Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
Nem a fórumtársaknak hiszek, hanem a saját szememnek. Az Alföldön élek, látom mi folyik. Műtrágya, gyomirtózás, gyakori permetezés stb. Mind itt folyik a szemem előtt, teljesen mindegy, hogy milyen növényről van szó.
Szegény nagyszüleim is ezt csinálták, igaz ők csak saját részre termeltek + a családnak és barátoknak. Vicces volt, amikor a részben érett, részben teljesen friss emberi és állati fekáliát vitték ki a földekre, aztán nyáron fújták ki a Bi 58-at (akkor még legális volt).
Biztos vagyok benne, hogy vannak becsületes termelők, de hogy lehet őket megtalálni?
Én teljes kiőrlésű bio tönkölybúzalisztre és teljes kiőrlésű bio rozslisztre lennék vevő. Nem érdekel ha 500 vagy 800 ft kilója, ha postázni kell, csak tényleg bio legyen. Az sem lenne hátrány, ha erről papírja is lenne, de a legfontosabb mégis a bizalom, mert mindent ki lehet játszani.
Ismer valaki ilyen termelőt bárhol az országban?
Nem kenyér téma és nem is termelők, hisz importálják a cuccokat, de az igaziolívásokban pl. 100%-osan megbízom.
Tehát akkor a legnagyobb hibát az követi el, aki étkezési búzakorpát vagy zabkorpát vesz (mint én a múltkor), mert azt hiszi, hogy egészséges. Rost és vitamin az van bennük, csak sajnos méreg is ezek szerint...
A toxinok maradék 25%-a ezek szerint a keményítőben és a csírában van. Lehet tudni, hogy a maradék 25% milyen arányban oszlik el ezekben? Mivel a csíra van legbelül, az tűnne logikusnak, hogy a toxinokból is abban van a legkevesebb.
Annyi biztosnak tűnik, hogy az étkezési búzacsíra kevésbé mérgező, mint a búza/zabkorpa.
Nem bízol egyik márkában sem, de ha itt az egyik fórumtárs mond valamit, azt elhiszed? Vagy hogy gondolod ezt?
Szerintem vannak becsületes termelők. Érdemes megpróbálni megkeresni őket. Persze mindegyik azt mondja magáról, hogy ő becsületes. Lásd eggyel alattad, ha jól értem, ő is termel és ő elégette a rosszat.
Vannak persze vizsgálatok meg határértékek. Meg vannak olyan évek, mint a tavalyi amikor az ország nagy részén "rózsaszín" búza termett, annyi volt benne a fuzáriumos szem. Ez a búza ugyanúgy elfogyott és ugyanúgy volt liszt a boltokban.
Amikor jöttek tisztítási melléktermékért, "törtszemért", nem adtam oda, inkább elküldtem az égetőbe. Amit tisztításnál a rosta kiszedett, a levegő kifújt az maga volt a mycotoxin egy kis búzába csomagolva.
Most éppen olyant sütök ( most kel ) amiben teljeskiörlésű liszt is van.
Érdekes, hogy vajon mi egészséges és mi nem. Én cukros lettem soha nem szerettem /most sem/ semmilyen édességet, csokoládét, fagyit, gyümölcsben is csak a savanykást, kenyeret is mindig keveset ettem nem híztam el most 79 évesen 3 kg-val vagyok több mint lánykoromban szültem két gyereket. Mitől lettem cukros ?
Persze én már könnyen beszélek ebben a korban már nincs mitől félnem, amit szeretnék azt megeszem már nincs miért mérlegelni. Anyám 92 évig élt úgy hogy soha nem volt beteg, ette ami volt.
Adott egy Nakamura NPA 100-as kenyérsütő, amihez szükségem lenne egy használati útmutatóra. Van hozzá - olasz...sokra nem megyek vele. Angolt találni, csak a letöltő link nem jó hozzá. Itt a fórumon is linkelték, gondoltam hátha valaki lementette.
Épp most lett kész. Most csak 22 gramm élesztőt tettem fél kiló t.k. liszthez, kicsi is lett a kenyér. De legalább nem esett össze a közepe.
Legközelebb 3 dekát teszek bele, sztem az jó lesz. Csak sajnos december 20.-án lejárt az élesztő. Van még 10 db. Nem penészesek, ezért kidobni se akarom őket.
Ha te ezt nem linkeled be nekem, talán sosem tudom meg. Ilyenekről nem nagyon lehet olvasni érdekes módon. Be kéne tenni a Híradóba.
A dolog jó oldala, hogy most egy pár hónapig vagy 1-2 évig nem mernek majd kevertet árulni. Tehát a most forgalomban levők valószínűleg rendben vannak, kérdés az, hogy meddig.
Jézusom.... Ez durva. De nem meglepő. Ráadásul ezek ismert márkák. Szóval már a bio felirat sem jelent semmit.
Óriási üzlet a hamisítás, mert hatalmas az árkülönbség a különféle lisztek között.
Van most itthon nekem még egy fél csomag zabkorpa. Rájöttem, hogy mivel ez a héja, ezért jó permetszeres lehet. Más a búzacsíra, az nyilván tisztább, mert nem érintkezik a permettel.
De a korpa, az mind szennyezett lehet. Valószínűleg még a bio feilratú is.
Igazából az egyetlen járható út az lenne, ha rokontól, baráttól venné az ember a lisztet, aki biztos nem veri át. Csak hát nem sok embernek van ilyen ismerőse.
A hamisításról jutott eszembe, hogy az ismert, jól hangzó márkák nem jelentenek semmit. Olyan ismert márkák buktak le hamisítással, mint pl. a Bertolli. Ők hamis (kevert, kutyult) extra szűz olívaolajat árultak. És olyan is volt nemrég, hogy vettem egy Kalifa márkájú fél kilós törökmogyorót és bár a lejárat szerint még 1 évig jónak kellett volna lennie, de avas volt. Nem mind, érdekes módon csak kb. a fele. Valószínűleg azt is keverték.
De, ha ennyire érdekel a téma, akkor miért nem mész el a kovászos irányba? Havi 4 kenyér nem fog fájni akkor sem, ha macerásabb. Én már 3 éve csak kovásszal sütök, heti 2-3-4 kenyeret.
Igyekszem olyan malomtól vagy termelőtől vásárolni, akikben megbízom.
A BIO épp nem nagyon segít a fuzáriumon, hisz azt permetezéssel lehetne megelőzni. Vagy gondos gazdálkodással, tárolással...
Az ősibb gabonák jobban bírják permetszerek nélkül is. Gyakran használok ilyesmiket. Tönköly, tönke, alakor, kamut, királybúza (bár ez nem ősi, de nem is nagyüzemi.)