NAgyon kíváncsi vagyok a levendulás lekvárra. Hogyan kerül bele a levendula? Valahogy nem tudom elképzelni.
Csináltam pár üvegecske málna-ribizli-feketeribizli lekvárt málna túlsúllyal - az egész nem volt több egy kilónál. De én úgyis apró üvegekbe szeretem tenni.
Főzni még nem főztem, de kacérkodom a gondolatával. Kicsit körülnéztem az angol receptek között, van egy gyümölcs (málna, áfonya, eper, őszibarack-málna, rebarbara) + levendula és egy bor + levendula + zselésítő vonal.
Nálam a gyümölcsös jöhet szóba, ott van ahol a 3 cup gyümölcshöz 1/2 cup levendula kell, van ahol kevesebb (2 evőkanál). (Azért ezt majd szabályozom, én a kevesebb néha több elvet vallom.) Nálam idén ribizli jöhet szóba, abból van bőven (piros és fekete is), ha kipróbáltam, jövök a recepttel.
Apuéknál szedtük, van egy szép gyümölcsöskertje. A gyerekek is szedtek ribizlit, a pirosból 4 fürtöt, a feketéből 1-2 szemet tudtak...azt én megettem:) A josta és egres idén tönkrement:( Málna és meggy ami van még, azokból még tudok csinálni talán pár üveggel, de nem fogok!:) 2 üveggel tegnap tisztán megettek, lusta banda....inkább üveget bontanak mint a bokorról, fáról leszedjék. Viszont valami fantasztikus illata van a málnától.
Nagyon szép szine van - én is szoktam meggy-málna keveréket csinálni, de volt hogy meggy-málna-köszméte-ribizli-feketeribizli volt a felállás. Nemrég fogyott el egy ilyen üveg, még 2008-ban készült.
Elkezdett érni a "málnásom", sajnos pici a kert, így nem lesz sok semmiből. Azért ha teleettük magunkat gyümölccsel, néhány üveg málna-ribizli, málna-feketeribizli készül majd. Esetleg meggy is kerül majd bele, de az még várhat egy pár hetet, elég világospiros még.
Nálunk is hasonló károk vannak a kertben.:( A Germersdorfin ami tömve szokott lenni, de a legfagyosabb időszak után is van rajta cseresznye, hát most 10 szem van rajra:( A szőlőben is panaszkodnak a gazdák, hogy idénre a szél elvégezte a terméskorlátozást.
Más: Láttátok már az idei ötker-es befőzős reklámújsit:) Van benne egy vaníliás őszibaracklekvár, azt naaagyon szeretném kipróbálni. Készített már valaki ilyet korábban?
Felénk is sok van ebből, külterületen elvadulva is - morabora a helyi beceneve, gondolom a Mirabella korcsosult el. Alanyként szolgál sokféle gyümölcsfánál, és nagyon könnyen szaporodik. Azon biztosan lesz termés az idén is. Tavaly láttam egész csapatokat, akik vödörszámra szedték kint a határban - mi gombásztunk, ők ezt a szilvát gyűjtötték, szerintem pálinkának.
Eddig nem sokra becsültem - egyik lányom Luxemburgban él, ott kedvelik, még Mirabelle-fesztivált is rendeznek érés idején.
Ez a szél a maradék sárgabarackot is megtizedelte, terítve van a fa alja zöld barackkal. Az őszibarackfák új hajtásait letördelte - tavaly az ágak törtek le, tavasszal csonkoltuk őket, és szépen kezdett az új korona kialakulni, most ezek fele kitört.
Már csak a bogyósokban bízom...nem mintha sok bokrom lenne, de azokon legalább van egy kis gyümölcs.
Én éppen vasárnap főztem meg az idei év 1. és talán hosszú ideig az utolsó lekvárját. Régi kedvenc a mandulás cseresznyedzsem. Olyan igazi nyalakodós, akár üvegből elfogyó finomság. Nálunk pl meggy szinte semmi! Van viszont az az apró potyó szilva, vagy micsoda. Apró sárga, illetve vörös fajtája is van. Tavaly próbáltam belőle először lekvárt főzni, de remekül sikerült. Gyönyörű színe van, és az íze ilyen ínséges időben (Csukott szemmel. :-))) hasonlít a sárgabarackéhoz.
Nem tudjátok, hogy miről maradtok le... éppen tegnap sütöttünk kökényes-mákos csigát, kökénylekvárral. Ebben a szezonban már másodjára. Tavaly próbáltam először.
Nagyon jó, akivel csak megkóstoltattam le volt nyűgözve, hogy mit lehet kihozni a kökényből... Szilva lekvárokhoz hasonlít egy kicsit.
Na persze a jó lekvárhoz is hosszasan keresgéltem, és kóstolgattam nyersen, mire a legjobb fajtát megtaláltam. (ezt a részét ne irigyeljétek... :-s nem kívánom senkinek... :-) ) Kökény és kökény között is óriási különbségek vannak.
Persze ízlés kérdése is... De amikor én csináltam, az már tuti dércsípte volt, és nem volt olyan szájösszehúzós. :-)) Linzertortába is nagyon finom volt.
Gyönyörű, érett szemere akadtam. Mosás, felktettem főni kevés vízzel, amint lehetett, a magokat kiszedtem, rengeteg cukrot bele és még így is szörnyű fanyar volt. Én egy darabig kóstolgattam -a család csak egyszer...-, aztán ment a kukába.
Én is csináltam tavaly és tavalyelőtt pár üveg kökényt, de eddig még nem került rá sor. Lehet, hogy az idén nem bajlódok vele...majd megeszik, ha kifogyunk minden másból.
Ne fűzz hozzá vérmes reményeket. Tavaly főztem, és bár mindent megtettem érte, amit lehet, hozzáolvastam, mégis szörnyű lett. Jellegtelen, kissé fanyar. Idén csak bodzát főzök, a kökény ehetetlenül fanyar, a csipkebogyót meg csak én eszem, azért nem melózok annyit.
A som lekvár receptjét kerestem, így kerültem ide. Most már tudom, csak az idejét kell kivárnom.
Sok minden érdekeset találtam itt, mint a borsos eper, vagy a bodzás meggy. Nekem is van egy érdekes kombinációm. Tavaly a maradék őszibarackból készítettem. De, hogy ne legyen olyan "átlagos" az íze, tettem bele egy kis levendulavirágot is. Csak mértékkel, így nem lett olyan, mint a nagyanyám ruhásszekrénye. Nagyon bejött. A családnak is. Idén mással is párosítani fogom.
Senki nem főz lekvárt? különlegeset vagy közönségeset?
Én nem - megfogadtam csak ami megterem, kivéve eper és áfonya. Még jó, hogy megvettem azt a 2 kiló epret - mert hála a sok esőnek, mostmár ezer körül van az eper ára. Úgyhogy részemről ennyi volt az idei eperdzsem, hacsak valami ismerős meg nem dob egy tál eperrel.
Nem lesz sok gyümölcstermés az idén - nálunk még a szőlőt is levitte a peronoszpóra(azt legalábbis, ami érzékeny rá). Hol esett, hol fújt, hol nem voltunk itthon.
Van egy korai meggyfám, amiből meggydzsem szokott készülni - elutaztunk 1 hétre, mielőtt elmentünk, már pirult, mire hazajöttünk, egy szem sem volt rajta. A cseresznyénél tapasztaltuk, ha egy seregély észreveszi, fél óra alatt egy fát lekopasztanak. az őrszem kiül egy közeli ház ormára, odahívja a csapatot, vijjogva körözve ellepik a fát, mire észbekap a gazda semmi sincs rajta. Valószínűleg ha beljebb laknánk a városban, nem lenne ilyen gondunk, de itt vígan garázdálkodnak.
Legközelebb málna-ribizli-feketeribizli fog nálam érni. Azokat remélhetőleg nem szagolják ki ezek a ...
Hát, mi az utóbbi 6-7 évben minden augusztusban jártunk Erdélyben (Szováta-Székelyudvarhely között, a Kovászna-Sepsiszentgyörgy vonalon olcsóbb az áfonya).
Július végén drágább, augusztusra, mire a termés csúcsa van , kissé lemegy az ár, de mivel a túristadömping is akkor van, nem nagyon. Tavaly 35 lejért (kb 2200 ft) vettem az 5 literes vödör áfonyát (kettőt vettem, még mindig sok áfonyalekvárom(dzsemem) van).
Egy apróság: nálunk is megterem. Neten utánaolvashatsz a növény szükségleteinek, tövet meg ezer helyen vásárolhatsz. A főnökömnél odahaza nagy cserépedényben tenyészett, mesélt róla egy csomót. Nekem is régi álmom, 1-2 éven belül én is szerzek hozzá egy nagy cserépakármit.
Július közepétől-végétől szept közepéig-végéig Erdélyben hegyvidéken biztosan beszerezhető. Augusztus a legjobb. Piacokon, út szélén, falvak közepén a helyi "kisebbség" árulja egyéb szedhető erdei "termékkel" együtt (gomba, málna, mogyoró...) . Én ott szoktam venni.
Itthon: elmondta az előttem szóló.
Más környékbeli országban nem ismerem a helyzetet, hegyvidéken biztosan megterem, az én piaci mézesemberem Szlovákiában veszi az áfonyalekvár alapanyagát.