Megnéztem országútival a Diós árkot, de már a majdnem sík felvezető részén elfáradtam, így az időfutam része 10:20 lett, kicsit gyengécske :-( 39/25-nél azért szerettem volna néha jobb áttételt.
Nagyon kényelmesen gurult a bringa, mondjuk max. 5 bar volt a kerekekben. Felmentem még a János-hegyi kilátóhoz, aztán örülve a puha gumiknak, nem bírtam magammal és terepen mentem le. Fel is ütöttem nemsokára a hátsót. Aki hülye, haljon meg :-)
Rögtön belsőt cseréltem, mert erről már letörtem a szelep tekerős végét. Pótbelső be, pumpálás vége, pumpa le. Sikerült a pótbelsőről is letörni a szelepet, úgy, hogy el is repült valahova. Több belsőm nem volt. Lapos hátsóval szépen legurultam a legrövidebb úton (köves terepen) a Szépjuhásznéhoz, majd szintén terepen át a Hűvösvölgyi útra. Végig az első kerékre nehezedtem, így egész jól lehetett haladni, csak ritkán koppant a hátsó felni.
János kórháznál aztán kiszedtem a kerekeket és a villamos végállomáson felsunnyogtam magam a járműre az immár kézipoggyászként funkcionáló bringámmal.
Pár évvel ezelőtt az Ecseri úton szágoudoztam a haverommal, az öccse egy ilyen nagy sárga síndöcögényt vezetett és az volt a célunk, hogy elkísérjük a villamosát bicajjal.
Egy rozsdás vasdarab a por alatt megbújva szépen pár centi szélességben felvágta a külsőmet. Azonnal eldurrant. :((
Nektek pukkant már ki a kereketek? Nem, nem királydinnye, nem szög, egyszerűen kipukkant. Pomázon fújtam bele a kútnál. Max. 3,5 van ráírva, de az elsőnél már ahogy hozzáértem a fújóval, elkezdett ereszteni, ezért csak egy tornamutatvánnyal tudtam egyszerre rányomni a csövet a szelepre és nyomni a gombot. Fújtam kicsit többet, 3,7–3,8 között mindkettőbe, hogy ahogy leszedem a csövet, és kicsit ereszt, még maradjon, meg amúgy se volt még soha bajom ebből.
Fölmásztam a Két-bükkfa-nyeregbe. Jó sok biciklis előzgetett. Az egyik, valami katolikus gimnázium pólójában, előzés után visszatérve úgy húzta rám a kormányt, mint a legsilányabb autós (üdv innen, ha olvasod). Két fiatalt sikerült egy időre visszaelőznöm. :-) A nyeregben az átizzadt mezemre ráhúztam a kerékpáros topik szélmellényét, hogy szét ne fagyjak lefelé, aztán ereszd el a hajam!
Ahogy kiértem a hegységből, és megindultam Esztergom felé, erős pukkanást hallottam. Először azt hittem, kiesett valami a kosárból. Vészfékkel megálltam, és láttam, hogy az úton semmi, de a hátsóm teljesen lapos. Szóval durrdefekt, gyakorlatilag 0 idő alatt (azaz adiabatikusan :-D) lelapult a kerék. Arra gyanakodtam, hogy túlmelegedett a lejtőn, de nem tűnt forrónak. Szerencsére kicsivel vissza volt egy árnyékos beugró, oda húzódtam be, és ha már így alakult, meg akartam enni a zsemlémet, aki azonban nem bírta a tempót, és még a konyhában lemaradt. Müzliszeleteim voltak, csak nem erre vágytam.
A luk nem olyan volt, mint amikor kiszúrja a gumit egy tüske, hanem mintha kiszakadt volna egy darabon, mégpedig ránézésre belülről. Több milliméter hosszan elszakadt a gumi, és lifegett. A külsőben tüskét nem találtam, de csúnyán rojtos volt a belseje egy darabon, és közelebbről nézve egy rést láttam a középső hosszanti vájatban. Abba tettem egy hosszú foltot, a belsőre meg egy kereket. Fújás közben azonban láttam, ahogy a külsőben szépen tágul a rés, bár belülről még tart a folt. Szomorúan állapítottam meg, hogy ez bizony kukás, és gyakorlatilag bármelyik méteren cserbenhagyhat. Nem fújtam egész keményre, és óvatosan begurultam Esztergom-Kertvárosba, ahonnan szerencsésen hazavonatoztam. A hazautam kétszer annyi ideig tartott, mint az odaút, including vágányzár. Piliscsaba és Vörösvár között buszra kellett szállni, bringát persze nem vállaltak, de én felkönyörögtem magam, mert nem mertem vállalni az országúti gurulást. Szerencsére rendes volt a sofőr, és üres a busz, és még így is kicsit macerás a dolog. A hátsó kerék végül is kitartott hazáig, de ez csak szerencse kérdése volt. Itt szeretném megköszönni SK-nak, hogy az utolsó percben mégiscsak eszébe jutott berakni a kosárba a javítókészletet, és nem hallgatott az első megérzésére, hogy á, úgyse lesz semmi baj, mert miért pont most. :-)
kivi Légy szíves felvenni egy újabb időfutam értéket! János-hegy május 31. 11:53 MTB
Odafelé megpróbáltam a Margitsziget időfutamot is, de azon nem javítottam. 3:55 lett, ezért megismételtem, de az is csak 3:52-re sikerült. Lehet, hogy a Silento-val már nem lesz jobb. Majd megpróbálom még az 1.3-as külsőkkel is.
A Jánoshegyi úton láttam egy igen hatásos edzésmódszert. Egy apuka tekert fel két kislányával a hegyre. Az egyik lányka a gyerekülésen volt, a másik egy egytengelyű utánfutót hajtott. Az egyik picur éppen csivitelő hangon kérdezett valamit a papától, mikor előztem őket. Nem tudom, mennyire lehetett kielégítő a válasz:-). Hazafelé még meghallgattam kedvenc pacsirtám dalát a Csobánka előtti domboknál és élveztem a rét vad illatát.
...persze így is lehet, viszont nem kell folyamatosan összehasonlítgatni, elég 5-10km-enként ránézni melyik mit mutat. Valóban nem árt a nyugis terep, minél kevesebb kanyarral, hosszú egyenesekkel, jó rálátással az égboltra. De amióta van egy 12100m-es referencia-távom amit GPS-szel mértem ki, azóta se pirosarany se GPS nem kell a pontos beállításhoz. :o)
Nagyjából beállítom a kerékkerületet a kerék mérete alapján (+/- 1-2%), letekerem a referenciatávomat és nézem mit mutat odaérve a kerékpárkomputer. Az eredmény függvényében korrigálom a beállítást, majd újramérem a távot és újra korrigálok, amennyiben szükséges.
És ha megfogsz egy GPS-t, és ahhoz hasonlítod, amit az órád mutat? Persze nyugis terep kell, ahol nem halsz meg, ha az út helyett egyszerre két kijelzőt bámulsz. :)
A google map meres mennyire pontos? Mert ha keves torespontot hasznalsz, akkor esetleg egyes kanyarok egy picit levagodnak. Tovabba az emelkedoket nem felulnezetbol meri? (mert ugy rovidebbnek latszik )
Ne az óra papírjára alapozz, hanem mérd meg a te konkrét kerekedet, hogy az milyen kerületű. Legyen legalul a szelep, toldd egy fordulatot (esetleg többet) és amikor a szelep legalul van megint, akkor mérd meg a megtett távot mérőszalaggal. Ennél pontosabb módszer nincs.
Szerintem állítsd be a kerékméretet úgy, hogy végigmész lehetőleg nyílegyenesen valami olyan távon, amit előtte valaki pontosan lemért. Ha mondjuk 1000 méter helyett 1100 jön ki, akkor felállítod az egyenletet, és kiszámolod, mi a helyes kerékméret. :)
itt a Gödöllői dombságban nem tágul, hanem szűkül a világegyetem :-) megnéztem pontosan, a 2 km túlzás volt, ez maradt meg a fejemben, valójában csak 1,4 km, sőt még most 196 cm-rel is egy kicsit a műholdas térkép által mért táv felett vagyok.
Van egy köröm, ahol esténként bicajozni szoktam. A google maps szerint 35,2 km. A Cateye aszongya, hogy ahhoz a méretű gumihoz 200 cm-t állítsak be kerületnek. Így simán 2 km-rel többet mér. Próbálkoztam vele egy ideig, 196 cm-nél vagyok jó a műholdas térképpel. Szerintetek melyiknek van igaza? Örülnék, ha hosszabb lenne a kör, de nem érzem reálisnak.
Ma Dobogó-kőre akartam menni, de a Szépvölgyi útnál elállítódott a váltó és a HHH-n találtam magam.
kivi Légy szíves egy Fenyőgyöngye-HHH időfutam eredményt írj be nekem (majd, ha ráérsz:-))! május 30. 10:46 MTB
Fenyőgyöngyénél komolyan gondolkodtam, hogy el kéne dugni valahová a hátizsákom, mert nem nagyon akaródzott azt a min. két kilót a melegben felcipelnem. Végül annyi könnyítést engedélyeztem, hogy a bukót levettem és a hátizsák aljához rögzítettem. Így is dőlt a fejemből a lé:).
Nekem gyanúsan 2x1 sáv+padka szélességűnek tűnik. Bár állítólag gázvezetékre nem építenek utat. De a rehabilitációt nem segíti, hogy az alsó és felső földrétegeket kicsit összekeverték a nagy lapátolásban.
Egyelőre a feljutás nekem is a cél. Egyik helyen elpörögtem, a másikon meg egyensúlyt vesztettem. Nekimegyek még majd többször, hogy egyáltalán megtaláljam a legjobb nyomvonalat. Ki fogom próbálni Oli ajánlatát is, hogy legyen egy kis sikerélmény is (remélhetőleg).
"Ja es nagy a kulonbseg a shimano xt es xtr , az sram x9 es x0 kozott?"
Igen, árban. :-)
Ha adhatok egy tanácsot, akkor a hátsó fogsort és a láncot is cseréld legalább XT szintűre. Sokkal többet számít, minthogy LX sorral XT, vagy XTR hátsó váltót használsz.