Keresés

Részletes keresés

XANTIi Creative Commons License 2019.02.23 0 0 2489

Ez egy technikai sport. Alapvetően folyamatos tanulásra épül, mivel a technikánk sem cövekel le. Nem bántásból, de akinek egy életre szóló vizsga nem ér meg annyi tanulást, az hogy akar fejlődni folyamatosan?

Előzmény: Törölt nick (2486)
oregbela Creative Commons License 2019.02.23 0 1 2488

Én azt sem tartanám ördögtől valónak, ha az összes tétel amiből a vizsgakérdéseket megkapják a vizsgázók, nyilvános lenne! Legyen olyan mennyiségű a kidolgozott anyag amiből aztán a vizsga napján kigyűjtenék az aznapi aktuálisat!

Ilyen mennyiségű "tétel" kidolgozásának persze anyagi vonzata is van, aminek egy részét adományként állhatná az a néhány hazai, de akár külföldi cégek is, akik az amatőr rádiók forgalmazásából élnek! Szerintem valahol megtérülne ez a befektetés és a kör minden tagja jól járna! Nem hiszem, hogy ez valami horribilis összeget jelentene!

 

Az államnak is érdeke lenne, ha a jelenleginél sokkal többen rádióznának, főleg a fiatalokra gondolok, de természetesen minden korosztály érdekelt benne. Kitudja, hogy a most hatodszor megbuktatott fiatalnak meddig terjed a türelme és mikor adja fel végleg és fordul esetleg kevésbé hasznos tevékenység felé? Ez kinek lenne jó?

 

Qqberci Creative Commons License 2019.02.23 0 0 2487

Különösen technikai ismeretek követelménye eltúlzott ,akkor amikor már mindenki a gyári készülékeket használ.

 

Lehet, hogy kellene egy olyan kategória, ami feljogosít a saját építésű berendezés használatára?...

Előzmény: Törölt nick (2486)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.23 0 1 2486

Kérdést tett fel nem állítja Tóni....

Szerintem is-is felkészületlenség ill a túlzott követelmények.Különösen technikai ismeretek követelménye eltúlzott ,akkor amikor már mindenki a gyári készülékeket használ.Át kéne értékelni ezt a témakört.Mihez füzödik nagyobb érdek? Hogy legyenek amatörök a sávokban

/mikor havonta több SK van,mint ahányan egy évben sikeresen vizsgáznak/vagy technikalilag képzett,majdnem mérnöki kvalitásokat produkáló amatörök legyenek?

Érdekes néha úgy átfutni egy egy amatőr adatbázist,hogy még régi "nagy gyakorlatú,elsősorban konstuktör" vénájú amatőrtársak hívójelét 

begépelve mondjuk a QRZ.com vagy a QRZ.CQ-ba a.) nincs benne,ismeretlen b.) benne van de néhány száz megtekintéssel akkor ki is rádíózik?Kevés az akinél mindkettő "azsurban" van....

Szerintem.

73'

Előzmény: XANTIi (2481)
XANTIi Creative Commons License 2019.02.23 0 1 2485

Jól mondja qqberci. De az elgondolkozás is sokféle eredményt hoz. De mivel teljesen átlagos hétköznapi emberek is sikeresen tudnak vizsgázni nem biztos, hogy a rendszer rossz. Nem csináltak ők sem semmi földöntúlit, vagy csodát. Az ő példájuk is mutatja, hogy minden tananyag valóban elérhető annak aki komolyan veszi. Nem kritizálva az említett elbukott villamosmérnököt evvel. Költség? Minél fontosabb tényező, annál több tanulást fektessen be a páciens. Ha tudom, hogy valamit megcsinálni egyetlen esélyem van, annál több energiát fektetek bele a sikeréért. De nem vagyunk egyformák.

Előzmény: oregbela (2482)
alnibell Creative Commons License 2019.02.23 0 1 2484

Én már nem fogok vizsgázni. (Nem azért, mert nem ismerném legalább a kezdőktől elvárt követelményeket, hanem mert esélyem se lenne az eredményes rádiózáshoz elengedhetetlenül szükséges feltételek minimális szintjét megteremteni, no meg elszállt az idő.)

 

De ...
Ettől függetlenül én abban látom, az esetenkénti felkészületlenségen túl, a sok eredménytelen vizsga okát, hogy

- torz a pontozási rendszer,

- vannak szándékosan beillesztett ún. beugrató kérdések.

 

Hajdan a gépipariban Ozora tanár úr a következő módon szűrte ki a bizonytalan tudást:
sok egyszerűen megválaszolható egy-egy kérdésre adott válasz +1-et ért, a rossz válasz -1-et, míg a válasz kihagyása 0-t.

Ezzel jól kiszűrhette a felkészültségi szintet, annak ellenére, hogy bizonyára volt aki lutrizott és nyert.

De olyan nem volt, hogy egy tárgykör egy hibás vagy megtagadott válasza bukást eredményezett volna.

A kérdés szerintem az, hogy ugyan mi szükség van a félrevezető, nem egyértelműen értelmezhető kérdésekre itt?

Már csak azért is, mert a jó műszaki tudja (szintén az iskolában verték a fejünkbe), hogy minek hol lehet utánanézni.

Előzmény: Qqberci (2483)
Qqberci Creative Commons License 2019.02.23 -1 0 2483

Egyik előadónk nagy mondása volt, hogy egy vizsga kritizálására a vizsga sikeres letétele jogosít fel...

Előzmény: XANTIi (2481)
oregbela Creative Commons License 2019.02.23 0 1 2482

Igen! Ez így van! Mindig a vizsgázó a hibás, ha nem tudja az éppen előtte levő kérdésre a választ, mást nem is okolhat! Viszont ha meg a sikertelen vizsgák tömegét nézzük, az már kicsit elgondolkodtató! Főleg annak tükrében, hogy sokszor villamosmérnökök, nagy gyakorlatú szakemberek sem mennek át a műszaki kérdéseken sokadik próbálkozásra sem!

De például áll arra a társunkra az az itt sűrűn hallott megjegyzés, hogy "nincs ingyen ebéd" akit éppen a legutóbbi vizsgán hatodszorra húztak meg műszakiból? Vagy ő a sikertelenségért éppen "másban keresi a hibát"?!

 

Való igaz - ennek a vizsgának a nevében is benne van - harmonizált tudást követelnek meg a rádióegyezményhez csatlakozott országokban a vizsgázóktól! Elvileg! Legalábbis nálunk biztosan! De vajon a többi csatlakozott országban is ilyen arányú a bukások száma és ha nem, az miért van? Érdemes lenne ezt a dolgot egy kicsit mélyebben megvizsgálni!

Ha bukott az aspiráns, akkor elégtelen volt a tudása, ez tiszta sor! Viszont ha ilyen méreteket ölt a sikertelen próbálkozások száma, akkor már érdemes lenne egy kicsit az egyéb körülményeket is gorcső alá venni!

Mint például, hogy:

 

Megfelelő az az anyag, amiből készülni lehet?

A pontszámozási szisztéma vajon nincs alapból elfuserálva? (ez már sokszor felvetődött itt!)

A kérdések kidolgozására adott idő elegendő?

A vidékről, nagy távolságokról nem kis költséggel odautazóknak ugyanolyan esélyeik vannak?

 

De gondolom még lehetne folytatni a kérdéseket!

 

Előzmény: XANTIi (2481)
XANTIi Creative Commons License 2019.02.23 0 0 2481

Nem másokban kell keresni a hibát.......

Előzmény: alfa117 (2479)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.22 0 0 2480

én a saját tapasztalatom tudom elmondani,a ha5kdr elégséges,ha rendesen fel akarsz készülni akkor az mrasz honlapján lévot tessék megtanulni.igen felelet választós a többi.

én elsőre tavaly a ha5kdr-ből készültem és nem is lett meg a műszaki elsőre,most csütörtökön pótvizsgáztam és az mrasz jegyzetből készültem fel,át is mentem.

Szóval a lehetőségek adottak.

Előzmény: alfa117 (2479)
alfa117 Creative Commons License 2019.02.22 0 0 2479

Köszi a gyors választ! Közben én is megtaláltam az eljárási tájékoztatót, abból majdnem mindenre választ kaptam.

A rajzolós és számolós feladatok kivételével minden más kérdés feleletválasztós?

Az országprefixek közül pl. Európához elegendő a HA5KDR jegyzetben található egyszerűsített lista, vagy részletesen tudni kell az adott országhoz tartozó "tól-ig" prefixeket?

Általános dolog, hogy arányaiban ennyire kevés a sikeres vizsgázó? Szerintetek ennyire nehéz, vagy inkább ennyire nem készülnek fel a jelöltek?

 

Köszi!!! :)

Előzmény: Törölt nick (2478)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.22 0 0 2478

De az nmhh oldalán részletesen fent van az eljárási tájékoztató is.

Előzmény: alfa117 (2476)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.22 0 0 2477

üdv.a vizsgára 1 óra áll rendelkezésre,a kérdések minden vizsgán mások,25 műszaki kérdés,ebből 3 rajz,5 forgalmi 5 jogi kérdés van,illetve sikeres vizsga esetén még egy szóbeli forgalmazást is ve kell mutatni szimplex üzemmódban.

Előzmény: alfa117 (2476)
alfa117 Creative Commons License 2019.02.22 0 0 2476

Sziasztok! Az volna a kérdésem, hogy hogy áll össze a cept novice és a harec vizsga írásbeli része? Melyik témakörből hány kérdés van és mennyi idő áll rendelkezésre a megoldáshoz? Köszi!!! :)

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.22 0 0 2475

Igen a CW "megsokszorozza" a lehetőségeidet.Ha küzdesz valami DX-ért hamar rájössz milyen kevés az a 200W-is, pláne SSB-en.

Változott a világ, a korábbi "fair play",illetve a korábbi terjedési lehetőségek is sokszor a múlté amikor kis teljesítménnyel is nagy távolságokat lehetett rádiózni a "direkt módokon"

CW-SSB.Ellenben megjelentek a digi módok új lehetőségeket adva,ha hagyod magad "elcsábítani", némelyikhez még amatőr sem kell.

Bár ebben megoszlanak a vélemények.No ki-mit szeret!Azonban ami nem nélkülözhető, a rádíózás szeretet lelkesedés,szorgalom,kitartás a lehetőségek kihasználása .Nyilván a család,gyermekek,egzisztencia vitán felül áll a sorban...

73'DX

Előzmény: Törölt nick (2474)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.22 0 0 2474

Köszönöm a válaszod,nekem a max 50W is elég lett volna,de nyilván a jogszabályi változás következtében örülök a 200w max teljesítménynek,jelenleg nekem a cept novice bőven elég lesz,majd a későbbiekben morse és ha lesz időm meg energiám munka,kertesház és kisgyermek mellett akkor harec természetesen.

remélem minél hamarabb a kezembe vehetem a rádioamatőr papírt és találkozunk a sávokon.

73.

Előzmény: Törölt nick (2472)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.22 0 0 2473

Kieg:"Kérdés ,hogy akarnak-e feljebb vizsgázni"

Vagy tudnak-e ? lásd a tesztlapok rejtelmeit...hi.Még elektromérnök is megbukott a vizsgán igaz nem technikai ismeretekből/az már, végképp a felsőoktatás csődje lenne/  ,pláne aki nem gyakorló amatőr...jog ,forgalmi ismeretek

73'

Előzmény: Törölt nick (2472)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.22 0 0 2472

Nem hiszem,hogy addig tart,bár a hivatali határidő általánosan 30 nap.Nekem a kérelmi űrlap+bizonyítványmásolat beküldése után 2 hét után a postaládában volt a határozat,rádíóamatőr igazolvány.Ráadásúl harminc év utánni újrakezőként,még a régi hívójelemet is visszakaptam.A Cept Novice fokozat is sok lehetőséget ad, lásd a jelenlegi legutolsó módositás.a MRASZ törekvése,hogy a CEPT Novice fokozatú is dolgozhasson az összes hagyományos és WARC sávon Ebben konszernzus volt a tárgyalásokon.Ebből nagy része megvalósult a becikkelyező jogászi trehányágból kimaradt a 18 Mhz és a 10Mhz is visszakerül a jogszabály melléklébtbe.Az eredetileg javasolt 400W-ból 200 lett realízálva.De hol van ez az évtizedekig engedélyezett 25-50W-tól?7/2015(XI.13)NMHH rendelet módosításáról szóló1/2018(V.29)NMHH rendelet melléklete a frekvenciahasználatról.

Nyilván a fiataloknak a kezdő és a Cept Novice fokozatúaknak kötelező előrelépési  kötelezettség van.60 év felett nincs ilyen kötelezettség.Fakultatív a "feljebbvizsgázás" mint lehetőség. Kérdés,hogy az ídősebb évtizedes amatőrmúltú nagy gyakorlatú Cept Novice fokozatú amatőrtársak akarnak e "feljebb

vizsgázni,illetve megelégednek a jogszabély aálltal biztosított lehetőségekkel,ami mint írtam elég széles.

Remélem hamarosan találkozunk a sávokban.

73'

HA7AJ

Előzmény: Törölt nick (2466)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.22 0 0 2471

Köszönöm.

Előzmény: XANTIi (2470)
XANTIi Creative Commons License 2019.02.22 0 0 2470

Ez a beszéd! Gratulálok!

Előzmény: Törölt nick (2468)
Sziklatörő Creative Commons License 2019.02.21 0 0 2469

Sziasztok!

Cept HAREC fokozatban milyen áramköröket kell tudni rajzolni? Miket szoktak kérdezni? Konkrét egységeket? Pl. Hartley-, vagy Colpitts-oszcillátort? Vagy pl. egy egyszerű Zeneres stab.tápot? Nincs ötletem, mert gondolom nagyon komplex kapcsolásokat nem kell bemagolni, de azért nyilván már nem egy RLC szint.

Gratula a teljesítőknek!

A többieknek meg kitartást, s sok szerencsét!

PS.: Azok akik letették a Novice-t is az "általános" HAREC előtt, mekkora a különbség a két vizsga követelménye között?

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.21 0 0 2468

Kitartás,ha máshogy nem megy seggeld be.

Gépész vagyok mégis ment.Nagy kalappal a következőhöz.

Előzmény: Daniel's (2467)
Daniel's Creative Commons License 2019.02.21 0 0 2467

Én is ott voltam ma, de a Pót-Műszaki hatodjára sem sikerült..... :/ nem bírom megugrani.....

Előzmény: Törölt nick (2464)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.21 0 0 2466

Köszönöm,már csak az a röpke 1-1,5 hónap és lesz is hívójelem.

Előzmény: oldgoldfox (2465)
oldgoldfox Creative Commons License 2019.02.21 0 0 2465

Gratula , üdv  körünkben ,  7wdh ,   73 !

Előzmény: Törölt nick (2464)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.21 0 0 2464

voltunk ma páran de csak nekem lett meg a cept novice illetve egy amatőr volt aki Harec lett cept noviceból.

Előzmény: Daniel's (2463)
Daniel's Creative Commons License 2019.02.14 0 0 2463

Ki jön 21.-én a visegrádi utcába? :)

pacs_425 Creative Commons License 2019.01.27 0 0 2462

"átmentem"

 

Gratulálok! :)

Előzmény: Sziklatörő (2453)
Desert Rat Creative Commons License 2019.01.27 0 1 2461

Nem egyedülálló ez a terjedési sebesség, a krétai magyar konzul 9 hónapja elhunyt, de a külügyminisztérium hivatalos weblapos tájékoztatása szerint ezen a hétvégén is hozzá fordulhatsz segitségért ha problémád adódik arrafelé.  

Előzmény: normafa műhely (2460)
normafa műhely Creative Commons License 2019.01.27 0 1 2460

"elfelejtették javítani"

 

Fél év nem volt rá elég. S mindez egy azon hivatalon belül.

Előzmény: Sziklatörő (2453)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!