Befecskendezéses, meg kell akkor keresnem a pillangószelepházat és az alapjárati motort. Sajnos körülöttem nincs használható szakember, így próbálkozom n.
Kézi szívatós, vagy automata? Ha előbbi, az is lehet, hogy túl hamar nyomod vissza a szívatót, s emiatt fuldoklik a motor.
Ha karburátoros, akkor a belseje is el lehet koszolódva, érdemes kitisztíttatni. Ha befecskendezéses modell, a pillangószelepházat érdemes megnézetni, valamint az alapjárati motort.
Ha ezek is rendben vannak, akkor a gyújtásra tudok gondolni, gyertyakábelekre, elhasználódott gyújtógyertyákra.
Szokott ilyet produkálni még a gyújtótrafó is, de az bemelegedett motornál torpan vagy áll le.
Véleményetekre lennék kíváncsi, hogy hol kezdjem a probléma megoldását.
A probléma a következő: Kicsi 1,1 TRE AX-em néha gyorsításkor vagy emelkedőnél "toporogni" kezd, esetleg le is áll (a leállás főleg hideg motornál jellemző).Olajat nem eszi, hűtőfolyadék szint stabil. A középen található műanyag talán karburátor (szerintem injektor) műanyag fedél feketés benzint szivárogtat - ennek lehet, h semmi köze sincs a problémához, csak nekem nem tetszik. Autószerelő ismerőseim feltették a kezeiket, de én nem adom fel.
Sziasztok! A citromom elég hálátlan jószág: kétezer kilométerrel ezelőtt cseréltem rajta vezérlést, erre hálából elkezdett olajat engedni a hűtővizébe. Ha jól sejtem ez a hengerfej tömítés cseréjével lesz javítható. Nem tűnik nagy ördöngösségnek, de azért egy kérdésem lenne: a legtöbb leírás szerint ilyenkor nincs szükség a hengerfej síkolására. Ez így is van, vagy vigyem el a hengerfejet gépműhelybe?
Köszönöm a segítséget !!! Hosszas keresgélés és kábel bontás után kiderült hogy sufnizva voltak a kábelek és rövidre zárt (néha) az injector két polusát ezért az elektronika meg adta magát,amit meg sikerült végül csinálnom.Most az autó tökéletesen müködik.Bár észre vettem hogy a motor hőfok jeladóm és a felső holtponti jeladóm egyáltalán nincs is bekötve a vezérlöbe a kábelei a gyujtás elosztoig felvan vive de onnan tovább nincsen ,mivel fogalmam sincs hogy melyik bemenetre mennek igy ezek rá sincsenek kötve (de ennek ellenére müködik). Illetve az elején rákötöttem a lambda szondát abban a hitben hogy jó,hát egy teszt kör után rájöttem, hogy nem. Lehuzva a szondát az auto ujra életre kelt nem tudom fogyasztásba ez meg fog e jelnne hogy nincs benn jo szonda hát majd kiderül. Mégegyszer köszönöm a segítséget, nagyon hasznos ez a forum sokat segitett már csak eddig nem kellet írnom. :D
Akkor gondolom még a Bosch mono jetronic a2.2 van a gépedben !?
Keress rá Google-ban: bosch mono jetronic a2.2 wiring diagram, meg a diagnostic error codes -ra !
Ha van eltárolt hibakód, akkor az segíthet, ha nincsen, akkor először végig kell ellenőrizni kapcsolási rajz alapján, hogy terhelés alatt (!!!) megkapja-e az ECU a tápokat és a testeket !
Van egy 1990-es 1.1 benzines Ax-em és sajnos nem indul(injector nem kap vezérlő jelet). A segítségeteket kérném mert már nem tudom mit tegyek vele. A hiba egy melegebb napon jött elő az autó elkezdte elveszteni az erejét és egyszer csak megállt ,egyszer újra belehetett indítani majd 2s után meg állt. Az injector biztosan működik PWM jellel hajtva szépen megy. A motorvezérlőmet szét szedtem és egy IC szét volt égve benne gondoltam az adta meg magát, de azóta már két másik motorvezérlő is volt az autóban egyikkel sem jártam sikerrel. Nincs szerencsém vagy valami más egyéb dolog is befolyásolja az injector vezérlését. A gyári motorvezérlőmből ki volt kötve a felső holtponti jeladó, a csere vezérlőkbe már belőttem. Ecu típusa: BOSCH 0 280 000 724
A régi el volt kopva, a csúszógyűrűben a Mariana-Árok volt, a szénkeféből kilógott a drót.
A kábelek rendben, de a gerjesztés kicsit misztikus nekem, én azt hittem, az a kis felcsavarozott szál az indító neki. Hol az az izzólámpa? Vagy az van a műszerfalban akku visszajelzőnek?
AX-nél szerencsére nem túl bonyi a helyzet. Le kell ellenőrizni a generátor (és az indítómotor, mert azon át megy ha gyári még) kábeleit és az aksi és a motor testkábeleit valamint az aksisarukat. A gerjesztő szálra egy kis izzólámpán kersztül gyújtás + megy, azt is könnyen ellenőrizheted. Ha ezek rendben vannak biztosan, akkor kb. csak a generátor marad, mint hibaforrás.
Én mondjuk biztos nem vennék másikat, hanem megnézném mi a baja. Meg az előzőnek is.
Benzines Ax-em picit furcsán tölt: indítás után néha 11V körül ragad a feszültség, de egy nagyobb gázfröccsre kialszik a töltésvisszajelző. Utána felmegy 13,7-9 közé, de 10-15 perc múlba szépen lassan leesik 12,7-re, és ott is marad.
Generátort már cseréltem, igaz, bontottat tettem bele. Mi lehet még rossz? Vagy vegyek még 1 generátort?
Vagyunk itt páran, akik a gyalázatos S1 műszerfalat átműtötték S2 -re. Nem egy egyszerű mutatvány, tekintve hogy a fűtés boxnál néhány miliméter az eltérés, de az éppen elég a bosszúsághoz. Meg kell csinálni konzolokat a tűzfal felől, de ez ne vegye el a kedved, mert a végeredmény a fontos.
Van itt visszamenőlegesen egy egész szakirodalom erről, lapoz vissza úgy 2015 tájára.
Nekem -egy más típusú autón - a lambda szonda csinálta. Miután mindkettő (ebben kettő van)ki lett cserélve olyanra, ami belevaló volt a kocsiba (Ne tévesszen meg az "univerzális" duma) megszűnt a probléma.
De! Az 1.1 Cat. AX produkált ilyesmit a vezérlésmodul alján lévő 2 relé vagy mi a bizbasz hibája (be volt rozsdulva, kontakt hiba stb.) Még durrogott is néha a szentem. Rengeteg nedvesség éri a modult, én a javítás után kátrányos szalaggal jó betekertem őket, azóta nincs baj, illetve múltkor FeZ jótékony közreműködése okán volt egy főtengely jeladó csere, az rossz jeleket küldött, így leállt a benzinpumpa szakaszosan ha úgy gondolta. Sajnos az a jeladó, aminek ez lenne a dolga, ahogy FeZ mondta sehova nem bekötött, ott leng üresen, mivel az agyas franciák az injektoros motoron az elosztó oldalára felbuheráltak egy elektronikát, ami a jelet veszi. Occó volt, 4 rongyból vettem egy újat. Azóta olyan mint az olajozott villám.
Kellene, hogy legyen egy piros visszajelző lámpa a műszerfal bal oldalán. Amikor ráadod a gyújtást világít, majd indításkor kialszik. Ha máskor kezd világítani, akkor túlmelegedett a motor. A hűtőfolyadék maximum állása tudomásom szerint a betöltőnyílás alatti s alakú nyaki rész alja.
Vettem egy kis AX-et (1,1 és 60 LE), amely nagyon hálás kis autó, de egy-két szokatlan dologgal kapcsolatban érdeklődnék illetve segítséget kérnék.
Mérsékelten zavar, hogy nincs benne hűtőfolyadék hőfok jelző... Honnan tudom, hogy ha baj van? vagy épp minden rendben? És ha már a hűtőfolyadéknál járunk, meddig töltsem? Valószínű mindig túl töltöttem, mert most állandó szinten van, nem igen fogy belőle, de hogy ez-e a helyes szint, arról fogalmam sincs.
Nekem is volt hasonló a probléma csak annyi különbséggel, hogy az alapjárat rendben volt viszont kigyorsításnál és egy nagyobb tempónál(egyenletesen tartva a gázt) dadogott be.
Én is kipucoltam az injektort és ideig óráig talán jobb lett de utána ugyanaz a hiba.
Nálam egy bontott injektor és egy vadi új szonda megoldotta a problémát már csak meg kellene kicsit kergetni mert elég lusta a sok városi menettől.
Jó látni, hogy az AX-ek kora ellenére a fórum nem haldoklik. Időszakosan be-benézek, és olvasgatom, kinek, milyen problémái adódnak a jószágokkal.
Nekem is a nagyszülőktől megörökölt 3 ajtós, 91-es, 1.1i AX S1-em van, 98e km-rel. Tipikusan töredezett műszerfallal és leharcolt karosszériával, de mindezek ellenére imádom és komoly dilemmát okoz a csere gondolata. Próbálom kicsit helyre hozni és itt kezdődnek a bajok. Jelenleg olyan problémával küszködök, hogy induláskor akadozik az alapjárat, majd teljesen megszűnik és leáll. Újraindítás után semmi probléma, eltűnik az ingadozó alapjárat, majd egy erősebb gázfröccs után világítani kezd a katalizátor hibajelző lámpa, ami hol kialszik, hol újra kivilágít menet közben. Hosszabb távokon előfordul, hogy piros lámpánál üresbe rakva újra visszaesik a fordulatszám, és képes lefulladni. A lambda szonda meg lett mérve, jó értékeket mutatott. A központi injektor ki lett pucolva, és cserélve lett az alapjárati motor is, ami után kissé jobb lett a helyzet, de nem oldotta meg teljesen a problémát. A motornak teljesen mindegy a külső hőmérséklet, hidegben ugyanúgy produkálja ezt, mint melegben. A környéken (Baranya/Pécs) nem ismerek olyat, aki képben lenne az AX-ek lelki világával, és remélem, ti tudok tanácsot nyújtani, esetleg valaki vállalkozna, hogy belenézzen a motortérbe.
Még annyit, hogy múltkor a tankolásnál észrevettem, hogy valahol mellémegy a benzin kicsit, lefolyik az autó alá. Vagyis valahol a betöltő meg a tank között bibi van. Nem lehet ezzel összefüggésben? Levegőt kap a rendszer?
Milyen pumpát tettél bele? Újat? Egy autónál jártunk már így, hogy nagy jobbos kanyarban leállt. Ott az üzemanyagpumpa cseréje oldotta meg a problémát. (Új)
Biztosat esetleg nyomásmérés után lehetne mondani, de azt menet közben elég körülményes mérni.
Van egy problémám. Állandóan leállt az autó. Aztán el sem indult. Kicseréltem a benzinpumpát, most megy, de pl. gyorsabb jobb kanyar után hirtelen leáll minden, olyan mintha elfogyna az üzemanyag, némi hosszas köszörülés után elindul és megy. Amúgy pöcc-röff indul. Mi a redva ez? Olyan mintha kifolyna a kanyarban a pumpa alól a nafta.A szűrőakna tele volt üzemanyaggal amikor kivettem a régi pumpát, a nagy szűrőt kivettem, kitisztítottam, az új pumpa új szűrővel ment fel.
A fék jó, amióta megcsináltad, azzal nincs probléma. Jó érzés hogy a dombon megtart a kézifék..:))Erre a leállásos dologra van -e valami ötleted? Elektromos valami esetleg?
1.1i AX-em van, magneti-marelli computeres, ès az óracsoportot szeretnèm kicserèlni fordulatszàmmèrôsre, ami egy bosch computeres 1.1i-bôl lett bontva. Gyanîtom, hogy nem plug&play, ezèrt kèrdezem, hogy hogy megy ez? Kell valami jeladót cserèlni, vagy vezetèkeket kötözgetni? Fontos lenne a vîzhôfokmèrô...
A màsik kèrdèsem: lefesttettem az acèlfelnijeim fehèrre, rendesen szakszerûen. Felmehet az eredeti kerèkcsavarokkal, vagy èrdemes valamilyen alufelnihez való csavarokkal feltenni? Nem akarom, hogy lekapja a festèket a csavar...
A Purflux szűrőkkel kapcsolatban lenne 2 kérdésem:
1. A belső átmérőnél 65 mm szerepel, míg más szűrőknél olykor 61, máskor 68 van megadva. A 65 mm ezek szerint az optimális méret az AX (benzines 1.0) esetében?
2. A KA weblapján többféle Purflux A518 szűrő is szerepel valamelyest eltérő (1800-2700 HUF) árakon.
- A518 PUR/ND
- A 518/K
- PUR A518/BE
- A518PU/SZ
Mit jelentenek az altípusok? Van bármilyen jelentősége azon kívül, hogy kicsit többet vagy kevesebbet fizetek érte, illetve, hogy némileg különböznek a rendelkezésre állási idők (azonnal- 4 munkanap)?
A Purfluxban konkrétan több papír van és finomabb, mint a (leg)több másmilyen szűrőben. Persze olaj- és üzemanyagszűrő esetén. Volt régen ilyen szétfűrészelt bemutató darab, csak már nem tudom hol.
Ezen kívül a többi szűrőnél is a jobbaknál garantált minőségű finomságú papír van benne. Mondjuk konkrétan a MANN nem rossz választás különben, de Purflux azért jobb. :-)
Természetesen vannak jó minőségű, olcsó szűrők is, csak nagy a szórás, gyakran pontatlanok a szűrők és nem garantált a minőség. Ha spórolni kell, az olajszűrőn nem szoktam, inkább máson.
"Lengéscsillapítóból akkor vehetek bármit?"
Hát, ha a pénz nem számít, akkor vegyél Kayaba-t, az elvileg japán, eddig még nem szívtunk vele !
Ha olcsó kell, akkor......kockáztass és válassz egyet ! :-P
"Nincs benne gyárilag stabilizátor?!"
Nem azt mondtam, hogy nincs, hanem azt, hogy esetleg nincsen. Mert volt olyan gép, amibe nem tettek.
Ha van a gépeden, akkor az első lengőkarokon közép tájon látható a külön rárögzített stabilizátor rúd vége, ami a karosszéria fel megy tovább.
"de az AX alkatrészekre is igaz? vagy van esetleg olyan márka az utángyártottak között amiről általánosságban elmondható hogy jó vagy jobb minőségű?"
Igen, az utángyártott mindig gyengébb minőség, mint a gyári, de azért van pár márka, ami megvehető.
"Szerintetek szilózzam ki/le vagy vágjak méretre egy bringabelsőt, vagy nyomjam ki forró ragsztóval, vagy vegyek egy új antennát? "
Az első és az utolsó megoldás használható. A meleg izét felejtsd el !
igen, valóban nagy a fa de most van ill lenne rá egy kis időm és szegénykém már nagyon ramaty állapotban van.
Egyébként nem egyszerre szeretnék mindent, első körben a futóművet kell rendbe tenni, mert az az ami a legvéresebb, de a nyár végére szeretném ha minden meglenne rajta és csak a karosszéria lenne hátra. Télire úgyis szeretném letenni és elvinni egy jó SZAKemberhez, aki ellehet rajta két hónapot is akár....
Ötöst nem nyertem (sőőt), de az eurojackpotra baromira hajtok, ha összejön kidobok egy ötöst :-DDDD
FeZ,
köszönöm a hosszú választ!!:-) "persze te azt csinálsz, amit jól esik", igen valóban, de mivel a kezdetek óta jelen vagy a fórumon valamint az eddig elolvasott kb 80 oldal alapján is azt hiszem kijelenthető hoyg teljesen képben vagy az AX-ekkel kapcsolatban, így inkább megfogadom a tanácsod és Plurflux lesz benne;-)
Megjegyzem egyfajta "sámán"-ként tekintek rád, az összes számomra releváns technikai hozzászólásodat elmentettem screenshot formájában, uh iszom szavaid:-DDD
Egy teljesen laikus kérdés... Mi a különbség a különböző szűrők között? Mármint mindegyik ugyanakkora, ugyanarra hivatott, de akkor mi a differencia? az anyaga? a belső kialakítás? Mi különböztet meg egy Plurfluxot és egy pl Bárdi-t?
A hűtővizet újratöltöttem mert mintha egy kicsit csipegetett volna belőle az elmúlt kb 3hét alatt (~1-2dl), kiváncsi vagyok hogy mi lesz vele (taknyosodik/habosodik), de ha ez normálisnak mondható akkor hagyom, hadd forrgolódjón:-D
1, Lehet hogy van azonnal készleten cseredarabjuk, (de ez csak akkor derül ki ha látta a kibontott féltengelyt)
2, ha nincs éppen akkor is kb 3h alatt felújítják.
Az elmondás alapján mindkét esetben kb 16-17.000Ft-os árral lehet kalkulálni.
Igyekszem a hét második felében sort keríteni a dologra és írom hogy mi volt ill remélhetőleg hogy milyen lett.
Lengéscsillapítóból akkor vehetek bármit? csak azért kérdezem mert volt aki azt mondta (Unixban) hogy az olajos jobb mert kényelmesebb a rugózása. Ez tényleg így van? És bár tudom hogy használatfüggő, de mennyi lehet az élettartama? van különbség az olajos és a gázos futásteljesítménye között?
Nem a forintb...s miatt, de akkor ezek szerint nyugodtan megvehetem a legolcsóbbat, hisz ugyanúgy lehet 50/50?
Nincs benne gyárilag stabilizátor?! hogyhogy? Csak valami felszereltségi szint felett adták gyárilg? vagy lehet hogy pénteki volt a kicsike és kimaradt?:-DDDDD
Egyébként hol kell(ene) keresnem?
GSdriver, az ebay-eket már nézem és is plusz a kínai oldalakat is folyamatosan nézem.
Amit láttam hogy néhány alkatrész hasonló árban van kint mint itthon pl az utángyártott. Ilyennek tűnik a lámpa is, aminek az esetében nem tudom hogy érdemes e várni az eredetire napokat/heteket akkor amikor hasonló árban kapok a pl a Bárdiban utángyártottat.
Tudom, sok esetben az utángyártott lényegesen rosszabb minőségű mint az eredeti (akár még akkor is ha 20éves alkatrészről van szó), de az AX alkatrészekre is igaz? vagy van esetleg olyan márka az utángyártottak között amiről általánosságban elmondható hogy jó vagy jobb minőségű?
Ha már ilyen szépen összejöttünk.... nincs esetleg valamelyikőtöknek digitálisan magyar nyelvű szerelési útmutatója? Az angolt megtaláltam és értem is, de nem szeretnék lyukra futni azon ha valamit esetleg benézek. Ha esetleg a hozzászólások között megvan akkor elnézést, még nem jutottam el addig az oldalig.
és még egy dolog...amikor elkezdtem használni a kisautót észrevettem hogy esőzés alkalmával csepeg a víz a beltérvilágításból (:-DDD). Gondoltam oké, csak az anyáját kell meghúznom és fasza lesz, hát sajnos nem. Kiszedtem az antennát és akkor láttam hogy az antennatalp és a tetőlemez között nincs semmiféle szigetelés, így ha kicsit is, de befolyik a víz...
Szerintetek szilózzam ki/le vagy vágjak méretre egy bringabelsőt, vagy nyomjam ki forró ragsztóval, vagy vegyek egy új antennát?
Most hétvégén pedig észrevettem hogy a tetőablak tekerőgombján csepereg a víz:-(((((
Azon röhögtem hogy a végén jobban elázok mintha kint állnék a szabadban:-DDDDDD Van esetleg ennek valami tipikus hibája, vagy szedjem szét és kiderül?
Igazad van Schrammy, hogy mindenki mosolyog erre a kis jószágra. :)
Az enyém szerencsére motorikusan szinte teljesen rendben volt, mostanra pedig már kívülről is egészen jól fest.
A főbb alkatrészek túlnyomórészt elérhetők (német, francia vagy angol ebay, illetve az online boltok) és általában megfizethető áron kaphatók (még nem kultautó az AX, és jó eséllyel nem is lesz az). Egy új fényszórót például 5-6 ezer pénzért már lehet kapni. Most még viszonylag kevés olyan dolog van, ami újonnan már nem vagy csak nagyon nehezen szerezhető be. Ez szerintem részben köszönhető a szintén népszerű "testvérmodelleknek" is.
- A Castrol jó lesz bele. Mondjuk szűrőkből én a Purflux-ot tenném, de persze te azt csinálsz, amit jól esik. :-)
- A hűtővízben az emulzió lehet hiba jele is, de lehet, hogy semmi extra. Egyelőre még ne állj neki szétkapni a mocit, majd kiforrja magát a dolog ! Motormosót használhatsz nyugodtan, bár vérmes reményeket ne támassz irányába. :-P
- Vezérlésből a Dayco, Gates, INA betehető nyugodtan. Vízpumpa is cserés ilyenkor, valamint én cserélni szoktam a főtengely és a vezérműtengely szimeringet is, mert jellemzően még egy vezérlés csereperiódust nem bír ki, és akkor félidőben lehet újból szétszedni. Ebből Victor Reinz, Elring vagy Payen.
Az, hogy melyik van benne, majd kibontásnál kiderül.
- Lengéscsillapítóból már nehezebb a dolog, mert nagyjából az összes gyártmány egy s...r, bár az AX szerencsés, mert könnyű autó. Ebből szerintem Kayaba, de mást is bevállalhatsz, bármelyikkel futhatsz lukra és fordítva.
A hinta-palinta oka lehet még az, hogy esetleg nincsen a gépedben stabilizátor gyárilag. (nézd meg !)
- A fényszóró mosásra sajna nincsen módszerem. :-(
Jó lakatosra sincsen most, mert építkezik és nincsen ideje egyelőre a kocsikra sajnos.
Persze tudok lakatost, aki elfogadható, csak az a baj, hogy tudom a különbséget. :-(
valószínûleg én fogalmaztam rosszul, a „szintjelzőt” úgy értettem, hogy lóg bele egy érzékelő, és ha kritikusan lecsökkent benne a hűtőfolyadék (valamilyen okból), jelez bent egy lámpicskuval.
... a lámpát meg benéztem, menetirány szerinti jobb oldali fehér villogó, de, hogy ne untassuk a nagyérdeműt, felveszem veled a kapcsolatot mélben..
A segítségeteket ill tanácsotokat szeretném kérni.
Úgy alakult hogy Kb 3-4 hete használom a barátnőm kocsiját ami egy 1,1-es AX.
Egyszerűen imádom:-DDD
Eddig csak mondhatni vadiúj céges személyautókkal mozogtam, általában 100 paripa feletti teljesítménnyel. Hát erős a váltás, de egy rendkívül szerethető , békés nyugalmat árasztó kisautó, amire valahogy mindenki mosolyog:-))
Ja és már nem az első AX-es integetett rám (kb úgy mint az alfások) ami kifejezetten szimpatikus:-)
Visszatérve az eredeti gondolathoz...
Ha már én használom akkor arra gondoltam hogy egy kicsit rendbe szedném (már amennyire értek hozzá és az anyagi lehetőségeim engedik) és az olyan nem működö dolgokat mint pl a repedt ablakmosótartály a rossz szivattyúkkal, az első lepattogzott átlátszó index esetleg a belül elkoszölódott fényszórót, az olajat szűrőkkel, vezérlést (199000Km van benne), fékolajat, hűtőfolyadékot, váltoolajat lengéscsillapítókat és a valamelyikoldali kopogó féltengelyt kicserélném/kicseréltetném.
Ebből eddig a motorolaj valósult meg, mert az már baromira túlszaladt a csereperióduson (a cseréhez képest plusz 10.000+ Km és több mint egy év).
Kérlek ezért ne vegyétek le rólam a keresztvizet, nem én használtam és rálátásom sem volt, így csak akkor szembesültem vele amikor megnéztem a csereidőt és kilómétert a motortéri matricán.
Első körben (azaz azonnal) kapott egy új UNIX olajszűrőt és egy A.Z Meister... olajat, de ezt csak azért hogy ezzel átmossam a motort 1 max 2hétig.
És akkor a kérdések:
A köv olajcserét 1max 2 héten belülre tervezem mann filter szűrőkkel (olaj, levegő, üzemanyag) valamint egy Castrol Magnatec A3/B4 10w40es olajjal. Szerintetek ez megfelelő bele? (tudom-tudom Total/Elf de Castrol....hazahúz a szívem:-D )
Amit az olajcsere után megfigyeltem hogy olajosodik a hűtővíz, sőt már olyan haboskás taknyos cucc is elkezdett kiülni a hűtősapkára. Nem tűnik vészesnek és buborékokat sem láttam feljönni (közvetlenül indítás után 4-5percig semmi). Lehet attól hogy az új olaj lemosta a lerakódásokat az esetleg előregedett szigetelésekről/tömítésekről , vagy ez egy teljesen fals irány?
Vettem még egy Liqui Moly motortsiztító adalékot is amit a csere előtt kell(ene) az olajhoz önteni, majd 10-15p járatás után az egészet leengedni és elvileg szép tiszta lesz a motor. Ismerős esetleg valakinek ez a termék? érdemes használni vagy többet ártok mint használok vele?
Cserélnék vezérlést is a nagy futásteljesítmény miatt (kideríthetetlen hogy mikor volt utoljára cserélve) de azt már az olajcserével együtt. Milyen fajta szíjat érdemes venni? Gondolom ilyenkor vízpumpa, görgők stb, de milyen gyártmány a megbízható/bevált?
Van esetleg olyan egyéb alkatrész / tomítés/ stb... amit a vezérléssel együtt érdemes cserélni?
Féltengely:
Jobbra kanyarodáskor akár már enyhe gyorsításkor is a bal oldal felől kattogó hangot hallok így szerintem vagy a komplett vagy a külső vagy valamelyik része csereéretté vált.Szerintetek hol tudok jó áron féltengelyt vásárolni? egyszer kb egy éve volt már felújítva, akkor egy "kisöreg" foglalkozott vele, lelkiismeretesen rendbe is rakta , de sajnos azóta eltűnt :-(
Egy ilyen szerkezet esetleg többször is felújítható? ill érdemes egyáltalán (újra) felújítani?
Honnan tudom hogy milyen való az enyémbe? Mert ha jól tudom akkor több méretben és fogazással is gyártották.
Van esetleg valahol valami cikkszám/sorszám ami alapján beazonosítható vagy csak akkor derül ki ha levettük?
Lengéscsillapító:
Az autó mozgása, hát őőőőő... érdekes. Nem tudom megállapítani hogy hány lengéscsillapító kukadíjas, így arra gondoltam hogy lecserélem mind a négyet.
Előbb utóbb úgyis aktuális akkor meg inkább legyen az összes új.
Ezekből szerintetek milyen gyártmányt (Monroe, stb...) és milyen működési elvűt( olajos / gázpos) érdemes keresni választani?
fényszóró:
A fényszórók belső kitakarítására van esetleg valami bevált módszer? A sütős módszerről több videót is megnéztem, de valahogy nem vagyok túl bizakodó. Ha egyszerűbb venni két fényszórót akkor megveszem (jelenleg elég harmatos a vetített fény a megszokotthoz képest) de ha van valami tuti házi praktika (amivel nem vágom taccsra a foncsort) akkor élvezném az alkotás örömét:-DDD
Tudtok esetleg egy lelkiismeretes AUTÓSZERELŐT ajánlani?
Vannak dolgok amiket meg tudok csinálni, de vannak amihez inkább nem nyúlnék és szakemberre bíznám.... Leginkább valami kedves kisöregre gondoltam aki örömmel csinálja a munkáját Budapest és környékén.-)
Mivel tipikus kis AX a szentem, így a szokásos rozsdásodások megtalálhatóak rajta is (csomagtér jobb doblemez átrágta, ajtók alja, küszöbök stb...) , ezért keresnék karosszérialakatost is aki normálisan és természetesen nem aranyárban dolgozik szintén Budapest és vonzáskörzetében.
Valamint, tudtok e ajánlani esetleg egy jó autóbontót ahol van AX-ből készlet?
Előre is nagyon köszönöm a segítő hozzászólásokat!
Na, szegyen, hogy meggkerdeztem az index-dolgot, de szerintem ezt 94 ota nem szedte ki senki, de nagynehezen csak kijott. Mindenesetre garantalt, hogy leveri kozben az ember a kezfejet :D
Sziasztok! Tegnap vettünk egy 94-es, 5 ajtós, 954 köbcentis AX-et a lányomnak és már a vételkor, nézegetés, próbálgatás közben egyszer csak elkezdett nem működni a bal első index ( sem az első, sem a sárvédőn lévő oldali ) és birizgáltuk, meg minden és néha visszajött egy pillanatra, aztán semmi. Gondolom kontakt hiba, de egyszerűen nem fértünk hozzá rendesen - igazából arra sem jöttünk rá, hogy mondjuk hogy kellene benne izzót cserélni. Tud valaki ebben ötletet adni. :-) Van elég sok autónk és 1 kivételével ( illetve mostmár kettő :-) ) egyikben sem jelent az ilyesmi gondot, de ez most első körben kifogott rajtam. :)
Valamint a bal hátsó lámpánk széle olyan mintha az egér harapdálta volna meg, ha van valakinek ilyen bontott, plusz egy olajnívópálca ( annak is elvitte a cica a tetejét... ), akkor azt busásan megfizetném. :D
Szia, megvan esetleg a bal oldali ajtóhatárolója annak az AX-nek? Nagyon kellene egy olyan ami jól működik, azaz vég és középállásban is megtartja az ajtót.
igen, volt 3 ajtosom, annak faszan lehetett ledonteni tamlajat. azert kerdezem a tobbi tipust, mer abbol sok bontas alatt levot latok, a kornyekunkon viszont nem lattam h barki is bontana 3 ajtos ax-et.
sziasztok, ujabb muszerfalas, 5 ajtos ax-em van, viszont az elso ulesek tamlajat sem elore, sem hatra nem tudom ledonteni, csak kb 30-40 fokban mozgathato a tamla. viszont sokszor szallitanek hosszabb dolgokat, emiatt valami rendesen dontheto ules berakasan gondolkozom. nem tudjatok melyik tipus uleseit lehetne konnyen bedobni ezekre a sinekre? 106, saxo, bx, ilyesmi ulesek belemennek? esetleg valami tipp?
Ilyen műszerfal csere utáni átkötögetések után nehéz biztosat mondani, de elvileg lehet a műszeregységtől is a jelenség, de lehet, hogy mástól van.
A műszeregység hátulján, a fólián van egy nagy ellenállás, azt nézném meg elsőként, hogy az rendben van-e. Ha igen, akkor jön a nehezebb dolog, a méregetések. :-(
Valamit elfelejtettem, amikor elhoztam a kocsit kedden. Mielőtt bekapcsol a hűtő ventilátor, egyszerre parázslik el a víz meg az olaj jelző, egy ütemre pulzál egy - kettőt addig, amíg el nem kezd dolgozni a hűtés.
Ez a műszerfal csere hozadéka, amiről beszélgettünk, vagy mi? Egy gombáról kap jelet mindkettő? Akkor gondolom valamelyik nem ad igazi jelet ha kell. Illetve az olaj nem, gondolom.
ha viszem legközelebb, a szakaszos relé mellet ennek a rendbetétele is kellene. Ha nem felejtem el.:))
A fék jó, rendesen fog a karra, meg megszűnt az állandó morgás elől, úgy hogy oké.
Tavaly augusztusban egy környékbeli vadszerelő - akkoriban költöztünk a Tápió vidékre, nem ismerhettem - indítási probléma okán dugulást feltételezve üzemanyag-szűrőt cserélt dízel AX-emen. Nem lett jobb az indítási jelenség. Direkt indítással felmentünk a régi (budaörsi) szerelőhöz, kiderült, izzítórelé hiba van. (Ezt nem vette észre a szelei gánymester...). Gyorsjavítás, és mivel akkor nem tudtam egy hétig nélkülözni a járgányt, a régi szerelő átkötötte a gyári szűrőt, most egy légvezetéken van bekötve egy Mercedes szűrő. (Azért kötötte át, mert akkor nem volt annyi idő, hogy szétbontsa a gyári helyen levőt, és megnézze, ott nincs-e elgányolva a bekötés).
Azóta viszont eszi a hűtőfolyadékot a kis aranyos....
1, A tágulási tartálynál az érzékelő-jelzőnél volt kis kifolyás, az tapasztva lett, de nem szűnt meg a fogyás. 200 km-en 0,5 liter. Nem lehetséges, hogy a gyári szűrőbetét helyén lett anno rosszul visszaszerelve valami?
2, nincs komplett AX díselhez tágulási tartályod?
3, legyek ideges, avagy van még más megoldás is?
(A régi szerelő nyugdíjba ment, itt a környéken - Tápiószele és vidéke még nem találtam jobb szerelőt - hozzád vinném, de egyelőre problémás a távolság).
GSdriver - ha még keresel magyar nyelvűt, nézd meg a e-levélládádat... Jelezz majd vissza.
FeZ, avagy mások is: lenne-e valakinek egy teljesen féredobott legalább 60 avagy 65 W-os nem működő akksija ajándékba? (Ha leadom, kedvezményesen adnának egy vadiújat Jászberényben).
Még valami: csomagtartó ajtóhoz nekem pedig a kulcsos cilinderrész kellene: 5451 hsz. ábra NFP jelöléssel.
Még egy kérdésem lenne: az összkm számláló javítható-e, ha nem számlál vagy kompletten cserélhető csak a teljes egység? A napi km számláló rendben működik.
Valakinek van közületek egy S2-es AX-hez való (bármilyen nyelvű - magyar, angol, francia, német) használati útmutatója pdf-ben vagy akár nyomtatott? A neten csak S1-est találok. Előre is köszi.
Vállalsz javítást AX-re? Kézifék problémáim vannak, meg a bal féltengely felől jobb kanyarban kezdenek zörejek hallatszani.
Még ami van: Kézi mosóban sikerült leszedni valami nagy sugárral alul a szakiknak a váltó kulissza része körül valamit, amit visszaraktak, de azóta akadozik a váltókar.
Az autó jó állapotú 1.1 TRE (Az egy évig gyártott katalizátoros HAZ(TU1CP) motoros, nem leharcolt.
Ha aktuális, köszönöm, akkor a részleteket is megbeszéljük.
most megnéztem a szélesítéseimet pár darab vihar vert . facen írj rám létszives hogy mit kérsz értük. Ádám Szabolcs fehér peugeot 405 melett ez a profilképem. Köszi!!
S2 (1994). A héten (vagy jövő héten) fogjuk részleteiben felmérni, hogy mire lenne szükség. Köszi az információkat. Az a helyzet, hogy megígértem magamnak hogy nem fogok restaurálási projektbe, de sose lehet tudni, hogy mi történik végül ... :) Szóval nem lehetetlen, hogy hamarosan én is ott fogok FeZ mester ajtaján kopogtatni némely ritkább alkatrészecskéért.
Meglepetésre a "nagy" alkatrész kereskedésekben meg úgy általában a neten is van új és bontott. Van egynémely átfeddés a közös alapra épített Peugeot 106 - tal is, Úgy hogy fel a fejjel!
De először mindig fordulj FeZ mesterhez, neki aránylag kifogyhatatlan a készlete, mit látjuk..:))
Milyent vetél? S1 vagy S2? (Kocka műszerfal vagy már a gömbölyű)
Hölgyekurak, eltört az ötödik ajtó zárnyelve, az a kis csoda műanyag cucc. Ha valakinek van elfekvőben hátsó zárszerkezete (1-es alkatrész az ábrán), elboltolnám :)
Sziasztok! Ma egy hirtelen nosztalgikus felindulásból vettem egy 3 ajtós AX Teen-t. Kicsit kopottas, de motorikusan talán rendben van. Mennyire lehet még hozzá alkatrészeket kapni?
Van egy 1.0-ás 92-es AX-em, amin a vezérlés felől kezdett valami nyikorogni. Valószínűleg a generátor csapágya halódik, de ha már ott vagyok, benéztem a vezérműszíjhoz is. Elméletileg 50.000 km van benne, de 9 év. Ezért mindenképpen cserélni fogom, ha nem fagyok már oda a blokkhoz, viszont ami feltűnt, hogy a fogaskerék tárcsáján - igaz, viszonylag nagy erővel - de mozgatni tudom a szíjat oldalirányban. Ez normális? A többi autómon a vezérműszíjat nem lehet oldalirányban mozgatni, ha helyes a szíjfeszesség. Merjem így használni, vagy támasszam le, amíg felolvad?
Most meg a fűtőmotor ingadozik... valamikor felpörög, és megy rendesen, utána meg ingadozik... A motor kezd tönkremenni, vagy csak az előtét ellenállás?
Köszi... valószinű megvan a ludas... az egyik csőnél a szűrő után levegőt is szivott... mivel nem átlátszó a cső, nem láttam... pluszban a kézipumpa is tönkrement, tehát több játékos volt.
A tegnapi és mai minuszok megtették hatásukat.Kb. 5km után megállt az autó... Hazahúztuk, tettem bele dermedésgátlót pluszban, nehezen, de beindult megint... szépen ketyegett, majd 10 perc után megint leállt a motor. Ha lehúztam az adagolóról az üzemanyagcsövet, szépen jött a nafta, de kézipumpával nem tudtam benyomni az anyagot az adagolóba. Lassan kezdem elveszteni a fonalat... Valami dugó keletkezett az adagolóba, és azért nem jut oda gázolaj? Azért áll meg az egész? Mintha bemelegedés után nem akarna menni... :)
AX 1.1 benzineshez (1991) keresek gyújtás kapcsolási rajzot. Főtengely jeladó van a motoron de csatlakozást nem találok hozzá. Ha valaki tud segíteni köszönöm.
Köszönöm... Ha kiveszem a termosztátot, mit fogok látni? A fűtés rendben volt, és a hűtö radiátorban is forró víz volt... Esetleg nem nyit mindíg rendesen? Vagy mi lehet még? 20e km ezelött volt állitolag hengerfejezve.
Van egy hibája az egérnek... Menet közben kigyullad a hütöfolyadék figyelmeztető jelzés. Félreáll, kicsit hűl az autó, hütösapka óvatosan leteker, kis levegő után folyik a viz kifele, de veszettül... Visszaérek, leteszem az autót, másnap hideg motornál hütösapka leteker, megint levegő és viz jön kifele, de kisebb intenzitással.. Hengerfejes lett???
Sziasztok! Van egy ax 1,5 d-m. Lucas adagolo van rajt reggelente eléggé folyik belölle a gázolaj, le szeretném cserélni. Esetleg lenne valakinek elado??
Riporter: Apropó Citroën: Az önök autója már az út elején is elhasznált benyomást keltett.
Stefan: Ezzel az értékeléssel nem értek egyet. A citromunk ugyan 20 évesen már kissé koros, de ennek ellenére igen fürge. Mondjuk a Pamír-hegységben, ahol 4600 méteres hágókon keltünk át, kissé kifogyott belőle a szufla. De semmi olyan nem történt, amit egy autót toló utas nem tudott volna megoldani. A terepképessége jobb, mint azt gondoltam volna. Büszke vagyok az autónkra.
Riporter: Nem voltak komolyabb technikai problémák?
Christian: Az AX meglepett bennünket. Pár izzót és az ékszíjat kellett kicserélni, de a motor megy, mint az óramű. Na jó, a hátsó lökhárítót már csak ragasztószalag és kábelkötöző tartja fennt. De ez a konstrukció már két, másik csapattal történő ütközést is kibírt.
Van vagy 10-12 db dísztárcsám, természetesen egyik sem új.
Van amelyik jobb, van amelyik kevésbé. Össze kéne válogatni belőle 4-et, de ezt igazán te tudnád megtenni, hogy milyen kompromisszummal tudsz még együtt élni.
A toronyszilentre is van megoldás, némelyikhez még gyári új is kapható. (persze nem biztos, hogy lenne kedved megvenni, mert 58e ft/db)
Ehhez képest a ZX-hez a toronyszilent csapággyal együtt is max. 10e és nem nagyon megy tönkre.
:-P
A Xantia annyival jobb, mint a BX, hogy modernebb, újabb, emiatt mai szemmel nézve "autóbb".
Cserébe van belőle sokkal bonyolultabb, viszont több gyári alkatrész szerezhető még be hozzá, mint a BX-hez.
Nehéz másnak tanácsot adni, mert nem ismerjük az igazi igényeket és gyakran az ízlés és az érzelmek is beleszólnak, amit kívülállónak nehéz értelmezni. :-)
Igen, sok érv mellette szól, s igen tetszenek is. Csak mivel nincsen összehasolítási alapom, nem tudom, mennyivel jobb vagy rosszab, mint egy BX?
A ZX-hez képest mennyivel kerül többe a fenntartása? Most nyilván nem az általános, autókra kivetett adókra gondolok.
Nem olyan egyszerű a kérdés, s a választás sem, főleg a ZX és a Xantia között. A Xantiával szemben csak egy fenntartásom van, az pedig a kikönyöklő toronyszilent.
Vagy ezt az alkatrész-dolgot külön kell választani hidropneumatikus autók esetében? Azoknál van elkeserítően kevés?
Szívem szerint BX-et vennék, de senki nem ajánlja. Pedig annál jóval régebbi vagy vele egyidős autók mennek még az utakon. (Zastava, Trabant, Lada, régi, csepp alakú Kadettek)
Nekem ez tényleg azért furcsa a Xantia esetében, mert 1990 előtti autók még bőven futkosnak az utakon, s valahogyan megoldják az alkatrészproblémát.
A kedvenc autóm a BX, de hallottam, hogy ahhoz sincs elvileg már hidraulikus alkatrész, csak használt, vagy olyan, ami nem gyári. Mégis még látok forgalomban azért. Azok a tulajdonosok hogy oldják ezt a problémát meg? Feltételezem, hogy nem mindenki autószerelő vagy guberáló.
Ha nem lehetne lakatolni, akkor nem nagyon lenne OT-s autó a világban. A színnél pedig az az előírás, hogy olyan legyen, amiben az autót abban az évben gyártották is. (Tehát lehet más színű, csak az évjáratnak feleljen meg.) A más belső már hibapont, hogy mennyi, azt csak rutinos OT-ztetők tudnák.
És a végső konklúzió nekem az volt, hogy nem éri meg. Youngtimer biztosítást köthetsz OT nélkül is, két előny marad:
- ha ropira törik, többet fizet a biztosító, mint egy 3x éves autóért
- 5 évente kell vizsgáztatni
Ez nekem kevésnek tűnik előnyként a szopáshoz képest, de ez egyéni döntés kérdése.
Kellene egy kép a hátsó dobfékről a helyes összeszereléshez mivel akinél volt eléggé lesz.rta és most én javítom.
Viszont amit nem tudok pontosan az a rögzítő szegnél lévő rugó helye illetve az alsó rugó helyzete.
A kérdésem a rögzítő szegnél a rugó a betét alá megy először a betét aztán a rugó és a rögzítő VAGY rugó a szegre aztán a betét és a rögzítő?
Azért kérdezem mert ha 1.betét 2.rugó 3 rögzítő sorrendben rakom fel akkor a betét neki van nyomva a a háznak.
A másik pedig az alsó rugó hogyan helyezkedik el?
A többi teljesen tiszta.
Minden új cuccot megvettem már hozzá.
Úgy akarom összerakni ahogy annak lennie kell.
Ja igen majd elfelejtettem nincs véletlen egy autó emelő doboz üres lehetőleg illetve egy tekerentyű amivel a pótkereket kell kicsavarni a csomagtérben, olyan volt mint egy kurbli és 4 darab eredeti dísztárcsa?
Mindjárt átküldök két képet amin a gyárilag használt gyertyák vannak. Volt jópár féle, nem tudom, hogy mitől függött, hogy ugyanahhoz a motorhoz éppen melyiket tették, talán számított az is hogy melyik (hidegebb vagy melegebb) ország volt a célállomás.
Az NGK természetesen nem volt közöttük :-), de a gyári szám alapján át lehet váltogatni.
A hőérték pedig azt jelenti, hogy az adott gyertya mennyi hőt képed kivezetni az égéstérből. Ha túl alacsony, akkor túlmelegedhet és esetleg kopogásos (öngyulladásos) égés is létrejöhet. Ha túl hideg, az meg csökkentheti az égés hatásfokát.
Köszi szépen, megoldódott olcsójé az utángyártott, viszont ami igazán szomorú, az az, hogy a gázolajfolyás nem szűnt meg, csak részben. Most hogy bejöttek a hidegebb éjszakák, valahol az adagoló más részén folyik a lé, míg be nem melegszik. Utána cseppmentes.... Mondjuk az adagoló alatt ott a gyári csurgatótálca, de ez a folyás mégsem tűnik sztenderd állapotnak :D
Viszont lehet hogy szükségem lesz arra nyomásszabályzóra ha megvan a befecskendező szelepre esetleg ha van egy beszívott levegő érzékelőre és egy vízhőfokjeladóra ha van neked jó és működő.
oké akkor ezt hagyom viszont akkor kellene nekem egy jó állapotú viszonylag keveset futott 1.1 hdz 60le motorhoz komplett injektor házzal nyomásszabályzóval injektorral.
Ha van valakinek elfogadható áron szóljon.
Megpróbálom hétvégén kiemelni és pontos gyári számokat mondani róluk.
Az injektor->karbi átalakítással annyira nem kísérleteznék, ezzel megváltozik az autó környezetvédelmi besorolása, ami hivatalosan érvényteleníti a műszaki engedélyt.
Eleinte még a komolyabb tünetek előtt az autó sokat állt de utána át lett pucolva és csak annyit lehetett észrevenni a normális működés közben, hogy inkább csak meleg motornál
intenzívebb gyorsításnál bedadogott és vagy rántott egy kicsit.
Aztán pedig jöttek a komolyabb tünetek is.
Most rángat a kocsi hidegen is melegen is, dől bele a benzin ja és már nem megy 1 henger a négyből és lefullad ha nem nyomok gázt neki.
Amit cseréltem a fojtószelep poti(új) benzinszűrő légszűrő aksi.
Amit megnéztem és ránézésre rendben levőnek találtam: gyertya +kábel elosztófedél illetve a csatlakozások a motortérben(testkábel a motorblokkon kimérve és jó).
1.1 i hdz 60le.
Amire gyanakodnék a lambda szonda az injektor esetleg a gyújtásmodul.
Volt már valakinek ilyen gondja?
Jó lenne ha valaki tudna valami okosat.
Alakított már valaki át benzines injektoros kocsit karburátorossá?
Mivel ritkaság, én a helyedben megpróbálnám meghirdetni a mobile.de-n vagy az autoscout-on is. (itthon sokkal kisebb a kereslet rá szerintem)
Ilyesmikért esetleg eljönnek onnan. Egy barátomnak egy Peugeot 405 T16 -osa volt (szintén nem sűrű darab), itthon nem tudta eladni, de egy német meg megvette és örült neki, mint majom a f.... :-)
Van egy problémám amiben szeretnék segítséget kérni. Ezt a problémát Citroen AX Sport-nak hívják. Egy ismerősöm beszélt rá, hogy mivel kétezerakárhányat gyártottak csak belőle, ezeknek is a jó részét rallyversenyeken "fogyasztották" el, emiatt valamikor majd értékes lesz. Elég viharverten vettem eleve szegénykét, két idióta rodeózott vele a szántóföldeken, majd elkezdték bontani, tőlük mentettem meg. Már pár éve az enyém, de sokat nem tudtam vele foglalkozni. Nem voltak meg a 14' alufelnijei (a 13' felni a növelt féknyereg miatt nem megy rá), de szereztem hozzá azt is meg plusz még néhány dolgot. Viszont nincs időm foglalkozni vele, arra meg pénzem nincs, hogy megcsináltassam valakivel. Pedig munka lenne vele bőven. Van rajta rohadás, ezért lakatolni is kellene, meg az előző tulajdonosa eltörte a műszerfalat mikor bontani kezdte, de vettem újat helyette. A két weber karbi megvan benne, elvileg felújították őket. A kérdésem a következő lenne: érdemes próbálkoznom az eladásával, vagy inkább vigyem a bontóba/vastelepre? Ha ér valamit vajon mennyit érhet???
Álló motornál húzd le a gombáról a vezetéket és érintsd a motorhoz. Ha világit, rossz a olajgomba. Ha nem világit, kiégett az izzó vagy egyébb probléma van.
Olajcsere közben ráindítottam, hogy kinyomkodja amit lehet. Olajteknő üres, de szűrő a helyén. Járattam vagy 20 másodpercet, de nem gyulladt ki az olajnyomás lámpocska. Lehetett ennyi a szűrőben, rossz a nyomásadóm, vagy hagyjam az egészet a fenébe? :)
Minden csere lehetséges, a kérdés az, hogy megéri-e ? Kapásból nem tudom mennyibe kerül a cucc a váltóhoz, de a probléma inkább az, hogy ha tuti jó kapcsolást akar az ember elérni, akkor a szinkronagyat is kéne cserélni. Az árak meg nem szoktak túl olcsók lenni a váltóalkatrészeknél (sem).
:-(
Meg kell nézni a konkrét váltónál mi az ár ill., hogy egyáltalán még rendelhető-e hozzá új cucc. (alvázszám alapján)
Eladó Citroen AX motorhibás (A motor bemelegedése után 1 henger leáll, és lefullad). A műszaki vizsga lejárt 2016.06.20-án. Az autó külső karosszériája frissen lakatolva, fényezve és polírozva. Teljesen rozsda mentes, nagyon szép állapotú. Lengéscsillapítók, és féltengelyek újak. A belső állapota átlagos, korához képest jó. A motor hibán kívül minden működik rajta. GTI kormány és szárny is tartozik hozzá. Téli gumi lemez felnin.
Megtörtént a vásárlás, de úgy tűnik taposóaknára futottam. Asszem egy S1-es alól vettem egy hidat, az én kocsim S2-es. Az S1-es hátsóhíd szilentje 30/10mm (külső átmérő/csavar méret). Az enyém 30/12mm. Minden autóalkatrész üzletnél 33/12mm-es szilentet hoz a gép mindenféle AX variációra, ami nagyon nem passzol.
Az új szilent felépítése belülről-kifelé: fém-gumi-műanyagpersely.
Egy olyan technikát mondtak beépítésre, hogy be kell rakni a mélyhűtőbe a szilentet, és megzsugorodik annyira, hogy hidegen kell berakni a hídba. Lehetséges-e ez?
A "gyári" S2 -gondolom igen. Nekem az átépített műszerfal miatt be kellet rakni a relét meg ami hozzá kellett. Mindenesetre a villanyász pikk pakk begründolta a bontott anyagból. És működik is.
Az S1 kapcsoló az enyémben anno kettőt tudott: lassú-gyors. Na meg billentésre az egyes törlést.
Azért köszönet a fáradozásért. Majd következő körben akkor egyben csere minden. Persze ha neked nem kell az új pár, akkor átveszem, de csak azért, hogy neked ne legyen, azért nem hozom el :) Lehet egyébként a Bendix nyereghez alkatrészt kapni? Olyanokra gondolok, hogy csúszóperem a fékbetétek alá, légtelenítő csavar...stb. Felújító készletet láttam katalógusben, csak nem tudom, mi van benne a porvédőkön kívül :)
1-2 nehezebben induló hengeren segíthet némi manuális utóizzítás is, a megfelelő helyre kötött drótokkal. (Persze nem hengerenként értem, hanem az egész izzítást még pár mp-re ráadni, miután elindult.)
Hát, ha minden más lehetőséget kizártál (izzítógyertyák - az átvezető kábelei is, szelephézag, előtöltés, levegősödés, nagyon esetlegesen porlasztók), akkor van esély rá. Nekem volt olyan autóm, amiben az adagoló miatt egy henger nem indult be, csak egy gázfröccsre.
Mondjuk elmentem vele így vagy 120e-t és nem lett rosszabb.
A motor pöccre indul, csak utána mintha 2 henger menne, meg leáll... kis gáz adás után fordulaton semmi baja... amúgy totál nem műxik, semerre nem mozdul, és volt mostanában egyer-kétszer 3-4fok, ahol érdekesen indult reggel. Akkor lehet, hogy adagoló gond van?
Ez okés, de csak halkan jegyzem meg, hogy - főleg ilyen hőmérsékleten, mint ami mostanában van már - a dúsító ráhúzása nélkül is pöccre kell indulnia a motornak, ha más minden rendben van.
A hidegindító beállítását ellenőrizd le. Hidegen rá kell húzzon teljesen, melegen pedig lazának kell lennie a bowdennek. Izzító gyertyákat lekötve könnyen ki lehet lámpázni, vagy egy ellenállásmérővel megnézni. Ha ez mind tuti akkor lehet az izzító relé a hunyó. Az adagoló a leghúzósabb, nem is mindenhol értenek hozzá. Nincs levegő a rendszerben? Bár nekem az inkább huzamos állás után okozott gondot.
Igen... Csak annyi helyen annyi féle képpen nevezik, nem tudom melyik a helyes... Olvasmányaim szerint ha hideg a víz, akkor emeli az alapjáratot indításkor, ezért nem dúsitó, csak egy sima alapjárat szabályzó.
Van ilyened bontott? Az újat 5400Ft-ért vesztegetik+posta...
oszt lehet ám, hogy lusta leszek... már kezd visszakopni a helyére szétszedés után, és egyre kevésbé ráz... de azért első féken jobb a szimmetria. Ne rázzon egyáltalán, hanem feküdjön a betét szépen... :) Az a vicc, hogy egyébként nem is barázdált a tárcsa, vastagsága még félidős sincs, oszt meg van hajolva vagy 2 mm-t....
Kedves Ápoltak! Ha valakinek van egy vékonyodott, de még méretes AX D féktércsája ócsójé, ne tartsa magában :) Felújítottuk a mellső lábakat (szilentek csuklók, csapágyak) és még hátravan egy féltengely. Közben kiderült, hogy szitál a jobb tárcsa. Úszónyereg felújítás, új tárcsák, dobok és betétek őszre vannak tervezve. Addig kéne 1db jó, de eldobható tárcsácska, mert most nem tennék be két szüzet az öreg rendszerbe :)
Az izzítást meg kéne nézni, annak melegen is lennie kell azonnal. Viszont melegen meg anélkül is elindul, legfeljebb kicsit többet forgatva. Szóval lehet, hogy több apró dolog együtt adódik, és ezért nem indul néha. Adagolóban is lehet valami "hézag", ami melegen már pont nem jó (akár pl. a leállító szelep). Ráadásul ha nem reprodukálható, akkor elég nehéz megtalálni egy hibát.
Nos, gázadással sem indul, próbáltam. Az nekem is eszembe jutott, hogy a hidegindító karral rásegíthetnék, úgy kétharmad állásra kipöcköltem, de semmi eredménye nem lett. Elfelejtettem említeni,hogy az egész mizéria rapszodikus, véletlenszerűen fordul csak elő, többnyire normálisan megy. Így valószínűleg nem a megnövekedett szelephézag a "hézag". Legközelebbi alkalommal kipróbálom a teljes dúsítást is.
Valakinek esetleg van még ötlete a rejtély megoldására?
Az, hogy elsőre nincs izzítás, nem tűnik normálisnak. Gázadással sem indul melegen? Ha ilyenkor valaki kézzel ráhúz a dúsítóra, elindul? Esetleg anélkül hosszasabb forgatásra?
Szelephézagra érdemes még ránézni, ha a többi rendben van.
1.5 Diesel AX-em van, -97-es kiadás, korához képest keveset futott: 115e km-nél tartok, nem egy elhasznált gép. Van egy időszakos, ritkán előjövő, de nagyon bosszantó hibája: már fél-egy óra működés után, ha leállok, melegen nem indul csak lehűlés után, amikor a termosztát visszaengedi a Lucas adagoló hidegindító/dúsító karját az alaphelyzetbe. Az első indítási próbánál felgyullad a katalizátor lámpa, de nincs izzítás. A második próbánál már van izzítás, de mégsem indul, és a harmadiknál sem. De a lehűlés után -ami persze sokág tart- pöccre! Már kb. 80e km futás után szívat az egyébként nagyon kedvelt kicsike.
Ennek azon egyszerű oka van, hogy egyszerűen nem tud soha bemelegedni a motor, állandóan félig hidegen jár, s emiatt nem tudnak kiégni sem azok az anyagok (köztük sok káros és szennyező), amiknek ki kellene, s amelyek a kipufogócsövön keresztül távoznának. Magasabb fordulaton, mikor az autó kellően be tud melegedni, már le tud égni a sok mocsok a szelepekről, a ki tudja kormolni a kipufogórendszert is.
Az is jó, de próbálj ki egy Szeged-Budapest, vagy Budapest-Győr távolságot 100 felett jó minőségű benzinnel (98 vagy 100-as). Erre azért van szükség, mert olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek elősegíthetik a szennyeződések eltávolítását (Mol Evo Neo 100, vagy MaxxMotion 100, illetve 95). Meg lehet figyelni majd, hogy halkulni fog a motor azonos fordulatszámom 50-100 km múltával, s mikor visszaérsz az elindulási ponthoz, alapjáraton már alig lesz hangja a kis AX-nek. Sajnos, a városi cirkálástól nagyon le tudnak pusztulni a motorok, mert ilyenkor nem a teljes hatásfokon dolgoznak a motorok.
Sokan azt mondják, hogy a dízel autó nem jó rövidtávra, a benzines viszont igen. Én úgy helyesbítenék, hogy sem a dízelnek, sem a benzinesnek nem jó a biciklit helyettesítő 5 km-es autózás, de a benzines könnyebben átvészeli, mert hamarabb melegszik, ezáltal jobban kenődnek az alkatrészei.
Úgyhogy azt javaslom, minden hónapban próbálj beiktatni egy hosszabb autópályás utat, vagy több országútit. Meg fogja hálálni a kis gép, s visszatérnek a 110 feletti sebességek. S bizony arra is tekintettel kell lenni, hogy ezek a kis szerkezetek már minimum 18 évesek, így nem érdemes túlhajszolni őket.
Az nagyon jó, hogy cseréltél benne jó pár dolgot, de ezt is tedd mellé, s meglátod, nem marad el a hatás.
Már egy ideje nem volt használva, kihegesztettem, hidat és féket cseréltem és minden szűrő, szíj és folyadék le lett cserélve.
Valóban elsősorban városban volt használva, rövidebb, 5 km körüli utakra. Most 2x15 Km-t teszek meg vele az M0-áson. A kettővel ezelőtti tulaj is azt mondta, hogy a kocsi tudta a 150-et, csak aztán az apjához került a verda, aki kb. bicikli helyett használta. Szóval van abban valami, amit mondasz, de a logikát nem értem. Esetleg az eltömődött katalizátorra tudok gondolni, azt kellene "kiégetni".
Pontosan mit értesz azalatt, hogy összeraktad az AX-edet? Mikor használtad autópályán utoljára?
A városi araszolástól is lekormozódhat úgy a kipufogórendszer, letompulhat a motor a gyakori alacsony fordulatszám miatt, hogy egy jó darabig erőlködik csak az autó, ha országútra, vagy pályára kerül ki.
A gyár is, ha jól tudom, maximum 149 vagy 154 km/h-t ír végsebességnek ennél a motortípusnál.
Próbálj ki egy autópályás tisztítókúrát (lehetőleg több, mint 200 km-eset, oda-vissza) 98-as vagy afölötti oktánszámú prémiumbenzinnel! Kitisztítaná a rendszert, s visszafelé már valószínűleg a 130-140-et is bírná, ha egyébként minden más rendben van.
Amúgy a mi volt Citroen Saxo 1.0-sunkból sem tudtam, pláne emelkedőn kihozni többet kezdetben 115 km/h-nál az M1-es autópályán Bábolna közelében. Visszafele már sokkal jobban vette.
Hiába, a városi lerakódás ellen csak ilyen ,,egészségügyi" túrával lehet tenni.
Lehet, hogy nem oldja meg a problémád, de azért egy próbát megér.
Sziasztok. Cserélt már át valaki Marelli komplett (tehát mindent, nem csak az elektronikát) motorvezérlést Bosch-ra? Azért kérdezem, hogy a müszerfal felől jövő köteget(ami a váltó felett csatlakozik a motor felöl érkezővel) is cserélni kell, vagy a két féle rendszer csatlakozója kompatibilis egymással?
Gen2-re való első lököst keresek, elsősorban Budapest vagy Kecskemét környékén. Lehet, hogy kell majd egy kék motorháztető és egy jobb sárhányó is, ez a lakatosom véleményétől függ.
Csak üzem meleg motornál mikor már nem megy az automata szívató kb. egy bizonyos gázpedál állásnál egy pillanatra megtorpan az autó utána elkezd gyorsítani.
Most lett megcsinálva nincs dugulás van rendesen szikra is.
Amit még tudok hogy régebben hozta a fojtószelep potenciométert hibaként.
Én is erre a fojtószelep potméterre gondolnék.
Szerinted?
Egyébként ha ez lehet valahogy tisztítani vagy javítani vagy inkább cserés és kb. mennyibe kerül?
Ja még egy miért van az hogy a diagnosztikai kütyü nem kommunikál az elektronikával mi okozhat ilyen jellegű problémát?
Sziasztok. Van nálam egy benzines AX, motor és hátsó futómű kivételével minden eladó. Műszerfal az újabbik és hibátlan, váltó 4 gangos, kasztni elég ratyi, ajtók használhatók. Érdeklődni emailben.
Köszi, menet közben szóltak egy cégtől, 1300Ft/db-ért hoznak.600Ft/db volt a szilent bele. Fékbetéteket is kellett szereznem, mert borotválkozni lehet vele... Az eleje kezd szétesni... A belső stabilizátor szilenteket illik ilyenkor cserélni?
Jön a gumiváltás időszaka, érdekelne, hogy a 165/65R13 helyett váltóméretnek hozott 155/70R13-ról mik a vélemények? Javasolt, vagy inkább az eredeti méret?
Pirelli P300-at lehetne most ebben a méretben jóáron elhozni...
Kb. összeraktam az AX-emet, most már minden ott van és úgy, ahogy a gyárban kitalálták. 1.0 Teen 45 LE-s injektoros a picike, és az a gondom vele, hogy a végsebessége 120 km/h. Persze, lehet mondani, hogy mit akarok szegénytől így 170.000 km-rel a motorban, de papíron ugyanennyi pacival édesanyám 200E-t futott Corsája simán tartja a 140-et. Az meg vagy 200 kilóval nehezebb.
Szóval lehet, hogy van még rajta tuningolni való. Gyertyák újak, de ezen kívül mást nem cseréltem a motorban. Nem füstöl, olajat nem eszi és pöccre indul. A fogyasztása 5,5 nyáron, 7 télen. Ez OK így?
Hol kezdenétek neki a hibakaresésnek, ill. van-e egyátalán értelme szórakozni vele?
Köszi majd kisèrletezek :) am van lökösöm de elèg leharvolt nem hiànyos de jobb eleje törött illetve elejèn van kèt luk mert valaki felcsavarozta az elöző tulajok közül mert a közèpsö rögzitő rèsze elèg rozs ! Ez a fajta ami a kèpen
Megpróbálhatod forrasztani valamelyik azonos anyagú belső elem felhasználásával de mivel rideg és az idő adott neki (tapasztalat) lehet hogy érdemesebb lenne cserélni s2-re.
Az alkatrészek felsorolása a teljesség igénye nélkül, nagy részük még az autóban van, illetve bármi apróságot találhatsz még benne, amire szükséged van.... ;-)
Összetett problémája volt. Volt testhiba, Injektorban sok retek amit a koszos tankból szívott be akkor a benzincső is meg volt törve.
Most szépen jár már nem kellett cserélni csak a vezérlést ami amúgy is esedékes volt merthogy ki kellett az egész motort pucolni és mára friss 2 évvel rendelkezik és gyönyörűen jár és erős.
Következő lépésben hamarosan vadászni fogok egy gt/gti első lökhárítóra.
Nem tudsz esetleg valahol eladót reális áron?
Mindegy milyen állapotú csak ne hiányozzanak darabok belőle mert tudom javítani.
Vagy itt a fórumon bárkitől KERESEK ELSŐ LÖKHÁRÍTÓT GT/GTI-T.
Na hát hogy így nem sikerül csatolnom a képet, leírom a látványt. A szabályzó egyik (belső) keféje tövig bent. Körülötte a műanyag megégve. Kráteres, mállik szét. A hozzá tartozó csúszógyűrűben van egy szép mély horony. Lényegében elfogyott. A szakemör azt mondta, hogy az a baja, hogy belefolyt a gázolaj. Attól ég így ki. Nálam a motorolaj játszik inkább, mert azért folyik a motor oldalán. Még nem sikerült megtalálni a helyét. Hengerfej tömítés nyáron cserélve, meg a szelepfedél is. De ahogy nézem az adagoló mögött van a gebasz.
Valeo-s generátor van rajta. Az akksinál ugyanaz a fesz van, mint a generátoron, a csavaron mérve, tehát a kapcsolat jó. ezt a lámpa dolgot holnap megnézem. A töltés lámpát most figyeltem, és csak nagyon ritkán (naponta egyszer kicsit felvillan). Viszont gyújtásnál nem világít. Meg akkor sem, mikor leállítom a motort és nem fordítom vissza a kulcsot teljesen. Akkor pedig kellene, hogy világítson ha jól emlékszem.
Nem tudom milyen generátor van benne, de régebbi gépeken volt olyan is, hogyha pl. kiég a töltéslámpa, akkor nincsen gerjesztés és így nincsen töltés se.
Érdemes lenne ellenőrizni azt a kört. Ha gyújtáson letesteled a gerjesztő szálat, akkor világítania kell a töltéslámpának. Ha nem világít, akkor valami zűr van visszafelé az áramkörben.
Töltést meg mérhetsz a generátoron is, azzal kiszűrheted, hogy a kábel a hibás vagy más.
Igazából a forgatással nem volt gond, csak amikor elindult, darabosan járt 20-30másodpercig, meg füstölt. Modjuk az érdekes, hogy reggel a feltöltött akksival is csinálta egy kicsit, de délután, szintén full hideg motorral, minden gond, darabos járás és füst nélkül indult. Na ezt még figyelnem kell. Most a villanyos probléma élvez előnyt. Vajon miért nem kapja meg a töltést az akksi. Azt feltételezem, hogy -mivel nem világít a töltés lámpa- a generátor működik rendesen, csak az akksiig nem jut el. Bár lehet, hogy rossz a gondolatmenet. Ki kellene mérnem a feszültségszinteket, hogy meddig van meg a generátor által előállított, magasabb feszültség.
Az lehet, hogy azért indult úgy mintha nem lenne jó az izzítás, mert le volt már merülve az akksi, és nem izzított rendesen? Vagy ha már izzitás sem jó, akkor már nem forgatja el a motort az indításnál?
Nem töltődik az akksi, de a töltésjelző lámpa nem jelez (a visszajelző lámpa jó). Szóval most elemről megyek :-). Még szerencse, hogy diesel-hez nem kell villany. Tegnap be kellett bikázni, aztán később töltőre tettem. Reggel simán elindult feltöltött akksival, meg délután is hazafelé. Az ablaktörlő vánszorgásából látszik, hogy nincs töltés. Feszszabályozó egy éves sincs.
"Lehet úgy rossz egy izzít, hogy az ellenállása nem nől meg?"
Persze. Így:
Ezért illik kiszerelve vizsgálni őket. De más hiba is lehet, pl. adagoló hiba, szelephézeg hiba, porlasztócsúcs hiba, ha Lucas az adagoló a motoron, izzítógyertya átvezetőkábel hiba. Ezek, amik csak úgy hirtelen eszembe jutottak. :-)
Hát az elektromos probléma megoldódott "magától". Másnap indítva ment szépen az indítómotor. Levegősödést egy olyan cső okozta, ami ránézésre nem is volt nagyon rossz állapotban, de ki volt kicsit repedezve, meg a bilincsek nagyon meg voltak tépve, és szerintem belevágtak már a cső anyagába. A szűrőtől az adagolóig menő cső az első 10cm-en gumi volt (ez volt a hibás), aztán átlátszó. Az érdekes az, hogy amikor a kis kézi pumpájával lelégtelenítettem, akkor nem csöppent sehol a gázolaj. A lényeg, hogy most bubimentes.
De! Hidegen indításnál akadozik a járása, meg füstöl kb egy percig. Izzítókat megmértem, és multiméterrel mindegyik jónak tűnik. Lehet úgy rossz egy izzít, hogy az ellenállása nem nől meg? Kicsit úgy néz ki, mintha nem lenne jó az egyik izzító.
Hát a helyzet egyre rosszabb! 3 nap állás után lelégtelenítettem az üzemanyagcsövet, és megpróbáltam elindítani, de csak tekerte, tekerte és még csak meg sem röffent. A slussz poén, hogy 20másodperc indítózás után megállt minden. Se kép se hang. Kulcs elfordításával semmi reakció az autó részéről. Műszerfalon nem villan fel lámpa. A másik jelenség, hogy mikor lelégtelenítem a gázolajcsövet, már nem jön bubi, akkor lezárom a csavart. Várok 2 percet, és a kis kézi pumpa újra fel van puhulva. Csavart megnyitom, pumpálok, és megint bubis :-(
Ma kicsit nagyon belevegősödött az üzemanyagcső az 14D AX-emen. Ha lelégtelenítem, akkor kb egy percig ok, aztán újra döcög a motor. Igazából, ha leveszem a lábam a gázról, akkor leáll a motor. Élmény volt vele így hazajönnöm ma este 15km-t. Valahol levegőt szív a csőbe, és valószínűleg a kis kézi pumpa előtt, mert az is teljesen kiürül. Amikor elkezdem a légtelenítést, érzem, hogy nincs benne gázolaj, és először csak szörcsög. A kérdésem az lenne, hogy a kézi pumpa előtt hol érdemes csekkolni a fals levegő meglétét, buborékokat? Van valakinek hasonló tapasztalata? Válaszokat előre is köszönöm!
A klímát is megtarthatod, de a kompresszornál a csövezésekben van különbség a különböző motoroknál. Azt lehet, hogy cserélni kell.
A váltó egy fokozatának a módosítása annyira drága költség lenne, hogy nem éri meg. Na jó, az 5. fokozatot kivéve, mert az egy teljesen különálló fokozat.
Pár éve a rozsdás AX1.4 dízelemhez szereztem egy szép benzines kasznit, a motort símán átraktam. Most 1.9d xud motoros klima nélküli xsara 1 el járok, de ez is rohadásnak indult. Ehhez is találni fillérekért szép benzines kasztnikat. Abba is símán belemegy a 1.9 szívódízel motorom? És ha klímás az új kaszni, azt is megtarthatom?
A másik, hogy szoktam vele egy batár csónakot sólyázni. A váltó 1. Fokozatot lehetséges kisebb áttételűre meghekkelni úgy, hogy a magasabb fokozatok áttétele jó marad országútra?
Persze, átalakítható. Vagy egyszerűbben, vagy bonyolultabban, de megoldható.
Hátulra kell másik fékdob, azt hiszem 4 csavarosból is van kis fék, azt meg kell nézni, fejből nem 100%. Ha van, akkor a féklap és a fékrendszer maradhat. Ha nincs, akkor az is csere.
Elöl elvileg elég a két agyat kicserélni. Erre is rá kell nézni, hogy a csapágyméret pl. stimmel-e, de sztem igen.
A legrosszabb eset az, ha gólyalábat is kéne cserélni elöl.
Még konkrétan nem csináltam ilyet, mert nem volt rá igény, de a futóművek konstrukcióiból a fejemben erre következtetek. :-)
Először is Kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánok mindenkinek.
Másodszor van-e valami általános táblázat régebbi citroenekhez a vezetékek színjeléséhez egész pontosan az érdekelne hogy adott színhez milyen polaritás társul?
Attól függ mit kell rajta csinálni. A csuklókat nem is lehet külön kapni, a gumiharangokat meg érdemes az első repedés láttán kicserélni, mielőtt bemegy a trutyi. Ez nem olyan marha drága, az anyagár kb. 5000 HUF/féltengely.
Maga az új féltengely meg 20.000 ill. 25.000 HUF, tehát nem is nagyon éri meg a hekkmekk megoldással szenvedni.
A már korábban emlegetett 1.1 ax-be keresek bosch befecskendezőt, esetleg injektort. Ami nagyon fontos, hogy a befecskendezőn lévő számsor vége 660 legyen. A teljes sor, 0280150660. A képet csatoltam. Nagyon köszönöm!
A gyújtáskapcsolót könnyű javítani, sima hengerzár van benne. Ennyi idő alatt a kulcs szétkopik, és már nem ugranak helyükre a tüskék. Kis kézügyességgel és 1-2 óra reszelgetéssel össze lehet csiszolni a kulccsak, vagy elég csak a szoruló tüskét kivenni a helyéről.
De azért elég betegnek és lefosottnak tűnik a taliga, ez alapból se egy drága autó, 5 sörért odaadta a szomszéd? :)
Én imádom az AX-et, de most azt kell kérdezzem: biztos vagy te ebben ?!? :-(
Egy ilyen állapotú autónál cserélheted oldalanként is a gátlót, de hivatalosan a párban csere az ajánlott.
A gumikopás nem biztos, hogy a gátlótól van, lehet még szilent, lengőkar, gömbfej stb. a hibás.
A gyújtáskapcsoló javítás szerintem csak szarból várépítés, hosszútávon nem lesz tartós.
Az új baromi drága, esetleg egy bontott mehetne bele.
A kilincsek azért törnek, mert nem voltak gondozva a zárak és ennyi idős korára szorulnak a zárak, nehezen nyílnak, a dolgozó meg ki akarja nyitni az ajtót és a műanyag kilincs a gyengébb általában.
:-(
A kalaptartó műanyag jellemzően eltörik ilyen korra, mert gondolom a műanyag már lebomló anyagból van és a gyár ezeket nem 15+++ évre tervezi - sajnos .
Lucas adagolóval ne is próbálj étolajat használni. Ha ez a terved, szerezz hozzá egy Boscht, a szükséges sallangokkal együtt. Azzal elmegy.
Igaz a 4,5 L-es fogyasztás, ha már valami sz@r az autón vagy kizárólag digitálisan vezetsz. (tudod: vagy padlógáz vagy semmi)
Különben 3,6 - 4 között van.
A váltó javítását is felejtsd el, baromi drága lesz. Esetleg egy bontott váltó berakása még elfogadható lehet.
Ja amit még elfelejtettem, hogy az autóban viszonylag jó aksi van. De, amikor felkapcsolom a lámpát, lelassulm az ablaktörlő, vagy a fűtésventillátor, ha a hátsóablakfűtést is megy akkor szinte már nem is fúj, meg az üzaszintmérő is ennek megfelelően ugrál az elektromos dolgok kapcsolgatására. Ez természetes ebben a korban? :) Mi lehet a gixer?
Ax 1.4D kényszerű vételem volt, azonnal kellett egy olcsó autó, szomszédom leharcolt ax-ét üzembentartóival megvettem. Van gondja rendesen, de pöcre indult ma is a fagy ellenére.
Az autó jobb első futóműve hibás, eszi a gumit, továbbá a gátló is kuka állapotú.
Érdemes csak az egyik gátlót cserélni? Bontottat venni? Bonyolult a csere?
A gépháztető alatt mindenhol lógó stekkerek vannak nem tudom miért de ez van.
A gyújtáskapcsoló széthullott, most mindíg benne van a kulcs, mert ha kiveszem kb 1 óra mire vissza tudom tuszkolni, tankolásnál elég gáz. Lehet azt javítani? Vagy bontó? Esetleg új? Tudja valaki a kábelösszekötési kombinációkat az indításhoz ha nagy a baj? :)
Az összes kilincs le van törve. Ez típushiba? A kalaptartó műanyagja is törött. Zárak széthullva. Érdemes erre áldozni? Egyszerű a csere?
Használja valaki étolajjal a dizelét? Hogy bírja a lucas adagoló?
Igaz lehet a 4,5-es fogyasztás?
Jó bontót tudtok ajánlani észak Bp-n illetve Szentendrén?
Vagy érdemesebb új alkatrészeket venni? Drága a gyári? Melyik a jó utángyártott? Kinél érdemes venni?
Ja a váltó is tropa, a srác azt mondta, hogy nem fog széthullani. A 2-est 3-ast csak reccsenéssel veszi be, vagy ha nagyon óvatoskodok, két kuplungozással és teljesen leesett fordulatszámon betehető akadásmentesen, de ez nem mindíg kivitelezhető. Inkább 2.-ba indulás hosszan huzat egyből 4-es játékot preferálom :) Meddig bírhatja még a váltó? Érdemes a cserén, javításon gondolkozni?
A kiegyenlítő gumitömítése hiányzik elég gyorsan párolog belőle a víz, lehet azt javítani? Vagy bontó?
Bármelyik kérdésre nagyon-nagyon köszönöm a választ előre is!!!
Úgy alakult, hogy nem tudom Mollyt megtartani. Nem szeretném szervdonorként kiárulni, ezért felajánlom itt egyben eladásra. Ahogy olvastam a hozzászólásaitokat, közületek valakinél gondos kezekben lenne.
Szóval: Citroen AX First diesel 1361 köbcenti, 1992. novemberi, 2016. októberig van rajta műszaki. Piros, tetőablakos, három ajtós. Nem rozsdás, kb. két éves akksi van benne. Nagyon-nagyon vigyáztunk rá, de most forr a vize. Egyik szerelő szerint hengerfejes, másik szerint nem. Nincs keretem és türelmem több "szakvéleményre", ezért eladom. Két fűthető üléspárna van benne, beépített csatlakozóval, kapcsolóval. Adok hozzá négy felnire szerelt Pirelli téli gumit is.
Örülnék, ha itt találna új gazdára. Az ildobota@freemail.hu címen elérhető vagyok
Fez-zel tortent egyeztetes utan :), keresek bosch Monojetronic a2.2 tipusu injektor rendszerhez vezerlo elektronikat. Akinek bontottan vagy elfekvoben akad kerem irjon. Motor 1.1 benzin hdz kod. 1991-es. Lehet hogy meg egyeb is szukseges lesz. Amit viszont meg biztosan keresek, valtogomb(szetporlad), es futeskapcsolo( csak a 3.fokozatban megy a ventillator).
Ez ha jól tudom egy vezetékes ami az elosztóra megy
Oké akkor modulnak elvileg kevés esélye van akkor az vagy megy vagy nem.
Fals levegő szintén.
Lambdát megnézetem gyertya és kábelszettet cseréltetek nézetek egy kompressziót is illetve megnézetem a szállított üzemanyag mennyiségét is de ez utóbbit nem tartom valószínűnek mert akkor nem csak egy hengernél csinálná illetve az üzemanyagszűrő is hasonló.
A kontakt hibát sem tartom valószínűnek mert akkor mindíg vagy össze-vissza hozná a hibát.
Még amire gondolnék amit régen is írt hibaként a computer a folytószelep potenciométer nem lehet hogy elállítódott?
Ha cserélni kell pontos típusszámokkal fogok jelentkezni.
A fals levegő is beleszólhat, de az elég ritka, hogy csak egy henger álljon le tőle teljesen.
A modult csak úgy nem lehet kimérni, ahhoz van célműszer vagy esetleg oszcilloszkóp. De elég ritka, hogy úgy dögöljön meg, hogy egy henger vacakoljon. Az elmúlt 25 év alatt egyszer találkoztam ilyennel.
Az egy gyertyakábel kivezetéses trafó van benne ?
A lambda szonda hibát ki lehet szűrni úgy, hogy a jel vezeték csatiját (amelyikbe szürke fekete kábelek mennek) széthúzod és úgy mész vele. Ilyenkor többet fogyaszt, de átlagolja az értéket az ECU, tehát ha széthúzva jól megy (esetleg füstölhet, de nem számít a próba idejéig), akkor a lambda a rossz.
Tudni kéne miből melyik van a gépeden és meg tudom mondani, hogy van-e olyanom.
Nem lenne rossz kideríteni, hogy benzin nincsen vagy szikra azon a hengeren, ami nem megy.
Esetleg érdemes lenne egy kompressziót mérni (melegen), de még jobb lenne veszteséget nézni.
(Pl. szelephézag is tud vicces dolgokat produkálni)
Az a baj azzal, hogy ezt meg ezt cseréltetek vagy lett nézve, hogy félrevezető lehet, mert nem tudom milyen a szerelő, be is lehet nézni egy alkatrészt vagy még jobb, amikor az új alkatrész is szar. Én szívtam meg már úgy autóval, hogy egy konkrét alkatrész új, nemrég cserélték, az nem lehet a baj. Napokat feküdtem rajta, minden jó, mindent kimértem egyesével, stb. Legvégül kínomban megnéztem a tuti jó alkatrészt és az volt a rossz !!!
Lenne hozzád vagy az itt lévő ax szakikhoz egy kérdésem.
Van egy 1.1 HDZ motorkódú ax-em ami a következő hibát produkálja:
Hidegen beindul megy semmi extra viszont ahogy bemelegszik egy henger nem jár.
Ami lett nézve : Elosztófedél, rotor, injektor, a szerelő szerint a kbel és gyertya jó bár én gyanakszom rá az ac elvileg szállít megfelelő üzemanyagot.
Ami nemrég lett cserélve kb 2 éve és kb 1500km-t ment az az elosztófedél és rotor mögötte egy ellenállás illetve a gyújtásmodul.
Amire én gyanakszom: A gyertyakábel a folytószelep állásérzékelő a lambdaszonda vagy a kábelkorbács kontakthibája.
Hozzáteszem az autó nemrég lett szétszedve mert lakatolva és festve lett és a tank is le lett véve tisztítás céljából illetve a motortérben is eltologattam a kábelköteget.
Jó irányban kezdtem el gondolkodni vagy sem?
A trafót és gyújtásmodult azért hagytam ki mert úgy gondolom hogy ha nem lenne jó akkor nem indulna vagy hidegen is produkálná a hibát.
Jó lenne ha tudnál vagy tudnátok ötletet adni mert nem akarom sorba cserélni feleslegesen az alkatrészeket illetve addig nem tud elő vizsgára menni és fékhatást sem tudnak mérni.
Ötletem ? Hívd hétfőn napközben a megadott számot (mondjuk fél 11 körül) és szerintem fel fogják venni. Persze ha elsőre nem, akkor azért ne add fel, de ne azonnal próbáld újra.
Köszi a hozzászólást. Egyenlőre nem tudni mi a baj. A lambdát más is mondta, csak azt nem értem, hogy az két nap alatt nem derült ki a szervizben? de lehet hogy kimérték és kutya baja. nem tudom. Egyébként azóta megint kormol és füstöl, tehát a hőgomba csere szart se ért. Most elvittem egy márka szervizbe (ismerős ismerőse eset), akik állítólag majd megmondják a tutit. De még nem hívtak ma. A felvevő mesélte, hogy volt olyan, hogy kuplungcserénél valami fordulatszám jeladó megsérült, és az is csinált ilyet. Bár ott a kuplung szétment, az verte szét. De ha ők sem fogják tudni, akkor tanácstalan leszek innentől teljesen.
Ha megteheted, akkor vegyél gyárit, valamivel drágább, de sokkal jobb, mint az utángyárott. Bármelyik márkaszervizben vagy / és márkakereskedésben tudnak rendelni.
Kuplungcsere után(nem biztos hogy van köze hozzá), 18 liter!!!!! a fogyasztás!
Amiért mégis lehet, mert az önindító is bohóckodott, arról kiderült, hogy a testkábelt kellett javítani. Tehát a motor elmozdítása a csere miatt esetleg okozhatta a problémát. De lehet, hogy teljesen véletlen az egybeesés, csak gyanús, hogy egyszerre két ilyen hiba jelentkezett azonnal.
Volt szervizben, ott két nap vizsgálódás után cseréltek hőgombát, most már nem kormol, de még mindig dől bele a benzin. Azt javasolták, keressek egy motorvezérlő elektronikát hozzá, mert valószínű az romlott el, nem vezérli az injektort.
Van valakinek ötlete, esetleg tud ajánlani vkit aki ért hozzá? Az autó értéke nem indokolna egy nagy márkaszervizes babrálást, de nagyon szeretem és szeretném még használni.
Üdv az Uraknak! Fék, gumik rendben az autón. A beltér rendbetéve: takarítás, polír, ülések kitisztítva... kivéve a műszerfalat. Egyre jobban tetszik ez a szögletes s1 műszerfal...pedig már nálam van az s2 cseredarab mindennel. Elgondolkodtam, hogy ép s1-re kellene cserélni inkább a töröttet. Van valakinek? Esetleg más hasznos cucc, amitől megválna?
Írjanak, Uraim ide: hangoverpeti kukac yahoo pont kom
Köszönöm szépen az infókat. Hamarosan teljesen szétkapjuk a donort, legalábbis ez a terv. Kell valami spec. szerszámot beszerezni? Gondolom, a svájcibicska szerű torx készlet nem elég....
" pár dologhoz érdemes megtartani a régi műszerfalkapcsolókat(gondolok itt a hátsó páramentesítő kapcsolóra mert az újat relézni is kell illetve az új bajuszkapcsolón a szakaszos törléshez is szintén kell relé)."
Mivel van egy S2-es donor autója és (nagyon okosan) a kábelköteget is tervezi áttenni, semmit sem kell megtartson az S1-ből, mindennek lesz reléje megy csatlakozója az S2-es kötegen.
Nem bizony. Én nem kábelköteget cseréltem hanem megkerestem mindent kimértem kilámpáztam és átforrasztottam.
Egyébként pár dologhoz érdemes megtartani a régi műszerfalkapcsolókat(gondolok itt a hátsó páramentesítő kapcsolóra mert az újat relézni is kell illetve az új bajuszkapcsolón a szakaszos törléshez is szintén kell relé).
Egy dolgot illetve kettőt még hozzátennék.
Nálam cserélni kellett még a kormány rudazatot is illetve kellett a kilométeróra felső szakaszát is cserélni hosszabbra és kellett két konzolt is gyártani az új műszerfal felső csavarjaihoz kívülről az első szélvédő vízelvezetőjénél mert a régi csak ilyen gumi távtartós volt.
De nem lehetetlen csak molyolós.
Sok idő és türelem kell hozzá.
Ha valamit rosszul kötsz be max szikrázik úgyhogy érdemes egy rosszabb állapotú de még használható aksival szerelni illetve ne járj úgy mint én a szerelés alatt húzd le az üzemanyag szivattyú csatlakozóját mert nekem úgy megszívta magát benzinnel, hogy 1 hétig kellett szellőztetni mire sikerült beindítani.
Át lehet tenni a műszerfalat, de van vele faragás, ezen kívül a fűtésboxot is át kell tenni vele, valamint erősen ajánlom, hogy a kábelköteget is tedd át. Az összes elektromos egység máshol van a két autón és a csatlakozók sem nagyon stimmelnek . (magyarán ott a műszerfal környékén minden menjen át)
Az, hogy hány ajtós, nem számít nagyon, egyedül a központizár kötegénél és az (esetlegesen) elektromos ablakemelők kötegénél számít. Én ezeket ki szoktam (vagy be) fűzni a kötegből (vagy kötegbe).
Sziasztok! Sokan kezdték így a topikban: Örököltem egy AX-et.... ...'89-es, 1 literes benzines karburátoros, 3 ajtós. 240 ezer km van benne. Motorja jó, bár nem tudom, meddig, akksi töltés után pöccre indult (május óta állt). Lábon hazavittem 40 fokban (1 hete), 40 km-ről, életveszélyes fékhatással (tipikus fém a fémen súrlódáshang). Tipikus AX tünetek: szétporladt s1 műszerfal, lötyögős váltó (4 sebességes, működik), szétszakadt ülések, nívópálca "feje" hiányzik, hátsó zárbetét hiányzik, rohadások a szokott helyeken, kerékjáratok elöl-hátul, ajtók alja.... A hengerfej körbe olajos... Futómű, felfüggesztés szemre ép, autózva a bal első kerék üt, de a gumik is szarok rajta, talán csak szálszakadás.
Amúgy egész jól ugrik még ilyen állapotban is, bár 70 fölé nem mertem menni a szar fék és gumik miatt. Olvasom szorgalmasan a topikot, mióta nálam van az autó, de menni nem mertem vele azóta. Sajnos kevés időm van/lesz vele foglalkozni, de rendbe akarom tenni, ahogy a szabadidőm engedi. Hétvégén talán rendbe teszem a fékeket, és lecserélem a gumikat (ha kapok addig), utána el akarom vinni valakihez, hogy megnézze, mit kellene vele csinálni. Van innen a fórumból esetleg valaki, aki vállalná? Siófok környékén lakom, de a déli parttól Pestig jó lehet bárhol. Mondjuk félek, hogy a rendőr kiszed Pesten, úgy odavan szegény autó, bár műszaki van rajta még. Donor s2-es 1.1-es injektoros, 5 ajtós, 5 sebességes, főtengelytörött autóból használható valami? (pl. a műszerfala nagyon szép, olvasgattam itt, hogy nem lehetetlen áttenni, de azt nem tudom, számít-e az hogy az 5 ajtós....) Köszönöm a válaszokat.
Milyen paszta jó ehhez tömíteni? Valami speckó, amit autósboltban tudok beszerezni, vagy mezei hőálló "szilo" pl OBI-ból? A termosztát tömítése már nem játszik, mert ki van repedezve, és látszik, hogy már az is pasztázva volt, meg a fedélen mellet is vannak kitüremkedett pasztanyomok.
Egyelőre tedd vissza a fedelet termosztát nélkül és úgy is próbáld ki ! Ha nem tudod letömíteni pl. pasztával, akkor szedd ki a termosztát közepét és úgy tedd vissza, hogy tömítsen a gumija !
Ha ennyire nyit ki a termosztát lobogó vízben, akkor ez kuka, ha jól gondolom. Akkor azért tolja ki a vizet is a kupaknál, mert felforr a víz? Ebben az esetben egy hf tömítés csere elég lehet, ha szerencsém van?
Nem átépítés, már gömbölyű a műszerfal, csak kivácsiság, és a mostani sem megy tökéletesen... nincs napi km, kicsit kerreg belülről, az óra is traktor, szóval van baja. Gondoltam átépítem egy kicsit..
Dobj egy mélt légyszíves, hogy mennyiért, mikor, hol, stb... lehetne átvenni. Előre is köszi.
Lukas hűtőcsövet megfoltoztam, és feltöltöttem a rendszert és légtelenítettem. Elindítva nem nyom bubukat a vízbe. Megyek vele, de fűtés elég furán jön meg. Mikor meleg lett a motor, a biztonsági szelepen a kupakon nyomja ki a vizet. Persze a hengerfej mellett is szivárog. Kérdés, hogy ha légtelenítve van a rendszer, miért nincs rendesen fűtés? Ha nem tol bubukat a vízbe attól még lehet hogy belefúj a vízbe? Lehetséges, hogy a termosztát szart be, és ezért forralja meg a vizet? Ha a vízpumpa nem tolná a vizet, azt honnan látnám?
Fórumtársak, Úgy döntöttünk, hogy az asszonypajtás autója megérett az eladásra. 2015.08.08 -ig műszakis, 1993-as, 954ccm, 33KW, 167048 Km. Aki olvasgatta a fórumot az tudja, hogy ki vagyok. Az autó azért kerül eladó sorba, mert lett másik és ezzel már nem akarunk foglalkozni.
Hibái: Csomagtartó jobb-bal tipikus AX helyen rohadás, motortérben vezető oldalon elöl lyuk (sárvédőnél, nem toronyban), bal oldalon enyhe rozsda, képeken látszik. Motorháztetőn, tetőn, pattogó lakk (ahogy kék AX-nél lenni szokott), képeken látszik. Kilométeróra spirál a műszerfaltól a motortérig (rövid) cserélendő mert elszakadt. Műszerfalizzókból pár pótolandó, hátsó fékpofák cserére szorulnak. Indításgátlós, pöccre indul fagyban is. Szerdáig vigye el valaki, utána végképp nem foglalkozok vele. Kizárólag adásvételivel eladó. Az autó Siófok mellett található. Érdeklődni: eladoax@citromail.hu
EÜ csomag, Elakadásjelző háromszög, 1Liter 15W40 új olajjal:
Van valakinek eladó gömbölyű S2 óracsoportja-műszerfala? Az sem baj, ha nem százas... Egyébként a bekötés lábkiosztását meg lehet valahol találni, esetleg megvan valakinek?
Van egy 1.4D AX-em amin tavasszal hosszú szivárgás és több utántöltés után eldurrant a felső vízcső, ami visszamegy a hűtőbe. Sajnos a csere után már tolta a buborékokat a hűtővízbe, szóval hengerfejet kellett javítani + tömítés stb. Aztán kb 3 hetente után kellett tölteni a vizet, mert bejelzett a lámpa. A legutolsó ilyen alkalomnál mintha a hengerfej tömítés alól szivárgott volna a víz a motor jobb hátsó felén a termosztár mögötti részen. Ennél a pontnál mazt mondta a szerelő, hogy a hüvelyekkel van a gond, és "szintezni" kell őket. Feltöltöttem, légtelenítettem a rendszert, hogy lássam, hogy tényleg a hengerfejnél jön e a víz, és nem is nyomott bele buborékot a vízbe. Kb 1km alatt megint elment a víz. A termosztáthoz közeli légtelenítő csavar alatt van két cső, és ebből az alsó -amelyik a vízpumpa felé megy vissza- el van durranva, nem is kicsit. Szóval a kérdés az, hogy lehetséges hogy a vízhiány miatt megint elment a hengerfej vagy a tömítés, és azért láttam szivárogni a vizet a tömítésnél, vagy tényleg szét kellene dönteni a motort, és a hüvely túllógásokat beállítani?
Én is kedvelem, az enyém 1.1 benzines TRE háromajtós ötsebeséges, ami - néhány itteni hasonló fanatikuséval együtt- komoly átépítésen ment át: műszerfalcsere az új gömbölyű fajtára, ülések átkárpitozása.
Az ülések 5 ajtósból lettek kivéve ezért meg kellett őket "hámozni" és átrakni a háromajtóséra (az ötajtós ülés nem tud előre dőlni) nőgyógyászati kézmunkával két kézzel benyúlva akasztgatni a rugókat meg a feszítést stb..:))) A műszerfal átépítés mazochistáknak való, a régi szögletes helyére még véletlenül sem stimmel, fél- egy centis eltérések vannak amitől viszont az ember a falra mászik a méregtől. No meg a kábelkötegek átrakása, vagy forrasztgatás, mert a bekötés sem stimmel. Na de a végeredmény.... Ha visszaolvasol 8-10 oldalt végig követheted a kálváriánkat:)
Nekem második autóm, de többet megyek vele mint a naggyal. Kényelmes gyors és lehet vele parkolni. Utazóban simán megy 120 -130 -at.
Köszi, jó tipp. A hétvégén kap új hátsó hidat és be lesz foltozva. Tegnap el kellett vinnem egy biciklit, és simán befért, még a kereket se kellett kivennem. Le vagyok nyűgözve a kis gyösztől.
Igaz, egy Suzuki Splash akkora, mint egy teherautó mellette, baleset előtt meg inkább kiszállok, akkor kevesebb bajom lesz... :)
Tükröt fillérekért kapsz újat akár az UNIX -nél is vagy a Bárdinál. Én (ha pesti vagy) Érden vettem 2500-ért komplett újat a MOGAUTO-nál. Tükörlap is van külön asszem 7-800 ft-ért.
Keresd a régi beírások alapján a FeZ-t, neki sok mindene van. Vagy üsd be hogy "bontott citroen ax" és menj a képekre. A csomitér rohadás típusbetegség, nekem is vágni kellett mindkét oldalt, meg alatta a kerékjárat legfelső részét.
Kaptam ajándékba egy 93-as AX 1.0i-t. Illetve mentettem, mint a kutyát szokás a telepről, mert ment volna bontóba. A tank még félig van, októberig műszaki, kell ennél több?
Pár hibát azért találtam rajta, a hátsó híd tűgörgői gatyák, az első fék picit üt és a csomagtérben van 2 korrózió szimmetrikusan jobb és bal oldalon.
A motorháztető merevítése is el van korrodálva, de amúgy kívülről OK, csak belül csámcsog a rozsda. Mondjuk lehet, hogy ide bepöttyintek egy vasprofilt, hogy ne nyaklódjon, és viszont hallás.
A jobb tükör (kézi állítású) bemattult.
A hifit kiszedte a srác, annak meg valami állat boxai voltak és most nagyon lukas mindkét ajtóborítás.
Szóval a következő cuccokat keresem:
-életképes bontott híd
-sötétkék színű motorházfedél
-jobb tükör
-3 ajtóshoz belső ajtóborítás
Ja és van 1 garnitúra nyári gumim alufelnin, ha valakit az érdekel, csereberélhetünk is, mert nekem jó a lemezes téli.
Köszi a generátorral kapcs.felajánlásokat,de azért nem jeleztem vissza,mert külföldre mentünk,és még aznap kellett találnom generátort,ez sikerült .
Most viszont nekem van egy komplett Ax -em,ami új fajta kasznis,sötétzöld metál.Ebből nekem a motor és a váltó kell,az összes többi bagóért eladó.Amúgy 1,4D a drága,mindene jó,lábon jöttem vele haza.
Hátsó futómű nagyon jó,nem terpeszt,prímán rugózik!Három csavaros.Jó plüss ülések,elektromos ablalok,stb-stb.
1,4D-nél villog az olajszint jelző lámpa (sárga) indításnál, holott jó a szint. Hol van ennek az érzékelője a motoron? Csak ezt kell cserélni vagy más (is) lehet?
Menet közben egyszer csak megtorpan a jármű, felvillan a hiba lámpa, de megy tovább. Araszolgatás közben világit a hiba lámpa majd elalszik, de megy tovább. Álló helyzetben ingadozik az alapjárat, fel fel villan a hiba jelző, induláskor vagy megindul vagy lefullad, de öninditózásra egyből beindul. Három napja csinálja a felsoroltakat. 1.1i 60LE. Találkoztatok már ilyennel?
Van egy 92-es ax-em (az s2-es) és a középkonzol alsó tároló rekesz mögött találtam egy forgókapcsolót amibe 2 bowden megy bele . Tudjátok mire való az a kapcsoló és hogy egyáltalán miért van az ott?
A tükröt éppen most kaptam meg a FÉKMESTER PARTS KFT-tól (Debrecen) csomagban.
ALKAR felíratú dobozban belső karos állítású kiszállítva 5,3 e ft. Korrekt, telefonon felvett rendelés visszaigazolva pontosan leszállítva. A fékszervó dobot is megtaláltam. A Nagy L. kir. út 171-ben. Bontott, de nem túl gatya. A beszerelés után megírom mi a tapasztalatom.
Amit írtál, a Mogauto diósdi üzletét nem ismertem, de így keresni fogom Őket.
Lesz még néhány apróság, amiben talán ők tudnak majd segíteni .
Az indításgátlómmal kapcsolatban lenne kérdésem, hátha valakinek van hasonló. Szóval mióta megvettem az autót benne van, aminek a következő a működése: Ha beszállok, akkor a távirányítót a visszapillantó tükör felé tartva kétszer meg kell nyomni, kattan egyet egy relé és indítható az autó. Ha ezek után közlekedek vele és nem használok vezetés közben világítást, akkor a legközelebbi indításkor nem kell csinálnom semmit. Azonban ha elindulást követően adok rá világítást és közlekedek majd leállítom, akkor a következő indítás előtt szintén ugyanaz a helyzet, ahogy az elején írtam tehát kell kétszer távirányító gombot nyomni és úgy indul el. A kérdés: Miként lehet ezt kikötni?
Tükör komplett házzal fekete színben van az UNIX-nál is, kb, 4-5 ezer között, de én Diósdon vettem a MOGAUTO -nál (fél óra autózás a városból a régi 7-esen,Mogauto Motor Kft. 2049 Diósd, Balatoni út 28. AGIP kúttal szemben, az üzletsoron, saját parkolóval
ott 2800 magyar forint volt a legolcsóbb, a legdrágább sem volt 4000 az biztos.
Küszöböt nem tudom árul -e valaki egyáltalán, de azt inkább bontottról. meg az ajtót is komplett. nem egy földhöz vágós dolog. Üsd be a neten hogy "bontott citroen ax" és a képes linkről mazsolázz.
1,5 éve vettem 89-es 5 ajtós fehér AX 1.4 D -met és most áprilisi vizsgára készülök vele.
A vétel után rengeteg dolog lett cserélve, új alkatrészekre , amiket kiváló barátom beszerelt és hibátlanul is üzemel, de most nem találok egy normális bontót vagy kereskedést ,ahol beszerezhetném a szükséges dolgokat.
Egy fékszervó dobra és egy bal első ajtóra van szükségem, kilinccsel és tükörrel.
vagy csak egy kilncsre és egy tükörre, mert maga az ajtó nem rossz,az még nincs szétrohadva.
Viszont az alja és a küszöbök és a hátsó ajtók betegesek tehát egy jó Citromban jártas lakatos is jól jönne.
Az egy szénszűrő, a tankszellőztetés van azon keresztül visszavezetve a motorba bizonyos üzemi körülmények között. A szelep vezérli, hogy mikor legyen bevezetve a motorba és mikor nem.
A motornak nincsen szüksége rá, gondolom környezetvédelmi okokból van benne.
Jobb sárvédőív alatt lévő kis henger alakú tartály mi a bú-bánat?
Mi a szerepe ha elromlik(ha egyáltalán el tud romlani) milyen hatással van a kocsira?
Azt láttam hogy a cső ami kijön belőle valami vákuumszelep féleséghez megy de nem tudok rájönni hogy mi szerepe van a kocsi működésében.
Illetve tudnál küldeni valamilyen rajzot hogy a léptető motor környékén lévő vékony levegő csövek honnan hová kell menjenek mert szerintem nálam kicsit össze vannak kavarva.
Jelenleg 45ah orion van benne de a hideg most adott neki és gondoltam ha új lesz valamivel nagyobbat teszek bele.
Nem fárasztottalak volna de sehol nem találtam leírást arról hogy mi a gyári.
Egyébként az ablakemelő pipec már kitakarítottam és görgőket is fa..ányosan kipucoltam átzsíroztam a pót kábelkötegen volt a gombokhoz gyári csati is. Ha lefújtam az ajtókat is már megy is bele.
Szerintem más típusukon is ugyan olyan profil van, esetleg hosszabb és vágni kell. Nézd az utcán a tetőket, a régi 10E-eseünk tetején sem Citroen gumi/műanyag volt ha jól emlékszem.
Passz. Lehet olaj is, de nem hinném, hogy ennyire megszűrné bármi is. Az állaga sűrű, de hát a fagyálló sem vízfolyós. Van amúgy ezen az oldalon olajosodás a motor alján. Le kéne vegyem a szíjborítást Mindegy, egyelőre nem okoz gondot, majd tavasszal ránézek :) Addig csinálok egy kóstolási tesztet a fagyállóval :)
Nos, a motzorcsere óta fennálló lassúcska vízfolyás helye alighanem megtaláltatott. A két öntvénysík határán kb percenként 1 csepp átlátszó lötyi jelenik meg, amit kevéssé gondolnék a 6000km ót bent léávő 10W40-nek :D
FeZ bácsi: ez hengerfej, vagy csuroghat a pumpa felől is erre?
Karbira lenne szükségem, az állapot lényegtelen, első körben nem beépítésre lesz. Nincs valakinek egy elfekvő, kukaérett, amit még nem adott oda a vasasoknak? A játékautómban levő Zenithet kéne lecserélni, de baromi kevés a hely, és első körben azt kéne megnézni, mi fér be egyáltalán. Aztán, ha találtam egyet, aminek a mérete jó, akkor kell egy használható is. Praktikusan valami egytorkú kéne, és persze az AX sem szempont, szóval ha van valami Skoda, Zastava, az is tök jó. (Nagy igények nincsenek, 1300 cm3-t és 60 LE-t kell etetni.)
Ha valaki Hajdúnánás közelében lakik és akar egy komplett 1.0i ax-et donornak amit a tulaj elmondása szerint már végleg ki van vonva és 22000 ft-ért annak itt a link.
Én is erősen gondolkodtam rajta csak nem tudom elhozni semmivel.
Bevallom, én szkeptikus vagyok ezekkel a megoldásokkal szemben, de ez ne tántorítson el, mert az elmélet (az, hogy én azt gondolom nem fog jól működni) gyakran távol áll a gyakorlattól. (az meg az, hogy megcsinálod és esetleg jól működik :-D )
Az elgondolás jó. Mondjuk érdemes lenne megmérni azt a visszajelzőt (mármint ha a műszeregységben van fékkopásjelző ikonos izzóhely), mert ha van, arra szerintem eleve megy gyújtás +. Akkor azzal nem kell(ene) foglalkozni, csak a test szállal.
Ezen kívül ami sz..s lehet, az a féknyergekhez menő kábelek.
Gyárilag spéci kábelekkel van megoldva, amik nagyon jól bírják a hajtogató igénybevételt. (rugózások miatt)
Sima kábel elég rövid ideig bírja, hamar eltörik. Próbáltam már párat. :-)
Szerintem a legjobb olyan kábel lenne, amiből az ABS jeladók kábeleit is csinálják, az elég sokáig bírja. Viszont cserébe nem forrasztható.
Van egy elgondolásom miszerint a óracsoportban lévő visszajelző lámpára viszek egy pluszt a megfelelő biztosítékról, a negatívot pedig lekötöm közvetlenül a fékbetétek kábeleire?
Ha jól gondolom és elkopna a fékbetét összezárná a a visszajelző lámpa negatívját a kocsi negatívjával és ég a lámpa amíg ki nem cserélem.
Ez így elég a fékek visszajelzésére vagy kell még valami?
A középső láb a 3. (oda megy a +12V), közvetlenül mellette jobbra-balra van a 2. és 4. láb (ezek vannak testen), és a két külső láb az 1. és 5., ezek mennek a motorra.