Elhiszem hogy jogosan unják, de nem értem miért nem lehet el hinni ezeket. Jó hogy nem már az üveghegyen is túl a kerekerdő mélyén is volt egy ilyen busz😂😂. Az az egy busz létezett ezzel a rendszámmal és kész, ha valaki máshogy érti akkor nem tudom sajnálni, az csak mese
Ez fix infó amit írtam, úgyhogy a további "hírek terjesztése" full fölösleges. Apum busza volt. Ezen kezdett, és ami váltotta/meg azt váltotta/ meg amazt. Azok is apumé voltak. A bolygó ajtón is fölösleges rágódni mert a busz mai napig létezik NBZ-068 rendszámmal, és még mindig ránc ajtaja van. Aki meg arra hagyatkozik hogy a belseje is másik az meg azért mert felujításakor kerültek bele a zöld kapaszkodók és a szürke ülések, az előtt pedig barna bőr ülése volt fekete kapaszkodókkal.
Ezek a tények apu ott volt, látta/ csinálta is a változásokat rajta, úgyhogy nem, nem volt 2 AIJ-355. Hatósági jelzés meghamisítása lett volna az ha 2 lett volna belőle🤦♂️
Classic orrát viselte, aztán kaptak egy D12-es motrot ajándkéba. Bele is faragták el is indult csak egy műhelyen belüli "baleset" miatt selejtezték is. Az egy vatta új motor volt benne mikor selejtezték
Az Alba Volánnak készült volna eredetileg? Ténylegesen akkor 1986~87-ben került a fehérvári helyi közlekedésbe?
Két különböző 4 lámpás rács is volt, az első egy Ik. 250-ről származott, a másik 260-as feliratot viselt. Képek tanúskodnak erről, most nem hivatkozom őket, de kikereshető.
Ha ismeretes előtted, hogy az első dupla lámpás rács melyik Ikarus 250-ről származik, az érdekelne. :)
Az Alba Volánnak készült volna eredetileg? Ténylegesen 1986~87-ben került a fehérvári helyi közlekedésbe?
A 4 lámpás rácsból is kettő különböző volt, az egyik egy Ik. 250-esé, a másik pedig 260-as feliratot viselt. Képeket tanúskodnak erről, most nem hivatkozom ezeket, de kikereshető.
Ha ismeretes számodra, melyik Ikarus 250-ről jött az első 4 lámpás rács, az érdekelne. :)
Nem szükségszerűen vitaindításképp :) de ez így egyáltalán nem állja meg a helyét.
2001-ben kaphatott vilagoszöld napellenzőt, ugyanezen év végén vették le főjáratról is, amikor HSX-426 érkezett a helyére. Ezután tartalékként szolgált, amennyire emlékszem. 2003 táján kapta meg a 4 lámpás rácsot, amit a képek tanulsága szerint egy Ikarus 250-estől szerezhetett. Bolygóajtaja nem lett ezután. 2005 körül tűnik el, és még ebben az esztendőben nyomdokába lép egy eltérő típusú és alvázszámú példány a rendszámával, később sötétzöld napellenzővel stb. A Steyr-ek és DAB-ok érkezése miatt innentől nem lett hosszú pályafutása már, de nosztalgiapéldányként ma is létezhet még. Továbbra is ráncajtós.
Nagyon remélem, majd idővel találunk valamit, ami miatt tovább erősödhet a gyanúm, hogy miért volt ráncajtós felújítása előtt is, amikor vázszámilag bolygósnak kellett legyen...
Szóval így volt, nem így volt, égből pottyant mese volt...
Az AIJ-355 az németből vissza hozott volt eredetileg prága váltóval. Mikor teli lökössel ránc ajtóval és 2 lámpával volt azután selejt lett mert rommá rohadt. Aztán lett alvázcserés, akkor kapta meg a bontóból a 4 lámpás rácsot, a zöld napellenzőt, a bolygóajtót meg a ködlámpát. Így közlekedett még évekig.
Úgyhogy hatalmas tévedésekben vannak itt néhányan hogy 2 AIJ-355 volt🤦♂️
Az a durva, hogy az AIJ-355/1-ről azt is tudtam hajdan, hogy milyen export lehetett gyárilag. (Csak a rutinnal meg az évekkel... az emlékek halványodnak.)
Viszont úgy rémlik, kisebb utasülések voltak benne, nem a nagyobbfajta, mint pl. BPG-952-ben. Valamint az egész bizonyos, hogy míg egy BPG-039-ben független a külső fényezéstől, belül elöl-hátul és az ajtók narancssárgák voltak (NDK-s kivitel), addig AIJ-355/1-ben ilyesmi nem volt megfigyelhető; maga a belső fényezés, illetve az ajtók is helyi fényezésűek, fehérek voltak belülről is; azaz a belső fényezésből semmi előzménynyomot nem lehetett kikövetkeztetni, idestova 20-25 éve... Ellenben, hogy idegen nyelvű feliratok az ajtók fölött esetlegesen lehettek-e benne? Nem biztos, de ezt már pontosan nem tudom sajnos felidézni.
Gyári táblákra nem emlékszem, de az megragadt, hogy az utastérben több matrica is kezdődött vnyimányie! felirattal. Az első évben cirill volt a (talán) '87-'88 felirat előtt is a szöveg ott, ahol a fagyállóval feltöltve felirat szokott volt elhelyeződni az évszámmal.
Kilencvenhét-nyolc körülről fénykép is keringett róla, ez előttit pedig én sem tudok. Akkor (már?) ráncajtós kivitel volt, illetve hozzávetőlegesen ugyanúgy nézett ki a két rendszám közötti rész, mint 2005 derekáig. :)
Képeken visszakeresve (és az emlékeket kicsit visszapörgetve) 2005. márciusban még az AIJ-355/1 közlekedett, augusztusban már az AIJ-355/2.
Mindkettő AIJ-355-tel utaztam, nem is tűntek azonos gépnek utasszemmel sem. De aztán... elképzelhető, hogy egyes részek át lettek emelve az első AIJ-355-ből. (A fehérvári Ikarus-nál voltak ilyen/olyan sajátságos felújítások 2000/2001 és 2005/2006 között.)
- Hogy ez az első jármű ráncajtós volt-e eredetiben, miért AIJ rendszámot kapott, mikor került Fehérvárra és épült fel abban a kivitelben, amiben a helyi közlekedésben látható volt a kilencvenes években...?
Egy elméletet bontok ki, amiből esetleg lehet következtetni vagy kronologizálni. Akkoriban hatan voltak szóló főjárati kocsik: EWS-887 és EWS-896 (1994-esek), BPG-699 (1996-os), DUD-813 (1998-as), GSR-217 (1998-as), valamint az AIJ-355. Amennyire hallottam, a sofőrjei is dicsérték, hogy milyen erős gép, amit azzal magyaráztak, hogy eredendően exportra készült.
Rendkívül érdekes kérdés, a kocsi előélete rendkívül homályos. Az exNDK a helyi kocsikat rendszerint teleüveges utastérrel rendelte, csupán 2-3 ablak volt osztott, nyitható. Onnan leginkább '92-ben jöttek vissza kocsik, így C-s rendszámot kaptak, persze van kivétel. Nem hivatalos adatok szerint 1986-os gyártású a gép, 1997.01.02 napon került állományba, az eredeti rendszáma BY 23-41 volt. Ha ekkor került fehérvárra, akkor viszont a rövid idő miatt nagyon nagy valószínűséggel nem járt kint. Viszont akkor hogyhogy nem az AOA sorozat rendszámát kapta? Belső tere is árulkodó lenne, ha a régi típusú kisebb utasülés volt benne, akkor valószínűleg volt rajta cirill betűs felirat is. Az inkább valószínű, hogy szovjet exportra ki nem jutott gép lehet, mint mondjuk az AOA-403 volt.