apropó ébredési pulzus, van egy apró módszertani kérdésem: hogyan kell mérni? Még nem jöttem rá a nyitjára, ezeket látom: (i) Polar-ban aludni, de akkor egész éjjel merül, napi 2 óra helyett 8-10 órai használat. Feleség is miket gondol egy melltartós fickóról. (ii) reggel feltenni, de már ha csak felülök az ágyban, máris nem ébredési pulzust mérek, hanem valami mást, plusz nekem szinte mindig vizeznem is kell a jeladót. Ha kicsoszogok a klotyóra csap alá tartani, máris nem ébredési pulzust mérek megint. (iii) Polar nélkül, stopperrel mérni nyaki ütőéren. Ennek elég nagy a szórása, vagy csak bénán mérem.
Ti hogyan mértek ébredési pulzust? Köszönöm a válaszokat előre is.
Egyik haverom alapból 80 felett van, ezért tanácsolták neki, hogy kezdjen el vmit sportolni. Azóta (kicsit bepánikoltatták :)) nyomja velem a pedált, kíváncsi vagyok, meddig megy le neki.
Szállásra javasolnám pl. Révfülöpön az Evangélikus oktatási központot. Túrista szállás, de nagyon jó, totálisan a központban van. Mi egy kétnapos kerülésen ott szálltunk meg, és idén is ott fogunk.
Szintén Evangélikus oktatási központ van Balatonszárszón is, közvetlen a vízparti úton (ahol a 10 fekvőrendőr van). Azt nem tudom milyen, ott szoktam elbiciklizni előtte.
Igen, a nyugalmi pulzusszám elég jól megmutatja, mennyire vagy edzett éppen, ha sokat edzel, akkor lefelé fog elmozdulni (a szívnek megnő az "áteresztőképessége", emiatt kevesebbet ver). Barátomnak, amikor elkezdett velem futni annak idején, a max. pulzusa valahol 210 körül volt! :-O (jó edzetlenül persze) Most már nem bír 192 fölé menni, ha megszakad se. Nekem mostanában az ébredési pulzusom olyan 45 körül van, ezt a sok futóedzés teszi (bringázni sajnos alig jutottam el még idén, de az egyetemnek vége lesz egy hónap múlva és akkor aztán... :-) )
Tegnap sikeresen átbandázsoltam az országúti bringám kormányát, ma le is teszteltem gyorsan. Végülis csak egy barom akart megölni közvetlenül Pomáz vége előtt, amelyik egy dobozos kisáruszállítóval először minimális oldaltávolsággal megelőzött, majd tőlem olyan 2-3 méterre eltávolodva kihúzott az út jobb oldalára és nyomott egy kövér féket, mivel balra akart kanyarodni... én erre firkáltam a hátsó kerékkel egy isteneset, épphogy elkerültem az autó hátuljának ütközést, majd - miközben az autó és a járdaszegély közötti 20 centin próbálltam átvergődni a visszapillantó tükör letörése nélkül (lehet, hogy ez volt a hiba?) - beordítottam a nyitva lévő ablakon, hogy "Köszönöm szépen a veszélyeztetést, te állat!" A bent ülő két tottyadt, szakadt földmunkásszerű egyed csak nézett bután, hogy mi a bajom... :-(
Ez egy ébredési pulzus. Szezonban nekem is 40-42 körüli érték. Amúgy egyénfüggő, edzés intenzitás tartományok meghatározásánál használatos (többek között).
Az én pontomon elég jól látszott hogyan megy az élmezőny. Kb. mintha ott se lett volna a sár. Tekertek mint állat, és ahol az összefüggő sármezőben a vége mind tolta, ők jöttek vagy harminccal.
Szerintem különösebben nem érdekelte, hogy azon a pár lejtőn kicsúszkál a fara. Egyrészt ügyes és megoldja. Másrészt a pálya nagy része az ő sebességével eléggé veszélyes és lassú lett volna valami vékony sárgummával.
"Egy állandó sebességet kell tartani, és akkor nem forog el a kerék"
Mondjuk a lejtőkön megnéztem volna, hogy megy le a Parti a speed kinggel. Biztos van vmi spéci technikája:) Nekem szilváson hasonló gumival nagyon kicsúszkált a fara...
Parti (1. lett) Speed King 2.1-el ment. Nem sár gumi.
Bogár Gábor (4. asszem) Speci FastTrack 2.0-val (semislick).
Folytathatnám a sort Ködmönnel, aki asszem sárgummákat rakott fel. :-)
A nagyon saras lejtőkön amúgy nem nyeregben ülve mentem le. Egyik lábamat kiakasztottam és úgy salakmotoroztam le a vázon. Ha csúszott a fara, a kitámasztó lábbal lehetett korrigálni. Sokkal biztonságosabban (és gyorsabban) leértem, mint ülve.
Én valahogy végigszenvedtem a távot, de a Z-max gumik tulképpen csak nehezítették a dolgomat. Így én viszonylag hamar beláttam, hogy ez nekem most túra lesz. Annyira dobta a seggét a bicikli, hogy néha egy megcsúszás után még nyeregben maradva 180 fokot fordultam a biciklivel, s hirtelen szembe tekertem a többiekkel :D
A lejtők tetszettek, de gumik miatt mindig lecsúsztam a megfelelő nyomsávról illetve az emelkedőknél amíg lehetett tekertem, aztán toltam kényelmesen. Meglepődtem, hogy kb 4-6x kellett csak megállnom takarítanom a bringát a sár miatt. Nem állt be a kerék csak 1x az egyik dózerúton.
Sokáig azt hittem én vagyok az utolsó középtávos, amikor 8 km errel a vége előtt még 7-8-an érkeztek a hátam mögül, s előztek meg.
Mérges voltam magamra, mert az utóbbi időkben többet tekertem, de nenek egyelőre nem látom az eredményét, talán gázlóra vagy augusztusra beérik.
A pozitívum a negatívumban: végigmentem a kiintésig, nem fáradtam el, igaz csak 155-ös átlagpulzusom volt. Na és a vicces az egészben a saras versenyeken fejlődést mutatok az évek alatt :D
Eleinte 6 majd 7.5 , s most 8.6 km/h-s átlagot is tudok már produkálni :D
Jövőre talán 10et is.
Nem volt rossz, de most már igazán kiváncsi leszek majd egy sárgumira saras terepen. Nincs mese vennem kell 1 szettet.
Mindent egybevéve a pálya jó volt, s a sok sár ellenére azt mondom, hogy a 2006os Buda Maraton sár szempontból rosszabb volt.
Szerintem tudatosan sorvasztják el a szervezők a hosszútávot. Nem csak itt.
Azzal a hozzáállással nem tudok mit kezdeni, hogy már mindenki csomagol, miközben még megy a verseny. A master 2-ben 4. helyezett Hardi Jani amikor befutott már a célkapun sem tudott átmenni, mert ott álltak a népek, ment az eredményhírdetés meg a pakolászás.
Edzettél versenyeztél keményen, a célban meg le se .....
Levontam a konzekvenciát, nem indulok iitthon hosszú távon. Eltévedek (Sopron) meg kiszólítanak (Nagykovi). Kell ez nekem? :)
Jó kis beszámoló volt. Utólag már szinte bánom, hogy a 2. körre nem tudtam kimenni. :)
Hát, nem tudom, mennyire light, de én most érkeztem vissza egy Újpest-Dobogókő-Újpest túráról... 90 km, 3 óra 45 perc, sok szint, végig aszfalt... :-) (Kivi, beírhatsz egy időfutamot is: 55:23, outi, átlagpulzus:166)
Szombatról vasárnapra egész éjjel szakadt az eső, de még reggel is. Különösebben nem érdekelt, mert ha 2006-ban kibírtam a sarat, most is sikerülni fog.
----
A rajtszám felvétele után átöltöztem volna, de szomorúan állapítottam meg, hogy a bringásnadrág otthon maradt. Viszont rajtam volt a farmerem, pont jó lesz. Az övet azért kifűztem belőle, mert plusz súly. Télikabátot is húztam, mert átmeneti felsőm nincs, átázás és hideg esetén pedig nekem nem elég a rövidujjú topikmez. Biztos ami biztos, egy esőkabátot is beraktam.
A versenyszellem egykettőre kiszállt belőlem és a végigjutást tűztem ki célul, teljesítménytúraként teljesíteni a távot. Még a gumit sem volt kedvem lecserélni, maradt a 2.1 Racing Ralph.
----
Ennek megfelelően az aszfaltos felvezetőnél már pihenni akartam, de aztán boly nélkül találtam magam, az utolsó helyek egyikén. Hova sietnek? Papírforma szerint legalább a felét vissza fogom előzni... Nehezen visszaküzdöttem magam, terepre fordulva 42-es átlagot mutatott az órám. Szépen beálltam egy kényelmesen tartható tempóra és előzgettem. A 6 km-es felvezető körben már láttunk komoly sarat. A közép és rövidtáv irammenői is beértek minket (eltolva volt a kategóriák rajtja) és úgy lejtőztek le a sárban, hogy csak néztem. Bátrak, de talán tudnak is.
----
Saras csikicsuki után visszértünk a kastélykertbe, következett két azonos nagykör. 40 km-re volt írva, valóságban talán 37 km lehetett. A kör elején egy rövid meredeket még kitekertem, de aztán máris jött egy-két tolós saras erdei rész. Ez sem tartott sokáig, általában jól lehetett haladni.
A rövidtáv leválása után jött egy kilométeres agyagos rész (a tavalyi "patanyomos"). Hamar kiderült, hogy kifizetődőbb leszállni. Én az útszéli fűben toltam, néha cipeltem. Egykétszer megálltam sarat kaparni, főleg elöl a v-fék szedte fel a cuccot.
A pálya túlnyomó része jó volt, egy-két süppedős dózer akadt, ami nagyon visszafogta a kereket. Nem mondom, volt sár, pl. egy hosszú csúszós lejtő végén lefelé is beállt a kerék, de pár méter után megjavult az út. Pocsolyák voltak rendesen, köszönet érte a szervezőknek, csak bele kellett menni és tisztult a bringa magától. Direkt kerestem is őket. A hosszabb emelkedők mind jól járhatóak voltak.
----
Az első nagykör végén láncot olajoztam (bár a váltással semmi gondom nem volt), és ledobtam a téli dzsekit, mert melegem volt. Szépen kisütött a nap ugyanis. A kör eleji tolós sár megmaradt, viszont a hosszú agyagos rész kiszáradt, és végig tekerhető volt!
----
Annyira viszont nem siettem, a frissítők nagy részénél megálltam inni, banánnal is éltem.
Ámde az utolsó 15 km-t már meghúztam, mert hallottam valakit hátulról közeledni. Onnan vettem észre, hogy 200 méterrel mögöttem egyedül üvöltözött valaki. Szerintem nem volt elégedett a bringájával vagy a váltóval, nem tudom.
Mindenesetre rákapcsoltam, még megelőztem pár emberkét, a végső csúszós lejtőn még bénázni is volt időm.
----
Hivatalos idő 5:45:42 lett, a relatíve lassú tempó miatt nem is fáradtam el.
Master1 13./22; abszolút 32./60 (bár talán ennél többen neveztek)
Összehasonlításképpen az első Parti lett 3:52-es idővel, master1-ben Vizdi 4:36-tal. Hmmm.
Óra szerint (nettó): TIM=5:32:31 DST=79,28 MAX=57 (hosszú dózeren) AVS=14,3. Talán 100 m cipelés volt benne, amíg nem mért.
Amúgy a 3 kört 45-en fejezték be. Ahhoz képest, hogy ez egy népszerű maraton, nagyon kevés. Lassan nem lesz értelme hosszútávot rendezni, mert nem lesz, aki indul rajta.
Arra már voltam, köszi ;) Autósat akarok, mert azzal sokkal gyorsabban kiérek a városból és vissza. Vonattal "háztól-házig" biztos, hogy lassabb. Kivéve, ha pályaudvar közelében laknék, de nem így van.
Nem tudom mennyire megy terepen vagy országúton, és nem is körtúra, de végülis Pécel (cél) nincs nagyon messzi Rákoskerttől (rajt). (8 km az utvonalterv.hu szerint)