Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Megnéztem az S1 modelt. Nem tudom, hogy eddig miért nem tűnt fel. A méretbeli adottságait én is előnynek érzem az A2 modellel szemben. Nekem sem egy hatalmas bökőre van szükségem. Írtam e-mailt a mo-i kereskedőnek, hogy mennyiért adná... kiváncsi vagyok a válaszára. Szóval nekem bejön az S1 és amit én túlélési feladatnak tekintek, arra tökéletesen megfelelne szerintem.
Az íjas tűzfúróval kapcsolatban: Én egyszer próbáltam. Egy órát legalább küzdöttem, de nem sikerült tűzet csiholnom. Elég kimerítő feladat. Végül azért adtam fel, mert elszakadt a kötelem (pedig horgászboltban vett 5 mm átmérőjű körfonott "hajókötél" volt). Arra lennék kiváncsi, hogy ha egy ilyen kötél is megadta magát az igénybevételtől, akkor a természetben miből állíthat az ember elő olyan kötelet ami bírja a gyűrődést (állati inak, fű, kéreg?)? Valszeg rossz típusú fákat választottam. Ha jól emléxem az amibe fúrtam fenyő volt, amivel viszont fúrtam nem tudom, hogy milyen fából volt. Azzal sokat küzdöttem, hogy gyorsan faragjak egy olyan eszközt amivel a fúrórészt nyomja lefelé (amiben a fúró felső része forog) az ember. Kiváncsi lennék, hogy ezt a tartó részt ki, miből szokta készíteni, és hogyan (persze tudom, hogy pár órás munkával fából faragható egy tökéletes eszköz erre a célra, de akkor erre rá kell készülni... hátha tud valaki egy egyszerűbb megoldást)? Szóval szerintem korántsem egyszerű mutatvány, de valszeg gyakorlat kérdése az egész.
Hali Gue!
Csak hogy legyen itt még egy vélemény, szerintem az S1 a legjobb választás a Fallkniventől. Az A1 nagy is, vastag is. Az F1-nél, amit Makrai úr favorizál, pedig az S1 épp annyival hosszabb és erősebb, amennyi a tartósságát növeli de a használhatóságot nem befolyásolja. Én úgy számoltam, hogy kb. 30% postaköltség +vám +áfa mellett kerülne annyiba, mint itthon, de a postaköltség általában alacsonyabb, a vámot pedig lehet, hogy ennél az értékhatárnál megúszod, így a netes rendelést valszeg megéri megreckírozni.
Üdv!
Boarhunter
Nem próbáltam, csak olvastam Ishi tűzfúrós módszerét.
Az alsó darab a "kemence", anyaga puhafa, a könyv a száraz fűzfát és a cédrust említi. A "fúró" anyaga keményfa, Ishi kedvence a vadgesztenye volt.
A kemencébe a késed hegyével mélyedéseket fúrsz, amelyek alakja illeszkedjen a fúród hegyéhez. A mélyedések egyik oldalán csinálsz egy kis csatornát, itt lesz a gyulladáspont, a mélyedés alján a keletkező por elfolytaná a tüzet. A csatornába készíted be a gyúlékony anyagot, ami a keletkező parázstól lángra lobbanni hivatott. A művelet során végig egyenletesen és erősen nyomod a fúrót, a sebességet ha tudod, még növeled is.
Jellemző hiba, hogy túl nagy lendülettel állnak neki, és pont addigra fulladnak ki, mire az igazán nagy sebességre szükség lenne. Az irányváltásoknál nem szabad szuszogni,egy pillanatnyi szünet hatására kárba vész az addigi munkád.
Az infó Theodora Kroeber "Ishi az utolsó vadember" c. könyvéből való.
Az A2 amúgy biztos király fát vágni, de arra azért kíváncsi lennék, normál felhasználásnál hogy boldogulsz egy ekkora haleffel? Gondolok itt olyasmire, hogy nyúzás, zsigerelés, amire a hossza, krumplihámozás vagy hagymavágás, amire a vastagsága, halpucolás, amire mindkettő miatt nem igazán alkalmas. Egyáltalán, mit jelent az, hogy "túlélési feladatra alkalmasabb". Mi az a "túlélési feladat" szerinted?
Szerintem ezek az óriás bökők leginkább a sznob gyűjtőknek készülnek, és nem olyan felhasználóknak, akik ténylegesen használható kést akarnak vásárolni.
Boarhunter
Az A2-t lehet venni a XVI. ker. Rákosi u. 82-ben, kb. 55e forintért. Tegnap hívtam fel őket, ott mondták. (A cím amúgy a fallkniven weboldalán a distributors alatt van.)
Lenne egy kérdésem:
Próbált e már valaki íjas tűzfúróval tüzet gyújtani? sikerült e?
Esetleg a részleteket megoszthatná velünk, szerintem mást is érdekel.
Nem az alapokra vagyok kiváncsi hanem a gyakorlati fogásokra. Én próbáltam de sajnos nem sikerült, és nem tudom hol a hiba (fúró anyaga, alaplemez anyaga, sebesség, nyomás erőssége ....)
Válaszaitokat előrrrrrre is köszi.
A2-t a Pólusban és a Westend-ben van egy-egy vadászbolt én ott vettem, máshol még nem láttam. Lehet hogy nem itt a legolcsóbb de a neten néztem és a svédországi ára is e körül van.
Az A1 50-55 ezerbe kerül a fekete bevonatos a drágább. De én túl kicsinek éreztem. És a markolata is mintha kicsi lett volna a kezemhez (pedig méretre ugyanakkora mint az A2 markolata lehet hogy csak az érzékeim vezettek félre, de lehet hogy egy kicsit más a formája). A másik dolog hogy az A2 Laminált VG-10 - 420J2 acélból van az A1 pedig "csak" VG-10 -ből és így valószínűleg nem olyan rugalmas. Viszont az A2-nek nincs műgyanta (fekete) bevonattal ellátott változata. Én túlélési feladatra az A2-t alkalmasabbnak tartom . Szerintem megéri azt a plusz 10 eFt-ot .
A Fallkniven A-2-est honnan szerezted be? Magyar kereskedőtől, vagy esetleg a gyártótól a neten keresztűl?
Az A-1-est mennyiért lehetne szerinted beszerezni, és honnan a legolcsóbb?
Még mindig várok önkéteseket, akik segítenek létrehozni egy egységes magyar túlélőportált. Elsősorban információs anyagokra gondolok, saját véleményekre, tapasztalatokra, túrabeszámolókra. Az Ármádiás cikkeket beintegráltam a készülő portál alá.
Clikk! Előre is köszönöm a segítséget!
Ui.: Azt szeretném tisztázni, hogy nehogy bárki is úgy gondolja, hogy ezen készülő portálhoz bármilyen anyagi érdeke is fűződne valakinek is. Egyszerűen csak arról van szó, hogy szerintem érdemes lenne egy helyre összegyűjteni a témával kapcsolatos infókat, nem pedig a neten szétszórva, elaprózva tárolni azokat. Ehhez egyenlőre a tapasztalatok hiányában csak a design létrehozásával tudok hozzájárulni, ezért is számítok a témában jártasabb túlélő-társak segítségére. Bízva abban, hogy mások is felismerik egy ilyen portál létrehozásának előnyeit.
Ja a késekkel kapcsolatban:
Vettem 3 hete egy Fallkniven A2-t.
Személyes tapasztalataimat leírom hátha érdekel valakit:
Már egy ideje gyűjtögetek erre a késre mert az ára nos sajna 65.000 Ft
Mit is kapunk ezért:
Kraton gumiból készült markolat, tapasztalataim szerint még esős időben is biztos fogás esik rajta.
A kés sújpontja a markolattüske előtt van így nem is nagyon fárasztó a használata, viszont alig kell a sújtáshoz meglendíteni a kést szinte magától sújt le.
a penge vastagsága 6mm
Nagyon éltartó anyagból van, mert én 30 db kb 10cm átmérőjű fát vágtam ki és hegyeztem ki vele (balta helyett használva), és ezek után még mindig borotválta a kezemen a szőrt.
Egyébként a penge szendvicsszerkezetű középen egy 59-60 Hrc keménységű VG10-es acél van és erre sajtolták rá a 420 J2 acélt, így a kés nagyon éltartó miközben rugalmas is (nehezen törik)
A neten olvastam róla hogy 260 kg-os terhelésnél tört el a penge.
Eleinte Cold Steel Recon Scout-ot akartam venni, ami Amerikában ugyanennyibe kerül de mire behozzák Mo-ra 130 ezer Ft-ot kérnek érte.
Szóval a 3 hét alatt nagyon megszerettem ezt a kést, mindenkinek ajánlom (aki ennyit rá tud szánni).
Általában olcsón jó minőséget sajnos nem kapunk.
Az AK szuronyt éppen ezért én sem ajánlom (kivéve ha arra akarod használni amire való ...szuronynak)
A túlélési feladatokra nehéz (vastag penge) , 18-25 cm pengehosszúságú kés kell, mert csak ezt tudod univerzálisan használni (balta, Machete ... helyett is).
Sziasztok!
Nem akarok okoskodni de láttam hogy akar valaki csinálni egy magyar túlélő site-ot.
Segítsünk neki!
Ez a mi érdekünk is lenne.
Sajnos nem nagyon van olyan magyar túlélő oldal ahonnan használható információkat lehetne beszerezni.
Külföldön ezrével vannak az ilyen site-ok.
Olyan sokan írogatunk a fórumokba, mégis gyakorlati információ nem nagyon található benne.
Ha mindenik elkezdene beírogatni a keresőkbe különb. kulcsszavakat a túléléssel kapcsolatban, és a legjobb linkeket feltennénk az oldalra, esetleg aki ért angolul le is fordítaná, akkor nagyon sok informáviót lehetne összeszedni rövid idő alatt.
íme néhány link a magam részéről:
http://www.wilderness-survival.net/
http://www.mijneigenfavorieten.nl/knivelinks/
http://www.wilderness-survival.net/
http://www.actiongear.com/
http://www.honvedelem.hu/cikk.php?cikk=6132
Az utóbbi az Ármádia magazin egyik száma, érdemes megnézegetni az összeset mert mindegyikbe írt Ales egy-egy cikket a túléléssel, késekkel kapcsolatban.
A hátizsákos részhez annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy én is műanyag dobozkákba (PV-s sárga dobozok 18x10x6 cm.) szoktam pakolgatni a kisebb cuccokat, ez szerintem is praktikus ötlet.
Csak ezeket a dobozokat nem egyszerű normálisan elhelyezni, hogy ne zörögjenek és ésszerű helyet foglaljanak el a csővázas hátizsákban.
Gyógyszerekhez, tartalék csatokhoz, varró-javító készlethez ezek a legjobb tároló eszközök szvsz.
Most találtam csak rá a topicra...
Viszont az én oldalam az első link. :-))
Ha akarjátok és van rá igény rakok fel új anyagokat, mind a kséekről, mid pedig a túlélésről, felszerelésekről.
Itt olvasható az első anyag, de érdemes megnézni az ejtőernyős és a búvár oldalakat is.
Ha van igény, még teszek ki új infókat is.
Háát én sem télen kezdeném a Tisza-tó átúszását, az tuti :) Viszont, lehet, hogy nyáron meg kéne küzdened a horgászokkal a halért a sátorhelyért meg a vizitúrásokkal, télleg kezd túlélésre hasonlítani a dolog :))
Az tuti hogy vannak rajta elhagyatott, apro szigetek. Ami lekuzdendo: szunyogok, meg a sok viziturazo, akikkel nem kell torodni. Es apro a terulet. Erdekes otlet szerintem azt eljatszani, hogy megallunk valahol, a parton, ahova lementunk, majd osszecuccolunk, bezarjuk az autot es rajta, tempozas be egy szigethez, mindenki viszi a cuccat ahogy tudja. Szaritgatas, korulnezes, innentol kezdve mar lehet halaszni, tutajt kesziteni, vagy szimplan uszkalni mashova. Ezernyi lehetoseg van, persze azert kezdesnek ne telen csinaljuk :)
Feltettem pár térképet a Tisza-tóról, szerintem elég kicsi a terület és még nem tudom, hogy az egész használható-e, de keresek róla infókat még.
Sajna más sziget nemigen van ami ilyen célra használható lenne, csak ehhez vmi néptelen időszakot kéne arrafelé kifogni.
Hmm...Tisza-to jonak tunik! Ha eleg nagy meg tenyleg nem zavarnak be. Vandorlas eleg fontos, mert gyorsan ki lehet meriteni egy adott kisebb kornyek lehetosegeit (kaja, szaraz fak, stb.) EK-Magyarorszagot nem igazan ismerem.
Nehezen lehet jo terepet talalni itthon, de mindenkeppen eszak/eszakkelet iranyban kell keresgelni. Esetleg meg felmerulhetnek a Tisza-to lakatlan szigetei. Megint jon a kerdes mennyire akar az ember vandorolni, meg mennyire zavarja, ha hatra kell fordulni valamilyen civilizacios letesitmenyt meglatva.
ÉK magyarországot nem ismerem igazán, majd elkószálok arra is párszor.
Dunántúl ismerősebb, a Vértesben szeretek kószálni, de az pl. alkalmatlan lenne egy ilyen rendezvényre, mert állandóan kerítésekbe, vadászlesekbe vagy erdőgazdálkodási területekbe botlik az ember :(, a Bakonnyal kapcsolatos aggályaid teljesen jogosak asszem "...és jött a csősz és mindenkit kizavart a kukoricásból" :))
Nekem a dédelgetett vágyam egy Földközitengeres-szigetes játék, de ennek sok akadálya van (az oda- és elutazás költségén kívül). Magyarországon talán Belső-Somogy, Bakony nem jó, sokan túráznak arra meg tájvédelmi körzet is van arra egy-kettő biztos ->tuti seggberúgás lenne a vége.
Véleményem szerint mindenképpen Dunántúlban vagy ÉK-Magyarországban érdemes gondolkodni.
Nekem az egyik haverom vette az amcsi hadsereg valamelyik ellátójától $1.5-ért, de már nagyon sok helyen lehet kapni-főleg a tengerentúlon, de mintha itthon is láttam volna egyszer, talán a Mountexben.
Igen az edény az télleg hasznos dolog, nekem Mg tömb helyett gyújtókockám van, könnyen gyullad és nagy hőt termel. Csak persze nem árt hozzá vmi gyújtó eszköz.
Magnézium tömböt hol és mennyiért lehet venni?
Egy ilyen hétvégi program tetszik, pár ismerőssel már próbáltunk ilyeneket összehozni, csak nehéz volt egyeztetni a különböző időbeosztásokat.
És szerintetek hova kéne szervezni egy ilyet?
Sajnos alig van olyan hely, ahol nem ütközöl civilizációba magyarországon.
Nekem igazából nincs tuti tippem, esetleg vhol a Bakonyban működne a dolog.