Keresés

Részletes keresés

Steinpilz Creative Commons License 2014.11.06 0 0 53991

Köszönöm szépen!

Kb. egy méter mélyen. Nyáron egyébként meghálálja a rendszeres locsolást. A télre felkészítésként minden ősszel káliummal tápozom.

Előzmény: monik4 (53990)
monik4 Creative Commons License 2014.11.06 0 0 53990

Juj, ez nagyon szép!!!!

Kb milyen mélyen cserélted ki a talajt és mi az a csapadékvédelem? Köszönöm a segítséget! :)

Remélem nem nyírom ki szegényt...

Előzmény: Steinpilz (53989)
Steinpilz Creative Commons License 2014.11.06 0 0 53989

Tedd, amit mind the gap tanácsolt. Egyébként én azt tapasztaltam hogy a téli hidegre egyáltalán nem annyira érzékeny, mint amennyire a leírások alapján az ember számítana. Nálunk úgy emlékszem 4. éve van kiültetve (Mátra É-i oldal, fagyzugos völgy) a leghidegebb -24,5 fok volt, amit mértünk. Viszont mielőtt kiültettük, a talajt, ami nagyon kötött, agyagos egy 1,5 m2-es területen jó vízáteresztő, homokos, humuszos keverékre cseréltem, és eddig mindig kapott csapadékvédelmet. Legkisebb sérülés nélkül bírta. 

Tavasszal megpróbálkozhatsz a kiültetéssel, akkor lesz ideje a  növénynek télire megerősödni. Nálunk így nézett ki áprilisban.

Előzmény: monik4 (53986)
Steinpilz Creative Commons License 2014.11.06 0 0 53988

Bombabiztossá teszed. Helyzeti előnyöd van, bármikor szükség szerint tudod majd felállítani. Sajnos nekem erre nem lesz lehetőségem, ezért már most elkészítem a takarásokat, viszont nyitva lesz, amivel elejét veszem a gombás fertőzéseknek. Idén új módszer is be lesz vetve, X-struktúrás polikarbonát ház mindegyiknek, aminek a teteje nyitható és vészfűtés is lesz 3,5 m-es terráriumi fűtőszál thermosztáttal. Már elég nagyok ahhoz, hogy sajnáljam, ha elpusztulnak. A véletlenre nem bíznám...

Előzmény: kurdilaci (53985)
mind_the_gap Creative Commons License 2014.11.06 0 0 53987

Hagyd kint amíg nincs fagy. Utána tedd be 5..10fokos fényes helyre..

Előzmény: monik4 (53986)
monik4 Creative Commons License 2014.11.06 0 0 53986

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy van-e itt valaki, akinek van Araukária fája cserépben. Tavasszal vettünk egyet, nem ültettük ki. Kb. 60-70 cm magas. Most, hogy jön a tél egyre jobban aggódok, hogy mi lesz vele... Bevigyem, kint hagyjam vagy mit csináljak, hogy túlélje?!

Köszönöm!

kurdilaci Creative Commons License 2014.11.05 0 0 53985

Szerintem még korai a takarások elkészítése, hiszen a kenderpálma -15 fokig, az európai pálmák is -10 fokig megbízhatóan télállóak takarás nélkül is. A cél az, hogy minél kevesebb időt töltsenek el takarás alatt, csökkentve így a gombásodás veszélyét is. Ha nem köszönt be idejekorán egy tartós zimankó, akkor én csak decemberben akarom betakarni a wagneriánust wieder módszerével. Az európai pálmáknak viszont komoly takarást eszkábáltam. Elbontottam Gádoroson a polikarbonát kaktuszházat, s annak az anyagából készítettem egy szétszedhető kunyhót a három európai pálmára, amik idén először fognak kint telelni. Vészfűtés is lesz benne egy 20 méter hosszú karácsonyi fényfüzér formájában, de azt tényleg csak a leghidegebb napokon fogom bekapcsolni. A kunyhó készen van, össze is szereltem a tetthelyen, majd elbontottam, s csak decemberben állítom fel újra.

Előzmény: unartis: (53983)
Steinpilz Creative Commons License 2014.11.05 0 0 53984

Szia!

Nálam 2 éve köszönt el egy 160 cm magas törzsű pálma a nem kellő takarás miatt. Ez mindig az adott hőmérséklet függvénye. Ha -20 fok lesz, ahogy írtad, annál valószínűnek tartom a pálma pusztulását. Ha a tél olyan kegyes lesz, mint tavaly, akkor elegendő a védelem, amit írtál. Én mindenesetre azóta a többivel biztosra megyek, mivel nem tudok ott lenni, ha a hideg hirtelen bejön. Amit javaslok, nádszövettel körbetekerni majd, ha tartósan lehűl, azalatt szellőzik, ugyanakkor elég stabilan védi a növényt. Én nagy hidegben azt még kartonpapírral több rétegben takarom, és ezzel a legnagyobb hidegben-nálunk -24 volt- is áttelelt, még a wagnerianus is kisebb levélsérülésekkel.

Üdv,

A.

Előzmény: unartis: (53983)
unartis: Creative Commons License 2014.11.04 0 0 53983

Lassan aktuálissá válik a pálmák takarása, hiszen itt kopogtat  hamarosan a tél.

eleki kertünkben a pálmát már takartam, de az lenne a kérdésem, hogy elég-e ez neki?

Ez a pálma nyugati fekvésben van, keletről és északról védett helyen, sajnos, itt azért szokott időnként -20 c°-nál hidegebb is lenni a  télen:

A következő módon készítettem elő a telelésre a növényt, gúzsba kötöttem, majd felülről csapadékvédelem céljából egy fóliát feszítettem ki:

A gyökérzóna falevéllel lesz takarva, oldalról nem fogom takarni.

Másnak sikerült-e így teletetnie a pálmáját a télen?

unartis: Creative Commons License 2014.11.04 0 0 53982

Szia!

Talán ott Nálad délnyugaton bírni fogja egy két faj, Sajnos nálunk már nem sok esélye lenne, egy-egy -20 c°-os tél elvinné őket.

Előzmény: Mediterránum (53981)
Mediterránum Creative Commons License 2014.11.04 0 0 53981

Eucaliptusokról mi a véleményetek!

Szabadba ki lehet ültetni?

Mediterránum Creative Commons License 2014.10.31 0 0 53980

Szia Laci!

Én még semmit sem raktam be! Jó időben mentünk el,mire hazaértük véget ért a rossz idő!

Rómába 18-24 fok volt eső nem esett!

Előzmény: bakonyi gyerek (53974)
Mediterránum Creative Commons License 2014.10.31 0 0 53979

Szisztok! Bocs hogy nem jelentkeztem! Rómába voltam egy hétig!

Csodálatos volt!

Mindent eltaláltál! Garutálok!

Magokat szivesen cserélek!

Magnólia  Tölgy ....

Előzmény: bakonyi gyerek (53974)
Steinpilz Creative Commons License 2014.10.31 0 0 53978

Nagyon szépek a növényeid és a kerted Laci! Látszik az igényesség és a befektetett munka. Gratulálok! Remélem a pálmákra kegyes lesz a tél, mint a tavalyi.

A.

Előzmény: kurdilaci (53977)
kurdilaci Creative Commons License 2014.10.30 0 0 53977

kurdilaci Creative Commons License 2014.10.30 0 0 53976

Tényleg nagyon szépek! Ez a túlságosan is csapadékos időjárás kimondottan jót tett nekik a képek alapján.

Nálam vegyes a kép. A pálmák, pampafüvek eszméletlenül jól érezték magukat, nőttek mint a gomba. A citrusoknak sok volt a csapadék, sajnos az óriáscitromom haldoklik, tönkrement a gyökere. A kaktuszokat sikerült eső ellen védett helyen tartani, azoknak nem lett bajuk. Viszont most szedtem fel a kiültetett agávékat, egynek sincs gyökere.Most tiszta homokban vannak, remélem regenerálódni fognak. Érdekes, hogy magukon a növényeken nem látszik semmi, pedig a gyökérzetük teljesen megsemmisült. A leandereket, kefevirágot, washingtóniát is felszedtem, de egyelőre déli fal tövében a szabadban maradnak a komolyabb fagyok beálltáig. A három európai pálmát, valamint a wagneriánust a helyén hagytam, azok ott fognak kitelelni takarás alatt, amit viszont csak decemberben szándékozok elkészíteni. A sziklakert még virul, a tó környéke is az ősz színeiben pompázik.

Előzmény: Mediterránum (53973)
unartis: Creative Commons License 2014.10.29 0 0 53975

Szia!

Szépek  a növényeid! Gondolom a nyári csapadékos idő nem ártott nekik. Az olajfa szabad földben van?

Egy ismerősöm évek óta nevel kertben olajfát, illetve elmondása szerint(mert kertépítő), sok kertbe be is csempészte.

bakonyi gyerek Creative Commons License 2014.10.25 0 0 53974

Nagyon szép a kerted, gyönyörűek a növényeid. Mintha Észak Olaszországban,vagy Horvátországban fotózták volna.

Megpróbálom beazonosítani:

1, magyaltölgy, előtte magnólia grandiflóra csemeték.

2, magyaltölgy makktermése

3, magnólia grandiflóra Törökországból

4,kender pálmák, előtte eu. ciprus

5,olajfa

6,kender pálmák, előtte eu. ciprus

7,arizónai ciprus, előtte babér

8,datolyaszilva,füge

9,datolyaszilva--- Tipó?

Mediterránum Creative Commons License 2014.10.18 0 0 53973

Őszi képek a kertemben

molandi Creative Commons License 2014.10.10 0 0 53972

Rendben, várom a képeket.

Előzmény: wieder (53970)
Mediterránum Creative Commons License 2014.10.10 0 0 53971

szia!

Nem érkezett semmi!

E-mail cimem: tibor_58@citromail.hu

e-mailra irom a cimem!

Neked valami, esetleg?

Előzmény: bakonyi gyerek (53968)
wieder Creative Commons License 2014.10.10 0 0 53970

Fogja bírni. Én egész szorosan összeszoktam kötni őket, nem kell sajnáni, nem fog megtörödni. Utána könnyebb körbetekerni nádszövettel. Majd teszek fel képet. Egyébként az egyik alsó levélnyélhez odakötöm  bálázómadzagot, majd szorosan elkezdem körbetekerni és haladok felfelé a tetejéig. Gyakorlatilag gúzsba kötöm. 

Előzmény: molandi (53969)
molandi Creative Commons License 2014.10.09 0 0 53969

Köszi az ötletet. Nézegettem én a pálmáimat, hogyan tudnám összekötni a leveleit, mert mint a képen is látszik elég sok levele van és most nagyon megnyúltak és lehajlottak lettek az alsó levelei, elég merevek a levélnyelek, nem tudom, hogy fogja bírni ha arra kényszerítem őket, hogy felfelé álljanak. Még zöldek, levágni nem lehet, csak azt tudom amik már barnulnak. Akkor valszeg a nádas megoldás marad... valahogy:)

Előzmény: wieder (53967)
bakonyi gyerek Creative Commons License 2014.10.08 0 0 53968

Szia  Mediterránum !

Nézd meg légyszives a levelezéseidet, írtam ciprusmag ügyben,már lassan egy hete,de nem válaszoltál.

Kellene a címed!

wieder Creative Commons License 2014.10.08 0 0 53967

Nekem sokkal egyszerűbb módszerem van, már 5 éve kiültetett 2 db. kínai kenderpálmáimnak.  Amikor havat jósolnak, (mert száraz fagyos időben még nem szoktam elkezdeni a takarást) Először is a leveleket szorosan összekötöm, majd dekor náddal (mert ezek jó szorosan állnak egymás mellett) 2-3 rétegben körbekerítem. Ezt követően a tetejébe húzok egy nagyobb nejlont, a csapadék védelem miatt, de ez tényleg csak a felső 30 cm-en van. Így nem fülled be, ami az egyik legnagyobb ellensége a takart növényeknek.  Ezek a vékony fátyolfoliák nem sokat érnek szerintem, nincs hőszigetelő képességük. Míg az üreges nádak jól szigetelnek. Valamint, mivel gúla formájú a takarás, a föld hője, pont annyit melegít a takarás alatt, hogy akár a -20 fokos kinti hideget is, kb -12 re mérsékelje, így fagysérülés nélkül kitelelnek, még nálam is a délalföldön.

Ebben a sötétben állnak van, hogy 3 hónapig is megszakítás nélkül, és még sincs semmi bajuk. Viszont, ha száraz időt jósolnak több napig és nem jósolnak -10 nál nagyobb hideget, van hogy napokra kitakartam, még januárban is, ami 1-2 percet vett igénybe. Fűteni, soha nem fűtöttem alájuk.

Előzmény: molandi (53966)
molandi Creative Commons License 2014.10.07 0 0 53966

ilyenek: 

Előzmény: molandi (53965)
molandi Creative Commons License 2014.10.07 0 0 53965

Véleményeteket szeretném kikérni. Lassan (nagyon lassan, de remélem mégse:) ) lehet gondolkozni a pálmák téli takarásáról. Láttam itt nagyon komoly építményeket, jó ötleteket, de lehet h nem lesz időnk olyanokat megépíteni (egyéb elfoglaltságok miatt). Viszont találtam ilyet: http://keritesmania.hu/webaruhaz/kert-agrar/n-venyvedo-folia/attelelo-folia.html  Nem tudom eldönteni, hogy ez ugyanebből készül e: http://www.gazdabolt.hu/T00714-Fatyolfolia-2x20-m  

Ez utóbbit gondoltam 2 rétegben, de azt írják, hogy átengedi a nedvességet meg a permetszert. Akkor lehet, hogy mégsem felelne meg a célnak, mivel pont a csapadéktól kell megóvni a csúcsrügynél. De akkor az első sem lesz e szempontból megfelelő. Jól gondolom? Felhívom, megkérdezem őket, hogy miből van a kész takaró, de tartok tőle, h vagy azt mondják, hogy "áááá nem engedi be a vizet" , és ha mégis, akkor feleslegesen veszem meg, ha meg azt, hogy igen be fog folyni a csapadék, akkor meg ott leszek, ahol a part szakad, muszáj lesz vhogy építeni mégis.

Ismeri vagy használja valaki közületek? T. fortuneiknek lenne, amik kb 150-170 magasak, bő méteres koronával egészen a földig érnek a levelek és 4-en vannak kiültetve.

unartis: Creative Commons License 2014.09.24 0 0 53964

Szia!

Ez az egy gránátalmafája van az ismerősömnek elmondása szerint minden évben teremni szokott, ráadásul a kertben van télen-nyáron.

Előzmény: mind_the_gap (53963)
mind_the_gap Creative Commons License 2014.09.23 0 0 53963

hogy sikerült beporozni?

Előzmény: unartis: (53962)
unartis: Creative Commons License 2014.09.23 0 0 53962

Tegnap egy ismerősömnél jártam, nagyon szépen érnek a gránátalmái, alma nagyságúak.

Még februárban kértem róla ágakat gyökereztetés céljával. azok most így néznek ki, 3 növény úgy tűnik él, ebből kettőnek biztosan van gyökere:

Erről a növényről kaptam az ágakat:

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!