Keresés

Részletes keresés

Jancsii Creative Commons License 2006.09.28 0 0 24780
Én úgytudom, hogy csak a tűzoltóság engedélyével lehet  a 6m-es távolságot, 4m-re csökkenteni.
Előzmény: crawen (24779)
crawen Creative Commons License 2006.09.28 0 0 24779
Képben kell lennem, mert ez a munkám. :-) A szomszédtól való minimális oldaltávolságra vonatkozó előírás a helyi építési szabályzatban található meg. Előfordul, hogy a helyi építési szabályzat megengedi, hogy az előírt oldaltávolságot mondjuk 6 méterről 4 méterre csökkentsük, de csak abban az esetben, ha a 6 méter szélességű oldalkert biztosítása esetén a beépítendő telken egy legalább x méter szélességű (x értéke a helyi ép szabályzatban van benne) épület nem helyezhető el.
Előzmény: sylvanus67 (24771)
crawen Creative Commons License 2006.09.28 0 0 24778
Igen a gipszkarton tényleg fel tud venni némi párát a környezetéből és azt tárolni is tudja, de ettől még nem tekinthető párafékező rétegnek. Ebből a szempontból inkább párapuffernek hívnám. Társasház esetén meg aztán végképp szigorúan tilos a teherhordó szerkezeteknek bárminemű olyan megpiszkálása, ami annak teherhordó képességét csökkentheti!
Előzmény: Csokis (24768)
opelgeza Creative Commons License 2006.09.27 0 0 24777
wolf,
Ezek szerint működik a hajópadlós verzió. Szuper!
Az OSB-lapra csak abban az esetben gondoltam, ha nem hajópadló, hanem lambéria kerülne a látszó felületre (utánaszámolva árban nagyjából ugyanott van az OSB lap+lambéria kombináció, mint a hajópadló)
Köszi,
opelgeza
Előzmény: wolf_ (24776)
wolf_ Creative Commons License 2006.09.27 0 0 24776
Szia!
Nekem is pont ilyen a födémem. Felülről közetgyapot hőtükrös párazáró, hajópadló és gerendák. Teljesen jól működik minden, mászkálni simán lehet rajta mivel a hajópadló 2cm vastag. Kialakítottam mág egy tároló részt is amit lépésálló nikecellel szigeteltem, ide szinte bármit tudok pakolni.
Én a helyedben kihagynám az OSB lapot, mert felesleges.
Az egyik barátom is pont ugyan ezt csinálta csak a kőzetgyapot helyett nikecellt rakott, és arra més 3cm perlitbetont, na azon aztán mindent lehet, és neki is csak a hajópadló van alatta.
Üdv wolf
Előzmény: opelgeza (24761)
pilbi Creative Commons License 2006.09.26 0 0 24772

Üdv Csokis!

Logikai úton nézve:

A gipszkarton felépítése:papír-gipsz-papír

Namármost ez páraszabályozásban segít, de a pára továbbjutását mi akadályozná meg?

A helyiség páratartalmát nem ez fogja szabályozni, (és nem is a fal amin max3% távozik) hanem a szellőztetés!

A belső oldali hőszigetelést azért nem ajánlják, mert a harmatpont a fal belső felére kerül, ahol szépen a pára kicsapódik, és mindenféle gonosz dolgokat művel!:)

Tisztelettel:

Pilbi

P.s.: És ha csak ezen múlik a boldogság, akkor kijelentjük hogy a jegyzet szar!:)

Előzmény: Csokis (24770)
sylvanus67 Creative Commons License 2006.09.26 0 0 24771

Köszi az alapos választ.

Látom képben vagy ezért téged kérdezlek.

A helyi építési szabályzatban meghatározott szomszédtól való minimális oldaltávolságot le csökkentheti-e az építésügyi előadó azon oknál fogva, hogy annak betartása előnytelenül hosszú házat eredményezne?

Csokis Creative Commons License 2006.09.26 0 0 24770
Nézd, ha egybehangzóan állítjátok, hogy a Műegyetem Építőmérnöki Kara által kiadott jegyszet szar, és amit abban leírtak, az egy szakmai nonszensz, akkor kénytelen vagyok elhinni. Mi mást tehetnék?
Előzmény: sz0989 (24769)
sz0989 Creative Commons License 2006.09.26 0 0 24769
Látom, hogy nem lehet téged lebeszélni a belső oldali hőszigetelésről. Csak azt nem értjük, hogy miért kérdezel, ha nem hiszed el.
Előzmény: Csokis (24768)
Csokis Creative Commons License 2006.09.26 0 0 24768
Hmmm. Elmondom, miért kérdeztem. Valamikor -boldogult egyetemista koromban- volt nekem egy Épületszerkezetek c. tárgyam, és ahhoz egy ábragyűjteményem. Abban voltak belső oldali hőszigetelések, és pontosan ez a rétegrend, amit eredetileg leírtam. (Külső vakolat, tégla, szigetelés, gipszkarton) Erősen megkopott, majd 20 éves emlékeim szerint a gipszkarton szerepe elvileg az, hogy a tömegéhez képest viszonylag nagy mennyiségű párát tud felvenni, majd amikor a belső oldali páranyomás csökken (nem használják a szobát), azt visszaengedi a környezetébe. Azaz nem megy rajta át a pára a falszerkezet felé. Ez persze csak az elv, és már akkor is azt javasolták, hogy lehetőleg külső falszigetelésünk legyen, hogy sehol ne érjük el a telítési páranyomást. Csak amíg ez egy családi háznál viszonylag könnyen megjátszható, a kilenclakásos társasháznál nem szoríthatok pisztolyt az emberek fejéhez, hogy ne szórják ki a pénzüket az ablakon. Mielőtt odaköltöztünk, akkor újították fel a házat kívül-belül, "természetesen" közönséges javított mészvakolattal, metrt az az "olcsó". Ennyit az előrelátásról. Szóval nem jódolgomban gondolkozom belső oldali hőszigetelésen.
crawen Creative Commons License 2006.09.26 0 0 24767
1. Lakóházat belülről nem szigetelünk. 2. A gipszkartonnak nincs párafékezési szerepe.
Előzmény: Csokis (24764)
crawen Creative Commons License 2006.09.26 0 0 24766
Néhány dolgot tisztázni kell. Az első fokú hatóság adja ki a határozatot (simán határozatnak hívják, nem első fokú határozatnak.) Ezt a posta útján tértivevényes küldemény formájában kézbesíti az összes érintett ügyféllel. A posta a hatóság részére visszaküldi a tértivevényeket, amelyekből megállapítható, hogy melyik ügyfél mikor vette át az ügyiratot. Kézhezvételt követő naptól számított 15 napon belül minden fellebbezésre jogosult ügyfél fellebbezhet, vagy lemondhat fellebbezési jogáról. Amennyiben mindenki esetében letelik a 15 napos határidő, vagy a fellebbezésről mindenki lemondott (az építtető(k) is!!!), úgy a határozat jogerőre emelkedik, melyről az építtető(ket) a hatóság a határozat jogerősített példányának megküldésével értesíti. A jogerősített példányt nem másodfokú határozatnak, hanem jogerősített határozatnak hívják. :-) Az ügyintéző húzhatja a jogerősített példány kiadását, de ennek túl sok értelme nincs. Új eljáró hatóságot a jogerősített példány kiadása végett nincs szükség és nem is lehet kérni, hiszen a határozat már megszületett, a jogerősítés csupán annak a megerősítése, hogy fellebbezés nem érkezett vagy arról lemondtak, s így a határozat jogerőre emelekedett és végrehajthatóvá vált.
Előzmény: sylvanus67 (24762)
B-road Creative Commons License 2006.09.26 0 0 24765

Ha jol ertettem belulre szeretnel szigetelest feltenni.

Ne tedd!

Ugyanis ebben az eredeti fal meg "kintebb" kerulne, azaz meg hidegebb lenne, a para az uj szigeteles, es a hidegebb fal kozott csapodna le -> peneszedes.

Amugy a hideg fal ele tett szekreny, stb.. ugye megjobban gatolja a legmozgast, igy az jobban lehul -> megno a paralecsapodas valoszinusege -> peneszedes. :-(

A falat kivulrol kene szigetelni.

Előzmény: Csokis (24764)
Csokis Creative Commons License 2006.09.26 0 0 24764
Kedves építész topiktársak! Segítségre lenne szükségem. Nem klasszikus építészire, hanem "épületfizikaira", hogy ilyen nagyképűen fejezzem ki magam. A társasházunk -feltehetőleg- soklyukú, kettősméretű téglából épült, úgyhogy a falazat hőátbocsátási tényezője enyhén szólva nem ideális. Ehhez még hozzájön az is, hogy a mi lakásunk tájolása "extra szívás" számunkra, mert a szobáink legnagyobb falfelülete egyrészt észak-nyugati, másrészt az első ház vagyunk az utcában, és közel s távol nincs semmi, ami a budai oldalról érkező hideg szelet megfogná, vagy akárcsak lelassítaná, így az telibe kapja ezt a falat. Ez főleg a gyerekszobánál problémás, ezért elgondolkodtam egy utólagos falszigetelésen.
Tudom, hogy a szabályos megoldás a szigetelő réteg + gipszkarton lenne, de őszintén szólva nincs túl sok kedvem a gipszkartonozással molyolni. A gyerekszobában ezt a falat épp a hidegsége miatt úgysem használjuk, nincs semmilyen mechanikai igénybevételnek kitéve, leginkább szekrény(ek) állnak előtte. Szívem szerint elhagynám a gipszkartont, és egyszerűen csak lépésálló hungarocellt ragasztanék a falra. Igenám, de itt jön a problémám. Ha kihagyom a gipszkartont, akkor azzal kihagyom a párafékező réteget is, azaz a másik három falra hagyom ezt a funkciót. A maradék három falból egy 6-os belső válaszfal, egy ugyanilyen 38-as, és a lépcsőházra néz, egy pedig szintén 38-as, külső fal (dél-nyugati). Nem fogok-e ezzel "penészforrást" telepíteni erre a legutóbbi falra? Attól félek, hogy mostantól ez lesz a leghidegebb falam, és itt fog majd lecsapódni a pára. Ráadásul ugyanaz a páramennyiség, amelyik eddig négy falon próbált kijutni, most már csak hármon tud majd, hisz a szigetelt fal gyakorlatilag zárt. Vagy ez hülyeség, mert ha eddig nem csapódott le a pára, akkor most sem fog? Esetleg ne kenjem "telibe" a ragasztót, csak "pogácsázzam", akkor nem zárom le az egész felületet a pára elől? Ki tud segíteni tanáccsal?
viktor a takarító Creative Commons License 2006.09.25 0 0 24763
eljárási határidők terhelik őt is. ha beviszed a szomszédok lemondó nyilatkozatát (" nincs kifogásunk az ellen, hogy...", minden tulajdonrésszel rendelkező szomszéd aláírásával), akkor 15 napn belül ki kell adnia.
Előzmény: sylvanus67 (24762)
sylvanus67 Creative Commons License 2006.09.25 0 0 24762

Meg kaptam a használatbavételi határozat első fokú példányát 2 hete.

Azóta más témában összerúgtam a port az építési előadóval, ezért feltételezem, hogy vagy szívatni fog, vagy nem adja ki a másodfokú határozatot.

Mit tehetek?

(esetleg új jegyzőt és építési hatóságot kérhetnék elfogultság miatt?)

opelgeza Creative Commons License 2006.09.25 0 0 24761
Sziasztok!

Felújítás-projektünk a fafödémhez érkezett, ezzel kapcsolatban lenne egy-két kérdésem.
Jelenleg a következő rétegrend van, felülről lefelé:
- üveggyapot hőszigetelés
- párazáró fólia
- deszkázat
- gerendák

Ez annyit jelent, hogy alulról látszódnak a gerendák és a deszkázat, ami nem túl esztétikus, legalábbis a jelenlegi formájukban semmiképpen.
Arra gondoltam, hogy a felső deszkázatot leszednénk, és hajópadlóval cserélnénk ki, amit szépen lekezelnénk, a többi réteg maradna, a gerendákat vastaglazúrral kezelnénk. Kérdés, hogy a járópadló elbírja-e ugyanazt a terhelést (ha néha-néha járkálunk a padláson) mint a jelenlegi deszkázat.

Olyan is felmerült bennem, hogy a jelenlegi deszkázatot lambériára cserélnénk, amire egy réteg OSB lap kerülne hogy járható legyen.
Ha ez valósulna meg, kerülhet-e a párazáró fólia a lambéria és az OSB lap közé (hőszig, osb, párazáró fólia, lambéria, gerendák).

Mit gondoltok?

Köszi,
opelgeza

Törölt nick Creative Commons License 2006.09.25 0 0 24760
köszönöm a válaszokat a betonralépés ügyében :)

másik kérdésem: polisztirol lemezeket ragasztottam ,csavaroztam a ház ódalára kívül. A réseket milyen kinyomóizével lehet szigetelni, ami nem eszi meg a polisztirolt?
Sima szilóssal?
vagy az marja?
köszönöm, ha van vknek tpasztalata erről.
lemy
bmalag Creative Commons License 2006.09.22 0 0 24759

legolcsóbban?

ismerőstől kölcsönkérni.

ha szeretsz barkácsolni és van rá idő akkor osb.

de sztem egy építkezés költségvetésébe belefér egy fabudi a tüzépről 25 ezerért. és azt csak el kell hozni és lukra állítani. aztán jó később is még.

Előzmény: wordfish (24758)
wordfish Creative Commons License 2006.09.21 0 0 24758

Hello!

Ti hogy oldottátok meg építkezés alatt a kerti wc-t? Miből lehet a legolcsóbban kihozni? OSB lap? A ToiToi bérlése gondolom nem olcsó. Bár az sem szerencsés, hogy a tákolt klotyit egy nagyobb szél elreppíti a szomszédba :)

domi_nick Creative Commons License 2006.09.21 0 0 24757

Az említett márkákat nem ismerem, nekem Schumacher ablakaim vannak, nagyon meg vagyok velük elégedve.

A k-érték a nyílászáró hőszigetelő képességét jelzi számszerűen.Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb a hőszigetelő képessége.

A három szám 4-16-4 az ablaküvegek vastagságát és a köztük lévő távolságot jelzi, a 16 a légrés.Ezt a légrést töltik gázzal, a te esetedben argonnal, ez javítja az ablak ezen értékét.

Előzmény: Scafi (24754)
Jancsii Creative Commons License 2006.09.21 0 0 24756
Igen, én is olvastam, de most úgy látom, hogy eltűnt onnan a hozzászólásod.
Előzmény: domi_nick (24755)
domi_nick Creative Commons License 2006.09.21 0 0 24755
Ablakosban válaszoltam.
Előzmény: Scafi (24754)
Scafi Creative Commons License 2006.09.20 0 0 24754

Hello!

Ablakvasarlas elott allok!

2 marka kozott varialok!

Ez a Kömmerling es az internorm.

Ki mit ajanlana az ar es a "tudas" tekinteteben melyik a nyero?

Esetleg van valakinek konkret tapasztalata valamelyikkel?

U.I: meg gondolkodom egy olyan variacioban, hogy a wc es furdo ablak lenne csak az olcsobb kömmerling es a tobbi internorm! Szoval megeri-e a penzet az internorm?

Ja es abbol is milyet erdemes venni tobb fajtat lattam!? (pl passion, dimension)

Ja es meg valami hatha ebben is tud valaki segiteni!

Mit jelentenek a kovetkezok es mi a jo!?

8vsg-14arg-6 low-e k=1.1

Thx: Scafi

zsa. Creative Commons License 2006.09.20 0 0 24753
Úgy legyen!:))
Előzmény: nydrian (24752)
nydrian Creative Commons License 2006.09.20 0 0 24752
Ahha... hát, ezt most inkább kihagynám, de persze azért köszönöm a segítő szándékot... Sajnos a mai átlag keresetű ember kénytelen hitelből építeni. Ahány bank, annyi konstrukció, hozzáállás... én eddig nem panaszkodom, mert nagyon segítőkészek voltak ---kopp-kopp-kopp--- ...remélem nem lesz komoly problémánk....
Előzmény: zsa. (24751)
zsa. Creative Commons License 2006.09.20 0 0 24751
Ezek szerint nem volt elég egyértelmű amit írtam.Én neked akartam segíteni,vagyis elmondani a hiteles építkezés hátrányait.
Előzmény: nydrian (24749)
zsa. Creative Commons License 2006.09.20 0 0 24750

Szia!

Én túl vagyok a hiteles felén,utolsó részlet kiutalva,és a véleményem az hogy akkor építkezzek hitel segítségével mégegyszer amikor a hátam közepét látom.Borzasztó katasztrófa,legalábbis számomra az volt.

Ez az építési napló elég érdekes,de ez a Tibor név és nem elérhető,nem jön,nem dolgozik ismerős.

Előzmény: RodrigeZZ (24748)
nydrian Creative Commons License 2006.09.20 0 0 24749
Hát, én erre nem tudok válaszolni, de a Lakáshitel, konkrét kérdések című topicban biztos tudnak Neked válaszolni.
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9067850
Előzmény: zsa. (24747)
RodrigeZZ Creative Commons License 2006.09.20 0 0 24748
Mi a kérdés?

Addig is élménybeszámoló

R
Előzmény: zsa. (24747)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!