Hány éves (évesnél öregebb) képek kerülhetnek ebbe a topikba, melyek számítanak anno-nak? Nem találtam a topik leírásban.
(A negatívjaim nézegetve előkerült egy képem az Üllői úti erkélyemről Helmut Schmitt 1979-es budapesti látogatásáról, melyet az út másik oldalán álló rendőr élénk érdeklődése közepette készítettem.)
'89-es képeim (linkje) jöhet? Ha nem, húzok a Kávézónába.
Egészen kiskoromban apám gyakran emlegetett egy "Vlagyimir" nevű festőt a házban. Talán az első vagy a második emeleten lakott. Magára az emberre nem emlékszem, az öregem szerint "érdekes" képeket festett, rajzolt. Lehet, hogy megegyezett ezzel a festővel?
Lehet, hogy ez a híd előtt nézett ki úgy, mint a keresett képen látható.
Ha itt, az Ördögárok hídnál a Széphalom utcában visszafelé feltekintünk, akkor a Nagyhíd villamosmegállónak nagyon ehhez a keresett hídéhoz hasonló a korlátja ma is.
No, megint elakadtam, ha valaki tud, kérem, segítsen! :-)
Tárgy: Angyalföld, Lehel utcai villamos
Kora gyerekkori emlékeimtől él bennem az utca közepén közlekedő villamos látványa, éppen ezért lepett meg egy 1960-as dátumozású Fortepan-kép, ahol a Dózsa György út kereszteződésében a sínek az út szélén mennek. Mivel "eszmélésemet" úgy 1965 körülre teszem (ekkortól jártam óvodába innen, a D.Gy. út 140-ből a Vörösmarty térre, trolival, milfav-val; na persze nem egyedül még) és határozottan emlékszem, hogy akkor már középen voltak a vágányok, keresésbe kezdtem. Összesen egy 1963 májusi Esti Hírlap újságcikket találtam a témában, amely szerint "az év folyamán felújítják az angyalföldi Lehel utcát az Élmunkás tér és a Róbert Károly körút között, és a villamossíneket is az út közepére helyezik."
Egy 1963 októberi fentrol.hu képen pedig már jól kivehetően az út közepén mennek a sínek, ugyanebben a kereszteződésben látszanak a megállók járdaszigetei is. (Egy pótkocsis troli is "befigyel" a kereszteződést éppen elhagyva a Szabolcs utca irányába, ami azért lényeges számomra, mert mindig a pótkocsi "jobb-egyben" utaztunk a Hősök teréig...)
A kérdésem tehát: ténylegesen mikor lett kész a középre helyezés ezen a szakaszon - az már emlékem, hogy a Róbert Károly körút előtt közvetlenül kanyarodik vissza a sín az út szélére. (Lehetőleg hónapra pontos dátum kellene legalább...)
talán azzal a pontosítással, hogy a patak vonala úgy tűnik a későbbi tornateremtől délre ment és ott fordult, ahogy a képen is, azaz ez a korlát a zöld korlátig egy híd maradványa. S akkor a képen a Máriaremetei út 73 telek sarkát látjuk.
Kb. itt lehetett a még nyitott árok, az iskola tornaterme a patak elvezetése után épült. Mi a Zsíroshegyi út 16- ban laktunk, nálunk már föld alatt volt a patak vagy20-25 éve.
Szerintem lehetett a híd Pesthidegkúton, a Nagyrét utcában, az Ördögárok utca és a Remetekertvárosi iskola között, háttérben a Torda utcai kőfejtővel (tetején a Bátori László utca) A patakot a nyolcvanas években Nagyrét utcánál kivezették a magántelkekről és járható méretű csatornába rejtették az Ördögárok utca burkolata alá, átvezetve a Hidegkúti út alatt és a Rezeda utca vége közelében újra nyitott árokban folyik az "Akadémia" PR parkoló nyugati széléig.
Azért sem lehet, mert az Ördög-ároknak ott pár évvel ezelőttig megvolt a régi hídja, és az egy közönséges acél gerendahíd volt. Olyan, mint amilyen a Pénzügyőr pályánál még mindig megvan. De a Google StreetView még őrzi az eredeti képét is.
Egy fortepan kép kifogott rajtam, olyan Körönd vagy Liszt Ferenc tér szerű, egy tér vagy széles út mellett valamilyen terasz (?), egyformára nyírt díszfákkal...
A szerzőből következően szinte biztosan Budapest és nagy valószínűséggel az I. vh. idején.
Itt sokan ismerik a régi Budapestet nagyon jól; reménykedem, hogy lenne ötletetek a helyszínre.
Ez de jó, bennem is felmerült, hogy a plakátokon levő filmek alapján a legcélszerűbb beazonosítani az időpontot, de aztán valahogy eltekintettem a keresgéléstől...