Pesten biztos más árak vannak, nekem itt a kis vidéki megyeszékhelyen, 180-ért csinálják teljes ügyintézéssel. Persze engedélyezési terv, de ebben benne van a ház átalakítási teve, egy épülő melléképületé, valamint a kerítés terve. Persze itt is volt aki kapásból 300-at mondott.
Viccen kívül: nyilván megspórolsz egy födémet, ami nem kevés pénz és idő is. (Egyik ismerősömnél - építész - nincs födém, viszont a tetőt betonozták. Mondjuk ez így nem lett olcsó, viszont ő azt mondja, hogy hőtechnikailag jobb...)
Tartósság, megbízhatóság nem tudom hogy jön ide? Így is, úgy is illik egy tetőt úgy megcsinálni, hogy min 50 évet azért álljon. Mondjuk faanyagban kell igényesebben válogatni és precízen kivitelezni (ami azért nem kis feladat, ismerve a mai idők mesterembereit :( ).
Előny a nagy tér, hátrány a nagy tér :) Nyilván nagyobb légteret kell fűteni, úgyhogy ha ilyenre vállalkozol, alaposan szigeteltess. Átmeneti megoldás lehet, a könnyűszerkezetes födém - én is épp ilyenen töröm a fejem - szép nagy fagerendákkal.
Hm. Hát mondjuk ekkora méretre ez húzós ár. Legalábbis az alapján, amit én kutatásaim során kaptam. Lényeg: ha családi házad van akkor csak engedélyezési terv kell. Ha társas, akkor fogják kérni a kivitelit is. A reális árat sok minden befolyásolja, de szerintem az eng. tervre a 200 bőven jó, kivitelire meg talán 500 - ha kell. Árat általában azzal lehet még csökkenteni, ha vállalod, hogy a papírokkal Te rohangálsz pl. az Önkormányzathoz. Ha gondolod megadom a mi tervezőnket....
ZMitya: sok ilyet láttam, skandináviában nagy divat. De ez jóval inkább tervezés kérdése -ahogyan a többiek is írták - és főleg ács mesteré, aki ezt megfelelően el is tudja készíteni. Nekem személy szerint nagyon tetszik, mert hihetetlen térérzetet ad.
Hogy anyagilag mennyivel jönnél ki jobban, azt nem tudom, de szerintem nem igazán: ha a födémet szigetelnéd, majd lambériáznád vagy kartonoznád, az biztos hogy anyagárban olcsóbb mintha egy teljes tető belső oldalát kell szigetelned, burkolnod, festeni... födémgerendán ugyan tudsz spórolni, de nem vagyok biztos benne, hogy ez ellensúlyozza a plusz költségeket.
Mindenképpen vedd figyelembe, hogy egy 6 méteres belmagasság azért kompromisszumokra is kényszerít pl. világítótestek elhelyezése vagy a későbbi festéskor. Ez utóbbit azért nem egyszerű elvégezni házilagosan.
ez lehet, viszont lehet találni olyan szakit is aki nem akar lehuzni és szépen is dolgozik igaz kevés az ilyen és általában be vannak táblázva jó előre, de lehet hogy megéri várni vannak szakik akik a sikfalra is feltudják tenni a kartont hullámosan.. :(
" csináld mert nem biztos hogy tudod a megfelelő trükköket, ha vki jól megcsinálja akkor nagyon szép eredményt lehet elérni de a szakszerütlen munka az nagyon ronda tud lenni."
Ez bizony igaz, a probléma csak az , hogy bizonyos munkák egy átlagkereső bérének 10 x -ébe kerülnek !
a plafonra lehet közvetlenül dübelezni ill. van függesztő lemez, nem célszerű hogy magad csináld mert nem biztos hogy tudod a megfelelő trükköket, ha vki jól megcsinálja akkor nagyon szép eredményt lehet elérni de a szakszerütlen munka az nagyon ronda tud lenni. szvsz inkább keres 1 jó szakit akinek megtudod nézni a munkáját vhol
tudom milyen megcsinálni segédként csináltam már de nem csinálnám meg a sajátom egyedül!!
Most nettó 63-65 m2 körüli a ház. De szeretnénk térdfallal emelni a tetőn, hogy beépítsük, akkor kb 100 m2 lesz. Igazából semmilyen kapaszkodóm nincs, hogy mennyi egy engedélyezési terv. Egyáltalán neked ez volt, vagy kiviteli terv? (Miért?)
epp hazepites/hazepittetes elott allok es azzal jott elo a komuves fazon, h olyan ne csinaljunk fodemet, hanem helyette egy olyan tetot, ami a kulso falakra illeszkedik csak, es megtartja onmagat...
tulajdonkeppen tetszik az otlet, ugyse szeretnek padlast, es allitolag anyagilag is jobban kijovok ebbol a megoldasbol...
kerdeznem, h mennyire tartosak, megbizhatoak ezek a megoldasok ? lehet ebben bizni ?
Már írtam korábban, hogy felújítás előtt állok. Beszéltem egy építésszel, hogy mi a hivatalos eljárás, mire van szükség, hogy felújíthassuk a házat. Azt mondta, hogy vagy kiviteli ter, vagy engedélyezési terv kell. Viszont előbbi 800e-nél kezdődik, az utóbbira is kb. 300e-től kezdődő árat mondott. Ezek a becsült összegek mennyire reálisak?
És ezek még csak tervek!!!
(Ja, Budapest, XI. ker. lenne, ha ez segít valamit.)
Bízok benne, hogy van, én legalábbis megpróbálok a régi hagyományoknak megfelelően felújítani egy házat, amit mások egyből lebontottak volna. Sokan hülyének néznek, igaz elég fanatikusan csinálom, ragaszkodok a régi hagyományokhoz, de szerencsére találtam tervezőt is, aki nagyon partner ebben. Egyébként egy 130 éves parasztházról van szó, igaz eddig nem lakóépületnek használták, habár nem is az. De próbálom hagyományos technológiával megcsinálni, gondolok itt vakolás helyett tapasztásra, a betont száműzöm a házból, és amennyit lehet régi bontott anyag kerül beépítésre, jelenleg éppen bejárati ajtót hajtok. Remélem találok ácsot is aki hajlandó csapolni a gerendákat. Próbálom a környék még meglévő öregházairól ellesni a különböző motívumokat, ami a tűzfalon meg fog jeleni.
A csabakővel történő külső falburkolásról hallott valaki? A hőszigetelése mennyire hatékony (természetesen hőszigetelővel)? Összköltsége mennyire jöhet ki? Állítólag SK megcsinálható, ...
A mennyezeti lécezéshez leggyorsabb a "beütődűbel" Ennek nm ára lécezés-kartonozás 1300-2000 Ft között mozog. Természetesen hozzá lehet fogni házilag is, ha van rá idő. A nm ár igen változó. 800-1600-ig árakról tudok.
Lenne egy kérdésem mennyire reménytelen, hogy ablakot nyitassak egy tűzfalra? Négy emeletes ház harmadik emeletén, a tűzfal egy 1 emeletes házra néz, amit egy belsőudvarra építettek, tehát alattam két emelettel van a teteje. Milyen engedélyek kellenek, és menniyre lehetséges, veszélyezteti-e ez a házat statika vagy tűzvédelmi szempontból?
Felújítás, bővítés kapcsán a szocpol témakörben tudtok segíteni? Esetleg átiránytás más topicra (én sajnos igazán használhatót nem találtam). Első, és talán legfontosabb kérdés: egybeltalán hivatalból ki foglalkozik ezzel, kit kell megkeresni, ha szeretnék elindulni ezen a rögö úton? Ki kell, hogy szakszerű, valós infókat adjon? Építésügyi hatóság; bankok, stb. ???
A gipszkartonborítással csak nyerhettek. A gúzolás, az alapvakolás és a simítóvakolás költségei úgy anyagárban, mint munkadíjban jóval meghaladják a gipszkartonozásét. A vakolással járó koszról nem is beszélve, illetve a gyorsaságról. A bizonyos szerkezetek falraszerelésénél hoszabb tipit és csavart kell használni. A gipszkarton nagy előnye, hogy bizonyos mennyiségig felveszi a levegő páratartalmát, és ha a légtér szárazabb, akkor kiengedi magából. A téglára ragasztott lapokat nem szabad hasonlítani a faszerkezetre szerelthez, bár ott a fogadóalapnak min. 16 mm-es OSB lapnak kellene lennie, amire már sokminden szerelhető. (konyha, és fürdőszoba esetében egyeztetni szoktunk a vizessel, és figyelembe vesszük a lehetséges bútorzat rögzítési magasságát, és előre besűrítjük a fa bordázatot) Nyugodtan válassztátok a gipszkartonozást.
Én sz*pta már eleget ezzel mikor fel kellett akasztanom akár egy konyhai felsőszekrényt, akár egy normálisabb méretű könyvespolcot:(
Dolgoztam már olyan házban is ami olyan "amerikai" volt hogy csak na (marha büszke volt rá a tulaj..) Tudod olyan sorházszerűen épített 6 nm-es hátsókertel rendelkező modernek mondható gettó... Na ott a belső falakon is 3 cm vastag nikecel szerű botítás volt... az nem volt semmi:( szinte semmit sem tudtunk felakasztani a falra, még egy közepes képkeret is sz*póágba került ott... Persze az asztalos volt a hülye, mert egy "amerika" házban minden tökéletes, és ha valami nem megy itt akkor csakis a hülye helyi brigád lehet a bűnös, mert a ház az maga a tökély.. mármint a tulaj szerint..
Ja azóta eladta, és most egy sima téglaházban lakik:))
Illetve hátránya, hogy a lapok összeeresztésénél spéci szalagot érdemes használni, ami megfelelő rugalmasságot biztosít, ha a két lap egymás mellett mozog egy kicsit és így nem reped a festés. .. Hozzáteszem: szerencsés esetben, mert nekem a plafonon azért meg-megjelennek apró torzulások.
Mi így csináltuk házilagosan, száraz vakolásnak hívják, így kereshetsz rá.
Menyezetre több megoldás van, mi a duplatetőlécezést csináltuk, és így belefér a süllyesztett halogén lámpa is. Nekünk se volt idönk a kiszáradásra várni.
A ragasztó sajnos nagyon húzos áru a rendszerben..........
Hátránya lehet hogy érzékenyebben reagál a sérülésekre, pl. ajtókilincs stb......
Szeretnék véleményt kérni azzal kapcsolatban, amit nekem ajánlottak: egy téglaházban a belső falfelületek vakolása helyett a csupasz falakra gipszkarton lapot ragasztani. Előnye, hogy a lapok csatlakozásainak elsimítása után azonnal jöhet a kétrétegű festés és kész. Nem kell semmilyen egyéb fal-előkészítés. (Állítólag hangszigetelés szempontjából is kedvezőbb ez a megoldás a vakolásnál.)
Van ennek a tchnológiának valami hátránya? Illetve mennyivel drágább így, mint a hagyomásnyos vakolás+festés?
A plafonon milyen megoldás lehetne alakalmazni?
Ha jó a glettelés akkor az illesztések nem látszanak? Gondolam üvegszálas erősítés stb.
Festot keresnek kedvezo aron budan, azonnali kezdessel. Fal- es zomancfestes (ablak/ajto/radiator). A legtobb falat mar csak festeni kell (glett es csiszolas megvolt) + az ajtok/ablakok mar alapozva vannak.
Mik a realis munkadijak egyebkent igy, hogy mar csak az utolso fazis van hatra? Radiatorokat is szoktak csiszolni vagy csak rafestik az alapozot a meglevo festekre?
Koszi a segitseget - jon a hideg, ugyhogy a napokban kell talalnom valakit, aki nem egyedul dolgozik es mernetek ajanlani.
Hu, köszönöm a kimerítő számításokat és véleményeket MINDENKINEK!
Látom már az alapinfón belül is lehetnek szórások, sokmindentől függ mennyi a vége. Koszorú, vasalás, szigetelés biztosan lesz, de tény, hogy a nm nem elegendő infó, tudni kellene a rétegrendet és mit milyen "vastagon" tesznek bele. Azért legalább azt már én is látom, hogy nemcsak betonról van szó, hanem egy csomó minden másról is...
2003-ban indítottam útjára a Szép házat, szebb Hazát! programot. Úgy gondoltam, és gondolom ma is, hogy ami szép volt régen, az szép ma is. Petőfi írta: "...Más hazában híven őrzik, mindazt ami nemzeti..." Az építész fórumon, meg több helyen is, azonnal magyarkodással vádoltak. Sokan nem akarják tovább gondolni. A Nemzet tótokból, svábokból, szerbekből, sokácokból...stb áll, és minden nemzetiségnek meg van a maga sajátos építészeti hagyománya. megvannak a saját, évszázadok alatt kialakult egyedivé vált motívuma. Ez tette, és még teszi is színesebbé az országot. Ha mindezzel okosan bánunk, akkor eljutunk oda, hogy házak helyett otthont építünk, ami számunkra a legkedvesebb, ahol valóban otthon érezzük magunkat. Nagyon jó példa a virágos erkély. Ha többen csináljuk, példát vesznek rólunk. Az szerintem a leg "veszélyesebb", amikor azt a kérdést teszik fel, hogy minek ez ?!
Ha a terasz nincs kiemelve, akkor nem kell sávalap, csak a széleknél kell "megerősíteni. max. 3x3 m-es dilattációs táblaméret. cca 4 m3 024-es sóder fuvarral együtt max. 25000 13 q cement fuvarral max. 35000 vasbetonháló 3 db fuvarral cca 40000
A helyszini betonozás 10 cm vastagságban 8000 ft/m2 216000 dilettációs hézagoló 5000 bonobyt 8000
ideális esetben ez összesen: 327000 Ft Ha ki kell emelni, akkor sem kell zsaluzni. Elég egy 40 cm es sávalap, zsalukőből a megfelelő szint, és a feltöltéshez szükséges föld, annak tömörítése, és sóderágy készítése.