Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2023.05.09 -1 0 88216
Törölt nick Creative Commons License 2023.05.08 -1 0 88215

Hát a hajdúnál még könnyű volt leszedni, de egy mai mikrovezérlős cuccnál már nem annyira.

"azonban öblítésre jobb a hidegvíz"

Mármint milyen szempontból, én azt érzékelem hogy a ruháknak fizikailag jó, persze energetikailag pazarlás és rosszabb.

Igen összességben inkább hobbi a dolog mint világmegváltásos energiaspórolás. Viszont nálunk tavasztól őszig tényleg túl sok a melegviz, még mindig jobb ilyen módon felélni/elhasználni, mint hagynia  semmibe veszni. A túl sokat úgy értem, nem fogyasztunk annyit amennyit termel (40 vákuumcső, 300 liter hmv tartály, ami még felfűthető faelgázról, pufferről és sima gázkazánról is)

Előzmény: kiggyo (88211)
Törölt nick Creative Commons License 2023.05.08 -1 0 88214

Kicsit pontatlanul fogalmaztam, mert a mosógép mosogatógép nem lett átalakítva, ezért elnézést

A mosógép kapott egy keverőszelepet a bemeneten, amivel be tudod állítani, hogy milyen hőmérsékletű vizet kapjon mosáskor. Hátránya, hogy meleg vízzel is öblít, meg mindig azt kap ami be van állítva, így van pazarlás része is. de mivel a hmv tartályban a kollektor termeli meg a melegvizet "ingyen", ezért kb mindegy ilyen szempontból. Főleg azért mert nyáron annyi meleg vizünk van, amennyit nem tudunk elhasználni, azaz nem mástól vesszük el.

Az utóbbi hónapban molyoltam vele még kicsit, és ki tudtam hozni belőle kis logikai kiegészítéssel az öblítés jelet is. Tervbe van véve, hogy így a sima öblítésnél amihez nem kell melegviz, egy szelepet meg fog húzni, és akkor direktben kapja meg a hideg vizet. Annyit megjegyeznék, ez a melegvizes öblítés bár energia pazarlóbb, de más szempontból előnyös, főleg a  ruháknak, amennyire észrevettem. Illetve gyorsabban meg is száradnak centrifugázás után valamennyivel (nincs szárítógépünk).

A mosogatógépnél szintén ugyanez van, bemenetén egy egy keverőszelep, amivel be tudod állítani miylen vizet kapjon.

Zárszóként  annyit megjegyeznék, hogy egy ilyen termosztatikus keverőszelep azért 20-30ezer ft, plusz hozzá pár szerelvény, stb, nem úszod meg 35 ezer ft alatt ezt a dolgot, de inkább 40 még saját szereléssel is (kivétel ha hever amúgy is egy ilyen otthon, vagy valahol olcsón hozzájutsz). Igazából erősen kérdéses, hogy emiatt mennyire éri meg gazdasági szempontból, főleg ha van napelem is.... dehát a hobbi az hobbi :-)

(egyszer korábban még sok évvel ezelőtt volt egy hajdú mosógépünk, abba komolyan belenyúltam és átalakítottam, sokmindent lehetett benne állítani. Egy mikrovezérlős cucc volt, ott tényleg átalakításról volt szó, de az a vas ma már nincs meg)

Előzmény: aMedveTovábbraIsNapozik (88209)
kiggyo Creative Commons License 2023.05.08 0 0 88213

Jaja. Mondjuk nekem a keverőszelep adott volt mert fatüzeléssel fűtöttem a puffert, volt az 100 fokos is :-)

De valóban nem sokat lehet sprórolni a melegvizes mosással.

Előzmény: aMedveTovábbraIsNapozik (88212)
aMedveTovábbraIsNapozik Creative Commons License 2023.05.08 0 0 88212

Köszönöm szépen!

Ha egy keverő szepel, fittingek alsó hangon 20e Ft, akkor már végiggondolni sem érdemes, 4-10 év a megtérülés. Egyszerűbb 4-10 év alatt dolgozni egy órát és megkeresni azt a pénzt.

Előzmény: kiggyo (88211)
kiggyo Creative Commons License 2023.05.07 0 0 88211

Bár nem engem kérdeztél, de hátha hasznos.

Sokáig járattam én is napkolis melegvízről a cuccaimat. A tároló kimenetére tettem egy keverőszelepet, 45-50 fok körüli víz jött így ki mindig, melegebbel nem jó mosni, stb...

A mosogatógép eszi 50 fokig, némileg kevesebbet fogyasztott de nem sokkal, mivel órákig elvan azzal a pár liter vízzel, melengetnie kell.

A mosógép már jobb helyzet, azonban öblítésre jobb a hidegvíz, ezért egy külső szeleppel oldottam meg (hajdú energomat mosógép dupla szelepe) és loptam jelet a mosógépből arra hogy mikor van öblítős programon, akkor hideget kapott.

Vannak típusspecifikus tippek is a google-n, ha jól rémlik a cser kft honlapján is van valami.

Jó játék volt, sokat nem hozott a konyhára így szépen el is kopott nálam az ügy.

Előzmény: aMedveTovábbraIsNapozik (88209)
HA7VW_ Creative Commons License 2023.05.06 -1 0 88210

Nálunk az 5 kWp napelem rendszer a 2 hónapos üzeme alatt most érte el az 500 kWó visszatermelést. 650-et teljesített, abból 150-et használtunk el helyben.

aMedveTovábbraIsNapozik Creative Commons License 2023.05.06 -1 0 88209

A mosógép, mosogatógép utólagos átalakítása mit jelent?

Tudnád részletezni, mesélni róla?

Nálam az épületvilágítás és a kamerák az extra fogyasztók, utóbbiakat most cseréltem korszerűbbre.

Előzmény: Törölt nick (88207)
Atis57 Creative Commons License 2023.05.05 0 0 88208

Szia!

Igy a leirás után --nem értem mit csináltok ennyi árammal --eszitek? :(

A lehetséges áramzabálók ;a készenléti tápok,(LCD TV  készenlét ? ) ilyen,olyan modemek, mikró,mosó,száritógép  digit kijelzés?

A cirkó tápja+ szivattyúja? Egy csomó "szuper energiatakarékos vackot " ki kel húzni/kapcsolós dugaljjal működtetni? mert a ráirt értékek --kétségesek !

Én 55nm  lakom (2 fő )és most már  havi 60kWh  alá nem tudom vinni.......

A készenléti fogyasztás 5,5Wh ra van leszoritva.. előtte 150W felett volt!

Pl; a klima --inverteres ---napi 10 óra üzemben kevesebbet fogyaszt mint 2x ....3x elinditva  1-1 órát.

Előzmény: Centi the real (88205)
Törölt nick Creative Commons License 2023.05.05 -1 0 88207

Nálunk 4,5 lakó, két kisgyermek a 0.5 meg anyós, aki mondjuk az év felében itt van de lehet többet is, azaz inkább 5.

Éves szinten 2000kWh körül megállunk, és nem élünk aszkéta életet - de tudatosan odafigyelünk a felhasználásra. Talán csak annyiban, hogy nincs tv. A ház maga nem olyan kicsi 110-120m2 lakrész és kb 70 m2 szuterén.

Melegvíz napkollektorral mondjuk az év 60-70%-ban (persze évfüggő), ez sokat segít és hoz, és félig meddig faelgázzal fűtünk télen is pufferre, a melegvíz azaz HMV töltés is innen megy télen leginkább. Azaz fűtésre a keringetők mennek, bár abból van 4 vagy 5 hirtelen nem is tudom. Konyhában a főzőlap gáz,a  sütő villany, már megvan az indukciós főzőlap, de még nem volt időm kicserélni.

A mosógép sokat megy a két kisgyermek termeli amit kell, de a mosógépünk és a mosogatógépünk is melegvizes (utólagos átalakítások), ez is vesz le valamennyi elektromos fogyasztást.

Ami pluszba tesz rá, sokat barkácsolok itthon, flex hegesztés, gépek stb. Persze éves szinten nézve ez nem lehet sok, mert ezek jellemzően rövid ideig mennek. Illetve az asztali szgép is sokat megy (tervezések éjszakába nyúlóan akár).

Ami megdobta az az ecar fogyasztás, azt külön kezelem a fenti fogyasztásoktól.

Előzmény: Centi the real (88198)
kiggyo Creative Commons License 2023.05.05 -1 0 88206

4db cser kft féle alu abszorber volt a tetőbe integráltan egy lexán alá berakva, áprilistól szeptemberig 50-60 fokon tartotta a 3000 literes fűtési puffert, ebben volt a csőkígyó a hmv-nek.

Mivel nem volt szigetelve a napkoli így nem melegedett efölé, túl sok volt a veszteség.

A cseréplécen ült az abszorber, felette a lexán, alatta odanyomva egy 5cm-es EPS és ennyi.

1000kWh felett termelt egy nyáron így is, erről ment a mosógép meg minden anno.

Aztán tetőcserekor lekerült, nem raktam màr vissza, maradt a napelem.

Előzmény: Tibor691 (88204)
Centi the real Creative Commons License 2023.05.05 -1 0 88205

2 felnőtt,  reggel7 és este 7 közt nincs otthon, én inkább 9 körül érek haza.  Az én nagy gépem (400w-os táp) ritkán megy, akkor is max 1-2 órát.  Gyerekeknek kis notebookjuk van 50W-os táppal.   Szeptemberben költöztünk be, minden villany cucc új (Sütő, Hűtő, világítás, klímák is, de ezek télen nem mennek). Egy nagyobb LCD tv van, napi 2-3 órát megy.  A cirkó keringtetője 60W  Van egy NAS ami 7/24-ben megy, annak is kb 60w-os a tápja, de legtöbbször alvó üzemben van. LG inverteres új mosógép van.

Terveztem egy 10kWp-s napelemes rendszert, (betáplálási engedélyem megvan Huawei inverterre) de aztán a bürokrácia lassúsága, link telepítőcég,  és a bizonytalan elszámolás miatt feladtam, mert 14-16 év alatt futna ki 0-ra, és 4,5millióba került volna. Csak akkor érné meg, akkor lenne valós hozama előbb, ha kibelezném a házat, részben elektromos fűtésre (infra és/vagy  hőszipka ) állnék át,  ami további 4-6 millió lenne legalább, de inkább több (4 éves kondi cirkó van bent radiátorokkal, ezzel vettük a házat) Ezt még lehetne variálni a HMV elektromosra állításával, 0,5 millióért

Villanyautó nincs, egyelőre nem is tervezek vele 5 éven belül. 150nm fűtött tér 3 szinten, + pince és garázs 

A napelem lehetősége miatt kiépítésre került 3x25A. (az sem volt olcsó földkábellel, stb..)

Ezek előtt 60 nm-en lakásban  laktunk, és ott is 200-220kW volt a havi áram. 

Előzmény: Atis57 (88200)
Tibor691 Creative Commons License 2023.05.05 -1 0 88204

Mekkora napkollektorod volt, mennyi volt a megtermelt éves hőmennyiséget?

Előzmény: kiggyo (88199)
Atis57 Creative Commons License 2023.05.04 0 0 88203

Szia!

Köszi ,lehetséges. 

Nekem eddig az jött ki az ilyen adatokból, hogy a melegebb évek  több energiába kerülnek (viz, villany, főzőgáz ) mint a jó hidegek.Legalábbis az utólsó 23 évben. 

Előzmény: kiggyo (88202)
kiggyo Creative Commons License 2023.05.04 0 0 88202

Nyugodtan. Ha valami érdekel részletesebben az előző évek havi bontásban is meg vannak, tavaly ráuntam és évente olvasom csak le. 

Raktam okosmérőt a villanyórához és pár helyre, azon látom a napi eseményeket.

Előzmény: Atis57 (88201)
Atis57 Creative Commons License 2023.05.04 0 0 88201

Szia!

Engedelmeddel kimazsolázom az adatokat.......             köszönettel.

Előzmény: kiggyo (88199)
Atis57 Creative Commons License 2023.05.04 0 0 88200

Szia!

Onnan; nagyon odafigyelek, és csak a sütő az, ami "nagyfogyasztó" , minden ledes,  inverteres új hűtő, és képtelenség ............

Ha leirnád ? Talán többet tudnánk összehozni.

A 4 fő (az a 2 gyerek )  bizony sokat tud tenni ......

Pl; a fiam 800W-s  ámitógép tápja "gamer gép"  24 órában , mert a kikapcsolás  után kell 2 óra mire "átmelegszik "s csak utána lehet vele játszani .........plusz a többi okossága?

Én a A+++++++++++++  hűtővel faragtam rá , csak 35W-s a kompresszora  de ha pihen 10 percet akkor 50 percet is megy ! ---de az elején 100W-al indul  s 10' után tartja a 30W-t .

nyáron lese kapcsolt ,tehát a 744óra/ hót tudta ......... eladtam!

Előzmény: Centi the real (88198)
kiggyo Creative Commons License 2023.05.04 -1 1 88199

Nincs benne nagy titok, loggolok mindent sok-sok éve.

Van hőmennyiségmérő mindenen, az akkor volt érdekes amikor fatüzelés+puffer+napkoli volt a fűtés+HMV forrása.

Aztán lett hőszivattyú, a HMV pedig nappali áram (éves szaldó) + napelemről direktben megy.

Jelen helyzetben jól látszik hogy a napsütéses szezonon kívül mennyit megy a patron a 300 literes HMV tartályban:

Ez most szaldós, de teljes áron évi 32eFt lenne...
Azért számoltam így az évi 100eFt fűtés + költséget, mert a fűtés nincs 70eFT általában,és ha nem lenne szaldó ezt a téli bojler üzemet ki kellene csöngetni. De az is belefér egy 100-asba majd, most fedezi a szaldó.

Ezen kívül tavasztól-őszig a napocska tolja bele a meleget.

Az éves HMV-nk 2500kWh hőmennyiség volt amikor ment a cirkuláció is, azt lelőttem mert sokat zabál. Akkoriban a mosógép, mosogatógép is melegvízről ment, volt fent sok napkoli.

Utána beállt kb 200kWh hőmennyiségre évente, 3 kisgyerek, 5 fő, állandó mosás, és bejött egy kutyakozmetika vállalkozás is az asszonynak, ő is fogyasztja már a melegvizet.

Ha bármi egyéb érdekel itt lehet mazsolázni, sok áramot fogyasztunk, de jórészt a sütés-főzés-mosás-hűtők és egyéb háztartási cuccoknak köszönhetően. Ezek egyébként tudnak nappal menni, most időzítgetek amit lehet oda kíváncsiságból.
Van már e-autó töltés is, évi 300kWh volt még csak, de majd lesz az több is...

Azt is kiszámoltam hogy a havi szaldóval én nem leszek nagyon agyonvágva, az egész jó. Nappal termelek, este fogyasztok adott hónapon belül.
így hogy fűtésre elektront nem mozgatok át télre, így nem para.

Előzmény: Domi (88194)
Centi the real Creative Commons License 2023.05.04 0 0 88198

Hát nem tudom, nekünk 4 fős családban úgy, hogy nagyon odafigyelek, és csak a sütő az, ami "nagyfogyasztó" , minden ledes,  inverteres új hűtő, és képtelenség 240kW alá lenyomni a villanyt télen. ( nem, a szomszéd nem tőlem szedi) 

fűtés, melegvíz: gáz,  klímák télen nem mennek.  Nyáron a klímák miatt több, de ez érthető.

Előzmény: RHDCelica03 (88195)
kjapp Creative Commons License 2023.05.04 0 0 88197

12 éve építettem jól szigetelt (passzív) házat. 132 m2/2 fő (Ez egy akkor épült hasonló házhoz képest egy akkori használt 4 éves Suzuki árával volt több)

Fűtés + HMV gázzal éves 42.000 Ft azaz 3482 Ft/hó
majd 9 éve van fent napelemem 1.48 kW.
Ez most is többet termel évente kb 15%-al, mint amit elfogyasztunk.  

Előzmény: kiggyo (88178)
mchome Creative Commons License 2023.05.04 -1 0 88196
RHDCelica03 Creative Commons License 2023.05.04 0 0 88195

Nalunk 2 fo HMV (es raadasul folyovizzel mosogatunk) havi 100kWh alatt szokott lenni, ami ejszakai villannyal evi 30e Ft alatt volt! (Par honapja vezerelt ora le lett cserelve H tarifara, azota ertelemszeruen tobb lett, de kiggyo szamai teljesen realisak)

Nalam a futes klimaval tortenik (egy viccesen szigeteletlen hazban) es igy is a havi atlag villanyfogyasztasom ~10e ft!

En azt "nem hiszem el" akiknek havi 20-30-... ezer a villanyszamlaja (villanyauto nelkul) es probalja bizonygatni, hogy az a normalis.... 

Előzmény: Domi (88194)
Domi Creative Commons License 2023.05.04 0 1 88194

A öt fő HMV 100 eFt alatt. Szerintem ebből napi 1-2 dcl melegvíz fejenként ha kijön

Előzmény: kiggyo (88183)
Atis57 Creative Commons License 2023.05.03 0 0 88193

Szia!

Igen kb 3 éve .---nem áttam egy kamerát , infrát sem.

Persze csak  VV jegyzőkönyvet csináltam.....S a Biztonsági őr mesélt, mesélt.

Előzmény: Törölt nick (88191)
Törölt nick Creative Commons License 2023.05.03 0 0 88192

Nálunk 2015-ben kicsit később került fel, de mivel saját tervezés kivitelezés valósult meg ezért már kb két éve behozta az árát. Anno 2 éves használt napelemekkel és 1 éves használt inverter került fel, az egész 900ezerből megvolt anyagdíjban, a saját munkát nem számítva bele, azaz ilyen összköltsége volt számomra. 4,5 kW napelem két külön stringen két eltérő tájolású tetőfelületen, 3kW egy fázisú inverterrel.

Előzmény: erbe (88184)
Törölt nick Creative Commons License 2023.05.03 0 0 88191

És belül is láttad? Az érdekesebb lenne ;-)

Előzmény: dhpage (88185)
asdf_ Creative Commons License 2023.05.03 0 0 88190

*PTZ

Előzmény: asdf_ (88189)
asdf_ Creative Commons License 2023.05.03 0 0 88189

Oszt ez mi lenne? (persze egy PZT a sarokban lószarra sem elég)

Meg ezek a fekete ismétlődő négyzeteka kerítésen is tesznek valamit vélhetően:

Előzmény: Atis57 (88187)
kiggyo Creative Commons License 2023.05.03 -1 0 88188

ha kamera nem is, de valami távfelügyelet csak van gondolom. Bár biztos vannak olyan okos emberek akik 200 millás beruházásnál ilyenen spórolnak, egészségükre.

Előzmény: Atis57 (88187)
Atis57 Creative Commons License 2023.05.03 0 0 88187
Előzmény: kiggyo (88175)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!