Keresés

Részletes keresés

csiki7 Creative Commons License 2006.11.22 0 0 64
Hali, a fogamra már nincs panaszom, de amúgy nem mentem el fogorvoshoz inkább szenvedtem, és rákentem a csajom kozmetikájából az összes trutyit amit jónak gondoltam rá...
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.15 0 0 63
Én csak azt nem értem hogy eddig miért nem küldött még el röntgenre....
Előzmény: edmondD (62)
edmondD Creative Commons License 2006.11.07 0 0 62

Üdv!

Problémám a következő:

kb 1hónapja kezdték gyökérkezelni a job alsó 6-osomat.Most voltam harmadszor,mert még nem tudta normálisan kitisztítani az orvos.Az a gond,hogy a kerr-tűs jelenetnél marhára fáj.Az orvos szerint a 3 csatornából még az egyik érzékeny és nem tudja mitől.

Most egyenlőre rakott a fogba valami cuccot,talán gyógyszert vagy idegőlő valamit és idéglenesen betömte.

Kicsit félek hogy mi van ha nem tudja kitisztítani a fogamat normálisan és így nem tudja gyökértömni...

Lehet hogy segítene neki egy röntgen felvétel?

bbee Creative Commons License 2006.11.05 0 0 61

Semmiképpen ne halogasd sokáig a fogorvoshoz fordulást, nehogy tovább törjön az a fogad is ami már törött, mert akkor annak is húzás lesz a vége!!! A hídpótlásokat pedig gyorsan megszokják a betegek!Ja, és mindenképpen  olyan fogorvoshoz fordulj akiről jókat hallottál.

 

Előzmény: lotty(TDK) (58)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2006.10.31 0 0 60

Egyetértek az előttem szólóval. Ép fogat én se szívesen áldoznék fel. Két legyet is ütsz egy csapásra: a már nagyon tömött vagy rossz fogad "megerősödik" a koronával és a hiány is pótolva lesz. Úgyhogy szerintem ne habozz sokáig, hajrá!

Majd írd meg, mi történt.

Előzmény: lotty(TDK) (58)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.28 0 0 59

Még előnyös is ha a hiány melletti 2 fog tömött/rossz, hisz akkor legalább nem ép fogakat kell lecsiszolni. Mert az lenne az igazi dráma.

Előzmény: lotty(TDK) (56)
lotty(TDK) Creative Commons License 2006.10.28 0 0 58

Már van egy koronám, ne is mondd, mikor a fogorvos közölte, hogy korona kell, sírvafakadtam. Ő meg nem értette.... Gyökérkezelt, fehér töméssel betömött  fog volt, amiből szintén levált belül egy darab. Én magamban szépen kitaláltam, hogy majd fehér töméssel kipótolja, és újra jó lesz. De a doki azt mondta, mihez tömjön, töméshez? Meg hogy miért sírok? Valami olyasmit mondtam, hogy azt hittem öregebb korban lesz szükségem ilyesmire. Én meg csak bőgtem, mert úgy éreztem a fiatal lányból nyanya lett.

Ettől az érzéstől most is félek, de attól mégjobban, hogyha ezt most nem csináltatom meg, akkor hova fajul a folog. Mondjuk magától a kezeléstől is félek, de az egy másik történet (iskolafogászaton 4 db fogamat fúrta ki és tömte be a szigorú dokinéni egyszerre, érzéstelentő nélkül).

 

Előzmény: szaguldo kacaj (57)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2006.10.28 0 0 57

Szia!

Távfogászat. Ez jó. Miközben elbambulva, tátott szájjal bámuljuk a monitort, megjavítódnak a fogaink. Jó is lenne. :-))

A pótlásokhoz nem értek, de valószínű, a híd a legjobb megoldás. Ma már olyanokat csinálnak, hogy a fene nem veszi észre, hogy pótlás - csak győzd megfizetni.

A megszokásról tudok írni egy pár mondatot. Igaz, nekem szóló koronám van, ez egy kicsit biztos másabb mint a híd. Szerintem emberenként változik, ki, hogyan, mennyi idő után szokja meg. Fizikailag pár nap alatt "észrevétlenné vált", de nálam a lelki tényezők is közrejátszottak. A gondolatot volt sokkal nehezebb megszoknom. Hát ennyi. Jó éjt.

Amúgy halkan megjegyzem, hogy lejjebb meg van említve egy másik fórum, ahol sűrűbben jár egy doki. Ajánlom, oda is írd be a kérdésed.

Előzmény: lotty(TDK) (56)
lotty(TDK) Creative Commons License 2006.10.27 0 0 56

Jaj, de jó! Távfogászat! :-)

Szeretném megkérdezni Sándort, illetve a hozzáértőket, milyen modern fogpótlást javasolnak, ha történetsen 2 igen rossz fog (tömött + egy része letört) között van a hiány. Mivel a hiány melletti fogakra mindenféleképpen korona szükséges, hídon és nem beültetésen gondolkodom. De azért szeretném, ha természetesnek tűnű, kényelmes, tartós lenne. Van-e erre lehetőség ezzel a módszerrel? Másik kérdésem, hogy mennyire nehéz megszokni egy ilyen berendezést a szájban? Előre is köszi a választ.

Lotty

Törölt nick Creative Commons License 2006.10.24 0 0 55
Először is sürgősen el kellenne vinni a gyereket fogorvoshoz, mire vártál eddig???? :( Valószínűleg adni fog egy szájsebészeti beutalót.
Előzmény: ciza (54)
ciza Creative Commons License 2006.10.22 0 0 54
Kisfiam 3 és fél éves, leesett beütötte a száját, bevérzett az inye, és a foga kezd illetve már jócskán beszürkült, mitt tegyek, meg lehet még menteni vagy ki fog hullani?
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.05 0 0 53
bár sajnos gyökérkezelt fog is bármikor bedagadhat, ugyanis a gyökérkezelt fog folyamatosan pusztul...
Előzmény: Törölt nick (52)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.05 0 0 52
ha feldagadt, akkor már a gyökér is beteg, gyökérkezelésre számíthatsz, húzni nem hiszem hogy feltétlen szükséges lenne.
Előzmény: csiki7 (46)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.05 0 0 51
Teljesen természetes amit leírtál, nincs miért aggódnod.
Előzmény: wonder22 (48)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2006.10.03 0 0 50
Szia! Hogy vagy? Mi lett a fogaddal?
Előzmény: csiki7 (46)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2006.10.03 0 0 49

Szia! Nem tudok neked mit mondani, nekem még nem húzták ki b.fogamat, semmi tapasztalatom mincs az ügyben. Ellenben ajánlom a 44-es hozzászólásomat, aztán a többit. "Odaát" többen forgolódnak, a "dokink" is benéz szinte minden nap.

Addig is jobbulást kívánok neked! :-)

Előzmény: wonder22 (48)
wonder22 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 48
Ma átestem életem első foghúzásán,egyik bölcsesség fogamat huzták ki.Nagyon jó volt a doki,nem is fájt,egészen mig el nem múlt az érzéstelenítés hatása.azóta 1 picit pánikban vagyok...nem tudom meddig vérzik 1 ilyen seb,mert nekem még mindig vérezget...igy aludni sem tudok ma éjszaka.Meg egyáltalán mi lesz evvel a sebbel???Mert a csont kilóg és ez elég ilyesztő.Mikor múlik el a vérzés???És mikor van az a pont h érdemes visszanéznem a dokihoz???Aki tud segiteni az lécci irjon,mert sajnos én egyáltalán nem értek a témához....
szaguldo kacaj Creative Commons License 2006.09.30 0 0 47
Ha gyorsan elmész, akkor még van remény. Tudod: minél hamarabb, annál jobb. Hajrá!
Előzmény: csiki7 (46)
csiki7 Creative Commons License 2006.09.30 0 0 46
Helo!

Tegnapelőtt elkezdett fájni a lukasfogam (jobb alsó hátúlról a 4.) és tegnapéjjel márcsak fájdalomcsillapítóval tudtam elaludni. Mareggel is ugyanúgy fájt mint amikor elaludtam, de még be is dagadt az arcom.
A kérdésem pedig: kikell húzni? Mert, eddig életemben egy fogamat húzták ki tavaj tavasszal és a fogorvoscsaj beletörte és utánna darabonként véste ,húzta ki, szóval nem szivesen megyek el hozzá megint.
rugo- Creative Commons License 2006.09.26 0 0 45

Köszi!

Mint látod megtettem és máris sok hasznos ismerettel lettem okosabb.

Köszönöm a javaslatot.

 

rugo

Előzmény: szaguldo kacaj (44)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2006.09.21 0 0 44

Szia!

Ajánlom, hogy abban a fórumban is tedd fel kérdésedet, amire a 29-es hosszászólásomban "elrejtett" link mutat. Itt már olyan régen járt a doki.

Előzmény: rugo- (43)
rugo- Creative Commons License 2006.09.20 0 0 43

Kedves Sándor,

 

döntés előtt állok, a terv/javaslat

 

4+2 fog húzása

maradékról fogkő eltávolítás

6+3 titan implant (6 felül, 3 alul) 

majd (3-4hónap után) 12+12 korona.

 

Két probléma van a dologgal

1. hatalmas (számomra) a költség (1.5 millió Ft)

2. rettenetesen félek a húzástól és a műtéttől(implant beültetés)

 

kérdéseim:

a fent vázolt akció ellenértéke reális? Ez valóban 1.5 milla vagy csak le akarnak nyúlni?

 

a nagyszámú (4+2) húzás és az implantációs műtét milyen fajdalommal jár? Mennyire hatásos az érzéstelenítés? (Na persze a doki azt mondta hogy "érzéstelenítésben csináljuk, az akció teljesen fájdalommentes...") de ez számomra kissé estimese gyerekeknek... Mi az elvárható valóság?

 

kösz

rugo

 

ucuka Creative Commons License 2006.07.19 0 0 42
A fogpotlással kapcsolatban lenne kérdésem.Porcelánt szeretnék rakatni.Írjon nekem,aki tud olyan fogorvost,aki 10 000 Ft./db árba csinálja. A válaszokat előre is köszönöm.
facsega Creative Commons License 2006.07.18 0 0 41
Sziasztok,
Rövidem a problémám a következő: felső jobb 1-es metszőfog, kb. 20 éve gyökérkezelve, egy kisebb hossz irányú ütéstől a gyökércsúcs begyulladt, kb. másfél hónap után mentem fogorvoshoz, addigra egy sipolyos ciszta alakult ki. Az orvos felnyitotta a gyökércsatornát és 1 hónapja, hetente öblítéses fertőtlenítést csinál. Az első hetekben sajnos nem tudtam teljesen (szívogatással) tisztán tartani a csatornát, így folyamatosan érzékeny maradt a csúcs. A doki gyökércsúcs amputációt javasolt, aminek időpontja most csütörtökre van kitűzve. Két hete kértem egy ilyen csavaros tűt, amivel óvatosan, csak a gyökér alsó részén, étkezés után kitisztitom a csatornát. Eleinte ez sem volt elég hatásos (gyulladt maradt a csúcs környéke), majd rájöttem, hogy egy kis fogkrémmel egész jól fertőtleníteni is tudom a gyökércsatornát, annyira, hogy pár napja gyakorlatilag teljesen panaszmentessé vált, sőt úgy tűnik erőteljesen beindult a csúcs fölötti üregben a csonképződés is, mert kívülről nyomogatva se fáj egyáltalán (előtte nagyon érzékeny volt).

Szóval a kérdésem az, hogy mindenképpen szükséges-e a beígért műtét, vagy esetleg megúszható, ha eleget várunk (nyitva tartva a gyökércsatornát, folymatosan fertőtlenítve) és teljesen becsontosodik a gyökércsúcs feletti kis üreg ?
szaguldo kacaj Creative Commons License 2006.07.16 0 0 40

Ha szemfog utáni, akkor 4-es. (1.4-es) Így már érthető a doki rácsodálkozása - a lentebbi link alapján.

Az jó jel, ha a gyökérkezelt fogadat "csak" kitapintással tudod azonosítani. Jó, hogy nem emlékeztet rá fájdalom, kellemetlenség. Sokan panaszkodnak az így járt fogaikra.

 

(A b.fogakat a "rejtvény" miatt kérdeztem)

Előzmény: Snakeins (39)
Snakeins Creative Commons License 2006.07.16 0 0 39
Felső volt, jobb, és a szemfog után közvetlenül - most végigtapogattam őket:

87654321123_4_5678 : így valahogy. Esetleg az 5-ös.

Már nincs, szerencsére, már tömött volt, és a gyökérkezelni kellett.

A bölcsességfogaimmal sokat szenvedtem, a bal alsót 25 éves koromban vették ki, kersztbenőtt bele az állkapcsomban, lehetetlen volt kihúzni, majd' egy óráig tartott kivésni a szájsebészeten, majdnem beleőrültem.
A jobb alsót idén februárban kelett kivenni, szintén keresztben volt, és szétdörzsölte a mellete lévő fog gyökerét, így azt is ki kellett húzni, sajnos.
A felsők még megvannak.

Amúgy még 4 fogamat húzták, és nagyon nehezen jöttek ki, valamiért nagyon erősen benőttek.
Előzmény: szaguldo kacaj (38)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2006.07.16 0 0 38

Hát, igen. Kizárásos alapon kisörlő lehetett vagy alsó nagyörlő. Tényleg: alsó vagy felső volt? Bölcsességfogad van? Ez egy tökjó logikai játék. Kitaláljuk, melyik fogról van szó vagy legalábbis leszűkítjük a kört. :-))

Amúgy nincs vele gond? Csak ez a gyökeres meglepődés volt?

Előzmény: Snakeins (37)
Snakeins Creative Commons License 2006.07.16 0 0 37
Nagyon jó cikk, köszönöm a gyors választ!


Hogy őszinte legyek, nem emlékszem, melyik fog volt, de nyilván nem nagyörlő, ha így megtréfálta a dokit. Nem is metsző, vagy szemfog, mert azok teljesen rendben, azaz kisörlő, alighanem.
Előzmény: szaguldo kacaj (36)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2006.07.16 0 0 36

Szia!

http://www.archeo.mta.hu/antropologia/metodus.html

Itt találsz ábrát a fogakról és gyökereikről.

Mégis, melyik fogad volt? Gondolom egy olyan, amelyiknek általában nem három gyökere van. Máskülönben elég érdekes, hogy meglepődött a doki.

Előzmény: Snakeins (35)
Snakeins Creative Commons License 2006.07.16 0 0 35
Üdvözlök mindenkit!

Nemrégen gyökérkezelésem volt, nem udom pontosan melyik, és az orvos meglepődött, hogy a fognak 3 gyökere van.
Egy ismerősöm szerint viszont ez természetes, viszont most azt hallottam, hogy a hármas gyökér igen ritka.

Most hogy is van ez? :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!