Hello ismét. Az eőbb írt problémára egy megoldást találtam, amit mindjárt meg is osztok, hátha más is tanulhat belőle, illetve valaki rájöhet egy egyszerűbb megoldásra. A gond azzal volt, hogy a video, amivel dolgoznék 119.88 FPS-es. A mediaplayer teljesen jól olvassa a file-t egyébként. A megoldás a következő: 1. Betöltöm a videót VirtualDubba és elmentem más néven mondjuk DivX vagy Xvid compression-ben. 2. Az új file-t betöltöm Vegas-ban és a video sáv properties-ben beállítom az undersample rate-et 0,25-re 3. Renderelem a videót és minden szép és jó
Az 1. lépés nélkül a Vegasban beolvasott eredeti videó olyan elmosott lesz, mint az előző postomban. A 2. lépés nélkül a renderelés után a kép fekete lesz, csak hang van. Csak van erre valami egyszerűbb megoldás, bár mindegy, mert ez is jó lesz...
Egy új kérdés is felmerült bennem: Lehet-e egy videónak csak egy bizonyos részét effektezni Vegasban és hogyan?
Sziasztok! Eddig még nem volt ilyen gondom a Vegas-szal, most nem tudom mi lehet a gond. Importálok egy avi file-t, ami DivX 5.2.1 (DrDivX106) DX50 tömörítésű, media player classic-kal le tudom játszani gond nélkül, de a vegasban lejátszva elmosódik így: elmosodott vegasban Ha renderelem, akkor a renderelt file is ugyanilyen módon rossz. Ha virtualdubbal konvertálom előtte az avi file-t (Uncompressed RGB YCbCr) compression opciót választva, akkor a veszteségmentes, de hatalmas méretű file már jó lesz vegasban is. Viszont a teljes file konvertálás rengeteg idő, arról nem is beszélve, hogy több file-t kéne konvertálnom és nincs is annyi helyem.
Igen közben én is rájöttem hogy ha a formátum "custom" beállításaira megyek akkor a hang fülön belül nem volt bepipálva hogy vegye a hangot is...
Másik kérdés... Van egy DivX avi amit ha behúzok akkor a timeline-on nem jelenik meg a hangsáv csak a kép. Ez miért lehet??? Ha átkonvertálom mpg-be beolvassa a hangsávot is rendesen.
A renderelés előtt, mikor kiválasztod a formátumot, akkor megnézted, hogy mik a hangbeállításai? Van jópár olyan formátum sablon, ami csak képet ment, hangot nem. Azt hiszem, a nevükben is ott van valahol, hogy "video stream", "MPEG2 video stream" vagy ilyesmi. Lehet módosítani a formátum beállításait, és ott be tudod kapcsolni a hangot.
Sziasztok! Egy kérdésem lenne rendereléssel kapcsolatban. Az miért lehet hogy aviban minden rendben a rendereléssel, olyan értelemben hogy hang is jó meg kép is. Ha viszont bármilyen más formátumban renderelek pl.:mpg akkor nincs hangja a videóimnak... ???
az lenne a kérdésem, hogy feltettem a vegas 8-at, majd hozzá egy mediamanagert (2.3) de a videofx, a transitions és a projekt media továbbra sem jelenik meg... miért? 1x már elegem lett, és leszedtem pár hónapja, de most szükségem lenne a progira, megpróbálnám helyreállítani a hibát, sőt eleve mi lehet a hiba? help:S
Amiről beszélsz, az a fade. A videosávnak a bal, ill. jobb felső sarkában találsz egy apró kék háromszöget. Ha erre ráállsz az egérrel, megjelenik egy negyed körcikk egy kétirányú nyíllal, alatta a 'fade offset' felirat. Ha ezt megragadod, és elmozdítod, meg fog jelenni egy görbe a videón, ez a fade hosszát mutatja. Ha jobb klikket nyomsz rajta, akko a görbe jellegét tudod megvéltoztatni.(kép)
Étteremszerűen a klipp végén a masik irányban csökken a fade.
Egébként mindez működik az audiósávon is - felhangosodik, lehalkul.
Stáblistát pedig a MediaGenerators fül alatt a credit roll-lal tudsz csinálni.
Megoldottam, bar eleg fura, hogy korabban is probaltam ugyanezt, de valamiert nem sikerult. Talalomra beraktam par markert utolag es akkor atvitte. Nem tudom, hol hagytam el az eredetieket, majd utananezek, ha lesz egy kicsivel tobb idom.
Minőségvesztés nélküli nem lesz, de ha már a végleges anyagod készült el, akkor mpeg2. Nálunk ugyan a pal a szabvány, de ha a kamerád ntsc-ben rögzít, akkor ntsc legyen az mpeg is.
Hali.
Vettem egy Sony HDR-CX7 kamerat es sokaig toprengtem, hogy melyik progit vegyem meg hozza, aztan a Pinnacle, Edius helyett vegulis a Vegas mellett dontottem es letoltottem a trial verziot, hogy kiprobaljam. Mondjuk teljes technikai analfabeta vagyok es alapbol van egy csomo dolog, amit nem ertek még, de aranylag minden gond nelkul rendereltem az anyagot majd atkuldtem az Architect-be, hogy leirom DVD-re es itt van a baj. Nagyszeruen elindul, csinalja, mint a kisangyal, de mikor mar majdem 90%-nal tart, akkor jon egy error message, hogy nem talalja a markereket es megjelol egy inervallumot, ami kb a kozepetol a vegeig tart es ettol kezdve nem megy tovabb. Probaltam mindent, ujra renderelest, neztem a beallitasokat, hiaba. Ketsegbeesesemben mar olyat is tettem, hogy markereket illesztettem be a megjelolt reszhez, ujraellenoriztem minden beallitast, de semmi nem valtozott, mindig pont a befejezes elott bemondja az unalmast. Nem tudja valaki, mi a franc ez? Igazabol egyelore csak le akarom irni az anyagot DVD-re (avi., 2.5 gig lett, tehat elvileg semi baj nem lehetne vele). Ja, es persze nincs override, hogy megkeruljem ezt a temat, mar ha persze ez egyaltalan a markerekrol szol es nem valami mas gond van vele. Probaltam az Opcio menuben is atallitani – automatikusan detektalja a markereket, mas nem tudom, mi lehet. Van valakinek valami otlete? Teljesen frusztralt vagyok. Most van egy takaros kis anyag, egy jo kis video, csak eppen a hang kulon van es nem tudom DVD-re irni.
Help!
Jah, még annyit, hogy milyen formátumban rendereljem ki a videót?
Mert ahogy én csináltam (.avi, NTSC DV) úgy az egy órás videóm 13 Giga lett!!! Eredetileg a JVC kamerám .MOD file-t csinál (1 óra=4 Giga 720/576, 25fps, 8900kb/s minőségben) amit simán Total Commanderben átnevezek MPEG-re a könnyebb használat végett.
A célom minőségvesztés nélküli videó, amit ki tudok aztán írni DVD-re, esetleg Video CD-t tudok belőle készíteni...
Sikerült mindent megcsinálnom abból amit leírtál. Még annyit kérdeznék, hogy lehet-e effekteket tenni a videóra? Pl ugy szeretném, hogy a video elején egy pár másodperc alatt sötétből folyamatosan jönne be a video eredeti képe...
A videóm végére ugyanezt szeretném csak ellentétesen...
Valamint lehet csinálni olyat, mint a filmek végén, hogy kiirják a szereplőket, stb egy fekete háttér mögött (ezt most már ugy meg tudnám csinálni hogy jpg-ként beszúrom, de én ugy szertném hogy mozogjon lentről felfelé a szöveg...)
1. Ha a két videót egymás után illeszted, azoknak renderelés után is együtt kell maradniuk, feltéve, hogy ki voltak jelölve mielőtt ráklikkelsz a file>render as-re.
A képen látszik, a szürke sáv a két kis sárga háromszög között. Ami ebbe beleeseik, az renderelve lesz. A sárga háromszögeket megragadva tudod változtatni a kijelölés hosszát. (Neked valszeg csak az első klipp volt kijelölve, ezért maradt le a másik)
2-3 Ha feliratot, vagy képet szeretnél a videóra tenni, első lépésként be kell szúrnod a meglévő video sáv fölé egy újabbat. Az egérrel a bal oldalon a sávok alatti szürke mezőre jobb klikk, majd a legördülőből kiválasztod az 'Insert video track' opciót. Meg is jelent egy új, üres videosáv.
Ha szöveget akarsz, megkeresed a 'Media Generators' fül alatt a 'Text'-ben a 'Default Text'-et, megragadod, és egyszerűen ráhúzod az üres videosávra, a kívánt helyre.
Ha bent van, a kis zöld ikonra kell klikkelned (Generated Media), itt tudod a szöveget átírni, betűméret, betűtípus, stb...
Ha képet is akarsz betenni, ugyanerre az új videosávra simán behúzod a file-t, de akár csinálhatsz egy újabb üres videotrack-et is, és oda. A lényeg, hogy az eredeti videód fölött legyen!!
Egy hangverseny felvételét szerkesztettem meg a Vegassal, majd az elkészült videóhoz a menürendszert és egyéb kiegészítőket a DVD Architact-el. A videót MPEG formátumban, a hangot (stereo, és 5.1-es változatban is) Dolby Digital (ac3) formátumban rendereltem ki. Meglepődve vettem észre, hogy a dvd-t elkészítve a surround hangzás helyett az 5.1-es sáv is sztereón szól, ráadásul ezt a sávot a lejátszó álquadró modulja sem szórja ki a hátsó hangfalakra, hanem megmarad az első két hangszórón. Nem tudom melyik program a ludas, mert az ac3 fájlt nem tudom megnyitni az Architact-en kívül más programmal, ennek ellenére én a Vegasra tippelek, mert az Architect előnézeti ablakában sem szólnak már a hátsó hangszórók - az Architect a fájl formátumát úgy határozza meg, mint "5.1 surround - stereo downmixed". Akiknek van valami ötlete, hogy mi lehet a jelenség oka, azoktól szeretném kérni a segítséget!
Ahh, jönnek is a kérdéseim... Remélem valaki tud nekem segíteni, szerintem elég alap dolgok:
1. Hogyan tudok két videót egymás után illeszteni ugy, hogy miután kirenderelem egyben legyen? Próbáltam egymás után rakni őket a videó sávban, de miután kirendereltem, csak az első videórészlet maradt :(
2. Hogyan tudnék olyan feliratot illeszteni a videóra ami a kirenderelés után a képen marad? (tehát nem egy külön txt, sub, srt file, hanem a képpel együtt levő téma)
3. Hogyan lehetne azt megcsinálni, hogy: megy a videó és közben beszúrni egy-egy jpg képet hogy csak az látszódjon mondjuk 10mp-ig? (a video eredeti hangja persze alatta menne)
Végülis megoldódott a problémám! Telepítettem egy másik verziót (igaz ez csak demo), ezzel tökéletesen müködik minden. Most már csak meg kell valósítanom amit elgondoltam...
Alapból az én kamerám is .MOD kiterjesztésű videót készít, amit át szoktam konvertálni az Any Video Converter nevű progival .AVI-vá. Megpróbálom az általad ajánlott progival átkonvertálni, bár az a program amit én használok is szinte bármiből képes bármit csinálni...
A video kártya hiánya akkor nem lehet probléma? Vagy esetleg az hogy a Media managert nem tudom hogy telepítette-e alapból, vagy esetleg külön kellene-e ezt megtennem? Vagy ez nem is befolyásol semmit? (igazából megvan az instal-ja, de ha indítani akarom kapok egy hibaüzit hogy nem én vagyok a rendszergazda, pedig dehogynem).
Esetleg a Vegas egy másik verziójának "megszerzése", majd telepítése megoldaná a problémát? Vagy tudsz ajánlani valami hasonló progit?
Még egy ötlet, atán kifogytam: Keress rá a google-ben arra, hogy "stoik vdieo converter". Ez egy free program, amivel (elvileg) bármilyen vido formátumot DV Avi-ra tudsz konvertálni. ezt a formátumot biztosan ismeri, meg is jelníti a Vegas. Alakíts át vele egy általad készített video-t, és próbáld azt behúzni. Ha itt sem fiog megjelenni a kép, csak a hang, akkor végleg passz.
Nekem csinált ilyet a fényképezőgéppel készített vidóknál. Valami mjpeg formátumban rögzít a canon, ezt nem tudta lejátszani a vegas, szintén csak a hangsáv jelent meg. Mindezt úgy, hogy egyébként a számítógép lejátszotta simán képpel a video-t. A Stoik-kal átalakítottam, s utána ment.
Szóval attól, hogy az mplayer-ed lejátsza, nem biztos, hogy jó a Vegasnak is:(
7.0e . Csak 1 x kérte felrakni.. de nem jó... mondom ... ha megnézted a képet és érted mit akar a kép jelenteni . Na mind1 ,elmondom ...ha teszek be szöveget és meg akarom változtatni az írás módot ... és 2-3 után kilép a program és mikor megnyitom ki ír valami hibát és eltűnik az idő sáv ha azt annak nevezik
Elöször is köszi a segítséged! A videót egy jvc hdd-s kamerával csináltam, amit a gépen futó mplayer progi hiba nélkül lejátszik. Próbáltam már több féle formátumú videót is (avi, mpeg) megnyitni a vegassal, de hiába. Csak audió sáv látszik, ha nyitok egy video sávot és abba próbálom belehúzni a videot akkor egy ujabb audió sáv keletkezik csak.
A jobb felső sarokban levő videó előnéző ablakban is csak sötétség van. Ha nyomok egy playt elkezdi lejátszani az audio sávot az előnéző ablakban csak pörög a frame és nem történik semmi. Próbáltam ennek az ablaknak is a beálításait, de az irja hogy az eszköz nem elérhető.
A gépemben csak sima alaplapi videókártya van, kodekeket nem használok, az mplayer-t progit használom videók lejátszására (hiba nélkül).