róla túl jó véleménnyel. Másik pozitívum, hogy egy négyzet alakú tortát burkoltam vele és sokkal jobban kiadja az éleket. De nekem ízre, állagra és felhasználhatóságra a saját jobb.
Nincs időm végigbogarászni az összes hsz-t, így bocsáat, ha már ezredszerre kerül elő ez a kérdés.
Szülinapi tortát szeretnék sütni. Már jó pár darabot burkoltam sk. fondanttal, de most tutira aszeretnék menni (biztos akkor rontja el az ember, ha jól kell sikerülnie). Olvastam az Unidec-ről és a Formixról.
1. Mi a kettő között a különbség?
2. Vagy ugyanaz mindkettő (marcipánhelyettesítő massza), s csak a márkanevük/gyártójuk más?
3. Árban mennyi az eltérés köztük?
Burkolni is szeretnék, illetve figurtá is készíteni.
4. A Formix alkalmas erre?
Az Unidecről tudom, hogy van kétféle változata, az egyik burkolásra, a másik figurához.
Azt is tudom, hogy Unidecet az M-gel-től (is) lehet rendelni, a Formixra is találtam egy helyet (4-Mix kft.)
Mindig arra torekedtem, hogy friss sutemenyt keszitsek a vendegeknek - pedig szebben lehet vagni es sokszor az ize is jobb masnap. Persze kell a huto es a bevonat.
Most szombat estere kellene sutnom, de penteken faradt leszek hozza. Lehet valami olyant csinalok ami frissen jo...
Maradt még egy darab, betettem a hűtőbe és ma este vettem ki. Tökéletesen egyenesre lehetett vágni :) Úgy látszik előző nap vagy reggel kell megcsinálni a sütit, rétegesen betölteni és miután jól lehült, csak akkor felszeletelni és bevonni a baracklekvárral és a fondant-nal. Köszi az ötletet !
Kaptam egy állítható tortakarikát, de nekem már van egy, feltettem a teszveszre, hátha valakit érdekel: http://tesz-vesz.hu/item1303961469_allithato_tortagyuru_tortakarika_16_30_cm_uj.html
nagyon jó ez a bevonat ! Most értem haza, már több mint 1 napos és még mindig olyan mint a friss, egyáltalán nem száradt vagy keményedett meg és még mindig csillogóan fényes. Köszi, hogy felfedezted, ez nagyon jó ötlet lesz karácsonyra, mert hamarabb is meg lehet csinálni a sütit és a tortát is, semmi baja sem lesz és friss marad :) Díszíteni meg ráér majd az utolsó pillanatban is.