A topic célja a BMW motorkerékpárok tulajainak és azoknak a szimpatizánsokanak az összefogása, akik szeretik ezt a motormárkát.
Szinte hihetetlen, hogy nincs ilyen Topic még!
Miért nem akarsz? Még vagy három kell rá, aztán már motorozni se kell, mert elmegy az idő azzal, hogy leellenőrzöd, rendben van e minden. Alakul a túra útvonal? Mi a terv? Mi Senj-ben foglaltunk szállást.
Erre viszont megkaptad a választ korábban valakitől: nyomd meg a gombot.
Nézd a jó oldalát: megállsz, és terveznéd a további utat, vagy keresnél valamit. Mire leszállsz, bukó le, egyebek, kikapcsolt a navi. Kapcsolhatod vissza (én az XT-t nem tudom, mert nem érem el a gombját a bölcsőben). Így viszont kapsz egy kis időt reagálni.
Persze ha gyorsan lekapcsol, akkor meg tudod, hogy nem hagytad rajta a gyújtást.
Benne vagyok pár Garmin csoportban, rákérdek neked.
Szerintem félre értettetek. Nem a kikapcsolás módja a lényeges, hanem a visszaszámlálás. Azt a navi szoftverfejlesztője 30 másodpercben határozta meg. Nyilván van egy file a program könyvtárban, amiben ezt így rögzítette. Vannak progik, amikben ez könnyen szerkeszthető, pl. iGO. Vannak olyanok, amelyekben elrejtik. Nyilván azért, hogy ne tehessünk benne kárt.
Szerintem az user-t megnyugtatja, ha mindig 2,5-2,9-et lát, nem pedig +/- 0,2-0,3 eltéréseket. Erre tippelek a korrekcióval. Aki meg mér beletúr a naviba is, azt már nem kell nyugtatni. 😀
Volt az előző Garmin navimhoz Garmin TPMS szenzor. Minden reggel jelezte a hibát, mivel a hőmérséklet miatt lement 2 tizedet. Egy idő után már csak fél szemmel néztem rá, mert tudtam, miért jelez. Tavaly a hétnapos országkerülőn, Barcson is jelzett reggel. Valamiért belementem a menübe és megnéztem. Szerencsére, mert így a városban kellett gumist vadászni, nem pedig a határ melletti kis falvacskákban
Szerintem túlgondoljátok. A motor maga vezérli, hogy a kimeneteken mennyi ideig legyen táp. Úgy, ahogy le tudja lőni gyújtás alatt is, ha soknak érzi a terhelést, vagy kevésnek a töltést. Nekem nem Navi6 van, hanem Garmin, és láttam két eltérő motoron működni, ahogy írtam is.
Kimentem most reggel, hogy csinálják egy videót, amin egyszerre látszik a navi, és az USB-be dugott telefon, hogy látszódjon, mennyire egyszerre vagy nem egyszerre szűnik meg a táp, de az USB nem kap tápot gyújtáson. Feltételezem, hogy csak akkor kap, ha jár a motor. Nem akartam a garázsban indítgatni a mocit, így most nem lesz videó. Majd holnap.
Viszont: ha leállítom a gyújtást, akkor egy idő után kikapcsol a lámpa, de a navin még látom, hogy van táp (akksi ikon), majd bekapcsol a riasztó, de a navin még van táp (akksi ikon), majd abban a másodpercben, hogy az akksi ikon megváltozik, azonnal szól a navi, hogy nuku táp, kikapcsol. És elkezd visszaszámolni. Illetve az XT frissítéseket keres, és csak utána lövi le magát.
Ez az egész persze az 1250LC esetén érvényes.
Próbáld nézni az akksi ikon a navin, hogy mit látsz gyújtás után.
A guminyomás-témához egy személyes tapasztalattal hadd járuljak hozzá.
Elöljáróban annyit, hogy utálom, mert nem a valós értéket mutatja ( 20 fokon sem! ), és nem is teljesen egyformán tér el a valós értéktől.( fel nem foghatom, hogy miért kell ennek így lennie)
A tapasztalat: autópálya, belső sáv, 130 km/ó körüli tempó, két személy, full csomag. Egyszercsak megjelenik a a piros figyelmeztető a műszerfalon, hogy csökken a hátsó gumiban a nyomás, mindezt úgy, hogy semmit, de semmit, nem vettem észre a motor futásán. lehúzódtam, és miután megálltam lehetett érezni, hogy ereszti a levegőt. Ha egy kicsit dramatizálni akarnám, mondanám, hogy megmentette az életünket.
Köszi, igen, kezdő nagymotorom, merész választás, de megküzdök vele..mondjuk a magasságom miatt gondolkodom, hogy ültetek esetleg rajta, de tetszik, impozáns egy motor..
Elvileg a gumi nyomást, amit be kellene állíts a kúton, azt hideg gumira adja meg a gyár, ha van korrekció, akkor azért lehet, hogy egy jó kis csapatós (vagy autópálya) szakasz után ne eressz le belőle.. :)
A pontosság tulajdonképpen nem számít, egy egy tized ide vagy oda, nem a határon motorozol úgysem. Amire jó, hogy jelez lassú nyomásvesztésnél, illetve ránézel egy 2 hetes kihagyás után akkor lásd, hogy az első utad egy kútra vezessen, ahol tudsz bele fújni.
Engem megnyugtat, nem igen nézem, de amikor elalszik a visszajelző induláskor, akkor tudom, hogy nagy gáz nem lehet.., illetve mikor a navin ránézek a motor adataira, akkor jó tudni, hogy van töltés, jó a gumi nyomás, stb.
Nekem olyan app-om nincs. Nem is igazán tudom, hogy mi az. Ha igaz, akkor 2014-es motoron nem is venném hasznát. Ez csak az új műszerfalasokhoz jó ugye?
Én sem. De ne is agyaljunk rajta. Igazán felesleges. Ha el nem felejtem, akkor majd megkérdezek egy Garmin gurut, hátha van ötlete. Ha nincs, akkor jó ám az így is.
A Navigator 6 menüjében, valamint a BMW Connected Appban eltérő nyomásérték látható, mint amit a motor jelez a saját menüjében. Méghozzá úgy tűnik, hogy ezek a jó értékek, nem amit a motor mutat. Mintha ezek direktben vennék a nyomásjelet, nem módosítgatják/korrigálják a külső hőmérséklet függvényében. Hozzáteszem, hogy nem is értem, hogy minek kell azt korrigáltatni, visszaszármaztatni 20Celsius fokra... na...mindegy...elengedtem...legalábbis próbálom.
Vagy purittya. A feleségem nagy nyelvújító. Tőle hallhatnál igazán különlegeseket. Például amikor kátyúzzák az utat, ő azt mondja, hogy "Butykálják az utat".
Igaza van Hamvasatnak! A riasztót ne bánd. A kerék nyomásérzékelőt meg pláne! Alin vettem az AT-re kb. 8000-ért. Cserélhető volt benne az elem. Kicsit bumszli volt ugyan a szenzor, nem túl elegáns, de nagyon jól működött. Nagyjából jó értéket is mutatott. Legalábbis a benzinkutakon található mérőórákkal egyformát. A kütyü feltöltésével sem kellett bajlódni, mert volt rajta napelem. A szenzorokban meg egy év alatt nem cseréltem elemet.
Én is úgy gondolom, hogy nem a tápra reagál. Esetleg, mivel a Garmin programba integrálva van a BMW adatait megjelenítő felület is, lehetséges, hogy az indítja be a kikapcsolási folyamatot, hogy a gyújtás levételével megszűnik az adatkapcsolat a motorral. De még az is lehet, hogy nem ennyire bonyolultan oldották meg. Nem is fontos. Az iGO programoknak van egy sys.txt file-ja, amit lehet szerkeszteni, és ezáltal különböző értékeket beállítani. Arra gondoltam, hogy a Garminban is lehet esetleg így olyan dolgokon állítani, amit amúgy a készülék beállítási felületén nem lehet. Egyébként lényegtelen. Nem zavar ez a 30 másodperc, csak gondoltam, hátha van valakinek ötlete rá.
Egy kalibrált kompakt nyomásmérő óra, meg egy kis kézi pumpa, az a hasznos. Ezek a szenzorok meg szerintem arra jók, hogy a földművelők szeme világát elvegyék. Atti is próbálgatta, nem pontos. Nem cserélhető az elem.( Attól cseréltem már, de szívás) Ha lemerül, kinyiffan, mehetsz gumishoz.
"Nekem a navi 6 a gyújtás levétele után egyből kérdez és elkezd visszaszámolni,"
Ugyanezt írtam.
Én úgy gondolom, hogy nem a tápra reagál igazából, mert ha a gyújtás levétele előtt kiveszed a tartóból, akkor nem jelenik meg a kikapcsolási üzenet.
Valószínüleg a CAN/LIN buszon adnak ki a navinak egy kikapcsolási utasítást, de nem volt kedvem ilyen szinten belemélyedni a témába, így egyszerűbb volt a tápról beszélni.
Nekem a navi 6 a gyújtás levétele után egyből kérdez és elkezd visszaszámolni, de aztán - amikor azt mondtam, hogy ne kapcsoljon ki - eltelik egy fél perc, talán 1 perc és utána megint megkérdezi.
Én azt hittem, hogy másodjára veszi el a tápot.
A szivargyújtó csatlakozó egészen biztosan késleltetve kapcsol ki.
Van hex, és ott be is van állítva 1 perc késleltetés, de szerintem ez nem az egész motorra vonatkozik, csak az "accessories" csatlakozójára, ha egyáltalán úgy van felprogramozva, hogy van ilyen.
Rövid megállóknál én sokszor nem kapcsolom ki a navit, hogy ne kelljen megint figyelni arra, hogy kapcsolódik össze a navi-intercom-telefon, mert utána menet közben már nem jó móka ki be kapcsolgatni az intercomot, vagy a telefont.., nekem mindig 2x kell nemet nyomni, hogy ne kapcsoljon ki, elég bosszantó.
Szerintem a gyújtás levétele után a TÁP nem szűnik meg 30 másodpercig, így a navi nem dobja fel azt, hogy kikapcsoljon, vagy sem. A Yamahán ez a kulcs elfordítása után egyből jött, a GS-en van egy kis kivárás. Más a szisztéma. Az egyiken a kulcs megszakít mindent, a másikon viszont nem, hisz a lámpáim sem alszanak ki a gyújtás lekapcsolását követően egyből. Ha magát az elektronikát lehetne programozni, akkor lehetne ezt a késleltetést állítani
Ez valószínűleg nem a motoron , inkább a navin múlik . Annyi idő , még érzékeli hogy megszűnt a tápellátás . Esetleg próba kép meglehet olyat tenni , hogy kiveszed az aksit a naviból . Mikor nekem le volt merülve a navi akkuja , rögtön kikapcsolt , ahogy megszűnt a tápellátás . Ennek az a hátulütője , hogy mikor indítózol , akkor is kikapcsol a navigáció , és megszakad a betöltési folyamat...
Az idő nem állandó, ha a fénysebesség közelébe mész, akkor azok szempontjából, aki nem gyorsulnak veled, gyorsabban fog telni, mint neked.
Tehát miután a mocit leállítottad, gyorsulj, így az álló helyzetben maradó navid 30 másodperce rövidebb lesz számodra.
Bocsánat, értelmes választ nem tudok. Ja de, talán: a hex kütyük tudnak külső tápot adni, talán azokban lehet ezt az időt szabályozni. De nekem nincs, így nem tudom ezt megerősíteni.
Egy kérdésem lenne. Navigator V-ről lenne szó. Gyújtás levétele után 30 másodperc múlva kikapcsol. Ez így jó is, de nincs valami módszer, amivel mondjuk 10 másodpercre rövidíthető a kikapcsolási idő.
Amikor autót vettem, megvettem a jól felszerelt alapot, és semmit sem pipáltam, mert mindenre tudtam volna indokot, és a végén ott hagytam volna minden pénzem is.
A motornál tudtam, mit szeretnék bele és mit nem, de mivel raktáron csak fullosak voltak, nem volt sem kérdés, sem lehetőség pipálgatni. :-)
Háááát igen , ez valóban ízlés dolga . Én meg akkor sem vennék küllőset , ha ingyért volna :) hamvasat-al értek egyet abban , hogy macera takarítani...
Ismerős a szitu, vacillál az ember, hogy mi mellé menjen a pipa.Viszont ha szeretnél egy extrát és nem rendeled meg, utólag bánni fogod, ha mégis később pótolod, az meg drágább lesz.
Én is kihagytam a guminyomás érzékelőt és a riasztót, utólag már bánom. Csak hát az a rohadt pénz!
Ha már plexizünk, volna egy kérdésem. Ha letekered alsó állásba, akkor a tiedet kézzel le tudod még nyomni kicsit? Az enyémnek van egy alsó végpontja a tekerentyű szerint, de kézzel még lejjebb tudom nyomni kb. 2 centivel. Elég nagy már a holtjátéka a tekergetőnek, gondolom emiatt lehet. Egyszer szétszedtem. Természetesen műanyagból van. Nem túl kemény, nem túl kopásálló. Még szerencse, hogy csak egy jó beállítást kell rajta találni, aztán már nem nagyon kell tekergetni.
Hát igen, ezzel egyet értek! Nehéz kérdés az extra lista szelektálása, de azt gondolom, hogy megéri most küllőssel kérni mert "csak" 170e Ft.-a felára.
Egyébként a Wunderlich "takart" el a legjobban a szél elől. Viszont minél inkább "takarózol", annál zajosabb tud lenni. De szerintem ez egy olyan jelenség, ami a többire is jellemző. Oldal védelme egyértelműen jobb, mint a Tuoratechnek, vagy a gyárinak. Én azért nem mertem bevállalni elsősorban, mert színezettet szerettem volna, a magassága miatt viszont zavart volna így a kilátásban. Egyébként mindkettő minőségi cucc. Ez már akkor is látszik, ha csak képeken nézegeti az ember. Élőben meg pláne.
Nekem Wunderlich Marathon van, legalsó állásban használom, nekem úgy adja a legjobb védelmet. Van szélzaj, de jóval kisebb, mint a gyárival, a vállamat sem veri a szél, meg nem bubog. Ha emelem a plexit, úgy csendesedik a szélzaj és ezzel együtt kezdi ràzni a sisakot.
Igen, sötét. A Wunderlich kicsit világosabb, viszont jóval magasabb. Ezért választottam ezt. Abban már nem lett volna tartalék lefele, abban az esetben, ha zavarna. Ez szerencsére nem zavar a kilátásban. /Sötétben 140-el, melegítőben./ Nem bírtam ki, ki kellet próbálnom, na!
Az enyém küllős, fekete színű ráffal, de nem eloxált, matt színű festék vagy szinter lehet. A felülete nem sima, hanem mintha festés előtt homokszórták volna , kb mint a kormány felülete.Nem karcolódik, viszont ha jól emlékszem Te panaszkodtál a karcra az alunál, vagy a gumis sértette meg?
Próbáltam, de akkor nem győzött meg a gyárihoz képest. Wunderlich-ben gondolkodtam mindvégig, annak a szín árnyalata is jobban tetszett, de a formája és a magassága miatt elvetettem. Attól féltem, hogy zavar majd a felső éle a kilátásban. Nem tudom, hogy jó választás volt e, de majd kiderül. A merevítő viszont nagyon frankó. Rossz úton sincs az az érzésed, hogy az öledbe akar hullani a plekó.
Ha terepen is sokat akarod használni, akkor küllős. Ha nem, akkor egyedül kell döntened. Ne hagyd magad! Legyen olyan, ami neked tetszik. Szerintem nem nagyon akad itt olyan, aki esztétikai okok miatt letenné a nagy esküt bármelyikre. Inkább csak a felhasználási terület miatt kell ezt átgondolni. A küllős annyiból jobb választás, hogy univerzálisabb. Ha most még nem is gondolsz arra, hogy terepre vidd a bringát, később még meggondolhatod magad.
Nem próbáltad korábban? Mert mintha azt olvastam volna valamikor, hogy már próbáltad a touratechet, de nem volt jobb, mint s gyári adventure plekó. Vagy tévedek?
Nekem triple black van. Szerintem mindkettő nagyon jól néz ki. Ami miatt én a sima alut választottam az a könnyebb tisztítás. A küllős kereket macerásabb. Persze ez is szubjektív, mert van akit ez annyira nem izgat, levereti a nagyja koszt és kész.
Nyilván a sima alufelni kevésbé rugalmas, mint a küllős, de a küllősnél, ha küllőket kell húzni, azt már sima gumis nem tudja. De nem nagyon hallom itt a kollégáktól, hogy ez gyakori volna.
Még annyi hátránya van a küllősnek, hogy kényes a ráf eloxálása, főleg az arany színű. Nem lehet akármivel mosni, mert megmarja. Ha megkarcolódik, horzsolódik, akkor sem annyi, hogy elviszed fényezőhöz, mint az alufelnit.
Az biza! És a merevítőnek hála, kicsit sem rezeg. Sajnos még nem nagyon tudtam kipróbálni a rossz idő miatt. Egy rövid karikát mentem a város körül. Jónak tűnik. Legalsó állásban kicsit rezegtette a sisakom siltjét, de +2 centit feltekerve abbahagyta.
Én a 90-es években ZZR1100-zal, meg CBR1100XX-el nyomattam Erdélyt. Ott volt tragédia, ahol vasútvonal keresztezte az utat, mert volt, hogy 5cm-rel magasabb volt a sínpálya teteje, mint az úttest szintje. Ha azt megfogtam volna tempóval, akkor game over.
Sokat állt, keveset használtad? Nálam akkor volt ilyen, amikor keveset használt motor került hozzám, a benzincsap tele volt lerakódásokkal, nem tudott elég benzin átfolyni a nagyobb fordulathoz. Ultrahangos tisztítás segített, a karburátoroknak sem árt.
Sziasztok! A következő jelenséggel küzdök a gépezetnél, ami egy R80RT. Ha csak pianoban közlekedek vele, kimegy a világból, (amúgy ez a megszokott) de ha megcibálom a bajszát, akár csak 3500 fölé, mintha kihagyna egy-egy alkalommal a motor, ha ezt többször ismétlem, bedurcázik és le is áll. Némi idő után elindul. Találkozott már valaki ezzel a problémával?
A hátsó fék rudazatának állításával bánjatok óvatosan, mert ott az állítási lehetőséget csak a holtjáték beállítására szánták.
Ha egy kicsit is túltolod, akkor előfordulhat, hogy a fékkar érintése nélkül is fogni fog a hátsó fék. Legrosszabb esetben ez olyan kis mértékű is lehet, hogy menet közben észre sem veszed, csak amikor már érzed az égett fék szagát.
Sajnálatos módon a hátsó fékkart nem tervezték állíthatóra :(
Jó régen Hayabusával mentem Erdélybe egy csapattal. Akkor mentem először oldaldobozzal. A Givi legnagyobb batár dobozai voltak fent. Aztán el is felejtettem őket és Kolozsváron mentem a sorok között. A havarok világosítottak utólag fel, hogy rajtuk gurultak a vizek helyettem, mert gyakran 1-2 centire suhantam a kocsiktól.
Ki ne hagyd, a balkán csodálatos. Annyi sittes arcú, de közben túláradóan kedves embert a világon nem találsz :D Gyönyörű tájak, helyenként Hungaroring minőségű utak, itthoni árak ötöde, remek kaják.
Alig kevesebb, mint 10e. Egyébként ránéztem a betétre, sztem van még benne tartalék.
Elvileg le van legtelenítve, mert fékfolyadékcsere is volt a szerviz alkalmával.
Kezdetektől fogva nagyon mélyen fogott, az első ezres szerviznél is jeleztem. Már azon is gondolkodtam, veszek Adv. kétszintes fékpedált, hogy állva is tudjak hatékonyan fékezni - na nem mintha akkora majer lennék, hogy folyvást állva motorozok.
Egyébként korábban azt olvastam a régióról, hogy annak van elsőbbsége, aki minél nagyobb mergában pöffeszkedik. Meg azt, hogy lényegében csak Mercedesből áll a járműpark :-)
Hány km van a vasban? Nekem az LC-n 30e-nél kellett cserélni a hátsó betétet.
Amúgy ne a rudazatot állítsd először, hanem légtelenítsd a féket. Az LC-n nekem is lent fogott, de amiatt, hogy be volt gázosodva a félfolyadék. Ne kérdezd mitől. ...
Tegnap mentem egy hungária oda-visszát szinte a teljes hosszban, 5 kor :) Ahogy néztem, szinte végig tudok menni 40-nel folyamatosan az álló forgalomban, szépen a kocsik tükre felett megy el a kormány.
És még egy kaland, A Hungárián előrementem többször is a sorok között, aztán egyszer csak nem adta ki, egy Suzuki tükörbe beleakadt a doboz :-( Utána már szépen araszoltam a kocsikkal.
Kicsit macerásan ment az időpont egyeztetés is, ugyanis Kelemen János covidos volt, otthon volt, onnan intézte, többszöri telefonálásra, időpontomat is. Ezért nem neheztelek rá, hogy nem mondta előre, hogy ilyen hosszadalmas lesz a művelet.
Én február végén voltam egy évesen, és előtte rákérdeztem a frissítésre. Mondták, hogy több órát eltart, így eleve reggelre kértem a terminust. Nekem is frissítették az okosságot.
Nekem a hátsó betét koptt meg, lassan csereés, s talán ezért is, de olyan mélyen fog a fékpedál, hogy lassan ráállítok a rudazatra (előtte azért megvárom a betétcserét).
Bizonyos alvázszámoknál szoftverfrissítést kell lefuttatni, mert a hátsó világítással lehetnek gondok (ha jól értettem). De nem is ez a lényeg, hanem akár 5-6 óráig (!!!) is eltarthat.
Ha valaki szervizelteti a közeljövőben (pl.Hamvasat), az kalkulálja bele ezt az időt. Nekem 1 órára volt időpontom, és már úgy nézett ki, hogy vigyem vissza máskor, mert nem fér bele a munkaidőbe . Én meg néztem bután, hogy akkor nekem egy újabb nap szabi, és hogy akkor miért nem hamarabb rendeltek be. Végül is kb. 4 óra alatt lefutott a program, így megvolt az egész még aznap.
Ja, és a hátsó fékből elveszett valamikor az egyik hullámos biztosítószeg, mivel nem volt raktáron, ezért még vissza kell menni ( ezt el tudom hozatni a lányommal, 800m-re lakik a Wallistól)
Az előző három motoromon pántosok voltak, úúgy megszerettem. Megrendeltem itthon is, de két hónap várakozás után inkább lemondtam. Mielőtt másfelé keresgélnék, gondoltam, megkérdezem itt is hátha van valakinek.
Keresek eladó tanktáskát R1200R-re (2010), gyári, pántos rögzítésűt. Kérem, akinek van és megválna tőle, jelezze itta a fórumon, vagy hívjon telefonon:06202761490
Jártam persze. Nem maga a rács mint olyan fura, hanem az, hogy egy komplett, nem kis épület több négyzetméteres kirakatait telibe tolják vasbeton hálóval. Csak ki kellene önteni körbe és kész az atombunker.
Én csak zárójelben jelzem meg , hogy ezekről a falvakról , amikről "beszéltek" : ezek a magyar rally bajnokságban gyorsasági szakaszok voltak , versenynapokon rengeteg emberrel !!!!!!!
Salgó rally , Miskolc rally
Én a 2000-es években jártam arra utoljára Kazincbarcelona felé .
És Rakaca nem a legrosszabb, pl. ott van egy csomó házban legális villany és víz. Gadna és Csenyéte sokkal rosszabb (meg Szakácsi is gyanús, ahová egy alapvetően csodálatos út vezet Abodról, csak azt a Mastiffon kívül mással még nem mertem megtenni, mert ahhoz képest a Mályinkai út is egy sztráda). Ami érdekes, hogy 25 éve Rakaca egy teljesen normális falu volt, és Rakacaszend volt a nagyon rossz hely, meg Meszes. Ezek most egészen fitt kis faluk (már úgy az edelényi járásban, mert az egyébként mindig is a legszegényebb rész volt), Rakaca meg végletesen lecsúszott.
Bódvalenke szerintem nem reménytelen, de ott eleve nem barátságtalan népek laktak sosem (ugyanezt a csokiosztást nem merném meghúzni a vasút másik oldalán), ami azért nagyban segíti, hogy valahogy a felszínen maradjanak.
Nemes gesztus. Egyik kollégám Ózdról származik. Teljesen más értékrendje van. Nem rinyál mindenen, elégedett azzal, amije van, megbecsüli. Szürreális gyerekkora volt. A nyaralás az volt, hogy elsétáltak a főtérre és kapott egy fagyit. Ő is, a szülei is tudták mindennek az értékét. Mikor ide költöztek sem felejtették el, hogy honnan jöttek, mi mennyit ér.
Észak-Kelet Magyarországon valóban szembetűnő a szegénység, a leszakadás. Ezért szerintem nem azoknak kell szégyellni magukat akik oda születtek. Rakaca valóban szürreális látvány, nehéz elhinni, hogy ez nem a harmadik világban van valahol.
A magam részéről próbálok máshogy hozzáállni, legutóbb amikor arra vezettem túrát megkértem a csapat minden tagját, hogy vegyenek egy marék Sport szeletet, majd útba ejtettük Bódvalenkét a freskófalut. Igen, megálltunk a falu közepén (még élünk), majd a körénk sereglő gyerekeknek kiosztottuk a csokikat. Mellesleg a freskókat is megnéztük. Nem gondolom magam Teréz Anyának, de hátha jobb napjuk lesz a gyerekeknek akik nem tehetnek semmiről.
Hát nem tudom, én sűrűn járok arrafelé, még olyan is van, hogy leszállok a motorról/kiszállok az autóból. Még ha a szúrós tekintetem és szálfa termetem magyarázza is, hogy ezt hogy élem túl, a barátnőmnek már régen el kellett volna tűnnie.:)
(Egyébként egyik Borsod messze legszebb útja Rakacán vezet át. Na ott tényleg nem szoktam sem megállni, sem kiszállni, de ott meg nincsenek rácsok, mert az vasból van. De ebben a körben Ózd környékén kb. Farkaslyuk az egyetlen olyan hely, ahol tényleg figyelni kell. (Meg a Rózsavölgy a CS házakkal, de arra Hamvasat nem járt most))
Tényleg szép vidék de arrafelé láttam egy faluban olyan Coop boltot aminek a kirakata körbe volt rácsozva nem is akárhogy. Újjnyi betonvasból 20*20 as rács. 😀 Csak csavarogtunk a környéken kisebb falvakban. Szerintem ha kifogy a benzin vagy leáll a motor akkor 2 perc és el vagyok ásva a kert végében. A motorból még jó esetben rotációs kapa lett volna de inkább ment volna a vashulladékba.
Tegnap már nem volt érkezésem írni. Abszolváltunk egy bő 800km-es etapot a hétvégén. Végül Tcaoe által javasolt útvonalat választottam. Köszönet a tippekért, irgalmatlan szép tájakon mentünk.
Sajnos olyan volt a túra, mint a rossz pálinka. Szar, de végülis jó :-)
Konkrétan azt GS-en el lehet viselni, hogy az utak göröngyösek, de az nagyon zavart, hogy milyen retkesek. Az út nagyrésze szemgúvasztásból állt, hogy hol van kavicsréteg a kanyar közepén. Az út szélén fél méter olyan redvás, hogy jóformán az aszfalt alig látszott sok helyen. Ujjnyi vastag por lett a motoron, meg rajtunk, mire odaértünk Lillafüredre. Viszont jó szállásunk volt, jót ettünk.
Másnap a Tcaoe féle útvonal teljesen új volt számomra, sosem jártam arra. Megállapítottuk, hogy ide visszajövünk, ha kizölldellt minden, mert biztos nagyon szép látvány. Most még kopár télies volt a táj.
Aztán azt hallottam, hogy milyen állapotok uralkodnak Ózdon és környékén, de teljesen más volt ezt élőben látni. Szívszorító és lesújtó volt. Szorikat ismerek, mert egyik kollégám ott nőtt fel.
Ahogy beértünk Ózdra, fehér embert csak a választási plakátokon láttunk (azt úgy országosan nem értem, hogy miért kell minden egyes villanypóznára plakátot rakni az adófizetők pénzén, miért nem elég utcánként egy-egy), sőt, Ózdon azzal kaptuk a reggeli ébresztőt, hogy a romák ránk eresztették a kutyákat, amit csak akkor vettem észre, amikor a lábszárunkat próbálták harapni. Nem volt jó élmény. Végül két óráig le sem szálltunk a nyeregből pihenni, pedig akartunk venni valamit inni, de nem volt olyan hely, ahol bizalommal megálltam volna :-)
Barátom mesélte, hogy ők is voltak arra, csak tankolni álltak meg, de ahogy lerakta a bukóját a kútoszlopra, a túloldalról már emelték is el a kis fekete kezek :-)
Lillafüredtől Ózdig nagyon vacak volt az útminőség sok helyen, de a táj megérte. Ózdtól Balassagyarmatig nagyon jó út volt zömében, sederős kanyarokkal :-)
A terv az volt, hogy elvből nem autópályázunk, de Rétság után besűrűsödött a forgalom, elkezdődött az araszolgatás, úgyhogy gyorsan feladtuk az elveinket, nyomtunk egy pályamatricás SMS-t és szépen hazasuhantunk M2-M0-M6 vonalon Paksra.
Az utak tisztasága miatt vagyok elsősorban csalódott, sajnos még nem sikerült abban az irányban olyat guruljak, hogy ne árnyékolja be a retkes, köves kanyarok hada az élményt. De ezt elfogadva átálltam fejben egy cruisingolós tempóra és élveztük a tájat.
Egy necces szitunk volt a kutyáson kívül. Egyik kanyarban találkoztunk szemből egy anyókával aki a kocsijának több, mint felével átjött a mi sávunkba, ami nem volt túl széles. Szerencsére még a kanyar elején megláttam és egy erős lassítással kombinálva sikerült elkerülni a koccot, de értetlenül állok a dolog előtt, hogy gyök kettővel haladva átjött és nagyranyílt szemekkel, tátott szájjal bambult a hölgy a képembe, de még csak meg sem próbálta félrehúzni a kormányt, csak szépen lassan ment tovább a felezővonalat megközepelve. Minek vezet az ilyen már. Hazafelé a benzinkúton parkolt be egy kb. 80-as öregúr az 1-2 éves GLE400-al, de úgy, hogy csattanó felnivel, a padka állította meg az autót, félig fel is ugrott rá. Mama mellette korholva szállt ki, hogy majdnem megfejelte a műszerfalat. Aztán egymásba kapaszkodva betotyogtak a shopba. Kicsit jobban szemügyre vettem az amúgy gyönyörű autót és akkor láttam, hogy első hátsó sárvédő több helyen lenyúzva, kilyukadva, repedve, a díszcsíkok is lógnak, rögzítő bolhák töröttek. Hát ez a bácsika sem most először trafált el valamit, ez neki napi szintű kihívás lehet vezetni azt a batár dögöt. Remélem sosem fog szembe jönni...
A telelever gumiharangja cserélhető , ha kotyogni nem kotyog , akkor csak azt kell cserélni . Nem nagy összeg .
A tankban a betöltőnél nekem is le van kopva a bevonat , nem számottevő .
A hengerfejnél a olaj a gumitömítés miatt lehet .
A kardán harangnál , két helyről folyhat az olaj . A kihajtásban van egy szimering , oda speci kulcs kell , a másik a váltóháznál a kihajtás van egy szimering . Annak cseréje sok bontással jár , mire eléred .
A szimeringek ára 5-6e forintocska . Csak gyárival !
Sziasztok, szombaton voltam a Mátrában. Gondoltam beírom hogy fel van marva az út Mátrafüredtől majdnem egész Mátraházáig, elég komoly felújításnak tűnik.
Ez lehet a szelepfedél tömítése, lehet a hengerfejtömítés, de a szél általában oda veri az olajat akkor is, ha laza az olajcső rögzítése az első fedél alatt, vagy ha halott az első főtengelyszimmering. Egyik sem hatalmas probléma, de a hengerfejtömítés és az első szimmering cseréje azért nem öt perc, és nem is ingyen van.
Ez viszont érdekesebb kérdés, mert oda jöhet az olaj a szöghajtásból, meg a váltóból is. Mind a kettőnél viszonylag nagyobb munka a szimmeringek cseréje.
Lehet kapni gumiharangot, ha nem régóta van úgy, akkor ez nem gond (de azért ha valaki 1,6 millióért árul egy 23 éves motort, akkor szerintem a minimum, hogy annak piszok jónak kell lennie). Cserélni sem nehéz különösebben.
Én is viszem mindig a cuccot. A nejemmel kávé függők vagyunk. Persze csak akkor vesszük elő, ha egyéb forrás nem kínálkozik a koffein pótlására. Komoly, világjáró felszerelést dobtunk össze. A baj csak az, hogy ritkán tudjuk megutaztatni.
Jópofa cucc. Más is rakott fel róla videot, azon röhögtem, hogy mindegyik kipacsálta a kávét :-) Komoly rutin kellhet az ilyen szocreál cuccokhoz :-)
Dolgoztam oroszokkal 2007-től pár évig. Na az ő pneumatikus eszközeik voltak olyanok, hogy nagyon kellett figyelni a használatnál, mert hirtelen adtad rá, vagy vetted el a nyomást és hopp, egy kezed hiányzott :-) De a kezelési utasításban szó sem esett róla, hogy baj lehet :-)
Mátrakeresztes után elkezd szar lenni az út a 24-es útig. És a 24-es Parádsasvár felé hétvégén (főleg ilyen időben) versenypálya, nagyon figyelj. Főleg, hogy mindkét nap kanyarfotó van arrafelé, pláne sok lesz a hülye.
Szombaton Hatvanban leszek egy vezetéstechnikai tréningen videózni, de vasárnap egy köpésre a 21-estől, ha dudálsz az első körforgó előtt, azt hallom. :-)
Kedden én is gurultam vagy 250km-t Mecsek felé. Főúton alig mentem, mégis találkoztam vagy 5 trafizó brigáddal, megállító csapatostól.
Az egyik helyen bepróbálkozott a megállítócsapat egyik fiatal rendőr tagja egy menet közbeni hangnyomásméréssel. Integetett, hogy húzzam meg a gázt :-)
Köszi. A leírásod alapján átszerkesztettem a hazautat. Így ugyan majd egy órával hosszabb lett, de legfeljebb Budapesttől autópályára váltok, ha beszorolunk az idővel esetleg. Nagyon köszi a segítséget :-)
"...mostanában vagy én vagyok bambább az átlagnál, vagy sűrűsödtek az indokolatlan helyen megjelenő traffik, úgyhogy sikerült belefutnom vagy kétszer is...:) ..."
A héten nagy mérési eksön van, én minden nap találkozok trafival hétfő óta, pedig most nem futárkodom, csak melóhelyre be, meg haza...
Egyszerű a válasz, eddig IGO navit használtam főleg,a tapasztalatom szerint a Waze leginkább nagyvárosokon belül jó, "vidéki" vagy külföldi utakon párszor nagyon fura utakra akart elvinni, igaz nem is volt sok köztespont kitűzve. Viszont mostanában vagy én vagyok bambább az átlagnál, vagy sűrűsödtek az indokolatlan helyen megjelenő traffik, úgyhogy sikerült belefutnom vagy kétszer is...:)
engem idegállapotba kergetett a 396, amikor az olaszoknál és franciáknál minden telepített trafinál belesípolt a fülembe... De csak egy napig, mert este levettem a hangját...
Mondjuk a GArmin XT trafi kezelése az érdekes. HA elmegyek egy trafi alatt, az most nehezebben érzékelhető, mint a 390 esetében, pedig ugyanabból a poi fájlból dolgozom, és ugyanúgy 800 méteres riasztás van beállítva.
DE: az XT azt csinálja, hogy ha tarfihoz közelítek, akkor kirak egy figyelmeztetés, valami olyasmi, hogy felfedezett kamera, és ez benne is marad. Vagy törölgetem egyesével, vagy felajánlja a mentést (minek, hiszen már feltöltöttem rá), de ebbe meg belefagy.
Szoktam látni néha ikonokat, de nem igazán van, meg évek alatt csak balesetes vagy útépítéses ikont láttam és sokszor valid se volt. Trafipax mutatásához a google maps nem jó.
Ha már elindítottad a navigálást, van egy olyan opció, ahol a waze-hoz hasonlóan tudsz jelentést hozzáadni, de még nem próbaltam, es azt sem tudom, hogy jelenik meg ez másoknál - és még soha nem is láttam a terkepen ilyesmi jelzést.
Sziasztok, egy kérdés azokhoz, akik Google maps-szal navigálnak: van olyan opció, hogy mutassa a traffikat ( akár a telepítettet, akár a mozgót), vagy azt csak a Waze tudja?
Ahhoz, hogy a 25-ösön menj, előbb a 26-os jön. Ha elindulsz Lilláról, és tolsz egy balost Lyukóbánya/Parasznya felé, akkor kikerülöd annak a leggázabb részét (ugyan ott nem túl jó az út, de szép a táj, időben meg ugyanannyi, és a 26-os is éppen olyan szar, csak négy sávos, meg állandóan tolongás van rajta). Sajószentpéterre fogsz érkezni, onnan Barcikáig nincs opció (megnézitek a gyárat, ami ugyan ronda, de az egyik legnagyobb az országban. Ráadásul ami jobbra van az úttól, annak a helyén öt éve még puszta volt.) Barcikán már vannak opcióid. Elmész végig a 26-oson, vagy elfordulsz Tardona felé. Tardonáig nem jó az út, de nem kátyús. Kb. olyan, mint amin Lyukóról fogsz lemenni. Tardona és Dédestapolcsány között viszont a környék egyik legpazarabb pályája van. Igaz, hogy elég rövidke. Dédesből mehetsz Szilvásváradon keresztül, akkor Mónosbél után fordulsz rá a 25-ösre, és az egyébként pont a 25-ös egyik legjobb része szvsz (a másik a Járdánháza-Tarnalelesz, de azt így elkerülöd). Így kb. 15 perccel mész többet, mintha simán végigmennél a 26-oson és a 25-ösön Ózdig.)
Ugyanakkor Dédesből elmehetsz Nekézseny felé is. Itt Sáta és onnan Borsodbóta. Ez szvsz egy olyan út, ami veri a mályinkait, meg van rajta rendes aszfalt. Sátáról mehetsz direktben Ózdra, de ez így jobb, és kb. 10 kilométer kerülő csak.
A következő, hogy ha Barcikáról elmész Vadnáig. Ez a rész nem éppen szórakoztató, de pár perc. Innen mehetsz Dédes felé, meg tudjátok nézni a lázbérci víztározót. Dédesből ugyanazok az opciók.
Vagy szintén Vadna után lemész Sajóvelezd felé. Onnan tudsz menni Borsodbótára, és akár Sátáig is, majd onnan Ózd vagy Szilvásvárad, vagy tudsz menni Királd felé, és úgy Ózdra. Ez rövidebb, mint a fentiek, kevésbé érdekes, de a jobb, mint a 26-os és a 25-ös Ózd előtti része.
Dobtam egy érdeklődő emailt a nyíregyi szalonnak, mert ott voltam ezresen, és valszeg oda megyek a következő alkalommal is.
Negyed órán belül felhívtak, és azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem praktikus túlfutni, de minimálisan azért meg lehet mindent oldani. Mondjuk 500 km-t.
És persze maguktól is nézik a gumiharangot, de alá is fognak nézni.
Hazafelé meg a 25-23-as utakat céloztam meg, azokon még sosem jártam. De szívesen veszek bármit. Annyi, hogy Paksig bele akarok férni a 350km-be, nem akarom elsőre túlnyüstölni az utasomat.
Ezt azért erősnek érzem, de papír szerint még igaz is lehet. Akkor van ennek nagyon nagy jelentősége ha van valami hiba és költséges alkatrész csrére van szükség.
A tuti az ha felhívja a szervizt és megkérdezi.
Amúgy pont ma kértem időpontot az 1 éves szervizre, ami 10 nappal hamarabb lesz megcsinalva mint 1 év. Biztos ami biztos!
Nem tűnik logikusnak számomra, de nekem azt mondták, hogy az első ezres szerviznél van 200 km "tűrés", a többinél semmi, se km, se idő, tehát 1 km, vagy 1 nap túllépes sem megengedett, és garancia vesztés a jutalom.
Úgy is fel lehet szállni, hogy a jobb lábaddal beletérdelsz a vezetőülésbe, és úgy lendíted át az alsó lábszáradat. Így tudod kontrollálni pl a doboz rugdosását is.
Én is sokszor állok a lábtartóra felszálláskor, de én a magasságom (alacsonyságom) miatt.
Szégyenlem leírni is :-) De egy ideje úgy szállok fel, hogy lábtartóra állok és onnan lépem át. A földről szerintem esélytelen :-) kellene nyújtanom, mert a tavalyi kéztörés után minden mozgásom beszűkült kicsit a semmittevésben.
Kis Andrist láttam nyáron. Neki állítólag szar a térde, mégis úgy rakta át a lábát a doboz felett, mint egy kecses balerina :-)))))
Érdekes, az utast nem éreztem zavarónak a maga 55 kilójával. Mondjuk utassal nem is csapkodom a kormányt :-)
Lehet meg fogom szokni, vagy megtanulom finoman ívre rakni a motort.
Amúgy aki tud motorozni, azt nem zavarják ilyen apróságok :-) Láttam már Goldwingot is úgy menni, hogy bexarás, pedig ott vannak zavaró tömegek itt-ott :-)
A rugdaláshoz: olyan mertekben gyarapodott a derekam kerülete, hogy a hátsó ülésen átemelni a lábamat már kész sikerélmény, a dobozt nincs esélyem elérni :-)
Most voltam 2napos vezetéstechnikán, első nap letettem a topcase-t, mert láncot vittem egy kollégának, gondoltam nem segít, mikor a lánc helyezkedik a gyakorlatok közben, második nap fent maradt a koffer, lanc helyett csoki, kóla, esőkabát vilt benne.
Nem vagyok nagy májer, igy nem éreztem különbséget a motor viselkedésen dobozzal, vagy nélküle.
Ha a doboz himbálja a motort, akkor az utas hogy fogja himbálni ??!!!
:-))
Komolyra fordítva: kb. 250.000 km-t motoroztam úgy, hogy MINDIG fenn volt a topcase. Sosem éreztem olyat, amit mondtál, és - általában - nem rám kellett várni a hegy tetején..
Lehet megszoktad. De az is lehet, hogy én vágom be túl agresszívan kanyarba a motort, mert elég erőszakosan rántom be kanyarba és olyankor érzem, hogy a doboz lendülete megrántja lefelé a motort mégjobban, amitől kicsit betáncol a hátulja. Olyan érzés, mintha meg akarna csúszni, lehet picit meg is csúszik. Mikor meg felállítom kanyarból, megint ránt egyet.
De jól van, nem hisztizek :-) majd óvatosabban kanyarodok vele :-)
Az 1200 GS LC és az 1250GS között nem éreztem átszálláskor hatalmas különbséget. Kivéve az erőt, ami a mai napig lenyűgöz, hogy 6.-ban is mekkorát lép.
A futómű keményebbnek tűnik, hiányolom a SOFT beállítást, viszont azt vettem észre, hogy nagyobb sebességű kanyaroknál stabilabb marad, mint az elődje.
A hülye hangokat is megszoktam már :-)
A TFT-től óckodtam, de mára azt is megszoktam és nincs bajom vele.
Ja, a gyorsváltó is finomabb lett, bár most se az a vajpuha, de kellett neki 8000km, hogy finomabban működjön.
Köszi a tippet, nem megyek Mályinka felé :-) kár, mert a táj szép nagyon.
Más: megjött az adapter a hátsó vario dobozhoz. Nem szoktam használni a topcase-t, ezért is csak egy év után jöttem rá, hogy fel se megy a helyére adapter nélkül. De akkor már tegnap úgy mentem el kanyarogni a Mecsekbe, hogy fent hagytam.
Az egy dolog, hogy Mindig elfelejtettem leszálláskor, hogy fent van és Chuck Norris könnyes szemmel nézte volna, hogy rugdosom leszállaskor :-)
A másik, hogy aki topcase-el a mocin jár folyamatosan, azt, hogy nem zavarja, hogy kanyarban iszonyatosan himbálja a motort? Még úgy is, hogy üres volt a doboz.
Nem véletlenül nem használtam az LC-n sem ezek szerint. Most is csak az utasom kedvéért, meg a plusz rakodóhelyért fogom.
Gondolom, te is látod, hogy a tankon nem ugyanaz a matricázás, mint 2 éve volt. Aztán erre lehet persze olyan egyszerű magyarázat, hogy nem tetszett neki, és rakott fel másikat, de a kopások alapján inkább nem ugyanaz a tank. Eredetileg markolatfűtéses, de a hirdetésben nem írja, ami persze megint olyan dolog, hogy egyszerűen csak ki is maradhat.
Szóval simán lehet teljesen oké, de ez olyan, amit meg kell nézni rendesen.
Minél újabb a Gs annál könnyebb a kezelése. Anno egy 2006-os 1200-ról ültem egy 2014-es új Gsa-ra. Hihetetlen élmény volt mennyivel könnyebben irányítható volt. Most egy 2020-as Gsa-m van az meg az előzőhöz képest egy csoda, folyamatos a fejlődés.
zöld_I-nek köszönöm az R1150GS-e megmutatását és a sok infót a típusról! Nagyon tetszik ez a fajta motor :D és könnyedebb mint gondoltam, azt hittem nehéz lesz felrakni középsztenderre.
Mikor augusztusban jártam arra, már kicsit jobb volt a helyzet, mert egyes szakaszokon már nem voltak kátyúk: összeértek a lyukak, lényegében hiányzott a burkolat.
Ősszel valóban Mályinkán volt burkolatfelújítás, akkor nem engedtek át az erdő felé, igy vissza kellett fordulnom (akkor éppen melóban voltam).
Azon a szakaszon már inkább a látványért és hangulatért járok, nem a motorozás elményéért - na meg összekötő szakaszként...
Októberben voltam arra, hideg esős időben, azután kellett a kátrány eltávolító spray-t beszereznem, mert Mályinka felé eső részen javítgatták az utat. Lillafüredig a pisztrángosig jó, utána a balos elágtól szar. De a GS bírja. Ha nem akarsz száguldani és döntögetni. A környék maga szép egyébként, lassan menve megér egy misét, ha kátyús útra készülsz.
Ó, hát akkor még tök jó volt, vagy két-három helyen kellett csak állni.:) És van két olyan rész, amin 10 centi fűrészpor van vagy 2-300 méter hosszan. Az ha nedves, autóval sem vicces (meg egyébként a bánkúti úton is van egy ilyen, de ott nem kátyúk vannak legalább a fűrészpor alatt).
(Hetente kétszer arra szoktam menni, de motorral inkább megkerülöm mostanában.)
Kalandos. Külön nagyon jó, hogy Mályinka végéig megcsinálták, és így tömegek hisznek abban, hogy a többit is, szóval tele van hétvégente kétségbeesett autósokkal. Azt az utat nem javítják (eleve az erdészeté, a Nemzeti Parkban van, így a kátyúzás is esetleges, de az sem volt jó régóta), viszont van rajta két nagy fakitermelés, szóval rakd össze, hogy nézhet ki a két évvel ezelőtthöz képest.:)
Azért Lilláról van még egy pár opció, ahogy el tudsz indulni hazafelé.
Lillafüred és Mályinka között most milyen az út? 2018-ban jártam arra utoljára, akkor borzasztó volt, kátyú kátyú hátán.
Végül a józan ész döntött, Lillafüredre megyünk hétvégén és hazafelé adná magát másik útvonal elejének ez a szakasz, de nem biztos, hogy bevállalom, ha még mindig tropa ott az út.
Viszonylag sok Varaderohoz nyulkálok hozzá, az, hogy bármelyik jól fékezne, még sosem jutott eszembe :) Bp északi részén lakom, kipróbalhatod az 1150-em, ha gondolod, de előre szólok, hogy nem eladó :)
Infókat olvasva így már az R1150GS is bejött a képbe, hogy könnyebb tartani, meg nem érezni a súly különbséget közte és az R1100GS között mint tcaoe írta.
Borulást hepe-hupás parkolóban majdnem megtapasztaltam a Varaderoval, pedig utas se volt, se csomag. Nagyon szimpatikus a boxer, hogy annak ilyen jó a súlyelosztása.
Varaderot nem igazán érzem fordulékonynak menet közben, jól gyorsul nagyon jól fékez, döntögetést lomhábbnak érzem. De elötte F650 Fundurom volt 5 évig, ahhoz tudok csak viszonyítani.
láttál már kötéltáncost? van egy hosszú nehéz rúd a kezében... na ilyen a boxer motor is, lent kétfelé állnak a hengerek. Na most rakj mellé egy bármilyen nem boxert, majd döntsd meg 10 fokkal mondjuk jobbra (álló helyzetben, mert menet közben egyáltalán nem érezni a súlyát a motornak), Szóval megdöntöd és minden egyes pontja ami a kerék-aszfalt érintési pontjától jobbra esik, az segíti a dőlést, míg a többi fékezi. A forgató nyomaték pedig annál nagyobb, minél magasabban van a súly, ami ráadásul a döntési szöggel még nő.
A boxernél csak a fél motor súlya hat a dőlés irányába, míg a másik fél ellene nagyon sokáig, ráadásnak mivel a motor alacsonyan van, a dőlésnél az az oldal ami segít dőlni, az egyre lejjebb kerül, míg az ellen oldal egyre feljebb.
Ez az egész egyébként csak álló helyzetben vagy alacsony sebességnél érdekes, mondjuk megállsz a lámpánál, mögötted az utas és épp egy nyomvályúba teszed le a lábad. A varaderoval feldőlsz míg a GS-el nem.
Lehet, de attól ezek még jó nehezek. Én nem ültem Varaderon soha, annyit tudok, hogy menet közben egy GS nagyon könnyen mozog, van mellettük egy 150 kilós motorom is, ahhoz képest sem érezni brutálisan nehéznek, és nagyjából semmivel sem érezni nehezebbnek, mint az R1100R-t. Ha arrébb kell tolni, akkor mondjuk igen.
Köszi az infót, neten akkor nem igazán validak a súlyok. R1100GS amit néztem annak 200kg van a forgalmijában.
Úgy érzem lesz még pár hét mire megálmodom milyen lesz az új motor, na meg, meg kell néznem élôben párat, mert még nem ültem nagy GS-en csak tetszenek.
Bármelyik boxert 50 kiloval fogod könnyebbnek érezni.az alacsony súlypont miatt. Ráadásnak a két kiálló "köcsög" közül az egyik sokáig a dőlés ellen hat.
Ha megnézem egymás mellett az 1100gs-emet és az 1150gs-emet, akkor az 1150 maximum 2-3 kilóval lehet nehezebb, amennyivel több anyag a hülye lámpájában van.:)
A forgalmiban mind a kettőnél 235 kiló van, bár ez nem sokat számít.
Jól megfontolom, hogy olyat vegyek-e mert a váltó problémák nem igazán szimpatikusak, meg ami van eladó az nem is a jó fajta váltóval van felszerelve évjáratot nézve.
R1200GS meg F800GS a másik 2 jelölt még, azok a lélektani határon vannak ár szempontjából (~2.3-2.4m).
Elképzelhető , de az is lehet hogy a régi beruházó hagyta ott - EuroVegas területe volt most valami kertészet lesz majd .... amíg ki nem hátrálnak :D -
BC-ben (nem BS-ben) úgy csinálnám, hogy a létrehozott tervből csinálnék egy nyomvonalat, azt is felraknám a navira, és a nyomvonalak menüben beállítanám, hogy mutassa a térképen. A színét is lehet állítani.
Mentem egy laza 200 km-t, elvégre jó idő volt. Felraktam a gyári plexit, és a @Mortoff által gyártott plexi távtartót v2-t. Dupla anyával, az anyák közt rugós alátéttel. Tök fasza lett. Viszont a fejem úgy bubogott, főleg miután beraktam a füldugót is. Igaz, cserébe elláttam a plexi felett. 😀 Holnap megyek egy kört plexi nélkül, mert kiállva a motorról sokkal jobb volt. Igaz, akkor nem mentem olyan gyorsan.
Ja, a hétnaposon az útvonalam úgy nézett ki, hogy minden falu egy útpont volt, és azok száma korlátozott a navi esetében (akkor még Garmin 390 volt), így a navi maga több részre bontotta a napi tervet. Jójó, már tudom, van alakítási pont is, ami másként viselkedik.
A legegyszerűbb BS-ben megcsinálni az utat. Illetve legegyszerűbb lenne, ha a térkép kezelése (mozgatás és zoom) nem lenne annyira tetű lassú.
De én 5 évig el voltam vele. Most azért használom a kurvigert, mert az XT-már tudja azt, hogy asztali géppel összekötés nélkül fogadjon útvonalat.
Szóval nálam: tervezés: kurviger, onnan a gpx be iCloudba, és onnan a Garmin Drive rakja fel az XT-re, ha kell, a motor mellett állva.
Ugyanakkor a megtett útvonalak tárolása még mindig BS-ben történik, így néha azért a gépre kell kötni a navit.
Amikor pl. nem volt jó a BS: a hét napos országkerülőbe raktam gátas részeket, azokat külön kellett megterveznem, a BS-ben túrista térképet válsztva, és az aznapi tervet több részre bontva.
Nem mondhatom, hogy igazán boldog voltam, mikor reggel megláttam, hogy az egyik hátsó lábtartónál hiányzik a biztosítógyűrű, ezért a stift kiáll 3 centit, és persze nem tudom visszakalapálni.
Tegyük hozzá, ezen a motoron egyszer ült eddig hátul valaki, akkor, mikor hazavittem, és otthon ráült az asszony .
Azért szopatom magamat, mert tök láma vagyok az ilyenekhez. Ezeket én kínkeservvel tanulom :-) Mortofftól tanultam meg szintén gyötrelmesen alapszinten videot szerkeszteni, már az csoda, hogy be tudom kapcsolni a kamerát :-)
Tegnap beszélgettem Dvorcsak Lacival, mondott ő is pár újat.
Amit leírsz, értem, de lehet majd felhívlak, hogy pontosan hogy működik ez.
Ajjaj, de miért szopatod magad az itn konverterrel?
Persze az én módszeremnek IS van hátránya, kell először a google maps-hez regisztrálj egy API key-t, ez legalább 5 perc és egyszer kell megcsinálnod 20 évente. :(
Szóval a módszer:
1. google maps tervezés, szépen húzkodod a pontokat, ahogy akarod, ha akarsz leraksz köztes célpontokat, de ha nem, akkor nem, egész a világ túlsó feléig meg tudod rajzolni az útvonalat. Ha az megvan, fent kimásolod a címsort.
2. behivod a https://www.gpsvisualizer.com/convert_input oldalt, beilleszted a linket, gpx formátumot választasz, (első alkalommal beilleszted az API kulcsot), majd lemented a fájlt
3. ezt behozod a basecampbe, vagy akár rögtön a garminba (ha bátor vagy :D), mert ez egy sok ezer pontból álló nyomvonal, mint amit valaki már lejárt és kimentett, van aki csiganyálnak hívja, stb.
4. ebből a basecamp tud navigálható tervet csinálni. Ha ezt a garminon csinálod és nem nyúlsz bele, jó lesz, de ha gépen, akkor a garminra átvitelkör újratervezi, optimalizálni fog., ezért én a garmin legenerált tervét szoktam köztes pontokkal megerősíteni, hogy biztosan kövesse az a nyomvonalat. (itt is figyelni kell a jó helyre letett pontra, belenagyítás, stb). Akkor csinálod jól, ha kevés letett útpont van, de ezeket jó helyre tetted, akkor arra visz amerre akartad.
5. ezt áttöltöm a garminra, ott behívom, nyomvonal látszódjon, majd bekapcsolom a navigálást. Ha menet közben áttervezne, mert pl eső v. forgalmi viszonyokat akkor is figyelembe veszi, akkor is látom, hogy eltér a nyomvonaltól, még mindig dönthetek úgy, hogy nem a navigációt, hanem az eredeti nyomvonalat követem..
6. van, hogy ilyenkor erőszakosan vissza akar forditani, menne a saját útvonal pontja felé, ilyenkor jön jól a wonderwheel, pont kihagyása, stb, és általában ettől már meg is javult..
Május előtt ne menj arra. Sok helyen lesz lefagyva, havasan, járok oda minden évben de én június előtt nem megyek. Még akkor is van hogy 5 fok van este, sok az eső tavasszal. Sok a rendőr is db mérővel és ag ottani Nkh is kint van, igaz nekem még nem volt gond pedig Akra dob van fent. De kapott már motorostársunk 35Eur-t mert nem tetszettek az utólagos lámpák, stb.
Vannak még a DA M97 váltók (bár lehet, hogy csak RT-ben, mert talán mind feketék), azoknak a csapágyai jobbak, de még nem cleanbering, és az EA eleje sem a módosított kapcsolóvillákkal készült. Szóval a GS-nél inkább 97 vége felé.
Plusz amit elfelejtettem, az a 97 előttiek gázbowdenje. Az nem elosztós, csak át van dugva a blokkon, így nagy melegben eléggé elmegy a szinkron, különösen, ha minden kotyog már egy kicsit. Ezt eleve érdemes elosztósra cserélni, de az nem egy sima ügy, mert nem lehet csak az akkutartót és a bowdeneket cserélni, hanem a fojtószelepek mozgatása is más (mondjuk bármilyen elosztós motoréval át lehet építeni, akár 1150-ével is, de azért elég türelemjáték).
Sok korábbi át van építve, tehát érdemes ezt keresni.
Viszont amikor nem építik át, akkor egy idő után egyszerűbb úgy szinkronizálni, hogy a bal oldalon már a bowden adja az alapjáratot. Ezt sokan meg is lépik, mert türelmetlenek, vagy mert annyira rossz már az egész, hogy máshogy nem is lehet. Viszont ilyenkor a fojtószelep gyorsan kiverődik, és viszi magával a TPS-t is, ha már nagyon kotyog a tengelye. Ez pedig egy barátságtalan összeg lesz még 1100-nál is.
Van hozzá minden, de jó ha megnézed, hogy mi mennyibe kerül. Viszont bár elsőre drágának tűnhet egy kuplung vagy egy szivattyú, ezek 80-100 ezer kilométerenként kellenek, úgy meg már nem is drágák.
Viszont ha jót akarsz magadnak, akkor olyat veszel, aminek M97-es váltója van, annak a váltókódja EA-val fog kezdődni. (A váltókód a jobb oldalon van a váltó elején, a szívócsonknál belesve látszik). Tulajdonképpen az 1100-ak egyetlen macerás része a váltó, minden más jellemző hiba könnyen és gyorsan javítható, ezek a váltók meg már elég stabilak.
Amit nem értek: miért iktatod be a GM-et az ITN Conv. elé? OK, legyen nyitva a GM, hogy láss domborzatot, vagy bármit, de - én legalábbis így csinálom egy topictárs által professzionális módon elkészített Tecső-s oktatóvideó alapján -rögtön az ITN Conv-ben tervezd meg az utat, MINDIG ( !!!) zoomolj bele a letett pontba, hogy valóban oda teszi-e, ahová tervezted ( soxor mellérakja, és ha nem zoomolsz bele, akkor ott is marad a BaseCamp-ben is).
Ezután már csak egy fél napos küzdelem, mire a BC is megeszi jól, amit az ITN Conv-ben megcsináltál...
Most veszem észre, hogy az útvonal mellett fut egy vékony, halványabb szürke vonal, azon vannak a pontok. Az valami beimportált nyomvonal lenne és azért nincsenek a Basecampben az úton a pontok, mert az útkoordinátákban akár több métere eltérés lehet a két térkép között? Bocs, ha hülyéket kérdezek...
Eddig úgy terveztem útvonalat, hogy googlemaps-on megszerkesztettem, ITN konverterrel GPX fájlt csináltam belőle, majd Basecampbe beolvastam és ott még igazgattam, mert a googlemaps csak 10 útvonalpontot tud. Ami útvonalpontot hozott magával a fájl, ott az importált pontok sosem estek pontosan az útra, hol kevésbé, hol jobban, de az út mellett voltak. Ezeket visszahúzgáltam a helyére.
Barátom rákattant a Kurvigerre és onnan most kaptam tőle egy 67 útvonalpontot és alakítási pontot tartalmazó GPX fájlt. Beimportáltam és azt láttam, hogy a 67 útvonalpont már elég pontos útvonaltervet ad, azt nem kell korrigálni, de az útvonal és alakítási pontokat most is az út mellé és nem az útra rakja a Basecamp. Ez mitől van? Okoz egyáltalán navigációs problémákat, ha úgy hagyom, vagy egyenként helyére kell tenni?
Esetleg hagyjam ki a Basecampet és Kurvigerből szerkesztés után rakjam egyből a navira a gpx fájlt és olvastassam be vele?
Lehet, Te unod már, de az utasnak meg még minden friss lesz, szóval óvatosan beetetve simán lehet belőle napi 600 km-re kalibrált utas, ha meg elsőre elijeszted, lehet fel sem ül többet :)
Mecsek, Balaton, Őrség, szállás Szentgotthárdon, vagy Kőszegen. Ausztria DK-i csücske is szép, és melegebb mint északabbra, valamint kicsit Szlovéniát is lehet érinteni, ott még magyar várat is találtunk, ráadásul a legnagyobb Szlovéniában: https://hu.wikipedia.org/wiki/Fels%C5%91lendva
Én mindenkinek Csehországot ajánlom , főleg a kulturális látnivalók miatt , de az alsóbbrendű utak is szép helyeken mennek... Mondjuk neked az a hely is elég messze kezdődik :(
Node ha már Bükk, akkor ha eltolod Serényfalva felé, de utána nem Aggtelekre mész, hanem Imola felé, onnan Szőlősardó, onnan Aggtelek, ott átszaladsz Szlovákiába és Eszkárosnál jössz vissza, akkor a Zemplénben vagy, és addig szinte végig jó utakon fogsz menni. Ott mondjuk szar az út, de szerintem megéri. A Zemplénben is rengeteg kisebb utat raktak rendbe, szóval sok helyen vadiúj aszfalton járhatsz.
Köszönöm! De ugye a Mecsek közel van, az már a könyökömön jön ki lassan :-) És nincs ép aszfaltcsík, csak elvétve. De lehet, hogy ez marad, vagy a Bükk.
Pont az előbb tettem le a telefont, ki kellett volna mennem egy kétnapos konferenciára Szlovákiába, most vették fel az adataimat, majd kiderült, hogy nem mehetek Szlovákiába a konzuli szerint, mert szállást nem lehet foglalni 9 hónapnál régebbi oltással...
Megnézem Ausztriát, meg Horvátországot, Szerbiát is. De gyanús, hogy bukom.
Köszi a tippet, de ez szerintem erős lenne az utasomnak első túrára a napi 600 km-el, illetve nem hiszem, hogy nagyrészt autópálya, meg főút sok élvezetet adna. Nincs olyan látványos útvonal, aminél nem kell lemenni a tengerig?
Na jó...sorsfordító volt a jégre és kavicsos útra vonatkozó írásotok! :-) Akkor Szlovákiát későbbre halasztom :-) Az utasom még csak négyszer ült életében motoron, nem viszem egyből mély vízbe.
A túrát megtervezem, aztán elrakom egy későbbi hétvégére.
És akkor most máshogy teszem fel a kérdést:
Ha van egy péntek-szombat-vasárnapom a jövő hétvégén, akkor merre induljak el? Ahol nincs hideg, jég, kavicsos út? :-)
Horvátország? Ausztria?
Horvátoknál még sosem voltam motorozni, illetve csak átkóboroltam Mohácsnál, Pécsnél meg vissza, de az nem volt túl látványos, meg kanyargós sem. Paksról lenne az indulás.
Vagy Ausztria?
Vagy maradjak itthon, oszt kóvályogjak egyet a Bükkben? :-) Kegyetlenül unom a f*s magyar utakat, de tudom, 3 nap alatt nem lehet világot váltani.
Minket szétszekáltak a hely rendőrök. Utólag visszagondolva nem alaptalanul :-)
Itt a Simson Swalbe volt a menő, mindenki arra csorgatta a nyálát. A gazdagabb ficsúroknak voltak krossz/enduro motorjaik. Főleg 80-asok "50-es papírral" :-)
Itt Pakson nagyon megy az endurozás. Azt látom, hogy kint a határban bandáznak a fiatalok eldugott helyeken. A városban endurokat, olykor supermotokat látok csühögni, illetve robogóval veretnek a srácok.
Az SX50-et lehet átvenném majd, ha a gyerkőcnek már nem kell.
Elővettem Ronsontól, meg Attiltól kapott terveket is, építkezem, tervezgetem. De asszem 3 naposban gondolkozok, mert kétnaposba nem férnek bele olyan megállók, mint jégtemplom, Tatralomnic lanovka, stb.
No, én a 125-ös Duke-ra voltam rákattanva, meg a B125 jogsira, de az akkori sógor aszonta, ha már jogsi akkor nagy. Mennyivel könnyebb lenne az életem, ha a B125-höz kellene csak motort találnom. Vagy ha nem is könnyebb, olcsóbb. :-)
Nem tudom mennyire esik nektek útba, de a 67-es út ( Rozsnyó-Dobsina-Poprád) most viszonylag jó. A viszonylagot azért írom, mert ilyenkor jellemzően még vastagon meg van terítve a télen síkosságmentesítés címszóval kiszórt apró kavicsokkal.Most (két hete voltam utoljára) már lehet találni olyan nyomvonalt, hogy egy értékelhetőt motorozhassatok. Talán jobban útba esik a 72-és a 66-os út. Breznótól északra, ill. keletre, nyári viszonyok között nem rosszak, idén még nem voltam arra.Szintén nagyon jót szoktam motorozni a 67-esről nyíló 533-as úton, hibátlan aszfalt, jó kis kanyarokkal, a Dedinki-tóhoz ér ki , ha délről mennél ( az már az 535-ös néven fut).
Az én fiatalkoromban , voltunk sokan kismotorokkal , de akkor nem arra panaszkodtak az öregebbek , hogy nincsenek motorosok , hanem inkább hogy a kúrva kölykök , egész nap fel-le rodeóznak ! :)
Gratula neki. És mi most a fiatalok közt a menőnek számító 50-es? Nekem még csak 9 a nagyobbik, de már sasolom a neki való gépeket. Már ha érdekelni fogja. Gondoltam rá, hogy már veszek neki motoros ruhát, hogy néha eljöhessen velem motorozni.
Megnézem majd, hogy bele tudjuk-e passzírozni a jégtemplomot, mivel Paksról indulunk/térünk vissza, az plusz 110km BP-hez képest, reggel még hideg van, korán nem tudunk indulni, úgyhogy ki kell számolni, hogy mi fér bele.
Zakopane jó ötlet, köszi. Nem tudom Lengyeleknél, hogy van, nekünk két tavaly év eleji oltásunk van és mostanában nem akarok még 3.at oltatni.
Most csak sebtében ránéztem a több kapott útvonaltervbe, van több variáció. Tudsz esetleg ajánlani "must have" látványszakaszokat, amit érdemes beiktatni?
Ha belefér, én jó szívvel ajánlom a Zakopáne környéki szállásokat. Stílusos faházak, utolérhetetlen reggeli, és talán még egy picit olcsóbb is, és nem utolsó sorban kedvesebb vendéglátók, mint a szlovák oldalon.
Tegnap nagyon kellemeset gurultunk. Olyan ritka nap adódott, amikor nem volt rajtam idökényszer. Csavarogtunk, amerre éppen kedvünk volt.
Jövő hét végére nagyon kellemes időt ígérnek, azon gondolkozom, hogy leporolom a fórumtársaktól kapott szlovákiai túra terveket és csinálok egy egyet ottalvós gurulást a párommal.
Utoljára gyerekkoromban voltam a Magas Tátrában. Ha van jó szívvel ajánlott, bevált szálláshely, ne tartsátok magatokban.
Most hogy jobban megnézem, úgy tűnik, hogy ezt a műanyag elemmel kellene legyen szerelve,hogy rá lehessen csatlakoztatni a dobozt. A túra csomaggal nem kellett volna már eleve ezzel szállítaniuk a motort?
Hát ezt nem értem. A motor túra csomagos, tehát kéne fogadja a vario topcase-t. De ami dobozom van, az nem passzol rá. Viszont a bmwalkatresz24.hu-n ugyanazt a cikkszámú vario topcase-t hozza az r1200GS LC-hez, mint az R1250GS-hez. A platni részre is ugyanazt hozza, pedig nem ugyanolyanok.
Ma meglepődtem. Eladtam tavaly az LC GS-t, de megtartottam a topcase-t, mert nem kellett az új tulajnak. Azt hittem az is passzol az 1250GS-hez, így megtartottam. Ma fel akartam rakni, erre kiderült, hogy baromira nem passzol a rögzítése. Ti tudtátok?
Szóval van egy eladó Vario dobozom R1200GS LC-re...
Vagy esetleg ki lehet cserélni a rögzítő mechanikát?
Múltkor csináltam egy dohc monsteren egy vezerléscserét, erős 30 perc alatt abszolválható, jó célszerszám kell hozzá....de amit az művel, amilyen hangon...eddig is odáig voltam értük, következő pályagépem egy 749 lesz :) (ha behal, úgyis futóval viszem, a gyerektől meg elszedem a CB-t :)
Az a jó, ha sok motorod lehet, hogy vehetsz olasz szarokat is, amik amúgy rettentő szórakoztatóak, és mikor soká jön az alkatrész, leszarod, es mész a 3 bmw-ből valamelyikkel? Na, hogy hangzik?
(Nem emlékszem már pontosan, de egy Elephant segédvázát levenni nem hagyott bennem semmilyen emléket, szóval valszeg könnyű. Ez meg talán teljesen ugyanaz.)
Ja, főleg, hogy az ő régijének köze nem volt ahhoz, amit ezek tudtak, mivel egy kotvány rom volt.
Kicsit soknak találtam a cagiva duki fényezését. Olyan érzésem volt mintha más motoron nem is ült volna soha. ( persze tudom ,hogy ez nem igaz) Van ilyen ismerősöm ,mindig imádja a vasait, sosem valja be ,hogy szarok.
Én asszem , már maradok a BMW-nél . Könnyű szerelni , van hozzá minden is ... Ma cseréltem vezérmű lánc feszítőt az ST-ben , kb. 5-perc volt . És szép simán jár azóta . Zörög rettentően , de legalább egyenletesen :) Ez a Rotax blokk , nagyon tetszik ! Igen fürge , nagy a nyomatéka , alacsony fordulatról szép egyenletesen gyorsul , és nem egész 4L-t eszik . Egy kis gáz van vele , hogy nem szeret lassan menni . Lépten nyomon azon kapom magam , hogy húzom neki mint a barom ! Rendszeresen megyek 100-al ! Van hogy még gyorsabban is .
Mindig megnézem a Guzzi Breva 750-est mikor látok egyet egyet hirdetni , de nem merem megvenni , mert félek hogy nem kapok hozzá alkatrészt , ha valami behal rajta :( Pedig rendkívül szép motornak tartom...
Ezt én nem szerelésnek hívom. Ahhoz alapfeltétel, hogy az embernek legyenek megfelelő szerszámai.
Alapvetően öt perc alatt hozzáférne ahhoz a szelephez, ha nem össze-vissza bakokon állna a motor, és lenne egy normális 18-as kulcsa, vagy legalább egy kulcsfogója.
Szerszámok nélkül egy BMW kuplungját is lenne vagy egy hét kicserélni.:)
6-8 éve majdnem vettem egy ilyen motort, tetszett. Akkor azon gyávultam be, hogy három (viszonylag) elérhető márkára szakosodott szerelővel beszéltem, egymástól függetlenül név szerint szidták a többit és közel két hónapos vállalási határidővel dolgoztak. Itt is úgy indul a sztori, hogy eddig Győrbe hordta, de az már nem vállalja, ezért maga áll neki. Azért Ducatisnak lenni sem egyszerű!
Kissé sok nekem, hogy percenként elhangzik, hogy mennyire átgondolt motor ez, ehhez képest egész napos szívás a hátsó szelepdekli levétele. Egy szelephézagot sikerül az egy órás, vágott film alatt megmérni, arról nincs szó, hogy honnan lett volna lapka, ha kell.
A vezérlés csere is baromi egyszerű, csak le kell hozzá venni az egész kipufogó rendszert. De legalább jó gyakran kell szíjakat cserélni.
A leszerelt kipufogó rendszer fölött borong kicsit, milyen mocskos, oxidált, "de ez egy olcsó motor, úgy marad." Megnézném Hamvasat kolléga mit tudna kihozni belőle!
Én azt látom, hogy ez a plusz/minusz sokáig nincs, aztán valami miatt fellángol, elég visszalapozni pár oldalt. Olyan, mintha valaki(k) betévednének a topikba, esetleg hetek óta nem jártak erre és az aktuális szálat szépen lepontozzák.
Ami hiányzik az index fejlesztéséből, az, hogy ezt magadnak eltüntethesd. :) Hogy ne látszódjék. Ez olyan fb -os beütés akart lenni, magyarosan.. kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk.
Te foglalkozzál csak a saját minuszaiddal, enyéimet hagyjad szépen békiben !!!
:-)))
( Ha már tényleg semmi más dolgom nem lesz, majd én is elmélázom rajtuk, de az elmúlt 5-6 évben - amióta bevezette az Index ezt a faszságot - még mindig volt más, ami jobban lekötött...) :-)
Hisztériakeltés,tömegpszichózis. Épp úgy, mint két éve. Akkor is volt olyan fiatal( nő) ismerős, aki megvett 10 kiló lisztet úgy, hogy életében sosem gyúrt semmilyen tésztát. Most olyan szomszédom is elment tankolni aki az Ignis hatalmas tankjából a benzint két hónap alatt se utazgatja el.
Jelen esetben a probléma az oktondi , fészbúkon élő barmokkal van , (tisztelet a kivételnek ) akik mindenféle hülyeségre felülnek .
Azt mondja meg nekem valaki ha szerda délután lemellesztik a kutakat , és csütörtökön reggel fél hatkor beáll a kútra tankolni , akkor lesz üzemanyaga ????? Mosonmagyaróvári kutakon ez van !
Azt gondolják hogy éjszaka újra termelődik ?
Másik : Kút a főbb útvonal mellett . Sor áll , már kinn az úton , már feltartja a forgalmat . Egy bemegy , megkérdezi ,hogy van e gázolaj . Jön ki , hogy nincs . Az autók 99% elment . Egy maradt benzinért . Nóóóórmális ???????
Fél tankkal beáll , mert elfogy az üzemanyag , Ausztriában dolgozik . Ott nincs benzin ?????????
Ma reggel gond nélkül tankoltam gázolajat az ÖMV-nél, benzin is volt, de a gázolajnál ki volt írva, hogy max 100 liter.
Balatonfüredi MOL-nál is tankoltak a népek - én csak gázpalackot cseréltem, az volt bőven :-) - nem volt sor, de egy oszlop le volt zárva. Amúgy Bp-től Tihanyig sehol nem volt sorállása kutakon, az M7-en, 710-en, 71-en erős forgalom volt oda-vissza, így hát csak van nafta...
Amíg nem volt hatósági ár, addig azért nyígtak a népek, hogy deszraulélünk, tegyenmárakormányvalamit.
Most meg a hatósági ár a gond. Van sapka, nincs sapka. Nekünk semmi sem jó, és mindenki jobban tudja a másiknál, hogy kellene jobban csinálni...
gurulnék egyet kedden, 300 km-re elég a naftám. Vagy áttervezzük az útvonalat, vagy kap 700-ért 100-as benyát. ( Ha lesz egyáltalán, merthogy a mai napon Pomáz 10 km-es körzetében már csak 100-as benzin volt, semmi más.)
:-)))
Éljen a hatósági ár és a kommunista hiánygazdálkodás ! ( Remélem csirke far-hát azért marad az Ósönben ! :-)))) )
motorhoz kaptam egy Navigator VI navit, de Én nem preferálom a Garmin menüt, mást használok, ha valakinek érdekes lehet van hozzá egy tartókonzol is az külön eladó. Érdeklődni mailben, Köszönöm!
Azért van annak egy bája ahogy meg akarnak nyugtatni: este fél tízkor (!) sajtótájékoztató, ahol megjelenik a MOL nemzetközi körözés alatt álló elnöke, hogy egy évekkel ezelőtt Mexikóban készült fotóval illusztrálja az eszetlen felvásárlást. Közvetlenül a rémhírterjesztés büntethetőségét taglaló határozat előtt... Majd kihirdetek egy négy napos kamion stopot, amit nem egész 12 óra múlva visszavonnak, módosítanak.
Ez a határ menti benzinturizmus érdekes dolog . Anno mink jártunk Szlovákiába , mióta Eurójuk van , ők járnak ide .Szívesen mondanám hogy fel kell ellene lépni , de alighanem , az nem lenne tisztességes :( Viszont ez ahogy most van , szintén nem egy kerek megoldás.... Nehéz okosnak lenni :(
Pakson nem bírtam tankolni egyik reggel, mert a lehajtósávon állt a sor. Délutánra kifogyott minden. Szerencsére megtöltötték, mert este már tudtam tankolni.
Apum meg Balatongyörökön egy kúton sem tudott dízelt venni. Egyesek meg köbös tartályba tankolnak, meg jönnek ide a határmentiek benzinturistáskodni az adófizetők meg a benzinkutak kárára.
Értem én a szándékot, de a hatással nem kalkuláltak.
Egyik nap nézem a hírcsatornát , nagy pofával hirdetik , hogy kevés a benzin , és korlátozások vannak . Másnap meg azon sopánykodnak , hogy sorok állnak a benzinkutakon :( Vajon mééé ?
Az egyik nap megágyaztak a következő napi " katasztrófahíradónak " ! :(
Tegnap a 4-ből 2 céges autó nem tudott tankolni, nem volt nafta a közeli MOL kúton - Bp.
Hazafele megtankoltam az autóz, bár félig volt. A Lukoil 20 liter ad csak.
Ma a városunkban a MOL kútján semmilyen üzemanyag nem volt (nincs több kút), Hatvan szélén a Shell is be volt zárva, végül a város másik végén, hosszas sorban állás után sikerült naftát szereznem. Már csak 35 km volt a mociban kb. Azt hiszem, a túrázás ebben a négy napban elengedem
Ma tankoltam. Tegnapig nem gondoltam, hogy ennek hírértéke van, de aztán kiderült, hogy mégis. Kannát, zacskót (!) nem vittem, de úgy láttam más se. Nyugi volt. 100-as benzin nem volt.
14 évig fizettem az előző autómra a Cascot. Egyszer ellopták, ott volt valami javítási költség, amúgy sose semmi. Tuti, ha felmondom, másnap összetöröm.
A motorra 70e a Cascom. Aegon. A Yamahara még olcsóbb volt, és ott a téli verzió miatt a téli hónapokban havi 2000,- Ft volt. A bömösnél a téli olyan 3eFt körül volna, de azt meg nem raktam le, így maradt a teljes.
Kifizettem a mocit, hazahoztam, majd mikor az első alkalommal mentem vele a Hungária körúton, éreztem valami kellemetlent a bizsergető élmény mellet, amit egy vadiúj csúcsgép jelent.
Azán rájöttem; féltettem a gépet, és éreztem, amit Hamvasat már átélt, nevezetesen, hogy még csak nem is kellek hozzá, hogy akár pár másdoperc múltán szűnjön meg a gép számomra mondjuk egy hisztiző lurkó miatt a hátsó ülésen...
Megkötöttem a Casco-t, és ugyan ez nem nyugtatott meg 100 %-ban, de mégis jelent valamiféle anyagi biztonságot a kérdésben. Ahogy megvettem az 5. évig tartó garit is.
Na ja! Ott nem ér véget a story, hogy a szalonból áttoltam a garázsba :-(
Én még vásárlás előtt néztem a Netrisk-en, 95e volt a legolcsóbb CASCO. Azután mikor a motorhoz ténylegesen kötöttem a kgfb-t, gondoltam kötök hozzá CASCO-t is, akkor meg már 105e volt. Ezen berágtam és hagytam az egészet a pi...ba.
Ja, az enyémben nincs riasztó, valszeg emiatt is drágább volt az ajánlat.
Annyi költsége van a motorozásnak, mérlegelni kell! Na majd még alszok rá!
Amúgy rosszul csináltad, csak a totálkárosra kellett volna CASCO, a többire teljesen felesleges volt. ;-)
Nos, a Casco ára soktényezős. Gyorsan lefuttattam egy kalkulációt. 43 éves, Paks, önrész 10% vagy 200eFt, nincs előzménykár, stb. Így az Aegonnál 65eFt/év díjra jött ki. A most élő Casco szerződésem 76eFt/év, de kértem bele mindenféle kiegészítő biztosítást is.
A casco elsősorban a kis bekövetkezési valószínűségű, de nagymértékű kártól véd, a kisebb pityputyok ellen nem. Mindenkinek el kell döntenie, hogy mi éri meg neki jobban.
Nekem volt sokáig Casco a kocsikon, de sosem történt biztosítási eseményem. Aztán mikor vettem egy számomra nagyobb értékű kocsit, akkor nem kötöttem, mondván, hogy statisztikai alapon nem éri meg. Erre az asszony totálkárosra törte, kéregethettem kölcsön a szüleimtől, hogy tudjak venni valamit helyette. Nagyon rossz érzés volt látni, hogy több éves spórolásom egy pillanat alatt megsemmisült. Utána kötöttem a következő kocsikra, de azokkal sem történt semmi. Mikor megvettem első GS-emet, az is számomra egy nagyon nagy értékű motor volt, így kötöttem rá Cascot. Meg a mostanira is.
Igazából azóta, hogy ment a levesbe a totálkárosra tört kocsi, azóta már nem csak azt nézem, hogy statisztikai alapon megéri-e, hanem azt is, hogy nem szeretném még egyszer átélni azt, hogy több milliót veszítek el egy pillanat alatt. Nem izgulok a csilivili ledes fényszóróért, nem izgulok attól, hogy ellopják, míg alszom, nem izgulok, hogy földhöz verem, stb.
Persze elismerem azt is, hogy ha összeadom a jármű biztosítások, lakásbiztosítások, életbiztosítások, stb, árát, lehet már egy fél motort vehetnék rajta. De ezt nem biztos, hogy pusztán megtérülés alapon kell szemlélni.
Én bekameráztam a tárolót, független tápról megy, az egész tömböt áramtalanítani kell, majd várni egy órát, hogy ne legyen rajta. Persze nézni utólag ahogy elviszik sem öröm.
Most kap gps nyomkövetőt, azt is blokkolnia kell.
Casco-t nem is néztem, mennyi lenne, de az évi 100e forint, az nekem nagyon magas, ennyiért nem kötök. :(
Otthon viszonylag védett helyen tárolom, 2 autót is el kell távolítani, hogy hozzáférhető legyen a motor,plusz a zárt kapu és zárt garázsajtó. Inkább túrákon van nagyobb veszély.
Mivel egy ilyen értékű (de mondhatnám inkább, hogy bármilyen értékű) motor elvesztése nagy trauma, a nyugalmam megér évi néhány 10eFt-ot cascora. Ezen nem spórolok. Volt amikor spóroltam, Murphy meg is leckéztetett :-)
Mivel ebben az esetben a Keyless vezérlőegységeknek és távirányítós kulcsoknak is ugyan az a cikkszámuk, ezért nem valószínű, hogy változott valami is rajtuk.
Van a Totalcar-on egy cikk, melyben a kulcs nélkül indítható járművek könnyű lophatóságával foglalkozik. Mellékelve van egy ADAC lista amin a pontos típusok szerepelnek, köztük a 1200 GS és a 1200 RS.
Én úgy gondolom, hogy ilyen szempontból az 1250-es széria is ugyanaz, mint az 1200-es.
Én megvenném. Nem a fosás miatt, hanem most lehet, még a raktáron lévő régi eurós áron kapod, szerintem simán spórolás. Meg nálad el is fér. :), nem a hálószobában kell tartani a szekrény tetején.
Nagyjából nyár közepe körül, de lehet, hogy már a júniusi túra előtt gumit kell cseréljek a GS-en. Hallottatok-e olyan dolgot, információt, amiből arra lehet következtetni, hogy odáig fajulhatnak a dolgok a világban, hogy hiánycikk lesz a gumiabroncs GS-re? Magyarán csak én parázok rajta, hogy vegyem-e meg már most a csere gumit, amíg van, vagy túlfosom a dolgot szerintetek? Vagy tudja kánya, hogy mi lesz ebből?
Megrendeltem február 25-én a két tükörhöz a kapcsolókat, ma jött meg. Nos ezek nem nyomógombok, hanem egy egységen 2 db státusz kapcsoló van, azaz megnyomod, finoman kattan és az érintkező pár zárva marad.
Erre csak annyit mondok , tavaly nyáron tönkrement az egyik ismerősöm K1600Gt -je . ( Újként hozta a szalonból , egy szlovén kanyar volt benne , kigyulladt a a műszerfalon neki a figyelmeztetés , és fura hangok jöttek belőle . Tréler lett Győrbe , ott mondták neki hogy válasszon egy másik motort . )
Na akkor választotta a GS 1250 -et és akkor mondták neki , hogy csak triple black és kb fél év . Nem volt csip ... Most kapta meg . Szóval van baj .
Voltunk ma Wallisnál, vittük barátom motorját szervízbe. Felmentünk a szalonba nézelődni. Beszélgettünk az ottaniakkal. Azt mondják, hogy a chip hiány miatt nem nagyon tudnak kielégíteni minden konfigurációs megrendelést, azt is csak bizonytalan határidővel, leginkább év végére vagy jövő év elejére, de az is bizonytalan. Azt mondják szar a helyzet és emellett újabb drágulás is várható. Jó szar a helyzet.
FIGYELEM! Ezt a cuccot kerüljétek el, mert csak és kizárólag rozsdamentes anyagra jó, bármi mást másodpercek alatt foltosra mar(a krómot is!). Külön szopatás, hogy szórófejes.
Én először fényezésre való polírfolyadékkal tucsogósan beáztatom a kátránypöttyöket, ez valamennyire felpuhítja, ezután már körömmel egyesével lekapargatom és csak ezt követően esek neki polírozó hatású króm vagy fém puccal. Én erre a két kencére esküszöm fémpucoláshoz/fényesítéshez:
Rágooglizva a neten, van egy jó pár króm kipufogó tisztító paszta, de nekem személyes tapasztalataim nincsenek sajnos. Hátha lesz itt olyan, akinek van.
Van kifejezett bitumen eltávolító, de a ráégettet az se szedi le. Azt én nagyon éles szikével és nagyon óvatosan szoktam leszedni. Idegtépő és komoly odafigyelést igényel, hogy nehogy karcolj. Ha volna jobb megoldás, én is vevő lennék rá.
Polírpaszta is szedi, de az fel is fényesít, az pl. Egy matt felületen nem jó.
A fotót nézve, ez csak valami rárakódott lepedék, itt ott ki vannak belőle töredezve darabkák. Szerintem ez koszlé több rétegben rászáradva, némi induló korrózióval. Én egy savas felnitisztítóval meg üvegpucoló kefével próbálkoznék, de vigyázva a fekete részekre.
Az előző GS-emen sokkal durvábban nézett ki 30ekm után. Akkor úgy emlékszem, hogy felnitisztítóval sikerült megoldanom. De nem biztos, mert van itthon mindenféle szirszarom :-)
Lehet, hogy 99%-a petróleum, de a tisztítószereknél a know-how a maradék 1%-ban van, abban vannak azok a felületaktív anyagok, amik igazán jó tisztítószert csinálnak az amúgy nagyrészt kommersz anyagból.
Amikor motort mosol, akkor is a vödörben víz van. Mégis a hozzáadott egy kupak autósamponnal sokkal jobb a hatás, mintha simán vízzel mosnád.
Kell vennem petróleumot, azzal szoktam a motor egyes helyeit lemosni (pl. a láncot, ami most nincs, de pl. a felnit is meg az olajos helyeket), az jó lehet erre? Vagy célzottan féktisztító kell?
A behúzótekercs olyan alkatrész amit méretek alapján be lehet azonosítani,esetleg a rajta lévő cikkszám szerint is, valszeg valamelyik autóé jó lesz hozzá.
Pl. 1150-esbe jó a Citroen Berlingó tekercse.( Valeo cucc mindkettő)
De egy önindító, generátor javító szerelő biztos talál hozzá megfelelőt, ha nincs kedved méretezni, keresgélni.
Ezek szerint te is sokszor gyorsítasz, lassítasz, csak neked jobb a füled (vagy hangosabb az autód) ami miatt hamarabb jön onnan a visszacsatolás, nincs akkora kilengés.
Ez a stabil gáznál már magasabb fogyasztást eredményez (nem tempomat, hanem fix, rögzített gáz). Nagyobb motorféknél nagyobb a kilengés, hiszen gyorsítást lassítás követ, állandóan ciklikusan. Amikor nem adsz elég gázt, akkor is motorfékezés üzemmód van. :)
"Abban egyetértek, hogy ha valaki digtálisan tud csak szabályozni (140-re gyorsít, majd lelép a gázról, majd 125-nél újra vissza) az nem lesz takarékos üzemmód,
de továbbra sem a motorfék az oka, hanem a humán erőforrás, aki képtelen a körülményeknek megfelelő finom szabályzásra."
Ez nem a digitális szabályozás, hanem a nem elég finom analóg szabályozás hátránya. Digitálisan (már amennyiben nem az egy bitesre gondolsz, hogy full padló vagy teljes gázelvét), hanem egy 8 bitesre, ahol már 256 állást különböztet meg az elektronika, az már sokkal finomabb, mint az analóg bowdenes gázpedál.
Csak figyeld meg a melletted vezető sofőrt, szinte mindenki így vezet, mert nem csekkolja állandóan a km órát, csak percenként. látja, hogy 125-t mutat, finom gázt ad, majd néz előre, tükröket, stb, közben beszélget, felhangosítja a rádiót, majd egy picit állít a szellőzésen, stb. Mire ránéz megint a km órára, már 138-t mutat. Kicsit visszavesz a pedálon, stb.
Tehát a szabályozás jó, csak épp lassú és sok az utánfutása. Ilyen az ember, túlkompenzál. Egyensúlyozz álló helyben a motorral, ott is későn reagálsz, majd túlkompenzálsz, majd megint későn reagálsz, még nagyobbat kell kompenzálni, és le kell tedd a lábad.
Az igazság az, hogy én még nem láttam élőben kopáshatár alatti motor tárcsaféket. De cseréltem már pár alkalommal, ami két okra volt visszavezethető: gumis megnyomta és ütött, vagy a úszó ágyazás kopott ki. Ez utóbbira is érdemes figyelni, mert nem csak a kopáshatáron túl használt fék lehet életveszélyes, hanem a kopott úszóágyazás is. De most csak kicsit hozzáokoskodok, hogy én is mondjak valamit :-)
Neked ebben nagyobb rálátásod van, sok mindent látsz. Olyan 100eKm környékén (Sport gépnél előbb lehet) már érdemes megnézni, hogy milyen állapotban vannak a tárcsák.
Mentem eddig vagy 260-270k km-t motoron, sosem jutott eszembe, hogy mivel tudnék spórolni...
( Illetve... hazudok, mert egyszer lejártam egy garnitúra gumit úgy, hogy óvatosan mentem, de a 11k km helyett 12k-t tudtam elmenni vele, úgyhogy azt is beszoptam....) :-)
Amiket leírsz azok nem a motorfékkel kapcsolatosak, hanem a jármű kezelésével és a vezetési tudással.
Miután minden helyzetre nem lehet jó egyfajta beállítás, ezért beszereltek egy gázpedált/gázkart a járművedbe, amivel szabályozni tudod a gyorsulás és a lassulás mértékét az adott helyzettől függően. Ezt lehet kombinálni a sebességváltó, a kuplung és a fék megfelelő használatával és akkor minden gond meg van oldva. Ha ezeket valakinek nem sikerül jól használnia, az nem a motorfék "erőssége", vagy "gyengesége" miatt van. Szvsz.
A példádnál maradva: ha valaki nem tudja a sebességét minimális korrekciókkal egy adott sávon belül tartani, akkor ott nem a motorfék mértéke a probléma.
Abban egyetértek, hogy ha valaki digtálisan tud csak szabályozni (140-re gyorsít, majd lelép a gázról, majd 125-nél újra vissza) az nem lesz takarékos üzemmód,
de továbbra sem a motorfék az oka, hanem a humán erőforrás, aki képtelen a körülményeknek megfelelő finom szabályzásra.
"Érdekes, hogy ha bármelyik családtagom bekapcsolja a tempomatot akkor akár 100 km-en keresztül is tud adott tempót tartani, miközben még forgalom is van."
Ebben mi az érdekes? A tempomat egyetlen funkciója az, hogy tartsa a beállított tempót (na jó, az adaptív már nem megy neki az előtted haladónak, úgyhogy ez két funkció is lehet). Ha tudna kávét is főzni, na az érdekes lenne.
A villanyautó más tészta, de ott sem tekergetik az emberek folyamatosan a motorfék (visszatöltés) beállításait a szituációnak megfelelően.
A mienknél ez pl. jól el is van ásva a menüben. A fene se keresgéli menet közben.
Ott a "gázpedál", ha sok a motorfék, akkor a szükséges mértékben benyomod és már nem is lassul akkorát az autó.
Én már összezavarodtam, hogy most akkor mi van a motorfékkel... :)
De ha mondjuk menüből állítható lenne a motorfék (mint az elektromos járműveknél), akkor ha minimálisra vennéd a motorféket, akkor tovább gurulhatnál adott fokozatban, ahol ugye 0 a fogyasztás. Kisebb lassulások ugyanakkor kisebb gyorsulásokat is okoz, tehát ott is kell legyen üzemanyag megtakarításnak jelentkeznie.
Ezt úgy kell érteni, hogy szerintem a legtöbb ember (alapozom mondjuk a saját családomra), nem képes tartani egy adott tempót, pl autópályán 130 km/h az úgy néz ki, hogy felgyorsít 140-re, majd ott észreveszi, hogy sok, akkor elveszi a gázt, akkor lelassul 125-re, mindezt úgy, hogy nincs körülöttünk más jármű !!, csak pl a domborzati viszonyok változnak valamelyest vagy épp kanyar van, stb.
Ugyan ez egy nagy motorfék beállításnál lehet 140 km/h és 110km/h között lengene, mert amikor elveszi a gázt, akkor erőteljesebb a lassulás.., de lehet csak a ciklusok száma nőne meg.
Érdekes, hogy ha bármelyik családtagom bekapcsolja a tempomatot akkor akár 100 km-en keresztül is tud adott tempót tartani, miközben még forgalom is van.
Ahogy hallom (mert ugyan már vezettem elektromos autót, de nem állítgattam) az elektromos autóknál bizonyos beállítás mellett nem is nagyon használod a féket, mert a gázpedál (gyorsítópedál) önmagában elegendő, hogy az autóval megold a helyzetek 99%-t.
Tehát a nagy motorfék mellett valóban nem kopik a fék, viszont ott van rekuperáció, a fékezési energia egy része vissza kerül az akkuba, nem így egy ICE járműnél, ahol ha elégetted, az már vissza nem kerül a tankba..
Valószínüleg félreérthetően fogalmaztam, elnézést! Tehát a mondandóm nem arra irányult, hogy a gyorsváltósok fékje milyen gyorsan kopik és ez költséges. Ha elmegyek az Alpokba lényegtelen a technika kopása, költsége. Azt kívántam kifejezni, hogy az érzéketlen gyorsváltó miatt kevés a motorfék, ami (nálam) az élvezeti érték rovására megy.
Látványos példája, hogy amikor mentünk egy hegyeset valamelyik szerpentinen az előttem haladó LC többször vészvillogót villogtatott a nagy fékezések miatt, ahogy igyekezett előttem.
Mivel különbözőek vagyunk,máshogy motorozunk,használjuk a gépet,egyedül,utas,csomag,stb. Így nagyon sok verzió jön ki,hogy mikor kopik el a betét/tárcsa. Off: Honda oldalon van akinek közel 180eKm,gári tárcsák vannak még. Másnál már 100ekm alatt már cserélni kellett az elsőket.
Ui: Karasnába,tavaly 216eFt-ot mondtak az első tárcsákra. Nem tudom,hogy lehetne ezt kigazdálkodni. Ja,de. A fék a gyávák fegyvere. :D
Értem, de akkor úgy nézem, hogy ez még nagyon sokára lesz nálam, ami nem baj. Az egész ugye onnan indult, hogy a motorfék nem elég erős az LC-ken, ergo fékezni kell és attól a tárcsa is kopik.
Ezek szerint a gyár akkor mégis csak jól kalkulált, azaz érdemes volt kisebb motorfék - jelentős üzemanyag megtakarítás felé elvinni a dolgokat.
A féktárcsa ára is kijön, főleg, hogy annak tuti nem a betét elkopása az ideje. Mikor kell azt cserélni? Az enyémben 65e km-nél még semmi válla nincs elöl és még gyári.
Ahogy lényegében te es Bacus is írja: visszaváltáskor mielőtt lenyomom a váltókart, egészen enyhén adok egy kis gázt, hogy a valtón ne legyen terhelés. De - és ezt már korábban is megjegyeztem - ebben az esetben nincs is szükség tulajdonképpen a gyorsváltóra, mert nélküle is így vált vissza kuplung nélkül az ember. Én nem vagyok ebben nagy mágus, igy nekem mégis segít a gyorsváltó.
Gyorsítas közben még nem próbáltam visszaváltani.
Viszont tempomatos motor lévén nálam is működik, hogy a gáz elzárásánál tovább fordított gázkar oldja a tempomatot - de ezzel együtt használni visszaváltáskor a gyorsváltót, nos ezt ki fogom próbálni.
A fékbetét sokkal olcsóbb mint a benzin. A túl nagy motorfék a legtöbb motorosnál sokkal magasabb fogyasztást eredményez. Lehet a légolajos GS-k is tudtak volna 4-4,5 l körüli fogyasztást, ha nem ilyen a motorfék. (nagyon nincs tapasztalatom más GS-el, csak a sajátommal).
100 km-en 1 liter spórolás 500 forint, 1000 km-en 5000 forint, 25e km-en 125e forint, szemben a fékbetét árával, ami mennyi is?
Érdekes, hogy mindenki azt emeli ki, hogy visszaváltáskor milyen szépen röfög a motor. Ami pont annyira fontos,mint hogy az új AMG milyen klasszul durrog a Four Season parkolójából kifordulva, ami mint tudjuk a sportos vezetés fokmérője. Az hogy hová lett a motorfék nem kerül szóba. Barátom akivel együtt motorozunk az előző léghűtéses GS-en 60 ezer körül cserélte az első fékbetétet. Az újon 24 ezernél. Nem, nem felejtett el motorozni, nem húzza folyamatosan a kart.
Ehhez így nem is kell gyorsváltó !!! Én sokszor váltogattam más motorokon is lefele is és felfele is kuplung nélkül. A váltások akkor lehetségesek, amikor a váltó tehermentes, ez egy pillanat akkor amikor a gázt elengeded és a motor még nem motorfékez.
Felfele váltáskor ez ugye természetes, mert gyorsítasz, elveszed a gázt-váltasz. Lefele váltáskor motorfék üzemben vagy, ott először kell húzni egy kis gázt, amit el lehet engedni. Ez azért odafigyelést vagy nagy rutint feltételez, mert pl egy egy erősebb fékezéskor azért nem természetes, hogy te még gázt huzogatsz..
A gyorsváltó lényege, hogy ezt a tehermentesítést egy kis gyújtás megszakítással (és gázfröccsel ha kell) automatikusan teszi a motor, nem kell a csuklómozdulat.
Gyorsításkor (nálam 2-6e forudulat között) működik a legsimábban. Lassításkor a motor automatikusan adja ezeket a gázfröccsöket, szépen röfög is a moci és sokkal gyorsabban lehet visszaváltogatni, mint kuplungolva...nálam legalábbis tényleg csak rá kell egymás után taposni a pedálra, 1 mp alatt 2-3 fokozatot is vissza lehet váltani.
Amit szintén simán gondolkodás nélkül lehet csinálni, az a visszaváltás gyorsításkor. Azaz mondjuk 5. fokozatban gázt adsz, de elégedetlen vagy a gyorsítással, a gázkar elengedése nélkül lehet visszaváltani akár 2. fokozatig. Ilyenkor a váltásnál nálam érezhető egy finom rántás is, de látványosan meg is indul a motor..
Akinek tempomatja van, van egy speciális mikrokapcsoló az elzárt gázkar finom "tovább" tekerésénél, ezt bekapcsolt tempomatnál ki lehet próbálni, mert a gázkar visszatekerésél a kapcsoló kioldja a tempomatot. (a kuplung és a fék is, de annak nincs köze ehhez a kapcsolóhoz).
Na most a trükk a gyorsváltónál, hogy lefele váltáskor, lassításkor, ezt a kapcsolót aktiválva (azaz tovább visszatekerve a gázkart) egyértelműen még simább a visszaváltogatás akár alacsony fordulaton is. (lehet annak is van ilyen akinek nincs tempomat, de van gyorsváltó.)
Összefoglalva:
- a gázt húzva le és felfele is kell tudj váltani, nyilván fordulatszámtól függően, mert egy kiforgatott fokozatnál nem jó ötlet még visszaváltani :)
- stabil gáznál, alacsony fordulaton nem lehet felfele váltani, finoman gyorsítani kell és máris vált
- a gázt elengedve csak lefele lehet váltani, ezt a gázkar kapcsolójának aktiválásával lehet még simábbá tenni (főleg alacsonyabb fordulat számnál), ahogy váltasz vissza, egyre jobb lesz, mert a fordulatszám emelkedik a visszaváltásoknál.
- és amint írtam, nagyon erőszakos kigyorsításkor, mikor a fordulatszám (nálam legalábbis) elhagyja a 6-7e fordulatot, akkor néha nem tudok váltani, mert mintha ott már nem tudná elég hosszú időre tehermentesíteni a váltót ?!, ilyenkor vagy belekuplungolok, vagy csak picit visszaengedem a gázkart (de még mindig gyorsítok) és tudok váltani. Ez nálam egyébként ritka esemény, mert nem érzem szükségét ennyire kiforgatni a motort.
A zinternetről van, szóval csekkold, mielőtt kevertetsz:
"Latest update...... Cross-referenced the motorcycle colour code 944, BMW Dark Ferro Metallic, with a car code of 488. With this BMW code, my local paint guy was able to mix some up for me in cellulose Hopefully the end results will be worth all the research......"
A Yamahaánál gázfröccsel váltottam vissza (legalábbis azzal próbáltam), de a GS valamit kompenzál a gázon, ezért néha úgy érzem, dupla munka. Persze csak kuplungolásnál.
Gyorsváltó esetén mikor adsz gázt? Én azt tapasztaltam, az a ó, ha mondjuk már elég alacsony a fordulat, akkor kicsit gyorsítok, majd elengedem a gázt és taposom a váltót.
A Jawa 638asomon is volt ilyesmi, egyébkent teljesen mechanikus cucc. 2x tört el a kuplungkar, mind2 azon a részen, ahol fogadja a bowdent. Sokáig jártam vele úgy, hogy lábbal kuplungoltam - sőt a nagymotoros forgalmi vizsgát is igy tettem le, mert az első kuplungkar törés éppen a dunaújvárosi vizsgára menet történt a 6os úton Adonynál. Jól működött a dolog, de az elindulásnál azért oda kellett figyelni.
Anno , szegeden voltunk Pannónia találkozón...Mikor odaértünk , elszakadt a 20-ason a kuplung bowden :( Az nélkül jöttem haza a motorral , és valóban könnyebb volt váltani vele , mint a mostani Boxereken , evvel a "mineknevezzelekel" És ez igaz , az F800ST-re is . Mármint hogy simán lehet váltani , könnyen , kuplung nélkül . Az újabb , K16-osokról már ne is beszéljek :) Ezeken van igazán létjogosultsága , a gyorsváltónak . Mondom úgy , hogy az RS-en képtelen voltam használni azt az izét , a K16-oson meg oda sem kell figyelni , mert úgy műkszik , ahogy annak kell :) És nincsen neki nyűgje , hogy kis fordulat , nagy fordulat , felfelé-lefelé .... Ráadásnak a bakancsom orra sem akar kilyukadni a váltókartól .
Bármilyen boxernek tök jó hangja van visszaváltáskor, akkor is ha közben kuplungolsz.
Egy hétig küzdöttem spanyol szerpentineken ezzel a gyorsváltónak nevezett izével, a második napon feladtam, visszatértem a kuplungoláshoz, gázfröccshöz, ami számomra semmilyen nehézséget nem okoz. Durva az egész működése, csattog, akad, (számomra) zavaró. Akkora gázfröccsöket ad ami már rontja a féktávot (ez viszont zavart) nekem az szűrődött le, hogy ez csak egy kötelező extra manapság.
Akinek még mond valamit: a P20 sokkal jobban csinálta hetvenakárhányban ugyanezt.
Visszaváltásnál én is adok néha gázfröccsöt, olyankor úgy veszi mintha nem is volnának benne fogaskerekek. Tehát szoftveresen lehetne ezen még fejleszteni!
Amúgy meg tökjó hangja van a motornak a gázfröccsös visszaváltásoktól.