Keresés

Részletes keresés

lacus117 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 206

Szia!

Én azt használtam (lélegző hőtükrös fólia), boltja válogatja, hogy hol menniybe kerül, én a zsindelyexpressz-nél vettem; nekem elég "olcsón" adták br. 16000Ft-volt egy tekercs. És egy jó minőségű fólia sem sokkal olcsóbb...

Amúgy, az ácsok is mondták, hogy lehet mind a két oldalra pára záró fóliát tenni, azzal a kitétellel, hogy a külső tető fólia és a szigetelés között a légrés biztosított, továbbá az eresznél is biztosítani kell, hogy be tudjuon ide áramolni a levegő, és végezetül a gerinceken nem lehet átfedéssel rakni a fóliát, és itt is biztosítani kell, hogy át tudjon szellőzni.

Ugye lélegző fólia esetén a légrés elhagyható; és a gerinceken átfedéssel rakható.

Viszont jelentős a hatása a nyári melegben a hőtükör fóliának, így én javaslom a használatát.

Üdv.:

Laci

Előzmény: grkalimari (205)
grkalimari Creative Commons License 2013.08.01 0 0 205

Értem már :). Akkor teljesen rossz volt az az elgondolásom, hogy a külső oldalra is tegyek hőtükörfóliát, vagyis az általad említett hőtükrös páraáteresztős fólia mehetne, de olyat nem hinném, hogy fogok venni a drágasága miatt.  Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Így már tisztult a kép.

Előzmény: KömKel (204)
KömKel Creative Commons License 2013.08.01 0 0 204

Én ezt értem, de az a gond, hogy a gyapotot a hideg oldal felé nem szabad páraelzárni, magyarul kifelé csak páraáteresztő fóliát rakhatsz.

Előzmény: grkalimari (203)
grkalimari Creative Commons License 2013.08.01 0 0 203

Úgy néz ki a szigetelés, hogy a cserép alatt van a cserépfólia ami nem páraáteresztő ezért a fólia után elhagyunk 5 cm légrést a szellőzés miatt és utána jönne a szigetelés. Ide gondoltam az alukasírozott szigetelőt tenni, tehát az átszellőzés biztosított.

Előzmény: KömKel (202)
KömKel Creative Commons License 2013.07.31 0 0 202

Kivulre paraatereszto folia kell, tehat az alukasirozast nem szabad kifele forditani.

Letezik hotukros paraatereszto folia (solflex lelegzo pl), de eleg draga.

Inkabb jol meg kell oldani a cserep alatti atszelloztetest.

Előzmény: grkalimari (201)
grkalimari Creative Commons License 2013.07.31 0 0 201

Sziasztok!

Kérdésem lenne hozzátok akik már tapasztaltak ebben a témában.

Tetőtér szigetelésen munkálkodom. Szeretnék tenni hőtükör fóliát, ezért arra gondoltam, hogy cserép felé eső szigetelésnél alukasírozott üveggyapot lenne és így a cserép fele lenne a hőtükör része, viszont elbizonytalanodtam.

Jó ez az alukasírozott üveggyapot, vagy inkább külön vegyek hőtükör fóliát, illetve a másik nagy problémám, hogy van aki a cserép oldali részre teszi, hogy a nyári nagy meleget fogja vissza, van aki meg a belső tér felöli oldalra teszi, hogy télen a meleget fogja meg, hogy ne menjen ki. Ebből Nekem az jön le, hogy igazából mind a két oldalra érdemes lenne hőtükör fóliát tenni. Vagy túl laikus vagyok és rosszul gondolom?

Mi a véleményetek?

Előre is köszi a segítséget.

cserépkályha fan Creative Commons License 2013.07.28 0 0 200

Üdv!

Mi a helyzet azóta, megcsináltad a beépítést?Igazából nekünk is hasonló házunk van, 15x4 m-es, ezt akarom valamiféle padlésszobák kialakítására alkalmassá tenni.

Előzmény: ajsa_ (167)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.27 0 0 199

Szia,

bocs, ugy ertettem hogy a szarufakat a szekallastol kifele a cserep fele, egeszen az also szelemenig kell-e szigetelni, vagy megallok a szekallasnal, es csak fuggolegesen a kieepitendo uj oldalfalat szigetelem le

Lehet en ertettem felre valamit.

Előzmény: joevagyok68 (198)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.05.26 0 0 198

"se alul"

"alul" az nem a földszint födémje ??

Mert akkor azi IS kéne hőszigetelni 20-25-30 cm-el !

Előzmény: Törölt nick (196)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.26 0 0 197

szia, a székállásokat nagyon magasra rakták, így 130cm lett, az oldalsó falak ilyen magasak lesznek.

elég nagy térről van szó,  30 - 40 m2 lesz 1 szoba, ezért is szeretném levinni a belmagasságot, mert nehéz lesz kifűteni ...

(kisebbre meg nem tudom venni a szobákat, mert akkor 4db csunya teglalap/cső alaku szobák lennének)

Előzmény: Palási (192)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.26 0 0 196

Szia,

"A lenti "háromszögnél" viszont el kell döntened, hogy akarod-e azt a búvóteret bárminek használni, kell-e ott mászkálnod."

az egész padlás le van szigetelve 10cm nikacellel, a vasbetog gerendak utani beton reteg utan van, es ay meg beontve jarobetonnal (5-8cm vastag meg)

jarkalni nem akarok a haromszogekben..

tehat akkor nem kell se alul se felul vegig szigetelni?

köszi,

Előzmény: KömKel (194)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.05.25 0 0 195

Nem leng.

Szerintem a "merevebb" előbb "repedne" !

Előzmény: Törölt nick (190)
KömKel Creative Commons License 2013.05.25 0 0 194

Nem kezd el lengeni, egy rohadt massziv szerkezet lesz.

Ráadásul a merevitőket kell felfühhesztened, erre jön keresztbe a tényleges gipszkarton tartóprofil, amit viszont a falszéleken be szokás kötni egy felfúrt C profilba.

Olcsóbban jössz ki, ha csak a vizszintes részig szigeteled a ferde részt, és ide már elég csak az olcsóbb bálás gyapot.

A lenti "háromszögnél" viszont el kell döntened, hogy akarod-e azt a búvóteret bárminek használni, kell-e ott mászkálnod. Mert ha igen, akkor járható szigetelés kellene oda, ami drágább megoldás, mintha a szarufák között lehőszigetelsz végig.

Előzmény: Törölt nick (190)
Palási Creative Commons License 2013.05.25 0 0 193

Anno én  ezekre a .

"a szarufákat összekötő kereszt dupla pallók sikjá "- nak aljára szereltem a mennyezetet.

Akkor a rétegrend a következő volt 

OSB lap felcsavarozva erre a keresztösszekötőkre ( előtte 2 réteg párazáró fólia feltűzve az összekötők aljára) a felső rész kitöltve ásvány gapottal, de mivel az összekötők szelvény magassága csak 15 cm volt  erre rá ment még egyréteg, így lett 30 cm a hőszigetelés.

Semmi függesztés,  a belmagasság csak 265 cm.

Amit az előttem írók mondogattak, nagyon hasznosak , csak hát én már 20 éve túlvagyok ezen a tető tér beépítésen !

Előzmény: Törölt nick (186)
Palási Creative Commons License 2013.05.25 0 0 192

Bocs hogy közbeszólok, de ezt nem ártana átgondolni :

"Sajnos eleg nagy a belmagassagom, igy felulrol , meg ha 30cm-ert jovok le, akkor is lesz 230."  

Nagynak tünik így az üres padlásnál, de végül az a 260 sem sok, főleg ha azt vesszük ez csak a közepén van, aztán a ferdefalak eleve sokat levesznek annak a leendő tetőtérnek a térfogatából.

Sok sikert, jó munkát !!

Előzmény: Törölt nick (180)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.25 0 0 191

és ugyanez a kérdés lefelé is : a székállás alá, egészen a szarufa aljáig érdemes szigetelni? (nyilván gipzkartont az a rész már nem kap)

Előzmény: joevagyok68 (189)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.24 0 0 190

ez a dróthuzalokon felfüggesztett álmenyetet, ha huzat van, nem kezd el lengeni?  vagy megmozdulni és a ferde gipszkarton sarkoknál  megpattintani a glettet (mégha dryvit halos is)

Tehát én valami fix merev megoldásra gondoltam, de most hogy szétnéztem, 30 cm-re nincs ilyen.

És még 1 fontos kérdés : a két oldali ferde síkokat meddig kell szigetelni?  Egészen a kupcserépig, vagy, csak mondjuk kb 10cm-el  az álmenyezet szigetelése fölé?

Előzmény: joevagyok68 (189)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.05.24 0 0 189

izéééé.... a duplarugó a függesztőhuzal toldásához van !  :-)

és a kazettás álmennyzethez...tehát neked az nem jó !

A 30cm lelógatáshoz a szemes függesztőhuzal és a rugós gyorsfüggesztő kell neked. (fémvázzal)

Előzmény: joevagyok68 (187)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.05.24 0 0 188
joevagyok68 Creative Commons License 2013.05.24 0 0 187

Lásd rigipsz > álmennyezetek !  :-)

van sok lehetőség

-direkt függesztővel kb max 10 cm-t lógathatod le

-CD rugós gyorsfüggesztő

-duplarugó

-függesztőhuzal > akár 1,5 métert is lelógathatod a mennyezetet

http://www.szigeteles-gipszkarton.hu/gipszkarton_fuggesztok

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.24 0 0 186

Kömkel, joevagyok68,

köszönöm részletes válaszaitokat, végre megértettem, hogyan kell szakszerűen megoldanom a szigetelést!

juniusban nekikezedek!

Még annyit, hogy plafonról nem esett szó, a szarufákat összekötő kereszt dupla pallók sikjától 30cm-ert kell lefelé jönnöm.

valami függesztett, dróton logó álmenyezetet kell szerkeszteni, vagy létezik valami stabilabb megoldás is?

Előzmény: KömKel (185)
KömKel Creative Commons License 2013.05.24 0 0 185

Tudom melyik tetőfóliáról beszélsz. Az nem minősül páraáteresztőnek. A légrés szerepe eközött a fólia és a hőszigetelés között az lenne, hogy az esetleg bejutó porhó átgyöngyöződik ezen a fólián, és ki tud szellőzni.

Magyarul kell a légrés.

A merőleges pallókat szintezőcsavarral tökéletesen be lehet sikba lőni. A gipszkartonnak a lécezés rohadtul mindegy, hogy függőlegesen vagy vizszintesen megy, erre nincs szabály.

A 037-es hőszigetelés arányaiban drágább, mint a 039-es vagy 044-es, egyszerűen nem éri meg az árát. Tegyél be inkább összesen 25 cm kisebb hőszigeteltségűt, jobban jössz ki költségileg, és a hőszigetési tulajdonsága alig lesz rosszabb mint a jobb gyapottal (sosem megtérülő a küönbség árban).

A szobákat elválasztó falat én is inkább gipszkartonból csinálnám, bár a falakat illik (és jobb) fémvázra tenni.

Joe belinkelte a rigips honlapját, tényleg jó útmutatások vannak rajta, szerintem egy ügyesebb ember minden gond nélkül megbirkózik vele.

Előzmény: Törölt nick (182)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.24 0 0 184

rosszul irtam:

" de ugye ilyenkor a meroleges pallokra - nyilvan a gipszkarton leceket vizsintesen rakjuk - meg"

tehat helyesen> a szarufakat összekötöd a pallókkal vizszintesen, es ezért függőlegesen kerülnek rá a gipszkartont tartó lécek.

joevagyok68 Creative Commons License 2013.05.24 0 0 183

"vagy esetleg gipszkartonbol és fából tudok építeni ilyet magam is?"

Tudsz.

Én is tudtam ! :-) és "(sosem csináltam még ilyet)"

De inkább a fémvázat javasolnám !

Keress rá mind a 2 ( knauf-rigipsz) honlapján a segédletekre !

Mindent leírnak részletesen, képekkel !

http://www.rigips.hu/katalogus/csinald_magad

4.fejezet > válaszfalak

De jutúbon vannak fenn videók IS !

És itt IS

http://szigatech.hu/termekek/gipszkarton-rendszerek/

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.24 0 0 182

Szia,

huha, most nagyon sok új információt mondtál nekem, amit még nem hallottam, és köszönöm szépen, prőbálom feldolgozni őket:

"ha a tetőfólia páraáteresztő akkor nincs légrés, ha sima tetőfólia, akkor 5 cm légrés"

tehát ez a porhó fogó fólia, ami nem is fólia igazából ,hanem  egy kb 3mm vastag csikokból keresztbe szőtt zsák anyag, azaz nem teljesen légzáró, mint pl a fólia. 

Szóval kell akkor ide az az 5cm légrés befelé a tetőfólia és a szarufák közé rakott szigetelés közé vagy nem kell?

Ha KELL, akkor marad az a) megoldasod, de ugye ilyenkor a meroleges pallokra - nyilvan a gipszkarton leceket vizsintesen rakjuk - meg sosem hallottam ilyen megoldast, de tetszik!

1. igazad van, vannak ilyen pallók, de majd egyengetni kell őket, nem láttam egyeneseket mifelénk, de ezt meg fogom oldani.

Évi 2000m3 gáz szokott fogyni 21 fok mellett 24h a tetőtér fűtése nélkül is, ezért nem tudom, h vajon mennyi 0.37-es szigetelést rakjak.  20cm nem lesz kevés?  Szeretnék sporólni a gazzal, és inkább vastagabbat rakok.... (minimalisan lenne tobb )

és még egyet kérdeznék, de ez már inkább kőmüves dolog, a szobákat elválasztó falat miből érdemes rakni?

én ytong-ra gondoltam, de azt mondták nekem, mivel az 5cm vastag járóbeton 10cm vastag sima nickacellre van öntve, mozogni fog a falam, és beékelni sem fogom felül, mivel fával találkozik, szóval valami mobil fal megoldást javasoltak, de gondolom ezek horror áron vannak - vagy esetleg gipszkartonbol és fából tudok építeni ilyet magam is?

Sajnos, minden munkát nekem amatőrnek kell most elvégeznem (sosem csináltam még ilyet), most nem tudok szakembert felfogadni.

Előzmény: KömKel (181)
KömKel Creative Commons License 2013.05.24 0 0 181

1. Dehogynem lehet. 5x10, 5x15-ös palló van bármelyik fatelepen.

2. Egetverő baromság!

A szigetelés után, BELÜLRE kell rakni párazáró-hőtükrös fóliát, lehetőleg illesztéseknél összeragasztva alu szalaggal.

3. Többféle megoldás létezik. Az biztos, hogy a mosatni fóliád nem alkalmas közvetlenül hőszigeteléshez.

a)

10 cm táblás kőzetgyapotot raksz a szarufák közé, igy van 5 cm légrés a fóliáig. Belülre a szarufára merőlegesen felrakod az 5x10, vagy 5x15 pallóvázat, közé mehet a gyapot.

b)

Kivágod a fóliát, és a szarufák belső oldalára odatűzöl páraáteresztő tetőfóliát, igy teljesen ki tudod tölteni szigeteléssel a szarufaközt.

A helyes rétegrend egyébként:

- cserép

- tetőléc

- ellenléc

- tetőfólia

- ha a tetőfólia páraáteresztő akkor nincs légrés, ha sima tetőfólia, akkor 5 cm légrés

- szarufa közti hőszigetelés. Lehetőleg táblás (Deltarock, Multirock, Nobasil, Paroc)

- szarufákra merőleges pallóváz, közte olcsóbb bálás gyapottal

- felületfolytonosan összeragasztott párazáró hőtükrös fólia

- gipszkarton lécváz

- gipszkartonozás

Előzmény: Törölt nick (180)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.24 0 0 180

Sziasztok,

egy pici segitséget szeretnék kérni tőletek, egy tetőtérben szeretnék 2 szobát kialakitani, 15cm-es szarufak vannak, kivulről a szarufákon a szokásos uv állo zsákszövésű porhó gátló fólia, majd a szarufakkal parhuzamosan egy egy bramac lec (hogy legyen egy kis kiszeelozes a cserep alatt), majd ezeken keresztbe a bramac léceken betoncserép.

ugy gondoltam, belulrol, a szarufakra rakok 5x5cm-es magasitast, es igy beleraknek a ket szarufa koze 2x10cm URSA DF-37 -et.

Sajnos eleg nagy a belmagassagom, igy felulrol , meg ha 30cm-ert jovok le, akkor is lesz 230.

Harom kerdesem lenne >

1. ez a 20cm  szigeteles eleg lesz-e, raknek tobbet is, de szerintem nem lehet kapni  10x5cm-es profilu kisgerendat, csak ezt a 5x5 cm-eset.

2. valakitol hallottam, h minden 10 cm szigetelo anyag utan rakjak egy hovisszavero/parazaro foliat

3. ismerosom azt mondja, h NAGYOn FONTOS, hogy a porho gatlo folia es a szigeteles kozott legyen egy extra 5cm-es legres.. azaz igy (ha egyaltalan meg tudnam is oldani, h a 5cm megmaradjon a folia utan befele) csak 15cm helyem lenne a szigeteloanyagnak.

Szerinte azert fontos, h kiszellozzon ott.. Én eyt nem értem, mert mivel ey páraáteresztő is, es ezen folia és a cserép közott ott a keresztbe és hosszába berakott bramac léc, ay 5cm legrés minumum meg van,

A 3. kerdes lenne a legfontosabb..

Válaszotokat előre is köszönöm!

KömKel Creative Commons License 2013.05.09 0 0 179

A szigetelés benne van, egy új tető készitése anyag+munkadijasan olyan 10e/tetőm2, tehát nem sokat ad hozzá.

Inkább valószinűleg a felső határ lesz a mérvadó, mert pl csak a fűtés kerül 1 millába egy lakásnál, nulláról kezdve.

Előzmény: tabata (178)
tabata Creative Commons License 2013.05.09 0 0 178

Kedves KömKel,

köszi a választ, az engedélyek, tervek rendelkezésre állnak, viszont előző kérdésemben nem említettem a tető szigetelését, "újra-rakásást", kérdezem ezért, hogy az általd említett 70-100e/nm-be vajon belefér-e ez a tevékenység is? 

Köszi szépen

Előzmény: KömKel (177)
KömKel Creative Commons License 2013.05.09 0 0 177

70-100e Ft/m2 áron lehet számolni mindenestől, mivel gyakorlatilag mindent nulláról kell kiépiteni (fűtést, egyéb gépészetet, nyilászárókat, stb)

Arra azért figyeljetek oda, ha új nyilászárókat kell/szeretnétek berakni, az épitési engedély köteles. Egyrészről van egy tervtanácsi része a dolognak, ami rohadt macerás tud lenni, másrészről pedig a társasháznak hozzá kell járulnia az egészhez.

Tehát amig ez a hozzájárulás nincs meg, addig NEM szabad megvenni a lakást, nehogy két szék közül a pad alá essetek.

Ilyen esetekben egyébként azt szoktuk alkalmazni, hogy a jelenlegi tulaj nevére megkérjük az épitési engedélyt, és amikor megvan JOGERŐSEN, akkor ki lehet fizetni a vételárat, és egy egyszerű névátirással megvan az épitési engedély is.

Előzmény: tabata (176)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!