Keresés

Részletes keresés

Hevi57 Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3316
Sziasztok!

Jelentkezem én is egy kis beszámolóval a történésekről. Vasárnap Beregszásziék meghozták a zsalugátereket, meg a kerítésem faanyagát. A zsalugátereket fel is rakták kitámasztóval együtt. Megint lendített egy nagyot a ház kinézetén. Igaz jól rájuk sötétedett, de befejezték. A kerítésanyagot lehet alapozni, festeni és szerelni. Le lett burkolva a bejárat előtti lépcső és a hátsó terasz is. Be lett fejezve a kandalló és ki is próbáltuk. Igaz lett bent olyan büdös és füst, hogy jócskán szellőztetnünk kellett. Égett le a füstcsőről, meg a kandallóbetétről az olaj. De villám gyorsan jó meleget csinált bent. Ami hátráltatja a költözést az az, hogy még nincs átvéve a gázunk. Arra azért készüljetek, hogy ha nyílt égésterű gázkészüléketek (tűzhely) lesz, akkor elő fognak írni egy lyukat a falon, plusz kivezetett páraelszívót. Ez a lyuk úgy 30 eFt-be kerül. (mármint az a légelvezető műanyag darab amit be kell építeni.) Én jól felmérgeltem magam rajta, de kénytelen vagyok megvenni. (Legolcsóbban közvetlenül a gyártótól lehet beszerezni Pesten. Éljenek a vidékiek!!! :-o)
Tehát haladunk, haladunk, de ha összevetem a konkrét házépítéssel az volt 34 nap, azóta eltelt 60 nap. Na de remélem ez lesz a karácsonyi ajándék!

Vannak új fotók is itt

Jó munkát és tervezgetést mindenkinek!

Hevi
Nick983 Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3315

Szia !

Nem láttam az alapban a csatornacsöveket. Rosszul nem láttam, vagy vhogy máshogy fogod kivezetni?

István

Előzmény: WRC_555 (3314)
WRC_555 Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3314
Bizony! Egy sor zsalukővel.
Előzmény: Sanya_ (3312)
marecz Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3313

A fóliázással csak óvatosan és ügyesen! Mi is ezt tettük annak idején - de nem volt megfelelő méretű (kicsi volt) és nem tudtuk hézag-, illetve gyűrődésmentesen lefedni az alapot, ami miatt rosszabb lett, mintha nem csináltunk volna semmit... Befolyt a fólia alá a víz és a hólé, utána meg aztán még annyira sem tudott száradni, mint előtte, bezöldült, kész vegetáció nőtt ki és hasonlók :o) Úgyhogy az egészet megszüntettük, és utána teljesen jó volt: hideg volt az a tél, sok hóval, de könnyen le lehetett tolni róla.

Szóval, amit ebből ki szerettem volna hozni: a legjobb egy nagy darab, jó erős fólia vagy az az említett ponyva főleg (tényleg nem akkora tétel, vagy ha több darabból áll össze a takaró, akkor teljesen vízhatlanná érdemes tenni), viszont azt javasolnám - a saját hibánkból okulva - hogy ne csupán az alapra fektessétek rá, mert akkor nem lesz levegő alatta. Ez azért sem jó, mert a betonból azért távozik nedvesség a későbbiekben - még ha minimális is - és könnyen befülledhet. A legjobb talán, még ha kis lejtéssel is, de egy lapos gúlát formázni a ponyvából/fóliából - zsalukő és -deszka úgyis lesz pár.

További kellemes építkezést mindenkinek - és kevés bosszúságot! :o)

Előzmény: Garesz (3303)
Sanya_ Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3312
Nameg Te alappal együtt vetted a telket, ugye? Vagy legalábbis "félalappal" együtt. :-)
Előzmény: WRC_555 (3311)
WRC_555 Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3311

Nálam megvan, csak a kiszemelt kivitelező tervezőjének nem sikerült lerajzolnia:) :(

A gyártási tervhez alapvető, hogy szülessen egy alaprajz, amiből tovább lépnek. Na ezt nem sikerült eddig elkövetniük, amit nehezményezek, sőt kicsit nevetségesnek is tartok. De mivel láttam, hogy mit művelnek a fával - olyan pontossággal dolgoznak, hogy le a kalappal - ezért még családi (barátnői) tanácsra kicsit türelemmel vagyok. Elég nehezemre esik, amikor olyat kapok, hogy rajzon belül a méretsorok ütik egymást (matek hiba) bizonyos nyílászárók folyamatosan vándorolnak (statikailag lényegtelen a helyzetük, mélyen a helységeken belül vannak, sima oda nem figyelés az oka) stb...

Komoly módosítás nem lesz(tt), ezért lehetett megcsinálni az alapot nyugodtan.

Előzmény: Aga (3310)
Aga Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3310
ehh, nem ertelek... hogy epitesz alapot, ha meg nincs vegleges alaprajzod? Nalam ez a 2 dolog forditva tortent :) Amugy ha az idojaras engedi, meg iden rakerul a 2. reteg... 1-2 heten belul... merthogy szerdan indul az asatas, csutortokon meg mar le is lesz betonozva
Előzmény: WRC_555 (3309)
WRC_555 Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3309

Cseppet sem vagy lemaradva, mert még nem lett. Előrehaladott tárgyalások vannak, de szerződés még nincs. Eléggé nehézkesen haladnak a dolgok, lehet hogy más után kell majd nézni. Folyamatosan csúsznak a rajzokkal, és sorozatban rontják el őket. Bosszús vagyok rájuk, már kaptak egy hisztis levelet, ami után sűrű elnézéskérés volt, és egy hirtelen született majdnem hibátlan alaprajz. (5. próbálkozásra) Azóta viszont megint semmi, pénteken járt le a saját maguknak szabott határidejük.

Mivel elég specifikus az igényünk (kanadai kézi lesz) nem nagyon ugrálhatunk más felé, de lehet, hogy elölről kell majd kezdeni a kivitelező választást.

Kicsit off, de talán mégsem olyan nagyon. Ez jött most egy hirlevélben:

"Megvan az elvi építési engedély Atilla hun király fapalotájának újbóli felépítéséhez, a mai Tápiószentmárton területén, ahol az építmény egykor állt. A négymilliárd forintos beruházás alapkövét a jövő év közepén rakják le - közölte a terveket finanszírozó Attila-alapítvány kurátora.

Kocsi János elmondta: dokumentumok szerint a 400-tól 453-ig élt hun király egy ideig a mai Tápiószentmárton területén fából és kőből épült palotában lakott. Ez adta az ötletet az ősi építmény képzeletbeli másának valóra váltásához, s a tervezésre az alapítvány pályázatot írt ki. A nyertes Haide Tibor építész, aki 6 ezer négyzetméteres területre kívánja felépíteni, főként fából a palotát. Az elképzelés szerint 4, egyenként 28 méter magas torony díszíti majd a különleges épületet, hozzátartozik még egy trónterem, alatta 2800 négyzetméteres pince húzódik majd. Itt kiállítótermek, vendéglátóhelyek működnek majd. Egy időben 2 ezer látogatót fogadhat majd az időutazásra elkalauzoló építmény."

Fából azért ezt meg kell majd néznünk. Lesz kajálda is, akár lehetne majd itt is egy "topictali".

Előzmény: kriszbacsi73 (3308)
kriszbacsi73 Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3308
Hali,

lehet hogy kissé le vagyok maradva, de ki lett végül is a kivitelező?
A gumicsizma jól áll :))))
Előzmény: WRC_555 (3305)
WRC_555 Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3307

Hát akkor sokkal több is, mint 1 7...

Majd tavasszal versenyzünk:)))

Előzmény: Aga (3306)
Aga Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3306
Legalabb 1 het elonyod van :PPP Nalunk meg csak a labazat betonozasa jon... aztan ha az kesz, akkor megy korbe a zsaluko es jon ra a szerelobeton meg majd arra a szigeteles
Előzmény: WRC_555 (3305)
WRC_555 Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3305

Rendeltem egy 10x15m-es ponyvát

10.500 HUF nem pénz érte, és megmarad

A fóliát meg jó eséllyel el kéne dobni tavasszal, de nem is nagyon találtam ekkorát. Ami lett volna, az meg 130Ft/m2 (sacc 20e, és hol van az egy ponyvához)

A 10x15m beteríti egyben teraszostól az egészet.

Fagyásgátló nekem is lesz benne, meg az előző rétegben is volt.

Teszek fel két képet. Nagyon jó hangulatú betonozás után egy vidám kis kellősítés, aztán szintén meseszép ídőben a szigetelés.

Előzmény: Garesz (3303)
Aga Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3304
elvileg lesz a betonban ilyen kotesgyorsito meg fagyallo... (mixer beton) az meg par nap alatt megkot annyira, hogy nagy kart ne tegyen benne 1-1 -1, -2 fokos ejszaka es vasarnapig meg joidot igernek (tovabb nincs elorejelzesem) addig minden ejszakara +2-4 fokot igernek, szoval fagy az sehol. (globalis felmelegedes rulez)
Előzmény: WRC_555 (3298)
Garesz Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3303

Hali!

Akkor majd talán egyszer megnézzük személyesen! :-) Mármint az íves ablakok felett!

Biztos mindenre meglehet találni az optimális megoldást ez nem kérdés. De alap szabályokat akkor is bekell tartani. Mielőtt mi belekezdtünk láttam egy vágyak "netovábját" felvonultató projektet és egy a realitások között maradó és az kihasználó építést. A kettő tanulsága alapján mondtam le én is dolgokról, amelyekre lehet meglehetett volna találni az optimális megoldást de az sem lett volna az igazi. Vannak amit egy rönkház mellett elkötelezett építetőnek jobb inkább elfelejteni.

WRC!

Mindenképpen fedd majd le minimum fóliával télre az egész alapot!Idén már nem tud igazán kiszáradni és a fagyok nem fognak neki jót tenni!

Előzmény: marecz (3273)
Aga Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3302
nah, tettem fel képeket (visszamenőleg is :)
Aga Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3301
180 korul volt maga a tervezes, az engedelyeztetesre csak illetekbelyek meg ilyenek kellettek, tenyleg nem kentem meg senkit, maguktol dolgoztak ilyen gyorsan :)))
Előzmény: northys (3300)
northys Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3300

Jó lesz a blog :-))

Mennyibe volt az engedélyezési terv?

Mi még csak terveztetési fázisban járunk.

Köszi

Előzmény: Aga (3297)
Berger Enda Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3299

Sok sikert, ha kell vmi tanács, akármi, csak szólj!

/ Úgy tűnik ez a környék valóban telis tele lesz gerendaházzal! / Mixeresbeton érdről olcsón megoldható, bár ki tudja, lehet, hogy neked olcsóbb van (közelebbről). Nekem 9 ezer körül hozta a C12-est.

WRC_555 Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3298

Na hajrá Neked is!:))

Nem félsz az időjárástól? Mi csütörtökön nyomjuk az idei utolsó részletet (szigetelés védő beton) és már így sokan mondják, hogy nagyon kegyes hozzánk az idő...

Aga Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3297
nah, elkezdtuk... most az alap, aztan tavasszal a haz is rakerul. Fizikailag szerdan indul a projekt ugyhogy jomunkasember leven elkezdtem blogolni nektek :)

Bővebben itt: http://aga.swi.hu
Berger Enda Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3296
Egy dolgot fúrtam el: garázst nem építettünk az elején. Úgy gondoltam, a házra kell koncentrálni. Most terveztetem a garázst, és valamikor csináljuk (ahogy a szerszámost is)

A túlnyúlás valóban befejezetté teszi a házat, ezen spórolni vétek (és nem is drága). Mi is terméskövezzük a lábazatot, a kő már megvan, de már csak tavasszal lesz felrakva. Az eresz piros aluminium, arról is teszek majd képet, sztem nagyon jól megy a házhoz.
Előzmény: marecz (3294)
northys Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3295

Sziasztok,

Angolul értőknek, akiket mélyebben érdekel rönk és gerendaház építési tanácsadó, kandallóépítéssel, gépészetszereléssel stb. az szerintem nézzen bele. Nekem nagyon bejött: (kb 20 Mbyte) Link

marecz Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3294

Aranyos a házikó! Érezzétek benne sokáig jól magatokat!

WRC-nek is igaza van, de sztem még esztétikailag is szebb egy rendesen túlnyúló tető, mint egy csak falig tartó vicc :o) Az olyan, mint a németjuhász farok nélkül. Ugyanez a véleményem a lábazatról is - egy ízlésesen (akár terméskővel, mint nálunk, akár másként) leburkolt magas alap nagyon jól mutat a fafalak alatt! Milyen ereszt választottatok?

Hát, Enda, nem aggódom amiatt, hogy nem lesznek terveid a későbbiekben... Hajrá! Addig én is nekiállok frissíteni a képanyagot :o)

Előzmény: Berger Enda (3291)
opossum Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3293

Szia!

Elnézést az offért.

Mennyibe került eddig kivitelezni házad? Mert nagyon bejön! :)

Üdv, és további szép napot!

Előzmény: Berger Enda (3291)
WRC_555 Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3292

Ja, igen. A tetőkinyúlás csökkentését elfelejtettem nem javasolni. Védi a fát az esőtől, naptól, valamint növeli a tetőtér hasznos területét is.

Én óvakodtam az oromfalaktól is, azok teljesen védtelenek az időjárással szemben.

Berger Enda Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3291
Egyetértek a szélsőséges időjárásra tervezett dolgokkal, ezen nem szabad spórolni, ill. sajnos ezek manapság már nem csak 50 évente jönnek. Ezért döntöttünk mi is a minimális 25-30 cm magas alap helyett plusz egy sor zsalukő mellett, így a legalacsonyabb ponton 50 cm, a másik oldalon 100 cm. Szintén emiatt (is) növeltük a tető túlnyúlást (tenksz ögen Jamie)(nyári melegek - üvegházhatás), és a zsindely helyett cserép mellett voksoltunk.

Amit még szeretnék 1 éven belül megoldani: a szeles észak-nyugati oldalon a belépő teraszt valahogy zárt(abbá) tenni, mivel a egyhatvanas plusztető ellenére fo$ időben az eső a bejárati ajtóig elmegy, és a kinthagyott papucsokat is eláztatja.

/A kép már régi, azóta teraszt burkoltunk, ereszünk van, és a festés komplett/ Kellene frissíteni a képállományt...
Előzmény: marecz (3290)
marecz Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3290

Nick!

Nálunk hatalmas víznyelő van a garázsajtó előtt, a lejáró teljes szélességében (több mint 5 méter hosszú), kb. 50-60 centi széles és ugyanennyi mély. A vasrácsok összesen majdnem fél tonnát nyomnak, amiket rátettünk :o) A lényeg, hogy ha a pince mellett döntesz, mindenképp védd az esetlegesen lezúduló víztől - például a sok növény is segít, és még szép is! Valóban drágítja az építkezést, de később fog hiányozni egy "hely, ahová jó lenne mindent elpakolni".

Vízelvezetőből nem nagy plusz kiadás nagyobbat csinálni, mint az "elég az ide" jellegű javaslatok szerinti - viszont elég, ha egyszer gondolja másképp az idő a lehullott csapadék mennyiségét, mint a statisztikák... Ezt az egyet legalább ne "használatra" tervezd és alakítsd ki, hanem a legszélsőségesebb helyzetben előforduló állapothoz képest még egy egységnyivel nagyobbra.

További kellemes tervezgetést!

Előzmény: WRC_555 (3288)
marecz Creative Commons License 2006.11.30 0 0 3289

Jaj, de jó írásban viszontlátni ugyanazokat az élményeket, amelyeket mi is átéltünk a beköltözéskor! Detto ugyanezek jutnak nekem is eszembe! Tök jó :o)

Tényleg üdv a "klubban", csak hogy klasszikust idézzek :o)

Emlékszem, az első, még minden nélkül, a mostani ágybetéten itt töltött éjszakán arra riadtam, hogy valaki "tankkal akar behatolni a házikóba a falakon keresztül" - nagyon megijedtem, nem tudtam mi az. Lerohantam a földszintre, aztán láttuk, hogy tankok sehol, csak mocorog a házikó :o)

A termo általában 15-17 fokra van állítva (ha fázós vendég jön, és 20-ra vesszük, az már sok is nekem pólóban is :o), de mindig többet érzünk és többet is mutat a hőmérő - persze a "nagy maci", a cserépkályha azért rendesen besegít. Az 58 nm-es lakótelepi lakásban, ahol az utcát fűtöttük a konvektornak nevezett nagyszerű találmánnyal, szinte akkora volt a gázszámlánk, mint itt, a több mint háromszor (!) akkora alapterületen, a felfűtendő légköbméterről meg aztán nem is beszélve. És még a szigetelés sem teljesen százas!

A lakótelepen a lábunk télen sokszor fázott, pláne, hogy a földszinten laktunk, a lépcsőház bejárati ajtaja mellett, alattunk meg a nem éppen leszigetelt pince volt... A padló és a plafon közelében mért hőmérsékletet között 10 fok különbség volt! Na, itt ez ismeretlen :)

Úgyhogy élvezd minden pillanatát az új életednek - mert majd meglátod, valóban új életnek fogod érezni, ahogy sokszor hitetlenkedve fogsz, fogtok örülni a szép sorban felfedezett különlegességeknek!

BMW7er, nincsenek elfeledve a képek, csak megint álmos vagyok kikeresni... Türelem :o)

Előzmény: Triumphator (3286)
WRC_555 Creative Commons License 2006.11.30 0 0 3288

Szia!

Hát én biztos, hogy a pincés megoldást erőltetném. Már korábban többször írtam - nagyon megutáltam a lépcsőzést.

A 10-20% lehet akár 30 is. (amennyire én láttam, bár a fentiekből kiderülhet, hogy nagy gonddal azokat a részeket nem elemeztem:))

Sok agyagos helyen van pince, biztos van rá jó megoldás.

Előzmény: Nick983 (3284)
Berger Enda Creative Commons License 2006.11.30 0 0 3287
Na!!! Isten hozott a "klubban" sok örömet kívánok a házhoz!!! Én 22 fokban pólóban üldögélek. Pakolászáshoz (testmozgás)szerintem a 19 is elég (nomeg az alváshoz)

hajrá!
Előzmény: Triumphator (3286)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!