Keresés

Részletes keresés

gss Creative Commons License 2022.11.17 0 0 38499

thx, ez jó ötlet 

gondolom sima alkohollal(den.szesz) is működik 

Előzmény: zoppermagnio (38495)
Anvil Bypass Creative Commons License 2022.11.17 0 0 38498

Igen...

Előzmény: Freky (38494)
Anvil Bypass Creative Commons License 2022.11.17 0 0 38497

Régebben, amikor néha-néha muszáj volt, bőven megtette a bevont pálca kopasz (20 kilós) traffal... Manapság szintén ritkán van szükségem hegesztésre, de akkor meg ott az említett ismerős...

Ebben az évben egyszer kellett hegedni, egy a boltokban kaphatónál jóval masszívabb főelzáró T-kulcs elkészítésekor.

Ha esetleg javítanom kellett valamit, az késztermék volt, pl. kerékpár vagy fűnyírógép, és ezek elvétve igényelnek hegesztői feladatokat...

Tervezem felújítani a szerszámarzenálomat, ha minden jól megy, ez esetben lehet helye egy kisebb, talán multis, inverteres gépnek...

Előzmény: Törölt nick (38493)
mosogep-szerelo Creative Commons License 2022.11.16 0 0 38496

Régen is csak a "háztályiban" használt trafót a rászoruló, cégeknél dinamóval hegesztettünk! 

Lehet nosztalgiázni, de nem érdemes! 

Előzmény: Freky (38494)
zoppermagnio Creative Commons License 2022.11.16 0 1 38495

megosztom veletek, mert ez nem általánosan ismert dolog.

Vizet elektronikából kiszedni úgy lehet 100%-os biztonsággal, hogy isopropyl alkoholba kell meríteni. Kifejezetten jól működik nyomtatott áramkörökkel ahol a chip és a lap közé is mehet víz vagy pl motoroknál, transzformátoroknál ahol a tekercsek közé 'beragad' a víz. Nem károsítja az elektronikát. Persze ha nem akarsz hektolitereket venni akkor általában lapokra kell szedni a dolgot. Így a száradás közbeni korróziótól is megvéded az áramkört. Én akkor használtam a legtöbbet amikor régi pc-k alaplapjait, kártyáit, tápegységeit takarítottam meg ultrahangos tisztítóban, majd utána így távolítottam el a vizet. Telefon vízbe ejtése után is hasznos.

Csak akkor kezdek részletezésbe ha rákérdezetek, mert nem akarok kéretlen kisregényt írni, egyébként sok videó van róla a yútúbon. 

Bp-en legegyszerűbben az "azur" vegyi boltban kapható meg.

Előzmény: Gyula20 (38483)
Freky Creative Commons License 2022.11.16 0 0 38494

Tényként kell elismerni, hogy a 30 ezres kategóriás inverterrel is könnyebb hegeszteni, sőt a súlya is előnyére válik a HETRÁHOZ képest! Mint már írtam, egyetlen egy alkalom volt amikor hagyományos trafóval nem tudtam volna azt a hegesztést megoldani amit az inverteremmel sikerült! Konkrétan egy szétszakíttatott szárzúzóhoz több mint 100 m-re kellett kihosszabbítózni a hálózatot. Ott  csak picit szikrázott az elektróda a HETRA esetében, viszont az inverteremmel  -az adott körülmények mellett- tökéletesen tudtam az OK 4616-os 2.5-ös elektródával hegeszteni. Valóban sokkal kisebb a súlya, könnyű a gyujtása(hidegen/melegen), egyenáramú elektródák lehegesztésére is alkalmas, sokkal nyugodtabb az íve. De mind ezektől függetlenül aki tud hegeszteni, nem gond neki a gép súlya, az egy olyan olyan gépet használhat egy trafóssal, aminek korlátlan az élettartama. Biztos emlékeztek rá, amikor még csak a bázikus elektródákat fogadták el szerkezeti varratokhoz. Az idő tájt EB 12 elektróda és a dinamó volt a használatos (sokak számára még a nyakkábel fogalma is ismerős). Csati vagy Lajos barátaim kezében muzsikál a hagyományos trafós gép is, gyönyörű varratokat képesek lerakni. Általában OK 4616 a legelterjedtebben használt elektróda barkácsoláshoz, tehát nem kell a gépünknek az egyenáramú funkció. Persze aki profi szinten hegeszt- vagy abból él-  nyilván merőben más berendezéseket kell, hogy használjon , viszont ott már nem csak bevétel van, hanem azt még megelőzően beruházás is .

Előzmény: Anvil Bypass (38492)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.16 0 0 38493

Nem azt kérdeztem hogy kikkel hanem hogy mikkel?

Szóval sosem hegesztettél inverteressel?

Egyszerűen szereted a trafóst?

Ha az első kérdésre nem a válasz a másodikra meg igen akkor elhiszem hogy neked ér valamit.

Én egy trabit se vennék tudom hogy retro meg stb de nekem az se kéne.

Előzmény: Anvil Bypass (38492)
Anvil Bypass Creative Commons License 2022.11.15 0 0 38492

Inverterkirály, szíved joga, kinek a pap, kinek a papné... :-))

A kérdés rosszul lett feltéve, de ez nem a te hibád... Tehát: te kivel hegesztetsz?... :-))

'Na szia, Sanyi, lenne egy kis hegesztenivaló... Gyere át, Atikám, itthon vagyok, megcsináljuk...' :-))

Hát így zajlik egy ideje, nagy ritkán... :-)

Előzmény: Törölt nick (38491)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.15 0 0 38491

Egy olcsó inverteres mma gép 30 e ft és 1000* jobb :D

Te mikkel hegesztesz?

Előzmény: Anvil Bypass (38489)
Anvil Bypass Creative Commons License 2022.11.15 0 0 38490

Hát igen...

Előzmény: Törölt nick (38482)
Anvil Bypass Creative Commons License 2022.11.15 0 0 38489

Veresrézárban kevesebbet ér, de rendeltetését tekintve többet...

Előzmény: Törölt nick (38481)
Anvil Bypass Creative Commons License 2022.11.15 0 0 38488

Igen, általában több lehet benne, mint amit a rézvadász állít, de az említett példában meg akarja mutatni a tudását, az összegyűlt kíváncsiskodók előtt, tehát a valóságot mondja, amire rá is tromfolhat avval, hogy "há, főnök, kopjuk szíjjel, oszt meglássa, hod igázát mondok, letyen enyim, há úgy ván, há nem, kifizetöm a réz árát"...

Tanulság: nem árt, ha egy iparosnak van rátekintése más szakmákra is, ill. legalább a saját használatú eszközeit ismerje tüzetesen, hogy alkalomadtán ne jöhessen zavarba, az esetleges presztízsveszteségről nem is szólva...

Előzmény: MrJones512 (38480)
gss Creative Commons License 2022.11.15 0 0 38487

Logout fórumon nézz körbe, mintha ott lenne pár szaki aki látott  már belülről invertert.

Törölt nick Creative Commons License 2022.11.15 0 0 38486

100 éves alapintelem ha behozol valahonnan hideg vagy párás cuccot hagyod kiszáradni/ melegedni mert különben beszarik.

Nekem a hegesztőgép is meg a plazma a konyhában van a polcon letakarva ha bejön a kinti 10C. Mondjuk én esőben is hegesztettem.

A sárga 185ős amúgy sem egy sikerszéria. Próbáld meg a többi módot is.

MrJones512 Creative Commons License 2022.11.15 0 0 38485

Ha szerencséd van, akkor a légnedvesség hatására áthúzott valahol és ennek maradt valamiféle látható jele.

A neten se szervízkönyvet, se kapcsolási rajzot nem találtam.

C20NE Creative Commons License 2022.11.15 0 0 38484

Először tedd rá a radiátorra és hagyd egy-két napig felmelegedni és száradni. Ha az után sem indul akkor kezdj javítani.

Gyula20 Creative Commons License 2022.11.14 0 0 38483

Üdv .Mindenkinek !

Pár éve vásároltam egy IWELD 185- ALUFLUX hegesztőt.

Tegnapig jól működött, persze viszonylag ritkán használtam .

Tegnap igen párás idő volt , gyorsan kellett hegesztenem és előszedtem a nyitott

garázsból.

Kb. fél percig működött MMA-ban , majd minden elment.

Kijelzés sincs.

A ventilátor és a huzalhúzó motor forog.

Esetleg ha valakinek van hozzá kapcsolási rajza , megkísérelném javítani.

Egy éve volt már egy olyan hibajelenség , hogy nyomta ki a huzalt, akkor is ha nem nyomtam rá.

Akkor bevittem a fűtött garázsba és másnapra megjavult, de most sokkal komolyabb gond lehet.

Törölt nick Creative Commons License 2022.11.14 -1 1 38482

A képen látható trafó kb 48éves. 3db csoki csatlakozást frissítettem,és úgy működik,mint fénykorában. Megvan a kétkerekű kocsija,és mivel egy főállásban ács szakié volt,aki más szakmákban is jártas volt,így ő maga csinált egy bakelit táblát,bele fabrikált 6db süllyesztett konektort,és volt még két vezeték,aminek mindkét végén egyfázisú dugvilla volt. Nos,ez a tábla volt a fokozatkapcsoló. Mindezt még nem dobtam ki,de eltoltam hátra. Szóval jól írod,kb 20e az anyagár. Eszmei értéke jóval töb,de épp itt a bibi,mert 30e körül már egyenáramú invertert kapni. Szóval ez a trafó csak dísz lesz a garázsomban,szó szerint,jó néha ránézni !!!!

Egyébként a mai világ hegesztőtrafói alu tekercselésűek. A szaki (ismerősöm) azt állítja,hogy ha duplázza a drót keresztmetszetét,az alu is kiváló tekercselésre. Én mondjuk már láttam a szekunder tekercsek végén levő csatlakozási pontokat. Ezek meg voltak égve a kontakt hibától !!! Hüm-hüm......

Előzmény: Anvil Bypass (38478)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.14 0 0 38481

A rézműves hazudni fog neked mivelhogy neki nem biznisz azon az áron megvenni mint amennyit ö szerezne.

Ha érne 15 e ft tot egy db nem lenne eladó.

Előzmény: Anvil Bypass (38479)
MrJones512 Creative Commons License 2022.11.14 0 0 38480

"Adott esetben megalázó lehet egy hegesztő számára, mikor egy kóborló "rézműves" ránézésre megmondja, hogy mennyi az annyi vörösrézileg, te meg ott állsz bambán magad elé nézve, kérdő tekintetek között, mert fogalmad nem volt róla, pedig a környéken te vagy a hegesztőszaki..."

Már nem zavar, ha valaki valamihez jobban ért, mint én. Ötven fölött már muszáj megengedned magadnak, hogy ne te legyél mindenben az ász.

És hát ha egy ilyen "rézműves" azt mondja, hogy öt kiló vörösréz van a trafómban, akkor azért abban elég biztos vagyok, hogy lehet az a réz hat, nyolc, vagy akár tíz-tizenöt kiló is... de hogy ötnél több van benne, az hótziher!

Előzmény: Anvil Bypass (38479)
Anvil Bypass Creative Commons License 2022.11.14 0 0 38479

Mr. Jones, előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor közelebbről is megvizslatod, hogy mivel is dolgozol, dolgoztál...

Adott esetben megalázó lehet egy hegesztő számára, mikor egy kóborló "rézműves" ránézésre megmondja, hogy mennyi az annyi vörösrézileg, te meg ott állsz bambán magad elé nézve, kérdő tekintetek között, mert fogalmad nem volt róla, pedig a környéken te vagy a hegesztőszaki... Otthon meg a kisfiad szomorúan kérdezi: apa, te ezt nem tudtad, a csúnya bácsi meg igen?!...

Előzmény: MrJones512 (38474)
Anvil Bypass Creative Commons License 2022.11.14 0 0 38478

Kijavítanálak, felfelé... A képen látható trafód (színes)fémáron ér 20 ezret, az eszmei értéke ennek duplája, vagy több, ahogy érzed... :-)

Előzmény: Törölt nick (38475)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.14 0 0 38477

A boltba kapsz 205- öst,picit kiseb árért......

A Mastroweldet árultam 3hónapig,de mára már ez sem eladó..............

Előzmény: Törölt nick (38476)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.14 0 0 38476

Akkor vedd meg tőle trafókirály, az iweldet meg ad ide.

Előzmény: Törölt nick (38475)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.14 -2 1 38475

Egy ilyen trafóban kb 8kg vörösréz van. Én nem rég üzleteltem egyet. Igaz,én munkával fizetek,és a régisége,és az emlékei miatt szereztem be,Ennek hasonmásával tanultam,és dolgoztam.......

Egy másiknak is megkaptam,de csak a vasmagját,ingyér.Hogy ebből mi készült,ide nem irom le.

A fotón levő trafóm kábelekkel együtt 20e  ft eszmei értékű..........

Előzmény: Anvil Bypass (38473)
MrJones512 Creative Commons License 2022.11.14 0 0 38474

"Erre a kérdésre (itt) nem kaptam választ, mert azok, akik ezt biztosan tudják, tapasztalatból, (még) nem olvasták és nem voltak jelen a topikon..."

Jó meglátás.

Mivel ez egy "hegesztős" topik, itt csak olyanok forognak, akik hegesztenek a gépekkel. Nem pedig szétbontják azokat.

Előzmény: Anvil Bypass (38473)
Anvil Bypass Creative Commons License 2022.11.14 0 0 38473

Engem alapvetően az érdekelt volna, hogy mennyi vörösrézre számít az, aki csak a réz miatt akarja megvásárolni... Erre a kérdésre (itt) nem kaptam választ, mert azok, akik ezt biztosan tudják, tapasztalatból, (még) nem olvasták és nem voltak jelen a topikon...

Közben arra jutottam, hogy nagyjából helyes lehet a tippem (4kg/traff), és ebből az következik, hogy legalább 15-öt adnia kell értük valakinek ahhoz, hogy ne a veresréz miatt vegye meg, mert az csak 12 kábelestül, nagyjából...

Előzmény: gss (38472)
gss Creative Commons License 2022.11.13 0 0 38472

Nézz szét marketplace-en jófogáson, akár 10-15 körül találsz trafót.

Kár értük, de ez van.

Nekem van egy hatalmas villanymotorom,(80kg tuti megvan) párszor meghirdettem, még csak érdeklődés sem volt, vsz nekiesek a télen és kitermelem belőle a rezet. Sajnálom de utba van, nem férek a sok értékes lomtól.

Előzmény: Anvil Bypass (38471)
Anvil Bypass Creative Commons License 2022.11.13 0 0 38471

Tudom, széles a paletta, állapotban, korban, árban... Egy viszont biztos, senkit nem akarok palira venni... Két érdeklődő már volt rá, de sokallták az öreg barátom által megadott 25 ezres összeget... Tehát, Bmrenault, igény az lenne rá, el is vitték volna, ha 15-ben megkapják...

Előzmény: Törölt nick (38470)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.13 0 0 38470

Hát én hetrán kezdtem meg 19 be volt szerencsém megint hozzá, bekapcsoltam kikapcsoltam és elmentem az inverteresért.....

Egy piacos csodával is könnyebb hegeszteni cca 25 e ft. de a 37 e ft cukiforce is jobb.. Oké hogy időtálló de szar na.

Tedd fel amennyiért szeretnéd ha jön rá egy palimadár örülj neki.

https://www.jofogas.hu/magyarorszag?q=hetra

Előzmény: Anvil Bypass (38469)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!