Igen, melegítettem. Amikor elkészült, akkor kicsit összetörtem a krumplikat, azért akkorákat még nem merek adni, de kisebb darabokat simán eszik, látom, ahogy a szájpadlásán összetöri.
NEM lisztet tettem bele, hanem 7gabonást, a joghurttal együtt. Amikor elkezdtük a glutént, vettünk 2 dobozzal, még egy sem fogyott el, így Ajna főzelékeibe mindig azt teszek.
Ja és a joghurtos-mustáros csirkét annyira komálta.:-)) Ő is azt kapott rizzsel.
kicsinap - és akkor a joghurttal még melegítetted a főzeléket? Ajna már simán eszi a krumplifőzelékből a nagyobb krumpéikat? Lisztet is tettél bele? Melyik fázisban? :)
Én tegnap joghurtos-mustáros csirkét főztem egyáltalán nem csapodótt ki a joghurt (pedig a husit fel kell önteni vízzel, és abba beletenni a joghurtot). Ajnának meg azzal csináltam a krumplifőzeléket, én úgy szoktam, hoyg szűrőn keresztül teszem bele, közben kavargatva, magunknak a rántást is így szoktam beletenni a kajákba.
Nem, ez nem rántás. :) Ez a hintés. A rántás az az, ha külön készíted el és aztán teszed az ételbe. Ha előbb az alapanyagot megpirítod, párolod zsiradékban, majd ezt szórod meg liszttel, az nem rántás, hanem hintés/staubolás. Legalábbis hivatalosan. :)
Hintésnél nem lébe megy a liszt, hanem a zsiradékba. :)
nálam akkor rántás, mert én a zsiradékon pirítom a zöldséget, arra szórok lisztet és engedem fel vízzel.
de anyu például úgy operál, hogy főzi a zöldséget és külön lábasban készíti a rántást el, azt ráteszi a vizes zöldségre, majd még tejet/tejfölt is tesz rá, de ettől még az övé is rántás szerintem.
én azt hiszem, hogy a rántás lényege, hogy zsírban piruljon a liszt és aztán legyen felengedve valamivel, nem? a hintés vagy staubolás pedig amikor nem zsírban pirul, hanem mindjárt a lébe megy a liszt. asszem. :-)
Na amit itt rántásként emlegettek, az a hintés, azaz, ahogy a sváb rokonok jól tudják - staubolás. Az nem rántás. Párolásnál alkalmazott sűrítési módszer, a zsírjára pirított zdséget lisszttel meghintjük meg felengedjük vízzel/csontlével/tejjel - mikor mivel.
Utánanéztem egyébként tegnap a tankönyvemben, van diétás rántás is és száraz rántás is, a száraz rántásnál nincs zsiradék, csak a lisztet pirítja az ember, a diétásnál meg pirítja alisztet aztán külön adja hozzá a zsiradékot, de azt már nem melegíti.
Joghurtos habarást kipróbálom, legfeljebb összeugrik kicsit, nem hinném, hogy Olivért ez nagyon zavarná. Aztán majd meglátjuk. :)
Tasha! Nem csomósodik, éppen csak össze kell keverni egy kicsit, és már fel is lehet önteni. Igy rántás is és mégsem. Én magunknak is igy csinálom a főzeléket.
delma light, de az tele mindenfele adalekkal, es a biopont biomargarinja, ami minden nagyobb boltban elerheto mar, ezenkivul az olivaolaj alapu margarinok egy resze is tejmentes, de mi azt nem hasznaljuk, nezd meg a cimket, se tej, se tejpor, se tejfeherje, se tejsavo, szoval semmi tej- kezdetu osszetevo ne legyen benne, es akkor tejmentes
ha így rászórod a lisztet, nem marad darabokban a kajában?
Lappa, azt mondta a dunan egyszer a szakácsember, h a habarás lényege h egy nagy tálban kavrjuk el habverovel a tejfölt/joghurtot a liszttel, jó alaposan, akkor nem csapódik ki. Én azóta így csinálom (azelott csak a tejfölösdobozba raktam a lisztet és elkutyultam úgyahogy) és tényleg kulönbség, szép sima lesz a kaja.
én meg úgy, hogy olaj a lábasba, arra zöldség, pirít, rászór liszt, felenged vízzel. tehát kvázi a rántást engedem hosszabb lére. és akkor a legvégén, a tűzről levett cuccba mehet a joghurt.
én úgy szoktam, hogy a zséget csak párolom, tehát kevés víz van rajta, és arra rászórom a lisztet, összekavar, felöntöm még ha kell víz bele :-) (ez a staubolás egyébként - vmi sváb dolog talán, mert még a sváb dédimtől eredezteti a család ezt :-)) ) és igen, csak már tűzről levéve megy bele a joghurt
hát nem tudom, én párszor már próbáltam főzni a joghurtot, de nem kaptam valami meggyőző eredményt (az egész kicsapódott, maszatos-szétválós bigyó lett). szóval ha joghurtos ételt csinálok, akkor nálam az a metódus, hogy a joghurtot a végén, a tűzről levett ételbe keverem bele és azzal már nem főzöm. tehát én vízzel keverném a rizslisztet habarásnak és ha felfőtt, mehet bele a joghurt.
köszi, akkor így fogok válogatni. hát, nagyon bosszantó, de nem jut eszembe, és hiába keresgélek a neten, nincs ilyen vaj:) nem meggle. szerintem rama, de nem találom a termékeik között sem. most baromira idegesít, hogy nem jut eszembe.:)
és milyen vajat? nem jut eszembe a neve annak, amit mi eszünk. kék csomagolása van, de sajnos én vajtartóban tartom, nincs meg a csom. mi a fene a neve? nem creme bonjour, mert az amolyan szendvicskrém, ez meg, amiről én beszélek, vaj(készítmény).
anno bio margarint használtam, de a mostani eszemmel simán használnék vajat, a biomargarin ránk avasodott, mi nem fogyasztunk annyi margarint (nemtom, miért nem árulják kisebb kiszerelésben)
babybell rulez :-) bár nálunk a 2 gyerek eszik egy darabot meg mennyiségre (néha persze akár az összeset kibontanák) na persze már a kicsi is ki tudja bontani majdnem :-))
Goldie, kap már Olivér joghurtot? Ha igen, szvsz a tökfőzeléket inkább azzal csináld (én rizsliszttel sűrítem). És akkor nincs dilemma a rántás körül. :-) Nálunk reszelt sajt is megy bele, meg sok kapor.
hát nem nagyon, meg mikor próbáltam nem komálta. De már kap, imádja o is. :) a sonkát is.
Gesztenyés alma (7 hónapos kortól)
Mélyhûtött egész, hámozott gesztenyét feltesszük fõni (elég hamar puha lesz). Amikor majdnem kész, beleszeleteljük a hámozott almát és készre fõzzük, majd a lével együtt turmixoljuk. Csirke- vagy pulykahússal is nagyon finom!
Gesztenyefõzelék (6 hónapos kortól)
130 ml-hez: 20g Sinlac, 50g tisztított gesztenye, 50g savanykás alma
A gesztenyét megmossuk, megfõzzük, ha kihûlt, meghámozzuk. Az almát lereszeljük, és a burgonyanyomón áttört gesztenyével elkeverjük. A fõzelékalapot a S. porral összekeverjük, vízzel megfelelõ állagúra hígítjuk. A baba korának megfelelõen csirke- vagy pulykahússal dúsíthatjuk.
Gesztenye rizspéppel, almával, meggyel (6 hónapos kortól)
Hozzávalók: fél adag natúr (cukor és aromamentes) gesztenyepüré, egy közepes alma, pár szem meggy, Holle rizspép (70 ml víz, 2 evõkanál por)
Az almát feldarabolva kis vízzel meg egy szegfûszeggel a mikróba dobtam 2 percre, leszûrtem, a levét félretettem. A gesztenyét, a lehéjazott meggyet, az almát és a rizspépet összeturmixoltam, az almakompót levébõl még 2 evõkanálnyi kellett a higításhoz. Jókora adag, kb. 300 gr, kétszeri kajára elég.
A mai adaghoz kevertem 1 kk olivaolajat, holnap csirkemellet teszek hozzá. (Sudve)
Meggyes gesztenye (7 hónapos kortól)
Én püréböl csinálom, az édesböl, mert a meggy meg savanyú. Szóval felolvasztok kb. 1/3 gesztenyemasszát, meg kb. 30-40 ml meggyet és jól összeturmixolom. Ha nem elég folyós, egy-két kanálka joghurttal vagy hígra elkészített Sinlaccal higítom. Uzsonnára vagy lightos vacsorára tökéletes. (Odi) Tipp:Fagyasztható. (Pedrus)
Lappa - az okfejtésed nekem is logikusan hangzik, elsőre azt mondanám, nekem ez a rántás OK. :) de még utánakérdezek :)
tasha - 1 éves korig nem adtál sajtot? Hmm, én adok, Olivér imádja, remélem nem nagy gáz. :) Na igen, de mit csinálok a gesztenyével? Tovább főzöm, aztán összetöröm? Hmmm, de bonyolult. :)
csak a gesztenyére van ötletem, pl csirkehússal tuti finom csak kell vmi lé-szaft mellé. Meg desszertnek meggyel pl. (sonkát-sajtot én 1 éves korig nem adtam az adalékanyagok miatt)