Keresés

Részletes keresés

Balage-81 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 41364

Nem a fórumtársaknak hiszek, hanem a saját szememnek. Az Alföldön élek, látom mi folyik. Műtrágya, gyomirtózás, gyakori permetezés stb. Mind itt folyik a szemem előtt, teljesen mindegy, hogy milyen növényről van szó.

Szegény nagyszüleim is ezt csinálták, igaz ők csak saját részre termeltek + a családnak és barátoknak. Vicces volt, amikor a részben érett, részben teljesen friss emberi és állati fekáliát vitték ki a földekre, aztán nyáron fújták ki a Bi 58-at (akkor még legális volt).

Előzmény: GPF (41361)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 41363

Biztos vagyok benne, hogy vannak becsületes termelők, de hogy lehet őket megtalálni?

 

Én teljes kiőrlésű bio tönkölybúzalisztre és teljes kiőrlésű bio rozslisztre lennék vevő. Nem érdekel ha 500 vagy 800 ft kilója, ha postázni kell, csak tényleg bio legyen. Az sem lenne hátrány, ha erről papírja is lenne, de a legfontosabb mégis a bizalom, mert mindent ki lehet játszani.

Ismer valaki ilyen termelőt bárhol az országban?

 

 

 

Nem kenyér téma és nem is termelők, hisz importálják a cuccokat, de az igaziolívásokban pl. 100%-osan megbízom.

Előzmény: GPF (41361)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 41362

Tehát akkor a legnagyobb hibát az követi el, aki étkezési búzakorpát vagy zabkorpát vesz (mint én a múltkor), mert azt hiszi, hogy egészséges. Rost és vitamin az van bennük, csak sajnos méreg is ezek szerint...

 

A toxinok maradék 25%-a ezek szerint a keményítőben és a csírában van. Lehet tudni, hogy a maradék 25% milyen arányban oszlik el ezekben? Mivel a csíra van legbelül, az tűnne logikusnak, hogy a toxinokból is abban van a legkevesebb.

Annyi biztosnak tűnik, hogy az étkezési búzacsíra kevésbé mérgező, mint a búza/zabkorpa.

Előzmény: Boarhunter (41359)
GPF Creative Commons License 2020.04.07 0 0 41361

Nem bízol egyik márkában sem, de ha itt az egyik fórumtárs mond valamit, azt elhiszed? Vagy hogy gondolod ezt?

Szerintem vannak becsületes termelők. Érdemes megpróbálni megkeresni őket. Persze mindegyik azt mondja magáról, hogy ő becsületes.
Lásd eggyel alattad, ha jól értem, ő is termel és ő elégette a rosszat.

 

Előzmény: Balage-81 (41360)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 41360

Biztos vagyok benne, hogy így van, de végeznek méréseket, illetve nyilvánosságra hozzák ezeket?

Érdemes BIO-t venni? Az ára nem lényeg, mert 2 kilót használok csak havonta, de a múltkori hamisítási botrány után már nem bízok egyik márkában se.

Előzmény: C20NE (41357)
Boarhunter Creative Commons License 2020.04.04 0 0 41359

Nem biztos?

Biztos, hogy nem egészségesebb.

A toxinok 75%-a a maghéjban van.

Vannak persze vizsgálatok meg határértékek. Meg vannak olyan évek, mint a tavalyi amikor az ország nagy részén "rózsaszín" búza termett, annyi volt benne a fuzáriumos szem. Ez a búza ugyanúgy elfogyott és ugyanúgy volt liszt a boltokban.

Amikor jöttek tisztítási melléktermékért, "törtszemért", nem adtam oda, inkább elküldtem az égetőbe. Amit tisztításnál a rosta kiszedett, a levegő kifújt az maga volt a mycotoxin egy kis búzába csomagolva.

Előzmény: C20NE (41357)
zsebi41 Creative Commons License 2020.04.03 0 0 41358

https://www.limarapeksege.com/

 

 

Ha készítéssel kapcsolatba kérdésed van, szívesen segítek.

Előzmény: sátortábor (41353)
C20NE Creative Commons License 2020.04.01 0 0 41357

Egyre több a szermaradvány, toxin a héjban. Sajnos bizonyos tekintetben már a teljes kiőrlésű nem biztos, hogy egészségesebb.

Előzmény: Balage-81 (41355)
zsebi41 Creative Commons License 2020.04.01 0 1 41356

Most éppen olyant sütök ( most kel ) amiben teljeskiörlésű liszt is van.

 

Érdekes, hogy vajon mi egészséges és mi nem. Én cukros lettem soha nem szerettem /most sem/ semmilyen édességet, csokoládét, fagyit, gyümölcsben is csak a savanykást, kenyeret is mindig keveset ettem nem híztam el most 79 évesen 3 kg-val vagyok több mint lánykoromban szültem két gyereket. Mitől lettem cukros ?

 

 

Persze én már könnyen beszélek ebben a korban már nincs mitől félnem, amit szeretnék azt megeszem már nincs miért mérlegelni. Anyám 92 évig élt úgy hogy soha nem volt beteg, ette ami volt.

Előzmény: Balage-81 (41355)
Balage-81 Creative Commons License 2020.03.31 0 0 41355

Egészségtelen, de azért csak a fehér az igazi!

Gyönyörűek.

Előzmény: zsebi41 (41354)
zsebi41 Creative Commons License 2020.03.31 0 1 41354

Nagyon szívesen küldök receptet én sok féle kenyeret sütök de nem tudom milyent szeretnél

 

 

 

                                               

 

 

 Ha csak most akarod elkezdeni akkor az elsőt tudom ajánlani.

 

Szívesen elküldöm ha kéred a részletes receptet.

Előzmény: sátortábor (41353)
sátortábor Creative Commons License 2020.03.29 0 0 41353

Szia, gyönyörűek a kenyereid ! Az étvágy megjött , de a recept még nem ért ide !  :)))

Azt is elküldenéd? Nagyon köszönöm.

Előzmény: zsebi41 (41352)
zsebi41 Creative Commons License 2020.03.29 0 0 41352

 

Még küldök egy párat étvágygerjesztőnek.

 

Egyébként én is cukros vagyok napi 10 dkg kenyeret eszem de. 10 és 14 ó. között és tarton az 5-6 közötti  értéket és 0 3 havi átlagom is jó.

Előzmény: Balage-81 (41351)
Balage-81 Creative Commons License 2020.03.23 0 0 41351

Nagyon szép!

Sajnos pont ilyet nem szabad ennem, mert cukorbeteg vagyok.

Előzmény: zsebi41 (41350)
zsebi41 Creative Commons License 2020.03.02 0 0 41350

Üdvözlök minden kenyérsütőt!

 

 

      Bemutatom az én heti kenyerem :

 

 

 

 

                        

 

 

 

 

 

 

 

pimre Creative Commons License 2020.02.29 0 0 41349

Erre gondolsz? http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=99943940&t=1001728

 

Próbáld meg a keresést az ott megadott névvel, vagy csak egyes részeivel. Pl. DAK FAB 100 manual, vagy csak FAB 100 manual

 

Előzmény: Zole92 (41347)
GPF Creative Commons License 2020.02.29 0 0 41348

Pl nem kel meg tőle a kenyered.

 

Előzmény: Balage-81 (41346)
Zole92 Creative Commons License 2020.02.29 0 0 41347

Sziasztok!

Adott egy Nakamura NPA 100-as kenyérsütő, amihez szükségem lenne egy használati útmutatóra. Van hozzá - olasz...sokra nem megyek vele. Angolt találni, csak a letöltő link nem jó hozzá. Itt a fórumon is linkelték, gondoltam hátha valaki lementette.

Előre is köszönöm!

Balage-81 Creative Commons License 2020.02.29 0 0 41346

Miért, mi baja a 2 hónapos élesztőnek? Végig hűtőben volt, nem penészes.

De ha az lenne, az is elpusztulna sülés közben.

Előzmény: GPF (41344)
GPF Creative Commons License 2020.02.28 0 0 41345

Vannak lisztekben is kisipari illetve kisebb gazdálkodóknak termékei. Van alternatíva.

 

Előzmény: Jahno (41342)
GPF Creative Commons License 2020.02.28 0 0 41344

2 hónapja lejárt élesztőt használsz, de a permetszertől félsz? Hát, végülis ez is egyfajta logika.

 

Előzmény: Balage-81 (41343)
Balage-81 Creative Commons License 2020.02.28 0 0 41343

Épp most lett kész.  Most csak 22 gramm élesztőt tettem fél kiló t.k. liszthez, kicsi is lett a kenyér. De legalább nem esett össze a közepe.

Legközelebb 3 dekát teszek bele, sztem az jó lesz. Csak sajnos december 20.-án lejárt az élesztő. Van még 10 db. Nem penészesek, ezért kidobni se akarom őket.

Előzmény: GPF (41341)
Jahno Creative Commons License 2020.02.28 -1 0 41342

Ráadásul ez nem véletlen sumákolás volt, ilyenkor simán be kellene záratni a céget és vezetőket mindentől is eltiltani.

 

Mondjuk haverral pont napokban dumáltunk az öko, bio, egyéb alternatív vagy kisipari cuccokról. 

Előzmény: GPF (41341)
GPF Creative Commons License 2020.02.28 0 0 41341

Ez egy 2019 áprilisi hír. A pár hónap már letelt :)

 

A sok aggódás helyett, sütöttél kenyeret?

 

Előzmény: Balage-81 (41340)
Balage-81 Creative Commons License 2020.02.28 0 0 41340

Ha te ezt nem linkeled be nekem, talán sosem tudom meg. Ilyenekről nem nagyon lehet olvasni érdekes módon. Be kéne tenni a Híradóba.

A dolog jó oldala, hogy most egy pár hónapig vagy 1-2 évig nem mernek majd kevertet árulni. Tehát a most forgalomban levők valószínűleg rendben vannak, kérdés az, hogy meddig.

Előzmény: GPF (41338)
Balage-81 Creative Commons License 2020.02.28 0 0 41339

Jézusom.... Ez durva. De nem meglepő. Ráadásul ezek ismert márkák. Szóval már a bio felirat sem jelent semmit.

Óriási üzlet a hamisítás, mert hatalmas az árkülönbség a különféle lisztek között.

Van most itthon nekem még egy fél csomag zabkorpa. Rájöttem, hogy mivel ez a héja, ezért jó permetszeres lehet. Más a búzacsíra, az nyilván tisztább, mert nem érintkezik a permettel.

De a korpa, az mind szennyezett lehet. Valószínűleg még a bio feilratú is.

Igazából az egyetlen járható út az lenne, ha rokontól, baráttól venné az ember a lisztet, aki biztos nem veri át. Csak hát nem sok embernek van ilyen ismerőse.

 

A hamisításról jutott eszembe, hogy az ismert, jól hangzó márkák nem jelentenek semmit. Olyan ismert márkák buktak le hamisítással, mint pl. a Bertolli. Ők hamis (kevert, kutyult) extra szűz olívaolajat árultak. És olyan is volt nemrég, hogy vettem egy Kalifa márkájú fél kilós törökmogyorót és bár a lejárat szerint még 1 évig jónak kellett volna lennie, de avas volt. Nem mind, érdekes módon csak kb. a fele. Valószínűleg azt is keverték.

Előzmény: GPF (41338)
GPF Creative Commons License 2020.02.21 0 0 41338
Előzmény: Balage-81 (41336)
GPF Creative Commons License 2020.02.21 0 0 41337

Azért ezek nem könnyen kezelhető lisztek. Nem fognak úgy megkelni a kenyerek, mint pl. kenyérliszttel.

Azt javaslom, hogy eleinte keverd őket valami BL80-as kenyérliszttel.

 

Senki nem születik úgy, hogy sokat tudjon a kovászról :)

 

Előzmény: Balage-81 (41336)
Balage-81 Creative Commons License 2020.02.21 0 0 41336

Tönkölyt használtam már. Tehát akkor bio t.k. tönkölylisztet kéne venni és bio t.k. rozslisztet. Ez utóbbi mennyire hajlamos a fuzáriumra?

A kovászról nem sokat tudok.

GPF Creative Commons License 2020.02.21 0 0 41335

Igen, 20 grammot akartam írni.

De, ha ennyire érdekel a téma, akkor miért nem mész el a kovászos irányba? Havi 4 kenyér nem fog fájni akkor sem, ha macerásabb. Én már 3 éve csak kovásszal sütök, heti 2-3-4 kenyeret.

 

Igyekszem olyan malomtól vagy termelőtől vásárolni, akikben megbízom.

A BIO épp nem nagyon segít a fuzáriumon, hisz azt permetezéssel lehetne megelőzni. Vagy gondos gazdálkodással, tárolással...

 

Az ősibb gabonák jobban bírják permetszerek nélkül is. Gyakran használok ilyesmiket. Tönköly, tönke, alakor, kamut, királybúza (bár ez nem ősi, de nem is nagyüzemi.)

 

Előzmény: Balage-81 (41333)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!