Keresés

Részletes keresés

pert2 Creative Commons License 2019.01.07 0 0 785

En beernem kilencvennel.is, amibol legalabb nyolcvanotot igazan elnek.

Előzmény: ghepard (784)
ghepard Creative Commons License 2019.01.07 0 0 784

Hát ez van/volt. Próbálkozzunk azt a 150-et elérni nem csalással és lehetőleg úgy, hogy végig úgy ahogy működőképesek maradjunk - ne legyen kiábrándítóan fájós és szomorú az utolsó szakasz se. 

Előzmény: pert2 (783)
pert2 Creative Commons License 2019.01.07 0 0 783

A hatvanas evekbenngruziaban tobb 150 ev koruli ember elt papirilag, ok meg az orosz elfoglalas meg az anyakonyvezes elott szulettek. Azota mar nincsenek 150 eves gruzok. Persze ellenkezo pelda is akad, az algoltanarnom anyakonyvei elvesztek a haboruban, ezert aztan bemondasra tiz evvel fiatalabb lett a sajat huganal. Szvsz kb az egyetlen regisztralt idos a szazhuszonevesen meghalt japan ferfi, akinek meg iskolai adatai fenykepe meg utana folyamatos nyilvantartasa volt hala a japan precizitasnak. Egyebkent a sazoteves keruletinrekorder szmszedokat nezve o is csak kilencven eves koraig eltvigazabol, utana mar csak vegetalt vakon es suketen. 

Előzmény: ghepard (780)
ghepard Creative Commons License 2019.01.07 0 0 782

Már az első idei hét meghozta az alaphangot az idei évre. Ebből látni vélem, hogy jobb állapotban lehetek, mint tavaly. Mérek egypár dolgot és kettőben máris jobb vagyok, mint tavaly.

 

Az egyik a havi teljesítményem gerelltel helyből A tavalyi jabuári pont 48 méter volt. Tegnap pedig 49.35 sikerült, pedig sokkal rosszabbak voltak a körülmények, mint tavaly ilyenkor - akkor egész meleg volt, most havazni kezdett és fagyott is.

 

A másik dolog egy nehéz és veszélyes gyakorlat - amiből 68 ismétlés (körforgás) sikerült egyetlen belégzéssel - tavaly 60-on álltam, ezt decemberben értem el. Mindkét kezemben kb 5 kilós vaskorong van, alig tudom átérni az ujjaimmal - ezekkel próbálok kb úgy mozogni (állva) gyorsan, mintha hártafelé úsznék. Ha összeütöm magam előtt, hát akkor az ujjaim csúnyán is végezhetik, no meg ki is csúszhatnak a kezeimből, az meg nem tenne jót a helyiségben. A dolgot nehezíti, hogy nem ez az első gyakorlat, hanem a 9. S ebből a 9-ből 3 szintén nagyon nehéz, mert akkor 20 kilós súllyal dolgozom.

 

Csak ez a gyakorlat olyan, melyben a végletekig megyek és kb 30 mp-ig tart. A többi csak 3-4 ismétlés. Így már az összes tarthat olyan 90 mp-ig is, mert az az egy húzza fel az időt. 

ghepard Creative Commons License 2019.01.07 0 1 781

Egy adott sebesség felett a levegő is olyan mint a beton, még a legfelső legritkább is - ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen sebességgel és szögben érkezik az űrhajó vissza. Ha nagy szögben, akkor ugyebár visszapattan, mintha falnak ment volna - ha kisebben a kelleténél, akkor meg brutálisan is felmelegedhet. Egyik is másik is végzetes lehet.

Előzmény: Törölt nick (778)
ghepard Creative Commons License 2019.01.07 0 0 780

Így biztos nem, hisz csak a papíron lesz - a valóságban nem. 

Előzmény: pert2 (777)
Régikarak Creative Commons License 2019.01.06 0 1 779

Próbálj meg toronyugrásból/szikláról való ugrásból nem nyújtott karra/fejre vagy talpra érkezni, hanem hasra....ha túléled szerencsés vagy! Aki kisebb magasságból is rontott már el hosszú fejest, az tapasztalta, hogy milyenérzés...

Előzmény: Törölt nick (778)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 0 0 778

a közegellenállásnak van a lineáris és négyzetes tagja a sebesség függvényében.

minél gyorsabban próbálsz a víz alá nyomni egy tárgyat, annál nagyobb erőt kell kifejteni.

egy adott sebesség felett a víz már szinte szilárd anyagnak tekinthető.

Előzmény: emem (773)
pert2 Creative Commons License 2019.01.04 0 0 777

Konnyen elhetunk akar 120 evig is. Mint most kiderult, a legidosebben meghalt oregasszony nem o volt, hanam a harminc evvel fiatalabb lanya, aki az orokosodesi ado elkerulese vegett atvette anyja szemelyazonossagat. Ily modon akar otszaz evig is elhetunk:-)

ghepard Creative Commons License 2019.01.04 0 1 776

Persze, vannak. De az az esetleges vízbenlétünk a jövő zenéje. Ha lesz meghódítási kényszer, akkor felgyorsulnak biztos a kutatások és jönnek az eredmények is.

Előzmény: Régikarak (775)
Régikarak Creative Commons License 2019.01.04 0 1 775

Ja, ha  a légzésnek nem lennének szigorúan megszabott feltételei! Minden a gázok közlekedési törvényei alapján (Gay-Lussac, stb), a nyomáskülönbségek kiegyenlitése szerint. . DE ez csak a légkörben felhasználható, a vízben pl. már nem, mivel a légkörben a N 79, az O2 20,3 és a CO2 0,3%-a állandó, míg a vízben annak hőmérsékletétől függő! (a N nem is oldódik benne). 

Előzmény: ghepard (767)
ghepard Creative Commons License 2019.01.04 0 0 774

:)

 

nagyon sajnálom, de gondolom túlélted. Hát kb ugyanazt írtam, csak más szavakkal. Ja, akkor fogja a tappancsaival a levegőt és gyors futás közben belenyomja a vízbe  - ügyes nemigaz. A lábai azért jócskán belemerülnek a vízbe s még oldalirányba is mozgatnia kell a víz alatt, hogy ne boruljon oldalra. Persze, a ragadozók elől is kisegíti, no meg a zsákmány megszerzését is megkönnyíti. Igen, ahhoz hogy a vízen futni tudjon, nagyon gyorsan kell futnia - és igen, úszni is nagyon jól tud, azt tudta minden valószínűség szerint hamarébb. Jó eséllyel az úszásnál is segítik a speciális bevonatú/kialakítású tappancsai. Ha már észreveszi vízen futás közben, hogy felreppen a pillangó, akkor lassít és aztán már úszva megy ki a partra.

Előzmény: emem (773)
emem Creative Commons License 2019.01.03 0 0 773

"ehhez tud vízben levegőt képezni"

óbakker, ez fájt!

a valóság kicsit prózaibb:

"Simon Blakeney, a BBC producere, aki részt vett a forgatáson a BBC News-nak elmondta: a gyík olyan gyorsan szalad, hogy buborékokat hoz létre, ahogy a lába a vízbe csapódik, majd ezekről a buborékokról rugaszkodik tovább, mielőtt elpattannának. A gyíknak muszáj nagyon gyorsan futnia, különben nem tudna kiemelkedni a víz felszínéről. Vízbe ugyan ekkor sem fulladna, mert kitűnően úszik, viszont így kisebb eséllyel menekülhetne el a ragadozók elől.

A gyík hosszú, vékony lábujjait alulról különleges pikkelyek fedik, amelyek segítik a légbuborékok kialakulását. A kutatók korábban megállapították, hogy a baziliszkuszok jelentős oldalirányú erőket is létrehoznak, miközben öles léptekkel szaladnak. Ezek az erők segítenek abban, hogy fölegyenesedve maradjanak."

Előzmény: ghepard (772)
ghepard Creative Commons License 2019.01.03 0 0 772

ezt a hsz-t tegnap nem is láttam. Hát igen, abban rengeteg van. Olyannyira, hogy talán még motorokat is lehet tisztítani vele - olcsóbb is mint más erre a célra használt kemikáliák.

 

De például van egy gyíkféle (Jézusgyíknak is nevezik), amely tud vízen futni - s mint kiderült, ehhez tud vízben levegőt képezni, ami már annyi többletfelhajtóerőt generál - hogy futni tud a vízen és így el tudja kapni a mocsár fűcsomóin pihenő lepkéket is (nincs idejük elrepülni). Sokáig rejtély volt, hogy ez hogy sikerül neki, gyorskamerák felvételeiből aztán hogy kiderült. A tappancsain finom sűrű domborzatok vannak, amik nagyon felgyorsítják az áramlást, talán növekszik a hőmérséklet is, meg elektromosság is keletkezik emiatt - ez meg azt eredményezi, hogy tetemes mennyiségű levegő szabadul ki a vízből, ami felfelé nyomja a tappancsait. 

Előzmény: Törölt nick (763)
ghepard Creative Commons License 2019.01.03 0 1 771

Más minden emberi tevékenység (vagy annak eredménye) is zavarja a tengeri állatokat. No meg nemcsak a tengeriekét. De ha nem lesz már elég hely a szárazföldön, a víz sokkal hamarébb és olcsóbban is meghódítható - mint mondjuk a Mars.

Előzmény: Törölt nick (769)
ghepard Creative Commons License 2019.01.03 0 1 770

A teló meg lesz oldva és a száguldás is, persze nem az ismert autóval.

Előzmény: jogértelmező (768)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.02 0 0 769

"vízben nehéz okostelefonálni"

 

a tengeralattjárók ultrahanggal kommunikálnak. zavarja is a bálnákat rendesen.

Előzmény: jogértelmező (768)
jogértelmező Creative Commons License 2019.01.02 0 0 768

" a Földön nagyon sok a víz és az a közeg egyszer még az otthonunk is lehet - mint valamikor réges régen."

 

Ez nagyon romantikus, de vízben nehéz okostelefonálni és autóval száguldozni.

Előzmény: ghepard (767)
ghepard Creative Commons License 2019.01.02 0 0 767

nem kellene folyadékot lélegezni, hisz abból az anyagból valamilyen eljárással a víz alatt kinyerhető nagyon gyorsan a tárolt oxigént és egy csövön át máris lélegezheti az ember a víz alatt. Már nem emlékszem pontosan, de meghökkentően kis mennyiség is hogy elég lesz nagyon hosszú időre a víz alatt. Nem tudom, de a Földön nagyon sok a víz és az a közeg egyszer még az otthonunk is lehet - mint valamikor réges régen.

 

 

Előzmény: emem (765)
methylcytosine Creative Commons License 2019.01.02 0 0 766

Elvileg lehetséges, gyakorlatilag nagyon  kicsi a hatékonysága, mert még ismeretlen a visszaprogramozás folyamata. De a lényeg az, hogy elvileg lehetséges. 1938ban pl még éppen csak felismerték a maghasadás elméleti mivoltát, gyakorlatban nagyon kis hatékonysággal ment a dolog, 45ben már robbant a bomba.

Tehát ez azt jelenti, hogy adott a modell, kisérletezni kell vele, megismerni a folyamatot.

Legérdekesebb kérdés, hogy a sejt belső órájának megfiatalitása és a biológiai fejlődési program szétválasztható-e.

Ugyanis mind a megtermékenyitésnél, mind az SCNT klónozásnál, mind az IPSC visszaprogramozásnál tkb zigóta állapotba jut vissza a sejt, nemcsak a kora lesz 0 év, de robbanásszerüen megindul egy új organizmus kialakulása is. Egyfajta unzippelés szerü folyamat ez. Szóval a kérdés az, hogy lehet e mozgatni a sejt óráját, anélkül, hogy megindulna az unzippelés.

 

Vannak erre mutató eredmények, de sajnos nincs független reprodukálás még nem nagyon van, szóval lehet artifact vagy kamu

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867416316646

 

Előzmény: Régikarak (755)
emem Creative Commons License 2019.01.02 0 0 765

"az nagy valószínűséggel nem víz volt."

biztos, hogy nem víz volt.

"ami rendkívül sok oxigént tud megkötni - ez pedig nagyon megkönnyítheti a búvárkodást."

ez valóban így van, viszont ez önmagában egyáltalán nem könnyíti meg a bűvárkodást, ugyanis egyrészt baromi nagy sokk lenne egy felnőtt számára folyadékot belélegezni, másrészt a gázcsere kivitelezhetetlen lenne valamilyen kisegítő megoldás (pl. mesterséges kopoltyú) nékül.

"Bár a vízben is sok az oxigén, csak hogyan nyerjük ki a víz alatt "

a belélegzett gáz tárolása, szállítása sokkal kisebb probléma a mélységi merülés során, mint a fellépő jelenségek miatt bekövetkező károsodások.



Előzmény: ghepard (762)
ghepard Creative Commons License 2019.01.02 0 0 764

Mindenkinek boldog új esztendőt. A régi elmúlt és nekem így végződött a teljesítmény szempontjából (gerely):

 

Ez minden korosztály összehasonlítása. Ez azért lehetséges, mert a nemzetközi atlétikai szövetség bevezette az ún korszorzókat (vagy évszorzókat) - ezért versenyezhet egymással idősebb, fiatalabb. Ez az ábra azt mutatja, hogy hogy állnak az egyes korosztályok és hogy állok én. A világ és országos csúcsokból le van vonva az amit hozzátettek nekifutással és be van szorozva a korszorzóval. Nálam ez a korszorzó tavaly 1.5985 volt (az idén már 1.6350 lesz), tehát úgy jött ki a 80.88 méter, hogy az én 50.60 méteres teljesítményemet helyből beszoroztam a 1.5985-ös korszorzóval. Most kb 27%-al vagyok a világ legjobbjai felett. Ha esetlkeg el tudnám érni, hogy 44%-al legyek felettük, akkor helyből is meg tudnám dobni a világcsúcsot, amit nekifutással értek el. Ez a cél, persze idén ez nem valószínű, de tervem van már rá, hogy hogyan érjem, ezt el. Pár éve azt hittem, ez lehetetlen - ma egész reálisnak néz ki. Ha esetleg elérem, akkor az már kb 146 évre fog mutatni. Ez az ábra nagyon motiválólag hat, nem kell más, csak fejjebb strófolni a piros oszlopot (jobb kéz, a kék oszlop a bal kezem) - persze az elsődleges cél az, hogy ne nyírjam ki magam. Idénre az a cél,. hogy túlszárnyaljam azt a bizonyos 50.60 métert jobb kézzel és 44 métert bal kézzel. Majd meglátjuk sikerül e javulni a 8. évben is egymás után.

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.02 0 0 763

"hogyan nyerjük ki a víz alatt - szerintem gyors mozgással lehetne s így semmit se kellene levinni"

 

rázd fel a kólát, kijön belőle a szénsav gáz.

(a tonik viszont alattomos, csak óvatosan szabad kinyitni.)

vegyész ismerősöm szerint a kóla meglepően sok széndioxidot képes oldani. többi üdítőital gyártók is próbálkoztak, de a nyomába sem érnek. persze azt nem javasolnám, hogy a tüdőben szénsavmentes kólával kellene megkötni a vérből távozó szénsavat.

Előzmény: ghepard (762)
ghepard Creative Commons License 2019.01.02 0 0 762

Hát mint emem is linkelte, az nagy valószínűséggel nem víz volt. A bálnáknak ez nem sikerül, pedig több millió évük volt rá - akkor az egérnek se nagyon pár mp alatt. Egyébként nemrég láttam azt hiszem a Discovery Sciencen, hogy egy dán (ha jól emlékszem) kutató kisérletezik valamilyen ásvánnyal (vagy mivel) ami rendkívül sok oxigént tud megkötni - ez pedig nagyon megkönnyítheti a búvárkodást. Bár a vízben is sok az oxigén, csak hogyan nyerjük ki a víz alatt - szerintem gyors mozgással lehetne s így semmit se kellene levinni (már oxigént), csak valami kis ketyere nyerné a vízből, amit aztán már lélegezhet az ember. Persze a ketyere meg energiát fogyasztana - ami megint nehezíti a dolgot.

Előzmény: Törölt nick (760)
emem Creative Commons License 2019.01.02 0 1 761
Előzmény: Törölt nick (760)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.02 0 0 760

boldog újévet!

 

láttam olyan ismeretterjesztőt, hogy a fehéregér víz alatt tudott lélegezni. ez mennyire kamu?

talán mégsem víz volt, hanem valami másfajta folyadék. nem emlékszem pontosan.

Előzmény: ghepard (759)
ghepard Creative Commons License 2019.01.02 0 0 759

Nincs benne semmi trükk, sokat gyakorolják minden nap, a génjeik módosulnak, továbbadják, azok megint csak gyakorlonak és egyre jobbak lesznek stb. 

 

Hát vezetnek világcsúcsokat is és ezeket a kisérleteket víz alatt kell végrehajtani (hogy az ember ne tudjon csalni) - legalábbis a fejnek víz alatt kell lennie. De talán az egész test vízben van. Ha normális levegőt szívnak előtte, akkor valami 11 perc körül van a világcsúcs. Ha a kisérlet előtt az ember 30 percig edzhet 100%-os oxigénnel, akkor a világcsúcs 22 perc felett van valahol. Ez döbbenetesen sok. 

 

A kérdés az, hogy mélyebben mennyit bírna ki. Mondjuk olyan 100 méter mélységben  nagy a nyomás, alacsony a hőmérséklet és a pulzus lecsökken talán 6-ra percenként - így az egész anyagcsere nagyon kicsi lehetne, ami miatt ki tudja mennyit bírna ki ott az ember. A bálna mikor kezdte a teljes vízi életét (hogy vízilovakból alakultak ki), kb 5-6 percet bírhatott ki a víz alatt, most hogy akár 40 percet is víz alatt vannak és mikor feljönnek elég nekik egyetlen belégzés és merülhetnek újból alá, még jó mélyre is. 

Előzmény: bakibaby (742)
ghepard Creative Commons License 2019.01.02 0 0 758

Ez is szerintem inkább gyakorlat kérdése. Én most 66 és fél éves és kb 100 kilós vagyok, de kb 5 és fél perc körül bírnám légzés nélkül. Mikor 73 kilós és 30 körül voltam, akkor 2 perc 57 másodpercig bírtam. Erre emlékszem, mert fogadtam a srácokkal 3 sörben, hogy libírom 3 percig. Elvesztettem, nem kellett sok - pedig egy kicsit készültem is rá. Most azért sokkal de sokkal többet gyakorlom a légzést, a nemlégzés, a nagvon gyors légzést (akár 7-8 ki/belégzés egyetlen mp alatt) és a nagyon lassú (akár másfél perces ciklusok) légzést is.

Előzmény: pert2 (740)
ghepard Creative Commons License 2019.01.02 0 0 757

Persze, a sok gyakorlástól. Ezt nap mint nap csinálják és a test alkalmazkodik, hogy tovább bírja, lejjebb mehessen stb. Még a látásuk is jobb lehet víz alatt mint az átlag embernek - hisz ehhez is alkalmazkodik a szem. Megtudják idővel csinálni azt, hogy kisebbre nyitják (vagy inkább nem engedik tágabbra nyílni) a pupillát és így sokkla élesebben látnak vízben. Ezt mondjuk én is meg tudom csinálni, nem is kell víz alá mennem - így máris élesebben lát az ember, sokkal élesebben. Persze mondjuk sötétben ez nem jó stratégia, ott más kell. 

Előzmény: Régikarak (739)
Régikarak Creative Commons License 2018.12.31 0 1 756

Amúgy, költői kérdésként: mi a fenének kellene klónozni egy  fiatal, még fejlődésben levő élőlényt? Klónozza az önmagát szaporodással! Mikor a klónozás gondolata felmerül, akkor mindig egy már a kiváló tulajdonságait/vagy a kedvelteket bizonyító idősebb egyedről van szó! No, pont már nála nem igen működök az óra visszaállítás sem! A kihalt állatokat (pl. a mamutot) klónozni akarók esetében meg kiderült, hogy bármennyire is jól konzerváltak a megtalált maradványok, a DNS-sük annyira töredezett, hogy nem megy a rendbetételük! Legfeljebb géneket lehet kiemelni belőlük és azokat beültetni elefánt DNS-be. 

Előzmény: methylcytosine (754)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!