Én eddig minden mesterrel így számoltam-számolok el. Igaz, nincs generálkivitelező, hanem mindenkivel külön állapodtam meg. Gyakorlatilag csak a kőművest kellett kiválasztanom, a többieket az ő ajánlása és persze a referenciáik alapján választottam ki. Mivel többször dolgoztak már együtt, így nagyobb az esélye, hogy együttműködnek a munkák során. Nálatok ez nem járható út?
Szia! Én konkrét esetet tudok, a sajátunkat. Igaz, mi csak házfelújítunk, de egy generálkivitelezővel csináltattuk a kőműves munkákat és a burkolást. Elküldöm az elérhetőségét mailben.
Az épületgépész cég még előleget sem kért, bár ők atyámon keresztül ismerősnek számítanak.
Mélyalapozót kelle venni, ez egy tejszerű folyadék. Festés előtt hengerezd át a meszelt falat ezzel az anyaggal és utána nem fogja ledobni a diszperzitet. Normál esetben nagyon rosszul tapad a meszelt falra a diszperzit. Ha javítanod kell, azért valamennyit sajnos biztos kell glettelni is, de nem egy ördöngösség. Max. sokkal lassabban, de meg tudja csinálni bárki. Az mindenképpen tény, hogy a meszelt fal és a glettelt között van némi eltérés a felületben.
volt olyan legenda h azt nem szereti, le kell kapargatni meg oilyenek. Nekem igaziból a felújítás utáni gletteléshez (2 szoba, konyha, fürdő, WC, előszoba) és a lecsiszolásáhgoz nem fűlik a fogam, azt szeretném vhogy elkerülni. ahol van már mész ott pl nem kell glettelni, max javítani.
találkozott már valaki olyan generálkivitelezővel, aki nem kér előre pénzt, hanem csak a munkafázis befejezte után? Arra gondolok, hogy ha előre odaadom a pénzt anyagra és munkadíjra, akkor semmi sem kényszeríti precíz munkavégzésre. Miután felhúzta a ferde falakat, én leverem samuval, de ki tudja meddig kell majd egyezkednem vele, mire a saját pénzén új téglákat rendel, és megcsináltatja a falazást újra. Szerintetek érdemes álmodoznom, vagy békéljek meg a helyzettel?
szintén festős kérdés: egy újsáhban olvastama "Harzo 3" nevű festékről, ami amolyan 3:1-ben festék, még glettelni se kell alá, hallott már erről vki? a felújítás utáni festéshez keresünk jó házilagos megoldásokat, mert a festőre nem futja éppen, de glettelni meg nem tudunk/szeretnék ha elkerülhető. vmint: mi igaz abból h mészre nem lehet diszperzitezni? a házunk alsó szintjén nem volt belőle gáz. Tippek, trükkök, ötletek?
Megvan a megoldás: egyik dulux ugyanolyan gyári szín másabb, mint ugyanaz a gyári szín......Egymás mellett voltak a Bricoban a polcon, mindkettő Exresso Delight....
Ennyit erről. Szoba újrafest következik a második dobozzal, az már elég lesz az egészre...Hát ez van.
Van e olyan elmelet miszerint haz eszaki oldalan fekvo kulso teraszt nem celszeru lefedni (egy cserepes tetot epiteni fole) mert idovel (olyan 3-4 ev) mohasodhat a padlo (jarolap) vagy a fal, esetleg a fa szerkezet ? Abbol kifolyolag hogy eszaki oldal ...
A legérdekesebb főleg, hogy ahol az ecsethúzás széle van, többnyire ott látszik, hogy világosabb. Pedig alatta már volt egy réteg. Sőt ha akárhányszor festem újra, kipróbáltam egy helyen, ott is az ecsethúzások szélei világosabbak lesznek...
biztos hogy tutkón kiszáradt már? mert ecsettel lényegesen fastagabban kened mint a teddy vel. Amugy a sarkot is lehet hengerezni max csak azélét kell kihúzni ecsettel
Lefestettünk egy szobát Dulux "Nagyvilág színei" falfestékkel, 2szer is, és a sarkoknál baj van, ott nem tudtuk ugye hengerezni, és ecsettel húztuk át kétszer is. Ez a festék elvileg nem diszperziós.
Sajnos látszik az eredmény, itt a kép:
http://www.hyosungklub.hu/PDRM4416.JPG
Ez a fura, hogy előtte két szobát is lefestettünk, bár más színnel, ugyanezzel a fajtával, azok is sötét színek voltak, mégsem volt vele gond a sarkoknál sem, ahol ecseteltük. Ez mitől lehet? Tény, hogy ez egy másik doboz festék volt, de mindkettő gyári szín, és egymás mellett is voltak a polcon.
Mit lehet ezzel csinálni? Már azon gondolkoztam, hogy letapétázom a picsába, hogy ne legyen ilyen ronda...
Valahogy pont azon a részen ronda, ahogy "elveszőlegesen" festettük az ecsetes részek széleit. Ez mitől lehet?
Köszi! Igazából az indoklásukat nem értettem, vagyis hogy nem lehetek távolabb 3m-nél, mert akkor szabadon álló.. Hmm. Az elvi engedélyen már gondolkoztam, jó dolog.. Annak a kiadása meddig tarthat?
Ha a helyi rendelet máshogy nem határozza meg (azt megnézted?) OTÉK idevágó része:
"Az építési telkek beépítési módjának meghatározása 34.§
(1) Az építési telek épület elhelyezésére szolgáló területrészét (építési hely) építési határvonalakkal kell megállapítani (1. ábra), úgy hogy [...] * b) oldalhatáron álló beépítési mód esetén annak egyik építési határvonala a telek egyik oldalhatára legyen,"
Ami az építési határvonalon belül van, az építési hely, tehát oda építkezhetsz. De azért mielőtt az asztalt vered az önkorminál, kérd ki a hatályos helyi rendeletet, hátha az máshogy rendelkezik. Egyébként az ilyenre jó szerintem az elvi építési engedély megkérése.
Sziasztok, remélem triviális a kérdésem, mégis azért teszem fel, mert megosztja az építészeket, sőt, ami a rosszabb, hogy az építési hivatal is úgy tűnik másképp értelmezi a kérdést, mint én... Hivatalból nekik kellene, hogy igazuk legyen, de...
Tényállás: bal oldali oldalhatárra kell építkeznem.
Kérdés: tehetem-e a házam bal oldalát 5m-re a baloldali telekhatártól? (Persze a - jobb oldali - oldalkertre vonatkozó 6m-es távolság megtartásával. Tehát a telek 24m széles; lenne bal oldalt egy 5m-es szabad terület, majd a ház 13m széles, majd az oldalkert jobb oldalon 6m.
Véleményem (és pár építészé): az oldalhatáros beépítés a beépítés oldalával ellentétes oldalon (tehát esetemben a ház jobb oldalán) lévő oldalkert minimális szélességét írja elő 6m-ben (vagy H-ban, vagy akármiben). A ház jobb oldala ennél közelebb nem kerülhet a jobb oldali telekhatárhoz. A bal oldalra ilyen előírás nincs.
Ezzel szemben egy másik építész és az építési hivatali előadó szerint a jobb oldala a háznak nem lehet 3m-nél távolabb a bal oldali telekhatártól. Indoklás: különben akkor az már szabadon álló beépítés lenne... (nem őrültség ez?)
Kinek van igaza? Ha nem nekem, segítenétek jogszabályi háttér ismertetésével, mert már átböngésztem a jogtárat, de nem találtam olyan részt, ami a "másik" oldalt igazolná. Persze nagyon könnyen lehet, hogy valami felett elsiklottam, vagy nincs hozzáférésem bizonyos információkhoz, ezért is kérdem itt. Nagyon köszönöm a hozzászólásokat, segítséget!
Szia! Nem szeretnénk kihagyni a födémet, főleg nem a mostani gázáraknál... :-/
De ezt a mestergerendás megoldást (ami nem alulról van megtámasztva, hanem felülről hozzáerősítve) Te mondod másodiknak, úgyhogy kezd nagyon meggyőzni az ötlet. :-) Köszi.
Szia! 25 fokos tető esetében, nem gondoltatok a födém kihagyásával? Ez nem jelentene túlzott légtér növekedést. Egyébként pedig a fagerendás megoldás valóban egy ragasztott (5 vagy 7 rétegű) mestergerenda alkalmazásával tökéletes megoldás. Üdv: Pátyi
A pillér a "szoba közepén" semmi esetre sem jó megoldás, nagyon hülén nézne ki...:-/
Az E gerendából eleve szimplán menne, de még így is nagyon sokba lenne a béléstest, a felbeton, nameg a munkadíj is, főleg ugye olyankor, amikor nem lesz használva a tetőtér...
A ragasztott gerendától meg a kőművesem kap lábrázást, bár nem igazán értem, h miért.... Na mindegy, majd meglátom, vagy rá tudom beszélni, vagy a födémet nem ő fogja csinálni...
Egyébként (most egy nagyon dilettáns kérdés, úgyhogy mindenkitől bocs) miért baj, h ha íves marad a gerenda? Milyen problémát okozhat, ha nincs az előfeszítése kellően leterhelve?
a) E-gerendából van "feljavított változat is, ami 6m fesztávot tud kettőzés nélkül, érdemes megnézni a lehetőségeket a www.bvmepelem.hu honlapon.
b) az E-gerenda előfeszített gerenda, azaz önmagában íves, és csak a tervezett terhelés (béléstest, felbeton) alatt veszi fel végleges alakját.
c) fagerendával is megoldhatod a 6m fesztávot. Ehhez rétegragasztott gerendára van szükséged vagy mestergerendára, ami 3 méternél keresztirányban alátámasztja a gerendákat. ha nincs tartófalad ott, akkor rá lehet ültetni 20*20-as pillérre is, ami a belső térben oszlopként funkcionálhat, körbeépítve polccal, virágállványnak használva, stb.
A ragasztott gerendával 10-18 méter fesztávot (egri uszoda, ha jól emlékszem) is simán áthidalnak (mi az ívelt tetőablakoknál használtunk ilyet, és a http://www.lignum-europa.hu/index.html cégnél rendeltük meg). Ennek ára magasabb, de egyszer kell befektetni, és utána a ház egyik legbiztosabb pontja lesz.
Általában nem az első nap rángatják, ki ismeretségi körömben kutya még nem tűrte sokáig a pokrócot a házában. Ráadásul ha rájön, hogy a hungarocell puha, akkor azt is kirágja.
Belső OSB borítást javasoltam. Ez egy faforgácsból préselt, ragasztott lap, ami elég jól ellenáll az ilyen típusú igénybevételeknek is. De végülis mindegy, hogy milyen fa borítás kerül bele, csak az a lényeg, hogy az eb ne férjen hozzá a szigeteléshez.
a ház már kész. apám csinálta és két falemez között van hungarocell minden irányból. nem rángatja ki a pokrócot (van esze :-DDD) érzi, hogy attól melegebb neki benn.
"5cm nikecell fölé raksz OSB lemezt"...hát eztetet nem nagyon értem :-DDD...én nem vagyok egy nagy barkácsoló :-DDD...apám az.
Igen, ezt az 5,40-es bűvös határt én is hallottam... kicsúsztunk 60 centivel. Nem tudom, mennyire szerencsés belső oldalra (mennyezetre) belülről szigetelni... mintha olyasmi rémlene (ezen a fórumon olvastam), h belülről nem szerencsés szigetelni. Ez a födémre is vonatkozik?
Nem vagyok nagyon hozzáértő, de nem hiszem, h a beton béléstest olyan sokat hőszigetelne... legalábbis biztos kevesebbet, mint a gerendák közé+rárakott hősziegetelés. Leginkább arra lennék kíváncsi, h mennyiben befolyásolja károsan az ilyesmi a födém statikáját, és mire kell nagyon odafigyelni a hőszigetelésnél.
Szerintem nagyon jó ötlet. Én a helyedben a gerendákról úgy függeszteném le a gipszkarton mennyezetet, hogy elég hely maradjon a szigetelésnek. Tehát legalább 15-20 cm-t. Így biztosan nem lessz hő hidad. Valami hasonló megoldásom gondolkoztam én is, de végül is maradtam a fa födémnél. Igaz nálam csak 5,40 a fesztáv. Állítólag fa gerendenál ez a távolság az, amikor még nem kell statikus tervet készítetni.
Volna egy kérdésem a hozzáértőkhöz. Az alap és a lábazat már kész van, átalussza a telet, aztán jövőre folytatjuk. Mivel van 6m-es fesztáv is a házban, (a mérnök szerint) kénytelenek vagyunk E gerendás födémet beépíteni, viszont egy olyan háznál, aminél teljesen kihasználatlan a tetőtér (25 fokos tető) ez enyhén szólva luxus... Viszont a fafödémtől a kőművesünk is óva int, de van egy ötlete. Azt mondta, h ha nem teszünk béléstestet a gerendák közé, és kicsit ritkábban tesszük le gerendákat (a rétegrend hasonló, mint a fagerendás födémnél, jól szigetelve a hőhidak miatt is), akkor az jó lesz, viszont kb fele annyi költségen... Neketek mi a véleményetek erről? Tényleg kihagyató a béléstest? A válaszokat előre is köszönöm.
Az elhelyezés elég macerás. ha lehet, akkor fa alatt, vagy többnyire árnyékos helyen legyen, szembe, vagy rálátással a bejáratra, de úgy, hogy a kutyaház nyílása az uralkodó széliránytól védve legyen. Ezek persze a legtöbb esetben nem teljesíthetőek egyszerre. :)
Nálunk a másik kutyaház így van elhelyezve. Azt még a Párom építette (ügyes a leányzó! :) ) Az lambéria kívül, 10 cm-es üveggyapot a szigetelés, és farostlemez belül. Már 5 éves, de hibátlan. Igaz idén átfestettem, és az is kapott egy bitumenzsindely tetőt.
terasz meg minden? szép :o) nálunk még csak mobilkutyaház van (najah, 150 kiló...), mert a kert még nem nyerte el a végleges formáját és fogalmam sincs, hova tegyem :o)
Nekem 20-as ytong, fehér nemesvakolattal a falazat, belül 10-es OSB-5cm nikecell-10-es OSB körben. Kivéve az a fal, amelyik egy fűtött, szigeteletlen házfalra van ráhúzva. A fehér ytong nyáron kívül tartja a meleget, a szigetelt bélés pedig télen belül meleg. Kicsit túlspiláztam, de szereti. :)
Én úgy tudom, hogy nem nagyon szívja a vizet magába. De majd megmodják a burkolók, ők biztosan használják szigeteléshez... Különben miért használnák szigeteléshez, külső szigeteléshez?
Mihez kell? Van hasonló tulajdonságokkal rendelkező perlit is, amit ömlesztve szoktak üregek szigetelésére is használni. Közvetlenül a gyártótól olcsóbb: www.pperlit.hu
Hölgyek, urak, ha véletlenül (vagy nem véletlenül) van itt egy szobafestő, aki vállal bp-i munkát, akkor legyen kedves írjon egy mailt az adataimnál lévő címre. Köszi.
Szia konaking! Ezt csak azért kérdeztem, mert tavaly alakítottam át meloccó Miklós 180 éves istállóját, nyitott műteremmé, illetve újítottam fel a hasonló korú lakóház sarazott padlásterét. Semmi fólia, mert a természetes anyagok összetételétől függ azok működése. Pl.: rabicolt födém fölötti sárgerendán nyugvó keresztgerenák, az bedeszkázva, és arra járó és tárolófelületként sár, vagy sározott vályogtégla, lesimítva. Ez az összetétel tökéletes hőszigetelést biztosít, ugyanakkor nagyon jól kezeli a levegő páratartalmát. Ezt a nagyszerű, és követendő tervedet szeretném, ha a Szép házat, szebb Hazát! topikban is közzétennéd! üdv: Pátyi
Szia Pátyi.
Teljes átalakítás, mivel ez idáig présház funkciót látott el. Volt olyan ötletem, hogy valami pára áteresztő anyaggal szigetelem le, és itt volt szó a fóliáról, ami természetesen én nem rakok. Jelenleg a terv 10-15 cm sár, remélem elég lesz.
Szia konaking! Írod, hogy vertfalú ház, deszka mennyezettel. Milyen átalakítást, vagy bővítést tervezel? Mihez kellett volna a fólia? A törekkel kevert agyag kíváló szigetelő.
Akkor mást kell kitaláljak, mivel öreg vert falú ház, deszka mennyezettel, így fóliát semmi képen nem akarok rakni, alighanem marad a hagyományos sározott padlás.
Tulajdonképpen ha nem tévedek csak attól függ(persze ha a légnyomást állandónak vesszük).
Ez kicsit megnyugtat amit írsz erről a 20 % ról.
Ami miatt még gondolkodom azon hogy ahol tudok mégis felrakok egy fóliát+gipszkartont ,az az amit írtam hogy a fóliákat nem precízen helyezték fel(pl falhoz érve csak simán lehajtották találkozó fóliákat ragszalaggal nem rögzítették egymáshoz stb), tehát a párazárás közel sem résmentes.
Hogy ez mennyire számít azt nem tudom, lehet soha nem lenne ebből probléma átlag használatnál(nem szaunának készül), de azt sem szeretném ha 20 év múlva a szétkorhadt tető a nyakamban landolna mert elbagatellizáltam a dolgot.
A harmatpont igen erősen függ a páratartalomtól, pontos adatokat most nem tudok adni. Az a 2+10cm-es megoldás biztosan jó lesz, emlékszem, hogy valamelyik gyapotgyártó honlapján hivatkoznak egy szabványra, amely megengedi, hogy a párazárás alatti szigetelés az összes szigetelés 20%-a lehet maximum. Ez nálad kevesebb, és az a szabvány a legkedvezőtlenebb esetből indul ki.
Mi epitettunk tizenpareve egy hazat (95-ben adtuk el), akkor ugy nezett ki a fal, hogy egy sor ikersejt keresztbe, aztan 7-8cm (ez a meret most egy kis tipp az emlekekbol) perlit, aztan egy sor ikersejt hosszaba.
Evekig ugy laktak benne, hogy be se volt vakolva, de amugy panasz nem volt a megoldasra.
Meg még abban nem vagyok biztos hogy pl egy melegebb beltér(24 C fok) átlagnál kissé magasabb relatív páratartalom(mondjuk 70%), kint -15C fok ,-tehát nem extrém de átlagnál "rosszabb" reálisan kialakuló körülmények között :
mennyi a harmatpont? hol alakul ez ki a hőszigetelésen belül?-bár én se hinném hogy 2 centi szigetelés határán(ahová a fóliát tették) lehülne harmatpont alá(mert felette van még 15 centi(de van ahol csak 10 centit tettek, és ott már növelni sem tudom a vastagságot, az már neccesebb), de nem értek hozzá.
Gondolom amiket írtálhogy hol lehet harmatponti a hőmérséklet az csak sacc volt részedről is.
A vastag párazáró fóliát sima átfedéssel rögzítették(ragasztószalagot nem tettek a toldásokhoz), fene tudja ez mennyit ront a párazáráson.A felület pár százaléka biztos " nyitott" marad a hőszigetelés felé.
A lépcsőházban biztos így hagyom mert nagy magasságban nem tudnék gipszkatronozni, ráadásul ott jó helyen(közvetlenül a karton felett van a fólia).
Ahol nincs fólia, ezek szerint szerinted is jó megoldás a fólia rárak plusz még egy réteg gipszkarton rácsavaroz megoldás.
Árulják ezt a hőtükrös(befelé) solflex "tél" fóliát, hajlok rá hogy ezt teszem fel(pár ezres pluszköltség a normálhoz képest), bár b*ssza a csőrömet az a "csúsztatás" amit a honlapon közölnek miszerint: akár 20 % fűtési költség megtakarítás!- persze egy tökéletesen szigetelés nélküli épületnél ha beteszem akkor igen.
Jó szigetelésnél szerintem max 1-2%. De ha pár év alatt így is behozza az árát akkor beteszem.
És a szellőztetés helye sem mindegy, szvsz, ugyanis a párás, meleg levegő felfelé száll, végig a ferde tetősik mentén, tehát ahol a tetősikot vízszintessel lezárja az ember, ott érdemes szellőztetést megoldani. nem gyakori, de ez tűnik logikusnak(majd a lehűlő levegőt a gravitáció leviszi, ahol felmelegszik, felszáll, és így tovább, amíg csak a gravitáció dolgozik...pl. ehhez hasonló gravitációs légcserés fűtést - ahol a levegőt külön helyiségben melegítették, és onnan áramolt a lakóhelyiségbe - talán már az ókori rómaiak is használtak...:-))
Minden gyapot átengedi, de ebben az esetben ez gondot jelent, mert valahol a közepén kicsapódik, azaz víz lesz belőle, amitől összeroskad, tönkremegy. Ezt kell a fóliával megakadályozni.
A párát nem ott kell kiengedni, hanem szellőztetéssel.
A párazáró fóliát mindig a meleg oldalra kell tenni, tehát a te esetedben a gipszkarton és a gyapot közé. Ennek a fizikája az, hogy a pára belülről kifelé igyekszik, és kicsapódna gyapotban, ha a fólia nem akadályozza meg. Tehát jó megoldás a gipszkartonod alá egy újabb gipszkartont szerelni, közéjük a fóliát.
A másodikként említett eset jó lehet, ahol a 2centis és a 10centis gyapot között van a fólia, mert a harmatpont a felső gyapotban alakulna ki. Számoljunk egy kicsit: bent 22fok, kint -10fok, a harmatpont legyen kb. 14 fokon (ez függ a páratartalomtól), a 12cm-nyi hőszigetelésben alulról kb. 5 cm mélységben van a 14fok, ami már a fólia fölött van.
Azt nem értem hogy miért nem közvetlenül a gipszkarton fölé teszed a fóliát, mert az lehet hogy a nikecell nem érzékeny annyira a nedvességre, de a lécezésnek nem biztos hogy jót tesz.Vagy rosszul gondolom?
Nálam is így csinálták ahogy Te is írtad, csak nem nikecellt, hanem 2cm üveggyapotot tettek a lécezés közé.
Az a kérdés hogy a fóliánál harmatpont alá csökken-e a hőmérséklet egy hidegebb téli napon(mondjuk 24Cfok belső hőmérséklet és 60% relatív páratartalom és -15C fok külső hőmérséklet mellett) amennyiben van még fölötte 15 cm üveggyapot.
Amennyiben nem csapódik ki a nedvesség a fólián, akkor jó így is, ha igen akkor a Nikecell-es megoldásnál is el fog ázni a gipszkarton fölötti lécezett rész, ami szerintem nem jó.
Megnéznéd mégegyszer a hozzászólásomat hogy a konkrét esetemre(kérdésekre) nincs valami ötleted, hogy mit kéne csinálnom?
Például ahol nincs fólia egyáltalán, jó lenne-e ha lakótér oldaláról rátennék egy fóliát a gipszkarton borításra, és arra rácsavaroznék még egy réteg 9.5-ös gipszkartont?-így a pára nem jutna át csak az egyik gipszkarton rétegen, aztán útját állná a fólia.
Én tetőtér szigetelésnél, az üveggyapotot alá párazáró fóliával zárom le. Ezt követően jön az 50 cm távolságú lécezés, közé a légnedvességnek ellenálló 2 cm-es nikecell, majd a gipszkarton. ha akár üveg, vagy kőzetgyapot van, párazáró nélkül a gipszkarton mögött, mivel a karton nagyon jól kezeli a légnedvességet (párás udő esetén magába szívja, száraz esetén kiengedi) óhatatlanul a szigetelőanyag a nedvességet átveszi, és beindul a gombásodás.
Nemrég épült ház padlásán felszedtem a deszkákat(amin közlekedni lehet fent), és a következő a helyzet:
A lakás egyik része felett a vízszintesen elhelyezkedő 5cm vastag 15 cm magas deszkára(fogópár?) alulról rácsavaroztak tetőlécet, és erre a gipszkartont.
Magyarán nem tettek párazáró fóliát a gipszkarton és a hőszigetelés közé.Ezenkívül vékonyabb szigetelést tettek(15cm helyett max 10 cm).
Itt a kérdés hogy elég-e ha a padlás felől fóliával bevonom a gipszkarton tetejét(amennyire lehet gondosan illesztéseknél ragasztva), majd ráteszem a megnövelt vastagságú hőszigetelést?
Amennyiben nem megfelelő így a párazárás arra gondoltam hogy végső esetben a gipszkartonra a lakótér felől ráragasztom(rögzítem) a fóliát, majd erre rácsavarozok még egy réteg gipszkartont.Ez jó ötlet szerintetek?
A lakás másik része felett raktak párazáró fóliát de rossz helyre:
A rétegrend belülről kifelé:gipszkarton,-2-3 cm üveggyapot a lécezés között,-párazáró fólia,-10 cm üveggyapot a fogópárok között.
Tehát nem a gipszkarton fölé került közvetlenül a fólia, hanem ráment 2-3cm hőszig, és csak a felett van a fólia.
Olyan rész is van, ahol van egy réteg fólia a gipszkarton felett(jó helyen), és egy a tetőlécek közötti két centi vastag szigetelés felett is.
Ez esetben a kérdés hogy maradhat-e így, nem fog-e elázni a fólia alatti 2-3cm es üveggyapot, harmatpont alá megy-e ott a hőmérséklet?
Fölötte lesz 15 cm üveggyapot hőszigetelés.
Olyan rész is van ahol:gipszkarton,-fólia,-tetőlécek között 2-3 cm üveggyapot,-fólia,-15cm hőszigetelés. Ezzel mi legyen?
Esetleg ha a fogópárok tetejére rászögelnék egy vagy két réteg tetőlécet magyarán megnövelném a fogópár-deszkák magasságát, tovább növelhetném a hőszigetelés vastagságát2.5-5cm-el. Ezen is gondokodom még.
Ha hőszigetelés szempntjából akarsz jót, akkor a Baltavári System B-REKORD a jó megoldás.
Ennél gyakorlatilag nincs kapcsolat a belső és a külső tér között, illetve szépín be lehet betonozni az egész koszorút felette. Valamint a Construma alkalmából tisztességes árengedményt adnak jövő év elejéig.
keresd a vakolható minitokost, annak a "doboza" kívülről hőszigetelt. Ha a nyílászáróidat sajnálod, kérd őket toktoldóval (plusz 4cm oldalankén pl.), akkor rá lehet fordulni a hőszigeteléssel a lefutóra és olyannak fog látszani, mint a rendes szélességű ablak. És nem látod a lefutót sem.
nem tudom jársz-e még itt a topikon, láttam hogy régebben te válaszoltál vkinek google sketchup kérdésben.
egy -2 dolgot szeretnék megtudni hogy miért nem megy.. (pl nem lehet kiválasztani az animation lehetőséget hogy AVI-t készitsek az elkészült 3d művemből..)
Abban az adott fórumban, szerintem találsz bőven fa nyílászárós céget, aki megbízható.
Consrtuma szerintem is felejtős: én voltam 3 éven keresztül, de soha nem tudtam olsóbban megvenni, mint a kisebb, de megbízható cégeknél. Egy kisebb forgalmú cég, ami nem heti ezres mennyiségben értékesít nagyon nehezen jut el egy ilyen lehetőséghez, mivel egy ilyen kiállításnak sok milliós költségei vannak(bérlet, pavilon, személyzet,...). Ezt ki kellene termelni, amit csak a legnagyobb forgalmú cégek tudnak megtenni, ettől még egy kisebb cég lehet megbízható és jó minőségben gyártó. Kedvezményt általában adnak ezek a cégek is, főleg ha komplett házra veszed. Én az javasolom hogyha nem sűrgős -ahogy írod nem az- akkor vedd meg tél közepén, ez nagyon uborkaszezon ezeknek a cégeknek, mindenki akciózik keményen. Én egy éve ilyenkor vettem meg, jelentős kedvezményeket kaptam.
Ha csak burkolod és nem akarsz járkálni rajta akkor egyértelmű, hogy egyszerűbb megoldani, főleg amint írod a szeglemezes tetőt preferáljátok (ez ugyan nem biztos hogy olcsóbbá teszi, mert szerintem drágább mint egy ácsolt tető, igaz gyorsabb..).
A 20m fesztávolságban biztos vagy, hogy ez alátámasztás nélkül? Hatalmasnak tűnik, márcsak az önsúly miatti behajlás miatt is... egyébként pedig lényegtelen, mert egy normál családi házban ennek a negyede kb. ami alátámasztás nélkül előfordul.
Statikailag simán megoldható a dolog, főleg, ha nem akarod terhelni. Sosem a két járkáló ember a nagy teher egy födémen, hanem az, hogy úgy kell méretezni, hogy később bármi kerülhet szinte bárhová. (Tele fürdőkád, két benne ülő embrerrel, 4 db, pár cm2-en felfekvő lábbal alátámasztva. Esetleg a nappaliban térelválasztó könyvespolc, persze támaszközépen, jól megrakva.) Normális készházas cég szerintem a házat amúgy sem fal + födém + tető felépítésben tervezi, hanem összefüggő dobozként, afféle térbeli tartórácsként. Szóval ami a födémet illeti, ne aggódj! Ami az önsúly + építési teher + hó- és szélnyomásra megfelel, az el fogja bírni a két ember + használt ruha + síléc + téli krumpli kombót is. :-)
tehat megvan, ok is konnyuszerkezetes fodemet javasolnak, ami tulajdonkeppen a szigeteloretek, es eppencsak elbirja, ha 1 ember maszkal rajta...
termeszetesen nem lenne rossz, ha egyaltalan nem lenne fodem, de akkor nagyon komoly tetot kellene epiteni, amire pedig szerintem nincs penzunk sajnos...
igyvan, jogos a kerdes... ma beszeltem errol a (szerintem) leendo tervezommel...
a dolog ugy nez ki, hogy van egy ceg (ha jol tudom Va'con), akik az alaprajz alapjan tulajdonkeppen a gyarban legyartjak a tetot, kihozzak a hezhoz valahogyan, es a helyszinen szerelik ossze.
sajnos nem tudom pontosan a ceg nevet se, se pedig a termek nevet se, de hetvegen utanna tudok nezni.
elmeletileg 20m fesztavolsagot garantalnak, tehat 20m hosszu lehet a teto alatamasztas nelkul.
az en 11x12-es hazamra teljesen jolehet.
ennek ellenere a tervezo azt javasolja, hogy kozepen megis csinaljunk egy tarto-falat, biztos ami biztos.
hat meglatjuk... szoval jelentkezek a cegnevvel meg a termeknevvel a hetvegen...
Nahát! Amennyi akciót én ez évben a Construmán találtam, azzal egy fillért nem bírtam megtakarítani :( Érdeklődési körömbe a bejárati ajtók és garázskapuk tartoztak.
segítsetek: az a dillemám, hogy épülő házamhoz idén vegyem-e meg a nyílászárokat, vagy várjak a construmáig. Jövőre szerintem minden drágább lesz, de a konstrumán meg vannak akciók.
Én egyenlőre csak tervezem a hőszigetelést, de apróságokon elúszhat sokminden.
Szeretjük a redőnyöket, az új ablak milyen legyen? Belső, vagy külsőredőnytokos, esetleg felejtsem el? Nem igazán tetszik, amikor befalazzák a redőnytok helyét, majd tokmagasítóval csinálnak helyet a külső redőnytoknak. Olyan lőrés szerű lesz az ablak.
Főfal, és főválaszfal: 18%-os nedvességtartalmú, impregnált 7,5x15 faszerkezet, benne hőszigetelés - mindkét oldalon párazáró fólia - elektromos gégecső - mindkét oldalt 16 mm-es OSB - belül gipszkarton, kívül 4 cm dryvit rendszer vagy faburkolat légréssel. válaszfal ugyanez a felépítés, de elég az 5x10es faszerkezet. A paneleket átmenő, szerelőnyílásokon hozzáférhető 12 mm-es csavarokkal kell egymáshoz rögzíteni. ( a tökéletes szigetelés, a panelek találkozásánál 2 "csík" időjárásálló sziloplaszt felhordásával érhető el.
Hajjaj! Most kezdek egy új ház tervezésébe: már ott elakadtam, hogy milyen is egy jó szendvics szerkezetű fal? Itt a topicon régebben KM fejtette ki ezirányú nézeteit, de nincs-e valaki itt és most, akinek van gyakorlati tapasztalata ebben a témában?
Pesten biztos más árak vannak, nekem itt a kis vidéki megyeszékhelyen, 180-ért csinálják teljes ügyintézéssel. Persze engedélyezési terv, de ebben benne van a ház átalakítási teve, egy épülő melléképületé, valamint a kerítés terve. Persze itt is volt aki kapásból 300-at mondott.
Viccen kívül: nyilván megspórolsz egy födémet, ami nem kevés pénz és idő is. (Egyik ismerősömnél - építész - nincs födém, viszont a tetőt betonozták. Mondjuk ez így nem lett olcsó, viszont ő azt mondja, hogy hőtechnikailag jobb...)
Tartósság, megbízhatóság nem tudom hogy jön ide? Így is, úgy is illik egy tetőt úgy megcsinálni, hogy min 50 évet azért álljon. Mondjuk faanyagban kell igényesebben válogatni és precízen kivitelezni (ami azért nem kis feladat, ismerve a mai idők mesterembereit :( ).
Előny a nagy tér, hátrány a nagy tér :) Nyilván nagyobb légteret kell fűteni, úgyhogy ha ilyenre vállalkozol, alaposan szigeteltess. Átmeneti megoldás lehet, a könnyűszerkezetes födém - én is épp ilyenen töröm a fejem - szép nagy fagerendákkal.
Hm. Hát mondjuk ekkora méretre ez húzós ár. Legalábbis az alapján, amit én kutatásaim során kaptam. Lényeg: ha családi házad van akkor csak engedélyezési terv kell. Ha társas, akkor fogják kérni a kivitelit is. A reális árat sok minden befolyásolja, de szerintem az eng. tervre a 200 bőven jó, kivitelire meg talán 500 - ha kell. Árat általában azzal lehet még csökkenteni, ha vállalod, hogy a papírokkal Te rohangálsz pl. az Önkormányzathoz. Ha gondolod megadom a mi tervezőnket....
ZMitya: sok ilyet láttam, skandináviában nagy divat. De ez jóval inkább tervezés kérdése -ahogyan a többiek is írták - és főleg ács mesteré, aki ezt megfelelően el is tudja készíteni. Nekem személy szerint nagyon tetszik, mert hihetetlen térérzetet ad.
Hogy anyagilag mennyivel jönnél ki jobban, azt nem tudom, de szerintem nem igazán: ha a födémet szigetelnéd, majd lambériáznád vagy kartonoznád, az biztos hogy anyagárban olcsóbb mintha egy teljes tető belső oldalát kell szigetelned, burkolnod, festeni... födémgerendán ugyan tudsz spórolni, de nem vagyok biztos benne, hogy ez ellensúlyozza a plusz költségeket.
Mindenképpen vedd figyelembe, hogy egy 6 méteres belmagasság azért kompromisszumokra is kényszerít pl. világítótestek elhelyezése vagy a későbbi festéskor. Ez utóbbit azért nem egyszerű elvégezni házilagosan.
ez lehet, viszont lehet találni olyan szakit is aki nem akar lehuzni és szépen is dolgozik igaz kevés az ilyen és általában be vannak táblázva jó előre, de lehet hogy megéri várni vannak szakik akik a sikfalra is feltudják tenni a kartont hullámosan.. :(
" csináld mert nem biztos hogy tudod a megfelelő trükköket, ha vki jól megcsinálja akkor nagyon szép eredményt lehet elérni de a szakszerütlen munka az nagyon ronda tud lenni."
Ez bizony igaz, a probléma csak az , hogy bizonyos munkák egy átlagkereső bérének 10 x -ébe kerülnek !
a plafonra lehet közvetlenül dübelezni ill. van függesztő lemez, nem célszerű hogy magad csináld mert nem biztos hogy tudod a megfelelő trükköket, ha vki jól megcsinálja akkor nagyon szép eredményt lehet elérni de a szakszerütlen munka az nagyon ronda tud lenni. szvsz inkább keres 1 jó szakit akinek megtudod nézni a munkáját vhol
tudom milyen megcsinálni segédként csináltam már de nem csinálnám meg a sajátom egyedül!!
Most nettó 63-65 m2 körüli a ház. De szeretnénk térdfallal emelni a tetőn, hogy beépítsük, akkor kb 100 m2 lesz. Igazából semmilyen kapaszkodóm nincs, hogy mennyi egy engedélyezési terv. Egyáltalán neked ez volt, vagy kiviteli terv? (Miért?)
epp hazepites/hazepittetes elott allok es azzal jott elo a komuves fazon, h olyan ne csinaljunk fodemet, hanem helyette egy olyan tetot, ami a kulso falakra illeszkedik csak, es megtartja onmagat...
tulajdonkeppen tetszik az otlet, ugyse szeretnek padlast, es allitolag anyagilag is jobban kijovok ebbol a megoldasbol...
kerdeznem, h mennyire tartosak, megbizhatoak ezek a megoldasok ? lehet ebben bizni ?
Már írtam korábban, hogy felújítás előtt állok. Beszéltem egy építésszel, hogy mi a hivatalos eljárás, mire van szükség, hogy felújíthassuk a házat. Azt mondta, hogy vagy kiviteli ter, vagy engedélyezési terv kell. Viszont előbbi 800e-nél kezdődik, az utóbbira is kb. 300e-től kezdődő árat mondott. Ezek a becsült összegek mennyire reálisak?
És ezek még csak tervek!!!
(Ja, Budapest, XI. ker. lenne, ha ez segít valamit.)
Bízok benne, hogy van, én legalábbis megpróbálok a régi hagyományoknak megfelelően felújítani egy házat, amit mások egyből lebontottak volna. Sokan hülyének néznek, igaz elég fanatikusan csinálom, ragaszkodok a régi hagyományokhoz, de szerencsére találtam tervezőt is, aki nagyon partner ebben. Egyébként egy 130 éves parasztházról van szó, igaz eddig nem lakóépületnek használták, habár nem is az. De próbálom hagyományos technológiával megcsinálni, gondolok itt vakolás helyett tapasztásra, a betont száműzöm a házból, és amennyit lehet régi bontott anyag kerül beépítésre, jelenleg éppen bejárati ajtót hajtok. Remélem találok ácsot is aki hajlandó csapolni a gerendákat. Próbálom a környék még meglévő öregházairól ellesni a különböző motívumokat, ami a tűzfalon meg fog jeleni.
A csabakővel történő külső falburkolásról hallott valaki? A hőszigetelése mennyire hatékony (természetesen hőszigetelővel)? Összköltsége mennyire jöhet ki? Állítólag SK megcsinálható, ...
A mennyezeti lécezéshez leggyorsabb a "beütődűbel" Ennek nm ára lécezés-kartonozás 1300-2000 Ft között mozog. Természetesen hozzá lehet fogni házilag is, ha van rá idő. A nm ár igen változó. 800-1600-ig árakról tudok.
Lenne egy kérdésem mennyire reménytelen, hogy ablakot nyitassak egy tűzfalra? Négy emeletes ház harmadik emeletén, a tűzfal egy 1 emeletes házra néz, amit egy belsőudvarra építettek, tehát alattam két emelettel van a teteje. Milyen engedélyek kellenek, és menniyre lehetséges, veszélyezteti-e ez a házat statika vagy tűzvédelmi szempontból?
Felújítás, bővítés kapcsán a szocpol témakörben tudtok segíteni? Esetleg átiránytás más topicra (én sajnos igazán használhatót nem találtam). Első, és talán legfontosabb kérdés: egybeltalán hivatalból ki foglalkozik ezzel, kit kell megkeresni, ha szeretnék elindulni ezen a rögö úton? Ki kell, hogy szakszerű, valós infókat adjon? Építésügyi hatóság; bankok, stb. ???
A gipszkartonborítással csak nyerhettek. A gúzolás, az alapvakolás és a simítóvakolás költségei úgy anyagárban, mint munkadíjban jóval meghaladják a gipszkartonozásét. A vakolással járó koszról nem is beszélve, illetve a gyorsaságról. A bizonyos szerkezetek falraszerelésénél hoszabb tipit és csavart kell használni. A gipszkarton nagy előnye, hogy bizonyos mennyiségig felveszi a levegő páratartalmát, és ha a légtér szárazabb, akkor kiengedi magából. A téglára ragasztott lapokat nem szabad hasonlítani a faszerkezetre szerelthez, bár ott a fogadóalapnak min. 16 mm-es OSB lapnak kellene lennie, amire már sokminden szerelhető. (konyha, és fürdőszoba esetében egyeztetni szoktunk a vizessel, és figyelembe vesszük a lehetséges bútorzat rögzítési magasságát, és előre besűrítjük a fa bordázatot) Nyugodtan válassztátok a gipszkartonozást.
Én sz*pta már eleget ezzel mikor fel kellett akasztanom akár egy konyhai felsőszekrényt, akár egy normálisabb méretű könyvespolcot:(
Dolgoztam már olyan házban is ami olyan "amerikai" volt hogy csak na (marha büszke volt rá a tulaj..) Tudod olyan sorházszerűen épített 6 nm-es hátsókertel rendelkező modernek mondható gettó... Na ott a belső falakon is 3 cm vastag nikecel szerű botítás volt... az nem volt semmi:( szinte semmit sem tudtunk felakasztani a falra, még egy közepes képkeret is sz*póágba került ott... Persze az asztalos volt a hülye, mert egy "amerika" házban minden tökéletes, és ha valami nem megy itt akkor csakis a hülye helyi brigád lehet a bűnös, mert a ház az maga a tökély.. mármint a tulaj szerint..
Ja azóta eladta, és most egy sima téglaházban lakik:))
Illetve hátránya, hogy a lapok összeeresztésénél spéci szalagot érdemes használni, ami megfelelő rugalmasságot biztosít, ha a két lap egymás mellett mozog egy kicsit és így nem reped a festés. .. Hozzáteszem: szerencsés esetben, mert nekem a plafonon azért meg-megjelennek apró torzulások.
Mi így csináltuk házilagosan, száraz vakolásnak hívják, így kereshetsz rá.
Menyezetre több megoldás van, mi a duplatetőlécezést csináltuk, és így belefér a süllyesztett halogén lámpa is. Nekünk se volt idönk a kiszáradásra várni.
A ragasztó sajnos nagyon húzos áru a rendszerben..........
Hátránya lehet hogy érzékenyebben reagál a sérülésekre, pl. ajtókilincs stb......
Szeretnék véleményt kérni azzal kapcsolatban, amit nekem ajánlottak: egy téglaházban a belső falfelületek vakolása helyett a csupasz falakra gipszkarton lapot ragasztani. Előnye, hogy a lapok csatlakozásainak elsimítása után azonnal jöhet a kétrétegű festés és kész. Nem kell semmilyen egyéb fal-előkészítés. (Állítólag hangszigetelés szempontjából is kedvezőbb ez a megoldás a vakolásnál.)
Van ennek a tchnológiának valami hátránya? Illetve mennyivel drágább így, mint a hagyomásnyos vakolás+festés?
A plafonon milyen megoldás lehetne alakalmazni?
Ha jó a glettelés akkor az illesztések nem látszanak? Gondolam üvegszálas erősítés stb.
Festot keresnek kedvezo aron budan, azonnali kezdessel. Fal- es zomancfestes (ablak/ajto/radiator). A legtobb falat mar csak festeni kell (glett es csiszolas megvolt) + az ajtok/ablakok mar alapozva vannak.
Mik a realis munkadijak egyebkent igy, hogy mar csak az utolso fazis van hatra? Radiatorokat is szoktak csiszolni vagy csak rafestik az alapozot a meglevo festekre?
Koszi a segitseget - jon a hideg, ugyhogy a napokban kell talalnom valakit, aki nem egyedul dolgozik es mernetek ajanlani.
Hu, köszönöm a kimerítő számításokat és véleményeket MINDENKINEK!
Látom már az alapinfón belül is lehetnek szórások, sokmindentől függ mennyi a vége. Koszorú, vasalás, szigetelés biztosan lesz, de tény, hogy a nm nem elegendő infó, tudni kellene a rétegrendet és mit milyen "vastagon" tesznek bele. Azért legalább azt már én is látom, hogy nemcsak betonról van szó, hanem egy csomó minden másról is...
2003-ban indítottam útjára a Szép házat, szebb Hazát! programot. Úgy gondoltam, és gondolom ma is, hogy ami szép volt régen, az szép ma is. Petőfi írta: "...Más hazában híven őrzik, mindazt ami nemzeti..." Az építész fórumon, meg több helyen is, azonnal magyarkodással vádoltak. Sokan nem akarják tovább gondolni. A Nemzet tótokból, svábokból, szerbekből, sokácokból...stb áll, és minden nemzetiségnek meg van a maga sajátos építészeti hagyománya. megvannak a saját, évszázadok alatt kialakult egyedivé vált motívuma. Ez tette, és még teszi is színesebbé az országot. Ha mindezzel okosan bánunk, akkor eljutunk oda, hogy házak helyett otthont építünk, ami számunkra a legkedvesebb, ahol valóban otthon érezzük magunkat. Nagyon jó példa a virágos erkély. Ha többen csináljuk, példát vesznek rólunk. Az szerintem a leg "veszélyesebb", amikor azt a kérdést teszik fel, hogy minek ez ?!
Ha a terasz nincs kiemelve, akkor nem kell sávalap, csak a széleknél kell "megerősíteni. max. 3x3 m-es dilattációs táblaméret. cca 4 m3 024-es sóder fuvarral együtt max. 25000 13 q cement fuvarral max. 35000 vasbetonháló 3 db fuvarral cca 40000
A helyszini betonozás 10 cm vastagságban 8000 ft/m2 216000 dilettációs hézagoló 5000 bonobyt 8000
ideális esetben ez összesen: 327000 Ft Ha ki kell emelni, akkor sem kell zsaluzni. Elég egy 40 cm es sávalap, zsalukőből a megfelelő szint, és a feltöltéshez szükséges föld, annak tömörítése, és sóderágy készítése.
AZ ANYAG KB 400-700EfT KIJÖN, függ a mélységtől is hogy mennyi beton megy bele...lehet a terasz fölszinén, 1 zsalú kő magaságában, 2 zsalú kő magaságában, 3 zsalú kö magaságában is...a betonba ilyenkor már adalék anyag kell, hogy ne fagyjon széjjel...
MUNKADÍJ:
FÖLDMUNKA
SÁVALAPOZÁS
HELYSZINRE SZÁLLÍTÁS
VASSZERELÉS
BURKOLÁS
2 SZAKI (burkoló, köműves) + 2 SEGÉD ERŐ KB
ÁSÁS 2-4 nap a földmunka a terep függvénye...sziklás talajba vagy vizenyős területen egy kicsit nehezebb a munka...+ a visszatöltés kézi erővel drágább mint a gép kis gépnél 50eFt a napi rezsi óradíj + kiszállás...
1-2 nap vasszerelés, vizszigetelés és betonozás
2-3 nap burkolás
kb 300-700eFt +Á (Ha hivatalosan csinálja akkor 1/3-e marad meg szétosztáshoz)
Na igy már akár lehet 1 M -s az ajánlat...:)
Talán a térkő egy picit ólcsóbb vagy ha magad csinálod...(persze ehez kell szerszám ami szintén nem ólcsó)
Most fejeztük be házilagosan a terasz betonozását. Ez kb. 33 m2 felületet jelent, amibe kb 3,3 m3 C16/24 beton ment bele (mixer, KK).
A teraszon körbe van koszorú (3*11-es beton hosszvas), plusz hálós vasalás, plusz itt-ott néhány hosszvas kiegészítésként. A dilatációs hézagnak elég 1cm-es nikecell vagy valami hasonló hulladék.
Van hozzá 3 támfal (1 beton és kettő tégla), azon támaszkodik fel, egyébként köszöni, jól van. A támfal összköltsége alig 10e Ft volt, a vasalás 55e Ft, a beton 50 (4m3)+áfa .
Mivel minden házilagos, munkadíj nem nagyon volt. Magam egyszeri közgazdász vagyok, de a támfalak és a vasalás sem jelentett megoldhatatlan akadályt.
A betonozás kemény munka volt, de kb. 4-6 gyakorlott ember megcsinálja (1 lapátol, 2-3 talicskáz, 1-2 bedolgoz és simít), illetve, ha a mixer oda tud állni, akkor egyszerűbb, mert egyből beönti, csak teríteni és csömöszölni kell, majd simítani.
Aki ezért 1-2 milliót kért volna, azt kiröhögöm, aztán kiplakátolom, mint a "Nagy lehúzóművészt" a környéken....
Ami még nincs benne, az a terasz, fal csatlakozás (ha az épület koszorújához illeszkedik, illik lefelé hőszigetelni. ez nálam maradék austrotherm expertből van. ennek ára 5cm-re 1600 Ft/m2), ahol vízszigetelés is szükséges lehet, ha az épület vízszigetelését nem hajtották fel legalább az első téglasorig.
A burkolás külön terület, ott sok függ a felület vízszigetelésétől (lehet-e szivárgó víz talajból), illetve a burkolat minőségétől.
Egyébként a térkő sem olcsó, és lerakáshoz is kell a jó szakember...
mi, 27m2-t millióért akarnak lebetonozni neked? feléért összeugrik itt egy csapat, én pl remekül lapátolom a cementet a keverőbe! :D a térkő szerintem amugy szebb.
Egyetértek fefefe-vel. Az embereknek tetszik a díszes, de arra már nem veszik a fáradtágot, hogy egy kicsit díszítsék is a környezetüket. Még a szemetet sem képesek a kukáig elvinni, hogy lehetne azt elvárni, hogy végiggondolják, minimális költséggel mi módon lehetne díszesebb a lakásuk.
Én két éve költöztem ki a panelből. A 20 lakásos lépcsőházban a mi erkélyünkön volt először virág, majd 1 év múlva lett még hármon. A virágomról évente kétszer szüreteltem horgászdamilt.
tapasztalatom szerint van, de sajnos egyre ritkábban.
mi próbálunk a most épülő házunkba néhány népi/hagyományos elemet becsempészni.
igaz, ez nem igazán míves, meg faragott, de hát ki tudja, unalmas óráimban mit fogok még elkövetni rajta ;-)
az ácsok, idős szomszédok mind azt mondják: végre egy szép ház!
a tervezők fele, akivel előtte egyeztettünk, annak hallatán, hogy olyan parasztházas jellegűt szeretnénk, azt mondta, ja, meg nádtető is legyen, mi?! mindezt nem kis gúnnyal. szóval azon az oldalon is lenne mit fejlődni, mert így az emberek többségének fel sem merül a fejében a hagyományőrzés lehetőségének gondolata, egyből kapja a divatos amerikai és mediterrán stílust.
ismerősök is először furán néztek, a látványterv alapján a megjegyzés: ja, ti ilyen parasztházat akartok? aztán ahogy készül, egyre jobban tetszik mindenkinek.
szóval igény lehetne, de ugye "a mai, rohanó világban" az emberek nagy részének eszébe sem jut, hogy ezt is lehetne a mai igényekhez igazítva tálalni.
Én tapasztalatból tudok 2 gyártót. Az egyik masszív, viszonylag olcsó ajtót gyárt (és szerel) nem túl exclusive kivitelben. A másik minőségi burkolatokat is tud, ellenben az ajtót nem érzem "annyira" massízvnak és az ár is magasabb. Mondom: mindkettő típusom van. Sokat válogattam, amíg ezekhez eljutottam. Panelbe az elsőt ajánlom.
Panellakásunkon a bejárati ajtót szeretnénk kicserélni, korszerűsíteni. Ezidáig nem sikerült olyan céget, gyártót találni aki panelhez is készít ajtót és még tetszik is a terméke. Elsősorban fa, vagy fa borítású (nem műanyag) ajtót szeretnék, mely megfelelően biztonságos. Extra igényeim nincsenek. Tippeket szeretnék kapni, hol találok ilyesmit.
Mindenkinek nagyon köszi a hozzászólásokat. Először beszélek építésszel, akit pontosan kifaggatok, mi építési engedély-köteles, mit lehet a házzal kezdeni és mit nem.
Sokan teszik ezt, és többségük nincs tisztában vele, hogy egy ilyen módosítás engedélyköteles. Aztán majd valami szemfüles önkormányzati dolgozó velük fogja megtölteni a hivatal kasszáját, mivel akár 200 ezer Ft-ra is büntethetnek érte.
A szomszed azert kerult kepbe, mert ugye masik topicrol ismerem, es nekem csak jo, ha kesik a hasznalatbaveteli, mert annal kesobb kell fizetni. A koltozes meg nem sos.
Nem nézőpont kérdese: így volt korrekt ahogy csináltátok. De az eredeti t.lantos-féle felvetésben nem ez szerepelt, hanem engedmény + számla. Úgy értettem arra reagáltál, számlára való kikötés említésével....
A szomszédomban egy önkormányzati épület van. Kitalálta az önkormányzat, hogy parkolót létesít maga elé. Az eddigi 1m széles, 0,8m mély, 20m hosszú vízelvezető betonozott árkot felbontották. Helyette 30( !)-as műanyag csövet feltettek le. Ezt homokkal betakarták és most akarják rá tenni a térburkolatot.
Nagyobb esőzések alkalmával eddig is, ez a viszonylag nagyobb árok is tele volt a vízzel. Most attól tartok, hogy ez a jóval kisebb átfolyó nem fogja biztosítani, hogy a víz elfolyjon, és előttem fog felbuggyanni a víz.
Nem szólva arról, hogy a 20m-en 1 tisztító nyílást hagytak. Az a félelmem, hogy ez a 30cm-es cső eldugul, és ismét nekem lesz rossz.
Szóltam az illetékeseknek, a falusi főépítésznek, de azt mondta ők ezt kiszámolták, így van jól.
Hol lelhetek valamilyen törvényre/jogszabályra amit az orruk alá dörgölhetek, hogyan kell csatornát építeni???
Az eresz csak egy példa volt, de gondolom amiért ezt kérdezted akkor eléggé gázos a szomszéd...ha nem akkor nyugodtan írasd alá velük a lemondó nyilatkozatot és ha beviszed az építési osztályra, akkor nem kell a 15 napot kivárnod a jogerőig.
Szerintem egy ferda erkélyajtó befolyásolja a lakhatóságot (pl. balesetveszélyes) másrészt pedig az nem a te problémád hogy ez mekkora terhet jelent a kivitelezőnek. Vagy javítsa ki Ő, vagy ajálnd fel neki hogy te kijavíttatod és ennyivel kevesebbet fogsz fizetni.
Én biztos csak úgy venném át, hogy íratnék vele egy kötelezvényt, amin vállalja hogy mikorra fogja a hibákat kijavítani. De elsőként megérné egy ügyvéddel megnézetni ezt a szerződést és esetlegesen vele együtt megfogalmazni a további lépéseket.
Ha nem teszed meg akkor nagy valószínűséggel soha nem fogod látni a kivitelezőt a lakásodban, mert ott lesz az átvételi a kezében...szerintem.
Pontosan ezért vittük neki a számlát, hogy eladáskor nálunk a teljes összeg szerepeljen a szerződésen, ami a teljes vételár! Ha kevesebb áll rajta akkor jön elő, az amit Te írtál: 20 helyett már csak 19 lesz a számlán. És az hogy neked van még pluszban 1 millióról számlád,, ami építőanyag, abban az esetben vehető figyelembe, ha a másik szerződést módosítod és beleírjátok, hogy ez nem szerepel benne, ami megint macera és egy banki hitelt tekintve nem is egyszerű dolog lenne, ha csökkenne a szerződéses összeg pl.
Szerintem nem volt vele semmi gond és mivel eladtam már ezt a lakást, így az APEH felé sem volt gond, mert a teljes vételár szerepelt a szerződésen, nem kellett külön számlákat őrizgetni és leigazolgatni azt is még...
Bizony nagyonis érdemes, szerintem éjjel se kell a 22 fok, viszont ébredéskor jó ha meleg van. Érdemes hetivezérlésüt venni. Fontos lehet, hogy milyen a készüléked, mert a jobbakhoz saját dukál.
A Prokoncept, mint ahogy már megtudhattad, nem kíván nagy csapatot. Egy szakember, és 3-4 ügyeskezű építőipari dolgozó (sm-nek hívják, de én az ügyeskezűeket kiemelem) elegendő az épület szerkezetének gyors kivitelezéséhez. Ajánlhatnám magam is, mert komplett szerkezetépítő rajzokkal adja át a gyártó az anyagot. Bevallom, hogy a Prokoncepttel még nem dolgoztam. Faszerkezetű házat felépítettem egy néhányat itthon és Németországban, erre megszereztem a Német minősítést, hagyományos technológiával is építettem Családi házakat, ill. vagyesszerkezetűt (Ytong falazatra fafödém, és faszerkezetű felsőszint ) de a Prokoncept rendszerrel még nem dolgoztam. Néhány óra alatt elsajátítható a rendszerismeret, de nem én lennék, ha nem írtam volna meg, hogy nem dolgoztam még vele. Egyedül a födémrendszernél van igényes vasbetonszerelés.
Vélhetően igen, a komolyabb fűtési rendszerek (Buderus, Vaillant) mind ezt ajánlják, merthogy pl. 10 óra távollét esetén a 9,5 óra csökkentett fűtési üzemmódnak köszönhető energiamegtakarítás nagyobb mint a 0,5 óra felfűtés többletenergia igénye.
De ki kell kísérletezni:
Elmész reggel 8-kor, hazamész 18-kor és felírod a gázóra állásait. (termosztáthoz nem nyúltál)
Másnap (hasonló időjásái körülményeket feltételezve) elmész reggel 8-kor, letekered mondjuk 18-ra, este igykeszel 17.30-ra hazaérni, és akkor feltekerni 22-re.
Egy fűtési kérdésem lenne: Adott egy nagy ház, teljesen szigetelt, thermo-üveges ablakok, kombi cirko kazán, és a középső szinten egy termosztát. Jelenleg 22 fokra van állítva éjjel-nappal. Hozzáértő szakemberek véleményét szeretném kérni, hogy érdemes-e ezt az alap termosztátot lecserélni egy programozhatóra, és napközben, amikor senki nincs otthon, levenni a hőmérsékletet és csak késő délutánra állítani vissza 22 fokra?
Annyiban korrigálnám az előző hozzászóló beírását, hogy tudtommal belső oldalon 5cm, külsőn 6cm EPS van! A falra rögzítés bizonyos súlyig mehet EPS dűbellel, de ha az nem elég, akkor érdemes lebontani betonig, és tartószerkezetet csinálni, amit lehet utólag is, és nem jár túl nagy kosszal sem!
A födémet nem muszály monolitból, lehet fa is, pl.: szálas hőszigeteléssel.
A rendszer előnye a masszív fal, jó hőszigetelés, egyszerű kivitelezés, méretpontos építkezés. A belső csövezés egy hőkéssel könnyen gyorsan megoldható.
A belső oldalra gipszkarton burkolatot vagy min 1 cm-es gipszvakolatot kérj, sima glettelés-hálózás nem elég.
Ugyanilyen rendszer még az isoteq is, nekem ők szimpatikusabbak a többféle kínálat miatt. (én is abból tervezek építeni) Ha netán őket választod, javaslom azt az építőelemet, amin kívül 10cm EPS van, de akár a vastagabbat is...
Köszönöm a hozzászólást, véletlenül nem tudsz olyan kivitelezőt aki foglalkozik ezzel a technológiával? A Prokonceptnél kaptuk már egyet, de nagyon elszállt árai vannak, valószínűleg nem kérjük fel.
A Prokoncept technológia hő és hangszigetelése kíváló. A gyorsaság is egy nagyon fontos tényező. Ez mind a kivitelezés költségeinek fontos tényezője. Fontos azonban, a födémrendszernél figyelembe venni a vasalás költségeit, és ami számomra kissé idegen, hogy a belső falfelületet is 10 cm castag hungarocell fedi. Így előre meg kell határozni, hogy hova szeretne az építtető felszerelni bizonyos tárgyakat, bútorokat, és a felületkezelés előtt fogadószerkezetet kell a betonfelületre (a 10 cm vastag hungarocellbe besűllyesztve) szerelni. Tehát utólag már körülményes az, hogy ide teszek egy képet, vagy oda egy dísztányért.
de nálunk a szerződés kikötötte, hogy csak a vállalkozó nevére kiállított számlát fogadják el. Ha ezt nem írtátok bele, ekkor szerintem hiába hivatkozol arra hogy beszéltetek róla anno... természetesen ez azon múlik hogy milyen a vállalkozó hozzáállása ! Ilyen esetben nem tudom hogyan tudja ezt Ő elszámlázni magának...
Már bocsánat, de már mi a frásznak kellene a kivitelező nevére a számla? Ez eleve hibás szerződést tételez fel. Ténylegesen nem engedménnyel kellene ezt elszámolni, hanem csökkentett árra kellett volna a szerződést kötni.
Persze szinte 100%, hogy valami bank-hitelezési oka van ennek a megoldásnak, de ebbe meg az APEH köt bele (tapasztalat). Másik oldalról a vevőnek sem jó ez a megoldás, mert így ha pl. 20 millióért vásárolsz meg egy lakást, aminek árából kapsz mondjuk 5% engedményt - mert az összes burkolatot Te viszed (ami árban egyezik az engedményezett 5%-kal), de a burkolatok számlája a kivitelező cégére szól - akkor Neked végül is 19 millióról lesz számlád, holott ténylegesen 20-at fizettél. Ha ezt követően eladod a lakást 25-ért, akkor máris buktál egy milliónyi adóalapot, hiszen adóznod a 25-19 = 6 millió után kell és nem a tényleges eladásiar minusz megszerszési ár érték után.
Érdeklődni szeretnék, hogy esetleg valaki építkezett-e már, vagy épít-e a Prokoncept technológiával. Jövőre szeretnénk bele fogni. Természetesen az ezzel kapcsolatos honlapot és forgalmazót már felkerestem, de nagyon kíváncsi lennék olyan hozzászólók véleményére akik nem elfogultak. Minden hozzászólást és választ előre is nagyon szépen köszönök.
Nincs egy arva szo sem a szerzodesben arrol, hogy az o nevere kellene szamlat vinnem (kulonbenis, enyem az anyag, merthogy azt nem fizette ki nekem).
Az viszont le van irva, hogy akkor is at kell vennem, ha kifogasom van (amennyiben a lakhatosagot nem befolyasolja). Es azert a hibak jellemzoen ilyenek. Pl az erkelyajtot ferden raktak be. Igy is hasznalhato, meg a kijavitasa is aranytalan bontas es koltseg lenne, de a minoseg ugye igy kicsit csorbat szenvedett.
De mar ott tartunk, hogy nem merik lerakatni a laminalt padlot, mert felnek ,hogy abba is belekotunk :)
De mar ott tartunk, hogy elismerik, hogy egy csomo dologban igazunk van :)
Igazabol nekem nem egetoen surgos a koltozes (nincs meg konyhabutor, es egyelore arra sporolok, az meg meg egy honap)
A nyílászáró cseréje, a homlokzat szigetelése nem építési engedélyhez kötött. Ha utcafronton ablakot áthelyezek, új hejen építek be, az már igen. Új vakolás, szigetelés, festés .....stb. nem igényel engedélyt.
Az átépítés, bővítés, utcai homlokzat megváltoztatása nemcsak engedély, de építési terv-köteles. A tetőtér szigetelésénél, m,a már elengedhetetlen a külső nyári-, és a belső téli tükörfólia. A szarufák közötti szigetelést én mindenhol kiegészítem egy, a szarufára 50 cm-enként felszerelt cserépléc közötti 2 cm vasta Nikecell lapokkal. Ez nem jelent komoly költséget, viszont télen-nyáron 3-5 fok szigetelést biztosít. A zsindelyről annyit, hogy a vállalkozások túlnyomó része nem távolítja el a bitumenes zsindelyről a védőfóliát. Ezt kizárólag a tárolás miatt teszik rá. A zsindely alsó bitumenes felülete össze kell olvadjon a nyári napsütés folyamán. Ha tavasszal, vagy ősszel történik a tetőfedés, akkor gázlánggal össze kell melegíteni. Fontos a födém megnyitása a lépcső miatt is. Ami a tetőt illeti, érdemes megnézetni egy NEM üzleti érdekeltségű szakemberrel. Ha régi az épület, vagy vannak a tájegységben jellegzetes építőipari motívumok, érdemes azokat megjeleníteni az átalakítás során. Ettől kedvesebb lesz az épület, és otthon lesz a házból. Építőanyagvásárlásban is van segítség (olcsóbb anyag), ha kell.
Szerintem nem azon múlik, hogy kiemelkedik e vagy sem. Változtat az utcafronti képen, szerintem is engedély köteles ha ezt hivatalosan akarod csinálni ( bevallom nem láttam még olyat aki tetőablak miatt újra terveztette volna a házat és végigjárja a procedúrát).
A módosítás ugyanúgy 10.000Ft-os eljárási díjjal van, plusz a szükséges papírok (pl. terv módosítása, tulajdoni lap, térkép másolat,...). Ezek nyomják csak meg igazán ennek a költségét.
Én úgy tudom, hogy az ilyen jellegű külső módosítás engedélyköteles. Nem tudok összeget, de ez helyfüggő is. Mindenesetre a látványterv sem olcsó dolog.
Köszi a jótanácsot! Elvileg olyan lesz a teteje, ami "elválik" a tetősíkoktól, valamilyen fedés a gerincen végig, de magasabban, mint maga a tető, így a résen kijön a meleg levegő. Alul is lesz rés, szélesebb, így ott meg beáramolhat a hűvösebb levegő. Ilyesmit magyaráztak. :)
Tetőablak-probléma? Próbáltam elkerülne, de lehet, hogy nem fog menni. Utcafront felőli tetőben, ha nem emelkedik ki a síkból, még nem engedélyköteles, ugye?
Egyáltalán, építési engedélyre milyen költséggel számoljak? (Mitől függ a mértéke?)
Figyelj rá, hogy megfelelő számú szellőztető legyen a tetőn, mert a bitumen zsindely hajlamos a túlmelegedésre, és felpöndörödhet. Az egyik barátoméknál emiatt nem cserélik gariban, mert nem volt elég szellőzőjük.
t.lantos: saját tapasztalatomat tudom csak leírni, mivel én is társasházi lakáson adtam túl és most építkeztem, így pont ezek az esetek fordultak elő.
#1 15 nap a jogerőre emelkedés, feltéve nem ha a határozatot nem támadják meg.
#2 Természetesen lehet, pl. ha nincs ereszcsatorna a házadon és az Ő telkére folyik a víz. Természetesen a fellebbezéssel tolódik ez is, amíg ki nem vizsgálják hogy mi a fellebbezés tárgya és annak helyt adnak vagy elutasítják. Ez függ attól mi a kifogás tárgya. Persze ha belátható időn belül az pótolható, akkor megkapod csak meghagyással, pl. hogy a jogerőre emelkedéstől számított 30 napon belül pótolni kell. Amennyiben pl. olyan ablakot raktál feléje ami az előírások szerint nem felel meg és nagyon alacsony, akkor szintén nem adják meg hanem köteleznek hogy a tervek szerint legyen az megcsináltatva és utána kérvényezheted újból.
bónusz #1: nálunk csak akkor kapott állandó lakhatásit a ház, amikor az összes lakás készen lett, de legfőképpen a közös helyiségeket ellenőrizték. Addig ideiglenes lakhatásit adnak, ami alapján lehet benne lakni, de banknál pl. nem ér semmit:(
bónusz #2 : jópár dolgot mi is magunk vettünk anno, de nálunk a szerződés kikötötte, hogy csak a vállalkozó nevére kiállított számlát fogadják el. Ha ezt nem írtátok bele, ekkor szerintem hiába hivatkozol arra hogy beszéltetek róla anno... természetesen ez azon múlik hogy milyen a vállalkozó hozzáállása ! Ilyen esetben nem tudom hogyan tudja ezt Ő elszámlázni magának...
Amennyiben minőségi kifogásod van akkor szerintem az épület nem tekinthető 100%-san késznek, hiszen ha szerinted nem első osztályú a munka amit végeztek, akkor az nem tekinthető késznek. Minden szerződés ami nem szabályozza másként alapból az első osztályú munkát határozza meg, így ha nem ez teljesül akkor jogos a követelésed.
A hibák miatti követelésed csak azon múlik, hogy Ő mennyire engedékeny. Választhatja az engedményt vagy azt hogy a hibát kijavítja, legyen az valamilyen eszköz vagy technológiai gond. Ha esetleg ezen javítások miatt csúszik az átadása a háznak, akkor joggal léphetsz fel kártérítéssel (ergo kedvezményként érvényesíted) , de ezt tudnod kell bizonyítani: pl. albérletben kellett laknod egy hónapig emiatt, akkor ezt az összeget minden további nélkül követelheted. A lényeg hogy ezek bizonyíthatóak legyenek!
Mivel Te vagy nyerő helyzetben, így megteheted hogy nem fizeted ki a jogos követelésedre hivatkozva egy részét az utolsó részletednek, de ez legyen arányos azzal amit a hibák vagy a késés okoz. Ilyen esetben max. peres úton követelheti Tőled ezt, de 1-200.000Ft miatt nem fog bíróságra rohangálni senki, annak a tudatában hogy Ő a ludas ebben.
Szintén saját építkezési tapasztalat, hogy ezeket lehet érvényesíteni, mivel nálunk milliós összegű kötbérről volt szó, mégsem lett belőle per, tudta a vállalkozó, hogy mit tett és azt is hogy én mit. Nagyon emberfüggő, de a lényeg hogy tartsd vissza az összeg egy részét és máris Te vagy nyerő helyzetben, neki kell egyezkednie veled!
Szvsz keress egy olyan kivitelezőt, építészt, aki gyakorlott régi házak felújításában. Lehet, hogy ezt a szagot kapásból felismeri, mert már találkozott vele. Egy hőkamera sok mindent megmutat, de azt nem, hogybizonyos szagok honnan és mitől jönnek elő.
Ami nálunk előfordult (régi lakásban, ami 1974-ben épült), az egy fura, kissé égett gumiszag, szinte a falból jött, de csak nagyon enyhe és ritkán. Aztán kiderült, hogy az egyik biztosíték körül volt gond a drótokkal (túlterheltük, vagymi)...
Ez pl. egy lehetséges ok régi háznál, ahol nem a mai fogyasztókra tervezték az elektromos hálózatot.
Köszönöm szépen az eddigi hozzászólásokat, máris sokat tanultam belőlük.
Egyébként kb. 100 m2-es házban gondolkodunk, a mostaninak az alapterülete nettó 65m2. A tető (nyeregtető) egész jó állapotban van, betongerendás, de a mostani cserép helyett zsindelyt teszünk fel. A lépcsőt is úgy terveztük, hogy középen menne fel, így nem veszítenénk sok teret, sőt, a vizesblokkot is az alsóra tudjuk tervezni.
A felújítás alatt egyébként lenne, hol lakni.
A telek L5-XI övezetben van, 20%-os beépíthetőségű.
Hogy a manzárdtető mit jelent, nem tudom.
A tető "csúcsa" belülről 3m (egy kicsit több, de most a pontos adat nincs előttem).
Ezt azért írom, mert azon gondolkodtam, hogy lehet, hogy meg sem kéne emelni térdfallal (+vasbetonkoszorú, talpszelemen (?)) a tetőt, hanem annak a csúcsán és két oldalán maradna olyan hely, amit nem lakótér lenne. A többi - lakott rész - pedig olyan alakú lenne, mintha lenne térdfal, de mégis a tetőszerkezeten belül maradnánk. Így megspórolhatnám az építési engedély költségeit, magának az építésnek a költségeit, meg az utánajárást és idegeskedést. Mit szóltok?
Bővítés szempotjából ismerni kell a Helyi Építési Szabályzatot, annak is a %-os beépíthetőségre vonatkozó részét. természetesen jóval drágább a földszint bővítése, mivel sávalap, lemezbeton és, falazat szükséges. 50 éves épületről lévén szó, annak a tetőszerkezete hamarosan cserére szorul. Egy kb. 80 cm-es térdfal építésével (+ vasbetonkoszorú=25 cm + talpszelemen=15 cm), egy kellemes, és tágas tetőteret eredményez. Ebben az esetben nem feltétlenül szükséges a gerincmagasság növelése, hacsak nem sátortetős a jelenlegi épület. Ügyes tervezéssel, a vizesblokk a jelenlegi fölé helyezhető, ezzel is csökken a kivitelezés, és az anyagköltség. További kérdésekre is szívesen válaszolok, segítek.
Későbbi beépthetőséghez most biztos nem emelném meg a tetőt. Beleraksz egy csomó pénzt, ami szépen ácsorog benne, és nem használod. Aztán amikor tényleg sor kerül rá -ha egyáltalán sor kerül-, szedheted szét mert kell bele tetősík ablak, hőszigeteleés, kiszellőztetés, új héjalás, megmiafranc. Alapesetben inkább azon gondolkoznék el, hogy ha két ütemben tervezem a ház bővítését, akkor már az elsőnél úgy tervezni, hogy minél kisebb kupival jöhessen a második, de minél olcsóbban. Azaz: - lehetőleg ne kelljen a vizesblokkokhoz hozzányúlni, és mégis jó legyen a ház szerkezete a harmadik ütemben is; - ha síkban tervezem bővíteni, ne legyen oromfalas lezárása a tetőnek, mert azt csak el kéne bontanom; - megcsinálnám az alapozást, és rátennék egy nagy teraszt, hadd tömörödjék a föld, pihenjen az alap; - utólagos hozzáépítésnél könnyűszerkezetben gondolkodnék, hogy a később jött terhelés ne okozzon eltérő süllyedést a két házrész illeszkedésénél.
Én, mint "elméleti laikus" (lakásfelújítást lezongoráztam már egy párat, de építkezni még sosem építkeztem) az alábbiakat gondolom:
- mekkora házat akarsz? (Milyen funkciókkal, hány emberre, hány évre? Mi lesz, ha a gyerekek kirepülnek?) - milyen a meglevő tetőszerkezet és a héjalás állapota? (Ha vacak, akkor nem kár érte, mert pár éven belül úgyis cserélned kell. Ha jó, esetleg kár bolygatni.) - milyen födém van? (Ha fafödém, akkor számíthatsz egy födémcserére is, illetve a régi födém meghagyása mellett egy újra, hogy bírja a lakószint terhelését.) - mennyire akarod szétverni a házat? (Födémáttörés, belső lépcső, emeleti szintről a lefolyók, stb. Akarod-e lakni az építkezés alatt?) - mekkor a telek beépíthetősége? (Azonos szinten való terjeszkedés esetén be tudsz-e egyáltalán annyit építeni, amennyi neked kellene?) - mennyire kell a meglevő házat szétszedned, hogy az új funkciókat hozzá tudd igazítani? (Ne legyenek átjáró szobák, kihasználatlan zugok, alacsony belmagasság miatt kieső tetőtéri részek, rettenet mennyiségű közlekedő. A holttér a legdrágább dolog egy házban. De valójában a lépcső is ilyen.) Szóval jó sok kérdés, és ez mind egyedivé teszi az ilyet. Mindenképp érdemes előtte szakemberrel (építész/statikus) beszélned, mert nagyon sokesélyes a dolog.
én árat nem tudok, de úgy csinálnám,k h kicsit bővíteka földszinten, meg megemelema tetőteret h később be lehessen építeni. amugy egy ilyen háznál annyira sok minden jöhet közbe, lehet h nem is szabad a tetőteret beépíteni, mert nem bírja a régi fal, alap. nálunk épp most verik le terven felül a volt konyha-spájz vakolatát, mert annyira strapabírótlan, h a burkoló azt mondta nem rak rá csempét, mert leesik. kér szépen friss vakolat rá. jihá. nagy a gyanúm, h az emeleten is ez lesz, a lentebb már említett fürdő vakolata pl olyan h nem lehet bele tiplit rakni, mert szétmálik. Mire azt a *#&@ tükör fölötti lámpát felfúrtam lejött vagy 30 centi vakolat 3 centi mélyen. tégla még sehol... csak nem rakok 8 centis csavarral fel egy falilámpát?!
Kezdőként fordulok hozzátok: adott egy kb. 50 évvel ezelőtt épült ház, kb. 80 m2 bruttó alapterülettel. A telek, amin áll 540 m2. Nemrég vettük, fel kell újítanunk. Azon gondolkodunk, hogy a tetőteret építsük be (esetleg térdfallal), vagy a telken próbáljuk bővíteni a ház alapterületét (két gyerek van). A ház elhelyezkedése miatt ez utóbbi kicsit nehézkes.
Így látatlanban van olyan alap dolog, hogy a tetőtér annyival drágább, mint a földszintes bővítés, hogy nem éri meg?
Ha már az okot megszüntetted, akkor a kapható penészölő és -gátló lemosók és alapozók jók. Literes műanyag flakonban van, én annakidején szivaccsal vittem fel. Az volt a legegyszerűbb, mert egy füst alatt le is mostam vele a falat. Gyakorlatilag az összes festékes cég gyárt ilyet. Itt a Trilaké. (Merkur néven keresd!)
Tök király! A felújítás miatt 2 hétig nem volt fűtés, ezért a fürdőben iszonyat sok gőz képződött, ami persze a falon csapódott le, és most penszedik egy-két helyen... van ötlet, tipp mivel tüntessem el? aza rész is szét lesz kapva, és újravakolva-festve, de azért addig sem ártana vmi ellene, meg nehogy az új cucc is penészedjen. Köszi! üdv: rrróka
Ha megkerik egy lakasra a hasznalatba veteli engedelyt, es tegyuk fel, hogy megadjak :
#1. hany nap mulva emelkedik jogerore
#2. lehet esetleg valami kotozkodessel (sajat vagy szomszed reszerol) hatraltatni a jogerore emelkedest?
bonusz kerdes : egy 6 lakasos tarsashazrol van szo, kaphat egy laks hasznalatbaveteli engedelyt, ha a 6-bol legalabb 1 meg nem kapott?
(a szerzodes szerint az utolso reszletet "az ingatlan 100% keszultsegi fokanak eleresekor a jogeros hasznalatba veteli engedely kezhezvetelet koveto 5 napon belul kell.)
Namarmost ezt huznam, mint a retestesztat, mivel rengeteg apro hiba volt eddig is (volt kadbontas, burkolatfelbontas, ujrafestes, minden :) es marad is atadasig, vagyis az epitteto annyira nem a szivem csucske.
bonusz kerdes #2.
A szerzodeses vetelar x mFt. Viszont az osszes burkolatot en vittem, amiert engedmeny jar, ez a szerzodes mellekleteben le van irva. Namarmost a toketlen elado azon gorcsol, hogy akkor modositani kellene az adasvetelit, hogy a megfelelo vegosszeg legyen benne, mivel az anyagokat nem az o cege nevere vettem meg (nem volt leirva a szerzodesben, es nem is kerte elore, viszont azt tudta mar szerzodeskor, hogy igenybeveszem ezt az opciot). Szerintetek kell modositani a szerzodest? (az illetek nem szamit, nem olyan jelentos tetel, hogy megerje szorakozni vele). Egyebkentis a hibak miatt egy kis engedmenyt is ki akarok preselni belole, akkor megint modositani kene a szerzodest???
Én valami olyasmit olvastam, h a hőtérkép (nem tudom mikortól) minden új építésű családi házra kötelező lesz (talán még a lakhatásit sem adják ki nélküle?), és idővel minden házra meg kell majd csináltatni... Nem tudom, h most mi is igaz ebből... tud valaki pontosabb adatokat erre nézve?
Viszont: 3 éve költöztünk be egy 1979-ben épült családi házba, és egészen eddig nem, viszont idén nyártól (!!!) el kezdtünk érezni egy furcsa háttérszagot (nem igazán doh), ami azóta is fenn áll ==> tervezett vizsgálat: falak, aljzat vizesedése + páratartalom (ez utóbbira terészetesen saját műszer hogy lássam az ingadozást, folyamatos megfigyelés)
A ház szigetelését (lábazat, homlokzat és tetőtér) pedig tervezem a jövőben és úgy gondoltam, hogy szeretnék tisztában lenni a valóban problémás helyekkel.
Szemrevételezéses vizesedés vizsgálatról: már megtörtént, sőt még azt is sikerült kiderítenem, hogy a szemmel nem látható esetben is lehetnek bizony komoly gondok.
Ami a házak energia-besorolását illeti, úgy tudom, hogy "csak" eladásnál lesz ezt kötelező felmutatni én meg azt most jó pár évig nem tervezem. Jól is néznénk ki, ha hirtelen mindnekit arra köteleznének, hogy ezt csináltassa meg, nem kevés pénzért.
Szóval kösz' az észrevételt, ha céget nem is ajánlottál! :)
A gerendára: vannak elég jó mérgek, amik minden életcsírát megölnek. De a lenolajkence nem mérgez, és állítólag az is nagyon jó. Az olajos fában nem kedvez a klíma sem a gombáknak, sem a kártevőknek.
Az alábbi üzenetet beírtam már a hőszigetelés topickba is, de gondoltam, hogytalán itt is kaphatok segítséget!
Tudtok AJÁNLANI (az interneten keresni természetesen én is tudok és találtam is nem egyet) olyan cégeket, vállalkozásokat, amelyek komplett épületdiagnosztikával foglalkoznak (hőfelvételek, falak és aljzat nedvességtartalma, páratartalom vizsgálat szigetelések állapota, stb.)? Természetesen, ha olyan cégettudtok, ami nem foglalkozik mindennel az sem baj.
Ha rossz állapotú a kerítés, akkor csak valami könnyű futónövényt futtassatok rá, mert a borostyán és a vadszőlő hajlamos összenyomni! Viszont a borostyán örökzöld, és télen csak az szép. Esetleg beszéld meg vele a közös kerítés felújítást!
Nézz a át a kéményes topicba -- ott írtam a dögökről.
Már azon mesterkednek, hogy jövöre előírják az évenkénti, hogy most másról beszéljek a konnektorok érintésvédelmi ellenőrzését, Miért ne ??? -- balesetek ott is előfordulnak. Aki ebből kaszál /profitál - lehetőleg konkurencia nélkük -- mellszéleséggel kiáll az " indokoltsága " mellett !!
Tudatosítsd vele, hogy nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak. Az, hogy "az ő kerítése", nem azt jelenti, hogy te a közelébe sem mehetsz, hanem azt, hogy neki kell felépítenie, és rendbentartania! Hogy te mit ültetsz mellé a saját telkeden, ahhoz már semmi köze nincs, hacsak nem valami futónövényt, ami esetleg tönkreteheti a kerítést!
Nem olcsó itt már semmi. A XV. kerületben a 2 kémény engedélyeztetése, 35 + 17 ezer volt. A Gázművekről meg ne is beszéljünk. 27 ezret kértek egyszer a gáz lekötésért, 16-ot a tervért, 21-et a bekötésért és 35-öt a külső gáz óráért, mert idáig csak belső volt.
Talán számla nélkül olcsóbban dolgozik, ha már a földhivatal ajánlotta:).
Már csak azt kell kiderítenem hogy nekem zsükségem van-e ilyen korrekcióra.
Háromlakásos ház megosztási szerződésének elkészítése miatt vetődött fel bennem, és mivel az egyik lakás eladásra kerül, nem szeretném ha esetleg emiatt(kis eltérés a helyszínrajztól)a vevő később semmissé tehesse a szerződést(amin én a valós állapotot szeretném a mellékelt rajzon feltüntetni).
Kapkodtam: "majd a Földhivatal EGYIK munkatársa kijön" ... Nem hivatalból csinálják, hanem én megbízhatom. Ha merném, leírnám, hogy színtiszta korrupció, de valószínű csak én érzem így :P
Szóval én bízok meg egy helyi érdekeltségűt és kb ennyit kérnek érte. Még nem fizettem. tehát nem tudom valóban mennyi lesz? De szép kis vircsaft ez is! :(
Azért vagyok kénytelen megcsináltatni, mert van egy szomszédos szolgalmi jog átengedésünk, amit a szomszéd szeretne kivásárolni.
Az 50 nem "földhivatali földmérés", hanem egy földmérő. A Földhvatal hivataból nem foglalkozik ilyennel. Én vagyok kénytelen megcsináltatni,. ha már nem jó a "gyári".
Az nem olcsó.Ezt az árat a földhivatali földmérésre mondták?
Azon mit értesz hogy "úgy tűnik hogy csak a földhivatalt érdekli"?
Te miért csináltatod meg?
Azért kérdezem mert nálam(ahogy rajzoltam) az utcai oldalon van differencia, a helyszínrajz alapján1.5m*8m "adtam" az utcának a telkemből, viszont a tul lapon helytelenül 790m2 szerepel, miközben így(hogy kevéssel kisebb is a telkem mint a rajzon) is 806m2.
Magyarán nem tudom mi a fontosabb a m2, vagy a rajz.Mert ha az utóbbi akkor nem biztos hogy érdemes variálnom, mert tőlem vettek el területet, amit viszont én nem akarok(tudok)már visszakapni.Tehát később vita nem lehet ebből.Viszont ha a m2 a fontosabb, akkor érdemes rögzítani a fennálló különbséget.
A szomszédokkal ebből nem lehet vitám,ráadásul ez a többi mellettem lévő teleknél is fennáll.Így nem tudom ha én megpiszkálom a dolgot, és tényleg 50 ezerbe kerül, akkor Őket majd kötelezik hogy fizessenek fejenként ugyanannyit?-Annak biztos"örülnének".-Amennyiben viszont csak az én telkemet javítják ki a rajzon akkor érdekesen fog festeni az utca vonala(nálam beugrik 1.5 métert).
Rögtön a földhivatalhoz kell fordulni ezzel a "problémával", vagy előtte az önkormányzat építési osztályához kell menni?
Az én esetemben a mellettem lévő telkeknél se stimmel a rajz.Ezesetben velük mi lesz?Nálatok nincs ilyen gond hogy a szomszédnál is kéne változtatni a rajzon a Ti bejelentésetek után?
Írtad hogy nagyobb lesz így a telketek mint a tul.lapon szerepel..
Ezután ezt is korrigálják(nagyobb m2 fog szerepelni a tul. lapon)?
Mennyibe kerül kb ez a fölmérés, procedúra a földhivatalnál?
Én is úgy gondoltam hogy a kerítések(egy része benne lehet a területben).
Kimérni ki tudom, csak akkor költenék erre pénzt(földmérő), ha a földhivatal ehhez ragaszkodik.
Vikusz
Az eredeti hozzászólásomból lemaradt a rajz:
A "hosszabbik" a helyszínrajz szerinti, a rövidebbik a valós állapot
Beteszek egy rajzot ahol látszik az utca és a szomszédok is.A szaggatott rész nincs ott a valóságban, ezért ha csak az enyémnél korrigálnák a rajzot, akkor a szomszédomhoz képest lenne egy 1.5 méteres "beugrás":
Ez szerintem több évtizede így van(a mi telkünkön is állt egy 60 év körüli lebontandó ház.A kerítést oda építettük ahol a régi állt, és az utca többi kerítése egyébként ugyanebben a vonalban van
A telek utcai határa a helyszínrajzhoz képest beljebb van a mi hátrányunkra, de a területe a tulajdoni lapon 790m2, míg a valóságban így is(hogy beljebb van az egyik vége): 806m2.
Ebben a területben benne van az utcai kerítés(20cm vastag, hajól tudom ez a miénk területileg), és az utcáról nézve jobb oldali kerítés(15cm vastag, ha jól tudom ez is a miénk területileg), és a hátsó kerítés vastagságának a fele(mivel úgy rémlik ennek a fele a miénk, fele a mögöttünk lévő teleké).
Amennyiben módosítanák a helyszínrajzot az én kérésemre, az érdekes lenne hogy a szomszédtelkeknél ugyanaz a helyzet, tehát ha csak az enyémet rajzolják helyesen, elég érdekesen nézne ki a rajz(az enyémnél lenne egy beugrás).
Hová kell fordulni ezzel kapcsolatban tudnál ebben segíteni?
Miután Te elintézted, átírták a tulajdoni lapodon a területedet 30 m2-el nagyobbra?
Nálunk is volt eltérés a helyszínrajztól, de X év múltán már a "kialakult állapotot" emlegetik és a helyszínrajzot módosítják. Mi így "nyertünk" majd 30 négyzetmétert, pedig nem is tudtunk róla. Az abszolút hülyeség meg az, hogy nem engerdték visszaállítani az eredeti állapotot, mert akkor 3 méternél közelebb lenne a ház oldala a kerítéshez. Ez most előírás, amikor a ház épült nem volt az.
Kerítést elvileg csak a saját területemre rakhatok, így a kerítés is beleszámíthat a telekbe. Érdemes kiméretni, ha valami nem stimmel. Elég húzós az ára, de így a területi viták megelőzhetők.
3 lakásos háznak kell megosztási szerződést készítenem.
Régen beépített terület.Most hogy felmértem a dolgokat derült ki számomra hogy nem pont olyan a telkünk mint a földhivatali helyszínrajzon.
A valóságban a telek szélessége20 méter, a két hosszabbik oldal34.25 illetve 42.45 méter hosszú(emiatt az utcai vége a teleknek 8.8 méter merőlegesen a 42.5m-es oldalra, onnan pedig kb 14 méteres "csapott" rész vezet a 34.25m-es oldalhoz.
A helyszínrajzon a hosszabbik oldal:44m, a rövidebbik "oldal": kb stimmel, szélesség: kb stimmel.A csapott rész:16m(ami igazából 14m),egyenes rész:7.5m(ami igazából 8.8m). Ezek persze kb értékek mert1:1000 néretarányú a rajz.
Tehát a "valóság" kicsit eltér a földhivatali rajztól(inkább a mi hátrányunkra, de valahol egy picit az "utca" hátrányára).
A telket már így vettük, a telek utcai vége(a szögek)megegyeznek a szomszédokéval.Tehát valószínűleg mindenki eltér kicsit az eredeti rajztól.
Kell-e ezzel hivatalosan valamit kezdeni, és ha igen hogyan?
A tulajdonlapon 791m2 szerepel-de az eredeti rajz alapján kb:805m2 az utcai és a jobb oldali kerítéssel együtt (azt nem tudom a kerítések bel számítanak-e a területbe).
Nekünk ez a helyzet megfelel.
A használatbavételi után készített "változási vázrajz"(ahol feltüntetik az új építményt )meginzt más lett egy kicsit, ott az oldalak hossza jó, de a szöget bezáró utcai telekvég olyan mint az erdeti hellyszínrajzon(16m-7.5m).
Az egész azért érdekel, mert később új tulaj lesz az egyik lakásban, és nem akarom hogy utólag-arra hivatkozva hogy a megosztási szerződés rajza(azaz a valóság)és a földhivatali helyszínrajz között differencia van, esetleg megtámadhassa a szerződést, aztán ha az semmis mászkálhasson a kertrészemben.Emiatt aggódok, és szeretném tisztázni a helyzetet, amennyiben szükséges.
Rövid időn belül ki kell cserélnem a tetőt, mert elég cudar állapotban van. A sárgerenda (párnafa?) nem látszik, de mire számítsak? Azt is ki kell cserélni?
Ha nem használod a garázs megépítéséig, az meg idővel fűtöd, akkor elég a bejárati ajtó is oda. Édesapám a 60-as évek végén parkettás ajtót rakott bejárati ajtó gyanánt. Aki ismeri tudja milyen. Idővel a ház másik részére került bejárati ajtó, ez pedig maradt nyárra. Télen 10 cm-es kőzetgyapotot szabott az ajtó beugróba, és egy funérlemezt tett oda.
Ház felújítás kellős közepén vagyok és lenne 1 hátsó ajtóm amit most fogunk beépíteni. Az ajtó a házhoz való toldás megkezdéséig (kb.1-2 év) külső szerepet tölt be, ha viszont megépül a bővítés akkor ugye bekerül a ház belső részébe.
Namármost az a dilemma, hogy ez milyen tipusú ajtó legyen? Bejárati, lépcsőházba ajánlott bejárati, vagy sima fa ajtó mert 1-2 évet ez is kibír külső viszonyok között ha kellően kezelem?
A dilemma főleg az ajtótípusok árai miatt van, illetve azért, mert ha megépül a garázsrész akkor tök felslegesen van ott egy bejárati nagy vastag ajtó mikor egy kisebb is lehetne....
Úgy kell nekünk! Miért hittünk nekik, és szavaztunk rájuk!
Ahol lakom, tegnap volt az önkormányzati alakuló ülés. 9 az egyik pártból, 8+polgármester a másikból.
Természetesen az első pont a polgármester fizetése, és természetesen egyetértettek. De utána elszabadult a pokol. Személyeskedésig fajuló viták és vádaskodások. Még az sem zavarta őket, hogy az egészet egyenesben közvetítette a helyi TV. Senki sem mondta közülük, hogy ez méltatlan magatartás egy képviselőhöz, vagy viselkedjünk! Persze amit havonta kapnak a bruttó 150.000 körül van a bizottsági pénzekkel együtt. De azt sem értem, hogy miért 15 képviselő egy olyan városba, ahol 20000 alatt van a lakosság száma! (Bocs, hogy politikával szennyeztem be a topikot, de ezek tények.)
Tetszik az okfejtésed a helyzetről, és egyetértek abban, hogy a megszorító-konvergencia-Gyurcsány csomagnak rövid távon kedvező (kedvezőnek tűnő) hatása van a pénzügyi folyamatokra. De 1-2 éves távlatban sajnos újratermeli a hiányt, ugyanis immár sokadszorra találják meg azt a tisztességesen adózó, tb-t fizető réteget akiket meg tudnak még fejni.
Egyszerűen felesleges a minimális adónál, tb-nél többet befizetni, mert a másik oldalon mindenképpen ki kell fizetned pl. a vizitdíjat, az ingatlanadót, a tandíjat, hálapénzt stb. Akkor miért is fizetek pl. szja-t ? Hiszen feltételezik, hogy közepes családi házamhoz, melyet még alaposan fel kellett újítani csakis adócsalás segítségével juthattam, ezért még el kell (el lehet) venni tőlem újabb összegeket. Azt az 2-3 milliós adófizető réteget nyomorítják meg, aki eltartja a többit 6-7 milliót, és el merte hinni az elmúlt években, hogy jobb körülmények közé kerülhet. És most nyögi a hitelt, a maradék szabad pénze pedig eltűnik a semmibe.
Korábban felvetődött, hogy gondot okoz, ha a belső tér hőszigetelése kifut a terasz felé, és ott nem zárják le a víz útját.
Most csinálom meg a terasz lépcsőjét (ez kerül egy szintbe a belső padló hőszigetelésével), de nem tudom, mivel zárjam le kívülről, ahol majd a lépcső betonjával találkozik. A vízszigetelés nem fut fel addig, mert vissza van hajtva a szigetelés-tartó fal felső peremére (rétegrend: Mátraterm38 pincefal+vízszigetelés+10-es beton falazó, ami a szigetelést tartja).
Ha megfigyeled, a kormány meglévő bevételek és vagyonelemek további adóztatását, illetve folyamatos kiadások részbeni ellentételezését célozta meg kb. 75 százalékban. emellett, ami nincs benne a tervekben, felpörgeti a megmaradt privatizálható vagyonelemek eladását (Szerensejáték, Mol maradvány, MVM egyes részei), amik több száz milliárd Ft extra bevételt hoznak - no nem az ÁPV Rt-nek -, hanem a ktg-vetésnek. ezzel egyensúlyban fogja tartani a ktg-vetés hiányát 2007-ben és talán 2008-ban is. A folyamatok változásnak hatása (feketegazdaság növekedése, egyes EVÁsok visszatérése és számlavásárlás útján történő adóelkerülése/adócsalása, munkanélküliség növekedése, bejelentett alkalmazottak illetve bejelentett jövedelmek nem-növekedése) csak 2008. közepétől fogja igazán éreztetni a hatását.
Ez az időtáv pedig elegendő azoknak, akik most tervezik az építkezésüket.
Érdemes megnézni a GKI előrejelzését, az viszonylag jól be szokott jönni (kivétel a politikai alapúk ktg-vetési hiány tervszámaik, amik 4 évig túl szépek voltak...:-)) vagy inkább:-((().
mindenki óv attól, hogy nulláról húzzunk fel egy házat.
Merthogy sokkal könnyeb egy bejegyzett épület felújítását engedélyeztetni, mint egy komplett új építését. Csak persze ezt az eladók is tudják, és aránytalanul magasabb a kis viskóval ellátott telkek ára az üresekhez képest...
ezt a sok baromságot végig akarod/bírod-e játszni?
Nagyon nem akarom... :-( (Csak jó lenne..)
Ebben az országban mindentől elveszik az ember kedvét.
Egy egyszerű és a jelenleginél jóval alacsonyabb kulcsú adórendszerrel (aminek nem része az ingatlanadó) élni kéne hagyni az embereket, hadd dolgozzanak, vegyenek, fogyasszanak... Itt bárhova lép az ember, hülye bürokráciába és igazságtalan közterhekbe ütközik :-(
Azt már többször megállapítottam, hogy az elemzéseid konzekvensek, ugyanakkor ebből a csokorból hiányzik valami.
Mint megállapítottad a politikai kockázat csökkent, de ezt még kintről nem lehet ennyire látni. Ennek ellenére nem adnék 15%-nál nagyobb esélyt én sem a ktgv-i terv bukásának, bár nyilván lesznek komoly viták. A problémát inkább abban látom, hogy van-e még annyi ebben a szerencsétlen országban, hogy a kiigazítások kiigazítását is tudja hozni a ktgv vagy kipukkan a buborék, mert már átléptük a teljesítőképesség határát és nem lesznek meg az álmodott bevételek. Ez inkább tél végére gerjeszthet szép kis kalamajkát, de egyben elhúzódó válságot is 2008-ig. Borotvaélen táncolunk így rosszabb esetben a bevételek elmaradása már idén kútba ránthatja a terveket, akkor viszont az általad vázolt forgatókönyv januárban indul.
Nyilván azt kell mérlegelned, hogy ezt a sok baromságot végig akarod/bírod-e játszni?
A másik kérdésről beszélgettünk már ebben a topicban. Egyelőre senki nem akarja hinni, hogy ilyen lehetséges, de senki nem is tud arra válaszolni, hogy mi lesz-e? Illeve a "lesz" elég biztos, de az értékelési metódus és a % még bármi lehet.
Köszönöm a válaszokat, ökölszabálynak jó a 150-160.
Ami még nagyon izgat - de egyelőre teljesen sötétben tapogatózunk - , hogy vajon milyen hatása lesz a piacra az ingatlanadónak...?
Mert ugye a nem lakáscélú lakossági ingatlanokra 1%-ot akarnak. Ez mondjuk egy 10 milliós nyaralónál 100 e Ft évente, ami egyrészről baromi pofátlanság, másrészről biztos rengeteg mostani kismert- és nyaralótulajnak fog elviselhetetlen terhet jelenteni. Ezáltal talán tovább tolódik a mérleg nyelve a vásárlás felé, még ha ez egyszerre nagyobb terhet is jelent. (És akkor még nem beszéltem az alant fejtegetett építőanyag árnövekedésről...)
No meg ami tényleg botrány: az építkezési engedélyezések folyamata... Nemzeti park, önkormányzatok, kenőpénzek, hülye előírások, közművállalatok, stb. Normális emberek is belehülyülnek egy építkezésbe, hát még én... :-) :-(
a+b) magas kamatprémium, vonzó lehetőség a külföldi pénzügyi befektetőnek (nem igazi tőkebeáramlás, mert nem értékteremtő beruházás, de ettől még a Ft-nak jót tesz)
c) megszűnik a kedvezményes lakáshitel, tehát marad a deviza-alapú, ami viszont Ft keresletet jelent (már 2 éve ez tartja viszonylag magasan a Ft-t, nem a sokat szidott MNB...)
d) a politikai kockázat most lecsökkent
e) kiigazítás a köbön, ami ktg-vetési egyensúly felé visz (rövid távon mindenképpen)
f) kamatadó: rövid távú megtakarítások helyett hosszú távú, ez a belső fogyasztá ellen hat,
g) ismét csak kiigazítás: jövedelemelvonás a jónéptől, ami szintén fogyasztás ellen hat
f+g) csökken a fogyasztás, aminek jó része import termék, tehát import kismértékű visszaesése.
h) termelő beruházások visszafogása is valószínű, ami szintén - a gépvásárlások miatt - importcsökkenést jelent (hosszabb távon persze exportban sem lesz növekedés, de az kit érdekel....)
Szumma: stabil, viszonylag erős Ft-t jósolok a következő évre
veszély: kormány bukik a ktg-vetés el nem fogadásával (van kb. 15 % esélye), tehát vagy új kormány vagy előrehozott választás november legvégén, decemberben kezdődő válsággal,. ennek eredménye 300-350 Ft-os Euro, ami csak 2007 Q2 után normalizálódik
Korábban felvetődött, hogy gondot okoz, ha a belső tér hőszigetelése kifut a terasz felé, és ott nem zárják le a víz útját.
Most csinálom meg a terasz lépcsőjét (ez kerül egy szintbe a belső padló hőszigetelésével), de nem tudom, mivel zárjam le kívülről, ahol majd a lépcső betonjával találkozik. A vízszigetelés nem fut fel addig, mert vissza van hajtva a szigetelés-tartó fal felső peremére (rétegrend: Mátraterm38 pincefal+vízszigetelés+10-es beton falazó, ami a szigetelést tartja).
A gáz ára januártól valami 30%-kal megy fel, tehát az összes égetett alapanyagú építőanyag legalább 20 százalékkal emelkedik. az emelkedő közterhek, a házipénztár adó szintén beépülnek. egyedül talán a szállítási ktg-ek maradnak szinten, mert mostanában az USA nem fogja megtámadni Iránt, mert É-Korea közelebb van a használható atomfegyverhez, de É-koreát sem, mert ő meg távol van minden olajtól. szóval olajár szinten marad, ergo szállítás nem emelkedik.
Meg tudjátok nekem mondani, hogy egy újépítésű társasházi lakás szerkezetkész átvétele formailag (és tartalmilag) hogy zajlik? Jegyzőkönyv? A műszaki ellenőrnek jelen kell-e lennie? stb.
Akkor tudod jól, hogy az ember idegeit a közművek, engedélyek tépik a legjobban, ami szintén viszi a pénzt.
Mivel a tetőteret is elő akarod készíteni és kiemelt szigetelést szeretnék, ezért szerintem a 160-ba se nagyon fogsz beleférni. De nagyon jó kérdés a fűtés témaköre, mert akkor ugye most mivel szeretnél fűteni? Most beraksz egy vegyestüzelésűt és később veszel gázt - már ha lesz?
Szerintem tul sokat izgulsz elore... nalunk is voltak rontott hazszamok, mivel a legtobb embernek nehezen esett le, hogy a 28-ban lakunk, de a leendo 23-ban (akkor meg csak hrsz-a volt) epitkezunk. Ketlem, hogy ezen fennakadnanak! Esetleg ha valaki nagyon gyakori nevu, es a szamla tartalma is gyanus... Az pedig hogy xy szamla helyett az miert lenne baj, ha az adott xy szamlat stornoztak? Van ilyen, bar stornonal nem jellemzo hogy az ujra rairjak a regi szamat.
Balaton felvidék lenne (sajnos ott a munkadíj még Bp-nél is drágább, mert erős keresleti piac van :-( )
Igazság szerint nem tudom mi a jobb:
- üres telket venni, és arra felhúzni egy házikót, ami akkor legalább pont olyan, amit szeretnék, de nyakamba hullik az építkezés minden nyűge és költsége (építkeztem már eleget régebben... :-(((
- már valami kis házzal ellátottat venni, aztán azt lassan csinosítgatni, akkor nem szakad rám "egyben" egy építkezés, de az nem pont olyan, mint amit szeretnék, és a borítékolhatóan az öreg anyagok és rossz szigetelések sok gondot fognak jelenteni később.
- nagyjából négyzet alakú bruttó 60 nm alapterület
- 30-as főfalakkal, a szigetelés és a munakdíjak miatt godoltam olcsóbbnak az Ytongot
- ebben elfér 1,5 szoba, a nagyszoba (nappali) sarkában egy konyhasarok, + fürdő és wc (külön)
- szimmetrikus nyeregtető, a 45 foknál kicsit nagyobb meredekségben
- víz, villany és gépészet a helyén
- fűtés nincs, de célszerű lenne azért kiépíteni a helyét (legalább egy kéményt) hátha lesz egyszer gáz...
- falak és födémek szigetelése nagyon fontos lenne (ld. előző pont)
- tetőtér egyelőre üresen (ez utólag jól pótolható, ha több lesz a $...)
- burkolatok (kő) a helyén, festés rendben (de egyelőre bútorozatlanul, kezdetnek majd a család összes vackával teletömjük :-)
- nyílászárók: na igen... Ez sajnos nagyon nagy tétel, mert sajnos a tetőtérbe is be kell mindent építeni, szóval kellene vagy 4 db 120xx120-as ablak, 3 db 50x70-es kisablak, meg 2 db erkély (terasz) ajtó. A szívem a fához húzna, de vélhetően a műanyag praktikusabb és olcsóbb lenne...
Sajnos beküldtem nekik a lakcímkártyám másolatát(túlbuzgó voltam:), úgyhogy ha akarják biztos belekötnek(tudják mikor jelentkeztem be).
Eredetileg másolatban a nagyösszegű számlát(amiről írtam hogy azt egy másik rontott helyett írták, és kicsit tartok tőle hogy jó-e)küldtem be, plusz a tuti jókat.
Most is bevihetem ugyanezt(a nagy összegűt), de ezen helyesen a régi cím szerepel,így ha visszadobják mert mondjuk a cég aki kiállította nem volt franko, akkor biztos látják(ha eddig nem jöttek volna rá)hogy adott időben kétféle cím van a számlákon tehát az egyik rossz.
Ezután ha közlik hogy kéne még számla,szerintem nagyobb a sansz rá hogy a rossz címeseket már nem veszik be.
De alap kérdés az is hogy ha nem elég a számla, kérnek-e hiánypótlásként másikat, vagy lezárják az ügyet, és annyit kapok vissza amennyi jó volt(ezt mondjuk nem hinném)
Ja, mégegy dolog, van egy gázhozzájárulás számlám, amin jó a cím(ahol régen laktam)viszont29 házszám helyett 19 szerepel(elírták).Viszoont ezen rajta van hogy a mostani cím gázbekötési hozzájárulása.Tehát épeszű ember látja hogy az enyém, de vajon az APEH mit szól ha a házszám hibás?
Én úgy tudom, hogy a tervezési díj nem számítható bele, mert az építési engedély kiadása előtti a dátuma (általában). Legalábbis több helyen is ezt mondták, de a pontos jogszabályi megfogalmazás most nincs előttem. Egy próbát viszont megér, legfeljebb visszadobják...
Nagyon köszönöm a választ. Nektek miből készült épületet kellett újraszigetelni? Nekünk mészkő, ahogy írtam az első topicban is.
Végül is, ha jól értem, akkor a vizesedés teljességgel nem szűnt meg, ugye? Vagy a sarok penédszedés külső szigeteléssel függ össze?
Bocsi, ha hülyeségeket hordok össze. (A párom okosabb lenne minden bizonnyal, de most Ő nem ér rá, így én próbálkozom.)
A folyamatos javításokat - amiről írtál - milyen gyakorisággal kell csinálgatni a padlószint felett?
Még egy kérdésem lenne. Arról nem hallottál véletlenül, hogy a fal kiszáradása után süllyedés kezdődhet meg? Ez lehet, hogy csak a mészkőre lenne igaz?
Nem is az a baj ezzel, hogy "buta", hanem elégtelen. A "gazdasági épület" - vizszintes területen, 4 fal, beton "burkolat", valamennyi világítás, egy csap és nyeregtető meszelve - 4 millióból puccosan kijön, de le lehet menni egész 2.5-ig vidéken.
A "valójában nyaraló" már ugye igényesebb falazás (hőszigetelés), burkolatok, egyéb gépészet és elektromos rendszer, fűtés, etc. Ez Budapesten minőségi (nem extra!) kivitelben még mindig beleszorítható brutto 163 ezer/négyzetméterbe. (Ha jól emlékszem Bp-en erre az évre a netto 163 ezer forint van megadva ház négyzetméter árra). Ezek az árak nagyon-nagyon felületesek.
csak nagyságrendileg be merné nekem saccolni valaki, hogy mibe kerülhet alsó hangon felhúzni egy kb. 60 nm alapterületű "gazdasági épületet" (ami valójában nyaraló lenne), alápincézetlenül és (egyelőre) tetőtérbeépítetlenül?
Próbálok kiindulni az építőanyagárakból, de mindig annyi x faktorral találkozom (különösen a munkaerő területén), hogy nem jutok előre...
A kevés falfelület miatt megérné Ytongból rakni...? Azzal megy pikk pakk...
Nezd meg az szja-torvenyben, de tudomasom szerint (legalabbis pl. lakascelu hiteleknel, bar az nem mindig ugyanaz) jo a tervezesi dijrol szolo szamla. Ami nem jo az a tullap kikeres szamlaja pl., de egy kozmubekotese mar megint jo lehet. Az teny, hogy a szamlan mindig az aktualis cim kell alljon (allando), de nem hiszem, hogy ezt olyan vadul ellenorzik is. Mi pl. mikor az otp-nel erdeklodtunk hitelert, akkor a lelkunkre kotottek, hogy a szamlan az epulo haz cime (vicces, mert akkor meg nincs is neki olyan csak hrsz) legyen rajta, aztan mikor mondtam hogy ez ellenkezik a szamlaadas szabalyaival akkor azt mondta, hogy az _is_ legyen rajta, nehoyg 5 hazat epitsek egyszerre es mindegyiknel felhasznaljam... viccesek (plane hogy pecsetelnek). Az biztos, hogy eredeti szamlakat kell beadni, de aztan vissza is adjak oket. Ha a masolatokon latszottak a hibak, es arra nem szolitottak fel, akkor add be ugyanazt a csomagot eredetiben - legalabbis en azt tennem.
Beszámítható-e építési számlának(a jövedelem lakáscélú felhasználásának) az épülő ház tervei elkészítésének munkadíj számlája?-Remélem igen.Ez az építési engedély előtt lett kiadva, de a feltételek között végül is csak az van hogy az éppítető nevére kiállított számla amit a használatbavételi engedély kiadásának napjáig készült.
Remélem elfogadják(az rajta van hogy az ilyen és ilyen címen épült ház terve).
Eladott(örökölt)lakás értékesítése után igényeltem vissza a befizetett 180 ezer forintot, mivel építkeztem.
Beküldtem mindent amit el lehet képzelni, de most kérték hiánypótláskét küldjem be:
1.Nyilatkozatot arról hogy nincs köztartozásom.Ezen a kitöltendő papíron szerepel adóazonosító jel, illetve adószám is.Nekem mint magánszemélynek csak az adóazonosító jel rubrikáját kell kitölteni, az adószámét meg üresen hagyni?
2.Kérik a szükséges összeg(900ezer) erejéig a nevemre szóló eredeti számlákat(másolatot már küldtem)
A problémám:
A nevemre szóló számlák közt van néhány, amin a mostani címem (ahol a ház épült)szerepel, de a kiállításkor még nem ide voltam bejelentkezve(mennyire veszik ezt komolyan, elfogadják?-mert úgy tudom elvileg annak a címnek kell rajta lennie ahová be vagyok jelentkezve).- a lakcímkártyám másolata sajnos náluk van, abból tudhatják a dátumot.
Van olyan számlám is(a legnagyobb összegű 2.2millió) amin a korábbi cím szerepel(helyesen), viszont mivel a kiállító elrontotta a kitöltésnél, az újra(amit megkaptam) az egyéb adatok rubrikába ezt írta:a xxxxxxxxszámú számla helyett.Elvileg valószínűleg helyesen töltötte ki így, mert egy ügyvéd is ott volt, és látta.Viszont az rémlik hogy említette hogy a kiállítónak a rontott számlát sztornóznia kell a számlakönyvében majd,-e miatt aggódok nem tudom mi van ha ezt nem tette meg, valamint hogy mi van ha a vállalkozás azóta csődbe ment stb...-akkor érvényes-e az én számlám.
Vannak számlák amikkel minden rendben viszont ebből nincs elég(ezeket biztos beviszem).
Tehát a dillemám:Küldjem el a rossz(építkezés helye,ahova még nem voltam bejelentve)címre kiállított számlákat, hátha elfogadják azokat.
vagy aaz előbb említett "javított" nagyösszegűt,
vagy az összeset(ezesetben egyértelmű lesz számukra (ha addig nem jöttek rá).hogy kétféle cím van azonos időben.
Mi van ha beküldöm valamelyik verziót, és kiderítik hogy nem jó(k) a számla, ez esetben van még lehetőség hogy beadjak újabb számlákat vagy már nem lehet?
Hátha van valakinek tapasztalata, vagy tudása a témakörben.
A védőföldelés rendesen végig van víve a fázissal és a nullával együtt, csak pluszba még máshol is leágazik egy szondára. Gondoltam, hogy nem okozhat bajt, de ha valami szokatlant csinál az ember, akkor ajánlatos előbb hozzáértő embernél érddeklődni.
Ha nem csak a villanyóránál van földelőszonda, hanem pl a pincébe is, az gond lehet? (Ha netán lesz kóboráram, akkor az a villanyórát megkerülve is el tud távozni.)
olyan 10ezer körül van ez a foldszonda amit lacivill mond, nekünk is az van, nincs is semmi gonde vele. nekünk a föledlés házban való szétágaztatásával van probléma, a mosógép most is zizegtet... nem akarom elkiabálni, de itt nálunk most nagyon korrekt martonvásári brogád dolgozik, szépen haladnak. a fűtés kéne már vissza, de az nem rajtuk múlik. kicsit mán fázom így reggelente...
Van itt villanyszerelésben jártas topiklakó? A villanyóra alatt van a ház védőföldelése. Áskálódtam körülötte pár hónapja, és eléggé elsorvadt a lelkem a 32-33 év alatt. Mit lehetne helyette tenni, ami jobban bírja? Egyrészt, ha megérem a 70-et, nem akarok vele vacakolni, másrészt pár év múlva, ha lesz pénzem a szigetelésre, ezt szeretném eltüntetni, ahogy a jelenlegi van.
Én most csináltattam tetőt. Garázs, kamra, előszoba, terasz komlexum 5,9*13,8m. Nálam a tetőszerkezetet is meg kellett csinálni, 280 sk/nm volt az előzetes ajánlat. A tetőszerkezet, a terasz feletti gerendák csiszolása, polikarbonát, lambéria, fólia, betoncserép, kúpcserép, az apróságokkal, tehát mindennel kb 340 e Ft volt, mert 7,3 Ft-tal számolta a szlovák koronát. Ez kb. 2700 Ft/nm, de itt a faanyag az épület mellett volt, nem fent a helyén. Az iparosok teljesen önállóan dolgoztak, nem tartottak igényt a munkámra. Akik erre járnak, azoknak tetszik, csak sok a munkájuk, ezért jöttek hozzám is 1 hónap késéssel.
Árak: Nálunk 46 e ft a faanyag, náluk 36 e Ft, a mi kereskedőin is onnan hordják. Én a határtól 2 km-re lakom, nem akartam egy tetőnél +50 e-t kiadni. Odaát még áfával is 173 Ft az a betoncserép, ami itt 189. A kiszállítás benne van az árban. Lakásfelújítás miatt tele van a hócipőm a helybeli iparosokkal!!! Ezért kerestem máshonnan. Ez a srác intézett a faanyagon kívül mindent, még a cserepet is ő hozatta, meg a sok kiegészítőt. A cserepeket számolva a teljes tetőfelület 125nm. A munkadíjjal anyaggal (24nm polikarbonáttal!) 1,1 M volt. Sokan legalább kettőre becsülték!
Segíteni nem tudok, csak az ezévi tapasztalatomat megosztani Veled. Mintha egész nyáron gond lett volna az ácsokkal. Én 3 hetet üldöztem különböző brigádokat. Akikkel végül szerződtem 6 hetet csúsztak (!) és még egy "apró" hibát is hagytak ami miatt a kéményseprők csak 3 héttel később vették át az kéményeket.
Valóban horror árak vannak. A nálunk dolgozók áraiból kiindulva a tetőléc le-fólia-tetőléc fel kb. 600-700 Ft / négyzetméter netto. A cserepezést meg külön tetőfedők csinálták és az valóban húzos - 2000 feletti - ár volt, de nehezen kezelhető cseréppel.
Csak egy egyszerűnek tűnő kérdéssel fordulnék hozzátok:egy kb 120nm tetőt kellene fóliázni(cserép le-cserépléc le-fólia fel-cserépléc fel-régi cserép vissza)szerintetek mennyi erre a reális árajánlat?Eddig egyet kaptunk,de az kicsit hororrnak tűnik.Négy éve megcsináltunk egy ugyanilyen melót,az akkori ácsbrigád(már szétmentek)140Eért csinálta és két nap alatt megvoltunk,igaz mi is besegítettünk,öten segédmunkára,cserepet pakolni.Ezt most is tudnánk prezentálni.(persze csak hétvégén)
De az ácskérdésben kivagyok.Nem tudtok vmi megbízható ácsot aki elvállalna ilyet.
Az egyik ács hetek múlva adott (szerintünk )magas árajánlatot,
a másik karácsony előtti héten tudná vállalni 2000-/nm ez jó lenne,de erősen gyanús hogy akkor már hó lesz és karácsony előtti héten nem fognánk lakásfelújításba,főleg hogy addigra kész szeretnénk lenni,
a harmadik azóta is hív,a negyediket én hiívogatom,mindig új időpontot mond,hogy mikor nézi meg,meg gyanús hogy tintás,mert egyszer valamit gagyogott aztán kinyomta a telefont,az ötödik csak jövőre.
Minden "mester" ilyen ebben az iparban?Ennyire elfoglaltak vagy ennyire megbízhatatlanok?
Most ott tartunk,hogy hónapok óta keresünk ácsot,minden ötletet köszönettel várok.
Németországban sok helyen szedik le a polisztirol hőszigetelést.
És néha tényleg kőzetgyapot is kerül helyére. Meg polisztirol még többször.
De a kettő között nincs ok-okozati összefüggés.
De a helyzet az, hogy azért szedik le, mert a hőszigetelés vékony. 5-6 cm már nem elfogadható nekik, és vastagabbat akarnak: 15-20 cm-t, esetenként a szürke típusú EPS-ből.
Ipari tanuló koromban néha antennáztam is. Ha a tetőt meg kellett bontani, egy cső miatt, akkor oda (ha nagyobb volt a luk) papírt tömtünk, majd leöntöttük pálma texszel, vagy pálma fixaszel. Nem ázott be egy se. Persze a kérdés, hogy mozog-e? Ha igen az előző hozzászólások felvetettek néhány megoldást.
Kérdésem is van:
ha a villanyvezetéket le akarom vinni a föld alá, akkor az mennyibe kerül nekem? Két éve egy villanyszerelő 200.000Ft-ot mondott látatlanba, és fél év utánajárást. Valóban? 34 éve fent a vascső, elég ronda, az órám kis teljesítményű és annak a nagyobbra cseréléséhez állítólag óraszekrény és cső csere tartozik. Mennyivel kerül többe, ha a földben viszem a kábelt? Ha valaki tájékozottab nálam, légyszi írja le.
a tuti megoldás esztétikailag és biztonsági szempontokat is figyelembe véve a földkábel (ha másként nem megy: kerítés síkjában magas oszlopon levezetni, onnan földkábellel a házba)
Nálunk a nyáron 35 C-ban megereszkedett pár vezeték, elment egy daruskocsi, és csak azután állt meg, hogy leszakított párat. az utcában csak nekem van földkábelem, nem is akadt gondom...
ja az ilyesmit betoncserépnél úgy oldják meg, hogy a szellőzőcserépen vezetik be a kábelt. persze régi cserépnél ez sem él. ha földszintes a ház akkor egy tetőárbóc pláne nem ártana, nehogy leszakítsa valami nagy dög kamion.
Ha jól értem, akkor direkt megy be neki az acél sodrony, tehát nem "szilózhatja" be a lukat, mert kell a dilatációs hézag. Ha ez így van, akkor szerintem marad az egész bevezetés átépítése szabályosra.
Lehet venni kiegészítő cserepet, ami direkt erre a célra van kialakítva és ott nincs ilyen probléma. A fúrással sajnos sokszor van ilyen gond. Esetlegesen sziloplaszttal nyomd ki és az tömíti a hézagot.
Egy vasdrót ( a 220V tartó van kifeszítve vele) jön be a padlásomra 2 tetőcserép között ugy hogy a a cserepek széle is még ki van lyukasztva. A probléma az hogy a dróton befolyik az eső végig a tartógerendára - ahhoz van a drót kötve. Mit lehetne tenni ennek a megakadályozására?
A tapasztalat az Aquapol-lal és a lélegző vakolattal (Dérpor)hogy mintegy 2 év múlva az 50 cm magasan penészes fal teljesen penészmentes lett! De sajnos a brutálisan vizes helyeken (padlószint feletti 1-2 centi, külső északi házsarkok) a rengeteg kikristályosodó só lenyomja a szellőző vakolatot is, javítgatni kell ami roppant macerás.
Ti milyen vakolat adalékot ajánlanátok téglafal szellőztetésre?
Az egykor vizes vakolatot még a nyár elején levertem, azóta száradt, a ház alap lemezes technikával el lett választva tőle, de most már be kellene vakolni. Mindezt kívűl-belül meg kellene csinálni. A kőművesem Délpor (?) -t ajánl. Jó ez a szer? Vagy van jobb? Esetleg kívülre más kellene?
lenne egy apró problémám, hátha kapok rá itt választ. A helyzet a következő: egy ház terasza utólag lett befedve, műanyag hullámlemezzel. A ház fala és a hullámlemez felső vége között sajnos van 1-2 cm rés, amin télen a szél behordja a havat, ősszel a port és egyéb dzsuvát. Ezt a jelenséget szeretném megszüntetni, csak nem tudom, mivel lenne a legcélszerűbb. Van valakinek esetleg javaslata?
Én is úgy akartam lerakatni a járólapot a konyhában előszobában meg az erkélyen.. de olyan horror áron akarták lerakni inkább megcsináltam én egymagam! Pedig még sohasem csináltam ilyet.. Diagonált is raktam az sem olyan bonyolúlt mint ahogy mondják! A lényeg hogy egyenes legyen a beton /ha nem akkor aljzatkiegyenlítő/ utána lehet szépen rakni.. :) Csempe-járólapvágóból nem érdemes pár ezer Ft-at venni mert semmire sem jók.. A Praktikerből béreltem 3000Ft ért 4 napra egy szupi kis gépet nah azzal lehetett szabni rendesen.. Próbáljátok megcsinálni sokat spórolhattok vele! Nekem is itt mondták el hogyan csináljam Köszönöm a segítséget :D
Hőszigetelésről meg annyit hallottam hogy tényleg szedik ki a műanyag ablakokat meg a hungarocelt a falról...
Nekem is műanyag ablakaim vannak de fenn az ablakban be van egy szellőző szerelve kicsi müanyagot képzeljetek el amit lehet állogatni ott ki tud menni a pára.. Pl nálam az ablakok soha nem párásodnak be még ha konyhában sem...
Hungarocelt a falra kint nem úgy ragasszák rá olyasmit hallottam hogy hagynak pár cenit a fal között így tud szellőzni rendesen.. perrsze így vastagabb hungarocel kell ami drágább mert a vékony semmit nem fog érni..
Már ide fordulok hozzátok mert itt talán tud valaki segíteni.. Vettem egy textilbőr vajszínű ülőgarnitúrát.. Valami megfogta valószínű vagy zokni vagy farmer... valami nagyon fogott!! Mivel tudnám én ezt gond nélkül eltüntetni?
Ari71 bocsánat, hogy beleszólok, de Clark láthatóan 2001 júniusa óta nem szólt hozzá ehhez a topichoz, így kevés az esélye, hogy most válaszolni fog. Ettől függelenül lehet itt más akinek van tapasztalata a kérdéses készülékkel kapcsolatban, de nem rossz ötlet a kereső használata sem.
Azt szeretném kérdezni, hogy a készülék milyen változásokat hozott a felszerelés óta a vizes falaknál? Miből van az épület, amit szigeteltettél ezzel a módszerrel? Nekünk mészkőből épült házzal van vizesedéses problémánk. Most kellene (2006. október) döntenünk a készülék mellett, tanácstalanok vagyunk, s bevallom, kissé hitetlenek is a módszert illetően. Ráadásul nemrég hallottunk olyat is, hogy a mészkő, ha kiszárad, el kezd porladni, majd süllyedni kezd az épület, ez elég riasztóan hangzik.
Segítség kellene: a natúr fa bejárati ajtónkat a vakolat befogta, csiszolással sem lehet eltüntetni a foltokat. Lazúrozni szeretnénk. Van valami megoldás?
Nálunk most fejezték be a burkolást, és a festők is megdícsérték a munkát. 1700 Ft/nm volt. Bp.
Jajj, az ilyen rémtörténetek miatt halogatom mindig a felújítást :o( Igazából eddig mindent sk csináltunk, a falveréstől a parkettázásig, de azért egy csempézős-járólapozós melóba nem vágnánk bele nulla tapasztalattal...Remélem, találok megbízható embereket, ha elszánjuk magunkat.
Nálam két éve voltak a burkolók. A helybeliek számla nélkül 1700 alatt nem akartak eljönni, de a diagonált 2100-ért akarték rakni, +szintezés, +szegély, és még meg akarták magyarázni, hogy meg vannak csavarodva a lapok, ezért nem lehet teljesen szinbe rakni, és novemberben már hűvös van, ezért kell egy kis melegítő, ezért mennek néha a szomszédos kocsmába. (Röviden rondán dolgoztak, többet megnéztem!) Komáromban lakom, és Tatabányáról jött két ember, akik 1400+... áron megcsinálták, az egészet, kiszállásért nem kértek semmit, és még ebből 10%-ot leadtak annak, aki ajánlotta őket nekem! Ez a akét srác szépen dolgozott, és gyorsan. meg lehet nézni a munkájukat! Öt munkanapra kettejüknek így is kifizettem több mint 120 e Ft-ot. SSzóval ha nem szimpatikus zavard el nyugodtan.
(Volt aki 4,5M-re mérte a konyhát! Persze gyorsan nehogy én is lássam a mérőszalagot, meg is kérdeztem gyorsan honnan vette?)
Nem tudom, jó helyen járok -e a kérdéssel, de a topic címe alapján remélhetőleg igen: tud valaki jó burkolót, aki nem horror áron dolgozik? Igazából még az átlagos árakról sincs fogalmam (úgyhogy, ha valaki ebben tud segíteni, hogy egyáltalán körülbelüli fogalmaim legyenek, az is szuper lenne), a fürdőszobánkat szeretnénk fölújíttatni. Előre is kösz.
azt tudom, hogy betonba van valamilyen adalék, hogy ne fagyjon szét, de kérdésem az, hogy habarcsba is létezik ilyen? ( valszeg belenyúlik a fagyos időszakba az építkezésünk)
Nem világos nekem, hogy ennél a háznál, ki kicsoda. Ez egy épülő ház, amit most, ebben az állapotban meg akarsz venni, vagy a Te telkedre épül egy ház, amit a kivitelező nem úgy épít, ahogy aterveken van, vagy ...? Kinek a nevére szól az építési engedély? Ha nem Te vagy az éppíttető, csak vevő jelölt, akkor egyszerűen ne vedd meg, ha nem tetszik a kivitelezés minősége. Ha már megvetted, akkor hajtsd be rajta mindazt, ami a szerződés melléletét képező műszaki leírásban szerepel. Szóval könnyebb lenne tanácsot adni, ha többet tudnánk az ügyletről.
Ha eszerint a szigetelés kihagyása, a rétegrend megváltoztatása nem épengmódosítás-köteles, akkor simán írokaz ÖK-nak emiatt, és mellékesen hozzáírom a levélhez, hogy az építési napló példányát nem adta át, és felelős műszaki vezetőt nem láttam az építkezésen. Egyébként papíron a cég egyik tulajdonosa a felelős építésvezető, de talán ha kétszer találkoztunk vele... pedig a férjem minden nap kimegy az építkezésre. Van egy hangfelvételünk is, amin az egyik tulaj kijelenti, hogy "azért nincs építésvezető, mert drága", és van számtalan levelünk, amikben ezt szóvátettük már nekik.
Nemrég hallottam, hogy németországban dobálják le a nikecellt, mert a tégla vizes alatta, és "rohad". A műanyag ablakokat cserélik vissza fára, mert...
Mit tudtok ezekről? Nemsokára nálam is eljön a hőszigetelés ideje, de még a legolcsóbb rendszer is rohadt drága számomra. Viszont ha az olcsó is jó, akkor nem akarok egy még jobbra mégtöbb kölcsönt.
Értem..Csokis, Khelben..kössz az okosságokat. Azért ma délután elmegyek és megnézem a TrendHouse egyik mintaházát berendezve. Asszem 103m2. Legalább megnézem, hogy elég e nekem is egy kb akkora ház. Meg persze kihasználom a látványterv készítés lehetőségét. Ingyen megcsinálják az elrendezési rajzot, egy külső látványtervet, és egy belső látványtervet. Az alapján egy tervező már tud dolgozni. Azt hiszem marad a POROtherm 38/2 N+F tégla, rajta egy kis Nikecel,majd nemesvakolat, belül meg falfűtés.... Lehet lassabban készül el mint egy könnyűszerkezetes, de az olvasottak alapján még mindig azt lehet mondani, hogy jobb a tégla.
- A hátrány a hőkapacitás hiánya. Gyorsan fel tudod fűteni, de gyorsan le is hűl. Egy hagyományos téglafal napokig tartja a hőt, de sajnos a hideget is.
nincs egy éve. a szigetelése marha jó, csak a hőtehetetlensége nem. nincsenek meleg, nagytömegű falak, amik tartják a hőmérsékletet, hanem szinte azonnal átveszik a külső hőmérsékletet. már hozzáértő is írta itt, hogy ez a könnyűszerkezet átka, én csak a gyakorlati tapasztalatot teszem hozzá.
Még egy dolgon gondolkozz el: az erdélyi gerendaházon. Annak is van topikja itt, jók a tapasztalatok (a nagyok ott is generálban csinálják, bár nyilván nem akkorák, mint a Trendhaus, a Wolf, meg a többi osztrák-német készházas cég), és radikálisan olcsóbb. Ott főként olyanok nyomulnak, akik ilyenben is laknak, sőt végig írták a topikban az építkezés közbeni tapasztalataikat. Mellesleg ha nem akarod kívül-belül a fa burkolatot, megcsinálják vakolhatóra is. Szóval gerendaházak topik!
A kettő nem ugyanaz, sőt szinte ellentétes dolog. A hőszigetelés a porózus, sok levegőt tartalmazó anyagokkal érhető el, míg a hőtároló képesség leginkább a tömegtől függ. Nekünk annakidején a gótikus templomok példájával mutatták be a dolgot. Mivel két méter vastag falai vannak, akkora a hőtehetetlensége, hogy mire nyáron felmelegedne, itt az ősz. Ugyanígy, mire télen lehűlne, itt a tavasz. Olyan, mint egy pince, szinte állandóan az éves középhőmérsékletet tartja.
Igen..találtam itt az indexen külön topicot, csak az nem él ennyire mint ez. Itt már olvasgatok egy ideje, és sok okos ember van itt, úgyhogy ha nem zavar akkor maradok! :) Egyébként meg nem kimondottan a könnyűszerkezet a téma, hanem inkább a jó szigetelés irányába kanyarodtam el..legyen az hagyományos tégla, vagy szendvicsszerkezet..... Azt hiszem a topic címe engedi az ilyen jellegű hozzászólásokat....
Egyébként ez a nyilvános házállítás rendelésre készült. Olyan szerződést írtak alá a kivitelező céggel, hogy addig amíg a cég nem adja át a házat addig nyilvános az építkezés. Pontosan azért, hogy az ilyen kiváncsikodók mint én bemehessenek, és kérdezgessenek, okoskodjanak :) Szóval nem egy mintaházról beszélünk....
Van itt a Tasztalon könnyűszerkezetes topik is, ott tuti többet tudnak. Általánosságban a következőket tudom. (Utánajártam, mert engem is érdekel.): - Ha generálban odaadod egy cégnek az egészet (látom, Trendhauson voltál), akkor alig olcsóbb, mint a tégla, de van rá garancia is, szavatosság is. Ennek fő oka, hogy a felhasznált anyagokban csak a téglában van különbség, minden más ugyanaz. Persze ha a téglaházat is genrálban csináltatod, akkor nagyobb a különbség, mert ott is "jó" árak vannak, de ezt az itteniek jobban tudják, mert nekik gyakorlati tapasztalatuk is van. (Itt van ugyanaz a kivitelezési színvonal és kényelem téglából. Összehasonlításként érdemes ezeket a házakat és árakat is megnézni. http://www.wienerbergerhazak.hu) Ha fusiban csináltatod, akkor lehet baj, ha nem tartják be a technológiai utasításokat. Épp az én kérdésem kapcsán volt szó a párazárásról. Na, az itt nagyon fontos, mert az egész ház gyakorlatilag csak szigetelésből áll. Szóval ha bejut a pára a a falszerkezetbe, akkor annak "Sanyi". Én maximum nyaralónál merném meglépni. Rendes, Makész védjegyes cégeknél nincs ilyen. - A fő előnye az, hogy bazi gyors. Nem kell várnod sem a falazat, sem a vakolat kiszáradására, minden mehet azonnal, ahogy az előző munkafolyamat befejeződött. - A másik nagy szám tényleg a "k" tényező. Ilyet téglafallal csak nagyon drágán tudsz elérni. - A hátrány a hőkapacitás hiánya. Gyorsan fel tudod fűteni, de gyorsan le is hűl. Egy hagyományos téglafal napokig tartja a hőt, de sajnos a hideget is. - Másik hátrány, hogy később nem rakhatod csak úgy át a válaszfalakat, mint egy téglaházban. Persze meg lehet csinálni, csak elő kell venni a terveket, megtervezni, szakszerűen megcsinálni, mert az egész "doboz" egy térbeli tartó, úgy is van méretezve.
És szubjektíven: - Barátom lakik ilyenben, nagyon elégedett. Két nyáron van túl, és nem gondolkodik légkondi beszerelésén. A tervezési elvek ugyanazok, mint a takarékos téglaháznál. A legfontosabb, hogy az ereszt úgy kell tervezni, hogy télen érje a nap az ablakokat, nyáron nem, tájolásra ügyelni, külső árnyékolókon nem spórolni. - Nekem tetszik, főleg a gyorsaság, egyszerűség és a hőszigetelés miatt.
Kb. mikor építette a házat? Nem vagyok benne biztos, de úgy tudom, hogy mikor Mo-on elkezdtek ilyen jellegű házakat építeni, voltak még problémák. Gondolok itt a penészre...stb. Mára remélhetőleg ezekete gyerekbetegségeket kinőtték. Egyébként nem nagyon értem, hogyan hülhet le éjszaka ilyen könnyen a levegővel párhuzamosan a háza....elvileg sokkal jobb a szigetelése mint egy téglának. Pont az ellenkezője kéne hogy legyen, azaz tartania kéne a normál hőfokot, nem pedig kihűlni.... :(
valaki eseteleg nem lakik ilyen könnyűszerkezetes gyorsházban....?
a szomszédom. éjszakára már bekapcsolja a fűtést, nálam most 23 fok van fűtés nélkül. könnyűszerkezet vs 45 centis téglafal. és alig 1-2százezer forintot spórolt azzal, hogy nem téglából építtette... (mondjuk ez nemtudom, hogy általánosságban is igaz-e, nála nem volt sok az eltérés.)
nálam 4000 forint volt a kéményseprő, 9000 pedig a cirkó kéményének műszeres ellenőrzése. mondjuk nekem turbós a cirkóm, saját kéménnyel, nem kellett bélelni 50-70ezerért (annyit mondtak rá). turbós-nemturbós között 15ezer volt a különbség.
Tegnap voltam egy nyilvános házállításon, az egyik könnyűszerkezetes házakat forgalmazó cégnél. Reggel még csak az alap, volt, 3 körül mikor kiértem már álltak a falak, és dobták fel a tetőt is. 89m2-es házikó, félkészen, 13M Ft körül volt. A Félkész állapot jelenti az összes gépészeti rendszert, villamosság meglétét.... Már csak burkolni kell belül, ajtókat betenni ,meg ilyen "apróságok".
A hőátbocsátátsi tényező, a "k" érték látszik, hogy nagyon jó, 0,14. Nem tudom, hogy ilyen értéket el lehet e érni egy téglafallal. Javítsatok ki, ha nem jól mondom, de a "k" érték minnél kisebb annál jobb a fal hőszigetelése, így annál olcsóbban meg lehet oldani a téli fűtést. De mi a helyzet nyáron? A forgalamzó képviselője azt mondta, hogy nem lesz nyári kánikula a házban, ha az üvegfelületek rendesen le vannak árnyéklolva. Mi a véleményetek, tapasztalatotok....valaki eseteleg nem lakik ilyen könnyűszerkezetes gyorsházban....?
Fűtéskorszerűsítés előtt állok, egy két szobás téglaépítésű lakásban. A gázterv már megvan, ami kéményseprői szakvéleményhez az átvételt. A héten volt nálam kéményes szaki, akivel annyiban maradtunk, hogy a kamrában elhelyezendő kombicirkó füstgázelvezetését úgy oldjuk meg, hogy 80-as tricox csövet húz be a kamra szellőző nyílásába és a szellőzőjárat maradék részét pedig alumínium csővel béleli ki. Szóval többé kevésbé egy gyári 125/80-as rendszer lenne. Nem is ez a lényeg, hanem az árajánlat amit kaptam a teljes kivitelezésre. Anyag 94e, munkadíj 50e és kéményseprői szakvélemény 70e. Ezt az utóbbit egy kicsit sokallom, rákérdeztem nála, azt mondta, hogy a hivatalos díj 47e, gondolom a többi az "olajozás" és az ő haszna. Annyi lenne a kérdésem, hogy valóban ennyi a szakvélemény költsége??? Amúgy a kémény 1 méter vízszintes rész + 90 fokos könyök + 3-4 méter függőleges rész.
Egyébként tényleg az a legegyszerűbb, ha nem veszed át a lakást. Mivel szerződésszegést követett el, ezért polgári pert javaslok. Gyakran elegendő, ha fenyegetőznek a per lehetőségével, de ezt mindenképpen ügyvéden keresztül, úgy hatásosabb. :-)
Naplót ha nem vezet, azért nagyon megb*ák, mert kötelező. 3 példányos minden oldal, egy az övé, egy a femü, egy a tied. ezt jogod van kérni, ha nem adja, szvsz mindenféle hatósághoz mehetsz. egyébként érdemes apeh ellenőrzést, mint lehetőséget, feldobni.
egyébként addig nem kell fizetned, amíg át nem vetted, illetve addig a bank sem fizet, amíg nincs átadás-átvétel. Szvsz ha írsz ajánlottan a banknak egy feljegyzést, hogy minőségi kifogás miatt ne fizessen, amíg te jóvá nem hagyod, nem fizethet....
építési naplót még csak nem is láttam. Építésvezető sincs, nemhogy építési napló. És miért nincs? Mert drága. Ezt válaszolta. Három Mercije van a szemétnek. A mi bankhitelünkből fogja venni a negyediket, ha nem lépünk valamit. Perre azért nem akarok menni, mert sokáig tart.
Azért köszi a tippet. A Kamaránál (épgép szekció) van ismeretségem, talán segítenek.
a) a terveknek megfelelően épült-e a lakás, ami gyak. azt jelenti, hogy ajtók, ablakok, szobák, falak helyükön vannak-e.
b) alkalmas-e tartós lakhatásra, azaz van-e fürdőszoba, befejezett lakószoba, korlátok helyükön vannak-e, fűtés működik, és általában véve nagyjából készen van-e a lakás.
c) engedélyek (szakhatóságik, mint pl. kéményseprők, gáz, stb; szolgáltatói használatbavételik: víz, csatorna, gáz, áram) és a szükséges aláírások (felelős műszaki ellenőr, és kivitelezői nyilatkozat/ok) megvannak-e.
A többi az önkormányzatot nem érdekli.
Ahol léphetsz:
1, Kamaránál bepanaszolod, és kéred a kamarai tagsága törlését: ezen sokat bukhat...
2, Perrel fenyegeted, ugyanis ha kihagyott valamit, és építési naplóban általad aláírt bejegyzéssel nem tudja alátámasztani, hogy előzetesen megegyeztetek róla, akkor jogellenes károkozás, jogalap nélküli gazdagodás (ha ezzel ktg-et takarított meg magának) címen perelhető. Ez 2-3 év jogerős ítéletig, de általában fenyegetésnek jó, különösen, ha ügyvéddel jelensz meg, netán ügyvédi felszólításban követeled az árcsökkentést, rendbetételt.
3, Nem veszed át a lakást, a műszaki átvételt nem írod alá. Ezt egyébként is saját építésszel vagy kivitelezővel érdemes végigcsinálni, mert ők tudják, mit nézzenek.
Saját vélemény: kamaránál kezdenék, majd ügyvédi felszólítással a kezemben jelentkeznék nála, hogy a kamaránál már elindítottam egy eljárást, és ha nem egyezünk meg, akkor per is lesz a dolgokból, na meg felteszem a hiányosságokat és a kivitelező címét/nevét ide-oda, akár szórólapozok is.
Mindemellett ha szigetelések hiányoznak, azt nagyon komolyan venném, és nem árengedményt hanem a szerződéses állapot kialakítását kérném. Bármilyen plusz ktg ebben az esetben őt terheli, pl. ha fel kell bontani csempét, akármit, minden az ő felelőssége, függetlenül attól, hogy más rakta le a csempét, stb.
Kivétel csak az, ha már tudtatok a hiányosságról, és úgy készült tovább a lakás.
Ismétlem: szigetelés hiányosságát - legyen szó lépéshang szigetelésről vagy vízszigetelésről fürdőszobában - nem hagynám annyiban....
építési engedély topicban tettem fel neked egy kérdést, de nem tudom, lesüllyed-e, mire megint géphez jutok. Felteszem itt is...
"végre egy hozzáértő! Kérdeznék tőled egyet. Lakást veszünk éppen. Mi a teendő, ha az építési vállalkozó rétegrendben eltért az építési engedélytől (szigetelések hiányoznak), viszont nem hajlandó elismerni a hibát és árat csökkenteni? Megfenyegettük, hogy megyünk az ÖK-hoz, mire vastag arcbőrrel csak annyit közölt: nyugodtan, nem fogjuk tudni megakadályozni a használatbavételit, mert már beadta a kérelmet, és csak hozzátesz egy tervmódosítást és kész. Tényleg tojik rá az ÖK, hogy mit épített?
leköteleznél egy válasszal: ha bemegyek az építéshatósági osztályra panaszt tenni, komolyan fognak ott venni, vagy elhajtanak melegebb éghajlatra?"
"PL. be szeretnéd vakolni azt a falat, ami a telekhatáron áll.... a szomszéd vagy beenged a kertjebe vagy nem."
Ez nem így megy szerencsére. Megvannak ennek a szabályai. Anyuékat se akarta a szomszéd beengedni amikor a lábazati vakolatot javították. Végül az önkormányzat valamelyik osztálya szólította fel őket, hogy ha nem engedik be őket akkor bírság meg hatósági végrehajtás lesz. Később ki is derült, hogy mindenféle tartókat erősítettek a falunkra, ami szabályellenes, meg voltak más szemétségek is még...
A lényeg, hogy nem teheti meg, hogy megakadályozzon az építési és karbantartási munkákban, mert ha másképp nem, akkor rendőr fogja végig felügyelni a munkát :c)
A betonkefnire leterített fóliáról a vizet távolítsd el, majd jöhet rá a lépésálló ásványgyapot szigetelés. Ha az ásványgyapot szigetelésre aljzatbetont akarsz, akkor a szigetelésre úgynevezett technológiai szigetelést kell tenni, ami mondjuk lehet polietilén fólia 30 cm-es átlapolással. Közvetlenül a hőszigetelésre betonozni nem jó megoldás.
A felső fólia páraáteresztő lenne. És gondolkozom azon, hogy nem betonoztatom le hanem csak OSB lappal takarnám le. Vélemény ?
Az alsó fóliáról természetesen feltakaríttatnám a vizet tehát száraz helyre kerülne a szigetelés.
Ami engem izgat az az alsó fólia lakótér felöli oldalán megjelenő nedvesség. Azzal mit lehet kezdeni. Ki fog az száradni ?? Még nincsenek nyílászárók és vakolva sincs a ház belölről.
Épülő házunkon most készülne a födém szigetelése. A cserepezés még nincs kész mert a szigetelésre még egy fólia kerülne és arra meg egy beton réteg.
A mester leterítette a betonkefnire a párazáró fóliát ami most megázott és alulról (a kefni felöl) is vizes. Szerintetek maradhat ez így és tetejéről a vizet eltüntetve mehet rá a szigetelés (ásványgyapot), vagy csere az egész fólia ??
A rendezési terv készítése során azt több szakhatósággal - többek között a tűzoltósággal is - egyeztetni kell. Ennek megfelelően a helyi építési szabályzatban szereplő előírások a tűzoltóság tudtával és egyetértésével kerülnek be a HÉSZ-be.
Képben kell lennem, mert ez a munkám. :-) A szomszédtól való minimális oldaltávolságra vonatkozó előírás a helyi építési szabályzatban található meg. Előfordul, hogy a helyi építési szabályzat megengedi, hogy az előírt oldaltávolságot mondjuk 6 méterről 4 méterre csökkentsük, de csak abban az esetben, ha a 6 méter szélességű oldalkert biztosítása esetén a beépítendő telken egy legalább x méter szélességű (x értéke a helyi ép szabályzatban van benne) épület nem helyezhető el.
Igen a gipszkarton tényleg fel tud venni némi párát a környezetéből és azt tárolni is tudja, de ettől még nem tekinthető párafékező rétegnek. Ebből a szempontból inkább párapuffernek hívnám. Társasház esetén meg aztán végképp szigorúan tilos a teherhordó szerkezeteknek bárminemű olyan megpiszkálása, ami annak teherhordó képességét csökkentheti!
wolf, Ezek szerint működik a hajópadlós verzió. Szuper! Az OSB-lapra csak abban az esetben gondoltam, ha nem hajópadló, hanem lambéria kerülne a látszó felületre (utánaszámolva árban nagyjából ugyanott van az OSB lap+lambéria kombináció, mint a hajópadló) Köszi, opelgeza
Szia! Nekem is pont ilyen a födémem. Felülről közetgyapot hőtükrös párazáró, hajópadló és gerendák. Teljesen jól működik minden, mászkálni simán lehet rajta mivel a hajópadló 2cm vastag. Kialakítottam mág egy tároló részt is amit lépésálló nikecellel szigeteltem, ide szinte bármit tudok pakolni. Én a helyedben kihagynám az OSB lapot, mert felesleges. Az egyik barátom is pont ugyan ezt csinálta csak a kőzetgyapot helyett nikecellt rakott, és arra més 3cm perlitbetont, na azon aztán mindent lehet, és neki is csak a hajópadló van alatta. Üdv wolf
Namármost ez páraszabályozásban segít, de a pára továbbjutását mi akadályozná meg?
A helyiség páratartalmát nem ez fogja szabályozni, (és nem is a fal amin max3% távozik) hanem a szellőztetés!
A belső oldali hőszigetelést azért nem ajánlják, mert a harmatpont a fal belső felére kerül, ahol szépen a pára kicsapódik, és mindenféle gonosz dolgokat művel!:)
Tisztelettel:
Pilbi
P.s.: És ha csak ezen múlik a boldogság, akkor kijelentjük hogy a jegyzet szar!:)
A helyi építési szabályzatban meghatározott szomszédtól való minimális oldaltávolságot le csökkentheti-e az építésügyi előadó azon oknál fogva, hogy annak betartása előnytelenül hosszú házat eredményezne?
Nézd, ha egybehangzóan állítjátok, hogy a Műegyetem Építőmérnöki Kara által kiadott jegyszet szar, és amit abban leírtak, az egy szakmai nonszensz, akkor kénytelen vagyok elhinni. Mi mást tehetnék?
Hmmm. Elmondom, miért kérdeztem. Valamikor -boldogult egyetemista koromban- volt nekem egy Épületszerkezetek c. tárgyam, és ahhoz egy ábragyűjteményem. Abban voltak belső oldali hőszigetelések, és pontosan ez a rétegrend, amit eredetileg leírtam. (Külső vakolat, tégla, szigetelés, gipszkarton) Erősen megkopott, majd 20 éves emlékeim szerint a gipszkarton szerepe elvileg az, hogy a tömegéhez képest viszonylag nagy mennyiségű párát tud felvenni, majd amikor a belső oldali páranyomás csökken (nem használják a szobát), azt visszaengedi a környezetébe. Azaz nem megy rajta át a pára a falszerkezet felé. Ez persze csak az elv, és már akkor is azt javasolták, hogy lehetőleg külső falszigetelésünk legyen, hogy sehol ne érjük el a telítési páranyomást. Csak amíg ez egy családi háznál viszonylag könnyen megjátszható, a kilenclakásos társasháznál nem szoríthatok pisztolyt az emberek fejéhez, hogy ne szórják ki a pénzüket az ablakon. Mielőtt odaköltöztünk, akkor újították fel a házat kívül-belül, "természetesen" közönséges javított mészvakolattal, metrt az az "olcsó". Ennyit az előrelátásról. Szóval nem jódolgomban gondolkozom belső oldali hőszigetelésen.
Néhány dolgot tisztázni kell. Az első fokú hatóság adja ki a határozatot (simán határozatnak hívják, nem első fokú határozatnak.) Ezt a posta útján tértivevényes küldemény formájában kézbesíti az összes érintett ügyféllel. A posta a hatóság részére visszaküldi a tértivevényeket, amelyekből megállapítható, hogy melyik ügyfél mikor vette át az ügyiratot. Kézhezvételt követő naptól számított 15 napon belül minden fellebbezésre jogosult ügyfél fellebbezhet, vagy lemondhat fellebbezési jogáról. Amennyiben mindenki esetében letelik a 15 napos határidő, vagy a fellebbezésről mindenki lemondott (az építtető(k) is!!!), úgy a határozat jogerőre emelkedik, melyről az építtető(ket) a hatóság a határozat jogerősített példányának megküldésével értesíti. A jogerősített példányt nem másodfokú határozatnak, hanem jogerősített határozatnak hívják. :-) Az ügyintéző húzhatja a jogerősített példány kiadását, de ennek túl sok értelme nincs. Új eljáró hatóságot a jogerősített példány kiadása végett nincs szükség és nem is lehet kérni, hiszen a határozat már megszületett, a jogerősítés csupán annak a megerősítése, hogy fellebbezés nem érkezett vagy arról lemondtak, s így a határozat jogerőre emelekedett és végrehajthatóvá vált.
Ha jol ertettem belulre szeretnel szigetelest feltenni.
Ne tedd!
Ugyanis ebben az eredeti fal meg "kintebb" kerulne, azaz meg hidegebb lenne, a para az uj szigeteles, es a hidegebb fal kozott csapodna le -> peneszedes.
Amugy a hideg fal ele tett szekreny, stb.. ugye megjobban gatolja a legmozgast, igy az jobban lehul -> megno a paralecsapodas valoszinusege -> peneszedes. :-(
Kedves építész topiktársak! Segítségre lenne szükségem. Nem klasszikus építészire, hanem "épületfizikaira", hogy ilyen nagyképűen fejezzem ki magam. A társasházunk -feltehetőleg- soklyukú, kettősméretű téglából épült, úgyhogy a falazat hőátbocsátási tényezője enyhén szólva nem ideális. Ehhez még hozzájön az is, hogy a mi lakásunk tájolása "extra szívás" számunkra, mert a szobáink legnagyobb falfelülete egyrészt észak-nyugati, másrészt az első ház vagyunk az utcában, és közel s távol nincs semmi, ami a budai oldalról érkező hideg szelet megfogná, vagy akárcsak lelassítaná, így az telibe kapja ezt a falat. Ez főleg a gyerekszobánál problémás, ezért elgondolkodtam egy utólagos falszigetelésen. Tudom, hogy a szabályos megoldás a szigetelő réteg + gipszkarton lenne, de őszintén szólva nincs túl sok kedvem a gipszkartonozással molyolni. A gyerekszobában ezt a falat épp a hidegsége miatt úgysem használjuk, nincs semmilyen mechanikai igénybevételnek kitéve, leginkább szekrény(ek) állnak előtte. Szívem szerint elhagynám a gipszkartont, és egyszerűen csak lépésálló hungarocellt ragasztanék a falra. Igenám, de itt jön a problémám. Ha kihagyom a gipszkartont, akkor azzal kihagyom a párafékező réteget is, azaz a másik három falra hagyom ezt a funkciót. A maradék három falból egy 6-os belső válaszfal, egy ugyanilyen 38-as, és a lépcsőházra néz, egy pedig szintén 38-as, külső fal (dél-nyugati). Nem fogok-e ezzel "penészforrást" telepíteni erre a legutóbbi falra? Attól félek, hogy mostantól ez lesz a leghidegebb falam, és itt fog majd lecsapódni a pára. Ráadásul ugyanaz a páramennyiség, amelyik eddig négy falon próbált kijutni, most már csak hármon tud majd, hisz a szigetelt fal gyakorlatilag zárt. Vagy ez hülyeség, mert ha eddig nem csapódott le a pára, akkor most sem fog? Esetleg ne kenjem "telibe" a ragasztót, csak "pogácsázzam", akkor nem zárom le az egész felületet a pára elől? Ki tud segíteni tanáccsal?
eljárási határidők terhelik őt is. ha beviszed a szomszédok lemondó nyilatkozatát (" nincs kifogásunk az ellen, hogy...", minden tulajdonrésszel rendelkező szomszéd aláírásával), akkor 15 napn belül ki kell adnia.
Felújítás-projektünk a fafödémhez érkezett, ezzel kapcsolatban lenne egy-két kérdésem. Jelenleg a következő rétegrend van, felülről lefelé: - üveggyapot hőszigetelés - párazáró fólia - deszkázat - gerendák
Ez annyit jelent, hogy alulról látszódnak a gerendák és a deszkázat, ami nem túl esztétikus, legalábbis a jelenlegi formájukban semmiképpen. Arra gondoltam, hogy a felső deszkázatot leszednénk, és hajópadlóval cserélnénk ki, amit szépen lekezelnénk, a többi réteg maradna, a gerendákat vastaglazúrral kezelnénk. Kérdés, hogy a járópadló elbírja-e ugyanazt a terhelést (ha néha-néha járkálunk a padláson) mint a jelenlegi deszkázat.
Olyan is felmerült bennem, hogy a jelenlegi deszkázatot lambériára cserélnénk, amire egy réteg OSB lap kerülne hogy járható legyen. Ha ez valósulna meg, kerülhet-e a párazáró fólia a lambéria és az OSB lap közé (hőszig, osb, párazáró fólia, lambéria, gerendák).
másik kérdésem: polisztirol lemezeket ragasztottam ,csavaroztam a ház ódalára kívül. A réseket milyen kinyomóizével lehet szigetelni, ami nem eszi meg a polisztirolt? Sima szilóssal? vagy az marja? köszönöm, ha van vknek tpasztalata erről. lemy
Ti hogy oldottátok meg építkezés alatt a kerti wc-t? Miből lehet a legolcsóbban kihozni? OSB lap? A ToiToi bérlése gondolom nem olcsó. Bár az sem szerencsés, hogy a tákolt klotyit egy nagyobb szél elreppíti a szomszédba :)
Az említett márkákat nem ismerem, nekem Schumacher ablakaim vannak, nagyon meg vagyok velük elégedve.
A k-érték a nyílászáró hőszigetelő képességét jelzi számszerűen.Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb a hőszigetelő képessége.
A három szám 4-16-4 az ablaküvegek vastagságát és a köztük lévő távolságot jelzi, a 16 a légrés.Ezt a légrést töltik gázzal, a te esetedben argonnal, ez javítja az ablak ezen értékét.
Ki mit ajanlana az ar es a "tudas" tekinteteben melyik a nyero?
Esetleg van valakinek konkret tapasztalata valamelyikkel?
U.I: meg gondolkodom egy olyan variacioban, hogy a wc es furdo ablak lenne csak az olcsobb kömmerling es a tobbi internorm! Szoval megeri-e a penzet az internorm?
Ja es abbol is milyet erdemes venni tobb fajtat lattam!? (pl passion, dimension)
Ja es meg valami hatha ebben is tud valaki segiteni!
Ahha... hát, ezt most inkább kihagynám, de persze azért köszönöm a segítő szándékot... Sajnos a mai átlag keresetű ember kénytelen hitelből építeni. Ahány bank, annyi konstrukció, hozzáállás... én eddig nem panaszkodom, mert nagyon segítőkészek voltak ---kopp-kopp-kopp--- ...remélem nem lesz komoly problémánk....
Én túl vagyok a hiteles felén,utolsó részlet kiutalva,és a véleményem az hogy akkor építkezzek hitel segítségével mégegyszer amikor a hátam közepét látom.Borzasztó katasztrófa,legalábbis számomra az volt.
Ez az építési napló elég érdekes,de ez a Tibor név és nem elérhető,nem jön,nem dolgozik ismerős.
Hát, én erre nem tudok válaszolni, de a Lakáshitel, konkrét kérdések című topicban biztos tudnak Neked válaszolni. http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9067850
A kölcsönnel kapcsolatban kérdeznék egy két dolgot.Csak az építendő ház fedezet?Minden bank más,de nekünk sikerült abba is jól beleválasztani.Ki gondolná hogy az első folyósításkor kiutalandó 40 százalék náluk nem annyi mint nálunk!?Ráadásul az értékbecslőtől is függ,nekünk rajta volt a tető,a nyílászárók,és ez volt 40 százalék.Mindenki csodálkozott,volt aki nem hitte el.
Sziasztok! Végre ismét egy lépéssel közelebb értünk az építkezésünkhöz: megkaptuk a kölcsönt az építkezésre :-) Most beszéltem a kőművessel, és azt mondta, h novemberben tudja kezdeni az alapozást. Egy kicsit félek, h novemberre már hidegek lesznek, esetleg talajmenti fagyok... szerintetek nem lesz túl későn a novemberi alapozás? Tudom, h vannak fagyálló adalékok, de ha nem lenne muszáj nem növelném vele a költségvetésünket. Mei az a hideg, amit még kibír a friss alap?
Sziasztok! Valóban rosszúl mondtam, a lábazati fal lesz zsalukőből. köszönöm a válaszokat. Gyakorlatilag úgy lesz, hogy kiviszem a szélére a téglákat, és akkor valóban marad egy 10cm párkány belül. Üdv.: foward
Nekem az a véleményem, hogy jobb, ha 20-as ból csinálod. Ellenkező esetben
10 cm-s párkány lesz, amin megáll a víz és eláztatja a falat. Persze, ha a garázs belseje felé lesz szélesebb, akkor semmi gond, csak alul kisebb lesz a garázsod.
Talpkoszorút zsalukőből?! Nem lehet, hogy az csak egy lábazati fal? Egyébként gond lehet, ha fal ugyanolyan széles mint az alap. Mondjuk ez csak egy garázs, de ha van terved, akkor kérdezd meg a tervezőt, hogy ő mit szol hozzá.
Sziasztok! Lenne egy olyan problémám, hogy garázst építek, és a talpkoszorút zsalukőből készítem. 30cm széles az alap, és 20-as zslukő van előírva rá. (20-as a fal is). Ártok-e azzal hogyha 30-as zsalukövet teszek az alapra, és nem 20-ast. Vagy a talpkoszorúnak a szélei nem lehetnek egysíkban az alappal? Nem tudom mennyire sikerült értehően kifejeznem magam. Ha valaki tudna ebben tancsáot adni, annak nagyon örülnék. Üdv: foward
Akkor most oda tudsz menni.De lehet hogy egyszer lakóház lesz ott is és nem biztos hogy túl kedves lesz a szomszéd.Vagyis a kapcsolat nagyon gyorsan elmérgesedhet.Nekünk kb. 1 méter van,igaz még közvetlenül mellettünk üres a telek,de az előtte lévő telek gazdáival már sikerült összezörrenünk.Igaz náluk az alig 1 éves kerítés használhatatlansága,vagyis kutyát nem bennt tartó mivolta miatt nem vagyunk ma már jó szomszédok,és még nem lakunk itt egy éve.:D
Köszi, most már egyre jobban hajlok arra, hogy elhagyok fél métert. De…, ha elhagyok fél métert, akkor is a szomszédon keresztül kell bemennem, ha valami munkát akarok végezni a falon, meg ugyan úgy összedobálhatják a falat így is, úgy is. A szomszédot jelenleg nem ismerem, mert most szőlő meg tanya van ott, és ki van adva bérbe.
Igen az egyik dolog hogy beenged e a szomszéd.De a probléma már az építési engedély megadása előtt kialakulhat,ugyanis a szomszéd vagy beleegyezik,vagy nem.Ha nem,Te a fejed tetejére állhatsz,akkor sem lesz meg az engedély.Mi most építkezünk(a ház már kész),de semmi pénzért nem tettem volna telekhatárra.Emlékszem mikor kicsi voltam,a szomszéd frissen festett falát Öcsém összesárgolyózta,szüleim festhették újra.A másik faros szomszéd meg lopott,mert ugye hogy biztosítva legyen a házhátuljához az átjárás,kiskaput létesített magának,amit gyorsan megszüntettünk.Ha most jó a viszonyod a szomszéddal,akkor sem biztos hogy ez mindig így lesz.
Megbízható és jól dolgozó kőművest tud vki ajánlani budapest vonzáskörzetében, (PÁTY, 2071). Egy koplett családi ház építése indulna jövő tavasszal ehhez kellene.
Volt egy munkahelyem -- városi régi tipusu házban -- 50 cm-es falakkal -- ott valóban átmelegedett nyáron és soha nem hült ki -- mivel éjjel zárva volt, nappal meg nyitva, szinte gyűtöttük a hőt és szenvedtünk !!
egy dolgot viszont nem tud, a vastag téglafal hőtehetetlenségét. ami akkor hasznos, mikor napközben 25 fok van, hajnalban meg 5 (ősz, tavasz) egy vastag falú téglaházban hajnalra is csak 22 fokig megy le a hőmérséklet, egy könnyűszerkezetesben meg hideg van.
Nem csoda, hogy az észak amerikai kontinens lakóházainak 90% ilyen típusú… Nincs összefüggés, az usában drága építőanyag a tégla. aki megteheti, ott is téglából/kőből építkezik, de kevesen tehetik meg.
Ahogyan a neve is utal rá - több rétegű szerkezet. Előnye a hagyományos téglafallal szemben, hogy a különböző funkciókat ellátó részek jól elkülöníthetők, így külön-külön optimálisra méretezhetőek szerepüknek megfelelően. Minden fal alapvető szerepe a strukturális tartó és összekötő funkció. Ezt a szerepet a szendvics szerkezetű falban a faváz képezi. A fa, mint építőanyag, kiváló tulajdonságokkal rendelkezik: rugalmas, könnyű fajsúlyú, egyszerűen vágható-szabható megfelelő méretre, könnyen összeszerelhető – szegezhető, csavarozható, ragasztható, természetes eredetű. A fal másik fontos szerepe a hő és hangszigetelés. Ezt az kőzetgyapot biztosítja. Az kőzetgyapot természetes eredetű anyag, bazaltból készül, különböző sűrűségű és vastagságú lapok vagy szőnyeg formájában. Jó hő- és hangszigetelő, nem éghető, időben állaga és tulajdonságai nem változnak. A kőzetgyapottat a szerkezet belső oldalán egy párazáró fólia határolja, ami megakadályozza a külső-belső hőmérsékletkülönbség által keletkező pára behatolását és a mozgó levegő beáramlását. A külső oldalon maradó keskeny légrés lehetővé teszi a pára kiszáradását. A fal utolsó, de nem kevésbé fontos szerepe az esztétikai megjelenés. Ez különböző külső és belső burkolással biztosítható ami lehet fa lambéria, vakolat vagy ezt helyettesítő gipszkarton. Az utóbbi kettőre a vizes helyiségekben falcsempe ragasztható. Ezek a burkolási lehetőségek egy épület keretin belül bármilyen formában kombinálhatóak, így minden helyiség a legmegfelelőbbet kapja és ezáltal modern vagy rusztikus összhatás érhető el. Mint végső következtetés a szendvicsszerkezetről megállapítható, hogy a hagyományos téglaépületekhez viszonyítva, olcsóbb, rövidebb idő alatt megvalósítható de annál semmivel sem alsóbbrendű. Nem csoda, hogy az észak amerikai kontinens lakóházainak 90% ilyen típusú…
Egyébként azon gondolkodom, hogy egy könnyűszerkezetes ház is hasonló módon (szendvics)épül fel. A fa tartószerkezetre rámegy a külső borítás, ezután pedig a hőszigetelő réteg jön, amit belülről szintén lefednek valamivel. Rosszul gondolom...?
A vályogból való építés fel sem merült bennem. Én is valami korszerűbbre gondolok Lacivill...az általad ajánlott "szendvics" módszer, mennyire nevezhető drágának, mondjuk egy sima téglafal, + nikecel megoldáshoz képest..?
A vályog kontra korszerű falazóanyag téma örök vita... Én egyelőre vályogban lakom, nagy ablakokkal... Télem meleg, ez tény, de nyáron majd megdöglöttünk benne, mert közel 30 fok volt a lakásban, és nem lehetett lehűteni, még úgy sem, ha egész nap úgy éltünk, mint a vámpírok: leengedett redőnnyel...én nem építenék vályogból az tuti.
Én több helyen láttam a szendvicsfalat ami belül 25 cm-es teherhorhó téglábol áll, majd 10-15 cm-es közetgyapottörmelé, kivülre meg klinkertégla, vagy valami hasonló fal. Tervező/kivitelező saját házát is így csinálta ez már mond valamit.
A páromék háza ytong...és egy nagy rakás.....a szigetelése. Télen megfagyunk, nyáron meg nem győzzük klímával. Egyébként a vályog, nem azért volt nyáron hűvös,mert kicsik az ablakai....ami nekem van, bazi nagy ablakai vanna, és mégis hűvös nyáron...egyszerűen jól szigetel.
Kinek mi a tapasztalata? Hogy lehet olyan házat építeni, ami viszonylag energiatakarékosnak mondható, és nem horribilis az ára? Tégla, kívülre nikecel, belül pedig pl falfűtés vakolás nélkül, elé meg gipszkartonfal?...Vagy ytong......vagy könnyűszerkezetes.... Kinek mi a tapasztalta?
Az 50-es Ytong felesleges, és ha jól tudom, nem is gyártanak 50-es vastagságú Ytong falazóelemet (ha jól tudom, 37,5 a legvastagabb eleme, erre már nem is nagyon kell a külön hőszigetelés). Anno azért kellett 50 cm a vályogból, mert úgy tudott jól hőszigetelni, viszont az Ytongnak (sok mellett) ez az egyik előnye, h nem kell belőle ilyen bazi vastag falat húznod ahhoz, h jobb legyen, mint az 50-es vályog.
Úgy gondolod, hogy annyival több költséget jelent az 50cm-es külső itongfal felhúzása? Ha normális vastagsággal csinálom, akkor is rá kell költeni egy kisebb összeget, a szigetelés miatt. Az 50es itongra meg nem kell plusszba semmi szigetelés! ...Sztem...
a nappaliból szeretnék leválasztani egy gyerekszobát, ehhez keresek megfelelő falat. a feltételek:
- könnyen, gyorsan, kevés szeméttel felépíthető - később könnyen, gyorsan, kevés szeméttel elbontható - ha lehet a laminált parkettát ne kelljen felszedni, hanem rá lehessen rakni
Porker, Lacivill köszi a válaszokat, de milyen kellemetlenségem lehetne, végül is így is a saját telkemen lennék. Abból indultam ki, hogy amúgy is minden m2 számit, meg minek adjak a szomszédnak x m2-t, mivel az már számomra használhatatlan, ami az épület mögött van. De azért meg hányom vettem a dolgot.
Az OTÉK alapján a helyi építési szabályzatban és szabályozási tervben szerepelhetnek ilyen előírások. Ettől függetlenül igaza van Lacivillnek: sok kellemetlenségtől kíméled meg magad, ha a "saját területeden maradsz". Dehát ehhez úgyis építési engedély kell, amit a helyi műszaki osztály vagy engedélyez vagy nem.
Inkább könnyüszerkezetesnek kéne hivni, van néhány előnye, azonban több a hátránya. Minőségi módon/anyagokkal nem kerülhet kevesebbe mint egy hagyományos tégla ház.
Sziasztok!
Olyan problémám van, hogy vettem egy házat, ami a telken keresztben van, a vége 1 m-re a telekhatártól. A házat meg szeretném hosszabbítani, vagyis kiépíteni a telekhatárra, plusz akarok egy melléképületet is építeni szintén a telekhatárra. Az önkori, viszont olyat akar, hogy elkel hagyni 50 cm csurgót. Viszont több embertől is halottam, hogy ha meg van oldva a víz elvezetés, akkor nem kell. Sőt egy ismerősöm nem rég építkezet tőlem nem messze, és ő is kirakta a házat telekhatárra, a kérdésem az lenne, hogy van e olyan jogszabály, ami ezzel foglalkozik.
Előre is köszönet.
Érdekelene mi a véleményetek a gyorsházakról. Gondolkodom rajta, hogy ha egyszer belefogok akkor lehet azt kéne építeni! Viszont eddig elég sok embertől a negatív véleményt kaptam. Sokan azt mondták, hogy viharos időben "nyekeg-nyakog", vékonyak a falak, és a hangszigetelésük egyenlő a nullával....stb. Szóval sok olyan dolog ami nem éppen azt erősítette bennem, hogy gyorsházra van szükségem.
Ez amit kinéztem, 128m2 nettó alapterületű. Kulcsrakészen kihoznák nekem 16M+Áfa áron! Nem tudom mennyire jó ár érte, aki jobban ért hozzá, biztosan meg tudja mondani. Ha mondjuk Ugyanezt a házat akarom felhúzni, mondjuk 50cm-es "Itong" külső falakkal, szigetelés nélkül, akkor kb. mennyiből lehet kihozni? Azt mondta az egyik ismerősöm, hogy az 50cm-es "Itong" fal, hasonlóan viselkedik, mint a vályog. Nagyon komolya szigetelő.....
.........egyébként sajnos te vagy az élő példa, hogy miért kell az utólagos vízszigeteléseket követően speciális rendszereket alkalmazni................... :(
A "Hőszigetelés" topickban már feltettem a kérdést, de eddig senki sem válaszolt; gondoltam nálatok is próbálkozom.
Fűtéscsöveket szeretnék szigetelni. Vastagcsöves rendszer (60, 48, 42 mm-es csövek, kb szumma 8m hosszan), amik a kamrán mennek keresztül. Tehát a lényeg, hogy fagypont alá eleve nem megy a hőmérséklet a helységben. A csőhéjakból van 9, 13, 20 mm-es falvastagságú. Az áruk, ahogy néztem igen meredeken emelkedik a vastagság növekedésével.
A kérdésem az lenne, hogy a fent említett célra elegendő-e a 9mm-es vagy inkább a 13-asban érdemes/kell gondolkodni? A 20-ast én elvetem, mert szerintem évtizedekig fűthetnék, mire visszahozná az árát (persze lehet, hogy ez már a 9mm-esre is igaz).
Köszi a gyors választ! Azt hiszem, tulajdoni lapot tudok szerezni, de a tervrajzban már nem vagyok biztos. A rokonainkkal sajnos édesapám nagyon bizalmatlan, nekem pedig gyakorlatilag semmilyen kapcsolatom nincs velük, így nem igazán tudom, mire számíthatok részükről. Állítólag azt ígérték, hogy segítenek nekem, de az unokatestvérem közel egy évtizede nem volt hajlandó kipakolni a holmijait a házrészünkből, a szülei pedig (a másik 50% tulajdonosai) mindketten betegek.
Építésről nem tudom, lehet-e beszélni az esetemben, ugyanis meglehetősen kevés pénz áll rendelkezésemre, az ottani 57 m2 pedig egyelőre elégnek tűnik. Inkább amiatt aggódom, hogy egyáltalán érdemes-e még valamit kezdeni azokkal a "falakkal", vagy a legésszerűbb lebontani. A tanácsaidat mindenesetre köszönöm, fel fogok keresni egy építészt.
Szerintem ha az épületről van terv azt kellene elő keresni, ha nincs esetlen egy tulajdoni lapmásolatot, hogy kiderüljön a romos épületrész pontosan mit takar.
Aztán épitészhez/tervezöhöz, hogy mit szeretnél épiteni.
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. 30 éves nő vagyok, és még mindig a szülői házban lakom, ami igencsak terhes a számomra. Édesapámnak van egy 50%-os tulajdonrésze egy kertes ingatlanban, ami telekkönyvileg nincs megosztva, hanem közös tulajdon. A másik 25-25%-ot a nagynéném és a férje birtokolja. Az ingatlanon lévő ház egyik felében ők laknak, a másik fele viszont romos állapotban van, és a rokonaink raktárnak használják. Édesapám nem akarja eladni a tulajdonrészét, egyetlen lehetőségnek azt ajánlotta fel számomra, hogy ha lakhatóvá teszem a romos házrészt, akkor használhatom. Kérdésem az lenne, hogy hogyan indulhatnék el ebben az ügyben? Kihez forduljak, mi legyen az első lépés? Sajnos semmiféle gyakorlatom nincs ingatlanügyekben, így minden tanácsot köszönettel fogadok.
TAnácsot kérnék, a problémám, hogy bontott téglából építettem fel néhány falat, és
sajnos hónapokra derült ki, hogy a tégla salétromos. A vakolati réteg van rejta jelenleg, és olyan foltos néhány helyen, mintha még nem széradt volna meg a vakolat. Volt ahol Stopsóval lekentem, de kiütött ismét.
Hallottam, hogy van valamiféle német anyag, ami a vakolaton keresztül is meggátolja a sókiválást, de a nevét nem tudom.
Több helyen olvastam, hogy Szlovákiában kedvezőbb áron lehet festéket beszerezni, nyílászáró festéshez.
Engem a Milesi érdekelne.
Tudna valaki pontos helyet, és esetleg, árat mondani Balassagyarmati, Honti átkelőkhöz "közel"? Ezen kérdést feltettem az "Ablak" topikban is, de hátha az itteni "közönség" nem azonos az ottanival. -:)
Sziasztok! Tanácsra lenne szükségem... Családi házban lakom, az előző tulajdonos az üvegezett teraszt valószínűleg utólag építette a házhoz. A terasz "vasvázas" és a vasváz és a fal között évről évre nagyobb a rés. A szél befúj, az eső beesik... Tudom, hogy az lenne a megoldás, hogy bontsam el és építtessem újra, de ezt nem tudom megoldani. Van olyan ötlete valakinek, ami sajátkezűleg is meg tudok csinálni?
egy ikerhaz epitesere alkalmas telken a hatarra szeretnenk epiteni egy 'fel' hazat. a masik 'fele' kesöbb keszülne. az a kerdesem, hogy ikerhazat külön is lehet tervezni, engedelyeztetni, vagy csak egyben. tehat, mi tudunk-e epitkezni ugy, hogy a masik oldal csak kesöbb. ö külön terveztet, majd csak egy közös falresz lesz.
Kedves Szakértők. A ház már állt, elég régóta, mivel nem bontottuk le teljesen, hanem felújítottuk csak azután jelentkezett egy szobában a vizesedés. Az most megszűnni látszik, illetve nincs is. Hogy télen mi lesz, azt persze nem tudom. A kérdésem arra vonatkozott, hogy van aki szerint tél előtt feltétlenül meg kell csináltatni a betonjárdát, mások szerint felesleges. ráér tavassza és inkább kavicságy. Én meg tanácstalan vagyok.
Az kizárt, hogy nincs alapja -- esetleg nem megfelelő !
Ha nincs alap mozog a fal -- könnyűszerkezetnél nem problém, nehézfalaknál viszont repedezik. Viszont a nedvesedés egyértelműen a vízszigetelés hiányára utal .
Ha van - jó - megfelelő -- szigetelés, akár a küszöbtől 10cmre is lehet víz - kein problém -- kivéve a nagy záporokat.
A hollandusoknál sokszor a házak majd , de csak majdnem a vízben állnak, a falaik mégsem vizesek -- nyilván van jó - vizszigetelésük.
Az már egy másdolog, hogy vízszint ingadozásnál mit csinálak - valószinű nincs ingadozás náluk.
Nem azért vizesedik a fal, mert nincs alapja, hanem mert nincs vagy rosszul sikeredett a vízszigetelése. Tehát a vízszigetelést kell sürgősen megoldani, főleg most, hogy kifelé már nem tud párologni a nedvesség a hőszigetelés miatt. Jókora penésztelepeket fogsz látni a tél folyamán.
Nő létemre én vezetem a házfelújítást. Most a következő probléma előtt állok, szeretném, ha valaki adna tanácsot. A felújított ház dryvit szigetelést kapott, műanyag nyílászárókat, viszont nincs alapozása. Az egyik fal rendesen fölnedvesedett, itt páraáteresztő vakolatot tettek föl. Namármost a kérdés az, hogy jobb-e a ház köré betonjárdát csináltatni vagy célszerűbb vízelvezető kavicságyat. Vagy igazából mindegy és az egész csak pénz és esztétikum kérdése?
keresgettem itt kivitelezőt a topikban, de nem igazán találtam. Több lakásos, monolit technikában járatos kivitelezőt tud-e valaki ajánlani? köszönöm lemy
Sziasztok ! Egy különös kérdésem volna: gumilap-ot hol lehet beszerezni szerintetek? Kellene kb. 3-4 mm vastag és kb. 1000x700 mm ( ha kisebb, az sem nagy baj ). Valakinek van ötlete? köszi előre.
Sziasztok! Mi most vasárnap fejeztük be a glettelést (hála a jó égnek...), és lassan neki állunk festeni. Viszont szeretném a tanácsotokat kérni. Két különös dolgot tapasztaltam a hétvégén. Mikor takaritottam ki a vill. szerelő dobozkákat (dugaljak, kapcsolók dobozait), figyelmes lettem egy bebábozódott hernyó szerű valamire, amit kemény föld vett körül ( kinézetre mint egy amerikai futball labda tengeri csiga méretben :))). Sőt a függőleges villanyvezetéket megmozgatva, még 4 db. esett ki a csövekből (igen szép méretüek voltak, és gusztustalanok). Mi a fene lehet ez? Van e valami szer amivel ki lehet írtani a hasonló nem oda való élőlényeket (még mielőtt feltesszük a dugaljakat)? A másik, egy hasonló furcsa dolog. Pár napja igen éles kopogó hangokat hallok a falakból. Inkább a válaszfalakból, de ritkán a főfalak is produkálják. 30-as ill. 10 ytong falról van szó, aminek a felületén egy szem repedés nem látszik. Statikailag nem gondolnám, hogy gond lenne, mert a ház túl lett biztosítva. Számomra megmagyarázhatatlan hangok. Kezdek kicsit meghibbani... Van ötletetek??
Srácok, nem tud valaki a XV. kerület közepéhez közel olyan helyet ahol hegesztett síkhálót is árulnak és egy táblát (2150 x 5000) ki is tudnak szállítani?
Igen érdekes az álláspontja, illetve megközelítése, a probléma megoldására.
Nem tagadom, még szellemes is bizonyos szempontból.....
Igen érdekelne, hogy hol szerezte be szakmérnöki diplomáját, mert ha állításai igazak sürgősen továbképzésre kell jelentkeznem.
Ezen túlmenően sutba dobhatom 15 év szakmai tapasztalatát is, és elkezdhetek félni, tudnillik cégem ezeket, -és még sok más alant nem említett- technológiákat 10-15 év garanciával alkalmazza.
Ha hagyományos pinceszigetelésed van, és vizesedik a falad, az acéllemezes szigetelés a "finggaltojásfestés" kategóriába tartozik. A vegyszeres kémiai szigetlés csak ideig-óráig jó a kapillárisok sóval való eltömődése miatt. Az Aqvapol az egy szemfényvesztés.(szerintem) AHa a vizesedés nem intenzív,-csak van-javaslom egy időkapcsolóval működtetett párátlanító berendezés beállítását.(forgalmazza többek között az Agentrade Kft.) Nem jár rombolással, a hőcserélő elvén működik, kb. 80-100 rugóba fájhat, amit rá kéne verni a Mekkmesterre. Bővebbet az agentrade.hu weblapon kuksizhatsz. MáGus
Nálam a ház falai vizesedtek. Nézegettem a fémlemezes és egyéb módszereket is. Végül is maradt a hagyományos módszer. Fal kibontva kb egy méter hosszan, kátránypapír be, majd téglák vissza, s így tovább... Mondjuk én utólagos 80 cm mély alapozással kombináltam, elvégre egyszer élünk!)
Pest mellett lakom, pesti iparosok 300-500 ezer között adtak árajánlatot tervezéssel együtt, helyi kőműves ötvenötezerért megcsinálta, plusz anyag, plusz tervezés (talán 30volt a tervezés).
Én is az lemezest választanám, (választani fogom), mert ez a kémiai (vmi. folyadékot fecskendeznek a falba úgy tudom) elég zűrös, állítólag nagyon könnyen el lehet rontani, valamint nem is mindenhol lehet ezt alkalmazni.
Vannak még más módszerek is. Gyakoralti tapasztalatom nincs ezzel kapcsolatban. Nekem azt mondogatják, hogy a rozsdamentes acéllemez besajtolása a legbiztosabb és legtartósabb.
Belefutottunk ebbe a szerintem elég tipikus problémába...
Kivitelező valamit elcseszett a pince szigetelésénél (2 éves családi ház), és szépen nedvesedik, salétromosodik a pincefal. Kivitelezővel próbálok még anyázni egy sort, de őszintén szólva nem fűzök túl nagy reményt hozzá...:-)
Nézegetem az utólagos szigetelési módokat, alapvetően két technológiát találtam: a vízszintes fémlemezeset, illetve az aquapol-nak, hydropol-nak nevezett bontás nélküli, kémiai módszert.
Tapasztalatokat kérdeznék: melyik módszerbe érdemes belevágni, előnyök/hátrányok, ár/rombolás/tartósság.... szóval minden érdekelne ezekről, illetve más működő technológiákról is...
Hozzájutottunk egy felújitásra szoruló konyhaszekrényhez, amelyet a továbbiakban mi is konyhaszekrényként szeretnénk használni, de úgy, hogy minél több látszon a fából, tehát semmiképpen nem festenénk újra. Gondoltam viaszolásra vagy lenolajozásra, (semmiképpen nem fényes lakkra), de nem tudom, melyik hogyan birja az igénybevételt. Kiváncsi lennék rá, hogy ezen a téren vannak-e jó vagy rossz tapasztalataitok?
Anyámék 25m-es fúrt kútja sima hidrofórral üzemel, ahol fen van a tartálynál a szivattyú, és egy visszacsapó szelep, hogy ne engedje vissza a vizet, ne legyen a szivattyú levegős.
Komárom-Egom megyében, nekünk 1000Ft/m-ért fúrták 2 éve, most 2000Ft/m, ugyanennél a cégnél számlával. 120-as béléscső van benne, azt én vettem, nincs benne az árban. Csőszivattyúval kiválóan üzemel, 64m mély.
Bocsánat. Lehet, hogy én vagyok tudatlan, de szerintem az építési engedély érvényessége 2 év, és 1 évvel - kérelemre- meghosszabbítható. Természetesen ez az építés megkezdésére vonatkozik .Tehát ezen belül kell elkezdeni. A befejezés az már más tészta.
Kb. 5 éve Bp-en 5ezer Ft volt méterenként, 20cm átmérőjű, vastag falú műanyag csővel, flexibilis vízcsővel és szűrővel. Nekem ezek az olcsó munkák kicsit hihetetlenek.
Még nem számoltam utána, de így elsőre aztmondanám, hogy egy kb60m2 földszint és egy kb40 m2 hasznos alapterületű tetőtérbeépítés olcsóbb, mint egy 100m2-es földszintes.
sosem jártam most itt, de ahogy rátok találtam, nagyon megörültem, mert lenne pár kérdésem. Először is mennyi ideig érvényes egy építési engedély, ha nem kezdek el építkezni?
A másik, hogy mit olcsóbb építeni, s mi a jobb? Pl. 100 nm-es földszintes ház , vagy 50 nm-es ház 50 nm-es tetőtérrel, vagy 40 nm szuterén, 80 nm-es földszint.
Ja, és nálunk nem is búvárszivattyú van, hahem teljesen be van fedve a teteje, mert egy régi norton kút van rajta, és ebbe a beton lapba van téve egy hosszú cső, ami lemegy a vízbe, alul egy lábszelep, hogy ne follyon vissza, és fent egy szivattyú.
A homokréteg kb fix helyen van alul, szóval 10-15 centivel fejjebb lehet a cső vége.
Így gond nélkül lehet locsolni, kb 1.5 órát bír a víz, de a legszárazabb nyáron is vann benne kb 1 órányi locsolásra való. (mivel ugye menet közben is szivárog vissza a víz)
Szomszédom már füvesített tavasszal , némiképp kisebb a kertje ( az enyém is csak 720nm ) de sikerült 70ezer forintot ellocsolni a nyáron , vezetékes vízből persze...
Köszi a választ , de miért is lehet kényelmesebben locsolni fúrt kútból ? Nem kötekszem, csak nem értem még mindig a két megoldás között gyakorlati szempontból mi a különbség ? Az árak tényleg érdekesek én kb 8.000 - 12.000Ft / méter árakat hallottam, olvastam eddig. ( mondjuk ahhoz képest amit billy5 ír a 24632-es hozzászólásban , ez még mindig szuper..) Te mikor csináltattad és ha nem titok az ország mely részén lehet ennyiért megcsináltatni ?
Én teddyvel vittem fel, úgyis jó szvsz. A lényeg, hogy jól rátapadjon. A korongecsettel szinte bemaszírozod a felületbe;) Biztos jobb úgy, de ezért szvsz felesleges korongecsetet venni. Ha van, akkor használd azt.
Hol furattad a kutadat és kivel? Korabban erdeklodeskeppen rakerdeztem egy kutfuronal, hogy mennyi is lenne egy ilyen. A valasza: elofuras 15e/m, a rendes furas 50e/m, amibe beleszamitjak a mar kifizetett 15e-et, ekkor mondtam azt, hogy kutunk nem lesz egy ideig. Az altalad irt 1300 Ft/m nagyon baratinak tunik, vagy engem neztek teljesen hulyenek. Nekunk is ontozesre kellene. Ha tenyleg annyi, amennyit irtal, akkor erdekelnenek a reszletek.
Dulux lesz kevertetve, lilás színben. Fehér diszperzitre megy rá, ezért tipródom, hogy alapozzak-e vagy nem. A diszprezit 3 éves, tökéletes állapotban.
Vegyél egy kishengert, egy nagyot és egy sarokhengert. Ezzel szinte mindent meg tudsz oldani, ecsetet én nem használtam.
A Dulux once elvileg egy rétegben is fed. Ha fehér volt előtte is és fehérrel mész rá, szerintem befed egy rétegben. Ha színes, nekem nem volt tökéletes, csak ha mégegyszer végigmentem rajta.
Asszem a Duluxnak van olyan fehér festéke, ami festéskor rózsaszín és utána fehéredik ki. Így látod, hogy hol tartasz.
Ja most nézem, hogy keverteted a színt. Akkor szvsz számíts rá, hogy kétszer át kell kenni.
Festenénk a hétvégén a hálószobát, és pár okosságra lenne szükségem :)
12 m2 a szoba, a festék Dulux lesz, a hozzávaló hengerrel. 3 éve épült, és azóta fehér színű diszperzit van rajta.
A plafon marad fehér.
Ajánlottak alá alapozót, hogy ne kapja ki az új festékből a nedvességet a fal.
A kérdéseim:
1: tényleg kell ez az alapozó, még akkor is ha már fehér a fal eleve? 2: kell valamire figyelni festéskor? A fal hengerezve lesz, és felül és a sarkoknál ecsettel, ahol para, ott leragasztjuk természetesen. A plafonnál elég éles a sarok, tehát díszlécet nem tervezünk feltenni (hungarocel, vagy gipsz szokott lenni asszem) 3: nem üt el egymástól a fal "textúrája", ha hengerezem, és ecsetezem?
akkor megpróbálom én is egy kisebb mennyiséggel. mondom, egyedül az a gondom, hogy marha vizes a vízóraakna, az alján gyakorlatilag sár van, pedig már megvan majd 2 éve. sima téglafal, tetején meg beton.
zöldséget hogy tárolsz benne? mert az enyém is 2x2x2 méteres és van benne egy 50x20 centis szivattyú, meg van egy csomó zöldségem a kertben :o) viszont kicsit vizesnek tűnik ahhoz hogy lerakjam oda a sok répát. régen ha jól tudom a vermekben száraz homokban tartották.
... ja szóval azért irtam az árakat, mert igy könnyü kiszámolni a megtérülési idejét... (persze engedélyt kértem rá, mert aszem 18 métertől vagy mennyitől engedélyköteles:)))
Szerintem egy fúrott kútból lényegesen kényelmesebben tudsz majd öntözni. Én hasonló megfontolásból fúrattam (36 méter, 1300 Ft/méter) a szivattyú (pedrolo 10) + a kütyük hozzá 40e körül volt, az akna zst-ből, kőmüvessel szintén 40e körül (kicsit nagyra sikeredett, úgyhogy zöldségtárolásra is jó:)) aztán majd valamikor tervezem becsövezni a kertet...