Köszönöm szépen az eddigi hozzászólásokat, máris sokat tanultam belőlük.
Egyébként kb. 100 m2-es házban gondolkodunk, a mostaninak az alapterülete nettó 65m2. A tető (nyeregtető) egész jó állapotban van, betongerendás, de a mostani cserép helyett zsindelyt teszünk fel. A lépcsőt is úgy terveztük, hogy középen menne fel, így nem veszítenénk sok teret, sőt, a vizesblokkot is az alsóra tudjuk tervezni.
A felújítás alatt egyébként lenne, hol lakni.
A telek L5-XI övezetben van, 20%-os beépíthetőségű.
Hogy a manzárdtető mit jelent, nem tudom.
A tető "csúcsa" belülről 3m (egy kicsit több, de most a pontos adat nincs előttem).
Ezt azért írom, mert azon gondolkodtam, hogy lehet, hogy meg sem kéne emelni térdfallal (+vasbetonkoszorú, talpszelemen (?)) a tetőt, hanem annak a csúcsán és két oldalán maradna olyan hely, amit nem lakótér lenne. A többi - lakott rész - pedig olyan alakú lenne, mintha lenne térdfal, de mégis a tetőszerkezeten belül maradnánk. Így megspórolhatnám az építési engedély költségeit, magának az építésnek a költségeit, meg az utánajárást és idegeskedést. Mit szóltok?
Bővítés szempotjából ismerni kell a Helyi Építési Szabályzatot, annak is a %-os beépíthetőségre vonatkozó részét. természetesen jóval drágább a földszint bővítése, mivel sávalap, lemezbeton és, falazat szükséges. 50 éves épületről lévén szó, annak a tetőszerkezete hamarosan cserére szorul. Egy kb. 80 cm-es térdfal építésével (+ vasbetonkoszorú=25 cm + talpszelemen=15 cm), egy kellemes, és tágas tetőteret eredményez. Ebben az esetben nem feltétlenül szükséges a gerincmagasság növelése, hacsak nem sátortetős a jelenlegi épület. Ügyes tervezéssel, a vizesblokk a jelenlegi fölé helyezhető, ezzel is csökken a kivitelezés, és az anyagköltség. További kérdésekre is szívesen válaszolok, segítek.
Későbbi beépthetőséghez most biztos nem emelném meg a tetőt. Beleraksz egy csomó pénzt, ami szépen ácsorog benne, és nem használod. Aztán amikor tényleg sor kerül rá -ha egyáltalán sor kerül-, szedheted szét mert kell bele tetősík ablak, hőszigeteleés, kiszellőztetés, új héjalás, megmiafranc. Alapesetben inkább azon gondolkoznék el, hogy ha két ütemben tervezem a ház bővítését, akkor már az elsőnél úgy tervezni, hogy minél kisebb kupival jöhessen a második, de minél olcsóbban. Azaz: - lehetőleg ne kelljen a vizesblokkokhoz hozzányúlni, és mégis jó legyen a ház szerkezete a harmadik ütemben is; - ha síkban tervezem bővíteni, ne legyen oromfalas lezárása a tetőnek, mert azt csak el kéne bontanom; - megcsinálnám az alapozást, és rátennék egy nagy teraszt, hadd tömörödjék a föld, pihenjen az alap; - utólagos hozzáépítésnél könnyűszerkezetben gondolkodnék, hogy a később jött terhelés ne okozzon eltérő süllyedést a két házrész illeszkedésénél.
Én, mint "elméleti laikus" (lakásfelújítást lezongoráztam már egy párat, de építkezni még sosem építkeztem) az alábbiakat gondolom:
- mekkora házat akarsz? (Milyen funkciókkal, hány emberre, hány évre? Mi lesz, ha a gyerekek kirepülnek?) - milyen a meglevő tetőszerkezet és a héjalás állapota? (Ha vacak, akkor nem kár érte, mert pár éven belül úgyis cserélned kell. Ha jó, esetleg kár bolygatni.) - milyen födém van? (Ha fafödém, akkor számíthatsz egy födémcserére is, illetve a régi födém meghagyása mellett egy újra, hogy bírja a lakószint terhelését.) - mennyire akarod szétverni a házat? (Födémáttörés, belső lépcső, emeleti szintről a lefolyók, stb. Akarod-e lakni az építkezés alatt?) - mekkor a telek beépíthetősége? (Azonos szinten való terjeszkedés esetén be tudsz-e egyáltalán annyit építeni, amennyi neked kellene?) - mennyire kell a meglevő házat szétszedned, hogy az új funkciókat hozzá tudd igazítani? (Ne legyenek átjáró szobák, kihasználatlan zugok, alacsony belmagasság miatt kieső tetőtéri részek, rettenet mennyiségű közlekedő. A holttér a legdrágább dolog egy házban. De valójában a lépcső is ilyen.) Szóval jó sok kérdés, és ez mind egyedivé teszi az ilyet. Mindenképp érdemes előtte szakemberrel (építész/statikus) beszélned, mert nagyon sokesélyes a dolog.
én árat nem tudok, de úgy csinálnám,k h kicsit bővíteka földszinten, meg megemelema tetőteret h később be lehessen építeni. amugy egy ilyen háznál annyira sok minden jöhet közbe, lehet h nem is szabad a tetőteret beépíteni, mert nem bírja a régi fal, alap. nálunk épp most verik le terven felül a volt konyha-spájz vakolatát, mert annyira strapabírótlan, h a burkoló azt mondta nem rak rá csempét, mert leesik. kér szépen friss vakolat rá. jihá. nagy a gyanúm, h az emeleten is ez lesz, a lentebb már említett fürdő vakolata pl olyan h nem lehet bele tiplit rakni, mert szétmálik. Mire azt a *#&@ tükör fölötti lámpát felfúrtam lejött vagy 30 centi vakolat 3 centi mélyen. tégla még sehol... csak nem rakok 8 centis csavarral fel egy falilámpát?!
Kezdőként fordulok hozzátok: adott egy kb. 50 évvel ezelőtt épült ház, kb. 80 m2 bruttó alapterülettel. A telek, amin áll 540 m2. Nemrég vettük, fel kell újítanunk. Azon gondolkodunk, hogy a tetőteret építsük be (esetleg térdfallal), vagy a telken próbáljuk bővíteni a ház alapterületét (két gyerek van). A ház elhelyezkedése miatt ez utóbbi kicsit nehézkes.
Így látatlanban van olyan alap dolog, hogy a tetőtér annyival drágább, mint a földszintes bővítés, hogy nem éri meg?
Ha már az okot megszüntetted, akkor a kapható penészölő és -gátló lemosók és alapozók jók. Literes műanyag flakonban van, én annakidején szivaccsal vittem fel. Az volt a legegyszerűbb, mert egy füst alatt le is mostam vele a falat. Gyakorlatilag az összes festékes cég gyárt ilyet. Itt a Trilaké. (Merkur néven keresd!)
Tök király! A felújítás miatt 2 hétig nem volt fűtés, ezért a fürdőben iszonyat sok gőz képződött, ami persze a falon csapódott le, és most penszedik egy-két helyen... van ötlet, tipp mivel tüntessem el? aza rész is szét lesz kapva, és újravakolva-festve, de azért addig sem ártana vmi ellene, meg nehogy az új cucc is penészedjen. Köszi! üdv: rrróka
Ha megkerik egy lakasra a hasznalatba veteli engedelyt, es tegyuk fel, hogy megadjak :
#1. hany nap mulva emelkedik jogerore
#2. lehet esetleg valami kotozkodessel (sajat vagy szomszed reszerol) hatraltatni a jogerore emelkedest?
bonusz kerdes : egy 6 lakasos tarsashazrol van szo, kaphat egy laks hasznalatbaveteli engedelyt, ha a 6-bol legalabb 1 meg nem kapott?
(a szerzodes szerint az utolso reszletet "az ingatlan 100% keszultsegi fokanak eleresekor a jogeros hasznalatba veteli engedely kezhezvetelet koveto 5 napon belul kell.)
Namarmost ezt huznam, mint a retestesztat, mivel rengeteg apro hiba volt eddig is (volt kadbontas, burkolatfelbontas, ujrafestes, minden :) es marad is atadasig, vagyis az epitteto annyira nem a szivem csucske.
bonusz kerdes #2.
A szerzodeses vetelar x mFt. Viszont az osszes burkolatot en vittem, amiert engedmeny jar, ez a szerzodes mellekleteben le van irva. Namarmost a toketlen elado azon gorcsol, hogy akkor modositani kellene az adasvetelit, hogy a megfelelo vegosszeg legyen benne, mivel az anyagokat nem az o cege nevere vettem meg (nem volt leirva a szerzodesben, es nem is kerte elore, viszont azt tudta mar szerzodeskor, hogy igenybeveszem ezt az opciot). Szerintetek kell modositani a szerzodest? (az illetek nem szamit, nem olyan jelentos tetel, hogy megerje szorakozni vele). Egyebkentis a hibak miatt egy kis engedmenyt is ki akarok preselni belole, akkor megint modositani kene a szerzodest???
Én valami olyasmit olvastam, h a hőtérkép (nem tudom mikortól) minden új építésű családi házra kötelező lesz (talán még a lakhatásit sem adják ki nélküle?), és idővel minden házra meg kell majd csináltatni... Nem tudom, h most mi is igaz ebből... tud valaki pontosabb adatokat erre nézve?
Viszont: 3 éve költöztünk be egy 1979-ben épült családi házba, és egészen eddig nem, viszont idén nyártól (!!!) el kezdtünk érezni egy furcsa háttérszagot (nem igazán doh), ami azóta is fenn áll ==> tervezett vizsgálat: falak, aljzat vizesedése + páratartalom (ez utóbbira terészetesen saját műszer hogy lássam az ingadozást, folyamatos megfigyelés)
A ház szigetelését (lábazat, homlokzat és tetőtér) pedig tervezem a jövőben és úgy gondoltam, hogy szeretnék tisztában lenni a valóban problémás helyekkel.
Szemrevételezéses vizesedés vizsgálatról: már megtörtént, sőt még azt is sikerült kiderítenem, hogy a szemmel nem látható esetben is lehetnek bizony komoly gondok.
Ami a házak energia-besorolását illeti, úgy tudom, hogy "csak" eladásnál lesz ezt kötelező felmutatni én meg azt most jó pár évig nem tervezem. Jól is néznénk ki, ha hirtelen mindnekit arra köteleznének, hogy ezt csináltassa meg, nem kevés pénzért.
Szóval kösz' az észrevételt, ha céget nem is ajánlottál! :)
A gerendára: vannak elég jó mérgek, amik minden életcsírát megölnek. De a lenolajkence nem mérgez, és állítólag az is nagyon jó. Az olajos fában nem kedvez a klíma sem a gombáknak, sem a kártevőknek.
Az alábbi üzenetet beírtam már a hőszigetelés topickba is, de gondoltam, hogytalán itt is kaphatok segítséget!
Tudtok AJÁNLANI (az interneten keresni természetesen én is tudok és találtam is nem egyet) olyan cégeket, vállalkozásokat, amelyek komplett épületdiagnosztikával foglalkoznak (hőfelvételek, falak és aljzat nedvességtartalma, páratartalom vizsgálat szigetelések állapota, stb.)? Természetesen, ha olyan cégettudtok, ami nem foglalkozik mindennel az sem baj.
Ha rossz állapotú a kerítés, akkor csak valami könnyű futónövényt futtassatok rá, mert a borostyán és a vadszőlő hajlamos összenyomni! Viszont a borostyán örökzöld, és télen csak az szép. Esetleg beszéld meg vele a közös kerítés felújítást!
Nézz a át a kéményes topicba -- ott írtam a dögökről.
Már azon mesterkednek, hogy jövöre előírják az évenkénti, hogy most másról beszéljek a konnektorok érintésvédelmi ellenőrzését, Miért ne ??? -- balesetek ott is előfordulnak. Aki ebből kaszál /profitál - lehetőleg konkurencia nélkük -- mellszéleséggel kiáll az " indokoltsága " mellett !!
Tudatosítsd vele, hogy nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak. Az, hogy "az ő kerítése", nem azt jelenti, hogy te a közelébe sem mehetsz, hanem azt, hogy neki kell felépítenie, és rendbentartania! Hogy te mit ültetsz mellé a saját telkeden, ahhoz már semmi köze nincs, hacsak nem valami futónövényt, ami esetleg tönkreteheti a kerítést!
Nem olcsó itt már semmi. A XV. kerületben a 2 kémény engedélyeztetése, 35 + 17 ezer volt. A Gázművekről meg ne is beszéljünk. 27 ezret kértek egyszer a gáz lekötésért, 16-ot a tervért, 21-et a bekötésért és 35-öt a külső gáz óráért, mert idáig csak belső volt.
Talán számla nélkül olcsóbban dolgozik, ha már a földhivatal ajánlotta:).
Már csak azt kell kiderítenem hogy nekem zsükségem van-e ilyen korrekcióra.
Háromlakásos ház megosztási szerződésének elkészítése miatt vetődött fel bennem, és mivel az egyik lakás eladásra kerül, nem szeretném ha esetleg emiatt(kis eltérés a helyszínrajztól)a vevő később semmissé tehesse a szerződést(amin én a valós állapotot szeretném a mellékelt rajzon feltüntetni).
Kapkodtam: "majd a Földhivatal EGYIK munkatársa kijön" ... Nem hivatalból csinálják, hanem én megbízhatom. Ha merném, leírnám, hogy színtiszta korrupció, de valószínű csak én érzem így :P
Szóval én bízok meg egy helyi érdekeltségűt és kb ennyit kérnek érte. Még nem fizettem. tehát nem tudom valóban mennyi lesz? De szép kis vircsaft ez is! :(
Azért vagyok kénytelen megcsináltatni, mert van egy szomszédos szolgalmi jog átengedésünk, amit a szomszéd szeretne kivásárolni.
Az 50 nem "földhivatali földmérés", hanem egy földmérő. A Földhvatal hivataból nem foglalkozik ilyennel. Én vagyok kénytelen megcsináltatni,. ha már nem jó a "gyári".
Az nem olcsó.Ezt az árat a földhivatali földmérésre mondták?
Azon mit értesz hogy "úgy tűnik hogy csak a földhivatalt érdekli"?
Te miért csináltatod meg?
Azért kérdezem mert nálam(ahogy rajzoltam) az utcai oldalon van differencia, a helyszínrajz alapján1.5m*8m "adtam" az utcának a telkemből, viszont a tul lapon helytelenül 790m2 szerepel, miközben így(hogy kevéssel kisebb is a telkem mint a rajzon) is 806m2.
Magyarán nem tudom mi a fontosabb a m2, vagy a rajz.Mert ha az utóbbi akkor nem biztos hogy érdemes variálnom, mert tőlem vettek el területet, amit viszont én nem akarok(tudok)már visszakapni.Tehát később vita nem lehet ebből.Viszont ha a m2 a fontosabb, akkor érdemes rögzítani a fennálló különbséget.
A szomszédokkal ebből nem lehet vitám,ráadásul ez a többi mellettem lévő teleknél is fennáll.Így nem tudom ha én megpiszkálom a dolgot, és tényleg 50 ezerbe kerül, akkor Őket majd kötelezik hogy fizessenek fejenként ugyanannyit?-Annak biztos"örülnének".-Amennyiben viszont csak az én telkemet javítják ki a rajzon akkor érdekesen fog festeni az utca vonala(nálam beugrik 1.5 métert).
Rögtön a földhivatalhoz kell fordulni ezzel a "problémával", vagy előtte az önkormányzat építési osztályához kell menni?
Az én esetemben a mellettem lévő telkeknél se stimmel a rajz.Ezesetben velük mi lesz?Nálatok nincs ilyen gond hogy a szomszédnál is kéne változtatni a rajzon a Ti bejelentésetek után?
Írtad hogy nagyobb lesz így a telketek mint a tul.lapon szerepel..
Ezután ezt is korrigálják(nagyobb m2 fog szerepelni a tul. lapon)?
Mennyibe kerül kb ez a fölmérés, procedúra a földhivatalnál?