De az alapszámlája megvan a kérdezőnek, ha jól értettem ezt a (kissé zavaros) mondatot.
De a gondolatot csak most követte a tett, mert most jutottam haza, hogy a papírokat aláirjam. Sajnos TBSZ-em nincs, így pénzt kell ráutaljak a bróker számlámra és abból tudok vásárolgatni.
Nem emlékszem, hogy a normál számla mellett létező TBSZ miatt egy métert is mennem kellett volna.
Az IPO azt jelenti, hogy az eddig (nagy) tulaj elad. Nyilván olyan (prémium) áron ad el, ami __neki__ jó. Különben nem adná el. Ha nem is mindig, de ez sokszor jó mankó az IPO-értékeléséhez és elkerüléséhez :)
Szerintem nem jó a sorrend. Tartok tőle, hogy ez így nem fog menni. Fórum ötletelései alapján történő befektetést nem tartom egy fenntartható stratégiának. Ha magad akarod kezelni a pénzedet, nem úszod meg a tanulást és a mindenkori házi feladat elvégzését. Csak ezután kellene nekiállni a befektetésnek. Ha kérsz segítséget, itt is fogsz kapni könyvcímeket a tanuláshoz.
Másik megoldás, ha keresel egy épkézláb pénzügyi/befektetési tanácsadót, aki összerak neked, vagy megtanít összerakni és karbantartani egy hatékony befektetési portfóliót. Nem feltétlenül (csak) a BÉT-en forgó részvényekből kell válogatni.
Így aztán 2 hónap ide, vagy oda édesmindegy. Az elszalasztott lehetőségek után dem célszerű futni. Lehetőségek mennek, mások pedig jönnek. Minden nap.
Köszönöm a válaszokat! Nem vagyok nagyon izgulós de először csak óvatos duhaj leszek.
TBSZ-em egyszerűen azért nincs, mert eddig nem kellett. Nem fektettem semmibe a pénzünket, bankszámlán csücsül. (Mondjuk ez nem teljesen igaz, mert pár ingatlant azért vettünk már).
Utána néztem a TBSZ-nek. Megkötni egyszerú, csak a webbróker hozzárendeléshez megint otthon kell lennem. Tehát vagy bukok 2 hónapot, mire hazamegyek, vagy utalok pénzt a webbrókerre és kezdhetem is. Melyik az ésszerűbb?
ha izgulós vagy, ne vegyél részvényt! vegyél portfóliót, izgulnod akkor már a saját döntéseid miatt kevesebbet kell. szép a sokat emelkedő részvény, de adott esetben megy ám az lefelé is, ha belefér a nyugodt alvásba, csak akkor vágj bele. a szokásos dolog itt is igaz: kis pénzből még egy nagy emelkedés is kis pénzt hoz, vagyis ha a pénzed néhány százalékával tőzsdézel, akkor az eredményét (ha plusszos leszel) sem fogod igazán érzékelni. nagy pénzzel meg ellenjavalt kezdeni:)
úgyhogy szerintem nyugodtan a kis pénzt bele, tanulóidőszak, olvasgatás. és portfólióépítés, a profik szinte mind ezt javasolják.
Azért az is eléggé sokatmondó, hogy egy termelő vállalat szektorától merőben eltérő iparágban operáló cégben hosszútávon tulajdonos. Normálisnak azt tartanám, ha saját ágazatában keres célpontot, vagy ha egyáltalán nem tud mit kezdeni a cash-sel, akkor kifizeti (rendkívüli) osztalékként.
Bocsi, de nem ertem, hogy TBSZ-m nincs, es penzt kell rautalni a broki szamladra. Nyitsz egy ertekpapir szamlat, es hozza tudsz rendelni egy TBSZ alszamlat. Van, ahol ezt meg tudod tenni mar az internetes rendszerben egy-ket kattintassal.
Ha hosszu tavra tervezel-TBSZ eseteben ugye 5 ev kell ahhoz, hogy arfolyam-es osztalekado mentes legyel-, en a MOL-t ajanlanam, mert minden evben stabilan emelik az osztalekot. Es azt is cashbol fizetik.
Lentebb pedig mar targyaltuk, hogy kevesbe van kiteve az olajaraknak, mint mas szektortarsai.
Raneztem ma az OTP-ben es az INA-ban levo reszesedesenek az ertekere. Ugyan ez az osszeg percrol percre valtozik, de ha fundamentalisan probalom megkozeliteni a ceget, eleg sokat mondo:
A MOL-nak 4,9 millio INA reszvenye van: Az utolso kotes 3,250 kunan tortent. A kuna 41.7 forinton van mai arfolyamon. Ez alapjan csak az INA pakk erteke 664 mrd Ft. Mikor szo volt arrol, hogy esetleg a horvat kormany kivasarolja, en max 2mrd USD-rol hallottam, ez az osszeg viszont boven meghaladja. Szerintem jobban jar a MOL azzal, ha megtartja a pakkot, az INA novekvo arfolyama azt jelenti, hogy tudjak nyeresegesen mukodtetni a ceget, es egyutt tudnak mukodni a mindenkori horvat kormannyal.
Egy masik erdekes mutato az OTP reszvenyek erteke, habar itt ugyan szo sem lehet az eladasrol: 24 millio OTP reszvenye van a MOL-nak, az arfolyam most all 9240 forinton. Ez is tobb 220 mrd erteku reszesedest jelent. Es meg nem beszeltunk a nagy nyereseget termelo MOL Petrolkemiarol, a finomitasrol, a kiskereskedelmi halozatrol.
Szerintem ha hosszu tavra tervezel, es nem szeretnel ki-be ugralni, ez egy nyugis befektetes lehet.
Vagyonkezelők 15-20 részvény tartanak a portfólióban, hogy a szektoriális ingadozásokat ellesnúlyozzák, illetve régiók szerint még ezt lehet többszörözni. No ehhez kellő pénz és sok figyelem kell. Így marad a nagyobb kockázat, amit ellensúlyozni tudsz, hogy a teljes pénzed kis hányadát teszed részvénybe: 10% minimum mehet, van aki 25%-os javasol vagy még többet. Kezdetnek a kevesebbre lehet odafigyelni.Likvid tőke mindig maradjon, az a pénz ami pihen.Érdemes megtanulni a technika elemzás alapjiat, tele van vele a net, figyelni a fórumot, elemzőházakat a fundametális elemzésre és a célárakat.
Azt is érdemes eldönteni, hogy ekreskedni akarsz (éárfolyamra megyek) vagy befektetsz (osztalékra megyek). Azt a pénzt tedd a tőszdére ami biztosan nem hiányzik 1-5 évig, ha befektetés.
Rengeteget lehetne írni de a Portfólió és a KBC tanfolyamok, netes oktató anyagok és videók nagyon jók, rá kell szánni pár hetet mire leülepszik. Vannak minta portfóliók is fenn a KBC oldalán.
ha megnézted melyik részvényt javasolják, akkor érdemes kis likviditású, azaz kis forgalmű részványt venni mert annak kicsi az árfolyammozgása. Ilyen jónak tűnő sztori a Rába ill. ha esik az ára a Állami Nyomda az soztalék miatt. Nehézkes papír a magyar telekom, de jó az osztalék a mostani árfolyamon kb. br. 5%, azaz 25 Ft/részvény. Amiket kinézték azokban is van reléció, ld Index cikk részletesen a Waberesrről. A MOL felfelé tart, olaj ár függő is, de mégse...ősszel kisebb forgalomnövekedése várható, mert a részvényeket felaprózzák, (kisebb címletekre lehetne fordítani: azt hiszem 1/7-e lesz, azaz 7*annyi részvény, de értéke 1/7-e).
Pár hónapja már eldöntöttem, hogy részvényeket fogok vásárolni. De a gondolatot csak most követte a tett, mert most jutottam haza, hogy a papírokat aláirjam. Sajnos TBSZ-em nincs, így pénzt kell ráutaljak a bróker számlámra és abból tudok vásárolgatni. A tőzsdézésre szánt "bankroll" hány %-át szabad egy részvényre költeni? Hány fajta részvényt érdemes egy kezdőnek egyszerre venni? Igazából egyenlőre csak a MOL-t néztem ki, meg Wabererset jegyezni. Mi mást tudtok javasolni, ami miatt nem kell magam szétizgulni már az elején és nem megy el a kedvem az egésztől?
Koszi, en is osztom a kollega velemenyet, mindig nagyon hasznos infokat irsz.
En mikor elkezdtem ezzel foglalkozni, probaltam TDT-zni, persze, hogy buktam. Valaki pont ebbol a forumbol irta(lehet pont te), hogy a daytraderek-foleg tokeatteteles-90%-a bukik.
Azota probalok olyan papperokat valasztani, amelyek alacsony P/E-n forognak es jok a celaraik/jovokepuk. Es persze nem honapokban gondolkodok. Csak az elmult honapokban nagyon el voltunk kenyeztetve, akarmennyiert vettunk valamit, az rogton emelkedett x%-ot rogton.
Arra azert kivancsi leszek, ha a MOL a II. negyedevben is jelent mondjuk egy 1000 ft-os EPS-t, hol fognak tartani. Az mar azt jelentene, hogy 10P/E forognak 2 negyedev utan. Neztem a Mol oldalan az aprilisi es es majusi finomitoi es petrolkemiai marzsokat es hasonloak mint az I. negyedvben... A gyenge dollar es alacsony olajar azert valoszinu negativan fog hatni. De majd meglassuk...
Sok jó meglátást írsz, de néhány észrevétel még ide kívánkozik:
1) a cég vezetőjét hazai praktikákkal kellett megvédeni attól, hogy Horvátországban kényes kérdésekre kelljen válaszolnia. Ez sok potenciális meghatározó befektetőnél kizáró ok
2) sajátos konstrukció miatt a cég vezetésébe a részvényesek nem szólhatnak bele. Gyakorlatilag a cég részvénye átalakult egy speciális osztalékelsőbbségi részvénnyé (ami érdemi közgyűlési akcióra nem jogosít). Ez nyilvánvalóan hatással van az árazásra is. Remélem Hernádinak van fia, mert az utódlás gondolom öröklődni fog :-)))
A MOL mindig is mostohán kezelt papír volt és most is az az elemzőknél. Elég csak azt megnézni, a ma megkapott hírlevelek egyike sem említi meg, még azt sem, hogy hol zárt. Sztárolják az otp-t úgy, hogy igazából semmi sztorit nem raknak mellé, állandóan az idióta technikai alapon, meg hogy 10e lehet stb. De miért? Ez egy lufi, persze attól még működik, mert a tőzsde pszichológia. A MOL-ban elvileg nagyobb sztori is van közép-hosszú távon, ahogy írod is, de ennek ellenére mindig az olajjal mozgatják, holott tudjuk, hogy nála a finomítói dolgok határozzák meg a teljesítményt döntően. Ez szerintem egyszerűen a nagy alapoktól jön, olajcég, olajcég, egy kalap alá veszik. Akkor menne a MOL, ha valaki felkapná és tolná hozzá a marketinget. Az INA dolog teljesen ellapult, úgy néz ki, hogy nem várható benne megoldás mostanában, ez is nyomja. Hiába vannak már 26-27ezres célárak. Ettől még szerintem erős, és fog az menni, de nagy türelem kell hozzá, kitartás, ez nem egy gyors megtérülés. Persze ezt csak én mondom, bármi lehet, mint tudjuk, egy ez "veszélyes üzem" :) A split egy nagy kérdés, ez nem az amcsi piac, ahol az nagyon be szokott jönni, itt nem tuti, de van esélye.