Az idény utolsó kerékpáros túrája a Pilisben a Napórásháztól!
Családi-jellegű, félszerény megmozdulást képzeljünk magunk elé. Én (egyben eleget téve az egyenlő pályák, egyenlő esélyek elvének ;)) Bencemátyást is viszem a hátam mögött, és erre csak bíztatni tudok másokat is.
Időpont: JÚNIUS 8. VASÁRNAP
Útvonal: Szentendre - Pomáz - Pilisszentkereszt - Fagyos katona - Tölgyikrek -Sikáros - Szilágyi Bernát forrás - Dömörkapu - Szentendre (Ha addig túl sok eső esne, akkor átalakítom egy kizárálag aszfaltos változatra.)
Találkozás: Szentendrén a Napórásháznál (Halász u. 1. - a Duna-korzó északi végén a szigeti komp magasságában) 8.45-kor
"A felnőttek laktóztoleranciája és tejhasznosítása azt szemlélteti, hogy pusztán kulturális hatásokra miként változik egy adott populáció génfrekvenciája. Míg a háziasított állatok teje mintegy öt-hatezer éve fontos tápláléka az észak-európai népeknek és a pásztorkodó nomádoknak, addig a vadászó-gyűjtögető vagy mezőgazdasággal nem foglalkozó populációk étrendjéből hiányzik a tej. A tejben lévő cukrot, a laktózt a vékonybélből történő felszívódása előtt egy laktáz nevű enzim elbontja. Minden normális csecsemőnél magas enzimszintet találunk, de a felnőtté válás során egyeseknél az enzimszint drasztikusan csökken. Ezen az alapon a felnőttek laktózabszorbeálók és nem abszorbeálók csoportra oszthatók. A nem abszorbeálóknál tej vagy bármilyen tejtermék fogyasztása után súlyos emésztési panaszok jelentkeznek, és ezeknél az embereknél a tejfogyasztás hiánya miatt a szervezetbe jutó kalcium mennyisége is csökkent. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az eredetileg tejelő háziállatokat tenyésztő és azok tejét fogyasztó populációkban (például: finnek, dánok, csehek, németek, észak-afrikai törzsek; beduinok, tuaregek stb.) sokkal nagyobb a tejet hasznosítani tudó felnőttek száma, mint azoknál, akik ezt a gyakorlatot nem folytatták (például: japánok, pima indiánok, közép-afrikai jorubák). Minden szoptató emlősállatnál a szoptatás befejezése után megszűnik az enzim termelődése, ez azt valószínűsíti, hogy az első hominidák felnőtt korukban szintén nem abszorbeálták a tejet. Ez azt a kulturális-genetikai hipotézist eredményezte, hogy a laktózhasznosítók szelektív előnyhöz jutottak, amikor a háziasított állatok tejét kezdték fogyasztani, és ez a természetes szelekció vezetett ezekben a populációkban a hasznosítók frekvenciájának emelkedéséhez. Filogenetikai összehasonlító módszerekkel az is bizonyított, hogy a tejtermelés kulturális evolúciója megelőzte a tejhasznosítás genetikai evolúcióját. Itt tehát egy olyan ténnyel szembesülünk, amikor egy alapvetően kulturális, életmódi hatás befolyásolta egy adott gyakorlatot követő populáció genetikai profilját. Ennek a ténynek az interpretációja alapján be szeretnénk mutatni azokat a kutatásokban gyakran előforduló hibákat, amelyek a genetika szerepét pusztán kulturális alapú tevékenységekben tévesen értelmezik. Modellünk a pálcikával evés génje."
A Mavic szettek hátsó agyáról hallottam mást is panaszkodni. És attól valóban tartok, hogy ilyen spéci alkatrészeket nehéz szervizeltetni. Ellenben XT-t találok minden bokorban. :)
Hát, köszönöm a válaszokat! Töprengek tovább. (De most már erős preferenciával az egyedi építés felé.)
Nekem Mavic CrossRoc kerekeim vannak a montiban, eddig 11e km van bennük 4 év alatt. A hátsó kerék csapágyai az 5000. km környéke óta kotyognak, de nagyon nem zavar. Na jó, néha beleér a gumi a láncvillába... :-) Egyedül a kazettatest az, aminek a tönkremenetelétől tartok, mert - bár eddig hibátlan - ha megmakkan, akkor nem tudom honnan szerzek bele másikat. A Shimanonál ilyen gond nem lenne.
Miért, te nem vagy annak a gondolatnak a híve, hogy "az vagy, amit megeszel"? :-) Úgy látom, hogy egyes tudósok túl sok marhahúst ettek... ebből jöhet a sok (valószínűleg jó pénzért előadott) marhaság.
A krumplis dolgot reflexből elképzelhetetlennek tartom, mármint azt, hogy konkrétan az általad megevett élőlény DNS-e valahogy hatással van a te sejtjeidre. Pont erről beszélgettem egy komoly tudományos sikereket elért biológussal, és csak röhögött rajta. Ehhez ha hozzávesszük, hogy az általad idézett kiadvány nyilvánvalóan elfogult, akkor szerintem felejtős, de nem vagyok szakértő. Gondolom, Te sem. :)
A többi példa, hogy mindenféle káros anyagokat termel egy génmódosított növény, elképzelhető, és sajnos elvben az sem kizárható, hogy egy ilyet szándékosan eltitkolnak vagy eltussolnak. De ha így állunk a világhoz, akkor rengeteg okot tudunk találni a paranoiára és a depresszióra. Ennél a kettőnél pedig semmi sem károsabb az egészségre.
Nekem kivi építette DT 2.0 küllőkkel, a hátsóban 21000 km van. Egyszer volt szétszedve az agy a 2006-os saras szezon miatt.
Épp most lett 11 küllő cserélve, mert 5 év alatt annyit esett be a lánc, hogy megsérültek a küllők a racsni oldalon. Egy el is tört a vékonyodás miatt Szilvásváradon.
"A tudósok természetesen nem hagyják abba ezen a ponton a kutatást: génkezelt banánokkal kísérleteznek, melyek segítségével az eddig csak injekcióval bevihető vakcina helyett szájon át történő adagolás születhetne meg. Ez utóbbi módszer a szegény országok vakcinával történő ellátottságát jelentősen javítaná. "
"A FLAVR-SAVR génmódosított paradicsommal végzett kísérletek is gyanakvásra adnak okot. A paradicsom biztonságosságának alátámasztására kísérleti patkányokon végeztek akut toxicitási kísérleteket. A naponta egy szem GM-paradicsom elfogyasztásának hatására a húsz nőstény patkány közül 7 állatnál a kísérlet befejezésekor gyomorvérzést diagnosztizáltak. A hatóságok ezt csupán spontán jelentkező ideiglenes tüneteknek könyvelték el, amit a paradicsomban lévő nyálkaoldó anyagok okoztak. Az indoklással csak az a probléma, hogy a hagyományos termesztésű paradicsomban nincs ilyen anyag! Ennek ellenére ezeket az adatokat az FDA egyszerűen nem vette figyelembe és azt a következtetést vonták le, hogy a GM-paradicsom nem káros az állatokra."
ezt érdemes átolvasni a kockázatok tekintetében. 2 rövid részlet :
"A bélhámsejtekben a karfiol-mozaikvírus promóter nemcsak a vírusokat kódoló, hanem a sejtben levő más géneket is aktiválhat. A GM-burgonyát tartalmazó tápon tartott patkányok gyomor- és bélfalának szövettani vizsgálatakor kiderült, hogy a karfiol-mozaikvírus és a genetikai módosításban használt más DNS-darabok hatására a hámsejtekben felgyorsult a sejtosztódás. Ennek alapján Stanley Ewen, az aberdeeni egyetem vezető patológusa úgy gondolja, hogy a transzgének a bélben nem szabályozható növekedést válthatnak ki, ami végül is vastagbélrák kifejlődéséhez vezethet. A kölni egyetemen Dörfler professzor csoportja terhes egereket táplált egy génnel, és azt találták, hogy ugyanez a gén megjelent az embriók agyában!"
"* Nagy-Britanniában, Yorkban működik egy táplálkozástudományi laboratórium, ahol az élelmiszer-allergiákat tartják nyilván. 1999 márciusában a kutatók az 1998-as adatokat vizsgálva észrevették, hogy a szójaérzékenység egy év alatt 50%-kal emelkedett. Az emelkedés egybeesett a GM-szóját forgalmazó élelmiszerek kereskedelmi forgalomba hozatalával. Ennek egyik magyarázata lehet, hogy bár a kémiai összetétele alapján a gyomirtószer-rezisztens RR-szója lényegileg azonos a természetes szójával, de amikor a vállalat egy tudományos cikkben adatokat közölt az RR-szója táplálkozástani hatásairól, világossá vált, hogy a génmódosított szójában lényegesen megnőtt a tripszin inhibitior mennyisége. Ez olyan emésztést gátló fehérje, amelyről már korábban kimutatták, hogy allergén. "
Ti milyen ruhában szállítjátok a banánt, ha esik az eső, de csakazértis bringával akartok menni? (Biztos van itt pár ilyen megszállott.) Ma kipróbáltam a nejlon esőkabátomat és esőnadrágomat, de elég kellemetlenül éreztem magam ebben a szerelésben. Van jó megoldás?
A biodiverzitásról annyit, hogy amikor a régi banánfajtát elkezdte kiirtani a kórság, a derék vállalatok mindig csak addig termesztettek egy helyen, amíg meg nem érkezett a fertőzés. Amikor megjött, szépen arrébb mentek, kivágtak egy jó adag esőerdőt, és ott termesztettek tovább. Amíg utol nem érte őket ott is a fertőzés... Talán kicsit kevésbé fájt volna a természetnek, ha van egy ellenálló fajta.
Amúgy biztos észrevetted, hogy a banánnak nincs magja, szexuálisan nem reprodukcióképes. Ha az lenne, egyszerűbb és olcsóbb is lenne kifejleszteni egy ellenállóbb banánt. Tehát ha egy kicsit módosítják a génjeit, hogy ellenállóbb legyen, de továbbra is "steril" marad, akkor nem veszélyeztethet semmilyen "vadbanánt" a génjeivel.