Keresés

Részletes keresés

adamka67 Creative Commons License 2006.11.01 0 0 24966
Köszönöm a hozzászólást, véletlenül nem tudsz olyan kivitelezőt aki foglalkozik ezzel a technológiával? A Prokonceptnél kaptuk már egyet, de nagyon elszállt árai vannak, valószínűleg nem kérjük fel.
Előzmény: Pátyi (24965)
Pátyi Creative Commons License 2006.11.01 0 0 24965
A Prokoncept technológia hő és hangszigetelése kíváló. A gyorsaság is egy nagyon fontos tényező.
Ez mind a kivitelezés költségeinek fontos tényezője.
Fontos azonban, a födémrendszernél figyelembe venni a vasalás költségeit, és ami számomra kissé idegen, hogy a belső falfelületet is 10 cm castag hungarocell fedi.
Így előre meg kell határozni, hogy hova szeretne az építtető felszerelni bizonyos tárgyakat, bútorokat, és a felületkezelés előtt fogadószerkezetet kell a betonfelületre (a 10 cm vastag hungarocellbe besűllyesztve) szerelni. Tehát utólag már körülményes az, hogy ide teszek egy képet, vagy oda egy dísztányért.
Előzmény: adamka67 (24962)
_Zsolesz_ Creative Commons License 2006.11.01 0 0 24964

Hello!

Ez tényleg nem rossz ötlet. Utána is fogok járni, hogy ki foglalkozik ilyesmivel a környékünkön (Veszprém). Ha valakit tudsz ajánlani, megköszönöm!

_Zsolesz_

Előzmény: viktor a takarító (24950)
porker Creative Commons License 2006.11.01 0 0 24963
de nálunk a szerződés kikötötte, hogy csak a vállalkozó nevére kiállított számlát fogadják el. Ha ezt nem írtátok bele, ekkor szerintem hiába hivatkozol arra hogy beszéltetek róla anno... természetesen ez azon múlik hogy milyen a vállalkozó hozzáállása ! Ilyen esetben nem tudom hogyan tudja ezt Ő elszámlázni magának...

Már bocsánat, de már mi a frásznak kellene a kivitelező nevére a számla? Ez eleve hibás szerződést tételez fel. Ténylegesen nem engedménnyel kellene ezt elszámolni, hanem csökkentett árra kellett volna a szerződést kötni.

Persze szinte 100%, hogy valami bank-hitelezési oka van ennek a megoldásnak, de ebbe meg az APEH köt bele (tapasztalat).
Másik oldalról a vevőnek sem jó ez a megoldás, mert így ha pl. 20 millióért vásárolsz meg egy lakást, aminek árából kapsz mondjuk 5% engedményt - mert az összes burkolatot Te viszed (ami árban egyezik az engedményezett 5%-kal), de a burkolatok számlája a kivitelező cégére szól - akkor Neked végül is 19 millióról lesz számlád, holott ténylegesen 20-at fizettél. Ha ezt követően eladod a lakást 25-ért, akkor máris buktál egy milliónyi adóalapot, hiszen adóznod a 25-19 = 6 millió után kell és nem a tényleges eladásiar minusz megszerszési ár érték után.
Előzmény: Jamie25 (24953)
adamka67 Creative Commons License 2006.11.01 0 0 24962

Kedves Topiclakók!

Érdeklődni szeretnék, hogy esetleg valaki építkezett-e már, vagy épít-e a Prokoncept technológiával. Jövőre szeretnénk bele fogni. Természetesen az ezzel kapcsolatos honlapot és forgalmazót már felkerestem, de nagyon kíváncsi lennék olyan hozzászólók véleményére akik nem elfogultak. Minden hozzászólást és választ előre is nagyon szépen köszönök.

t.lantos Creative Commons License 2006.10.31 0 0 24961

Thx, 15 nap jegyezve.

Eresz van, akkor a szomszed kilove :)

Nincs egy arva szo sem a szerzodesben arrol, hogy az o nevere kellene szamlat vinnem (kulonbenis, enyem az anyag, merthogy azt nem fizette ki nekem).

Az viszont le van irva, hogy akkor is at kell vennem, ha kifogasom van (amennyiben a lakhatosagot nem befolyasolja). Es azert a hibak jellemzoen ilyenek. Pl az erkelyajtot ferden raktak be. Igy is hasznalhato, meg a kijavitasa is aranytalan bontas es koltseg lenne, de a minoseg ugye igy kicsit csorbat szenvedett.

De mar ott tartunk, hogy nem merik lerakatni a laminalt padlot, mert felnek ,hogy abba is belekotunk :)

De mar ott tartunk, hogy elismerik, hogy egy csomo dologban igazunk van :)

Igazabol nekem nem egetoen surgos a koltozes (nincs meg konyhabutor, es egyelore arra sporolok, az meg meg egy honap)

Előzmény: Jamie25 (24953)
Pátyi Creative Commons License 2006.10.31 0 0 24960
A nyílászáró cseréje, a homlokzat szigetelése nem építési engedélyhez kötött.
Ha utcafronton ablakot áthelyezek, új hejen építek be, az már igen.
Új vakolás, szigetelés, festés .....stb. nem igényel engedélyt.
Előzmény: Khelben (24959)
Khelben Creative Commons License 2006.10.31 0 0 24959
Az átépítés, bővítés, utcai homlokzat megváltoztatása nemcsak engedély, de építési terv-köteles.

nálam ablakcsere meg 8cm szigetelés "változott" az utcafronton, de nem szólt senki semmit.
Előzmény: Pátyi (24958)
Pátyi Creative Commons License 2006.10.31 0 0 24958
Az átépítés, bővítés, utcai homlokzat megváltoztatása nemcsak engedély, de építési terv-köteles.
A tetőtér szigetelésénél, m,a már elengedhetetlen a külső nyári-, és a belső téli tükörfólia. A szarufák közötti szigetelést én mindenhol kiegészítem egy, a szarufára 50 cm-enként felszerelt cserépléc közötti 2 cm vasta Nikecell lapokkal. Ez nem jelent komoly költséget, viszont télen-nyáron 3-5 fok szigetelést biztosít.
A zsindelyről annyit, hogy a vállalkozások túlnyomó része nem távolítja el a bitumenes zsindelyről a védőfóliát. Ezt kizárólag a tárolás miatt teszik rá. A zsindely alsó bitumenes felülete össze kell olvadjon a nyári napsütés folyamán. Ha tavasszal, vagy ősszel történik a tetőfedés, akkor gázlánggal össze kell melegíteni.
Fontos a födém megnyitása a lépcső miatt is. Ami a tetőt illeti, érdemes megnézetni egy NEM üzleti érdekeltségű szakemberrel.
Ha régi az épület, vagy vannak a tájegységben jellegzetes építőipari motívumok, érdemes azokat megjeleníteni az átalakítás során. Ettől kedvesebb lesz az épület, és otthon lesz a házból.
Építőanyagvásárlásban is van segítség (olcsóbb anyag), ha kell.
Jamie25 Creative Commons License 2006.10.31 0 0 24957

Szerintem nem azon múlik, hogy kiemelkedik e vagy sem. Változtat az utcafronti képen, szerintem is engedély köteles ha ezt hivatalosan akarod csinálni ( bevallom nem láttam még olyat aki tetőablak miatt újra terveztette volna a házat és végigjárja a procedúrát).

A módosítás ugyanúgy 10.000Ft-os eljárási díjjal van, plusz a szükséges papírok (pl. terv módosítása, tulajdoni lap, térkép másolat,...). Ezek nyomják csak meg igazán ennek a költségét.

Előzmény: Bulu1 (24955)
Fido Dido Creative Commons License 2006.10.31 0 0 24956

Én úgy tudom, hogy az ilyen jellegű külső módosítás engedélyköteles. Nem tudok összeget, de ez helyfüggő is. Mindenesetre a látványterv sem olcsó dolog.

Előzmény: Bulu1 (24955)
Bulu1 Creative Commons License 2006.10.31 0 0 24955

Köszi a jótanácsot! Elvileg olyan lesz a teteje, ami "elválik" a tetősíkoktól, valamilyen fedés a gerincen végig, de magasabban, mint maga a tető, így a résen kijön a meleg levegő. Alul is lesz rés, szélesebb, így ott meg beáramolhat a hűvösebb levegő. Ilyesmit magyaráztak. :)

Tetőablak-probléma? Próbáltam elkerülne, de lehet, hogy nem fog menni. Utcafront felőli tetőben, ha nem emelkedik ki a síkból, még nem engedélyköteles, ugye?

Egyáltalán, építési engedélyre milyen költséggel számoljak? (Mitől függ a mértéke?)

Előzmény: Fido Dido (24954)
Fido Dido Creative Commons License 2006.10.31 0 0 24954
Figyelj rá, hogy megfelelő számú szellőztető legyen a tetőn, mert a bitumen zsindely hajlamos a túlmelegedésre, és felpöndörödhet. Az egyik barátoméknál emiatt nem cserélik gariban, mert nem volt elég szellőzőjük.
Előzmény: Bulu1 (24952)
Jamie25 Creative Commons License 2006.10.31 0 0 24953

t.lantos: saját tapasztalatomat tudom csak leírni, mivel én is társasházi lakáson adtam túl és most építkeztem, így pont ezek az esetek fordultak elő.

#1  15 nap a jogerőre emelkedés, feltéve nem ha a határozatot nem támadják meg.

#2 Természetesen lehet, pl. ha nincs ereszcsatorna a házadon és az Ő telkére folyik a víz. Természetesen a fellebbezéssel tolódik ez is, amíg ki nem vizsgálják hogy mi a fellebbezés tárgya és annak helyt adnak vagy elutasítják. Ez függ attól mi a kifogás tárgya. Persze ha belátható időn belül az pótolható, akkor megkapod csak meghagyással, pl. hogy a jogerőre emelkedéstől számított 30 napon belül pótolni kell. Amennyiben pl. olyan ablakot raktál feléje ami az előírások szerint nem felel meg és nagyon alacsony, akkor szintén nem adják meg hanem köteleznek hogy a tervek szerint legyen az megcsináltatva és utána kérvényezheted újból.

bónusz #1: nálunk csak akkor kapott állandó lakhatásit a ház, amikor az összes lakás készen lett, de legfőképpen a közös helyiségeket ellenőrizték. Addig ideiglenes lakhatásit adnak, ami alapján lehet benne lakni, de banknál pl. nem ér semmit:(

bónusz #2 : jópár dolgot mi is magunk vettünk anno, de nálunk a szerződés kikötötte, hogy csak a vállalkozó nevére kiállított számlát fogadják el. Ha ezt nem írtátok bele, ekkor szerintem hiába hivatkozol arra hogy beszéltetek róla anno... természetesen ez azon múlik hogy milyen a vállalkozó hozzáállása ! Ilyen esetben nem tudom hogyan tudja ezt Ő elszámlázni magának...

Amennyiben minőségi kifogásod van akkor szerintem az épület nem tekinthető 100%-san késznek, hiszen ha szerinted nem első osztályú a munka amit végeztek, akkor az nem tekinthető késznek. Minden szerződés ami nem szabályozza másként alapból az első osztályú munkát határozza meg, így ha nem ez teljesül akkor jogos a követelésed.

A hibák miatti követelésed csak azon múlik, hogy Ő mennyire engedékeny. Választhatja az engedményt vagy azt hogy a hibát kijavítja, legyen az valamilyen eszköz vagy technológiai gond. Ha esetleg ezen javítások miatt csúszik az átadása a háznak, akkor joggal léphetsz fel kártérítéssel (ergo kedvezményként érvényesíted) , de ezt tudnod kell bizonyítani: pl. albérletben kellett laknod egy hónapig emiatt, akkor ezt az összeget minden további nélkül követelheted. A lényeg hogy ezek bizonyíthatóak legyenek!

Mivel Te vagy nyerő helyzetben, így megteheted hogy nem fizeted ki a jogos követelésedre hivatkozva egy részét az utolsó részletednek, de ez legyen arányos azzal amit a hibák vagy a késés okoz. Ilyen esetben max. peres úton követelheti Tőled ezt, de 1-200.000Ft miatt nem fog bíróságra rohangálni senki, annak a tudatában hogy Ő a ludas ebben.

Szintén saját építkezési tapasztalat, hogy ezeket lehet érvényesíteni, mivel nálunk milliós összegű kötbérről volt szó, mégsem lett belőle per, tudta a vállalkozó, hogy mit tett és azt is hogy én mit. Nagyon emberfüggő, de a lényeg hogy tartsd vissza az összeg egy részét és máris Te vagy nyerő helyzetben, neki kell egyezkednie veled!

Előzmény: t.lantos (24938)
Bulu1 Creative Commons License 2006.10.31 0 0 24952
Igen, az a terv.
Előzmény: Fido Dido (24951)
Fido Dido Creative Commons License 2006.10.31 0 0 24951

"a mostani cserép helyett zsindelyt teszünk fel"

Bitumen zsindelyt?

Előzmény: Bulu1 (24949)
viktor a takarító Creative Commons License 2006.10.31 0 0 24950

Szia!

Szvsz keress egy olyan kivitelezőt, építészt, aki gyakorlott régi házak felújításában. Lehet, hogy ezt a szagot kapásból felismeri, mert már találkozott vele. Egy hőkamera sok mindent megmutat, de azt nem, hogybizonyos szagok honnan és mitől jönnek elő.

Ami nálunk előfordult (régi lakásban, ami 1974-ben épült), az egy fura, kissé égett gumiszag, szinte a falból jött, de csak nagyon enyhe és ritkán. Aztán kiderült, hogy az egyik biztosíték körül volt gond a drótokkal (túlterheltük, vagymi)...

Ez pl. egy lehetséges ok régi háznál, ahol nem a mai fogyasztókra tervezték az elektromos hálózatot.  

üdv:

vat

Előzmény: _Zsolesz_ (24934)
Bulu1 Creative Commons License 2006.10.31 0 0 24949

Köszönöm szépen az eddigi hozzászólásokat, máris sokat tanultam belőlük.

Egyébként kb. 100 m2-es házban gondolkodunk, a mostaninak az alapterülete nettó 65m2. A tető (nyeregtető) egész jó állapotban van, betongerendás, de a mostani cserép helyett zsindelyt teszünk fel. A lépcsőt is úgy terveztük, hogy középen menne fel, így nem veszítenénk sok teret, sőt, a vizesblokkot is az alsóra tudjuk tervezni.

A felújítás alatt egyébként lenne, hol lakni.

A telek L5-XI övezetben van, 20%-os beépíthetőségű.

Hogy a manzárdtető mit jelent, nem tudom.

A tető "csúcsa" belülről 3m (egy kicsit több, de most a pontos adat nincs előttem).

Ezt azért írom, mert azon gondolkodtam, hogy lehet, hogy meg sem kéne emelni térdfallal (+vasbetonkoszorú, talpszelemen (?)) a tetőt, hanem annak a csúcsán és két oldalán maradna olyan hely, amit nem lakótér lenne. A többi - lakott rész - pedig olyan alakú lenne, mintha lenne térdfal, de mégis a tetőszerkezeten belül maradnánk. Így megspórolhatnám az építési engedély költségeit, magának az építésnek a költségeit, meg az utánajárást és idegeskedést. Mit szóltok?

Pátyi Creative Commons License 2006.10.30 0 0 24948
Bővítés szempotjából ismerni kell a Helyi Építési Szabályzatot, annak is a %-os beépíthetőségre vonatkozó részét.
természetesen jóval drágább a földszint bővítése, mivel sávalap, lemezbeton és, falazat szükséges.
50 éves épületről lévén szó, annak a tetőszerkezete hamarosan cserére szorul.
Egy kb. 80 cm-es térdfal építésével (+ vasbetonkoszorú=25 cm + talpszelemen=15 cm),
egy kellemes, és tágas tetőteret eredményez. Ebben az esetben nem feltétlenül szükséges a gerincmagasság növelése, hacsak nem sátortetős a jelenlegi épület.
Ügyes tervezéssel, a vizesblokk a jelenlegi fölé helyezhető, ezzel is csökken a kivitelezés, és az anyagköltség.
További kérdésekre is szívesen válaszolok, segítek.
Előzmény: Bulu1 (24942)
zsomica Creative Commons License 2006.10.30 0 0 24947

Szia,

én a helyedben az önkormányzat műszaki osztályán kezdeném. Ott meg tudják mondani, hogy

a, beépítheted-e egyáltalán a tetőteret, ha igen, milyen módon (van ahol pl. a manzárd tetőt nem engedik, van ahol igen)

b, bővítheted-e a házat.

A többi kérdés csak ezután lesz érdekes, amivel kapcsolatban mindenképpen építész és statikus segítségét kérd.

Sok sikert,

Zs.

Előzmény: Bulu1 (24944)
Csokis Creative Commons License 2006.10.30 0 0 24946
Későbbi beépthetőséghez most biztos nem emelném meg a tetőt. Beleraksz egy csomó pénzt, ami szépen ácsorog benne, és nem használod. Aztán amikor tényleg sor kerül rá -ha egyáltalán sor kerül-, szedheted szét mert kell bele tetősík ablak, hőszigeteleés, kiszellőztetés, új héjalás, megmiafranc. Alapesetben inkább azon gondolkoznék el, hogy ha két ütemben tervezem a ház bővítését, akkor már az elsőnél úgy tervezni, hogy minél kisebb kupival jöhessen a második, de minél olcsóbban. Azaz:
- lehetőleg ne kelljen a vizesblokkokhoz hozzányúlni, és mégis jó legyen a ház szerkezete a harmadik ütemben is;
- ha síkban tervezem bővíteni, ne legyen oromfalas lezárása a tetőnek, mert azt csak el kéne bontanom;
- megcsinálnám az alapozást, és rátennék egy nagy teraszt, hadd tömörödjék a föld, pihenjen az alap;
- utólagos hozzáépítésnél könnyűszerkezetben gondolkodnék, hogy a később jött terhelés ne okozzon eltérő süllyedést a két házrész illeszkedésénél.
Előzmény: rrroka (24943)
Csokis Creative Commons License 2006.10.30 0 0 24945
Én, mint "elméleti laikus" (lakásfelújítást lezongoráztam már egy párat, de építkezni még sosem építkeztem) az alábbiakat gondolom:

- mekkora házat akarsz? (Milyen funkciókkal, hány emberre, hány évre? Mi lesz, ha a gyerekek kirepülnek?)
- milyen a meglevő tetőszerkezet és a héjalás állapota? (Ha vacak, akkor nem kár érte, mert pár éven belül úgyis cserélned kell. Ha jó, esetleg kár bolygatni.)
- milyen födém van? (Ha fafödém, akkor számíthatsz egy födémcserére is, illetve a régi födém meghagyása mellett egy újra, hogy bírja a lakószint terhelését.)
- mennyire akarod szétverni a házat? (Födémáttörés, belső lépcső, emeleti szintről a lefolyók, stb. Akarod-e lakni az építkezés alatt?)
- mekkor a telek beépíthetősége? (Azonos szinten való terjeszkedés esetén be tudsz-e egyáltalán annyit építeni, amennyi neked kellene?)
- mennyire kell a meglevő házat szétszedned, hogy az új funkciókat hozzá tudd igazítani? (Ne legyenek átjáró szobák, kihasználatlan zugok, alacsony belmagasság miatt kieső tetőtéri részek, rettenet mennyiségű közlekedő. A holttér a legdrágább dolog egy házban. De valójában a lépcső is ilyen.)
Szóval jó sok kérdés, és ez mind egyedivé teszi az ilyet. Mindenképp érdemes előtte szakemberrel (építész/statikus) beszélned, mert nagyon sokesélyes a dolog.
Bulu1 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 24944

Remélem, nálunk azért nem ennyire gáz a helyzet.

Amúgy szerintem az a legdrágább megoldás, ha lent is bővítek (alap, falak, szigetelés, stb.) és fent is rendberakom valamennyire.

A falak régi kisméretű téglából vannak kirakva, asszem, 38cm lehet, mert most vakolattal együtt 42cm vastag a külső.

Azért várom a további hozzászólásokat, véleményeket a tetőtér vs. földszinti bővítés kapcsán.

Előzmény: rrroka (24943)
rrroka Creative Commons License 2006.10.30 0 0 24943
én árat nem tudok, de úgy csinálnám,k h kicsit bővíteka földszinten, meg megemelema tetőteret h később be lehessen építeni.
amugy egy ilyen háznál annyira sok minden jöhet közbe, lehet h nem is szabad a tetőteret beépíteni, mert nem bírja a régi fal, alap.
nálunk épp most verik le terven felül a volt konyha-spájz vakolatát, mert annyira strapabírótlan, h a burkoló azt mondta nem rak rá csempét, mert leesik. kér szépen friss vakolat rá. jihá.
nagy a gyanúm, h az emeleten is ez lesz, a lentebb már említett fürdő vakolata pl olyan h nem lehet bele tiplit rakni, mert szétmálik. Mire azt a *#&@ tükör fölötti lámpát felfúrtam lejött vagy 30 centi vakolat 3 centi mélyen. tégla még sehol... csak nem rakok 8 centis csavarral fel egy falilámpát?!
Bulu1 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 24942

Üdvözlet Minden Topiklakónak!

Kezdőként fordulok hozzátok: adott egy kb. 50 évvel ezelőtt épült ház, kb. 80 m2 bruttó alapterülettel. A telek, amin áll 540 m2. Nemrég vettük, fel kell újítanunk. Azon gondolkodunk, hogy a tetőteret építsük be (esetleg térdfallal), vagy a telken próbáljuk bővíteni a ház alapterületét (két gyerek van). A ház elhelyezkedése miatt ez utóbbi kicsit nehézkes.

Így látatlanban van olyan alap dolog, hogy a tetőtér annyival drágább, mint a földszintes bővítés, hogy nem éri meg?

Majd még lenne kérdésem, de szépen sorjában. :)

rrroka Creative Commons License 2006.10.30 0 0 24941
nagyon köszi! :)
Előzmény: Csokis (24940)
Csokis Creative Commons License 2006.10.30 0 0 24940
Ha már az okot megszüntetted, akkor a kapható penészölő és -gátló lemosók és alapozók jók. Literes műanyag flakonban van, én annakidején szivaccsal vittem fel. Az volt a legegyszerűbb, mert egy füst alatt le is mostam vele a falat. Gyakorlatilag az összes festékes cég gyárt ilyet.
Itt a Trilaké. (Merkur néven keresd!)
Előzmény: rrroka (24939)
rrroka Creative Commons License 2006.10.30 0 0 24939
Tök király!
A felújítás miatt 2 hétig nem volt fűtés, ezért a fürdőben iszonyat sok gőz képződött, ami persze a falon csapódott le, és most penszedik egy-két helyen...
van ötlet, tipp mivel tüntessem el? aza rész is szét lesz kapva, és újravakolva-festve, de azért addig sem ártana vmi ellene, meg nehogy az új cucc is penészedjen.
Köszi!
üdv: rrróka
t.lantos Creative Commons License 2006.10.29 0 0 24938

Sziasztok,

Ha megkerik egy lakasra a hasznalatba veteli engedelyt, es tegyuk fel, hogy megadjak :

#1. hany nap mulva emelkedik jogerore

#2. lehet esetleg valami kotozkodessel (sajat vagy szomszed reszerol) hatraltatni a jogerore emelkedest?

bonusz kerdes : egy 6 lakasos tarsashazrol van szo, kaphat egy laks hasznalatbaveteli engedelyt, ha a 6-bol legalabb 1 meg nem kapott?

(a szerzodes szerint az utolso reszletet "az ingatlan 100% keszultsegi fokanak eleresekor a jogeros hasznalatba veteli engedely kezhezvetelet koveto 5 napon belul kell.)

Namarmost ezt huznam, mint a retestesztat, mivel rengeteg apro hiba volt eddig is (volt kadbontas, burkolatfelbontas, ujrafestes, minden :) es marad is atadasig, vagyis az epitteto annyira nem a szivem csucske.

bonusz kerdes #2.

A szerzodeses vetelar x mFt. Viszont az osszes burkolatot en vittem, amiert engedmeny jar, ez a szerzodes mellekleteben le van irva. Namarmost a toketlen elado azon gorcsol, hogy akkor modositani kellene az adasvetelit, hogy a megfelelo vegosszeg legyen benne, mivel az anyagokat nem az o cege nevere vettem meg (nem volt leirva a szerzodesben, es nem is kerte elore, viszont azt tudta mar szerzodeskor, hogy igenybeveszem ezt az opciot). Szerintetek kell modositani a szerzodest? (az illetek nem szamit, nem olyan jelentos tetel, hogy megerje szorakozni vele). Egyebkentis a hibak miatt egy kis engedmenyt is ki akarok preselni belole, akkor megint modositani kene a szerzodest???

nydrian Creative Commons License 2006.10.29 0 0 24935
Én valami olyasmit olvastam, h a hőtérkép (nem tudom mikortól) minden új építésű családi házra kötelező lesz (talán még a lakhatásit sem adják ki nélküle?), és idővel minden házra meg kell majd csináltatni... Nem tudom, h most mi is igaz ebből... tud valaki pontosabb adatokat erre nézve?
Előzmény: Törölt nick (24933)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!