Köszönöm a részletes leírást! Most már van róla elképzelésem :)
A nem túl méretes paradicsom lehet, hogy előnyösebb. Azokkal a nagy paradicsomokkal úgy jártunk, hogy jött egy nagy vihar, amikor a tábla zsendülni kezdett, és borzalmasan megtépázta a növényeket. Ettől függetlenül rengeteg paradicsomunk volt abban az évben. Adtuk boldognak, boldogtalannak, hogy kárba ne menjen. A kofa 50 Ft-ért vette volna át.
Az az év mindenből nagyon jó zamatos, édes termést hozott. - A múltévi paradicsom natúr csak főzni jó.
Nem mondhatám keménynek,nem fog térdig érni (ha csak le nem térdelsz) de bőségesen terem.Befőzni tökéletes de zsíros kenyérhez is jó (nem lecsó ízű) Karózni is legfeljebb azért kell hogy a sok termés ne érjen a földre. A szem mérete közepes, kb a Lugas F' méretével egyforma.
Nekünk volt egy elfajzott paradicsomtáblánk tavalyelőtt. Paradicsomlének kitűnő volt. Kb. jó térdig érő vaskos bokrain 5 kg paradicsom termett átlagosan. Édes, szaftos, hatalmas, kemény paradicsomok.
Tavaly az edzésre kirakott káposzta-félék palántáit valami csonkig lezabálta. Azt is, ami a kert közelében volt kirakva edzeni, és azt is, ami az udvaron, betonra helyezett kis asztalon volt. Mi lehetett? Semmi látható károsítót nem láttam a közelében. Tapasztalat? MIt tegyek majd vele, permetezzem? Mivel?
Nálunk mikor tavaszra bemohásodott a fű akkor fogtam egy gereblyét és legereblyéztem, de úgy hogy a földet is felkaristoljam amennyire lehet. Gyepszellőztetés?
Gondolom a veteményesnél a föld rendszeres forgatása, művelése következtében nem lesz gondod tavasszal.
A pázsitos résznél talán ezzel kellene próbálkoznod:
"A rendszeresen alacsonyra nyírt, gyenge fűben gyakori kellemetlen vendég a moha. Különösen akkor szaporodik el, ha tömődött, levegőtlen a talaj, és túlságosan árnyékos a terület. A moha ellen ható készítmény a Scotts Díszpark műtrágya Mohásodás csökkentésére. Ez a vasszulfát tartalmú műtrágya lassabban, illetve gyorsabban felvehető nitrogént is tartalmaz, segítve ezzel a gyep fejlődését. Hatástartama 8-10 hét, négyzetméterenként 20-25 gramm elegendő belőle. A mohás foltokat kezeljük vele. Kora tavasszal már kijuttatható. Két hét után moha teljesen elpusztul, amit gereblyével eltávolíthat a gyepből."
A moha szép, én imádom. Nálunk is az nő a diófák alatt. Ha sikerül kiirtánod, nagy eséllyel sár lesz helyette, mert az árnyékban nem nő rendesen a pázsit. Szerintem örülj neki, hogy zöld :-)
A sok nedvesség és árnyék miatt van. Szerintem.Lehet kapni ellene szert, mezgazd.boltban, kérd így.
DE a talaj mozgatásával, a felmelegedéssel, s ha nap is éri a területeket, szerintem kevesebb lesz. Díszkertben pl. kifejezetten hangulatos is tud lenni. Én pl. imádom. Háztetőkön is, köveken is, téglákon is. A veteményest meg úgyis forgatod, gereblyézed. De majd megmondják az okosabbak. : )
Meddig jók - gyakorlatilag - a vetőmagok? Vannak olyan zöldségek, amelyekkel pórul jártatok, ki sem csírázott, holott a zacskó kiírása szerint még jónak kellett volna lennie? Azon elmélkedem, hogy néhány fajtából nekem alig pár szem kell, és néztem a ZKI lapját, hogy mennyi sok szem van néhány fajta zöldségből. Mindjárt ki is ugrok a kazánházba, leltározni...
Tanácsot kérek, ellepte a kertemet a moha. A kert kb. 400 m2, fele fű, virágok, a másik fele veteményes meg két diófa. Most látom, hogy mindenütt zöld, de nem a fűtől, gaztól, hanem a mohától. Mit tudok tenni ellene? Minden tanácsot szivesen fogadok!