Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2011.01.12 0 0 17092

Külterületre egész biztosan nem érvényes.

Szerintem belterületen is csak ipari mennyiségnél, egyébként baromság.

Előzmény: Törölt nick (17083)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.12 0 0 17091

A trágya teljesen érthető: a trágyalé szennyezheti a természetes vizeket. Azokon a helyen, ahol nagyobb mennyiségben termelődik, ld. állattenyésztő telepek, kötelező a trágyatároló, és a csurgalék-elvezetés (és figyelőkút). Feltételezem, hogy nálatok a magánházaknál azért ez a szabály, mert olyanok a föld alatti természetes vizek, hogy már ilyen kis mennyiség is szennyezhet. 

Senki sem akarna trágyaleves kútvizet...

Előzmény: Törölt nick (17083)
atandi Creative Commons License 2011.01.11 0 0 17090

MIvel nekünk lábon álló nyúlketrecek vannak, azok alá gondoltam majd betenni a kotlóst(ez az egyik kennelben van, zárható, rácsos, a csibéknek meg majd sűrűbb rácsot teszünk rá, vagy vmi hálót)

DE nagyon tetszik a tollasban karibaba mobil csibelegeltetője!  Olyat eszkábálni kellene!:)

Előzmény: inmi (17087)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.11 0 0 17089

Miért ne kaphatnák? :) Persze a moníliától vastagon penészes barackot nem célszerű nekik adni, de mittudomén a varasodásos almalevéltől semmi bajuk sem lesz.

Előzmény: atandi (17086)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.11 0 0 17088

Miért ne kaphatnák? :) Persze a moníliától vastagon penészes barackot nem célszerű nekik adni, de mittudomén a varasodásos almalevéltől semmi bajuk sem lesz.

Előzmény: atandi (17086)
inmi Creative Commons License 2011.01.11 0 0 17087

Éppen szétnéztem, milyen állatot tarthatnék még, mert van egy üres ólam, de aztán elvetettem a kérdést: az üres ólba bekerülnek a kotlók a csibékkel és nem ver a víz, hogy megeszi a kutya, elveri a jég és társai...:)

Előzmény: Törölt nick (17085)
atandi Creative Commons License 2011.01.11 0 0 17086

A beteg, pl. gombafertőzött növényeket az állatok sem kaphatják meg?

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.11 0 0 17085

Hát igen, nálunk sincs konkrétan komposzt, a kecske a gyorskomposztáló-gép. :D

Előzmény: inmi (17084)
inmi Creative Commons License 2011.01.11 0 0 17084

:)) Nincs minek mocsarasnak lennie:) Borzasztóan minimális a tartalma jelenleg. Merugyi: konyhai hulladék 100 százalékon a tyúkoknak megy.  Dudva teljes mennyisége a tyúkoknak megy. Fűnyesedék: vagy megszárítom a törpenyulaknak/tyúkok alá télre, ha 4-5 napig süt a nap folyamatosan, ha nem, megy a veteményesre mulcsolásra. Metszésből a nyesedék gyújtósnak feltördelve, felvágva. Most akkor mit is rakjak a komposztba?:))) A tyúktrágyát érlelem a műhely mögött, lehet, azt jelölöm ki komposzttároló kupacnak:)

Előzmény: Lunni (17080)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.11 0 0 17083

Nálunk itt Őrbottyánban kiderült, hogy csakis betonaljú és fedett tárolóban lehet tárolni komposztot és trágyát, mert veszélyes hulladéknak minősül. Nekem meg a kertben 3 helyen, vagy 150 m2-en van csak úgy egy-egy halom trágya, meg még a telekkel szemben az erdő szélén is, amit úgy hoztak lovaktól. o.O Remélem, nem jönnek ellenőrizni, meg a szomszéd sem jelent föl, lassan 10 éve megvagyunk itt. :D A dolog iróniája, hogy aktívan tartom a kapcsolatot az önkormányzattal, és ott jutott ez a fülembe, mikor küldten mekik egy levelet, hogy most akkor ha kérek engedélyt az erdőtulajtól, tárolhatom-e ott, külterületen... Hát a válasz már kerülőúton jött meg. :|

Előzmény: Lunni (17080)
CBNora Creative Commons License 2011.01.11 0 0 17082

Ha odébbtolod, az alja marad alul. Szerintem szedd le villával a tetjét és a használható részt toljátok a veteményes közelébe. Nem hiszem, hogy a gép több kárt tenne benne, mint a lapát, csak gyorsabb és könnyebb.

Tényleg nem olyan nagy varázslat a komposzt. Nekünk van egy nagy kupacunk, nem forgatom, csak rakok rá mindent, ahogy jön. Én a beteg növényeket is rárakom, egy növényvédelemmel foglalkozó ismerős szerint lehet, mire megérik, nem fertőz. Nincs hová külön beásni, a gyümölcsfák alatt fű van. Eddig nem volt gond belőle.

Összel már új kupacot kezdtem a régi mellett. Két év múlva hordom szét, addigra az új helyen is megérik.

Előzmény: atandi (17076)
CBNora Creative Commons License 2011.01.11 0 0 17081

Nekünk a ház előterében van egy fedeles vödör, abban gyűjtöm. A házban nem jó, mert tele lesz nyüvekkel, muslicákkal. Mikor elkezdük a komposztgyűjtést, próbáltuk, nem vált be.

Előzmény: inmi (17077)
Lunni Creative Commons License 2011.01.11 0 0 17080

izé, de a betonaljú valami nem engedi át a nedvet, szóval neked akkor az ilyen mocsaras kupac? :)

vagy hogy néz ki a tartalma? ha nem tud szellőzni berohad és az nemjó :/

szerintem ha jobb idő lesz lapátold ki egy földes helyyre ami nincs nagyon szemelőtt, majd ott rendbejön.

nekünk az előző lakó is csinált egy betonmedence szerűséget, jó ég tudja mire használta mert pont semmire nem volt jó, mi kapapáccsal letörtök a szélét amennyire tudtuk és betemettük :)

én egyszer 3 nagy zsák füves levélről feledkeztem meg, beraktam a sufni melletti tárolóba... hát csak rá egy évre tavasszal fedeztem fel, szétterítettem a komposzt dombon, de mostanra elbomlott az is :) idén szerencsére csak 1 kis zsák marhatrágya kell majd a palántáknak, azoknak mindig új földet veszek, szenvedtem már megbetegedett palántákkal sajnos.

Előzmény: inmi (17079)
inmi Creative Commons License 2011.01.11 0 0 17079

Hát igen, kora tavasztól késő őszig azért egyszerűbb minden.... Emlékeim szerint nálunk beton aljú a szerintem komposztálónak tartott 2-3 köbméternyi akármi. Teljesen beborultam magamba, mert a komposztáló topicot olvasgatva rádöbbentem, hogy nem oké. Most már csak az a kérdés, hogy azzal mijamáriátcsinájjak... mert szorgalmasan hurcoltam bele a zöld hulladékot. A konyhait nem, azt a csirkék úgy, ahogy van, bepuszilják...

Előzmény: Lunni (17078)
Lunni Creative Commons License 2011.01.11 0 0 17078

én télen zacskóba vagy műanyagtálkába gyűjtögetem és mi is hetente visszük csak ki a komposztnakvalót... vagy amikor az a nagyon hideg volt pár hétig akkor csak simán nejlonzacskóba tettem a heti adagot és kiraktam az ajtó mellé, összegyűlt 3 zacskónyi mire rászántam magam hogy hátramenjek :)

nekem két komposztálóm van, egy domb ahova a gazok, gallyak és a levelek mennek és a láda ahova vegyesen minden. namármost a láda 1 éve van meg és most üríteném előszőr. nemtudja valaki hogy kell? az alján van egy kis ajtó de hogy azon esélytelen kikotorni az egészet az is biztos... gondoltam leemelem róla és letúrom a tetejét ami még nemjó, úgyis azt olvastam nem árt ha átforgatom.

Előzmény: inmi (17077)
inmi Creative Commons License 2011.01.11 0 0 17077

Kamrában, egy vödörben gyújtögetni azt a hulladékot télen, amit a komposztba szánsz, aztán heti egyszer kivinni?

Előzmény: atandi (17076)
atandi Creative Commons License 2011.01.11 0 0 17076

KIs félreértés lehet itt.

Nem úri jókedvemből tologatnám én a komposztdombot ide-oda, hanem mert be akartam forgattatni a földbe, s gondoltam, talicskázás helyett egyszerűbb, ha előbb az egészet közelebb toljuk a veteményeshez. Azt viszont kétségtelenül eltoltam, hogy nem kezdtem mondjuk tavaly tavasszal egy újat, hogy a friss ne keveredjen a régivel. Mostantól így lesz.

Az meg valószínűleg naiv gondolat volt, hogy pont úgy lehet eltolni, hogy a teteje alulra kerüljön a túloldalon az alja meg ami érett, hozzáférhető, és hordható el a veteményesbe.

De most már akkor nincs jobb megoldás, mint egy halomba leszedni a tetejét, pontosabban a gerincét, mert ez egy hosszúkás rakás, amin látszik, hogy elporladt, azt berotálni, a még bomlatlanokat összekupacolni és mondjuk arra gyűjteni ősz végéig vagy jövő ilyenkorig. Vagy nem tudom. Tényleg megnézem (Győző, belinkelnéd, én keresni-böngészni nem nagyon tudok ezzel a lassú nettel) már azt a komposztos topicot. Azt elárulom, ogy az aljából már loptam egy-két ásónyit, mert az már látszott, hogy teljesen „földdé vált”.

Sokmindent, ami más szerint komposztálható, rá se dobtam-főleg tojáshéjat-mert rusnya szemétdom látványt okoz, meg sztem sokkal lassabban is bomlana le.

Hát ….a beteg növények meg…most mit mondjak. Annyi volt, hogy azzal nem győztem volna mit kezdeni, részben lustaság is, hogy odakerült, meg tudatlanság is.

Elégetni mindet….hát ja, tavaly szinte állandóan esett az eső, semmi se száradt ki, nehéz lett volna.

A dilemmám a komposztddombbal ott kezdődik, hogy egyfelől az ember kiszaladgál a napi „terméssel” a konyháról: zöldséghéjak, ilyesmik, viszont télen, esőben túl messzire szaladgálni undok dolog. Viszont mégis azt mondom, ne legyen közel és szem előtt, nem a bejárat elé való látvány… No akkor?? És ráadásul jó esetben vagy egy, ami már csak érik, nem teszel rá frisset és van egy másik, ami gyűlik. Akkor most hogy is a legjobb?

Hozok viszont 1-2 képet, mit mondjak, szíven ütött a látvány. Kimentem fokhagymát felásni a leveshez…(meg répát, zöldséget, karalábét, kelbimbót, eze még mind tök jó állapotban vannak).

És akkor itt a látvány:

Épp most hallom, hogy Csongrád megyében 66000 hektár áll víz alatt. Ebből egy fél tuti a miénk, csak eddig nem zavart, elől a nádasnál elfér, amíg a bekötőúton be tudunk jönni. Tudtuk is, hogy az "kicsit mélyebb"... de ez a veteményeben van!

Ősszel hagytam egy gödröt arra az esetre, ha még találok valami gyümölcsfát. Így néz ki:

Előzmény: kedvescimbora vagyok (17075)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.01.11 0 0 17075

Andrea!

Jól jegyezd meg, a biokertészek egyik fontos törvényét: A komposztálóhely nem vándorcirkusz.  Sok idő telik el  míg a komposzt lebontásához kialakul egy élettér, a maga mikroorganizmusaival, gomba és rovar világával. Ha te ezt odébbtolod 15m-rel és máshol kezdesz új halmot építeni, 2 év munkája veszik el. Hiszen az előbb említett életközösségnek újra ki kell alakulnia. Egyes biokertészek azt állítják, hogy a komposztkészítés művészet. Én ezt a szakma iránt elfogult nézetnek tartom, de egy csipetnyi igazság van benne. Komposztot bárki készíthet, de a jó komposzthoz kellő gyakorlat szükségeltetik és fegyelem az íratlan szabályok betartásához. Szóval, csínján kell bánni a komposztdomb gépi odébb tolásával. Javaslom a talicskás, lapátos, villás módszert és az előbb említett élőlényekből jut is, marad is.

Beteg növényeket nem szabad a komposztra dobni. Lépj át a komposztálás topikba, ott elmondtam erről a véleményemet.( 2011.01.07 23:17:18 © (1956) Neked is van bőven hely a gyümölcsösödben,  ezért ajánlom az ott leírt módszeremet.

Tyúkokat több ok miatt tartok. Az egészséges tojásért, a trágyájukért és nem utolsó sorban a 88 éves anyám kedvéért.   Az én családom nem húsevő, de anyám külön koszton él. Nála ebből a szempontból  a tyúkok nincsenek biztonságban.  

Előzmény: atandi (17062)
mmjutka Creative Commons License 2011.01.10 0 0 17074

A tomatillot tavaly március elején vetettem, és teljesen rendben volt. Annyi gond volt - pedig csak 5 tő volt - hogy amikor beindult, akkor iszonyú sok termett, és néha már nem tudtam vele mit csinálni.

Előzmény: CBNora (17072)
atandi Creative Commons License 2011.01.10 0 0 17073

Én is pont így tevezem: a régi részt szeretném beleszántatni a veteményesbe, és persze -ahogy tavaly is- minden tőhöz tenni majd belőle. DE tényleg felérhettem voln ésszel, hogy tavasszal egy új dombot kezdjek... Na majd mostantól! :)

Előzmény: mmjutka (17067)
CBNora Creative Commons License 2011.01.10 0 0 17072

Megnézem, mennyi van, tavaly nem fogtam magot. Januárban el szoktam vetni, akkor nyáron már érik. Tavaly a tomatillót is elvetettem vele együtt, idén sokkal később fogom. Az hamar csírázott, gyorsan nőtt és a fagyok előtt tönkrement. Azt viszont őszi-téli tárolásra szeretném, gondolom, később vetve tovább megmarad és nem foglalja a helyet az üvegházban.

Előzmény: mmjutka (17071)
mmjutka Creative Commons License 2011.01.10 0 0 17071

Fóliában vannak, ne aggódj.

Nem emlékszem másra, de ha földicseresznyéd van sok felesleg, akkor azt köszönettel megpróbálnám, az enyém nagyon késői. Lényegében a becserepezetteknek itthon lettek termései. :-(( 

Előzmény: CBNora (17070)
CBNora Creative Commons License 2011.01.10 0 0 17070

Köszönöm!

Remélem vízhatlanra becsomagoltad!

Szerda délelőtt nem leszek otthon, és beázik a postaládánk. Ha nem fog esni, nem lesz baj.

Momordicán kívül megbeszéltünk még valamit?

Előzmény: mmjutka (17069)
mmjutka Creative Commons License 2011.01.10 0 0 17069

A pálmakel nekem már ősszel kipurcant, amit nagyon sajnálok, mert nagyon-nagyon tetszik. Az ízétől nem voltam elájulva.

Szerencsére nekem is alig kell magot venni. De azért biztos veszek, nem tudom megállni, hogy ne.

Feladtam a levelet!

Előzmény: CBNora (17064)
mmjutka Creative Commons License 2011.01.10 0 0 17068

A fodros kel tényleg nem főzeléknek a legjobb, rakott kelnek mi nagyon szeretjük. Csináltam már belőle kelfasírtot is, az is jó volt. Az úgy néz ki, hogy:

1 fej hagyma apróra kockázva, megpirítva.

30 dkg kellevél, apróra vágva, kicsit megpárolva

30 dkg darált pulyka

2 tojás

a szokásos fűszerek: só, bors, pirospaprika, fokhagyma, nagyon kis őrölt kömény

Ebből formázok gombócokat, és kisütöm. Ha az állaga nem megfelelő, akkor egy kis krumplipüré v. zsemlemorzsa mehet bele. Sütés előtt be lehet forgatni morzsába, sütés után, ha akarod, reszelt sajtba. Jó étvágyat!

Feketeretket mi csak nátha-torokfájásra esszük reszelve, citrommal, mézzel.

Előzmény: Deryan (17065)
mmjutka Creative Commons License 2011.01.10 0 0 17067

Andi!

A komposztotok alsó, régebbi része már biztos megérett. Azt már nem tologatni kéne, hanem felhasználni. Én minden évben a zöldségágyások kb. 1/3-ába szoktam beásni. Azonkívül teszek még a bokrokhoz, meg a virágokhoz is. Kicsit bekapirgálom. A komposztnak azt a részét, ami még nem bomlott le, érdemes legalább ősz végéig tovább tartani. Minden évben új kupacot kezdek, a különböző évjáratokat nem keverem össze.

A vírusfertőzött növényeket mi nem szoktuk a komposztba tenni.

A töksifélék palántáit leggyakrabban én sem tudom megkülönböztetni kiskorában, de a káposztaféléket sem nagyon.

Csak már lenne valami friss, eleven zöld, amit különböztetgessek!

GKorni Creative Commons License 2011.01.10 0 0 17066

Igen próbáltam de inkább fólia meszelésről beszélhetnék.Vannak bizonyos drágább festékek is de én oltott meszetet használtam.Első évben kompresszorral fújtunk rá egy kis cement hozzáadásával,de akkor nehézkes volt a lemosása,mert a nappalok rövidülésével kb szeptember elején ajánlatos lemosni.Következő évben csak hosszú meszelővel létráról, de csak a nap felöli,déli, oldalt meszeltem,mert nekem kelet-nyugati az állása.Rögtön hűvös is lett bent.

Előzmény: gal-lóca (17058)
Deryan Creative Commons License 2011.01.10 0 0 17065

A fodros kelt nekem is meg kell majd néznem. Jól bírta a telet. Sok hó esett rá s még a napokban is takarta. Csupán az ízével nem vagyok igazán kibékülve, mert a kelkáposzta főzelék nem az igazi ebből készítve.

Feketeretkünk elég sok van. Egy sort fel sem szedtünk. Takartuk, amivel tudtuk, de nem igazán célirányosan.

Van valami jó feketeretek recepted?

Most én is a magokat rendezgetem. Elültetem a zellert. A múlt évben 15 darabot ültettem s egész szépek lettek májusra.

Az ablakban, a kispoharasok belsősorában látható egy részük. A többi palántát a lépcsőházban tartottam.

Előzmény: CBNora (17064)
CBNora Creative Commons License 2011.01.10 0 0 17064

A hó nagy része leolvadt, hozzá tudtam férni a zöldségekhez. A kelbimbó él, bár nincs kifogástalan állapotban. A leveles kelek közül a Redbornak nincs semmi baja, a pálmakáposzta a várakozásnak megfelelően tönkrement. Viszont szerncsére nem karóztam elég gondosan, sok ág lehajolt a földre és a hó alatti részek nem fagytak meg. Ebből szedtem.

A sok réteg fátyolfólia alatt a retkek földből kilógó része megfagyott, de valamennyi élet még lehet bennük, mert a levelük egészségesnek látszik. A föld alatti részek jónak tűnnek. Még nem kóstoltam, mert ma céklás krumplisaláta volt a főfogás (a férjem vidéken van), ahhoz nem kívántam retket enni.

Szépek és elég nagyok már a galambbegy saláták, abból is szedtem egy tálkával. Van annyi, hogy folyamatosa szedhetjük, ha nem lesz hó.

Hosszas keresgélés után sikerült előszednem az összes félretett magomat. Idén kevesebbet kell venni, a paprikák, Kobak saláta jók még, sokféle paradicsom is van, előkerültek a Physalis magok is. A januári, februári vetéshez megvan minden.

inmi Creative Commons License 2011.01.10 0 0 17063

Na, mintha magamat hallanám. Lánctelefon az öcsémnek: figyeljél ide, elromlott a.. tudod az a kütyü.. amivel lyukasztani lehet a bőrt... na, AZ! Valami pillenpáty nem bizgerálódik rajta... a zöcsém a haját tép(né), ha nem lenne félig már kopasz az ötvenes nővére hozzánemértésétől...:)))) Most majd telefonálok neki tavaszon, hogy van itt 10 erdei köb fa, fel kén fűrészelni meg ilyesmi...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!