A Látkép című folyóirat 2015 októberi (már megjelent) számának a 28 oldalán van egy csinos kis táblázat, 6 rejtelmes szörny, akiket még nem fogtak el címmel. Ezek pedig a dingonek, az ame fear liath mor (ő lenne a skóciai jeti), az ogopogo, az agogwe, a buscai szörny, no meg a bladenboro környéki bestia. Aki hírlapos felé jár, és érdekli a cikk, megnézheti.
Méret persze nincs, az adatok csak zavarnának egy cikkben. :-/ A tetem mumifikálódott, és hiányosnak is tűnik. Szerintem madárfióka. (nagy a feje, csőr fejletlen, tollnak, szőrnek nincs nyoma) Hogy ezen belül strucc vagy kolibri, arra méret hiányában nincs tippem.
Régebben beírt ide valaki egy parasorozatot - nem doku. volt -, nem emlékeztek a címére?
Olyasmi mint az X-akták, Csodák, vagy mint a Rejtélyek kalandorai. Azt hiszem. Megakartam nézni, de elfelejtettem letölteni, most meg már nem emlékszem rá mi lehetett.
Ahogy így lapozgatom, tényleg jó választás volt! :-) Főleg a korabeli szöveg tetszik. :-) Érdemes néha szétnézni antikváriumokban, jó dolgokra lehet bukkani. Vettem még mást is ami valamelyest a témánkba vág, pl. az egykori búvár zsebkönyv sorozat néhány darabját, Dinoszauruszok, Halak 1-2, Egyszervolt Állatok, Tengeri állatok stb........ Ezeket viszont aranyáron mérték, de kiváló állapotúak. Mit ne mondjak, igen-igen csak alap infók vannak bennük. :-) De vegyük figyelembe hogy ezek nyílván nem zoológusoknak íródtak, csak egyszerű érdeklődőknek. Nekem az Egyszervolt Állatok tetszik a legjobban.
A konteós könyv nekem is megvan, mind a két része. Szerintem is hülyeség Jetit emlegetni a Gyatlov incidensnél, nem is értettem miért hozták fel............? Az Ufómagazint átlapoztam ma, de tettem is vissza a polcra, nem vettem meg. Helyette inkább szétnéztem az antikváriumban, és megvettem Miskolci Gáspár, Egy Jeles Vadkert című könyvét. :-)
Lehet, hogy én voltam kissé ügyetlen, de a kép alsó részét nem lehet látni, és a másik oldalt sem. A túlsó oldalon egy realisztikusan ábrázolt sólyomfigura van. Igaz, sólymot láthatott a kőfaragó, zsiráfot nem. Viszont, ha valaki csak elmondta, milyen is ez az állat, a vázlatot igazán kijavíthatta volna.
A szeptember havi UFO-magazin 14-15 oldalán van egy cikk, Idegen bázis Kirgíziában? címmel, ebben esik szó a jetiről. Megemlít néhány rejtélyes eltűnést, de az eltűntek hegymászók voltak, számomra valószínűbb, hogy lavina vagy kőomlás végzett velük, mint a jeti. Ráadásul egy pár sorral arrébb azt írják, hogy a derék jószág ordít, fát tördel, és inkább csak elriasztani akarja az idegeneket a területéről. Ez érthető. Megemlíti még a Gyatlov-incidenst. Erről elég részletesen olvastam a Konteo könyvben, de az almasz ott is az utolsó helyen szerepel. Nem vagyok olyan okos, hogy rájöjjek, mi okozta a csoport rejtélyes halálát, de ha tippelni kellene, akkor holmi titkos katonai kísérletre tippelek.
Ugyanakkor zsiráfnak sem látszik: pata helyett mancsok, a fej sem tipikusan zsiráf, és a nyakak ilyen ívben tartása sem esne jól egy zsiráfnak.
Ugyanakkor a nyakak ilyenszerű összefonása nem képtelenség, a zsiráfbikák küzdelmében előfordul. Hogy hogy kerül a képbe a lasszózás (vagy valami ahhoz hasonló) azt jó lenne tudni, de ha az ábrázolás készítője nem látott zsiráfot, akkor a lasszózásról is csak meséltek neki - annak viszont nincs akadálya :-)
És hogy Narmer idejében már nem volt zsiráf arrafelé, az eléggé logikus, hiszen a zsiráfnak fa kell, a földről füvet legelni nem képes, az elsivatagosodás kezdetén a fák viszont eltűnnek, a zsiráf meg megy utánuk.
Egyszer volt alkalmam látni egy vadászatról szóló középkori könyvet, persze nem eredetiben, hanem abból az alkalomból, hogy fakszimilében kiadták. Látványosan különböző minőségűek voltak az egyes állatábrázolások, holott ugyanattól a kéztől származtak. Egyetlen értelmes magyarázata volt ennek, hogy némelyik állatról, illetve vadászati metódusról volt az illetőnek tapasztalata, némelyikről meg csak elbeszélésből értesült.
Ha az ábrázolás nem személyes tapasztalaton alapult, akkor könnyen lesz kevés a képi részlet.
A hiányos információt viszont az ábrázoláshoz ki kell egészíteni. Például "általános" hátat nem lehet rajzolni, az vagy egyenes lesz, vagy lejtős, vagy púpos - és a valóságot a rajzoló vagy eltalálta vagy nem.
(pont mint Ádám és Éva az almával: az írás szerint "gyümölcs", de gyümölcsöt festeni senki nem tud, így lett jobb híján alma)
Igen, elsőnek nekem is a zsiráf jutott eszembe. De csak annyiban egyezik, hogy hosszú a nyaka, a test alakja nem egyezik, nincs meg a hosszú láb, és a jellegzetesen lejtős hátvonal. Arról sem tudok, hogxy a zsiráfokat valaha is pányvával befogták volna, vagy megpróbálták volna háziasítani. Ez persze nem jelenti azt, hogy ilyen nem is lehetséges.
Ezért mondtam, hogy jobb megnézni magát a képet, amit én nem tudtam mellékelni, mert a másik két állatábrázolás realista. Nem, én sem hinném, hogy dinók, viszont érdekesnek találom a dolgot.
Dínó, persze. Annak, aki mindenben dínót akar látni. Zsiráf fel sem merül. :-)
A rómaiaknál a cirkuszban még szerepeltek oroszlánok. Ezeket Afrikában fogták, a Szaharán innen. Nyilván ezekhez zsákmányállat is tartozott, mégpedig nem kicsi, az oroszlánok nem tescós kutyakaján éltek.
Bocsánat, még egy kiegészítés. Ezúttal a 6 oldalon egy nyúlfarknyi hír. Jetit (vagy ehhez hasonlót) láttak az idén Angliában, Sussex megyében. Az egyik autós egyenesen azt állította, hogy elgázolt egy ilyet, de az fel se vette és elszaladt. A hivatalos szervek szkeptikusan viszonyulnak a kérdéshez, de azt ígérték, kivizsgálják az ügyet. Azt hiszem, szkepszisükben ezúttal osztozom.
Egy kis kiegészítés: a 85 oldalon van egy rövidke cikk, képmelléklettel. Ezen a képen egy templom oszlop díszítménye látható, az ún. Namer-paletta. Ennek a középső részén két hosszúnyakú állat látható, akik összefonják a nyakukat, és két ember pányvát dob rájuk. Ebből azt a következtetést vonják le, hogy a fáraók idejében, a Nílus mocsaraiban valami ilyesféle dínók éltek. Még két állatábrázolás van rajta, az egyik egy szarvasmarhát, a másik egy sólymot ábrázol, mindkettő realista ábrázolás.
Úgy emlékszem, egy topiktársunk érdeklődött az óriások iránt. Az október havi újságban nekik is szentelnek egy cikket.
Azert ha egy eldugott öserdöben elö, a rokonaitol alig különbözö fan elö kistermetö majomfaj nem tudja ”elkerülni” a felfedezst es leirast, komolyan erdekelne mi modon sikerülhetne ez nagytestü, csudalatos kriptideknek (repülösarkanyok, fanyüvök :), dinok, farkasemberek es tsaik.)
A szeptember havi Hihetetlen a 68-69 oldalán foglalkozik a yowie-val, de nem sok újat mond, inkább általános összefoglaló ebben a témakörben. A legfrissebb észlelés 2003 decemberében, a Bemboka Nemzeti Parkban történt, Új-Dél Walesben, Egy idős házaspár találkozott vele, a fák között bujkált. Amennyire kivehetem a cikkből, fénykorában vadászott a bennszülöttekre, megölte, mi több, meg is ette őket, de mostanában egyetlen hő vágya van, hogy hagyják békén. Végül is ez érthető.
Számomra viszont újdonság volt a maerók, léte, ők Új-Zélandon éltek.
A többi témáról még nincs mit írnon, csak ezt olvastam el.