Keresés

Részletes keresés

Attis_ Creative Commons License 2006.11.05 0 0 25010

Köszönöm a gyors válaszokat.

Esetleg valami m2 árat tudtok munkadíjra mondani?Sajátkezüleg is

neki lehet veselkedni?A plafonra a lécek hogyan vanak rögzítve?

Bocs a sok kérdésért, de csak néhány napja halottam erről a "száraz vakolásról".

Köszi

_Zsolesz_ Creative Commons License 2006.11.05 0 0 25008

Szervusztok!

Felújítás, bővítés kapcsán a szocpol témakörben tudtok segíteni? Esetleg átiránytás más topicra (én sajnos igazán használhatót nem találtam). Első, és talán legfontosabb kérdés: egybeltalán hivatalból ki foglalkozik ezzel, kit kell megkeresni, ha szeretnék elindulni ezen a rögö úton? Ki kell, hogy szakszerű, valós infókat adjon? Építésügyi hatóság; bankok, stb. ???

Előre is kösz': _Zsolesz_

Pátyi Creative Commons License 2006.11.05 0 0 25007
Szia Attis!

A gipszkartonborítással csak nyerhettek.
A gúzolás, az alapvakolás és a simítóvakolás költségei úgy anyagárban, mint munkadíjban jóval meghaladják a gipszkartonozásét. A vakolással járó koszról nem is beszélve, illetve a gyorsaságról. A bizonyos szerkezetek falraszerelésénél hoszabb tipit és csavart kell használni.
A gipszkarton nagy előnye, hogy bizonyos mennyiségig felveszi a levegő páratartalmát, és ha a légtér szárazabb, akkor kiengedi magából.
A téglára ragasztott lapokat nem szabad hasonlítani a faszerkezetre szerelthez, bár ott a fogadóalapnak min. 16 mm-es OSB lapnak kellene lennie, amire már sokminden szerelhető. (konyha, és fürdőszoba esetében egyeztetni szoktunk a vizessel, és figyelembe vesszük a lehetséges bútorzat rögzítési magasságát, és előre besűrítjük a fa bordázatot)
Nyugodtan válassztátok a gipszkartonozást.
Előzmény: Attis_ (25001)
Erzsébeti Creative Commons License 2006.11.05 0 0 25006

Én sz*pta már eleget ezzel mikor fel kellett akasztanom akár egy konyhai felsőszekrényt, akár egy normálisabb méretű könyvespolcot:(

Dolgoztam már olyan házban is ami olyan "amerikai" volt hogy csak na (marha büszke volt rá a tulaj..) Tudod olyan sorházszerűen épített 6 nm-es hátsókertel rendelkező modernek mondható gettó... Na ott a belső falakon is 3 cm vastag nikecel szerű botítás volt... az nem volt semmi:( szinte semmit sem tudtunk felakasztani a falra, még egy közepes képkeret is sz*póágba került ott... Persze az asztalos volt a hülye, mert egy "amerika" házban minden tökéletes, és ha valami nem megy itt akkor csakis a hülye helyi brigád lehet a bűnös, mert a ház az maga a tökély.. mármint a tulaj szerint..

Ja azóta eladta, és most egy sima téglaházban lakik:))

Erzsébeti

Előzmény: Lacivill (25005)
Lacivill Creative Commons License 2006.11.05 0 0 25005

egyáltalán nem érzem, hogy komplikált lenne bármit is felakasztani, megfelelő tipli kell hozzá.

Előzmény: Erzsébeti (25004)
Erzsébeti Creative Commons License 2006.11.05 0 0 25004

Én még azt is a hátrámyok közé sorolom, hogy ha nem egy sima képkeretről van szó akkor marha körülményes bármit is felakasztani a falra.....

Erzsébeti

porker Creative Commons License 2006.11.05 0 0 25003
Illetve hátránya, hogy a lapok összeeresztésénél spéci szalagot érdemes használni, ami megfelelő rugalmasságot biztosít, ha a két lap egymás mellett mozog egy kicsit és így nem reped a festés. .. Hozzáteszem: szerencsés esetben, mert nekem a plafonon azért meg-megjelennek apró torzulások.
Előzmény: Lacivill (25002)
Lacivill Creative Commons License 2006.11.05 0 0 25002

Mi így csináltuk házilagosan, száraz vakolásnak hívják, így kereshetsz rá.

Menyezetre több megoldás van, mi a duplatetőlécezést csináltuk, és így belefér a süllyesztett halogén lámpa is. Nekünk se volt idönk a kiszáradásra várni.

A ragasztó sajnos nagyon húzos áru a rendszerben..........

Hátránya lehet hogy érzékenyebben reagál a sérülésekre, pl. ajtókilincs stb......

Előzmény: Attis_ (25001)
Attis_ Creative Commons License 2006.11.05 0 0 25001

Sziasztok

Szeretnék véleményt kérni azzal kapcsolatban, amit nekem ajánlottak: egy téglaházban a belső falfelületek vakolása helyett a csupasz falakra gipszkarton lapot ragasztani.
Előnye, hogy a lapok csatlakozásainak elsimítása után azonnal jöhet a kétrétegű festés és kész. Nem kell semmilyen egyéb fal-előkészítés.
(Állítólag hangszigetelés szempontjából is kedvezőbb ez a megoldás a vakolásnál.)

Van ennek a tchnológiának valami hátránya? Illetve mennyivel drágább így, mint a hagyomásnyos vakolás+festés?

A plafonon milyen megoldás lehetne alakalmazni?

Ha jó a glettelés akkor az illesztések nem látszanak? Gondolam üvegszálas erősítés stb.

Köszi

sorah Creative Commons License 2006.11.04 0 0 25000
Festot keresnek kedvezo aron budan, azonnali kezdessel. Fal- es zomancfestes (ablak/ajto/radiator). A legtobb falat mar csak festeni kell (glett es csiszolas megvolt) + az ajtok/ablakok mar alapozva vannak. Mik a realis munkadijak egyebkent igy, hogy mar csak az utolso fazis van hatra? Radiatorokat is szoktak csiszolni vagy csak rafestik az alapozot a meglevo festekre? Koszi a segitseget - jon a hideg, ugyhogy a napokban kell talalnom valakit, aki nem egyedul dolgozik es mernetek ajanlani.
hajnacsan Creative Commons License 2006.11.03 0 0 24999

Hu, köszönöm a kimerítő számításokat és véleményeket MINDENKINEK!

Látom már az alapinfón belül is lehetnek szórások, sokmindentől függ mennyi a vége. Koszorú, vasalás, szigetelés biztosan lesz, de tény, hogy a nm nem elegendő infó, tudni kellene a rétegrendet és mit milyen "vastagon" tesznek bele. Azért legalább azt már én is látom, hogy nemcsak betonról van szó, hanem egy csomó minden másról is...

Előzmény: viktor a takarító (24995)
Pátyi Creative Commons License 2006.11.03 0 0 24998
2003-ban indítottam útjára a Szép házat, szebb Hazát! programot.
Úgy gondoltam, és gondolom ma is, hogy ami szép volt régen, az szép ma is.
Petőfi írta: "...Más hazában híven őrzik, mindazt ami nemzeti..."
Az építész fórumon, meg több helyen is, azonnal magyarkodással vádoltak.
Sokan nem akarják tovább gondolni. A Nemzet tótokból, svábokból, szerbekből, sokácokból...stb áll, és minden nemzetiségnek meg van a maga sajátos építészeti hagyománya. megvannak a saját, évszázadok alatt kialakult egyedivé vált motívuma. Ez tette, és még teszi is színesebbé az országot.
Ha mindezzel okosan bánunk, akkor eljutunk oda, hogy házak helyett otthont építünk, ami számunkra a legkedvesebb, ahol valóban otthon érezzük magunkat.
Nagyon jó példa a virágos erkély. Ha többen csináljuk, példát vesznek rólunk.
Az szerintem a leg "veszélyesebb", amikor azt a kérdést teszik fel, hogy minek ez ?!
Előzmény: peter513 (24992)
Pátyi Creative Commons License 2006.11.03 0 0 24997
Ha a terasz nincs kiemelve, akkor nem kell sávalap, csak a széleknél kell "megerősíteni.
max. 3x3 m-es dilattációs táblaméret.
cca 4 m3 024-es sóder fuvarral együtt max. 25000
13 q cement fuvarral max. 35000
vasbetonháló 3 db fuvarral cca 40000

A helyszini betonozás 10 cm vastagságban 8000 ft/m2 216000
dilettációs hézagoló 5000
bonobyt 8000

ideális esetben ez összesen: 327000 Ft
Ha ki kell emelni, akkor sem kell zsaluzni. Elég egy 40 cm es sávalap, zsalukőből a megfelelő szint, és a feltöltéshez szükséges föld, annak tömörítése, és sóderágy készítése.
Előzmény: hajnacsan (24993)
memorix Creative Commons License 2006.11.03 0 0 24996

KELL HOZZÁ: 

TRANSPORT BETON  ára 1m3 X 10500 +Á + adalék anyag

ZSALÚKŐ

12 cm -s VAS A VASALÁSHOZ

TÉRHÁLÓ 4-S

FAGYÁLLÓ CSEMPERAGASZTÓ

KINTI BURKOLAT  17M2

NIKECELL

ESETLEG TÖLTŐ HOMOK, KAVICS

VIZELLENI SZIGETELÉS pl GV lemez

AZ ANYAG KB 400-700EfT KIJÖN, függ a mélységtől is hogy mennyi beton megy bele...lehet a terasz fölszinén, 1 zsalú kő magaságában, 2 zsalú kő magaságában, 3 zsalú kö magaságában is...a betonba ilyenkor már adalék anyag kell, hogy ne fagyjon széjjel...

MUNKADÍJ:

FÖLDMUNKA

SÁVALAPOZÁS

HELYSZINRE SZÁLLÍTÁS

VASSZERELÉS

BURKOLÁS

2 SZAKI (burkoló, köműves) + 2 SEGÉD ERŐ KB

ÁSÁS 2-4 nap a földmunka a terep függvénye...sziklás talajba vagy vizenyős területen egy kicsit nehezebb a munka...+ a visszatöltés kézi erővel drágább mint a gép kis gépnél 50eFt a napi rezsi óradíj + kiszállás...

1-2 nap vasszerelés, vizszigetelés és betonozás

2-3 nap burkolás

kb 300-700eFt +Á (Ha hivatalosan csinálja akkor 1/3-e marad meg szétosztáshoz)

Na igy már akár lehet 1 M -s az ajánlat...:)

Talán a térkő egy picit ólcsóbb vagy ha magad csinálod...(persze ehez kell szerszám ami szintén nem ólcsó)

viktor a takarító Creative Commons License 2006.11.03 0 0 24995

Hali!

Most fejeztük be házilagosan a terasz betonozását. Ez kb. 33 m2 felületet jelent, amibe kb 3,3 m3 C16/24 beton ment bele (mixer, KK). 

A teraszon körbe van koszorú (3*11-es beton hosszvas), plusz hálós vasalás, plusz itt-ott néhány hosszvas kiegészítésként. A dilatációs hézagnak elég 1cm-es nikecell vagy valami hasonló hulladék.

Van hozzá 3 támfal (1 beton és kettő tégla), azon támaszkodik fel, egyébként köszöni, jól van. A támfal összköltsége alig 10e Ft volt, a vasalás 55e Ft, a beton 50 (4m3)+áfa .

Mivel minden házilagos, munkadíj nem nagyon volt. Magam egyszeri közgazdász vagyok, de a támfalak és a vasalás sem jelentett megoldhatatlan akadályt.

A betonozás kemény munka volt, de kb. 4-6 gyakorlott ember megcsinálja (1 lapátol, 2-3 talicskáz, 1-2 bedolgoz és simít), illetve, ha a mixer oda tud állni, akkor egyszerűbb, mert egyből beönti, csak teríteni és csömöszölni kell, majd simítani.

Aki ezért 1-2 milliót kért volna, azt kiröhögöm, aztán kiplakátolom, mint a "Nagy lehúzóművészt" a környéken....

Ami még nincs benne, az a terasz, fal csatlakozás (ha az épület koszorújához illeszkedik, illik lefelé hőszigetelni. ez nálam maradék austrotherm expertből van. ennek ára 5cm-re 1600 Ft/m2), ahol vízszigetelés is szükséges lehet, ha az épület vízszigetelését nem hajtották fel legalább az első téglasorig.

A burkolás külön terület, ott sok függ a felület vízszigetelésétől (lehet-e szivárgó víz talajból), illetve a burkolat minőségétől.

Egyébként a térkő sem olcsó, és lerakáshoz is kell a jó szakember...

rrroka Creative Commons License 2006.11.03 0 0 24994
mi, 27m2-t millióért akarnak lebetonozni neked? feléért összeugrik itt egy csapat, én pl remekül lapátolom a cementet a keverőbe! :D
a térkő szerintem amugy szebb.
hajnacsan Creative Commons License 2006.11.03 0 0 24993

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni teraszbetonozás árakkal kapcsolatosan.

Alapadatok:

- 4 lakásos társasház teremgarázzsal

- a mi lakásunk egy földszinti, ehhez tartozik terasz

- építtető nm-ár 1/4-edéért akarja adni a plussz teraszméretet nm-enként

- ok: komoly alapásást igényel, zsaluzni kell, vasalni, stb.

Nekünk a 10nm helyett 27nm kellene és ez millióüs nagyságrendre jön ki... :-/

Ennyit semmiképpen nem tudunk plusszba rászánni, akkor inkább térkő...

Vélemények?

köszönöm...

peter513 Creative Commons License 2006.11.03 0 0 24992

Egyetértek fefefe-vel. Az embereknek tetszik a díszes, de arra már nem veszik a fáradtágot, hogy egy kicsit díszítsék is a környezetüket. Még a szemetet sem képesek a kukáig elvinni, hogy lehetne azt elvárni, hogy végiggondolják, minimális költséggel mi módon lehetne díszesebb a lakásuk.

Én két éve költöztem ki a panelből. A 20 lakásos lépcsőházban a mi erkélyünkön volt először virág, majd 1 év múlva lett még hármon. A virágomról évente kétszer szüreteltem horgászdamilt.

fefefe Creative Commons License 2006.11.03 0 0 24991

tapasztalatom szerint van, de sajnos egyre ritkábban.

mi próbálunk a most épülő házunkba néhány népi/hagyományos elemet becsempészni.

igaz, ez nem igazán míves, meg faragott, de hát ki tudja, unalmas óráimban mit fogok még elkövetni rajta ;-)

az ácsok, idős szomszédok mind azt mondják: végre egy szép ház!

a tervezők fele, akivel előtte egyeztettünk, annak hallatán, hogy olyan parasztházas jellegűt szeretnénk, azt mondta, ja, meg nádtető is legyen, mi?! mindezt nem kis gúnnyal. szóval azon az oldalon is lenne mit fejlődni, mert így az emberek többségének fel sem merül a fejében a hagyományőrzés lehetőségének gondolata, egyből kapja a divatos amerikai és mediterrán stílust.

ismerősök is először furán néztek, a látványterv alapján a megjegyzés: ja, ti ilyen parasztházat akartok? aztán ahogy készül, egyre jobban tetszik mindenkinek.

szóval igény lehetne, de ugye "a mai, rohanó világban" az emberek nagy részének eszébe sem jut, hogy ezt is lehetne a mai igényekhez igazítva tálalni.

Előzmény: Pátyi (24990)
Pátyi Creative Commons License 2006.11.02 0 0 24990
Közvéleményt kutatok:

Építészeti hagyományaink felelevenítése és alkalmazása a gyakorlatban

Van e erre igény? Vajon kell e még a szép, eredeti motívum, vajon fontos e a míves homlokzat, a mesteri ácsmunka, vagy a faragott tornác (ma terasz)?
porker Creative Commons License 2006.11.02 0 0 24989
Én tapasztalatból tudok 2 gyártót. Az egyik masszív, viszonylag olcsó ajtót gyárt (és szerel) nem túl exclusive kivitelben. A másik minőségi burkolatokat is tud, ellenben az ajtót nem érzem "annyira" massízvnak és az ár is magasabb.
Mondom: mindkettő típusom van. Sokat válogattam, amíg ezekhez eljutottam. Panelbe az elsőt ajánlom.
Előzmény: ferenc.nemeth (24987)
t.lantos Creative Commons License 2006.11.02 0 0 24988

Ha nem 10 emeletesben lax, latogass el egy olyanba. Ott van altalaban liftreklam, azon mindig hirdetnek ajtokat :)

Előzmény: ferenc.nemeth (24987)
ferenc.nemeth Creative Commons License 2006.11.02 0 0 24987
Tisztelt Fórum!

Panellakásunkon a bejárati ajtót szeretnénk kicserélni, korszerűsíteni. Ezidáig nem sikerült olyan céget, gyártót találni aki panelhez is készít ajtót és még tetszik is a terméke. Elsősorban fa, vagy fa borítású (nem műanyag) ajtót szeretnék, mely megfelelően biztonságos. Extra igényeim nincsenek. Tippeket szeretnék kapni, hol találok ilyesmit.

köszönettel
feri
Bulu1 Creative Commons License 2006.11.02 0 0 24986

Mindenkinek nagyon köszi a hozzászólásokat. Először beszélek építésszel, akit pontosan kifaggatok, mi építési engedély-köteles, mit lehet a házzal kezdeni és mit nem.

Külön köszi az olcsóbb építőanyag-felajánlást! :)

viktor a takarító Creative Commons License 2006.11.02 0 0 24985

Szia!

Azon a környéken sajnos senkit sem ismerek( pesti gyerek vagyok...).

Előzmény: _Zsolesz_ (24964)
Fido Dido Creative Commons License 2006.11.02 0 0 24984
Sokan teszik ezt, és többségük nincs tisztában vele, hogy egy ilyen módosítás engedélyköteles. Aztán majd valami szemfüles önkormányzati dolgozó velük fogja megtölteni a hivatal kasszáját, mivel akár 200 ezer Ft-ra is büntethetnek érte.
Előzmény: pusek1 (24983)
pusek1 Creative Commons License 2006.11.02 0 0 24983

panellakás erkélyét (lodzsa)szeretném beépítettni, segítséget szeretnék kérni,

hol érdemes érdeklődni, milyet célszerű csináltatni (műanyag, hőszigetelés)

t.lantos Creative Commons License 2006.11.02 0 0 24982
A szomszed azert kerult kepbe, mert ugye masik topicrol ismerem, es nekem csak jo, ha kesik a hasznalatbaveteli, mert annal kesobb kell fizetni. A koltozes meg nem sos.
Előzmény: Jamie25 (24977)
t.lantos Creative Commons License 2006.11.02 0 0 24981

Mondjuk az a szerencses helyzet, hogy a kivitelezo kozel lakik :)))

Az ajto marad ferden, a koltseg resze nem erdekelne, mert nem en fizetnem, de a bontas, a macera, meg hogy hogy sikerul...inkabb amradjon igy.

De fel lesz veve hibanak mindenkeppen, es arengedmenyt fogok erte kerni.

Előzmény: Jamie25 (24977)
t.lantos Creative Commons License 2006.11.02 0 0 24980
Nincs hitel a lakason, ugyhogy ez nem gond.
Előzmény: Jamie25 (24976)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!