Van egy csomó banánfajta. Amit mi eszünk (Cavendish) csak az egyik ezek közül, állítólag messze nem is a legjobb, csak a strapabírósága miatt terjedt el. Nagyapáink még finomabb banánt (Gros Michelt) ettek állítólag. A lényeg, hogy ha kihal a Cavendish, lesz másféle, akár jobb. Nem kell izgulni szerintem.
:-( Én még emlékszem arra az időre, amikor a banán hiánycikk volt, és Mikulás előtt hosszú sorok álltak érte. Nem gondoltam, hogy egyszer újból megérem majd.
Amíg nem Budapest és környéki utakon jártam, nekem sem volt gondom a korábbi országútim 25-ös gumijával. Itt viszont már a 28-at is kevésnek érzem (vagy lehet, hogy öregszem? :-). Na jó, ezt kitárgyaltuk.
na hát ez csodálatos, ugyanis az én tervem is az volt, hogy nem bolyozok, hanem saját zsíron megyek, legfeljebb ha boly van, akkor elöl. :) viszont nekem a hat sok, délután programom van. nomeg idén eddig kb 200km-t tekertem.
SportContactot nem ismerem. 28-as külsőből Maxxis (ez volt gyárilag a biciklin), Michelin Dynamic és Schwalbe Marathonból szereztem tapasztalatot, ezek közül messze a Marathon a legjobb (nem slick, a normál). Nincsenek úttartási gondjai, persze szokni kell az átlagosnál vékonyabb kereket. A kavicsos szakaszt valóban nem szereti, én se :) A felhordott mocskot azért túl lehet élni, de volt már, hogy köves útra tévedtem, nos igyekeztem minél hamarabb újra aszfaltra kerülni.
De mivel nekem a másik biciklin 23-as gumi van (pontosabban tegnapig az volt), így nekem a 28-as ilyen szempontból kevésbé problémás :)
Lehet, hogy igazad van. A Continental SportContact-ot ismered? Úgy éreztem az is eléggé ráz ahhoz képest, hogy 32-es. Akkor gondolom vmi kemény anyagból lehet.
Maratonból milyet használsz: slick-et vagy a normált? Hogyan viselkedik kanyarban, ha nem teljesen tiszta az aszfalt.
Egyébként egy hónapja próbáltam beszerezni Schwalbe SpeedCruiser-t (30-622), mert leírás alapján pont annak tünt, amit én szeretnék, csak nem volt elérhetö a magyar forgalmazónál, No-ból kellett volna hozani egy hónap átfutási idövel.
Te nem érzed úgy, hogy a 28-as gumit túlzottan megvezetik a repedések és hogy kicsit bizonytalan, ha kavicsos/köves szakaszra jut az ember (nem erdei úton járok, de elöfordul, hogy felhordják a mocskot az útra a teherautók).
Az is ilyen "tükörfordítás", hogy a szó eleji betűk ugyanazok legyenek és emiatt a rövidítés se változzék. :-) Még szerencse, hogy legalább az igazságot tették bele a "Rocket Propelled" szavakkal, nem pedig valami tölteléket, mint mondjuk "Really Professional" :-D
Nem mondod, te nem voltál katona? Vagy ahol te voltál, ott nem ragasztgatták kötbe gyufaszálakkal az RPG-tokot az öregek, hogy legyen mibe tenniük az obsitot?
És ezek el is hiszik maguknak. :-( Aztán nem elég, hogy leszorítanak, de még ki is szólnak az autójukból.
Amerikai filmekben láttam, hogy amikor lejár valakinek a jogosítványa, újra KRESZ-vizsgát kell tennie a hosszabbításért. Szerintem nagyon értelmes rendszer, nálunk is ezt kellene csinálni, mert öt évvel a vizsga után már alig tudja valaki a szabályokat. Persze a magyar megvalósításnak nyilván egy tízezer forintos vizsgailleték lenne a lényege...
Ezeket a hozzászólásokat én is elolvastam, szörnyülködtem is rajta egy keveset. Sajnos az ilyenek (autóban ülve) minősítgetik bringázó embertársaikat, amikor az utóbbiak - halált megvető bátorságról tanúbizonyságot téve - kimerészkednek a közutakra.
...egyébként pedig Ручной Противотанковый Гранатомёт, vagyis kézi páncélelhárító gránátvető ("katonai fordítása - hogy ugyanaz legyen a rövidítése - Rakéta Páncéltörő Gránát, hehe) abból is a 7-es széria, vagyis ez itt:
Olyasmi... annak ugyebár a legjobb barátom (volt? vagy tán még most is az) a "villamos elleni szekció" vezetője :-) én inkább a buszokra szakosodtam annak idején.
"járdán nem tilos bicajozni, KRESZ szerint a gyalogosokat nem zavarhatod, de használhatod, ha az út nem alkalmas bicajozásra. pl a margithid nem alkalmas."
"bicajosok között is van hűlye, pl tudtátok hogy kresz szerint balra nem lehet bekanyarodnotok főúton bringával (kivéve ha van lámpa hozzá (nem a bicajon, hanem közlekedési :) )) ???"
"Hídon, alagútban az úttesten kerékpározni tilos. Ma ez a KRESZ. A Margit-híd déli járdája elvileg kerékpárút, csak a festék soha nem érkezett meg rá."
"vazz, ti ismeritek a kreszt? a hídon az úton NEM közlekedhet biciklista..."
"A poszt írója is egy idióta, tegyük hozzá. Hídon és alagútban soha nem volt szabad kerékpározni úttesten."
"szvsz, ahol félted az életed a kocsik között mert hülyén vezetnek, az elég ok arra hogy kerékpáros közlekedésre alkalmatlan legyen."
"Lehet fikázni a buszsofőrt de a Margit hídon a déli járda a bicigliút"
Ezek egy részére meg is érkezett a cáfolat. Egy amerikai protestáns teológus, James White mondta egyszer, hogy azért nem tart a honlapján visszajelzés-ablakot, mert az utcáról beszaladó hozzászólók napi termése a legbiztosabb gyűjtőhelye az össznépi tudatlanságnak.
Nevezés: Előnevezés nem kötelező - de nagyban segíti a Rendezőség munkáját.
Nevezési díj: Nincs - köszönet az önkéntes rendezők lelkesedésének!
Egyéb szolgáltatások: - Biciklis térképtartót korlátozott számban lehet kölcsönözni. - A Célban csomagmegörzést biztosítunk.
Biztonsági előírások: - Bukósisak használata kötelező. Akinek nincs sisakja, az nem kap térképet! - A pályák közúton is haladnak, ahol a KRESz előírásai kötelezőek!
További információk sandor_talas KUKAC yahoo.com
Mindenkit szeretettel várunk!
+++ +++ +++ +++ +++ +++
Nem tájbringás fórumozók véleményei
2008 KingA "Nagyon jól éreztem magam, és szuper, hogy minden csütörtökön alkalmam lesz egy jót bringázni, amihez az adja a motivációt, hogy pontokat kell megtalálnom az erdőben, és mérik az időmet. Mégse csak úgy összevissza a nagyvilágba... :-))"
2007 zfazék "Az év legjobb rendezvényei. [...] mindenkinek érdemes kipróbálni." pROF "Érdemes kipróbálni, szerintem nagyon érdekes és izgalmas!" phu "[...] nagyon tetszett a móka, ezen a héten is megyek, ha tudok."