Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.10.07 0 0 6103

" inkább a megértés megkönnyítése végett egyszerűsítették le 4 "alantas", "evilági" vágyra"

Ebben a leegyszerűsítésben van a legnagyobb veszély:)

- alantas a fizikai vágy???? fizikai lényeknek természetes, hogy vannak fizikai vágyaik - ha ezek alantasak, maga az ember, mint fizikai lény, alantas - nem tudok hinni ebben (a mérték, a mód, vagy a szándék a vágy mögött már lehet kérdéses)

- alantas a tudásvágy???? a tudásvágy nélkülözhetetlen az általad "üdvösségnek" nevezett célok eléréséhez is

- alantas a gazdagság utáni vágy? a jólét utáni vágy????? A jólét minden létező természetes vágya, semmi alantast nem látok benne - a kapzsiság, mohóság, önzés megint más kérdés - mi több, templom egereként, napi küzdelmek és szenvedések özönében, mely sok bigott vallás szerint erény:((((, hogy a fenébe tudna bárki bárkinek segíteni a bajban??

- alantas a hatalom utáni vágy???? na de milyen jellegű hatalom????
hatalmunk van ugyanis a saját gondolataink felett, a saját hiteink felett, ezen keresztül a saját közvetlen világunk, kis mikrokozmoszunk felett, hatalmunkban áll változtatni magunkon és ezen keresztül a világunkon, és ha evvel a hatalommal nem élünk, ha erre nem vágyunk, az nagyon nagy baj

Alantas evilági???? e világban van dolgunk és hogy ezt végezhessük, szükséges minden olyan vágy, ami itt fel van sorolva! (Szóval ez az ábra részemről kuka.)

"vagy spirituálisan érzékelem milyen erők, energiákkal élek, és akkor nehezebben vezethetnek meg, képben vagyok. "

remélhetőleg valahogy így álltok hozzá ehhez az ábrához is;)

Előzmény: Mirdad (6101)
trueXman Creative Commons License 2010.10.07 0 0 6102
""Az emberi lények nagy tanítói, akiket leginkább csak történelmi figuráknak ismernek,

valójában nem tettek mást, mint átléptek a létezés egy másik, magasabb szintjére!""

-ha a halált " a létezés egy másik, magasabb szintjének" lehet hívni,
akkor valóban így van :-) smiley
Előzmény: Mirdad (6097)
Mirdad Creative Commons License 2010.10.07 0 0 6101

"térjünk vissza az ábrához: "ennek a világnak" ad 4 db vágyat - "valami másik világnak" is megelőlegez 1 db vágyat

- az melyik világ is? a "vágynélküli"?:)"

Igen, annyiban le van egyszerűsítve a kabbalista ábra, hogy vágyakat meghatároz,

holott ahány ember, mánia, annyiféle vágy :) Ebben igazad van.

Ez nem is az ábra "gyengéje", inkább a megértés megkönnyítése végett egyszerűsítették le 4 "alantas", "evilági" vágyra - világos, hogy temérdek ilyen vágy létezik.

A "vágynélküli világ", mint tudjuk energetikailag képtelenség: energia, erők mindenütt vannak. Inkább: "evilági vágyak nélküli világ" :)

Az üdvrevágyás, Szent sóvárgás egy teljesen új minőség, vágy az emberben!

Vannak szent helyek, szentélyek, egykori beavató helyek, erőhelyek;

ott meglehet ezt tapasztalni. Ott is feléledhet az emberben.

Előzmény: Törölt nick (6098)
Mirdad Creative Commons License 2010.10.07 0 0 6100

...   Ha pedig minden erő, energia, akkor meghatározó, milyen erőkkel, energiákkal élek, mi mozgat.

Ismert a régi szellemi hagyományból a mondat, hogy "a lábunkat sem tudjuk felemelni a démonok nélkül." Vagyis a legegyszerűbb cselekedetemet is erők, energi-minőségek határozzák meg. Az kell hozzá. Ennek vagy nem  vagyok tudatában: "ÉÉÉÉÉÉÉÉn gondolkodom, csak ÉÉÉÉÉÉn, nem befolyásol semmi sem!" ;),

vagy spirituálisan érzékelem milyen erők, energiákkal élek, és akkor nehezebben vezethetnek meg, képben vagyok.

De mindenképpen az engem mozgató, éltető erők, minőségek VÁGYAK képében

vannak jelen bennem.

A klaszikus "létszomj" ennek a világnak a vágyaiből, erőiből áll. Ha erre vagyok szomjas, itt pörgök, ez éltet. Az a vágyam, hogy minél több nőt elkapjak, hogy a tanítványok tapsikoljanak nekem, stb.

A magasabb szintű erőkkel, vágyakkal magasabb szinteket lehet elérni.

Az üdvrevágyás, Böhme-nél "Szent sóvárgás" ("Heilige Gier") a szív legmagasabb vágyakozása. Olyan erőket hív fel a rendszerünkben, amik forradalmi áttörést okoznak, fellobbantják az addig megrekedt, megkristályosodott lényt! Ez az Új Kezdet.

És mindennek kiindulópontja a megtisztított szív (szentély).

Törölt nick Creative Commons License 2010.10.07 0 0 6099
"MegVALÓSítani kell azt a létminőséget, tudat/lélek-állapotot, mint az övék, és akkor leszünk az Ő világukban, akkor értjük meg miről beszéltek."

Egyetértek:) és a megvalósítás útja szerintem nem a menekülés önmagunktól - bár ki tudja, tán lehet úgy is:)

Szépen beszélsz:) és ebbe most sehol sem tudok belekötni:)))
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.07 0 0 6098
nem adom ám ilyen könnyen a kérdést:)))

"Tudták, hogy vágyak nélküli ember NINCS, és nem is lesz!"

stimmt:)

térjünk vissza az ábrához: "ennek a világnak" ad 4 db vágyat - "valami másik világnak" is megelőlegez 1 db vágyat

- az melyik világ is? a "vágynélküli"?:)

Amúgy értem, amit mondani akarsz, csak nekem kicsit túl van szimbolizálva, és a lényeg könnyen elvész ezekben az útvesztőkben - szerintem.
De én -bocsánat - egyébként is szembehelyezkedem evvel a "tagadjuk meg emberi mivoltunkat, mert az ROSSZ, úgy, ahogy van" látásmóddal:)

"Amilyenek a vágyaim, amilyen erők mozgatnak: olyan vagyok VALÓJÁBAN."

a vágyak erők, ezek mozgatnak, mondhatnám, tartanak életben: ez tetszik:)

(az ábra, akárhonnan van, nem jó - tévedni emberi dolog:))

Előzmény: Mirdad (6095)
Mirdad Creative Commons License 2010.10.07 0 0 6097

Onnan is el lehetne kezdeni, hogy MINDEN ENERGIA, ERŐ.

A szikla, a folyó víz, a ruháink, egy virág, vagy a gondolataink - ugyanolyan erő, energia-összpontosulás, csak más minőségben, állapotban nyílvánul meg. 

Az élet energia, és energiára van szüksége, hogy fenntartsa önmagát. Vagyis nem történik más, mint energia-körforgás, ugyanannak a létezőnek a különböző megnyílvánulása, végtelenszámú minőségben.

Ez a szamszara, a létforgatag. A "Lét kereke", a Lét egy végtelen körforgás.

Létforma, létminőség is végtelenszámú létezhet; gondoljunk csak arra, mennyiféle tudat/lélek-állapotú ember van - és ez még csak az emberek belső minősége.

Micsoda gőg lenne azt állítani, hogy csak az létforma valóságos, csak az létezhet, mint a miénk? "Csak az a belső minőség (tudat/lélekállapot), gondolkodás "igaz", mint az enyém." - világok, valóságok is végtelen minőségben léteznek!

Az emberi lények nagy tanítói, akiket leginkább csak történelmi figuráknak ismernek,

valójában nem tettek mást, mint átléptek a létezés egy másik, magasabb szintjére!

Nem, puszta teológiával, filozofálgatással ezt nem lehet követni :) MegVALÓSítani kell azt a létminőséget, tudat/lélek-állapotot, mint az övék, és akkor leszünk az Ő világukban, akkor értjük meg miről beszéltek.

"Kövessetek!" - Jézus.

"Legyetek Ananda önmagatok fényei!" - Buddha.

Mirdad Creative Commons License 2010.10.07 0 0 6096

... mivel vágyak nélküli ember tehát NINCS, (mutasson valaki egyet is a történelmeben, Buddhának is voltak vágyai, csak épp nem mindegy milyenek,

mire irányult!),

tehát a vágyaink, a minket mozgató, éltető erők is megtisztulnak, finomodnak az Úton. A Kabbala "spiritualitás utáni vágyát" a gnosztikus-rózsakeresztesek "üdvrevágyásnak" nevezik, de Keleten is hasonló a neve.

A legmagasabb minőségű vágy, erő, ami embert mozgathat, az az üdvrevágyás.

Vágy, érzések nélkül nem létezhetünk (még a meditációkkor sem üres a lény, jó ha tudjuk, legfeljebb pár percig "úgy érzi, nem érez semmit" ;)

Azért nem "evilági" vágy az üdvrevágyás, mert a szívben feléledt Világosság-erő

hajtja, élteti. Ez a "világosság keringetése", amiről a taoista-alkímiai "Aranyvirág..." is ír.

Ezért mondja az Írás, hogy "Isten a szíveket vizsgálja": amire vágyom, ami mozgat

- olyan vagyok IGAZÁN. És az jelen van erőként, minőségként a szívemben.

Fejemben lehet Buddha, Jézus összes tanítása... ha alantasak a vágyaim, a céljaim,

"megmérettettem és gyengének találtattam". (Egyiptomi szívmérlegelés, a bibliai

Belsaccar király lakomájának előképe.)

Előzmény: Mirdad (6095)
Mirdad Creative Commons License 2010.10.07 0 0 6095

"a spritualitás utáni vágy nem tartozik "ehhez" a világhoz? má mé nem?"

Nagyon jó kérdés!! :)

Az a Kabbala "szívben lévő pont"-rajza. Ami akár gnosztikus-hermetikus, és szúfi ábra is lehetne. 

Tudták, hogy vágyak nélküli ember NINCS, és nem is lesz! Azokat a törekvéseket amik "vágynélküliségről" beszélnek, szellemi értelemben kell látni:

a vágyélet központja A SZÍV. Ott születnek érzéseink, az az egyik központja, kapuja az asztrál-erőknek. Ezért olyan fontos Keleten-Nyugton a SZÍV, a SZÍV

MEGTISZTÍTÁSA:

Buddha: "Szív szútra",

"Szív tana",

taoista "Aranyvirág fakadásának titka" c. belső-alkímiai traktátus,

Comenius "Világ útvesztője, Szív paradicsoma", stb.

A szív tehát nagyon fontos. A belső minőségünk szívünk állapotától függ. Amilyenek a vágyaim, amilyen erők mozgtanak: olyan vagyok VALÓJÁBAN.

Lehetünk nagyon intelligensek, de "a szív gondokodása", "a szívvel való látás"

a spiritulitás alapja. ...  

Előzmény: Törölt nick (6093)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.07 0 0 6094
"ez az öt fokozat, csupán ugyanannak ötféle értelmezése"

szerintem félreértelmezése:)

"Az embernek nem "Keletet" és nem "Nyugatot" kell képviselnie,
hanem önmagát."

Egyetértek:)
(Jelenleg azon az állásponton vagyok, hogy a "legyetek tökéletesek" kijelentés, ha volt ilyen, jelentheti azt, legyetek tökéletesen önmagatok, vagyis merjetek azok lenni - mint a "mennyei Atyátok"? asszem így van valahogy:) - merthogy a részei vagytok, nem különálló valamik - ez persze egy gondolatkísérlet:)))
Előzmény: trueXman (6086)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.07 0 0 6093
Ezt nagyon nem értem:)

a spritualitás utáni vágy nem tartozik "ehhez" a világhoz? má mé nem?
és mit jelent az "ez a világ"?

Előzmény: Kadmon Adam (6053)
Mirdad Creative Commons License 2010.10.07 0 0 6092

Kedves Nolanus, nagyon köszi :)

De én sem értem - még mindig - mit takar ez a kettős köpülés... Szerinted mit szimbolizál? Az edények nagyon Grál-gyanúsak.

Előzmény: Nolanus (6089)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.07 0 0 6091
Mit idegeskedsz, a tiéd?:)) (remélem, ismered a viccet)
Előzmény: bélasuska (6090)
bélasuska Creative Commons License 2010.10.07 0 0 6090
"Ezek a jelképek nem egyebek, agyonrágott csontoknál..."

ezek a jelképek nem egyebek: jelképek vazzze !!
Előzmény: trueXman (6086)
Nolanus Creative Commons License 2010.10.06 0 0 6089
'"Egyiptomban is megjelenik vele kapcsolatban a 'kettős köpülés' motívuma."
Az micsoda?'"

A Hamlet Malma hozza az alábbi illusztrációt.
Nem tudom mennyire lesz jól látható, de itt az 'alapkő', amin, vagy amiben az oszlop nyugszik, amire Seth és Horus helyezi egyik lábát, a klasszikus alakkal rendelkezik.

Egy másik hasonló ábrázolás:

Ezzel kapcsolatban érdemes áttekinteni a Djed II. ábrázolásait, amiről a másik topicban volt szó.

A Hamlet Malma az indiai jól ismert 'Tejtenger kiköpülése' és csatolt mítoszaival hozza összefüggésbe (ahol az alapkő szerepét a Teknős-Avatára játssza).

Előzmény: Kadmon Adam (6084)
Kadmon Adam Creative Commons License 2010.10.06 0 0 6088

"azon gondolkodtam én is, hogy nyissanak-e a jelképeknek külön témát, vagy itt folytassák :-)

de ahogy visszafele olvasgatok, ez a topik méltó hely lenne a szakrális

szimbólumoknak. Úgyis szerepel egy szakrális szimbólum a topikcímben :-)"

Szintúgy gondolom :-) De elkelne egy ilyen jó kis topik is külön. 

Előzmény: taoista aranyvirág (6083)
Kadmon Adam Creative Commons License 2010.10.06 0 0 6087

;-)

:)

trueXman Creative Commons License 2010.10.06 0 0 6086
Azt hiszed, hogy az ötös fokozat különbözik az egyestől? :-)

Elárulom neked:
ez az öt fokozat, csupán ugyanannak ötféle értelmezése (egy gondolatkísérlet).

Valójában nincsenek semmilyen fokozatok, ezek csupán értelmezési kísérletek.

Az embernek nem "Keletet" és nem "Nyugatot" kell képviselnie,
hanem önmagát.
Ettől lesz emberré.
Fikciókkal még csak egy "álmodozó majom". :-)

Ezek a jelképek nem egyebek, agyonrágott csontoknál... :-)

Előzmény: Kadmon Adam (6053)
trueXman Creative Commons License 2010.10.06 0 0 6085
""Csipetnyi alázat.... és nem akarunk fölébe kerekedni a másiknak.""

-majd csak az iskolán belül :-)

""Most akkor találtunk már valamit, vagy nem?

Te találtál már valami értékeset? Tudnál belőle mutatni valamit? :-)""

-ez egy nagyon ostoba kérdés volt :-)
Előzmény: Kadmon Adam (6051)
Kadmon Adam Creative Commons License 2010.10.05 0 0 6084

"Egyiptomban is megjelenik vele kapcsolatban a 'kettős köpülés' motívuma."

Az micsoda?

Nolanus, szép munka, ismét csak gratulálni tudok.

:-)

Előzmény: Nolanus (6072)
taoista aranyvirág Creative Commons License 2010.10.04 0 0 6083

azon gondolkodtam én is, hogy nyissanak-e a jelképeknek külön témát, vagy itt folytassák :-)

de ahogy visszafele olvasgatok, ez a topik méltó hely lenne a szakrális

szimbólumoknak. Úgyis szerepel egy szakrális szimbólum a topikcímben :-)

Előzmény: Kadmon Adam (6080)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.04 0 0 6082
"A mai rózsakeresztesség éppúgy rejtett, mint hajdanán."

Hát, nekem úgy tűnik, innentől kezdve teljesen értelmetlen minden további szó, és a rózsakeresztesség nem lehet egy internetes fórum tárgya - maximum termék-eladás céljából, ahogy TrueXman írta - felteszem, nem ingyenes iskolák ezek a nagy titoktanfolyamok:))

(Amúgy én sem vagyok rózsakeresztes, nem is leszek - és személy szerint általában nem az érdekel, ki milyenes, vagy milyen tudással rendelkezik, inkább az, milyen ember és hogyan viszonyul a világhoz és önmagához)

"a generációk során az átadott tudás változatlan, és én ebből nem sokat látok ezen a topikon."

Nincs itt valami nagy ellentmondás a két idézett mondatod között?:)

"Mirdad, Kadmon Adam és a hasonló emberek csak egy halandzsa misztikát ismernek. Ők eltévedtek, azt mondták nekik, ez a rózsakeresztesség, holott az rejtett tudás. Akik ilyen szertelen módon zabálnak minden misztikusságot......"

Evvel a kijelentéssel teljesen meggyőztél arról, hogy olyan látásmódot nem szeretnék, amilyen a tiéd - ha ez egy "valódi rózsakeresztes rejtett tudás" birtokosának a látásmódja és megnyilatkozása, pláne nem érdekel ez a "tudás". Bocs. És valószínűleg nem fogod érteni, miért, és pont ezért:) (ha már az általad preferált iskolát célod hirdetni és propagálni)

"Bár manapság bárki bármilyen nevet felvehet..."

Ebben egyetértek veled:) sőt, nyugodt szívvel sajátíthatnak ki eszméket, gondolatokat, és hirdethetnek egy megnevesített szervezet neve alatt, átformálva saját ideológiájukra és "szervezetiségükre". És ez mindig így lesz, amíg elkülönítő szervezetek és nevek lesznek.... kölcsönös tiszteletben, egységben való gondolkodás helyett.
Előzmény: Törölt nick (6073)
taoista aranyvirág Creative Commons License 2010.10.04 0 0 6081

Művészemberként öröm olvasni amiket írtok.

Kiváncsian várom a folytatást (úgy ajálották nekem ezt a témát.) Csak az bánt, hogy nem bennem bukkantak fel ezek az ötletek a jelképekről :-)

Kadmon Adam Creative Commons License 2010.10.04 0 0 6080

Jól bevonzottátok egymást Mirdaddal a szakrális szimbólumok világában :-)

Kéne nektek egy külön topik, külön "játszóTÉR", ahol kibontakozhatnátok :-)

gyönyörű a gyűjtésed (hazai, bizánci szív alakzatok), részemről RESPECT :-)

:-)) én csak ilyen szívet tudok.

Internacionális szimbólum ez is :-))

Kadmon Adam Creative Commons License 2010.10.04 0 0 6079

"A két visszahajló sziromlevél a két örvény-spirál stilizációja, ami az egyik szférából átszív a másikba, a kettős-háromszög alakzatok formájában, az ékkel, vagy 'dárdaheggyel' a kiterjedés irányában."

Zseniális, erre pont tegnap gondoltam! :)

Ezt magadtól ismerted fel, vagy... "szaktudás"? :)"

Inkább szenilitás, mert ehhez kellet úgy másfél évtized."

:-) sztem meg inkább egy kis zsenialitás Nolanus :-)

BRAVO! ettől ilyen ez a topik. Friss, üdítő, éltető levegőjű!

/mégha néha egyesek be is dobják a kakit az ablakon

- hasztalan. Meg lehet nézni a nickek írásait! ;-)/ 

Kadmon Adam Creative Commons License 2010.10.04 0 0 6078

Közös ősi magyar és gnosztikus jelkép a liliom....

Meg még mennyi helyen megtalálható.

wáááó, ügyes!

:-) 

Előzmény: Mirdad (6061)
Kadmon Adam Creative Commons License 2010.10.04 0 0 6077

úgyhogy a 10 éves hatalmas "fórum-tapasztalatoddal", bölcsességeddel nem tudod lerántani ezt a topikot és olvasóit, íróit! ;)

Az már lehetetlen.

:-))

Kadmon Adam Creative Commons License 2010.10.04 0 0 6076

"A mai rózsakeresztesség éppúgy rejtett, mint hajdanán"

:-) ez biztos, ezért nem érsz fel hozzá, csak csapkodni tudsz ;-)

Nem érezni, hogy akár

a természettudományokhoz,

akár a vallásokhoz, akár

a mitológiához,

akár a határtudományokhoz konyítanál valamit! :-)

A kiábrándult, rosszindulatú ateista ideáltípusa vagy (vannak ilyenek, jellegzetesek

itt a fórumon) ;-)

Ha lehet, ne itt szennyezz! ;-) Itt komolyabb a szint, látszik, mégha ez valakinek fájó is;-) :-))

bélasuska Creative Commons License 2010.10.04 0 0 6075
itt már többen is elmondtuk, hogy nem vagyunk R+esek, csak a "légkőr" miatt járunk ide.

aztán meg nem tudom mit félted a rózsakeresztesek iránt érdeklődőket... jobb lenne ha valami arrogáns/elitista levelező-tagozatos rózsakeresztes miliőbe csöppennének?
Nolanus Creative Commons License 2010.10.04 0 0 6074
" Ahogy sejthettük; semmi a wikin a fleur-de-lis-nél a liliom gnosztikus keresztény (katár, bogumil) ábrázolásairól, pedig van bőven."

Azért van egy kis utalás, igaz elrejtve:
"The old fleurs-de-lis, especially the ones found in our first kings' sceptres, have a lot less in common with ordinary lilies than the flowers called flambas [in Occitan], or irises, from which the name of our own fleur-de-lis may derive."

"És hát a katárok franciák voltak, a liliom meg Bosznia egyik régi jelképe, amiről írnak is."
Ezen a katárok azt hiszem, megsértődnének, hogy egy kalap alá veszed a langue d'oc-ot a langue d'oil-lal ;-) Sokkal inkább vizigótok, mint frankok; Languedoc épp olyan 'paranormális' terület volt a franciák számára, mint Bretagne, ahol még borongtak a letűnt kelta árnyak; nyomták is őket rendesen elfele az "egységes francia nemzetállam' nevében.

Előzmény: Mirdad (6069)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!