Ilyen magasan az up az én tapasztalatom szerint nagyon hirtelen jön, nincs lehelet, meg bizonytalanság, egyszer csak nagyon rossz ízűbe vált, közvetlen előtte némi édeskés íz, halovány gyümölccsel.
Egy régi üzenetedre kérdeznék rá. 2017-ben írtál egy pálinkafőző keverőmotorról. Émlékszel hogy maga a motor milyen típusú? Egy DES 30 literes kézi keverőst szeretnénk motorizálni, de a gyári 50000-t sokalljuk. Próbálkoztunk UAZ ablaktörlőmotorral, de nem bírta sokáig. Igaz hogy lehetett vagy 30 éves a motor :-)
Nem tudom ez mennyire van rendben, de így erősítve is volt szeszcsökkenés, sőt jóval hirtelenebb. Pikk pakk leesett, már 73foknál járok és ez már tuti up, de ebben is van szilva jegy.
Tehát nincs meg így sem a szétszálazás, különböző tipikus jegyekre up előtt, ami rémlik endrepp írásaiból.
Ami biztos, hogy a bundát nyomd bele legalább naponta egyszer, vagy ha van időd meg nagyon forr, kétszer. Nem rossz néha megkeverni sem amíg forr, azt mondják.
Biztosan így van, ahogy mondod, hogy akkor az etil-acetátot éreztem. Szóval akkor mégiscsak volt ecetsav termelés, csak a keletkezett ecetsav reagált az etanollal. Ez a reakció, hogy végbemegy, abból jó (nem az ecetsav termelés) hogy nincs tiszta ecetsav a cefrében. Mert azt olvastam, hogy az ecetsav is átdesztillálódik. Akkor ha egy cefrében lehet érezni az ecetes illatot, akkor ott már nagyon sok ecetnek kellett keletkeznie.
Régebbi adataim(amikor még 55 körül vágtam az up.-t), csak a középpárlat alkoholfokát tekintve:vizes Pistorius-al (78-85 Celsius) kp. átlag 78-80, szárazon 74-76, tányér nélkül 68-69 V/V%. Ma már sokkal magasabban vágok, természetesen ezek az értékek is magasabbak(lennének) pár fokkal....
A túl sokra a választ vandox tudja:) nem én mondtam.
Hogy miért nem használom vízzel: majd lesz olyan tesztem is.
De ugye ez nem igazi pistorius, nincs víz be víz ki. De olyannal tudnék játszani menet közben is, hogy teszek rá vizet.
De mikor, mennyit, milyen hőfokot?:) Arra gondolok inkább up közelében, ha valamikor. De rengeteg a változó, nem volt még időm kedvem ezekkel játszani, összehasonlító tesztet csinálni.
Persze ez is szubjektív, de nekem ilyenekkel a túl sok állapotot nem sikerült elérnem, de valakitől kapott tornyoson főzőtt 90%-os kp is egy tömény aroma bomba volt, szóval nem igazán értelek, ha van egy vízhűtésű eszközöd miért nem használod és azt sem értem, hogy amikor túl sok, az milyen? :)
Lehet már 1 hete is kész volt amúgy, de nem volt rá időm. Baja nem lett, mondom nálam semmi penész nincs. Illata érezhetően más, mint a technonak, kíváncsi leszek.
100literes főzőre nyugodtan rá lehet tenni ebből egy 20 literest, hogy érezhető hatása legyen, ha a szabadban főz, akkor kell óvatosabbnak lenni. Ezek a kis edények olyan placebó hatásúak, ami a középpárlatot nem befolyásolja ~10%-ot legalább kimutathatóan, az annyit is ér.
Nem számoltam ki hány nap telt el, de kb vége az erjedésnek, pár napja semmi életjel. A tetején oxidálódott, barnás színű záró réteg egész szilvából, alatta szép színű megdolgozott szilva majd lé.