Mivel az, hogy az elképzeléseidnek van-e értelme, azon múlik, hogy kivehető-e az általad vázolt módon a rendszerből olyan összeg, ami mindenki számára biztosít egy minimum megéhetést, a számok elég fontosnak tűnnek.
Jaj, már fáradok. Nyilván a statisztikai átlag 15%-ra jön ki, a teljes népességre, és nem 30%-ra. De mindegy, szerintem ne ebbe bonyolódjunk bele, úgyis csak becslésekről van szó.
Naná, hogy nem úgy van. Fórum ellen nem vét, csak rossz színben akarja feltüntetni a dolgot. És pont azért kérem, mert például te is fölteszed itt a kérdést, hogy úgy van-e, ami nyilván nem lehet úgy. Eltereli a figyelmet vele a lényegről, trollkodik itten.
Jaj, csak megzavartalak a példámmal, elnézést. Nem kell 30%-ot fizetnie senkinek. 30 EZRET kell fizetnie (kábé). Statisztikailag lesz csak belőle 30%. De ez még mindig nem járulék. A járulék lehetne százalékos, de ez egy SZOLGÁLTATÁS. Amit megvásárolsz, piaci alapon.
Figyu, ez nem egy jótékonysági szervezet működési szabályzata :) Ha nem elég, akkor így járt. Ez itt még mindig kapitalizmus, sőt, bizonyos tekintetben sokkal keményebben az, mint a mostani valóság, hiába kommunistáznak itt egyesek.
""Mint mondottam, nincs járulék. A járulékkal fedezendő szolgáltatás forrása az apanázs. Tehát benne van az 50%-ban."
Ezt nem értem, mi van hol?"
Keresel 200 pénzt. Levonnak belőle 100 pénzt, kézhez kapsz 100 pénzt. 50%-ot adóztál, ez az apanázs forrása. Az apanázsod 100 pénz, AMIBŐL 30 pénz a biztosításod. Tehát az 50%-os elvonás 30%-a valójában a biztosításra fordítandó összeg.
"Ebből az is kiderül, hogy az alapjövedelem sem annyi, amennyit mondasz, hanem valahány százalékkal (30? 35?) kevesebb."
Bocs, de ehhez ragaszkodom, mert elvi különbség. Az állam NEM VON LE járulékot ilyen célra. Neki kell választania a lehetséges szolgáltatások közül. Az állam ODAADJA a pénzt. Ez nagyon fontos, hogy így legyen, minden szinten.
"Nem kell engedni ingyen utazni. Ehhez nem kell alapjövedelem."
Persze. Csak példának szántam. Most ilyenekkel folyatják el a pénzt, mert az politikailag jól hangzik. De fogadok, hogy a volán vállalatoknak így okozott veszteség nincs benne a szociális kiadásokban. Majd milliárdokért konszolidálják egyszer a céget, és beleírják az összeget a gazdaságfejlesztési fejezetbe. Hát az ilyenek miatt nem lehet csak a szociálisra pántlikázott pénzeket tekinteni szociális kiadásnak.